Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

...

Същото е и с твоите въпроси Малунка. Това, което съм разяснил е, че има страдание, има причина за него, има прекратяване и има път за прекратяването му...

Аз бих завършил по драматично: :-)

Ти си прострелян. Стрелата е забита. Роден си и със сигурност ще умреш. Имаш свободен избор как да използваш живота си. Можеш да се интересуваш и изучаваш всякакви неща, можеш и да ползваш освобождаващи учения. Всичко зависи от теб.

В Будизма има отговори, мисля на всички възможни въпроси. 84000 учения и няколко пъти по толкова коментари от просветлени майстори.

За щастие (поне за мое щастие, тъй като съм мързелив), не е необходимо да бъдат изучени всички.

Примерно ако искаме да отидем до Индия, можем да го направим пеша, с ролкови кънки, с колело, с каруца, с кола, с влак, с балон, с парапланер, със самолет ..., но не е необходимо, а като че ли не е възможно (или по-скоро разумно) да го направим едновременно с всички възможни средства.

Това, което е достатъчно е мотивация, усърдие и някой който вече е ходил. Този, който е ходил, не може да отиде вместо нас. Той обаче може да ни научи как се управлява самолета, да ни покаже потенциалните опасности, където може да се заблудим. От нас зависи дали ще стигнем.

Имаме всъщност свободен избор. Можем да бъдем Буди, а можем и да не бъдем. :-)))

В момента на просветлението са налични всички средства, с които можем да помагаме на другите също да станат Буди.

Отговорите на всички въпроси, са вече не само интелектуално разбиране, а живо преживяване.

Тези отговори и средства и сега са в нас, но ние просто още не го знаем. Твърде много навици, концепции и емоции имаме.

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

(бе дайте да си говорим за по-прости неща :) )

Понеже нямам време да чета в момента,ще се възползвам да попитам

за будистките монаси,дето правят вълшебни масажи в луксозните хотели :ph34r:

та какво толкова специално и защо го правят тези хора?

Понеже нямам време да чета в момента,ще се възползвам да попитам

за будистките монаси,дето правят вълшебни масажи в луксозните хотели :ph34r:

та какво толкова специално и защо го правят тези хора?

Здравей Aliah, покажи източник на тази информация. Не разбирам въпроса ти. :-)

http://www.telegraph.co.uk/health/3352805/Spa-break-Release-the-Chi.html

основателите на Тай-масажа са будистите

каква е философията на масажа в Будизма?

От будистка гледна точка, тялото и речта са инструменти с които можем да облагодетелстваме другите. Можем да даваме много неща: радост, любов, можем да вдъхновяваме, да подкрепяме, да защитаваме, да сме толерантни, да споделяме освобождаващи учения, имаме безкрайни възможности да носим щастие за другите.

Човек може да се занимава с каквото и да е и в същото време да ползва будистките методи. Разбира се, да работиш в кланица или да продаваш наркотици не е твърде съвместимо с будисткия път, и в такъв случай е добре човек да смени професията си.

В статията журналистка разказва за луксозен спа-хотел в Австрия, в който са наели шаолински майстор на бойните изкуства за да прави масажи. Както го описва авторката на статията Сузи Диксън, тя е останала доволна от едночасовия масаж. За мен такъв масаж би бил скъп, но за Австрия, цената е съвсем прилична – около 130 лева.

Масажът е средство за поддържане и подобряване на здравето. Според мен добро занимание. Друга философия на масажа в будизма не знам, което не значи че няма. Аз не знам.

Във всички случаи не всеки будист е масажист.

Аз лично съм аматьор. :-)

Редактирано от Вало (преглед на промените)

http://www.telegraph.co.uk/health/3352805/Spa-break-Release-the-Chi.html

основателите на Тай-масажа са будистите

каква е философията на масажа в Будизма?

Както и основателите на муай-тай бокса, вероятно :rolleyes:

Между другото в една от нашите групи има 3-4 човека, които бяха в Тайланд около година и учиха тайландски масаж, но това няма общо с Дхарма. Т.е. двама от тях професионално се занимават с йога, ци гун, разни видове масаж и пр., но не смесват едното с другото...

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

Между другото в една от нашите групи има 3-4 човека, които бяха в Тайланд около година и учиха тайландски масаж,

Ако случайно приемат Исляма може да ни запознаеш Публикувано изображение

исках да попитам относно сферите и боговете:значи вие вярвате е ,,други измерения,, или нещо подобно,така ли е?

историята със стрелата е хубава,но на важи за мен,аз съм намерила отговорите

на въпросите на Малунка. :)

исках да попитам относно сферите и боговете:значи вие вярвате е ,,други измерения,, или нещо подобно,така ли е?

Никой не трябва да вярва в нито едно от ученията на Буда. Това е пожелал и той.

"Не вярвайте на нито една моя дума само защото един Буда я е казал, проверете всичко сами"

Това са направили много, много хора след него и също така много хора правят това и сега.

Критична интелигентност.

Любознателност.

Твърдо решение да се търси истината.

Упоритост.

Липса на привързаност към своите идеи и представи, тоест постоянна отвореност към нови гледни точки.

Отговорност за мислите, думите и действията.

Разбиране, че всеки се стреми към щастие и иска да избегне страданието.

Приемане на различно мислещите.

Това са част от качествата, необходими за да се върви по пътя на Буда.

Искаш да ти разкажа за будистката космология ли? С удоволствие като имам малко повече време, но това не е много важно. Ако въпросът е къде трябва да е ислямския рай според тази система, ми да ти кажа не съм наясно :)

ПП Но Буда е бил малко по-подробен от Мохамед, защото е описал напр. 18 различни състояния на параноя и други още (това, което му викаш ад).

Ако случайно приемат Исляма може да ни запознаеш

Тогава в някой друг живот :hush:

Тогава в някой друг живот ;)

Защо?

42-ма,професор-будист,обикновени будисти като тебе

и още много и то в наши дни,не можеш да кажеш,че някой ги насилва.

Имам шанс :cool:

Вало-значи Буда оставя на нас да проверим,но нали казва,че този живот не е достатъчен(със стрелата)

той иска да умираме,пак да се пробуждаме..и така нататък?!

Вало-значи Буда оставя на нас да проверим,но нали казва,че този живот не е достатъчен(със стрелата)

Просветлението е възможно в този живот, това е истинската ни същност.

Буда иска хората да са щастливи, а не будисти.

Той е дал съвети, кои действия водят до щастие и кои до страдание. Всеки е свободен да избира.

Не бе, уважаема приятелко. Нали затова е преподавал. Ми като ще гледаме клипчета ето нещо:

Сега да не решиш, че това е същността на будизма. Това е за деца :cool:

ами какво тогава ми разправяте,че в Будизма няма Ад и Рай?!

даже в рая красиви девойки танцуват и хранят току-що преродилия се в бог..

интересно е,че Будизма приема физическата пълнота за слабост:нещо повече да кажете?

Статуйките на Буда изобразяват затлъстял човек,защо?

Вало, ако има време може да разкаже повече, но с две думи:

* трите сфери (безформената, на чистата форма и на желанието) и 6-те свята (параноя, прети, животни, хора, асури и деви) са състояния на ума, а не творения на някаква външна сила (Бог);

* тези различни преживявания се случват като резултат от нашата физическа, ментална и вербална активност, а не по волята на външна сила (Бог); има различни начини да се обясни, но един от тях е, че впечатленията остават във вид на тенденции (васана) в осмото съзнание (алая-виджняна) и при подходящи условия узряват (бе не ги ли обяснявахме тези нещта вече);

* те не са трайни, т.е. както и хората, така и т.нар. богове и т.н. не остават безкрайно в съответната сфера

* тези състояния като цяло се характеризират с различни видове страдания; затова и цел на будизма е излизането от тези състояния.

даже в рая красиви девойки танцуват и хранят току-що преродилия се в бог..

Aliah, в пост 562 на стр 38 от тази тема, са описани в общи линии шестте свята на Самсара.

Има адски сфери, а това което мислиш, че е рай е е една от божествените сфери. Красивите девойки са преродили се богини.

Това филмче, обаче както каза dagpo е за деца.

интересно е,че Будизма приема физическата пълнота за слабост:нещо повече да кажете?

Статуйките на Буда изобразяват затлъстял човек,защо?

За да е просветлен човек е без значение дали е слаб или пълен.

Тези пълничките мисля, че са от Китай и Япония.

Ето снимка на статуя на Буда.

http://www.diamondway-buddhism.org/images/pictures/big_statue.jpg

В различните държави статуите и картинките може да изглеждат различно поради културни разлики.

Една статуя на Буда не е Буда. Тя е символ, част от методите.

Много повече ми допада,особено материала,от който е направен :wors:

аз намирам пълнотата за слабост,липса на дисциплина

и воля.

В клипчето дебелите хора,които катереха трудно стената какво синволизират?

Знам,че будистите монаси пият специална течност за да се пречистват+

физ.тренировки,така,че явно е важно за просветлението.

В клипчето дебелите хора,които катереха трудно стената какво синволизират?

Състоянието на т. нар. прети или гладни духове. Най-общо попадаме в това състояние, ако действията ни са мотивирани от силна привързаност и алчност. Всъщност тези неща може да ги видим и около нас. Напр. някой, който живее на онези острови дето по цял ден се пекат на слънце и карат сърф е като в сферата на боговете на желанието, , а ко отидеш в някоя психиатрия напр. може да видиш как се преживява параноята. Това е само като пример.

Това в манастира Шао Лин ли си го гледала :wors: Но принципно си права, т.е. тялото е инструмент, за да помагаме на другите. В тибетският будизъм напр. има различни практики подобни на йога или китайския ци гун. Също така много от хората при нас практикуват или са практикували неща като екстремни спортове, бойни изкуства и др. такива.

Много повече ми допада,особено материала,от който е направен :)

аз намирам пълнотата за слабост,липса на дисциплина

и воля.

Мисля, че не е злато. По скоро е бронзова отливка, но не съм сигурен.

В някои държави в Азия пълнотата е символ на богатство, ако си слаб значи си беден. :-)))

Това са културни предразсъдъци.

Има будисти, които живеят както всички хора, без особени грижи за храната или тренировките.

Тялото така или иначе е временно. Поддържането му не е самоцел в будизма.

В Будизма как стои въпросът със самоубийството?

Самоубийството е убийство. Тоест резултата от такова действие няма да е добър.

Кармичните впечатления, съответно последиците от действията ни зависят от четири неща:

1. Да осъзнаваме ситуацията, в случая с убийство да знаем, че става въпрос за чувстващо същество

2. Да имаме мотивацията да направим нещо, в случая да искаме да убием

3. Да направим каквото сме решили или някой да го направи вместо нас.

4. Да сме доволни от резултата.

Колкото по-добре са изпълнени тези четири условия, толкова по силно е кармичното впечатление, толкова по силен ще бъде резултата.

Тук става въпрос както за положителни, така и за отрицателни действия с тяло, реч или ум.

Самоубийсвото и аборта са действия, които създават негативни впечатления. Човек може да избяга от живота, но не и от проблемите.

Самоубийството е убийство. Тоест резултата от такова действие няма да е добър.

и в адска сфера ли се преражда самоубиеца,знае ли се какво става с него?

и в адска сфера ли се преражда самоубиеца,знае ли се какво става с него?

Зависи. Ако в живота си е имал твърде много гневни мисли, думи и действия най-веорятно ще се прероди в някоя от адските сфери. Когато натрупаните лоши впечатления се изчерпят, къде ще бъде следващото му прераждане зависи мислите, думите и делата му.

Ако човекът не е имал много гняв, а се отнасял към хората добре и се самоубил от ревност, може да се прероди като човек или като асура - ревнив полу-бог. Точно виждане на карма или на следствията на действията ни може да има само някой, който е Буда или е близо до това състояния. Някои от будистките учители в наши дни могат да виждат това.

Историческият Буда в един от предишните си животи, е бил в една от адските сфери е бил впрегнат с още някой да влачат нещо като каруца с непосилен товар. Един демон ги е надзиравал и в момента който спрат да влачат ги е биел до смърт. В момента в който приятелят на Буда паднал от изтощение, Буда казал на демона: Остави го, аз ще влача каруцата сам. Този проблясък на съчувствие била причината бъдещият Буда да излезе от адските сфери и това било началото на неговия път към състоянието на Буда.

Разбирам,че страхът е водещото до успех чувство и в Будизма.

И какво разказват учителите,които могат а виждат кармата?

Далай лама може ли?

Разбирам,че страхът е водещото до успех чувство и в Будизма.

За някой може бе е така.

Всички будисти, които аз познавам според мен са безстрашни, вдъхновени и мотивирани да помагат на другите.

Когато човек може да види проблясък на Буда природата, стремежът към просветление, развиването на съчувствие и мъдрост, както и доверието в собствената и на другите буда-природа е водещо.

И какво разказват учителите,които могат а виждат кармата?

Далай лама може ли?

Това не толкова важно. Какъв е бил миналият ни живот можем да разберем от това, което ни се случва в този.

Какъв ще бъде следващият ни зависи от мислите, думите и делата ни точно сега.

В будизма целта не е по-добър следващ живот. Целта е излизане изобщо от Самсара - безкрайният цикъл на раждане, страдания и смърт.

След това започва безстрашна, радостна, мъдра, спонтанна и непрекъсната активност в полза на всички същества от шестте сфери. С това се занимават Будите.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.