Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

Още от малък се интересувам от Йогата, от самия будизъм.

Въпросът ми е следният: Аз съм на четиринадесет години, искам да стана бутист и за да стане това, трябва да се откажа от месото(прочетох, че може да консумирам малко месо в един ден от седмицата - неделя, в другите е забранено), но ми казват, че сега най - много се нуждая от месото - особено от рибата, а аз съм много нисък - 1,49 - най - ниския в училището и съм доста слаб.

Питам се дали един ден от седмицата ще ми е достатъчен за да ям месо??

Яденето на месо, както и всичко останало в будизма е свободен избор.

Има будисти, които са вегетарианци и такива, които не са.

• 2 месеца по-късно...
  • Отговори 16k
  • Прегледи 893,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

.. както и всичко останало в будизма е свободен избор.

а може ли едновременно да си будист и да си активен Хиндуист да речем?

а може ли едновременно да си будист и да си активен Хиндуист да речем?

Различните учения имат различни обяснения, различни методи и различна цел.

Всяко учение с което хората стават по-добри, по-толерантни помагащи и разбиращи другите е добро.

Добре е че има избор, защото хората са различни и за различните хора са подходящи различни учения.

В крайна сметка е добре човек да избере едно.

Смесването води до повече обърканост.

Всяко учение с което хората стават по-добри, по-толерантни помагащи и разбиращи другите е добро.

А не е ли това целта?!

другото(ако питаш мен) са обещания за "подаръци" и свързано със стремежа на човека към щастие.

а успелите в рамките на един живот, получават подаръка си преди да са се "преселили"

и самсара вече не е страх, заплаха и страдание, тъй като е нирвана

А не е ли това целта?!

Не.

Различните учения имат различни цели.

В Будизма целта е наречена просветление.

Това е истинската ни същност: несъздадена, безгранична ясна светлина. Безстрашие радост и активно съчувствие.

Пълна липса на его и свързаните с него закостенели идеи, навици и "смущаващи" чувства.

Веднъж постигнато просветлението никога не се губи.

другото(ако питаш мен) са обещания за "подаръци" и свързано със стремежа на човека към щастие.

а успелите в рамките на един живот, получават подаръка си преди да са се "преселили"

и самсара вече не е страх, заплаха и страдание, тъй като е нирвана

Пълното просветление е отвъд Нирвана.

И не може да бъде разбрано само с четене на книги.

Необходим е учител, необходима е усилена работа.

Въпреки, че е същността ни, да бъдем просветлени във всеки момент е много, много, много трудно.

Но е възможно. :-)

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Безстрашие радост и активно съчувствие.

А това не е ли добри, толерантни, помагащи?!

А това не е ли добри, толерантни, помагащи?!

Не е само това.

Много, много, много повече е. :-)

Различните учения имат различни обяснения, различни методи и различна цел.

..Смесването води до повече обърканост.

А самият учител Буда ли е създал ,,видовете учения,,или хората по своя логика?

А самият учител Буда ли е създал ,,видовете учения,,или хората по своя логика?

Различните учения имам предвид : Будизъм, Хиндуизъм (това не е едно учение, това е една дума обединяваща много учения)Даоизъм, Християнство, Ислям и т.н Смесването на различните учения води до повече объркване.

Буда е бил обикновен човек. Като всеки от нас. До 29 си година е живял щастливо без да осъзнава преходността на нещата, без да осъзнава смъртта, без да осъзнава страданието на съществата. Така всъщност живеем повечето хора.

След като станал на 29 години, в продължение на няколко дни бъдещият Буда осъзнал болестите, старостта и смъртта. Това преобърнало мирогледа му. Той осъзнал, че животът е страдание завършващо със смърт. Той бил притеснен не толкова за себе си, а заради другите. Той осъзнал, че всички се стремят към щастие и искат да избегнат страданието, но всъщност всички страдат и всички умират. Всички хора, всички чувстващи същества.

Бъдещият Буда напуснал удобния и охолен живот в двореца на баща си и тръгнал да търси решение на проблема със страданието и смъртта.

След шест години учене при различни учители, той останал в дълбока медитация в продължение на няколко дни и проникнал до самата същност на всичко. На 35 годишна възраст в деня на майското пълнолуние той успял. Осъзнал как стоят нещата. Абсолютната природа на всичко. Станал Буда. Пробуден от съня на невежеството.

Буда не създал ново учение, той преживял истинската природа на всичко, осъзнал, че причината за страданието е липсата на това познание, видял че всеки е Буда, независимо дали знае това или не.

Това преживяване разкрива и проявява истинската ни същност, ние сме съвкупност от безкрайни качества и мъдрост, които точно сега са "скрити" под пластовете на егото, закостенелите идеи, навици и смущаващи чувства. Истинската ни природа е безстрашна всепроникваща мъдрост, спонтанна радост и неуморно съчувствие изразяващо се, чрез непрекъснати смислени действия в полза на другите.

Буда е започнал да споделя тези прозрения и да дава на всеки, който пожелае знанието и методите водещи до същото преживяване. Буда не е искал последователи, Буда е искал равни на него колеги.

В продължение на 45 години Буда споделял методи и знание с които всеки може да бъде Буда. Това е будизмът. Учение за това как стоят нещата и методи за директното преживяване на тази абсолютна природа.

Тъй като хората са различни и "чуват" тази част от учението, която е подходяща за тях, досега са се оформили три главни пътя към просветлението, а в тях също има отделни "пътеки". Това не са различни учения, Будизмът е едно учение с една цел. Методите за постигането и са различни, но целта е една - Осъзнаване и преживяване на пълния потенциал, това което всъщност сме.

Умирайки Буда е казал: "Умирам щастлив. Всичко което може да ви облагодетелства вече съм го дал" и след това: "Не вярвайте на нито една моя дума, просто защото един Буда я е казал. Проверете всичко сами. Бъдете своя пътеводна светлина"

Милиони хора са следвали съветите на Буда, ползвали са методите които е оставил и са ставали и стават Буди.

Това се случва и днес.

Вало, имам малко по-личен въпрос, което означава, че спокойно можеш да не ми отговаряш. Как ти избра будизма? Сам ли се насочи или някой те посъветва? И как разбра, че Диамантеният път е правилния за теб? Ще обясня защо задавам тези въпроси, а и бях обещала на Дагпо да поговорим за това, доколко културата и начина ни на живот са определящи за пътя ни. Не е заяждане. Подчертавам, че не е заяждане.

Вало, имам малко по-личен въпрос, което означава, че спокойно можеш да не ми отговаряш.

Как ти избра будизма? Сам ли се насочи или някой те посъветва?

И как разбра, че Диамантеният път е правилния за теб?

Ще обясня защо задавам тези въпроси, а и бях обещала на Дагпо да поговорим

за това, доколко културата и начина ни на живот са определящи за пътя ни.

Не е заяждане. Подчертавам, че не е заяждане.

Може би преди около 15-17 години прочетох няколко будистки книги, които ми направиха впечатление, но не ги разбрах съвсем.

Преди около 13 години приятел ме покани на будистка лекция. Отидох за да видя истински лама. :-)

Лекцията беше около 2 часа и ми хареса. След лекцията имаше още около 2 часа за въпроси и отговори. Хората питат всякакви неща. Много ми харесаха отговорите. Искаше ми се и аз да мога да отговарям по същия начин. Всъщност не беше само лекция а няколко дневен будистки курс. Аз бях с кола с четири врати :-) (предните години са возили Ламата с трабант) и ме помолиха да возя Ламата и неговата жена, която също беше Лама. Така имах възможност - всъщност в продължение на няколко години за по-неформални разговори и контакт с тях.

Тогава не станах будист, но на всеки казвах, че будизмът е много хубаво учение. Аз се занимавах с изучаването на индианско учение, което е описано в книгите на Карлос Кастанеда.

Все пак и на следващата година пак отидох на лекции на този Лама. И пак ми хареса. :-)

Харесаха ми и хората около Ламата, тези които изучаваха и прилагаха будистките методи. Открити, забавни, смели и мислещи за другите. Пак не станах будист, но следващата година отново отидох на лекции.

Всъщност ми трябваха около три години за да проверя дали това учение е за мен, дали учителят е автентичен и за да имам зрелостта за да мога да ползвам тези методи.

Така започна за мен.

Ако не бях мързелив, вероятно досега щях да съм просветлен. :-)

Будизмът не е будизъм.

Дхарма на санскрит или Чьо на тибетски - думите, които се ползват за обозначаване на учението на Буда, означават : Как стоят нещата, или нещата, каквито са. От както има хора на тази планета са се появявали четирима Буди, които са преподавали Дхарма. Буда Шакямуни е четвъртият. Следващият ще се казва Майтрея, и докато съществува Земята ще "дойдат" общо 1000 Буди. Всички те преподават едно и също учение - съвкупност от знание и методи водещи до преживяване и осъзнаване на абсолютната природа на всичко.

ех,и тука се започнаха личните въпроси :cool:

мерси за отговора Вало-значи Буда би се съгласил с различните школи,така ли?

Между другото открих,че негативното влияние на човеците върху природата в Будизма,съвпада с това в Исляма.

Греховете оказват лошо влиание на околната среда,колкото и необяснимо да ми се струва това..

ех,и тука се започнаха личните въпроси :huh:

мерси за отговора Вало-значи Буда би се съгласил с различните школи,така ли?

С различните автентични школи в Будизма, като част от Будизма според мен - да.

Освен това от будистка гледна точка всяко учение, с което хората стават по-толерантни, по-добри и приемащи другите, независимо че могат да мислят различно, всяко такова учение е добро. Буда не иска хората да стават будисти, Буда иска хората да са щастливи, без това да е за сметка на страданието на други същества.

Между другото открих,че негативното влияние на човеците върху природата в Будизма,съвпада с това в Исляма.

Греховете оказват лошо влиание на околната среда,колкото и необяснимо да ми се струва това..

Тук не те разбрах напълно. Будизмът е преди всичко здрав разум, ние сме взаимосвързани и взаимозависими с всичко, което ни заобикаля и разбира се е глупаво да унищожаваме това от което зависи и нашето добруване.

Грехове в будизма няма. Има само неумели мисли, думи и действия, причината за които е невежеството.

Много благодаря за отговора, Вало. Попитах, защото е доста трудно като теория учение, за практика и не говоря-не познавам практиките. А и мисля, че за да разбереш изцяло човекът срещу себе си, трябва да си наясно с избора му и особено с избора му на духовен път.

Мостове трябва да градим, не да се делим.

И съвсем вързано с предния ми въпрос-цялата ли теория трябва да се научи? Ужасно много е!!!

или има някакъв минимум необходима теория и практика?!има ли насоченост в практиките, които да са свързани с някакъв определен момент от човешката ни дейност?! например ако ни предстои да създадем семейство?

Много благодаря за отговора, Вало. Попитах, защото е доста трудно като теория учение, за практика и не говоря-не познавам практиките. А и мисля, че за да разбереш изцяло човекът срещу себе си, трябва да си наясно с избора му и особено с избора му на духовен път.

Мостове трябва да градим, не да се делим.

И съвсем вързано с предния ми въпрос-цялата ли теория трябва да се научи? Ужасно много е!!!

или има някакъв минимум необходима теория и практика?!има ли насоченост в практиките, които да са свързани с някакъв определен момент от човешката ни дейност?! например ако ни предстои да създадем семейство?

За мой късмет не трябва. :-) Това което е останало като учение от Буда е събрано в 108 доста големи тома, а коментарите към тези учения (също от просветлени учители)са 254 също големи тома.

Има хора за които изучаването на ученията е важно, те внимателно проучват и проверяват всяко твърдение което научат в Будизма. Те ползват методите и получават резултат. Има и други хора, които интуитивно могат да почувстват просветлението, те се вдъхновяват, без да изучават много теория, медитират и също имат резултат. Между тези два вида хора има също хора, които повече или по-малко изучават ученията.

Това което ни трябва е знание, което можем да си изясним с въпроси, това е правилна информация, която разбираме на нивото на разума, с помощта на медитацията трансформираме това интелектуално разбиране в преживяване и в ежедневния си живот се опитваме поведението ни да е адекватно. Това са трите "съставки" на будисткото учение : Възглед за това как стоят нещата, методи които трансформират този възглед в директно преживяване и поведение което е адекватно на възгледа ни.

Това което ни е необходимо е автентичен учител, който ще ни даде това което е необходимо за ситуацията в която сме. Всички приятели будисти в България са светски хора част от тях със семейства и деца, с нормална работа ...

Нел, може би не е възможно да има пълно разбиране само чрез писмена комуникация. Някой хора живеят с години заедно, дишат един въздух, изяждат камари със сол заедно и пак не се познават. :-)

Нел, може би не е възможно да има пълно разбиране само чрез писмена комуникация. Някой хора живеят с години заедно, дишат един въздух, изяждат камари със сол заедно и пак не се познават. :-)

Възможно е, Вало. Проблемът с НЕразбирането не е в нашия събеседник, в нас си е. В егоизма ни и отказа да прозрем в другия. Камарите сол също не са показателни, ако не успеем да опознаем другия и да намерим най-добрия начин за комуникация. Разбира се има и моменти, в които просто нищо не можем да направим и тогава трябва да "дадем свобода" или на другия, или на себе си. Зависи.

А през Интернет конуникацията е много интересна и дори бих казала полезна. Опознаваш другия, без да го виждаш, той обаче може и да не е това, за което се представя. Чудесен тренинг за интуицията и емпатията ни. Чудесен тренинг за всеки, който иска да опознае себе си.

Смяташ ли, че интелектът в един момент пречи на духовността? Има ли насоки за това в будизма?

Има ли "сито" за желаещите да практикуват?! "Сито" като претенции за образование, интелект, служебно и социално положение?

...

Смяташ ли, че интелектът в един момент пречи на духовността? Има ли насоки за това в будизма?

Има ли "сито" за желаещите да практикуват?! "Сито" като претенции за образование, интелект, служебно и социално положение?

Не.

Кой неща са прибавени от хората в Будизма,т.е.Буда не ги е практикувал?

Кой неща са прибавени от хората в Будизма,т.е.Буда не ги е практикувал?

Единствената разлика между историческият Буда и всеки от нас е че той е медитирал повече.

Всеки който ползва знанието и методите се освобождава от невежеството и става Буда.

Същността на будистките учения винаги е една. Тя е като чай. Този чай може да бъде налят във фина китайска порцеланова чаша, в немска халба за бира или в българска чаша с народни мотиви. Независимо къде е, чаят е един и същ. Формата е различна.

Ползвайки методите на Буда ние рано или късно ставаме Буда.

Същността на будизма и живото преживяване на просветлението е запазено до наши дни в непрекъсната линия на приемственост от учител на ученик.

Всеки, който стане просветлен, може да преподава как стоят нещата по най-добрия и най-разбираемия начин за хората около него.

Затова може да се каже, че Буда е жив точно сега.

Точно сега в света има просветлени учители, които преподават знание и методи с които всеки, който пожелае може да трансформира невежеството си в просветление.

Различните учители преподават по различен начин. Формата на ученията може да е различна, но същността (ако учителят е автентичен) винаги е една и съща : Как стоят нещата.

Това са преподавали трима Буди преди Буда на нашето време, това преподават всички автентични будистки учители сега, това ще преподава следващият Буда - Майтрея, това преподават всичките 1000 Буди, които ще се появяват, докато има живот на Земята.

Как познаваш,че си станал Буда? и Кой е дал това пророчество за 1000 Буди и има ли други пророчества?

Как познаваш,че си станал Буда?

Мисля, че не е много трудно за разпознаване.

Пълното просветление е постоянно преживяване, което е всезнание, преживяване в което всички закостенели идеи и навици са разтворени и всички "смущаващи" емоции са трансформирани в мъдрост. Буда няма смущаващи чувства, безстрашно, радостно, неуморно и мъдро работи за другите.

Разтварянето на невежеството води до проява на естествените ни качества, като безстрашие, радост, мъдрост и безусловна любов към всички същества. В истинската ни природа не съществува нищо, което би могло да доведе до вреда за някое същество.

Всяка мисъл, дума или действие на Буда спонтанно облагодетелства съществата.

Най-много полза, за най-много същества в най-дългосрочен план.

Това е резултатът от делата на просветления.

и Кой е дал това пророчество за 1000 Буди и има ли други пророчества?

Историческият Буда - Шакямуни. Има и други, но аз не знам много. Не са важни.

Най-много полза, за най-много същества в най-дългосрочен план.

Това е резултатът от делата на просветления.

Най-дългия период от време, за който се сещам е ... грубо казано безвремието, в което ние губиме смисъла си на същества... И това, още преди да сме уточнили категориите "Полза" и "Много"! Защото, от там дебене въпросът: - Оправдава ли животът на 1 000 000 (един милион) същества - смърта на 10 000 (десет хиляди) други същества? Или по друг начин казано - по-добре ли е да живеят две същества, при това безкрайно, но за сметката на други 200 000 000 (двеста милиона) същества, за 200 000 (двеста хиляди) годишен период от време? Във всички случаи, елементарнарта аритметика ни казва, че първият вариант е оптимален. Кой обаче е съдника, който ще реши смисъла, цената, ползата (наречи го както искаш) дори на двама човека за половин час? Това са неизмерими категории! И същността им на такива прави това изказване да звучи доста ... странно!

Най-дългия период от време, за който се сещам е ... грубо казано безвремието, в което ние губиме смисъла си на същества...

От будистка гледна точка, това което гледа през очите, слуша през ушите, мисли мислите, преживява емоциите и е зад и между тях - винаги е. Несъздадена, безгранична ясна светлина. Осъзнаване "в" което се случва всичко - животи, вселени, пеперуди и други.

И това, още преди да сме уточнили категориите "Полза" и "Много"! Защото, от там дебене въпросът: - Оправдава ли животът на 1 000 000 (един милион) същества - смърта на 10 000 (десет хиляди) други същества? Или по друг начин казано - по-добре ли е да живеят две същества, при това безкрайно, но за сметката на други 200 000 000 (двеста милиона) същества, за 200 000 (двеста хиляди) годишен период от време? Във всички случаи, елементарнарта аритметика ни казва, че първият вариант е оптимален. Кой обаче е съдника, който ще реши смисъла, цената, ползата (наречи го както искаш) дори на двама човека за половин час? Това са неизмерими категории! И същността им на такива прави това изказване да звучи доста ... странно!

Интелектът е само един аспект на това, което сме. Просветлението не може да бъде разбрано интелектуално. Може да се придобие някаква идея, но тя ще бъде много, много далеч от преживяването на нещата каквито са. Всяка идея и описание на преживяване по принцип са далече от самото преживяване. Има разлика между това да гледаме карта на Хималаите и да изкачим Еверест. Когато описваме много неща - ние се разбираме защото сме имали сходни преживявания, но за просветлението ние нямаме опит, въпреки че това е природата ни. Ние имаме опит с тези неща, които "скриват" тази природа - имаме опит със "смущаващите" емоции, като гняв, гордост, ревност, завист, алчност, страх, тъпота, желание, вкопчване ... и закостенелите дуалистични идеи, които сме приели за свои от родители, учители, книги, приятели, филми ...

Когато няма причини, които "скриват" истинската ни природа, тя се появява от само себе си. Абсолютно безстрашие, спонтанна радост, всепроникваща интуиция и непрекъсващи действия в полза на другите. Когато това стане постоянно преживяване , тогава няма въпроси, за "полза" за "много" и т.н. Действията на Буда са спонтанни, без идеята "аз правя нещо за теб", тези действия се случват като израз на нещата, каквито са.

Природата на Слънцето е да свети и топли. Това се случва без идеята, че един ще получи повече топлина а друг по-малко.

Природата на Буда е безстрашно, радостно, мъдро и неуморно да работи за другите.

Всеки е Буда.

Не всеки го знае.

Това са само думи. Такова преживяване е възможно.

Будистките методи водят до осъзнаване и преживяване на нещата, каквито са. Просветление. Пробуждане.

Будистките методи трансформират интелектуалното разбиране в преживяване

Природата на Буда е безстрашно, радостно, мъдро и неуморно да работи за другите.

Бих го казала по друг начин, Вало.

Всеки да си знае мястото и да се грижи единствено и само за него.

Бих го казала по друг начин, Вало.

Всеки да си знае мястото и да се грижи единствено и само за него.

Това звучи твърде егоистично. Единствено и само?

Може да е странно, но има хора, които имат излишък и могат да споделят. Радост, вдъхновение, знания, защита, любов, храна, пари ... Много можем да правим да другите. Ако всеки се грижи единствено и само за себе си - има безброй проблеми. Ако мисли за другите има безброй интересни проекти.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.