Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Препоръчан отговор

Ето една история от китайския дзен-будизъм(чан), която много ми хареса и която представя по един пределно разбираем начин същината на търсенето.

Малко пояснение.

Всички форми на будизма имат една цел. Развитието на пълния потенциал на ума. Така нареченото просветление.

В Махаяна има различни школи, като дзен(чан), Тибетския будизъм (в който има запазени до днес четири основни направления). Наличието на различни школи се обуславя от това, че хората са различни. Японците са подредени, точни и праволинейни и там будизмът е станал такъв. Съобразен с особеностите на хората. Докато тибетците приличат по-скоро на вуйчо ти, пил няколко бири и е готов да ти разкаже за света. Тибетския будизъм е пълен с форми и образи, докато чан (дзен) е изчистен от това.

И Тибетския и Дзен будизма имат методите и приемствеността за постигане на просветление.

И по двата не може да се върви без учител. За да си оправим зъбите ходим на зъболекар. Изучаването на ума е несравнимо по-трудно и има много подводни камъни по пътя, които просто няма как да заобиколим сами.

Но именно това е прекрасното във Вечния Момент, нали? Пристъпвате само веднъж извън времето и всичките години, прекарани в невежество и страдание, изчезват в неопределеността. Те са само нещо, което ви се струва, че си спомняте. Вашето старо малко "аз" си е отишло и всички негови врагове, приятели и роднини, предишен опит - горчив или сладък, са изгубили силата си заедно с него. Били са като кино - вярваш в тях, докато си в салона, но не и когато излезеш на дневна светлина. Реалността пропъжда илюзията. В Нирвана вие не сте нито млад, нито стар. Вие просто сте. Но кой сте вие?

Това е лесно - буда.

Е, това е! :ph34r:

Редактирано от Вало (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 3 седмици по-късно...
  • Отговори 16k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

• Śūnyatā

1886

• Реджеп Иведик

1556

• NoMeJodas

1502

• _Alex&Vanko_

1366

Много интересна тема. Много искам да благодаря на Вало за това, че от неговите публикации открих сайта http://upadesa.org - невероятен сайт

Будизмът винаги ми е бил интересен но за пръв път чета за тибетския будизъм, при това материали, които не са повърхностни. Мисля че има много което не се знае в България за тези учения и традиции.

Редактирано от gogo21 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Много интересна тема. Много искам да благодаря на Вало за това, че от неговите публикации открих сайта http://upadesa.org - невероятен сайт

Будизмът винаги ми е бил интересен но за пръв път чета за тибетския будизъм, при това материали, които не са повърхностни. Мисля че има много което не се знае в България за тези учения и традиции.

Да, upadesa.org наистина е един прекрасен сайт, а аз ти препоръчвам и някоя от тези книги...

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=27773 :rolleyes:

Щом се интересуваш от будизъм.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Олеле,аз почти ги изчетох вече...Но от тях разбрах,че само с книги не става..Търся си гуру. Публикувано изображение ако някой е навит,да свирка! :rolleyes:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Упадеса е сайт основно на школата Нйингма от тибетския будизъм.

Аз съм от Карма Кагю - повече информация тук и тук.

WhiteHart,

учителят в диамантения път на будизма наистина е важен. Но не толкова като личност, а по-скоро като огледало на собствения ни потенциал. Това знание и преживяване се предава от учител на ученик повече от 2500 години.

Много е важно учителят да бъде проверен. Трябва да няма разлика между думите и делата му. Трябва да е готов да работи за другите по 24 часа на ден. Трабва да е добър пример. Съветите които дава трябва да са смислени. И понеже целта в будизма е щастие отвъд думите и представите, ако дойде някой който се представя за учител а прилича на три седмици дъждовно време - може би няма да е най-подходящия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз самият ходих на една лекция на лама Оле Нидал и бях на една сбирка на учениците му. Много бира се изпи след сбирката и много малко смислени неща чух. Не придобих никакво усещане за съпричастност към хилядолетната традиция на Миларепа и индийските учители за които съм чел навремето. Имам и няколко приятели които бяха останали с много подобни впечатления на моето.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз самият ходих на една лекция на лама Оле Нидал и бях на една сбирка на учениците му. Много бира се изпи след сбирката и много малко смислени неща чух. Не придобих никакво усещане за съпричастност към хилядолетната традиция на Миларепа и индийските учители за които съм чел навремето. Имам и няколко приятели които бяха останали с много подобни впечатления на моето.

Ооо, в бирата няма нищо лошо. Публикувано изображение И във виното също. Когато са в разумни количества.

Възможно е да нямаш връзка с линията Кагю. В Тибетския будизъм в наши дни съществуват четири основни линии на приемственост. Нйингма, Сакя, Кагю и Гелуг. Целта и при четирите е една - просветлението - пълното развитие на потенциала на ума. Има разлики в методите. Защото хората са различни. В Кагю обикновено идват хора при които най-силното "смущаващо" чувство е привързаността. Затова и групите са такива, има топла атмосфера и приятелско отношение, хората постоянно се прегръщат и са заедно. Публикувано изображение

В Нйингма нещата са малко по-строги. За Сакя не знам много, Оле казва че са малко буржуазни, каквото и да означава това, Гелуг са монашеската школа на Далай Лама.

Линията Кагю в България съществува от около 15 години и в момента сме около 150-200 човека в 5-6 града. Повечето хора са независими, силни, интелигентни, отговорни и радостни. Това от личен опит.

Важно е да се знае, че не всеки будист е напълно реализиран буда. Публикувано изображение Така че вероятно в много от нас можеш да видиш много слабости.

В Кагю нещата са естествени и свободни. Ето какво венъж каза Оле на един негов ученик:

"Ако искам да напусна тази линия, какво да направя? Имам убежище и обещанието на бодхисатва. Ще има ли проблем, ако стана Нингмапа, след като съм бил в линията Кагю?

- Хората от Нингмапа са прекрасни, с чудесни практики. Хана и аз имаме цялата им приемственост. Извади Карма от името си. Иди и ги поздрави. На добър път!"

Всъщност Оле пожелава на добър път и на хора, които искат да напуснат не само линията но и Будизма изобщо. Защото единственото, което Буда е искал за хората е да бъдат щастливи.

Така че е добре човек да проучи малко, да се срещне с представители на различни школи и тогава да избере. Ако изобщо иска да стане будист, разбира се.

В Диамантения път на Будизма (Ваджраяна) - най-бързия път към просветлението Учителят е много важен. Важно е и човек да има доверие в учителя си. Затова трябва внимателно да избира.

Доверието в Ламата не би трябвало да зависи от одобрението на някой друг, а само от собствената проверка и комуникация с учителя. Ако човек разчита на външни авторитети, (някой казва този е добър, а този не) то тогава в крайна сметка няма да може да развие пълно доверие.

Доверието в Учителя е важно, както е важно за един студент да има доверие на професорите си. Без доверие просто не се получава. Но тук става въпрос не за сляпа вяра, а за критична интелигентност. Защото в крайна сметка всичко, което научаваме по пътя си, го проверяваме сами.

Просветлението няма да го преживее някой друг вместо теб.

И две думи за Оле. Той, заедно със Хана (жена му) са едни от малкото западни хора имащи опита, ученията, посвещенията и приемствеността на Линията Карма Кагю. Те са били ученици и са разпознати и упълномощени да преподават от 16-я Кармапа - духовен водач на линията и първият съзнателно прераждащ се лама в Тибет.

От личен опит (и проверки) в продължение на години мога да кажа : Оле и Хана са истински.

Само споделям. Публикувано изображение

Важно е да се знае, че Будизма не мисионерства. Защото не е подходящ за всички.

Ако не ви допада това което съм писал, просто не го четете.

Ако ви допада - добре дошли в клуба. Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

От 1 до 5 септември 2007 г. във Варна ще има медитационен курс с Лама Оле Нидал. Ако искаш - заповядай.

пп

Курса е Пхова - пренасяне на съзнанието в момента на смъртта.

Тази лекция силно ме интересува и бих помолила ако посетиш курса, после да споделиш с мен...
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

БУДИЗМЪТ И ПРАВОСЛАВИЕТО

В будизма средства и път към спасението ("марга") по описанието на С. Чатерджи и Д. Дата са:

1. Правилните възгледи. Незнанието се смята за главна причина на нашите страдания. Ако се отстранят условията, пораждащи нещастията, ще се прекратят и страданията. Правилните възгледи представляват приемане и правилно разбиране на "четирите благородни истини", формулирани от Буда:

1) Животът в света е изпълнен със страдания;

2). Има причина за тези страдания;

3) Страданията могат да бъдат прекратени;

4). Съществува път, водещ към прекратяването на страданията.

2. Правилна решимост. От човек, който се стреми да избегне страданията, се изисква: а) откъсване от всичко земно; б) отказ от лошите намерения; в) отказ от вражда с другите хора; г) твърдо намерение да се преобразува живота в светлината на истината.

3. Правилна реч. Изисква се въздържане от лъжа, клевета, жестоки думи и фриволни разговори - т. е. контрол върху речта си.

4. Правилно поведение. Необходим е отказ от унищожаване на всичко живо, от кражба, от неправилно удовлетворяване на своите чувства и т. н.

5. Правилен начин на живот. Трябва да се осигуряват средства за живот по честен път, не бива да се прибягва към непозволени средства дори за поддържане на живота.

6. Правилно усилие. Следва постоянно да се изкореняват в себе си както старите вредни идеи, така и постоянно придобиваните нови, и да се изпълва съзнанието с добри идеи, със старание да се закрепят те в ума.

7. Правилно направление на мисълта. Необходимо е постоянно да се пази в паметта фактът, че нещата по природа са преходни. Това е необходимо, за да се освободим от привързаността към вещите и от тъгата по повод тяхната загуба.

8. Правилно съсредоточаване. Тук се има предвид психологическата практика на задълбочаващото се съсредоточаване (медитация), насочена към постигането на състоянието на освобождаване от страданията (нирвана). Тази практика се състои от четири степени: а. Осмисляне и изследване на истината с чист и невъзмутим ум, разсейване на съмнението в четирите благородни истини б. Осъзнаването на радостта от покоя, пораждан от невъзмутимия размисъл; в. Опит да се постигне състояние на безразличие, т. е. отстраняване дори от радостта от съсредоточаването; г. Постигане на пълна невъзмутимост, безразличие и самообладание (28, стр. 116-121).

Като разглеждаме тези осем степени на будизма, ние също не намираме в тях каквото и да е, което да напомня покаянието, но виждаме все същата култивация на пълната невъзмутимост, безразличие и самообладание. И тук не откриваме любовта - онази любов, когато човек полага душата си за другите, както и Христос се е разпнал за нас. Освен това, будизмът отрича съществуването на Бога, така че будистът няма пред кого да се кае. Идеалът на будизма е право противоположен на християнския идеал - той е идеалът на егоиста. Справедливо е да споменем няколко думи и за късното течение на будизма - Махаяна-будизма и проповядвания от него идеал на бодхисатва. Бодхисатва означава такова състояние на приближилия се към нирваната човек, когато той, движен от състрадание, се отказва да навлиза в нирвана, заради спасението на оставащите в незнание хора. Но жертвайки личното си "спасение", той става проповедник на все същото безразличие като лекарство от живота. Както ако на някой болен се предлага не изцеляващо лекарство, а отрова, прекратяваща болестта заедно с живота. Господ пък е казал: "Аз дойдох, за да имат живот, и да имат в изобилие" (Иоан. 10:10). Източният и християнският идеал са противоположни - Изтокът се стреми да се избави от живота, а християнството се стреми да го преобрази, да го обожестви. Любопитно е, че посочените хладна разсъдителност и интелектуализъм, присъщи на йога и будизма, пък и самите им методи, отчасти напомнят "втория начин на молитва", описан от Симеон Нови Богослов. Общо тези "начини" (т. е. видове) на молитва са три и само един от тях е правилен. Ето какво пише Симеон Нови Богослов: "Вторият начин е този, когато някой свежда ума си вътре в себе си, отвличайки го от всичко сетивно, пази чувствата си, събира всичките си помисли, за да не се скитат по суетните неща на тоя свят - и ту изследва помислите си, ту вниква в думите на четената молитва, ту връща назад помислите си, ако те, пленени от дявола, са се увлекли по нещо суетно и лошо, ту много трудно и със самопринуждаване се напряга да дойде на себе си, ако е надмогнала някоя страст и той е бил победен от нея. Отличителната черта на това дело е тая, че то се извършва в главата: мислите се борят с мисли. Имайки такъв подвиг и водейки такава бран сам със себе си, той не може да остане никога мирен в себе си, и не намира време да се залови с извършването на добродетелите, за да получи и венеца на правдата. Такъв човек е подобен на водещия война с враговете си нощем в тъмното - той чува гласовете на враговете си, усеща ударите им, но не може ясно да види кои са те... Защото сам той пребивава в главата, а злите помишления излизат от сърцето... Напразно се труди нещастникът, дори съвсем губи наградата си, ако преди това, без сам да забележи, бива победен от тщеславието, въобразявайки си, че правилно внимава за себе си. В гордостта си той презира другите и ги осъжда, а сам себе си хвали, като мечтае при това, че е достоен да бъде пастир на словесните овце и да ръководи другите - и прилича на слепец, който се наема да води други слепци" (8, т. 5, стр. 330-331). В последно време широко разпространение получава агни- йога (йога на огъня), за което сме задължени на дейността на семейство Рьорих. В християнството покаянието е средство за очистване от греха. За очистване говори и класическата йога. Понятието за вътрешна чистота присъства и в агни-йога. Понеже агни-йога е тясно свързана с традицията на окултизма, за нас е интересно да научим, как се разбира в нея тая вътрешна чистота. Ето какво пише по тоя повод "майката на агни-йога" Е. И. Рьорих в писма до своите ученици: "Прогонвайте всяка нечиста мисъл, заменяйки я с мисъл за благо. Бързайте да очистите духа с широки съзидателни мисли за чудесното бъдеще" (16, стр. 46). За ефективността на такова "очистване на духа" можем да съдим по примера на нашите бивши държавни ръководители, на които "широките съзидателни мисли за чудесното бъдеще" ни най-малко не пречеха да проливат кръвта на невинни хора през време на революцията, гражданската война и масовите репресии. Очиства само покаянието пред Господа, но за него в агни-йога не се споменава, защото в нея Христос е само човек, достигнал със свои собствени сили свръхчовешки статус, а собствено Бог е Абсолют, който по силата на своята абсолютност изобщо не се намесва в земните дела и е напълно безразличен към съдбата на отделния човек на тая грешна земя. Във всичко това се усеща силния повей на будизма, който е оказал несъмнено влияние на формирането на възгледите на Е. И. Рьорих и Н. К. Рьорих. Ние говорехме за интелектуалистичния и рационалистичен характер на будизма, но тази характеристика е приложима далеч не към всички негови разновидности. В чан- (или дзен-) будизма властва противоположна тенденция - тенденцията на отричане на интелекта - и акцент се поставя върху постигането на определено психическо състояние, което се нарича озарение или просветление - сатори. Но и там преобразованията стават в ума, за да се постигне пълното му изпразване от всякакви мисли и да се види първичната светлина на "неродения ум". А за такова изпразване могат да се прилагат типично интелектуални средства, например неразрешимите интелектуални загадки или "коани". Целта на тези коани е да въведат ученика в състояние на интелектуален шок, когато след многодневни и безуспешни усилия да познае правилния отговор умът му изключва и той усеща "празнота". Но оперирането на ума не дава спасение. Св. Григорий Палама казвал: "Онзи, който е явил действие на ума и се е просветлил със светлината на разбирането или умното озарение, ако поради това сметне, че се е очистил, прелъстява себе си, като изпада в лъжа, и чрез самомнението си широко разтваря вратата пред тоя, който винаги се опитва да ни прелъстява"

ИЕРЕЙ ВЛАДИМИР АЛЕКСЕЕВ ПРАВОСЛАВНИЯТ ПЪТ КЪМ СПАСЕНИЕТО И ИЗТОЧНИТЕ И ОКУЛТНИТЕ МИСТИЧЕСКИ УЧЕНИЯ

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Уф, това е писано от човек нямащ понятие от Будизма.

Като разглеждаме тези осем степени на будизма, ние също не намираме в тях каквото и да е, което да напомня покаянието, но виждаме все същата култивация на пълната невъзмутимост, безразличие и самообладание.

Тези осем стъпки са част от така наречения Южен Будизъм (Теравада). Те са част от методите, не са всички методи. Будизма не се стреми към невъзмутимост и безразличие. Вярно е, че няма покаяние в християнския смисъл. Защото не се смятаме за грешни априори.

Освен това, будизмът отрича съществуването на Бога, така че будистът няма пред кого да се кае

Будизмът не вижда необходимост от съществуването на творящ, наказващ и отсъждащ Бог.

Всичко е взаимосвързани и зависими причини и следствия.

Правилно будистът не се кае пред никого. Публикувано изображение

Идеалът на будизма е право противоположен на християнския идеал - той е идеалът на егоиста

Просветлението всъщност е състояние без его. Егото е съвкупност от "смущаващите" ни чувства (гняв, горсост, завист, ревност, алчност ...) закостенелите ни идеи и навици. Те обаче не са част от истиската ни природа. Егото е илюзия. Егото се загубва някъде по пътя. Публикувано изображение

Бодхисатва означава такова състояние на приближилия се към нирваната човек, когато той, движен от състрадание, се отказва да навлиза в нирвана, заради спасението на оставащите в незнание хора. Но жертвайки личното си "спасение", той става проповедник на все същото безразличие като лекарство от живота

Бодхисатва е всеки, който усъвършенства себе си с единствената цел да може да помага по-добре на другите. Бодхисатва поставя другите на първо място.

Будизма не "проповядва", още по-малко пък безразличие.

Източният и християнският идеал са противоположни - Изтокът се стреми да се избави от живота, а християнството се стреми да го преобрази, да го обожестви

Целта в Будизма е пълното развитие на потенциала на тялото, речта и ума, така нареченото просветление. Просветлението е съвкупност от безстрашие, радост и интелигентно, активно съчувствие, работа в полза на другите. Просветлението е отвъд думите и представите. Може да се преживее, достъпно е за всеки. Защото това е истинската ни същност.

В Будизма на тялото и речта се гледа като на инструменти с които можем да носим радост, защита и вдъхновение на другите.

Буда е искал равни нему колеги - интелигентни, критични, зрели и отговорни хора. В Будизма няма догми, йерархия или задължителни ритуали.

Будизма не мисионерства. Будизма е свобода и преди всичко здрав разум.

В статята са омесени всевъзможи окултни и други източни и западни учения, повечето от тях нямат нищо общо с Будизма.

Истината е че Будизма и Християнството са много различни. Но и хората са различни. За различните хора са подходящи различни учения. Някои никога няма да станат Будисти, други никога няма да станат Християни.

По-добре да търсим приликите, това, което ни обединява, това което ни прави хора.

Според мен целта и на Будизма и на Християнството, а вероятно и на повечето духовни учения е хората да стават по-добри, разбиращи и толерантни.

Защото всички сме хора, всеки се стреми да бъде щастлив и да избегне болестите и страданията.

И всеки има право на това.

Нека се опитаме да мислим повече за другите!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Св. Григорий Палама казвал: "Онзи, който е явил действие на ума и се е просветлил със светлината на разбирането или умното озарение, ако поради това сметне, че се е очистил, прелъстява себе си, като изпада в лъжа, и чрез самомнението си широко разтваря вратата пред тоя, който винаги се опитва да ни прелъстява"

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Един въпрос към Вало :)

Oт няколко дни ме вълнува въпросът мога ли да остана православен християнин и да практикувам будисткия ПЪТ? Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако разбереш основните идеи на будизма правилно и ги приемеш като свои истини,ще ти е все едно към коя организирана религия формално принадлежиш. Да,бъди християнин,но без да се влияеш от стотиците догми и канони.Просто приеми Исус като един светъл пример,като един Учител,достигнал до висша степен на себереализация. Той е абсолютно еднакъв с Буда,Мохамед,Моисей,Лао Дзъ...По своята същина повечето религии са еднакви.Просто много от тях са изкривени поради неправилно разбиране и предаване,и поради възникването на организацията,която малко или много корумпира. С две думи - не бъди един от стадото. Следвай своя път,като от всяка идея,която ти хареса,вземаш по нещо. Не си налагай ограничения - самото назоваване "будист" или "християнин" е поставяне на граница. Бъди отворен за новото,защото човекът е процес,както е казал Буда... Публикувано изображение

Редактирано от WhiteHart (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако разбереш основните идеи на будизма правилно и ги приемеш като свои истини,ще ти е все едно към коя организирана религия формално принадлежиш. Да,бъди християнин,но без да се влияеш от стотиците догми и канони.Просто приеми Исус като един светъл пример,като един Учител,достигнал до висша степен на себереализация. Той е абсолютно еднакъв с Буда,Мохамед,Моисей,Лао Дзъ...По своята същина повечето религии са еднакви.Просто много от тях са изкривени поради неправилно разбиране и предаване,и поради възникването на организацията,която малко или много корумпира. С две думи - не бъди един от стадото. Следвай своя път,като от всяка идея,която ти хареса,вземаш по нещо. Не си налагай ограничения - самото назоваване "будист" или "християнин" е поставяне на граница. Бъди отворен за новото,защото животът е процес,както е казал Буда... Публикувано изображение

Перфектно обяснение, WhiteHart.Съвсем мъничко допълнение само е необходимо, според моята гледна точка, но ти ще си го откриеш сам...по Пътя. :wors::wors:
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Един въпрос към Вало :wors:

Oт няколко дни ме вълнува въпросът мога ли да остана православен християнин и да практикувам будисткия ПЪТ? Публикувано изображение

Ами според мен първо е добре човек да разбере за какво става въпрос. Да се опита да разбере будисткия възглед за нещата. Хубаво е да се срещне с хора, интересуващи се и практикуващи будистките методи. В Русе групата ни е около петнайсет човека, във Варна - долу горе толкова, Софийската е най-голяма - може би са над 80. В Плевен също има малка група. Важно е да се знае, че будист все още не означава реализиран буда Публикувано изображение . Хубаво е да дойде на лекция.

Всеки решава за себе си дали Будизмът е път за него.

Ела, опитай, пък ако ти хареса - остани. Ако след време решиш, че не е за теб - няма проблеми, в будизма няма обещания или ревниви богове.

Будизмът преди всичко е здрав разум. Ако нещо е извън здравия разум със сигурност не е будизъм.

В крайна сметка ще трябва да избереш. И Будизма и Християнството са добри, но са много различни. Възгледа е различен, методите са различни, хората са различни.

Възможен е диалог и сътрудничество между Православието и Будизма, но според мен не е възможно обединение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако разбереш основните идеи на будизма правилно и ги приемеш като свои истини,ще ти е все едно към коя организирана религия формално принадлежиш. Да,бъди християнин,но без да се влияеш от стотиците догми и канони.Просто приеми Исус като един светъл пример,като един Учител,достигнал до висша степен на себереализация. Той е абсолютно еднакъв с Буда,Мохамед,Моисей,Лао Дзъ...По своята същина повечето религии са еднакви.Просто много от тях са изкривени поради неправилно разбиране и предаване,и поради възникването на организацията,която малко или много корумпира. С две думи - не бъди един от стадото. Следвай своя път,като от всяка идея,която ти хареса,вземаш по нещо. Не си налагай ограничения - самото назоваване "будист" или "християнин" е поставяне на граница. Бъди отворен за новото,защото животът е процес,както е казал Буда... Публикувано изображение

Поздравления и от мен. :sobbing:

...с пожелания да откриеш себе си(кой си всъщност и защо си тук). :sobbing:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

От Будистка гледна точка, истинската ни същност е абсолютно съвършенство. Преживяването на тази природа във всеки момент - това е състоянието на Буда.

От тази гледна точка всички сме равни в същността си - абсолютно безстрашни, спонтанно радостни и интелигентно добри. Това, което гледа през очите ни точно сега е безкрайна интелигентна ясна светлина. Можем да кажем, че от абсолютна гледна точка всички сме равни в същността си и Буда и Мохамед и Исус и Лао Дзъ дори и Хитлер и Сталин и други "лоши" хора.

Всички сме съвършени в същността си.

Нивото на осъзнаване обаче не е еднакво. Потенциала всеки го има, но не всеки го знае и не всеки го преживява. Затова през повечето време сме управлявани от "смущаващите" чувства (гняв, гордост, ревност, алчност, завист...) и закостенелите си идеи и навици.

Тази абслолютна природа е като слънцето - винаги свети, смущаващите чувства са като облаци - идват и си отиват, те се появяват като резултат от причини и нямат "реално" и независимо съществуване.

Общото между религиите и духовните учения е че съществува стремежа хората да стават по-добри, но не съм сигурен, че всяка религия има целта и методите да "отведе" хората до абсолютно състояние.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Поздравления и от мен. ;)

...с пожелания да откриеш себе си(кой си всъщност и защо си тук). ;)

...а има ли изобщо търсещ? Кой търси? Може ли цялото да търси себе си? :lol6:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мда....

След въпроса ми получих два отговора,за които донякъде бях подготвен предварително-от книги,статии,разговори (и секс с едно бивше гадже Публикувано изображение )с практикуващи осмоконечния Път.....

Не,не това имах предвид.

Въпросът ми е-ако тръгна по пътя на персоналното ми себеопознаване и себеусъвършенстване няма ли да загубя Божията благословия?Няма ли постепенно да престана да бъда християнин и да се превърна в езичник?Какво ще сполети душата ми след смъртта?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

...а има ли изобщо търсещ? Кой търси? Може ли цялото да търси себе си? :)

Не казвайте за Исус, Той е равен на Мохамед, на Буда или Конфуций, на Аллах, на когото се сетите.Не го правете, моля ви, не обиждайте този, когото обичам с цялото си сърце.Живейте и вярвайте в каквото искате, но не говорете подобни глупости, защото Той умря за вас, а другите не са си и мръднали пръстта да направят нещо за вас.Имайте малко респект и уважение, само малко.Исус е жив ви гледа, не го забравяйте, дори и да не го чувствате.Той е по-велик от всички други.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Терминът "езичник" е абсолютна глупост,измислена от християнските папи,за да обозначават нехристияните. Няма такова нещо като езичник.Така че споко! Публикувано изображение Да,ако искаш да намериш себе си и да достигнеш до чистото познаване и възприемане на действителността, ще трябва да изоставиш всички шаблони. В този смисъл Християнството също е шаблон,така че ти ще престанеш да бъдеш християнин,поне в общоприетия смисъл. А за душата - не мога да отговоря точно,но все пак си мисля че се получава като с реката,която се влива в океана - от една страна тя престава да съществува,но пък от друга страна реката се е превърнала в част от океана,тя продължава да съществува като част от огромното. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не казвайте за Исус, Той е равен на Мохамед, на Буда или Конфуций, на Аллах, на когото се сетите.Не го правете, моля ви, не обиждайте този, когото обичам с цялото си сърце.Живейте и вярвайте в каквото искате, но не говорете подобни глупости, защото Той умря за вас, а другите не са си и мръднали пръстта да направят нещо за вас.Имайте малко респект и уважение, само малко.Исус е жив ви гледа, не го забравяйте, дори и да не го чувствате.Той е по-велик от всички други.

Чакай,чакай :) Не го приемай толкова лично.Нов си още тук-поогледай се-във форума има цял подфорум за религий и мистика.Виж дебатите ни относно християнството,исляма будизма и т.н.Виж предишщните ни мнения-кой за какво се бори и как го чувства.

Никой от нас не иска да обижда другия особенно на религиозна основа.Всеки има известна търпимост към различните от него и се съобразява с тях.

WhiteHart,не искаше с поста си да засегне никого,най-малко пък пък Господ.Просто от неговата гледна точка Иисус е поредният пророк от името Господне.

Не се засягай от това.Всички тук сме различни,с различна вяра.Жив и здрав бъди.Не ти се карам-просто обяснявам Публикувано изображение

Pax Vobiscum :)

Терминът "езичник" е абсолютна глупост,измислена от християнските папи,за да обозначават нехристияните. Няма такова нещо като езичник.Така че споко! biggrin.gif

Aaaa не така.Терминът "езичник" няма нищо общо с папите. :down: Спри дотук.

Виж=за шаблоните-донякъде си прав,но с готовият шаблон е по-лесно....Не мислиш ли?: Публикувано изображение Поминиш ли темата "кройка или алгоритъм" Публикувано изображение Тук въпросът е същият.

Но моето питане беше малко по-различно от това..... Публикувано изображение

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Можеш ли да кажеш "по-превъзходен",или пък "най-превъзходен" ?

Изброените от мен хора са достигнали до едно ниво,над което няма стълби нагоре.Не поставяй деление между тях,не пренебрегвай другите само защото не си възпитан в техните традиции.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Терминът "езичник" е абсолютна глупост,измислена от християнските папи,за да обозначават нехристияните. Няма такова нещо като езичник.Така че споко! Публикувано изображение Да,ако искаш да намериш себе си и да достигнеш до чистото познаване и възприемане на действителността, ще трябва да изоставиш всички шаблони. В този смисъл Християнството също е шаблон,така че ти ще престанеш да бъдеш християнин,поне в общоприетия смисъл. А за душата - не мога да отговоря точно,но все пак си мисля че се получава като с реката,която се влива в океана - от една страна тя престава да съществува,но пък от друга страна реката се е превърнала в част от океана,тя продължава да съществува като част от огромното. :)

Терминът "езичник" съществува в Библията, WhiteHаrt, няма нищо общо със папите.Той обозначава хората, които не познават Бога.Така, че не е съвсем "споко" :).Чети малко повече, преди да правиш такива коментари.Християнството е превърнато в шаблон, но не се е зародило така и не всеки който си слага тази титла е такъв.Съдиш за книгата по корицата й.Без лоши чувства, но говориш доста свободно за неща, които явно не разбираш.

P.S.Аз не се обиждам Trihocephalus, нищо че съм нов тук.Просто аз знам, че вярвам в жива Личност, докато повечето тук вярват в някакви принципии идеологии.Ако мислиш, че не е така, ок, аз просто съм останал с такива убеждения.Защото всички основоположници на тези учения са мъртви.Това е разликата с християнството, но с него, не с църквите, които се пишат християнски.Това е.Мир и на тебе.WhiteHart, аз не съм възпитаван в християнски традиции, родителите ми не стъпват в църква.Не мога да приема учението на Христос и това на Мохамед.Невъзможно е, не вярвам някой да може.Ако е искрен и честен човек.От тези хора нагоре няма стълби, защото те няма и как да се качат по тях даже и да има.Защото са само хора.А Онзи , презрения на кръстта, Той възкръсна от мъртвите, нещо, което никой, никога не е правил.Това е малката разлика.Иначе са били мъдри хора, но по човешки и толкоз.И да, мога да кажа, по-превъзходен и по-по-най ако може.Няма друг като Него.

Редактирано от alesys (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А Онзи , презрения на кръстта, Той възкръсна от мъртвите, нещо, което никой, никога не е правил.

:P

А ти това с очите си ли го видя? Ако кажеш "да" , ще приема становището ти...

Възкресението,както и непорочното зачатие,и още куп други чудеса,са просто алегории, не бива да се приемат буквално. :P

Редактирано от WhiteHart (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...