Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Обсъждане на Истанбулската конвенция

Featured Replies

преди 1 минута, Мойра написа:

Ще учат и възпитават тези деца, които не могат да получат нужното вкъщи.

Който има възможност и сега може да си наеме частен учител да обучава детето му в къщи.
Но не всички хора могат да си позволят това, защото държавните градини излизат много по-евтино.

• Отговори 5,2k
  • Прегледи 319,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Джордж Сорос държи квота от 30% в групата, която ще прилага Истанбулската конвенция Сорос не е човек, а зъл демон!     

• Къде съм те кълнял бре мирко? Дал си линкче, дето сочи до пост на @Lumberman . Я се дръж малко по-успешно. Далеч си от всякакъв стимул за прогрес... Твоята цел тук е да подвеждаш хората!

• Това под спойлера отдавна съм го прочела и мисля, че ни заблуждават. В България никой никога не е дискриминирал различните, освен ако не са били автори на престъпления. Не е нужно да спомена

Публикувани изображения

новините по  казионните  медии в последните 48 часа

Цитат

Природозащитници искат оставката на министъра на околната среда и водите

Цитат

Какви са последствията за децата след проява на агресия срещу тях?

Цитат

Соколарите отбелязват своя празник 

Цитат

От градината в Бургас отказали видеонаблюдение

Цитат

АГРЕСИЯ В ДЕТСКА ГРАДИНА: Крясъци и удари спрямо 4-годишни деца

Цитат

ВЪПРЕКИ ОГРАНИЧИТЕЛНАТА ЗАПОВЕД: Мъж уби съпругата си с нож

Цитат

Природозащитници искат кучето, убило дете, да бъде спасено-----------------ГАВРА НА ГАВРИТЕ експерти ще преценяват  дали кучето било агресивно ... зелена мафия

Цитат

Четириногият любимец може да получава по 360 долара…

Цитат

Арестуваха тинейджъри за побой над дете

преди 22 минути, Aumi написа:

Това са университетски преподаватели, доценти и професори!

от кой университет ?

знаеме в българия как се раздават и титли на кило и на калпак.

само трябва да са послушни  пред чуждите посолства.

говорещи вратовръзки

Гледайте откъде идват парите за НПО-тата и всичко ще ви стане ясно!!! Тези пиявици не плащат един лев данък в тази държава!!! Или с други думи, най-големите радетели за права са тези, които не си изпълняват задълженията!!! Нещо повече!!! Ако се задълбочим още малко, стигаме до извода, че ние данъкоплатците им плащаме за да рекетират институциите и да дестабилизират държавата!!! Типична либерастка схема!!! Не случайно Владимир Владимирович още преди няколко години прокара закон и ги обяви за чужди агенти!!! Колко е напред този човек!!! Можем само да завиждаме благородно на матушка Россия за далновидния държавник!!!

преди 2 часа, Aumi написа:

Затова ли Църквата е пълна с педали и педофили?!

А сега де!!! Нали вие сте защитниците на правата на педалите и се опитвате да ги нал ожите като задължителни, чрез някакви измислени конвенции!!! Не разбрах, нещо против педалите ли имаш, Мирчо???

преди 2 часа, Мойра написа:

Пише се и се говори, че детската градина щяла да стане задължителна от 4-годишна възраст.

Защо ли...

За да може на пет годишна възраст да са му промили мозъка, какъв джендър трябва да бъде!!! Либерастката сволоч вече стреля на месо и се цели в нашите деца!!!

• Автор
преди 1 час, Aumi написа:

Който има възможност и сега може да си наеме частен учител да обучава детето му в къщи.
Но не всички хора могат да си позволят това, защото държавните градини излизат много по-евтино.

Редно е на такива хора да им помага държавата.

Мисля, че всяко едно дете в света притежава уникални таланти, които трябва да бъдат поощрявани и развивани, което би било добре не само за него, но и за всички нас.

Децата трябва да бъдат обучавани и възпитавани според индивидуалните им особености.

преди 9 часа, M.Николов написа:

Няма такова нещо!Думите му се отнасят за насилието над жените, каквато е била и темата на събирането-Двудневна международна конференция на тема „Институциите, медиите и обществеността заедно срещу насилието върху жени“

https://dveri.bg/9qf46!

Боже Господи ! Ми чети от сайта де

Цитат

Двудневна международна конференция на тема „Институциите, медиите и обществеността заедно срещу насилието върху жени“ се проведе на 26 и 27 ноември в София. Събитието се организира във връзка с 25 ноември, обявен от ООН за Международен ден за елиминиране насилието над жени и в подкрепа на „Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“. Проявата се организира от Асоциация на жените-адвокати. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний взе участие в конференцията като представител на Българската православна църква. Той приветства инициативата при откриването й и изнесе доклад по темата.

Приятелю :) това е именно във връзка и ЗА ПОДКРЕПА  /повтарям/   Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие , по известна като истанбулската конвенция

https://bg.wikipedia.org/wiki/Конвенция_на_Съвета_на_Европа_за_превенция_и_борба_с_насилието_над_жени_и_домашното_насилие

Мале мале...  някои обсъждат нещо което дори името му не знаят :) :)

преди 8 часа, Джугашвили написа:

Не е за вярване!!! Вече повече от 3 часа Мирчо не е обелил ни дума, ни вопъл, ни стон в темата!!! Мълчи като комунист на разпит!!! Покри се като мишка, надявайки се да забравим фейковете и лъжите му!!!

Не съм се покрил. Просто бях в шок каква неграмотност имам насреща 

И не, нямам нито една лъжа казана. А ти си кудкудякай колкото искаш . Виждам грам мисъл не вкарваш за темата, а само да се плюе някой .

Ето , отговорих. Вие дори не знаете какво обсъждате като термин.

Да, надявам се да не забравим ЗАЕДНО какви простотии ръсите, и каква вопиюща неграмотност  :)

преди 24 минути, nikssi написа:

Правилно е направил Путин ама стига с тая матушка ...

Да, з авсеки режим е най добре да няма противници и пречещи опозиционни организации.

Които да фиксират и постановъчни избори, и нарушения на правата, и всякакви други инициативи.

преди 23 минути, Джугашвили написа:

Не разбрах, нещо против педалите ли имаш, Мирчо???

Чакай сега...  гледам ръсиш    празни обвинения независимо от моята позиция.Хем съм ви опонент за "зверската истанбулска конвенция"  , хем пък и съм бил против нестандартните :)

Я вземете си оправете объркания мозък :)

преди 11 часа, Джугашвили написа:

Снимката е от статията в линка ти!!! А опитът фотографията с руското знаме, която видимо е от шествие на свещениците от руската църква "Св.Николай" , която няма нищо общо с БПЦ, да се представи за позорящо българската църква явление, въобще не е фейк и лъжа, а!!!  Ей такива са ти всички "достоверни източници"!!! И по стар джендърски обичай, сам се надяна на члена!!! После да не питаш пак, кога си писал фейкове и лъжи!!!

Относно снимката  в статията, е точно в десетката !

Показва именно смисъла, описан по долу. - Руски интереси и знаме, отзад бъ;лгарското , а отпред - "светите люде" които са 90 % май , стари кадри на ДС или с подобни зависимости.

Та.. надяна се другарю фен на диктатори . надяна се... :)

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 2 часа, Yvan Sergeev написа:

ОБАЧЕ как пък медиите свеки ден се напъват да показват насилие над жени и деца и тея зелените явно са го закъсали за пари и спешно търсят държавни средства щото са им спрели кранчето и  с последни напъни  по медиите ежедневно.

българия трябва да устои на "зелената" пропаганда

Въобще не си далече от истината!!! Натиснаха Иво Прокопиев и той мобилизира целия си ресурс!!! Вече много ясно си личи, кой какъв е и кой стои зад него!!! Даже спряха да се прикриват!!! Правят последни напъни, щото няма ли го работодателя им, спират финансовите инжекции за подривна дейност на зелени, умни и красиви, протестни мрежи и измекярите от "Да, България"!!! Въобще, цялата либерастка сволоч!!! Остават само соросоидите от БХК, "Отворено общество" и пиявиците на Иван Кръстев!!! Ама един по един и те ще си хванат пътя!!!

• Автор

Приятна вечер и вълшебна нощ!

преди 19 минути, miro20 написа:

Относно снимката  в статията, е точно в десетката !

Показва именно смисъла, описан по долу. - Руски интереси и знаме, отзад бъ;лгарското , а отпред - "светите люде" които са 90 % май , стари кадри на ДС или с подобни зависимости.

Та.. надяна се другарю фен на диктатори . надяна се... :)

Абе комсомолец нерализиран, какво общо има БПЦ  с руската православна църква??? Постват ми снимка на руски люде с руски знамена пред "св. Николай" , в статия за българите и БПЦ!!! Тотален фейк си, източниците ти също!!! Продажни при това!!! Точка!!! Всички го разбраха!!! Връщай ресто на Иво Прокопиев, Иван Кръстев, Красимир Кънев и останалата либерастка сволоч!!! За нищо не ставаш!!!

Понеже ти липсва образно мислене и символика, пак ти казвам - снимката е точно отражение на смисъла на статията под нея.

- руско знаме, зад него българското, и отпред "свети люде" за "параван" на лобистките интереси с доста задкулисен характер .

Виждам ти е трудно да го осмислиш , но.... проблема си е твой.

Имаш ли пост в който да можеш нормално без вулгарности и простотии да се изкажеш ? :)

преди 3 часа, Aumi написа:

Според мен това е добра мярка, особено за районите със смесено население, поради факта, че така децата по-лесно ще научават българския език.

Тази мярка е вид насилие и сама по себе си не е добра (насилие защото го правят на сила, без търсене на съгласие, не доброволно), макар че понякога може и да имат добри намерения. В конкретния случай обаче, като видим и другите детайли в картинката, а именно сексуалното образование, пробутване на фалшива история и небългарско самосъзнание на децата от МОН, евроценности и прочие, а също и съмнителни ваксини, се вижда, че ученето на български език е най-малкия приоритет на въпросните хора с тази задължителност; въобще циганите са им най-малкия проблем, защото те го създадоха и поддържат. Идеята на тези мерки е индоктринацията/пропагандата да обхване всички деца, за да не може някои да се цепят от колектива. Точно както е правил Хитлер едно време със задължителната нацистка идеология. Ако другите неща ги нямаше, да кажем че има някакъв плюс за езика, ама то просто се следват директиви на външни управляващи и никой никаква национално-отговорна мисъл не влага в тези програми. И пак да повторя - насилието, нали сте против него, защо в този случай го подкрепяте?

преди 10 минути, glen написа:

истанбулската конвенция пристига в България!

Те добре се справиха с единия етап, а именно, овакантяването на територията и сега ще мислят за заселници. Ако искаха да заселват българи или да ги стимулират да се върнат, нямаше такива конвенции да гласуват. Аз не се изненадвам, че имат желание да ги пробутват, а че има хора, които им се връзват и ги подкрепят.

преди 10 минути, miro20 написа:

Понеже ти липсва образно мислене и символика, пак ти казвам - снимката е точно отражение на смисъла на статията под нея.

- руско знаме, зад него българското, и отпред "свети люде" за "параван" на лобистките интереси с доста задкулисен характер .

Виждам ти е трудно да го осмислиш , но.... проблема си е твой.

О, извинявай!!! Не знаех че ползуваш научно фантастични разкази като достоверни факти!!! Поради тази прична съм забравил въображението и образното си мислене в темата за научна фантастика!!! Алооо Харе Кришна, образното мислене и символиката ще си ги ползваш в стъкларството!!! Това е статия целяща обработка и манипулация на общественото мнение и в която трябва да се представят факти!!!

Да бе прочел статията ли ? Май не ти изнася и се чудиш как да се заяждаш :)

Чукча писатель, чукча не читатель

преди 12 часа, miro20 написа:

Не съм чул цитираната медия да е разпространявала лъжи и дезинформация, както вашите любими сайтове бултаймс, петел , брадва, гъделнзь и подобни :)

Даже напротив, цифрите , анализите, статиите, са доста качествени и сериозни.

Отделно че се цитира в статията църковния сайт dveri.bg

А ето и какви лайна си изсрал за пореден път!!! А какво стана с двери.бг??? Нещо избЕга от отговора!!! Що така бре Мирчо???

преди 5 минути, Джугашвили написа:

А ето и какви лайна си изсрал за пореден път!!! А какво стана с двери.бг??? Нещо избЕга от отговора!!! Що така бре Мирчо???

Приятелю.. току по горе съм отговорил ПОДРОБНО

Наздраве, и вземи излей тази негативна енергия някъде другаде. Знам че освен тук няма къде... ама... сам се закопаваш с тази гаменщина :)

Лека вечер, Мирчо!!! Прекалено много внимание ти обърнах!!!

П.П. Познай...кликвам върху линка и...нищо!!! Да, отговорът ти е достатъчно показателен!!!

Не мисля, че всички баби и дядовци са на подходящото ниво да обучават децата така, както ще ги обучат в градините. Повечето баби и дядовци по селата, нямат нужното възпитание, не говорят правилен български език, в много райони се говори на диалект. Голяма част от бабите и дядовците в градовете пък са работещи хора и нямат възможност да оставят работата си, за да се грижат за децата. А майките също предпочитат да работят и да оставят децата на грижите на компетентни хора, които ще ги подготвят за училище. Децата по този начин, когато са в подходящата среда със свои връстници, научават много повече неща, отколкото вкъщи.

Нека оставят това на преценката на родителите, или моралът на държавата винаги надцаква този на семейството? Нямали нужното възпитание бабите и дядовците?! Да, не са обучени с модерната релативистична идеология, има в тях остатък от други времена и епохи. И кой определя кое е НУЖНОТО възпитание? Не се срамувате от подобно презрително изказване към възрастните хора, пък били те и прости?! Това са ТЕХНИТЕ ДЕЦА, ТЯХНАТА ПЛЪТ И КРЪВ! Не са нито вашите,  Aumi, нито на държавата. Точка. Държавата не ражда деца.

Напротив, децата биха научили много повече полезни неща и биха взели добър пример не от връстниците си, а от възрастните и в дома си. Тази сегрегация разрушава връзката и приемствеността между поколенията, и всяко почва да гради наново. Просто мисленето ви, може би несъзнателно, е толкова повлияно от методите на системата, че си нямате идея колко здрави са оковите, макар и невидими за вас. Какво трябва да направи държавата  с децата на хората, че да се сепнете? Да почне да ги обезглавява? Ами те вече го правят в училище, учат ги на глупости, джендър ала-бала - и ги пращат по белия свят без глави!

преди 38 минути, Lumberman написа:

Те добре се справиха с единия етап, а именно, овакантяването на територията и сега ще мислят за заселници. Ако искаха да заселват българи или да ги стимулират да се върнат, нямаше такива конвенции да гласуват. Аз не се изненадвам, че имат желание да ги пробутват, а че има хора, които им се връзват и ги подкрепят.

аз мисля,че самата конвенция не цели да даде някакви права на изселници,преселници или др.,а на вече заселили се по нашите земи извратени юдеи като например оня-аз нямам лъжа казана!а и едва ли вякой българин ще се поддаде на подобни неща!

giphy.gif

преди 56 минути, Lumberman написа:

И пак да повторя - насилието, нали сте против него, защо в този случай го подкрепяте?

Вие бъркате задължителното обучение с насилие!
Да, прав сте, че никой не бива да бъде насилствено заставян да учи или да ходи на градина.
Може би е по-правилно да се каже, че хората живеещи в дадено общество, са длъжни да спазват правилата създадени от това общество.
Ако искаме да се възползваме от някакви облаги, които ни дава държавата, би следвало да заслужим с нещо тези облаги. Държавата плаща част от таксите за детските градини, както и за обучението на учениците. За което трябва да бъдем благодарни, защото на други места по света, хората само биха мечтали за такива условия и привилегии. Ако искаме да получаваме детски надбавки и отпуск по майчинство, защо тогава се противим на това, че държавата безплатно иска да възпитава и обучава децата ни?!

преди 16 минути, Lumberman написа:

Нека оставят това на преценката на родителите, или моралът на държавата винаги надцаква този на семейството? Нямали нужното възпитание бабите и дядовците?! Да, не са обучени с модерната релативистична идеология, има в тях остатък от други времена и епохи. И кой определя кое е НУЖНОТО възпитание? Не се срамувате от подобно презрително изказване към възрастните хора, пък били те и прости?! Това са ТЕХНИТЕ ДЕЦА, ТЯХНАТА ПЛЪТ И КРЪВ! Не са нито вашите,  Aumi, нито на държавата. Точка. Държавата не ражда деца.

Напротив, децата биха научили много повече полезни неща и биха взели добър пример не от връстниците си, а от възрастните и в дома си. Тази сегрегация разрушава връзката и приемствеността между поколенията, и всяко почва да гради наново. Просто мисленето ви, може би несъзнателно, е толкова повлияно от методите на системата, че си нямате идея колко здрави са оковите, макар и невидими за вас. Какво трябва да направи държавата  с децата на хората, че да се сепнете? Да почне да ги обезглавява? Ами те вече го правят в училище, учат ги на глупости, джендър ала-бала - и ги пращат по белия свят без глави!

И кой ви пречи да възпитавате децата си във вашите ценности?
На кого досега държавата е попречила да възпитава децата си, така както им харесва?
Ако можете да си позволите това удоволствие, гледайте децата и внуците си в къщи. Дори и на училище не ги пращайте!

преди 28 минути, Aumi написа:

На кого досега държавата е попречила да възпитава децата си, така както им харесва?

Това и правим!!! На нас не ни трябват конвенции, за да ги възпитаваме, за разлика от Вас!!!

преди 32 минути, Aumi написа:

Може би е по-правилно да се каже, че хората живеещи в дадено общество, са длъжни да спазват правилата създадени от това общество.

А, тук уцели в десетката!!!

преди 58 минути, Джугашвили написа:

Лека вечер, Мирчо!!! Прекалено много внимание ти обърнах!!!

П.П. Познай...кликвам върху линка и...нищо!!! Да, отговорът ти е достатъчно показателен!!!

Да, виждам. Само си начеса крастата да си излееш  поредната ежедневна порцийка нартрупана гаменщина, без абсолютно нищо да кажеш или прочетеш.

Аз отговора на другаря Николов го дадох. Ако говорех с твоя език, бих го попитал къде се скри в миша дупка ли, че не знае/те/ позицията на църквата в подкрепа на конвенцията.

Цитирано и от сайта "двери.бг". Където ИМЕННо се говори за подкрепа на конвенцията.

По важния въпрос за мен е защо и КОЙ  накара  църквата и БСП /които в ПЕС са подкрепили също конвенцията/ да си променят тоталнона 180'  мнението.

псевдопатриотите не ги споменавам даже... те са просто "гарнитура" . Още по зависима.

Вие бъркате задължителното обучение с насилие!
Да, прав сте, че никой не бива да бъде насилствено заставян да учи или да ходи на градина.

Задължението винаги трябва да е на база съгласие/договорка. Примерно, аз ви давам къщата си да живеете в нея, вие се задължавате да ми плащате наем. Или примерно, гласуваме за народно събрание и се задължаваме да се съобразяваме с/да спазваме законите, които то ще приеме. Обаче какво става, когато властта се изврати и се обърне против народа, когото трябва да представя?

Ако образованието беше песен и ние със песен щяхме да ходим на училище. Аз не познавам деца, които с радост да са ходили на училище или на градина. Винаги е било по задължение, тежест. Радвахме се на ваканциите и бомбените заплахи, не на извънредните часове в даскало - именно защото беше пряко волята ни.

С други думи, ако родителите знаят, че образованието е добро и полезно, на тях би им било съвестно да не си изпращат децата. Какво става обаче, ако то се обърне против тях и против благото на децата им - имат ли те тогава задължение да ги пращат (да стават еничари или други) или трябва да следват съвета на съвестта си? Защото в случая говорим за образователна система, която e a monster in the making, една ламя. Как да се защитят хората от чиновническия произвол, как да опазят и децата си? Или "държавата да му мисли"? На всичкото отгоре те впрягат "цялата строгост" на закони и апарата, за да получат своето. И дори самите учители стават "пушечно месо". Аз мисля, както е казал и Мартин Лутер Кинг, че ние имаме ЗАДЪЛЖЕНИЕ да не се подчиняваме на несправедливи закони. А не да се съобразяваме с прищевките и "задълженията", които нечестивата власт ни вменява. В днешно време е "престъпление" да си събереш шишарки от гората (една баба я бяха глобили 50 лв. за чувалче шишарки), паднали клони не можеш легално да си извлечеш и използваш и ги оставяш да гният и да пречат, едно борче или дъбче педя високо не можеш законно да си копнеш и да си го сложиш в двора, понеже държавата е Бог и всичко ѝ принадлежи.

А за децата в училище, чували ли сте думите, които приписват на Ленин:

vladimirlenin1-2x.jpg

Ако онези от МОН, Брюксел, Юнеско и там каквито са самозвани "господари на света", получат достъп до децата ни на 3-4 годишна възраст, и им предлагат сексуално и джендърно обучение, то наистина кой ще изкорени тези плевелни семена, които са посяли?

Защото Ленин е казал и друго за децата (да, той е бил за задължително образование), по памет, че всяко дете, което може да се оправя без майка си трябва да е под грижата на държавата. Интересно обаче че и други неща му приписват, което е добре да проуча и на руски, като например:

Destroy the family, you destroy the country.

Мисля, че и затова комунистите не позволяваха развалата на семейните устои, макар и да бяха безбожници. Въпреки Вечния календар, 5-дневната седмица и други щуротии, видели са, че разруши ли се семейството, държавата се разрушава.

Ако можете да си позволите това удоволствие, гледайте децата и внуците си в къщи. Дори и на училище не ги пращайте!

Държавата изисква децата във своите училища, да бъдат обучавани по нейните програми. И който има проблем с това, да се разправя с нея. Как да не пречи? С кого прекарва повече време детето и кой има по-голямо влияние върху него - по 6-8 часа в училище или по някой и друг час вечер със семейството пред телевизора и/или компютъра? По статистика в САЩ, например, семейството прекарва време заедно по 1 час на денонощие! За какво възпитание и влияние си говорим? То е в ръцете на държавата, не и без участието на майките и бащите.

Не знам за какво "удоволствие" говорите - първо, че е страдание и огромно неудобство, второ става дума и за спасение от гнусни и гибелни неща, на които децата трябва да бъдат учени. Тук не говорим за българското възрожденско училище, там ценностите са били други. Говорим за това, че както и вие намекнахте с коментара си за възрастните, недостатъчни хора, които не могат да възпитат адекватно децата, че целта е да се създаде едно поколение от човеци по някакъв съвсем нов образ и калъп, и да се изкоренят хилядолетни традиции... защо,  аз питам? Това вървене към новото ми напомня един цитат от Джордж Оруел. Изтезаваният главен герой Уинстън в разговор с "инквизитора" и партиен функционер O'Брайън:

Цитат

О'Брайън: Истинската власт, властта, за която трябва да се борим денонощно, не е властта над предметите, а над хората — той замълча и за миг отново придоби изражението на учител, който изпитва способен ученик: — Уинстън, как един човек упражнява властта си над друг?

Уинстън се замисли.

— Като го кара да страда — каза той.

— Точно така. Като го кара да страда. Подчинението не е достатъчно. Как можеш да си сигурен, че той се подчинява на твоята воля, а не на собствената си, ако не страда! Властта се състои в причиняването на болка и унижение. Властта се състои в разчленяването на човешкото съзнание и слепването му отново във форма по твой избор. Започваш ли сега да разбираш какъв свят строим? Той е пълната противоположност на глупавите хедонистични утопии на реформаторите от миналото. Свят на страх, предателство и мъчение, свят, в който ти тъпчеш другите и те теб тъпчат, свят, който с усъвършенстването си ще става не по-малко, а повече безмилостен. Напредъкът в нашия свят ще е напредък към повече страдание. Цивилизациите от миналото твърдяха, че са основани на любов и справедливост. Нашата е основана на омраза. В нашия свят няма да има други чувства освен страх, ярост, тържество и самоунижение. Ще унищожим всичко останало — всичко. Вече рушим начина на мислене, останал ни отпреди революцията. Разкъсахме връзката между деца и родители, между човек и човек, между мъж и жена. Вече никой не се осмелява да се довери на съпруга, на дете или на приятел. В бъдещето няма да има съпруги и приятели. Децата ще биват отнемани от майките им от раждането си, така както се отнема яйцето от кокошката. Половият нагон ще бъде заличен. Създаването на потомство ще стане ежегодна формалност, като подновяването на купон за дажбата. Ще унищожим оргазма. Върху това сега работят нашите невролози. Няма да има никаква преданост, освен предаността към партията. Няма да има никаква любов, освен любовта към Големия брат. Няма да има никакъв смях освен тържествуващото ликуване над победения враг. Няма да има никакво изкуство, никаква литература, никаква наука. Когато станем всемогъщи, вече няма да имаме нужда от науката. Няма да има никаква разлика между красотата и грозотата. Няма да има никакво любопитство, никаква радост от живота. Ще бъдат унищожени всички съперничещи удоволствия. Но винаги — не забравяй това, Уинстън, — винаги ще съществува опиянението от властта, което постепенно ще нараства и ще се развива. Винаги, във всеки момент, ще господства възбудата от победата, усещането, че тъпчеш безпомощния враг. Ако искаш да си представиш бъдещето, представи си ботуш, смазващ човешко лице — завинаги.

Той млъкна, като че ли очакваше Уинстън да проговори. Уинстън отново се бе опитал да се свие в леглото си. Не можеше дума да продума. Сърцето му сякаш се бе вледенило. О’Брайън продължи:

— И запомни, че е завинаги. Лицето винаги ще е на мястото си, за да бъде смазвано. Винаги ще е на мястото си еретикът, врагът на обществото, за да може да бъде отново и отново побеждаван и унижаван. Всичко, което преживя, откакто попадна в ръцете ни — всичко това ще продължава и ще става още по-лошо. Никога няма да се преустановят следенето, предателствата, арестите, изтезанията, екзекуциите, безследните изчезвания. Това ще е колкото свят на терор, толкова и свят на тържествуване. Колкото по-силна става, толкова по-малко толерантна ще е партията: колкото повече отслабва опозицията, толкова повече ще се засилва деспотизмът. Голдщайн и неговата ерес ще пребъдат. Всеки ден, всеки момент те ще бъдат побеждавани, дискредитирани, осмивани, оплювани — и въпреки това ще пребъдат. Драмата, която изиграх с теб през последните седем години, ще се повтаря многократно, поколение след поколение и винаги с все по-изтънчени форми. Винаги в нашите ръце ще бъде еретикът, крещящ от болка, сломен, презрян — и накрая напълно разкаян, спасен от себе си, по собствена воля пълзящ в краката ни. Такъв свят строим, Уинстън. Свят на победа след победа, тържество след тържество, и след тържеството — безкрайно изопване, изопване, изопване на нерва на властта. Както виждам, започваш да разбираш какъв ще бъде светът. Но ти не само ще го разбереш. Ти ще го приемеш, ще го приветстваш, ще станеш част от него.

Уинстън бе събрал достатъчно сили, за да проговори.

— Вие не можете! — изрече немощно той.

— Какво искаш да кажеш, Уинстън?

— Вие не можете да създадете свят, какъвто току-що описахте. Той е илюзия. Той не е възможен.

— Защо?

— Не е възможно да се създаде цивилизация, основана върху страха, омразата и жестокостта. Тя никога няма да просъществува.

— Защо не?

— Няма да бъде жизнена. Ще се разпадне. Ще се самоубие.

— Глупости. Ти живееш с впечатлението, че омразата е по-изтощителна от любовта. Защо трябва да е така? Дори и да е истина, какво значение може да има? Представи си, че предпочетем да се изразходваме по-бързо. Представи си, че ускорим темпото на човешкия живот до такава степен, че хората да остаряват на трийсет години. Какво значение може да има и в този случай? Не можеш ли да разбереш, че смъртта на отделния човек не е смърт? Партията е безсмъртна.

Както обикновено, говоренето отне всичките сили на Уинстън. Нещо повече, ужасяваше се, че ако продължи да му противоречи, О’Брайън отново ще завърти циферблата. И въпреки това не можеше да премълчи. Немощно, без доводи, без нищо, което да го подкрепи, освен неизразимия ужас от думите на О’Брайън, той отново премина в настъпление.

— Не зная — не ме интересува. Някак ще се провалите. Нещо ще ви победи. Животът ще ви победи.

— Ние контролираме живота на всичките му равнища, Уинстън. Въобразяваш си, че съществува нещо като човешка природа, което ще бъде оскърбено от делата ни и ще се обърне против нас. Но ние създаваме човешката природа. Хората са безкрайно податливи. Или може би си се върнал към старата си идея, че пролетариатът или робите ще се вдигнат и ще ни свалят. Изхвърли я от ума си. Те са безпомощни като добичета. Човечеството е партията. Останалите са чужди — ненужни.

— Не ме интересува. Накрая те ще ви победят. Рано или късно ще прозрат какво представлявате и тогава ще ви разгромят.

— Виждаш ли някакъв признак това да става? Или някаква причина, поради която да стане?

— Не. Вярвам го. Аз зная, че няма да успеете. Съществува нещо във вселената — не зная какво, някакъв дух, някакъв принцип, който няма никога да надвиете.

— Вярваш ли в господ, Уинстън?

— Не.

— Какъв е тогава този принцип, който ще ни победи?

— Не зная. Човешкият дух.

— Смяташ ли себе си за човек?

— Да.

— Ако си човек, Уинстън, ти си последният човек. Твоят вид е изчезнал, ние сме наследниците. Разбираш ли, че си останал сам? Ти си извън историята, ти не съществуваш — тонът на О’Брайън стана по-строг. — И ти смяташ, че морално ни превъзхождаш заради нашите лъжи и жестокост.

— Да, смятам, че ви превъзхождам.

https://chitanka.info/text/291/20#textstart

Какъв е новият човек, който ще създават чрез Истанбулската конвенция, замисля ли се някой? Да му направим един профил. Може би клонинг на miro20?

преди 5 часа, Lumberman написа:

Държавата изисква децата във своите училища, да бъдат обучавани по нейните програми.

Добре, а вие какво предлагате?
Ако обучавате едно дете в къщи, по каква програма бихте го обучавали?
Колко жени биха могли да си позволят да не работят, и колко жени имат подходящото образование, за да седнат в къщи да обучават децата си, без да ги пускат на държавно училище, или колко хора могат да си позволят частни учители?
С какви учебници ще учите, ако не с такива одобрени от държавата? Или ще "учите" без учебници?!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.