Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Това не толкова важно. Какъв е бил миналият ни живот можем да разберем от това, което ни се случва в този.

Какъв ще бъде следващият ни зависи от мислите, думите и делата ни точно сега.

В будизма целта не е по-добър следващ живот. Целта е излизане изобщо от Самсара - безкрайният цикъл на раждане, страдания и смърт.

Евреи 9:27

И тъй като е определено на човеците веднъж да умрат, а след това настава съд,

• Отговори 16k
  • Прегледи 893,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

Възгледът на будизма е различен.

Будизмът няма претенциите за единствено правилно учение.

Това, че виждаме света по различен начин, не означава, че сме против това различните хора да могат да имат различни вярвания и разбирания. Всеки е свободен да избере. Буда не е искал хората да бъдат будисти, Буда е искал хората да бъдат щастливи.

Надявам се всички да имат свободата да могат да приемат различните и да бъдат толерантни.

Възгледът на будизма е различен.

Будизмът няма претенциите за единствено правилно учение.

Все пак истината е една. Не може да бъде вярно и твърдението за многократно прераждане и това за един живот на земята, след което идва съд. Може да е вярно само едно от двете твърдения. И тъй като аз вярвам че Библията е Божието откровение до човека, за мен е важно тази истина да прозвучи на всеослушание (или в случая да може да бъде прочетено от четящите форума), а всеки да реши със свободната си воля какво ще преви с Божието откровение, ще го приеме ли или ще го отхвърли.

А относно толерантността - ако някой ден лекарите открият раково образование в тялото ми, аз твърдо ще откажа да проявя толерантност към него. Ще искам бъде отстранено от тялото ми въпреки че това значи смърт за тумора.

Редактирано от delig (преглед на промените)

Все пак истината е една. Не може да бъде вярно и твърдението за многократно прераждане и това за един живот на земята, след което идва съд. Може да е вярно само едно от двете твърдения. И тъй като аз вярвам че Библията е Божието откровение до човека, за мен е важно тази истина да прозвучи на всеослушание (или в случая да може да бъде прочетено от четящите форума), а всеки да реши със свободната си воля какво ще преви с Божието откровение, ще го приеме ли или ще го отхвърли.

Да. Абсолютната истина е една.

Библията е истина на относително ниво. Както и всичките будистки учения. Затова ти имаш право да заявиш тази истина на всеослушание, но аз също имам право на това.

Лично на мен това не ми пречи да се радвам на всички хора с различна истина от моята. Мога да виждам безбройните им качества. Мисля обаче, че не би трябвало резултата от думите и действията ни да бъде страдание за инакомислещите.

А относно толерантността - ако някой ден лекарите открият раково образование в тялото ми, аз твърдо ще откажа да проявя толерантност към него. Ще искам бъде отстранено от тялото ми въпреки че това значи смърт за тумора.

Надявам се да не сравняваш будизма с тумор. :-)

Но принципно съм съгласен, че не можем да сме толерантни към нетолерантността.

Мисля, че и двата възгледа са правилни.

С егото и аза си живеем веднъж, и след смъртта на основата на изживените опитности попадаме / те това е Божият съд/ в съответната област на астрала - може в адските, а може и в райските локи /локации, зони, области - от санскр./. Ма това не е вечно, а до пълното разпадане на личнсотта / с его и азовите компоненти/. Опразненият микрокосмос се преражда /пак се потапя в материята/, но вече с нова личност, с ново его и нов аз, на основа на кармичното и кръвно наследство от предишните обитатели на микрокосмоса и на родителската двойка. Така че има прераждане, но не и за личността ни. Остава живо само дълбинното себе, истинската личност, Другия в нас. Но той си е безсмъртен априори, само че се е предал преди епохи в плен на материята.

Мисля, че и двата възгледа са правилни.

С егото и аза си живеем веднъж, и след смъртта на основата на изживените опитности попадаме / те това е Божият съд/ в съответната област на астрала - може в адските, а може и в райските локи /локации, зони, области - от санскр./. Ма това не е вечно, а до пълното разпадане на личнсотта / с его и азовите компоненти/. Опразненият микрокосмос се преражда /пак се потапя в материята/, но вече с нова личност, с ново его и нов аз, на основа на кармичното и кръвно наследство от предишните обитатели на микрокосмоса и на родителската двойка. Така че има прераждане, но не и за личността ни. Остава живо само дълбинното себе, истинската личност, Другия в нас. Но той си е безсмъртен априори, само че се е предал преди епохи в плен на материята.

Не вярвам че човек сменя егото и аза си. В Библията те са неречени душа. Т.е. това е личността, която се отделя то тялото след физическата смърт на човека. Не вярвам че човек сменя личността си ако правилно съм разбрал. Всъщност отказвам да навлизам изобщо в подобни разсъждения.

II Коринтяни 11:3

Но боя се да не би, както змията измами Ева с хитростта си, да се разврати умът ви и отпадне от простотата и чистотата, която дължите на Христа.

Не вярвам че човек сменя егото и аза си. В Библията те са неречени душа. Т.е. това е личността, която се отделя то тялото след физическата смърт на човека. Не вярвам че човек сменя личността си ако правилно съм разбрал. Всъщност отказвам да навлизам изобщо в подобни разсъждения.

Зависи от дефинирането на понятието "човек". Но ако се ограничиш само в рамките на една три пъти унищожавана и възстановявана по памет книга / Вехтия завет/ и четири Христови животописа /избрани от над 200 на Никейския събор 325г. при явния натиск на имп. Константин и майка му Елена в интерес на имрерските потреби/ + няколко прибавки, десетки пъти редактирани и отчасти приемани и отхвърляни впоследствие от множеството християнски църкви, деноминации и секти...е, тогава всякакви аргументи са безсилни.

Така че се предавам "без бой";)

ПП Извинявам се пред приятелите - будисти за спама:)

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

Зависи от дефинирането на понятието "човек". Но ако се ограничиш само в рамките на една три пъти унищожавана и възстановявана по памет книга / Вехтия завет/ и четири Христови животописа /избрани от над 200 на Никейския събор 325г. при явния натиск на имп. Константин и майка му Елена в интерес на имрерските потреби/ + няколко прибавки, десетки пъти редактирани и отчасти приемани и отхвърляни впоследствие от множеството християнски църкви, деноминации и секти...е, тогава всякакви аргументи са безсилни.

Така че се предавам "без бой":mad:

ПП Извинявам се пред приятелите - будисти за спама:biggrin:

Изказването ти има за цел (може би без да го осъзнаваш дори) да обезсили Бог, което е абсурдно. Той не е някакъв мъртъв и безсилен идол заключен в нечий килер. Смяташ че Този Който е планувал следващия удар на сърцето ти и е създал всичко и държи всичко:

Колосяни 1:16-17

понеже чрез Него бе създадено всичко, което е на небесата и на земята, видимото и невидимото, било престоли или господства, било началства или власти, всичко чрез Него бе създадено;

и Той е преди всичко, и всичко чрез Него се сплотява.

няма нужната власт и сила да направи така че Словото Му да стигне до нас днес във вида в който Той иска?

Абсурдно е!

II Тимотей 3:16

Всичкото писание е боговдъхновено ...

Употребен е глагола "е" в сегашно време, а не "беше" някога преди, но не и сега.

ПП Извинявам се пред приятелите - будисти за спама:help:

Няма спам, но както казах е крайно време да обясним за 5-те скандхи и 12-те нидани.Благодаря ти за интересните мнения...

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

И тъй като аз вярвам че Библията е Божието откровение до човека, за мен е важно тази истина да прозвучи на всеослушание.

Прекрасно намерение, но дали точно това е най-подходящия раздел на форума, за да го осъществите? Предлагам да отворите тема, в която да ни разкажете защо имено Библията, а не да речем Корана, Ведите или И Дзин напр. е Божието откровение до човека...

Не вярвам че човек сменя егото и аза си. В Библията те са неречени душа. Т.е. това е личността, която се отделя то тялото след физическата смърт на човека. Не вярвам че човек сменя личността си ако правилно съм разбрал.

Не сте разбрал правилно, но причината е в мен и Вало, че не сме го обяснили, както трябва. Дай да караме по ред: какво наричате душа? Дайте ни някаква работна дефиниция за това понятие...

Прекрасно намерение, но дали точно това е най-подходящия раздел на форума, за да го осъществите? Предлагам да отворите тема, в която да ни разкажете защо имено Библията, а не да речем Корана, Ведите или И Дзин напр. е Божието откровение до човека...

Прав си и ти (надявам се да не се сърдиш че ти говоря на "ти") и valentinus, че не е тук мястото за такава дискусия. Видях твърдението за многократно прераждане на човека и реших да посоча твърдението на Библията по въпроса без да навлизаме в дискусия по въпроса. Това е материя която е обект на вяра, тъй като не може да бъде доказана верността на едното или другото твърдение с научни доказателства.

не сте разбрал правилно, но причината е в мен и Вало, че не сме го обяснили, както трябва. Дай да караме по ред: какво наричате душа? Дайте ни някаква работна дефиниция за това понятие...

Общоприетата от християните дефиниция за душа е съвкупността от интелект, чувства и воля.

Редактирано от delig (преглед на промените)

Общоприетата от християните дефиниция за душа е съвкупността от интелект, чувства и воля.

Ти или Ви е без значение. Предпочитам на Ти:-)

Би ли обяснил какво разбираш под интелект, чувства и воля...

Ти или Ви е без значение. Предпочитам на Ти:-)

Би ли обяснил какво разбираш под интелект, чувства и воля...

Какво има да обяснявам, не е ли пределно ясно.

Какво има да обяснявам, не е ли пределно ясно.

Шегуваш ли се? По-горе казваш, че това е, което се отделя от тялото след смъртта, т.е. след смъртта от тялото се отделят интелект, чувство и воля? Това три различни неща ли са или са аспекти на едно и също нещо, което наричаш душа? и ако е последното, какви са техните функции (ма аз ли трябва да обяснявам твоята теза вместо теб:-) ) ?

Шегуваш ли се? По-горе казваш, че това е, което се отделя от тялото след смъртта, т.е. след смъртта от тялото се отделят интелект, чувство и воля? Това три различни неща ли са или са аспекти на едно и също нещо, което наричаш душа? и ако е последното, какви са техните функции (ма аз ли трябва да обяснявам твоята теза вместо теб:-) ) ?

Не не се шегувам това е душата - тази част от теб, която може да каже "аз мисля", "аз чувствам" и "аз искам".

Но човека не се състои само от тези две части. Има и трета - човешкия дух. Това е тази част от човека която му дава пряката връзка с неговия Творец - Бога. Само че тази част е мъртва във всеки човек който се ражда на този свят от Адам и Ева до днес. Бог предупреди човека да не яде от плода на дървото за познаване на доброто и злото, защото в деня в който яде ще умре*. Точно това и стана. По тази и причина Адам и Ева се скриха от Бог, когато Той ги потърси в едемската градина след като бяха съгрешили. От там нататък беше въпрос на време да умрат и физически - т.е. душата и духа да се отделят от тялото.

*думата смърт не означава изчезване а отделяне

Казах по-горе че не ми се навлиза в такава дискусия, посочих и стиха, който ме мотивира за това.

Вярвам в твърдението на Библията - "определено е на човеците веднъж да умрат, а след това настава съд"

Вярвам в твърдението на Библията - "определено е на човеците веднъж да умрат, а след това настава съд"

Само душите ли им ще бъдат съдени?

А наказвани?

Аз знам отговора,но ти кажи твоя да видим извода.

Само душите ли им ще бъдат съдени?

А наказвани?

Аз знам отговора,но ти кажи твоя да видим извода.

Не, човек ще застане пред Божия съд в своята цялост - дух, душа и тяло, след като стане възкресението на всички хора, живели когато и да било. За истински повярвалите в Христос (т.е. спасените) ще се състои друг съд, който е по-рано, но не това е сега темата.

Не, човек ще застане пред Божия съд в своята цялост - дух, душа и тяло, след като стане възкресението на всички хора, живели когато и да било. За истински повярвалите в Христос (т.е. спасените) ще се състои друг съд, който е по-рано, но не това е сега темата.

Добре,обаче будистите нито вярват в Деня на Страшния Съд,нито,че има Бог-Създател,

нито само в едно прераждане..Те не вярват,че Някой има власт над тях и ако поиска може да спре сърцето им примерно..

По скоро се опитай да ги накараш да повярват,че има Бог,от който зависят.Успех!

Казах по-горе че не ми се навлиза в такава дискусия

Разумно, защото за да дискутираш нещо трябва да имаш аргументи, някаква теза и т.н. Извини ме delig, но ти не познаваш добре дори собствената си религия, пък какво да говорим да дискутираш с другите. Но това не означава, че няма да бъдеш спасен, защото блажени са вярващите и тяхно ще е царството небесно...

Разумно, защото за да дискутираш нещо трябва да имаш аргументи, някаква теза и т.н. Извини ме delig, но ти не познаваш добре дори собствената си религия, пък какво да говорим да дискутираш с другите. Но това не означава, че няма да бъдеш спасен, защото блажени са вярващите и тяхно ще е царството небесно...

Щом така ти харесва да смяташ и вярваш ок, твоя воля, но аз знам че съм стъпил на здрава основа.

Щом така ти харесва да смяташ и вярваш ок, твоя воля, но аз знам че съм стъпил на здрава основа.

I Тимотей 6:20-20

... пази това, което ти е поверено, като се отклоняваш от скверните празнословия и противоречия на криво нареченото знание,

Добре,обаче будистите нито вярват в Деня на Страшния Съд,нито,че има Бог-Създател,

нито само в едно прераждане..Те не вярват,че Някой има власт над тях и ако поиска може да спре сърцето им примерно..

По скоро се опитай да ги накараш да повярват,че има Бог,от който зависят.Успех!

Ние дори твърдим, че "тях" или "аз" всъщност не съществува.

А това, че сърцето ще спре е най-сигурното нещо в този живот.

Ние дори твърдим, че "тях" или "аз" всъщност не съществува.

А това, че сърцето ще спре е най-сигурното нещо в този живот.

уоу

Защо спира сърцето?

уоу

Защо спира сърцето?

Всяко нещо от външния(треви, хора, планети, вселени...) и от вътрешния (мисли, идеи, емоции...) свят се появява в резултат на причини и условия, променя се и рано или късно изчезва. Например една дъга. Тя е се появява в резултат на наличието на въздух, малки капчици вода във въздуха, Слънце с определен ъгъл на лъчите и наблюдател. Дъгата е временна съвкупност от компоненти. Тя се появява, променя се през цялото време и рано или късно изчезва. Всеки от компонентите в резултат на които се появява дъгата съществува по същия начин - временна съвкупност от причини и условия.

Същото е и с емоции като гнева или ревността. Te се появяват от причини и условия, променят се през цялото време и изчезват.

Не е необходимо да им даваме да управляват мислите, думите и делата ни, но ние винаги го правим.

Когато има условия за някое смущаващо чувство, то се появява и ние го оставяме да ни ръководи.

В резултат хората около нас страдат, и рано или късно това страдание се връща обратно при нас.

Безкраен цикъл. Раждане, страдания, смърт. Самсара.

Продължителността на човешкия живот, мястото където сме родени, здравето ни и това какви са преживяванията ни, всичко зависи от нашите минали мисли, думи и дела. Щедрите хора, които не убиват дори и малки животинки и пазят живота, тези които не навреждат на другите, създават предпоставки за това животът им да е дълъг и без болести.

Карма не е предопределеност, защото с всяка мисъл, дума и действие ние променяме кармата си.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

уоу

Защо спира сърцето?

Вало е дал прекрасен отговор... Твоят какъв е?

Карма не е предопределеност, защото с всяка мисъл, дума и действие ние променяме кармата си.

Има един прекрасен разказ от Борхес, който, май се казваше се казва "Градината с разклоняващи се пътеки". Основната идея е, че всеки път, когато правим избор пред нас се откриват още куп нови варианти...

Бодхичита

Откъс от книгата „Пътят на Буда” Калу Ринпоче

Бодхичита означава буквално просветлен ум. Това е отношение на ума, ориентирано към доброто на другите и основаващо се на принципите на любовта и съчувствието*. Когато истински осъзнаем страданието на всички същества, ние изпитваме към тях неподправена любов и съчувствие.

Осъзнаването може да стане благодарение на запознаването ни със страдането на някой човек, който ни е особено близък и към когото лесно бихме изпитали съчувствие и естествена благоразположеност. Желанието да спасим едно същество от страдание или да му помогнем и да изпитаме любов и съчувствие е отправната точка към Бодхичита, но целта е да изпитваме такива чувства към всички същества, човешки и нечовешки, приятели и неприятели.

Пробуждането на просветления ум Бодхичита ще ни помогне да напредваме бързо към състоянието на буда. Практикуването на Бодхичита развива огромна позитивна карма и ако любовта и доброжеланието към едно същество означава да извършим добро, то насочването на тези чувства към всички същества е далеч по-голямо добро! Буда Шакямуни учи, че ако позитивната карма, породена от Бодхичита беше видима, тя би заела цялото пространство. Усъвършенствайки Бодхичита и благодарение на нейната сила можем да постигнем състоянието на буда само за един живот.

Алтруизмът и доброжелателното отношение на любов и съчувствие често са наричани „философски камък”. Както той има способността да превръща обикновените метали в злато, така Бодхичита превръща всички обикновени действия, каквито и да са те, в практики на просветление.

----------------------------

* в текста е ползвана думата състрадание, но според мен донякъде тя дава идеята, че трябва да страдаме с другите. Смисълът и на съчувствие и на състрадание, когато се използват в будистки текстове е чувството на съпричастност и единство с другите, пълна емоционална ангажираност и желанието да облекчим болката и страданието им.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.