Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Да, Дзогчен е методът и е познат отлично на традицията Ваджраяна (Тибетска Тантра), но не Пустотата и Буда Природата са причина за това "тяло на дъгата". Тези са средството за да се достигне до едно следствие, което е същинската причина на този "феномен".

Moжеш ли да разясниш на несведущите като мен горното откровение?
  • Отговори 16k
  • Прегледи 916,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

Moжеш ли да разясниш на несведущите като мен горното откровение?

Има два начина за това, приятелю.

Първият е да се запознаеш обстойно и с "другите" традиции, което същевременно ще те отдалечи уж за малко от Будизма, но пък това ще ти донесе много знание, което ще е предпоставка за Познание.

Вторият начин е да ти напиша нещата директно, както са, но тогава се страхувам, че ще ти дам да ядеш от така нареченият "Срамен хляб", зарад който после ще ме възненавидиш (така става с всеки, който съм нахранил с този "хляб"), защото този "хляб" е ястие, зарад което не си се трудил, а това би го лишило от истинска сладост.

Друго си е да хапнеш хлебец, за който пот се е ляла, нали!?!

Затова ти прелагам или да се запознаеш по-обстойно с "другите" традиции - Дао, Християнство, Йога (особено Тамилската традиция за 18-те безсмъртни йоги/Сидхи), или да наблегнеш на медитацията, за да реализираш и да установиш здраво в себе си Буда Природата, не че тя не е здраво установена, но нали се сещаш - неведението, "облаците по Небето".

Ако все пак искаш да ти разясня тези неща, ще изисквам и аз нещо от теб - здрав разум и добра преценка, които предполагат да не бързаш в заключенията.

Та ти си на ход, ако въобще "ти" съществуваш! :-)

Редактирано от rurk (преглед на промените)

...

ще ти дам да ядеш от така нареченият "Срамен хляб", зарад който после ще ме възненавидиш (така става с всеки, който съм нахранил с този "хляб"), защото този "хляб" е ястие, зарад което не си се трудил, а това би го лишило от истинска сладост.

...

Би ли разяснил Срамния хляб? Защо е срамен? Колко хора си хранил с него и защо всъщност те възненавиждат?

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Би ли разяснил Срамния хляб?

Здравей, Вало!

Това е термин, който се използва в близкоизточните учения и в Кабала.

Срамен е всеки хляб, зарад който човек не се е трудил. Ето защо Истината никога не е разкрита изцяло и даже има места (учения) в които Тя е завоалирана в метафори и притчи.

За да му се услади на човек хляба, то е добре за него да се потруди за насъщния си. Ако ли не, както често се случа (обикновенния човек е егоист, поради неведението, което е обхванало съзнанието му, а това често го прави използвач и интересчия), то идва в последствие момент, в който същия този човек осъзнава безвкусието на всичко това. Така или иначе всеки започва да се труди някога за хляба си. Идва момент, в който човек разбира, че "срамния хляб" е лишен от насладата - не се услажда.

Та ти си на ход, ако въобще "ти" съществуваш! :-)

Мда... Зададох конкретен въпрос, на който ти не даде никакъв отговор. Знаеш ли какво е

аргументи ad hominem?

Втори въпрос тогава: кои са 9-те яни според систематиката на Нийнгма-традицията, кои са 3-те раздела на Дзогчен и каква е разликата между Джалу и Гюлу да речем?

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

Колко хора си хранил с него и защо всъщност те възненавиждат?

Доста са и все са любопитни (жадни за знание, което е различно от познание). Жаждата за знание е нищо повече от една модерна болест и е нищо по различно от всяка друга жажда - наси страдание. Това обяснява защо ме възненавиждат в последствие ялите от това - защото ги води до страданието.

Затуй, ако и ти не искаш да попадаш в тази ти ми жажда, вземи че излез от тез форуми, а! Вземи, че наблегни на практиките, а не на философиите. Е, разбира се, аз не изскам да ти отнемам свободния избор, но нали сме едно и също нещо - ти и аз, та затова твоето страдание е и мою. Затова те съветвам да практикуваш, т.е. да търсиш Познание по Вертикала , а не знание от хоризонталите, като този, защото този хоризонт принадлежи на една от онези Шест Сфери на Самсара.

Бъди здрав!

...Ето защо Истината никога не е разкрита изцяло и даже има места (учения) в които Тя е завоалирана в метафори и притчи.

...

Здравей rurk,

От будистка гледна точка, Истината не може да бъде разкрита с думи. Думите не могат да предадат преживяване.

Единственото, което един просветлен учител може да направи е да даде методи с които и неговите ученици също да станат просветлени.

Тук някъде назад в темета има една история за жаби в кладенец, която е илюстрация за това.

Ти мислиш ли, че можещ да предадеш абсолютната истина с думи във форум?

Доста са и все са любопитни (жадни за знание, което е различно от познание). Жаждата за знание е нищо повече от една модерна болест и е нищо по различно от всяка друга жажда - наси страдание. Това обяснява защо ме възненавиждат в последствие ялите от това - защото ги води до страданието.

Затуй, ако и ти не искаш да попадаш в тази ти ми жажда, вземи че излез от тез форуми, а! Вземи, че наблегни на практиките, а не на философиите. Е, разбира се, аз не изскам да ти отнемам свободния избор, но нали сме едно и също нещо - ти и аз, та затова твоето страдание е и мою. Затова те съветвам да практикуваш, т.е. да търсиш Познание по Вертикала , а не знание от хоризонталите, като този, защото този хоризонт принадлежи на една от онези Шест Сфери на Самсара.

Бъди здрав!

На относително ниво моето страдание си е мое, твоето си е твое.

Чувствайки страданието на другите вероятно е добра идея да им помагаме , ако те поискат и по начин който биха приели.

Най-добри пожелания и много любов!

Мда... Зададох конкретен въпрос, на който ти не даде никакъв отговор. Знаеш ли какво е

аргументи ad hominem?

Втори въпрос тогава: кои са 9-те яни според систематиката на Нийнгма-традицията, кои са 3-те раздела на Дзогчен и каква е разликата между Джалу и Гюлу да речем?

Братко, защо все още се придържаш към буквалноста? Пиша ти неща, които са "продукт" нещо различно от четене на книги и знаене на терминология.

В Шечен сайта бих могъл да вляза когато си поискам и да търся отговорът на твоя въпрос. Според мен не е нужно да бъдем буквалисти. Но за да удовлетворя желанието ти за себесравнение, че ти кажа, че не познават буквите, нито санскрит, нито всичката терминология и писания в будиската традиция, но смея да твърдя, че имам някаква опитност със същината.

Не си длъжен да ми вярваш, разбирла се.

този хоризонт принадлежи на една от онези Шест Сфери на Самсара.

Сансара има три сфери - камалока, рупалока и арупалока. Шестте състояния се отнасят към камалока. Не пропускай да отговориш на предишния ми въпрос, уважаеми rurk, щото ако знаеш за какво иде реч няма да се затрудниш...

Здравей rurk,

От будистка гледна точка, Истината не може да бъде разкрита с думи. Думите не могат да предадат преживяване.

Единственото, което един просветлен учител може да направи е да даде методи с които и неговите ученици също да станат просветлени.

Тук някъде назад в темета има една история за жаби в кладенец, която е илюстрация за това.

Да, тази история с жабата не е от вчера. Съгласен съм с горното, но това няма никакво значение - моето съгласие де.

Ти мислиш ли, че можещ да предадеш абсолютната истина с думи във форум?

Само с думи - това е невъзможно, но ако покрай думите се направи едно "пренасяне на съзнание", тогава е напълно възможно. Аз не целя да изкажа абсолютната истина.

Любов даваш, любов и ще получиш!

Сансара има три сфери - камалока, рупалока и арупалока. Шестте състояния се отнасят към камалока. Не пропускай да отговориш на предишния ми въпрос, уважаеми rurk, щото ако знаеш за какво иде реч няма да се затрудниш...

Би ли го посочил отново?

...

Аз не целя да изкажа абсолютната истина.

...

Извинявай, аз така разбрах Срамния хляб.

Темата е будизъм за любопитни. Тя според мен е образователна.

Мненията ти не отразяват будистка гледна точка.

Според мен, мисля според дагпо и според много будистки учители от смесването на ученията резултатът е повече объркване.

Ако за теб не е така, аз съм щастлив.

Но няма причина да смесваме всичко в темата за будизма.

В Шечен сайта бих могъл да вляза когато си поискам и да търся отговорът на твоя въпрос.

Тези неща не се учат от сайтове и форуми, пък и на Иво и през ум не би му тръгнало да ги обяснява открито и на всекиго. С две думи, когато не знаеш е разумно да си замълчиш, а не да демонстрираш невежеството си.

Знаеш ли защо само нокти и коса, haidukpikaso ?

Защо?

:rolleyes:

Би ли го посочил отново?

ОК. Какъв е паралелът между трите вътрешни раздела на Дзогчен (семде, лонгде и менангде) и Сутра Махамудра, Тантра Махамудра и Махамудра на същността? Бе я зарежи, че стана смешно...

Хубав ден!

Защо?

В ЛС, че писането на такива неща създава само объркване...

Тези неща не се учат от сайтове и форуми, пък и на Иво и през ум не би му тръгнало да ги обяснява открито и на всекиго. С две думи, когато не знаеш е разумно да си замълчиш, а не да демонстрираш невежеството си.

Подчертаното ще го приема като опит за удар и благодаря за него. То както винаги е следствие на някаква причина. Само ще ми послужи!

Иво? Иво си има Учител. Нека следва учението, пък после другото.

Писах ти, че е съвсем възможно човек да достигне до Истината и без да е запознат обстойно с Будиската философия и терминология. Съгласен ли си? :-)

ОК. Какъв е паралелът между трите вътрешни раздела на Дзогчен (семде, лонгде и менангде) и Сутра Махамудра, Тантра Махамудра и Махамудра на същността? Бе я зарежи, че стана смешно...

Хубав ден!

В ЛС, че писането на такива неща създава само объркване...

Едното следва другото, но както ти писах не съм запознат с терминологията до толкова. Същността обече е описана с много имена и думички. Не е нужно да се познават всичките.

Трябва ли, аз който познавам отлично християнството и Дао, да се възвеличавам зарад това и да издигам себе си за сметка на другите, т.е. да ги потъпквам и унижавам, защото те не били запознати с терминологията и буквалността на писанията?

Всъщност Буда присъства в мен, ако аз бъда такъв?

Хубав ден и на теб!

Подчертаното ще го приема като опит за удар и благодаря за него.

Само констатирах.

..

Писах ти, че е съвсем възможно човек да достигне до Истината и без да е запознат обстойно с Будиската философия и терминология. Съгласен ли си? :-)

...

Да, така е. Думите не са чак толкова важни. Но е невъзможно без учител.

Мненията ти не отразяват будистка гледна точка.

Според мен, мисля според дагпо и според много будистки учители от смесването на ученията резултатът е повече объркване.

Ако за теб не е така, аз съм щастлив.

Но няма причина да смесваме всичко в темата за будизма.

"Срамния хляб", освен че е срамен и трудно засища. Тъй че обясненията няма да мога да влязат в рамките на две, или три думи. Ако река да изявя Истината по вербален път, то ще трябва хубаво да се потрудя, с години и едва ли пак ще успее да изразя Абсолюта.

Мненията ми не отразяват будиската терминология и философия, или същината, произлизаща от Буда Природата?

Всъщност какво е "Буда"? Концепци ли, философии ли, наизустени думи ли? Терминология ли?

Само констатирах.

Всеки после оправдава себе си. Не си виновен - Карма. А щом имам нужда от удари - то нека са добре дошли! ЕвАалла!

Да, така е. Думите не са чак толкова важни. Но е невъзможно без учител.

Така е. Даже е изключетилно опасно.

Но не това е темата, нали?

Виж зная, че съм малко рязък с теб, но не искам всичко поне в тази да се тема да се разводнява, защото така най-накрая ще започнете да питате какво е мнението на будизма за НЛО и други такива.

Успех в това, с което си се заел!

"Срамния хляб", освен че е срамен и трудно засища. Тъй че обясненията няма да мога да влязат в рамките на две, или три думи. Ако река да изявя Истината по вербален път, то ще трябва хубаво да се потрудя, с години и едва ли пак ще успее да изразя Абсолюта.

Абсолютната природа на нещата от будистка гледна точка може да бъде преживяна, но не може да бъде разбрана само от интелекта, нито може да бъде описана в думи. С думи може да се направят методи за постигането на това преживяване. Но не само с думи. Необходим е жив учител, който го има.

Мненията ми не отразяват будиската терминология и философия, или същината, произлизаща от Буда Природата?

Според мен мненията ти не отразяват същността на будизма като път.

Буда природата, така или иначе не може да бъде описана с думи.

Защо?

Защото си има нива в тези неща. Съществуват и такива, след които и нищо не остава, а има и такива, при които това се случва още приживе, т.е. преди физическата смърт да настъпи за тялото.

Въпрос на трансформация и трансмутация на формата.

Но не това е темата, нали?

Виж зная, че съм малко рязък с теб, но не искам всичко поне в тази да се тема да се разводнява, защото така най-накрая ще започнете да питате какво е мнението на будизма за НЛО и други такива.

Успех в това, с което си се заел!

Ако си рязък с мен, то е защото си рязък и със себе си. Ако си милосърден с мен, то е защото ще си милосърден и към себе си. По това най-вече се познава, дали някой е достигнал до същността, до Буда Природата.

:-)

Защото си има нива в тези неща. Съществуват и такива, след които нещо не остава и това с тях се случва приживе, т.е. преди физическата смърт да настъпи.

Ако си рязък с мен, то е защото си рязък и със себе си. Ако си милосърден с мен, то е защото ще си милосърден и към себе си. По това най-вече се познава, дали някой е достигнал до същността, до Буда Природата.

:-)

С това.

И с това:

Да, Дзогчен е методът и е познат отлично на традицията Ваджраяна (Тибетска Тантра), но не Пустотата и Буда Природата са причина за това "тяло на дъгата". Тези са средството за да се достигне до едно следствие, което е същинската причина на този "феномен".

ти се опитваш да покажеш познаване на будизма, каквото всъщност нямаш.

Мисля, че и за буда природата, по скоро имаш идеи, отколкото преживяване.

Абсолютната природа на нещата от будистка гледна точка може да бъде преживяна, но не може да бъде разбрана само от интелекта, нито може да бъде описана в думи. С думи може да се направят методи за постигането на това преживяване. Но не само с думи. Необходим е жив учител, който го има.

Въпреки, че не може да бъде описана и разбрана от интелекта, има не едно или две писания, които опитва да направят подобно обяснение. В повечето случаи такива Писания са многопластови и се разкриват постепенно на четящия, спремо нивото на неговото съзнание.

Според мен мненията ти не отразяват същността на будизма като път.

Буда природата, така или иначе не може да бъде описана с думи.

Само за тези, за които вкопчването в терминологията е още в сила. За онези, за които думите са повече от букви, то може и да е различно. :-)

ти се опитваш да покажеш познаване на будизма, каквото всъщност нямаш.

Прав си, нямам абсолюлтно знание върху будиската терминология и писания.

Това означава ли, че е невъзможно да имам Познание за Буда Природата? :-)

Мисля, че и за буда природата, по скоро имаш идеи, отколкото преживяване.

Не желая да ти отнемам правото да мислиш свободно, нито пък имам желание да доказвам обратното на твоето предположение.

Започнахме разговора от там, че хората вече бива да знаят за "феномена", "тяло на дъгата". Поне да се знае, че това съществува. никъде не съм писал, че трябва всичко да бъде описано обстойно.

Въпреки, че не може да бъде описана и разбрана от интелекта, има не едно или две писания, които опитва да направят подобно обяснение. В повечето случаи такива Писания са многопластови и се разкриват постепенно на четящия, спремо нивото на неговото съзнание.

Само за тези, за които вкопчването в терминологията е още в сила. За онези, за които думите са повече от букви, то може и да е различно. :-)

Няма как мненията ти да отразяват нещо, което не познаваш.

За да можеш да предаваш методи за постигане на просветление самият ти трябва да си просветлен.

Защото си има нива в тези неща. Съществуват и такива, след които нещо не остава и това с тях се случва приживе, т.е. преди физическата смърт да настъпи.

Благодаря, че отговаряш вместо мен :rolleyes: За какво говориш: Пхоуа ченпо, нагуализъм, трансфигурация? Само да те питам, ако не е тайна, след като говориш за практика най-общо какво практикуваш?

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.