Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 33 минути, by_chechi написа:

След всичкото това ала-бала дърдорене имам само един простичък въпрос :

Ти мислиш ли , че без учител можеш сам да стигнеш до това , до което е стигнал Буда ? Аз се съмнявам , че и с учител не можеш......

То е все едно аз да твърдя , че сам отново ще преоткрия Теориите на Айнщайн . Аз това не го вярвам ! Ти вярваш ли го ?

То и теориите на Айнщайн някой да започне да ти обяснява (в зависимост от нивото ти на осъзнаване в дадена сфера), също може да кажеш че са ала-бала.

Нищо не опира до вярата в будизма. Всичко е въпрос на практика, опит и осъзнаване. Когато започнеш да стопляш как стоят нещата вяра не ти е нужна, а вероятност, според мен такава съществува, защото е естествено да осъзнаеш пустата си природа. Невежеството също е естествено.

• Отговори 16k
  • Прегледи 895,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

Като ви чете човек да се запита - за какво ли изобщо Буда (а и не само той) се е занимавал да преподава каквото и да е било ......  

п.п. толкова сте се издухали, че даже не се усещате, как оплювате дхарма - добре, че глупостите ви не стигат по- далеч от този форум. 

преди 13 минути, sound написа:

добре, че глупостите ви не стигат по- далеч от този форум. 

Не се знае... ми се струва на мен:wub:

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

Всичко е въпрос на практика, опит и осъзнаване. Когато започнеш да стопляш как стоят нещата вяра не ти е нужна, а вероятност,

Не знам, в случая като говориш за стопляне, ако имаш предвид след анализиране и размишление, вяра и вероятност като краен продукт според мен са едно и също.

When one is analyzing and studying, it is good to ask questions and to have doubts . . . . Analysis produces a faith that is certain. 

—Khenpo Tsultrim Gyamtso, “The Path of Faith and the Path of Reasoning

преди 34 минути, witness написа:

Не знам, в случая като говориш за стопляне, ако имаш предвид след анализиране и размишление, вяра и вероятност като краен продукт според мен са едно и също.

Имам предвид че вярата е представа, докато вероятността за просветление е в разсимволизирането на света. Могат да възникнат всякакви представи, но ако се осъзнават като пусти само тогава можем да говорим че са едно и също, но поради изменчивостта и безсъщността си не могат да се нарекат краен продукт. Не само според мен.

преди 11 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Като го видиш ще насереш гащите.

Вероятност да се ....... има ако видиш на живо мечка, ако участваш в пътно транспортно произшествие и много други неща, значи ли това че мечката или автомобила са богове? Куца ти логиката, не знам кой ти е дал висше.

Вярата е наследена от Исихазма и преминала в Будизма! Ама си ги плямпаш ама аз ти казах ако се обзалагаме и може да изгубиш 20 кинта на колко се оценява Будизма в главата ти?:lol6:

Колкото струва една дрешка нали? В случая будистка дрешка!

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

То и теориите на Айнщайн някой да започне да ти обяснява (в зависимост от нивото ти на осъзнаване в дадена сфера), също може да кажеш че са ала-бала.

Това само пишман будист като теб може да каже ! :lol6:Истински будист - никога ! 

преди 7 часа, Реджеп Иведик написа:

С учител, без учител. Крайна истина няма и има.

Ако има бог и той слезе и ти се представи, ще му повярваш ли ?

Не. Ще го подложа на сериозна проверка, ще го опозная и в крайна сметка знанието ми ще  "убие" божествеността му. Това, разбира се, ако Бог не превари да ме убие пръв.:)

преди 44 минути, by_chechi написа:

Това само пишман будист като теб може да каже ! :lol6:Истински будист - никога ! 

Супер, попаднах на истински будист. Би ли ми обяснил това?

paraspara-apeksa=sunya=svabhava-sunya

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 6 часа, by_chechi написа:

Що се отнася от негова страна - гаранция е ! Никой не е казал , че е 100%-ва....Друг е въпросът за какво и колко е гаранция......имал съм учители , които определено тъп са ме правили , та после трябваше да поправям и наваксвам...

В тази тема хората дори си режат егото - как го режат едва ли могат да ти обяснят, но според думите им е напълно възможно. В една друга тема, на един друг участник пък егото му е безпогрешно. Бог даже си е признал, че е допускал грешки, но пусто его, то нали е най-най-най. Смях голям е, когато човек пише, без действително да се замисля какво казва. Но всички сме в кюпа, никой не може да е постоянно умен, дори и моето его е принудено да си признае глупостта, но пък глупостта ми винаги е била най-добрия ми учител. Най-големите мъдрости съм намирала след най-големите си глупости. В момента седя и се чудя каква ли ще е следващата ми глупост, която ще ме отведе до следващата ми мъдрост. Стига да не се окаже фатална, т. е. да гушна портокалите преди да успея да извлека мъдростта от нея.:lol6: 

преди 2 часа, Мо_хи_ни написа:

В момента седя и се чудя каква ли ще е следващата ми глупост, която ще ме отведе до следващата ми мъдрост. Стига да не се окаже фатална, т. е. да гушна портокалите преди да успея да извлека мъдростта от нея.:lol6: 

Може. Пий сода бикарбонат. Неутрализира киселините. 

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

Имам предвид че вярата е представа, докато вероятността за просветление е в разсимволизирането на света. Могат да възникнат всякакви представи, но ако се осъзнават като пусти само тогава можем да говорим че са едно и също, но поради изменчивостта и безсъщността си не могат да се нарекат краен продукт. Не само според мен.

Да се осъзнават, колко да се осъзнават - сетивата са на светлинни години от "осъзнаването", смущаващите "осъзнаването" емоции също. Ти държиш концепции като безсъщност и пустота, които не са самата безсъщност и пустота, тоест съвсем пълна безсъщност и пустота. 

Нямаш ли понякога усещането, че се състоиш от няколко същества, които се проявяват последователно. 

преди 10 часа, Мо_хи_ни написа:

сякаш наличието на инструктор от самосебе си е универсална гаранция, за каквото и да било успешно протичане?

Има такъв инструктор, без него наистина всичко е само катастрофа. "Жжжжт пляс - адът е само за нас." 

преди 18 часа, sound написа:

Като ви чете човек да се запита - за какво ли изобщо Буда (а и не само той) се е занимавал да преподава каквото и да е било ......  

че даже не се усещате, как оплювате дхарма

Който има потенциал, намира начина да си задава въпроси... А който има и разни други неща - намира куража да се съмнява...

Припомням си, че се приписват думите на самия Гаутама - "ако видиш буда, убий го"... Ама не можете бе... религиозното и нуждата да е по вашия начин за да го употребявате като за себе си - решава всичко. Пък... дхарма става да се облича на всекиго по неговата си мярка - пред огледалото. Вероятно... и за друго става, но потребителите дрехи им трябват. Има и други - дето се посвещават, а трети - дращят по форумите за да защитават убежденията си... И по утвържденията колко са им правилни убежденията, да се затвърди колко "правилни са самите те"...

За религиозните хора мястото на един идол - е на пиедестала, с крайната оценка, роля, функции и значение... Неизменно, ако може - вечно. И такива хора претендират за "дхарма" ли...?

преди 12 часа, witness написа:

Има такъв инструктор, без него наистина всичко е само катастрофа.

мдааа - блажени са вярващите... ( в него ) Закъде да са иначе - ако не вярват в окончателния изначалния и универсалния инструктор... Той бди... всевижда, всеможе, всеправи... Таман - по будистки... по дхарма - минала през някой за пред огледалото му. За същото всичко става - даже и да натискат копчетата на поясите с бомби - при "правилните дрехи и сценка за игра"... И да се внимава - ако не е "инструктора" - пляяяяяс, направо в ада :)

Но пък - блажените са вярващите... Важното е да са "блажени"... мноооого облажени,

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 29 минути, _ramus_ написа:

че се приписват думите на самия Гаутама - "ако видиш буда, убий го"

На Линдзи

Всъщност това е начин избран от учителя, да критикува неправилния възглед

Смисълът е, че както неверието, така и вярата в казаното от учителите са неправилен възглед.

"Който вярва в пустотата е болен"

Нагарджуна

Естествено същото се отнася и за тези, които не вярват в пустотата.

Защото е казано:

"Вяра и неверие е едно и също"

Реджеп Иведик

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

На Линдзи

Всъщност това е начин избран от учителя, да критикува неправилния възглед

Смисълът е, че както неверието, така и вярата в казаното от учителите са неправилен възглед.

"Който вярва в пустотата е болен"

Нагарджуна

Естествено същото се отнася и за тези, които не вярват в пустотата.

Защото е казано:

"Вяра и неверие е едно и също"

Реджеп Иведик

Adhyatmashunyata (Нереальность внутренних элементов бытия). 
Bahivdhashunyata (Нереальность внешних объектов). 
Adhyatmabahirdhashunyata (Нереальность тех и других вместе в том, что касается органов чувств и тела). 
Shunyatashunyata (Нереальность /знания/ нереальности). 
Mahashunyata (Нереальность Великого/Бесконечного пространства). 
Paramarthashunyata (Нереальность высшей реальности, нирвана). 
Sanskritashunyata (Нереальность обусловленного). 
Asanskritashunyata (Нереальность необусловленного).
Atyantashunyata (Нереальность беспредельного). 
Anavaragrashunyata (Нереальность безначального и бесконечного). 
Anavakarashunyata (Нереальность неотрицаемого). 
Prakritishunyata (Нереальность высших сущностей). 
Sarvadharmashunyata (Нереальность всех элементов бытия). 
Lakshanashunyata (Нереальность всякой детерминации /определения/). 
Anupalambhashunyata (Нереальность прошлого, настоящего и будущего). 
Abhavasvabhavashunyata (Нереальность отношения или комбинации, понимаемых как Non-Ens). 
Bhavashunyata (Нереальность позитивных составляющих эмпирического бытия). 
Abhavashunyata (Нереальность Non-Ens /не-эмпирического/). 
Svabhavashunyata (Нереальность собственного существования). 
Parabhavashunyata (Нереальность зависимого существования). 

Ако аз мога да постигна просветление, защо Мики Маус да не може да постигне просветление. След като и двамата сме нереални и след като и двамата нямаме независима и неизменна собствена природа? А растенията защо не могат да постигнат просветление (според будизма)? - Те не са породени от човека. Кое поражда разликата и защо тя съществува?

преди 2 часа, Shiniasu написа:

Ако аз мога да постигна просветление, защо Мики Маус да не може да постигне просветление. След като и двамата сме нереални и след като и двамата нямаме независима и неизменна собствена природа? А растенията защо не могат да постигнат просветление (според будизма)? - Те не са породени от човека. Кое поражда разликата и защо тя съществува?

Почти сам си си отговорил. Нищо не поражда разликата, така стоят нещата, поради невежеството, мисълта че някой или нещо не е реализирано. 

И Буда и Христос са открили че независим "аз" не съществува. Разликите идват от представите и интерпретациите след това.

В момента в който спреш да търсиш просветление, да го желаеш, полагаш усилия и тн., Нирвана се саморазкрива, не само у теб, а и в Мики Маус, и в растенията и във Ванко.

преди 1 час, _Alex&Vanko_ написа:

Ти ми отрови живота какво поведение? 

Ако внезапно изчезна няма ли да е отровен живота ти? Силно се съмнявам. Отровите идват от предишните ти мисли и действия, а бъдещите отрови ще дойдат от сегашните ти мисли и действия. Това е смисъла който се влага в кармата и в прераждането. Няма нужда от прераждане и ад после, те вече са тук и сега, в умовете на тези които пребивават в такова омерзително състояние на собствените си мисли, до смъртта си.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

на 5.06.2017 г. в 19:10, Мо_хи_ни написа:

Така и предполагах. Дали някога ще доживея да прочета постинг, излязъл през собствената ти практика и осъзнаване? Искреността не е най-отличителната ти черта.

Mногократно съм обяснявал, че осъзнаване могат да споделят само тези, които имат такова, т.е. които са поне на 1-то бодхисатва бхуми и следователно са извън самсара. Човек като мен може да сподели еднинствено това, което на тиб. се нарича "ням", т.е. опитност или преживяване. Последното е нещо напълно индивидуално и преходно, както са облаците по небето. В контекста на определена практика, то може да е знак за нещо, но е напълно безпредметно да се споделя със странични хора, освен с този, който е дал съответната практика.

Като някакво любопитно дете искаш да ти "споделям" неща, от които не би имала никаква полза, освен да си създадеш още някоя нова концепция. Понеже аз не съм ти, нито моя път е твоя.

на 6.06.2017 г. в 10:17, Мо_хи_ни написа:

Не знам кога ще порастеш и ще се пуснеш от архетипа на учителя. Ами, ако катастрофираш с инструктура в колата? Ако се случи непредвидима дори за опитния инструктор ситуация? Този шанс защо го пропускаш, сякаш наличието на инструктор от самосебе си е универсална гаранция, за каквото и да било успешно протичане?

Подобно нещо може да напише само някой, който никога не е следвал учител. Принципно, обучението ми относно практиките, които правя (не говоря за учене на философия, език и подобни), протича така: по два пъти в годината искам инструкции за практиката, която да правя, което отнема не повече от 20 или 30 мин, през които разговаряме. Никога не съм искал от учителите ми съвети как да постъпя в ежедневието си, т.е. дали да остана още една година в Индия, или да се прибера в България, дали да си купя апартамент, или да се оженя и т.н. Тези неща винаги съм решавал сам. Обяснявам това не заради теб, а за да са наясно тези, които евентуално се опитват да научат нещо от темата.

Както и да е, но не се опитвай да ме провокираш толкова елементарно. Разговарям с теб най-добронамерено, а ако искаш да се заяждаш с някой, то има достатъчно други, с които може да се пробваш. С мен няма да стане.

преди 42 минути, scepsis108 написа:

Както и да е, но не се опитвай да ме провокираш толкова елементарно. Разговарям с теб най-добронамерено, а ако искаш да се заяждаш с някой, то има достатъчно други, с които може да се пробваш. С мен няма да стане.

Привет, Скепсис. 

Въпросът е дали причината, която посочваш, е наистина тази, която те спира да допускаш и чужди очи в света ти? Дали не е някой и друг предразсъдък или пък страх? 

Къде е пътешественикът в света на будизма със своите собствени преживявания и опит? Ако искам да чета само за будизма - знам къде да намеря информация. Шаблоните и догмите обаче не представляват особен интерес за мен. Отделните практики мога да обсъждам с ринпончета и във фейсбук, ако искам. Интересува ме живият човек с живия си опит. Колкото по-жив, толкова по-интересно. Утре може да се гътна и да не мога да те тормозя повече с неудобни въпроси. Обаче съм длъжна да опитам. 

преди 44 минути, scepsis108 написа:

Като някакво любопитно дете искаш да ти "споделям" неща, от които не би имала никаква полза, освен да си създадеш още някоя нова концепция. Понеже аз не съм ти, нито моя път е твоя.

Искреността може да е, а може и да не е споделяне. Защото може да бъде и състояние на отвореност към живота.

преди 55 минути, Мо_хи_ни написа:

може да бъде и състояние на отвореност към живота.

Какъв живот бе МО , каква отвореност ? Има си цел и целта му е листенце по листенце да оскуби розата , една гола пръчка да остане......зор голям - много листенца , ама става....Той , човекът цял живот се подготвя да умира ! Никога не можете се разбра ! :)

на 7.06.2017 г. в 19:02, Мо_хи_ни написа:

Интересува ме живият човек с живия си опит.

Привет и на теб!

Какво по-точно те интересува? Ако мога да разбера, то мога да опитам да ти отговоря. Нали не си от тези, които питат неща като: Какво ви донесе медитацията в ежедневието? Или: Направи ли ви будизма по-спокойни и по-мъдри? По-щастливи ли сте от преди?

Ако зададеш наистина смислен за мен въпрос, то ще опитам да отговоря, ако е нещо, което попада в сферата на моята опитност. Но не съм сигурен, че ще успееш да попиташ нещо подобно, понеже това предполага да практикуваш нещо подобно на това, което практикувам и аз. Не задължително, разбира се, понеже са възможни и други допирни точки, но те няма да са много задълбочени, според мен.

преди 7 часа, Реджеп Иведик написа:

Над будизма си и не си над будизма...

Не разбирам каква ви е мотивацията да му отговаряте? Съчувствие не е, нито мъдрост. Забавлявате ли се? Понеже, ако е така, то да ви имам забавленията, да ме прощавате.

преди 31 минути, scepsis108 написа:

Ако зададеш наистина смислен за мен въпрос, то ще опитам да отговоря, ако е нещо, което попада в сферата на моята опитност. Но не съм сигурен, че ще успееш да попиташ нещо подобно, понеже това предполага да практикуваш нещо подобно на това, което практикувам и аз. Не задължително, разбира се, понеже са възможни и други допирни точки, но те няма да са много задълбочени, според мен.

С това получих отговор на въпроса си, оказа се предразсъдък. 

на 7 juni 2017 в 18:02, Мо_хи_ни написа:

Дали не е някой и друг предразсъдък или пък страх? 

Цитат

Not by appearance is a man rightly known, nor should trust be based on a quick glance, — for, disguised as well-restrained, the unrestrained go through this world. A counterfeit earring made of clay, a bronze half-dollar coated in gold: They go about in this world hidden all around: impure inside, beautiful out.

преди 54 минути, scepsis108 написа:

Не разбирам каква ви е мотивацията да му отговаряте? Съчувствие не е, нито мъдрост. Забавлявате ли се? Понеже, ако е така, то да ви имам забавленията, да ме прощавате.

Точно съчувствие е. Щом пише тук усеща нещо интуитивно.

преди 1 час, scepsis108 написа:

Какво по-точно те интересува? Ако мога да разбера..........

Ся разбрали :Д

преди 20 часа, sound написа:

Ся разбрали :Д

На мен ми е ясно от самото начало, разбира се, но проявявам любезност и доброжелателност, която е дефицит в тази тема. Колежката Мо, просто няма какво да попита. Проблемът не е мой.

преди 20 часа, Śūnyatā написа:

Точно съчувствие е. Щом пише тук усеща нещо интуитивно.

И какво мислиш, че усеща интуитивно?

Тук, Шунята, той не общува с буди и бодхисатви, а със съвсем обикновени хора, от които не може да научи нищо. Това първо.

Второ, ако на това му викаш съчувствие, то грешиш. Съчувствието, доброжелателността, състраданието не означават да отговаряш на всеки неадекватен въпрос с презумпцията, че този, който го задава "усеща нещо интуитивно". Когато този, с когото общуваш е в плен на смущаващи емоции и погрешни концепции, то последното, което има смисъл да правиш е да се опитваш да посочиш къде бърка. Това, най-често, влошава нещата. Начинът е да не влизаш в тона му, да не се включваш в драмата, която разиграва. Ако човекът, обаче, е искрен, ако наистина иска да научи нещо и е открит, то е различно.

Случаят не е такъв, обаче.

преди 21 часа, _Alex&Vanko_ написа:

всеки заслужава уважение!

Няма такова нещо, драги Ванко. Всеки, трябва да си заслужи уважението. Ти досега не си направил нищо, за да го заслужиш.

Проблемът ти не е дали аз или друг потребител те уважава. Проблемът е, че ти сам не се уважаваш. Когато започнеш да изпитваш уважение към себе си, то и другите автоматично ще започнат да те уважават. Така работят нещата в тази вселена.

Редактирано от scepsis108 (преглед на промените)

преди 55 минути, scepsis108 написа:

Колежката Мо, просто няма какво да попита. Проблемът не е мой.

Колежката Мо няма проблем с това да считаш, че тя има проблем. Предразсъдъците ти са си изцяло твоя грижа. Просто на мен плитките разговори не са ми интересни и това е причината, поради която обсъждането за мен приключи още вчера.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.