Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 9 минути, by_chechi написа:

За тяхната "критика" тях питай , макар че не могат нищо съществено да ти кажат . Само бля-бля надприказване...(виж горе:))....

Моята критика можеш да я видиш във всеки мой сериозен пост - конкретна , точна , ясна теза (или анти-теза според случая) , с приведени доказателства и примери за илюстриращи разбиране....

Де тоз късмет Веждьо да си записваше от теб  - ма на него му дай да е "над тези неща", ей така да се събере тайфа бърборковци и просто да си говорят .... критично. Правилен възглед му се викало на това. ((((:

преди 6 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Дай един текст и го критикувай за пример! Без твърди позиции а хлъзгави не си убедителен. Няма по-убедително от крайна абсолютна истина и е безкритична, да! Няма мърдане.

Е тей, ала той е силен в онази истина, която е хлъзгава. :Д

• Отговори 16k
  • Прегледи 918,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 5 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Дай един текст и го критикувай за пример!

Правил съм го много пъти.

Всъщност изрази от рода на "така е и не е така", са възможно най сбит вариант на критика. Разбира се можеш и да се задълбочиш, тъй като възможните позиции най често не са само две, черно и бяло. Светът е шарен. Може да кажеш "черно е и бяло и сиво и зелено...". 

Тази критика е измислена да не секва насладата от беседването. Никаква истина не се търси.

преди 10 минути, Реджеп Иведик написа:

Правил съм го много пъти.

Всъщност изрази от рода на "така е и не е така", са възможно най сбит вариант...... 

....най-сбит вариант на нищо-казване . Само колкото да имаш нИщо писано за участие...:)

преди 19 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Няма по-убедително от крайна абсолютна истина и е безкритична, да!

Убеждения и убедителност не са необходими. Убеждението имплицира безкритичност

преди 5 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Никаква истина не се търси.

Не се търси и се търси.

преди 5 минути, by_chechi написа:

....най-сбит вариант на нищо-казване . Само колкото да имаш нИщо писано за участие...:)

Не дава нищо с това, което казва, за което да се захванеш. Т.е. не става за директна консумация и еквилибристика, не го подава смляно, а абстрактно, за осмисляне. За туй и трудно се разбира какво казва.

преди 7 минути, Мо_хи_ни написа:

Не дава нищо с това, което казва, за което да се захванеш. Т.е. не става за директна консумация и еквилибристика, не го подава смляно, а абстрактно, за осмисляне. За туй и трудно се разбира какво казва.

Примерче за негово разбиране ?:)

....няма нищо за никаква консумация , нищо не подава , нищо не смила , абстрактна глупост....Той също не разбира ! Само се записва за участие...:)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 7 минути, by_chechi написа:

Примерче за разбиране ?:)

Чети го така, все едно си се пуснал от клона и нямаш абсолютно никакви убеждения, нада. Ама съвсем никакви.

Целта е да мислиш без опорни точки, в безтегловност. Да няма на какво да се подпреш.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 21 часа, _ramus_ написа:

просто си е било "там".

"Tам" си е било, очевидно, инак няма откъде да се вземе. Оливането, ако може да се нарече така тази липса на адекватност на някои от пишещите е класно.

Редактирано от scepsis108 (преглед на промените)

преди 9 минути, by_chechi написа:

Примерче за негово разбиране ?:)

....няма нищо за никаква консумация , нищо не подава , нищо не смила , абстрактна глупост....Той също не разбира ! Само се записва за участие...:)

Не е важно той дали има разбиране или няма. Това друг човек никога не може да установи със сигурност, щото не населява друга глава, а само собствената си. Но е интересно упражнение за прочит през подобна гледна точка, която дори не е и гледна точка. И е.:)

преди 8 минути, Мо_хи_ни написа:

Чети го така, все едно си се пуснал от клона и нямаш абсолютно никакви убеждения, нада. Ама съвсем никакви.

Целта е да мислиш без опорни точки, в безтегловност. Да няма на какво да се подпреш.

Това са пълни глупости ! Все едно да търсиш края в безкрая на глупостта...

преди 4 минути, by_chechi написа:

Това са пълни глупости ! Все едно да търсиш края в безкрая на глупостта...

Не няма и търсене дори. Нищо не търсиш, ако го търсиш, то е за да го прекараш през филтъра на собствените си убеждения. Просто максимално изчистен от субективизма прочит.

Не няма и търсене дори. Нищо не търсиш, ако го търсиш, то е за да го прекараш през филтъра на собствените си убеждения. Просто максимално изчистен от субективизма прочит.

Ако има определение за "нищо" , то това става да го обясни ! :lol6:

Значи НИЩО ! :)

Ако има определение за "нищо" , то това става да го обясни ! :lol6:

Точно, нищо. Не е страшно, опитай. Поне ще е нещо различно, дори само като ментално упражнение.:D

И виж какво ще се случи. Или няма да се случи. Просто се наблюдавай какво се случва вътре в теб.

преди 9 минути, Мо_хи_ни написа:

Точно, нищо. Не е страшно, опитай. Поне ще е нещо различно, дори само като ментално упражнение.:D

И виж какво ще се случи. Или няма да се случи. Просто се наблюдавай какво се случва вътре в теб.

:lol6:Ами на ! Упражнявам се ! Виж какво се получава ! :lol6:

- Какво правиш бе ? 

- Нищо .

- Ами ти бе , другия ? И ти ли нищо ? 

- Не ! Как можеш да си го помислиш ?! Помагам му.....:lol6:

:lol6:Ами на ! Упражнявам се ! Виж какво се получава ! :lol6:

- Какво правиш бе ? 

- Нищо .

- Ами ти бе , другия ?

- Помагам му.....:lol6:

Не, все още има нещо. Можеш още да изчистиш. Нулева позиция - нито се смееш, нито си сериозен. Махни и емоционалния прочит.

преди 30 минути, Реджеп Иведик написа:

Убеждения и убедителност не са необходими. Убеждението имплицира безкритичност

Нямаш убеждения но критикуваш?

Не, все още има нещо. Можеш още да изчистиш. Нулева позиция - нито се смееш, нито си сериозен. Махни и емоционалния прочит.

Сорри ! Кен`т ! Тъпотията ме въздига много нива емоционално ! :lol6:

Сорри ! Кен`т ! Тъпотията ме въздига нива емоционално ! :lol6:

:D

Няма проблем. Просто знай, че винаги можеш да го опиташ.

преди 18 минути, Мо_хи_ни написа:

:D

Няма проблем. Просто знай, че винаги можеш да го опиташ.

Нито искам , нито трябва !  А и не мога да се откажа от това удоволствие ! Да не съм будист там някакъв ? Съвсем жив съм !:lol6:

....На младини ме възбуждаха хубави мацки , ядене , пиене - такива работи . Вече не ! Получава се сензорна депривация ! Човешката глупост остана единствен заместител . За това пък неизчерпаем ! На моменти си е чист оргазъм , върховен , без каквито и да е биологични примеси....надявам са , че не ти говоря на марсиански ! :lol6:

Аз ако нямам убеждения или знания мога ли да критикувам? Ще кажеш ти не си запознат с Будизма.

преди 29 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Нямаш убеждения но критикуваш?

Може и така да се каже, но има едно НО. Зависи какво се разбира под убеждения и под критика.

преди 43 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Аз да те обиждам пък ти махни емоционалния прочит! Изчисти всичко!

Да, понякога успявам да управлявам и това, понякога не успявам. Но винаги използвам такава възможност, за да се упражнявам.

Това упражнение и още някои други, ми помогнаха да започна да чета, а не само да реагирам на постингите на Рамус, например, а те изобилстват с дисонанси.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 14 минути, Реджеп Иведик написа:

Може и така да се каже, но има едно НО. Зависи какво се разбира под убеждения и под критика.

Ами на ти , да знаеш , че не зависи какво ти разбираш  ! ...ма много бях затруднен да ти го намеря това елементарно знание.... :)

"...изследване, научна проверка на достоверността и истинността на нещо (например, критика на текст, критика на исторически източници)....."

https://bg.wikipedia.org/wiki/Критика

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.