Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

И така е то, от един момент нататък навсякъде висят "плакатите" (в смисъл на плосковатост) на Рамус, примерно, а сутрите и други подобни ще ги слагаме в спойлери, за да не заемат място. И да не ни мърсят умовете. 

Такива като мен "цитатничат". Великият съдник от висотата на разбирането си представя закаченото оттук-оттам, което даже не е благоволил да запомни откъде го е закачил, за Свое. 

Редактирано от witness (преглед на промените)

• Отговори 16k
  • Прегледи 895,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

Измислици и примери много претендиращи да бъдат истина. Те са необходими на тези който се стремят да докажат съществуването на реалности и истини.

Тези които са осъзнали че неизменни и независими такива не се наблюдават нямат нужда да доказват съществуването им.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Чаккаватти Сиханада сутта
Львиный рык миродержца

У живущих по десять лет людей, о монахи, десять благих путей деяния исчезнут совершенно, а десять неблагих путей деяния пышно разовьются. У людей, живущих по десять лет, и слова-то "благо" не будет. Кому же тогда благо совершать? – У людей живущих по десять лет, о монахи, тех, кто ни мать не уважает, ни отца не уважает, ни шраманов не уважает, ни брахманов не уважает, кто к старшим в роду непочтителен, тех и будут одобрять и хвалить. Так же, как теперь, о монахи, тех, кто мать уважает, отца уважает, шраманов уважает, брахманов уважает, кто к старшим в роду почтителен, – тех одобряют и хвалят, – вот точно так же, монахи, у людей, живущих по десять лет, тех, кто ни мать не уважает, ни отца не уважает, ни шраманов не уважает, ни брахманов не уважает, кто к старшим в роду непочтителен, тех и будут одобрять и хвалить.

Для людей, что будут жить по десять лет, о монахи, ни матери не будет ни сестры матери, ни жены дяди по матери, ни супруги учителя, ни жену дяди по отцу – в свальном грехе народ погрязнет, как козлы и бараны, петухи и свиньи, псы и шакалы.

У людей, что будут жить по десять лет, о монахи, друг на друга, друг против друга, будет на уме лютая злоба, лютая свирепость, лютое ожесточение, лютые душегубные помыслы – и у матери к сыну, и у сына к матери, и у отца к сыну, и у сына к отцу, и у брата к брата, и у сестры к брату, и у брата к сестре, будут на уме друг на друга, друг против друга, лютая злоба, лютая ненависть, лютое ожесточения, лютые душегубные помыслы, словно как у охотника, о монахи, когда видит он зверя.

Для людей, что будут жить по десять лет, о монахи, на семь дней на семь дней настанет "пора мечей": они друг в друге увидят зверей, в руках у них острые мечи окажутся, и с мыслями: "Вот зверь! Вот зверь!" – будут лишать друг друга жизни.

И вот, о монахи, некоторым из этих людей так подумается: "Что нам до всех, что всем до нас! Что, если мы в заросли травы или в заросли кустарника, или в заросли деревьев, или в речные протоки, или в расселины скал заберемся и поживем там, а есть будем лесные корешки и плоды." Заберутся они в заросли травы или в заросли кустарника, или в заросли деревьев, или в речные протоки, или в расселины скал и проживут там семь дней, питаясь лесными корешками и плодами. А спустя семь дней выйдут они из своих зарослей травы, зарослей кустарника, зарослей деревьев, речных протоков, расселин скал, обнимут друг друга и вместе вздохнут: "Хорошо, что ты жив, хорошо, что ты жив!"

преди 8 минути, _ramus_ написа:

Дори номерата ти са остарели бе човек... Ако можеше да "разбереш" поне щеше от време на време да се насилваш и да четеш и да мислиш. толкова много настояваш че вече всичко си измислил и е нужно само да го даваш на 'следващите"... щото "живота това бил"... и ала-бала... Пишеш си убежденията сред които ти е личния театър.

Спектър на електромагнитните вълни - е само прийом. само обяснение за онова, което се регистрира. Обяснението никога не е явлението. както и спектърът на ЕМВ е само начин по който хората да си обясним в по-общ план какво виждаме, възприемаме и онова отвъд възприятието...

Сега остана де седнеш да ми обясняваш , че из твоята глава не ходят токове с 220 волта напрежение . Аз лично се съмнявам като те гледам как даваш "на късо" ! Също като при 220 волта напрежение ! :laughing4::lol6:

преди 8 минути, Śūnyatā написа:

Тези които са осъзнали че неизменни и независими такива не се наблюдават нямат нужда да доказват съществуването им.

На тях им казват фанатици ! :)

проблемите са в последователите и нуждите им, а не в будизма, нито в Буда. - а че въпросните не можели да се разпознаят... или пък някой си рамус Не-МО-ЖЕ - въобще не е важно за никого. Всъщност - със спойлер или без него - няма нищо трудно в разпознаваемостта. И няма нищо по-естествено религиозния да "не се (раз)познае".

Нуждата да се изразяваш чрез запомнени думички изразява нещо съвсем просто и обикновено. Дори и да го повтаряш със свои думички - не променя същността. Нуждата да следваш, а не да създаваш... Нуждата да ти трябва известното, да търсиш приказното и мистичното, за да ги направиш свой дом. за да намериш рецептата за истината, за същностите, за свещеното, за идеите заради идолите... Да търсиш и да играеш на намираш, за да подредиш вече нареденото предварително... И... така

Просто е - но дори и така - няма да се "разпознаят". И не че това би променило нещо... Нито пък - че е нужно.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 6 минути, _ramus_ написа:

Нуждата да следваш, а не да създаваш...

И какво си създал ти? Плоски интриги?

Прекалила си с кафето ли... сутринта. или е кофти нощ нещо. Да не би ПМС или СМС... Щото като гледам ти е нужно да си намериш да си го изкараш на някого... Давай смело, излей го... да се надяваме че ще олекне. Ний "интригите" така ги създаваме, така участваме... И личните отношения не ескалират до дребни или не толкова, заяждания.

преди 8 минути, _ramus_ написа:

Нуждата да се изразяваш чрез запомнени думички изразява нещо съвсем просто и обикновено.

Изразява драги, поне уважение. Благодарност.

преди 5 минути, _ramus_ написа:

Щото като гледам ти е нужно да си намериш да си го изкараш на някого...

Прочети някоя сутра, после пиши за будизъм. Започве се от сутра. Продължава се на тази база. С всичко е така, иначе на боклука отива всичко.

преди 10 минути, witness написа:

И какво си създал ти? Плоски интриги?

Неправилно поставени са ти въпросите ! 

Той не създава ! Той раздава .....негови си (колкото може , пък то не е много) виждания за присъстващите в темата . Нищо друго!

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 5 минути, witness написа:

Изразява драги, поне уважение. Благодарност.

О, стига глупости УИТ - на кой ги плескаш тия шаблони. Ако пред теб вървят и ти стигат да уредиш слепотата, извън теб не става - твърде е прозрачно. Нищо общо няма с БЛАГОДАРНОСТта, съвсем друго е - ама се иска малко повечко честност... и кур-аж.

преди 4 минути, by_chechi написа:

Неправилно поставени са ти въпросите ! 

В момента никакви въпроси не задавам. Ти също не проявяваш уважение към въпросите на темата, в която непрекъснато пишеш.

Нищо общо няма с БЛАГОДАРНОСТта,

Има и още колко има общо. От това истинско чувство се тръгва, ако го нямаш нищо не можеш да разбереш нататък. 

преди 8 минути, witness написа:

От това истинско чувство се тръгва, ако го нямаш нищо не можеш да разбереш нататък. 

хм-хммм - направо си тръгнала оттам... Свещеностите вероятно започват всички главно от благодарности...

Баси какви глупости се пишат с претенциите колко са истински за да замазват нечия слепота. ПОнякога ми е чудно как живеете бе хора, как издържате на слепите петна, само и само да се нагласи да се ползва, да става за ползване... А мимикрията да го вярваш, щото ако не е вярването, направо ще се спука балона... заедно с вкопчения в него.

преди 17 минути, witness написа:

В момента никакви въпроси не задавам. Ти също не проявяваш уважение към въпросите на темата, в която непрекъснато пишеш.

Аз съм цитирал твой пост с питанки .......струва ли ми се или е така ! :)

Самото ми присъствие в темата е вече уважение . Най-малкото под формата на проявен интерес....

Ха ! Какво е уважение ? Не мисля , че е близане на чужди задници....:)

Ето на ! Непрекъснато намирам ограничени , измислени , недоказани неща......празни приказки на вятъра...

преди 7 минути, by_chechi написа:

Самото ми присъствие в темата е вече уважение . Най-малкото под формата на проявен интерес....

:) проявен интерес...

баси тая сутрин да няма слънчеви изригвания некви, че да преминават в някои пишещи? Или са сложили нещо в "кафето" вече...

:) проявен интерес... баси тая сутрин да няма изригвания некви. Или са сложили нещо в "кафето" вече...

Ми приложи си прийомите за обяснение на съществуващото ! Ама от себе си започни ! :lol6:

Нещо те тресе липсата на моабет, а аз за празни приказки сред сценариите на всякакви хора, не ми е работа, нито време да се занимавам. Така, че си чаткай повторенията си тук на воля.

Няма кой да те взима насериозно, при положение че манифестираш непрекъснато колко ти е весело, колко се забавляваш. Имаш несъвместимости в сигналите, които самия ти издаваш, поне според теб... При това положение няма как никой 'да си вземе от това, дето толкова е важно да предадеш"... щото това бил живота. Всъщност тая част е само за да покрие с дрешка на лично благородство и житейска мисия нещо напълно егоистично, каквото е обикновеното и просто ползване на форума и писаното, за личните си потребности.

преди 7 минути, _ramus_ написа:

....да си вземе от това, дето толкова е важно да предадеш...

Вземането не е моя грижа ! Това вече си го имам ! ........Сбъркано ти е мисленето и не само по този въпрос ! :)

важното е твоето да е "правилно'... пък си го пишеш. Други са по-хитри - играят си по филмите, и само многозначително с къси фрази, с общо значение. Ама на теб това не ти върши работа :)

Колкото до "вземането"... Ти сигурен ли си че "предлагаш нещо"... И че си наясно "какво е то"?

преди 5 минути, Реджеп Иведик написа:

А, щот бай Чечо и Кьониг са се скъсали да четат сутри...

Е , как да чета сутри сутрин , като следва после ми напира да обяснявам какво не ме кефи в "мъдростите им пресвети" .....

преди 7 минути, Реджеп Иведик написа:

А, щот бай Чечо и Кьониг са се скъсали да четат сутри...

То пък и да четат... та кво?

Но най-много ги чете драганко. Това е корифеят на четенето и разбирането...

преди 25 минути, witness написа:

Иий каза му го най накрая. Иначе ако ги делим, с какво бихме били по добри от Скепсис.

Няма смисъл да ревем, че не уважават темата, щото нищо няма да постигнем, ако ги делим неуважителите

преди 15 минути, _ramus_ написа:

Ти сигурен ли си че "предлагаш нещо"...

На ясно съм за разлика от теб ! Който си го вземе - на него му е "нещо" , върши му някаква работа....

За това всеки взема , кой колкото може ! А може и да не взема ! :)

Очевидно ти и още 3-4ма тук не можете ! И да го вземете , не ви върши работа....мен лично , това никак не ме засяга ! 

Вашите "матреали" пък са ми до толкова , до колкото са "матреали"....:lol6:

преди 27 минути, by_chechi написа:

Който си го вземе - на него му е "нещо" , върши му някаква работа....

ооо - я стига с тия глупости. като се забавляваш какво точно да си "вземе"...? направо с голямата паница - дай, дай... Даже на ванко не можеш да го пробуташ да мине това... ;)

Чудя се в какви филми трябва да се играе и колко зор да се вкарва в същото, само и само да се появят иначе липсващите смисъл, значение, цел... И толкова много празнота - зад всички тия маски и игри... Толкова много... празнота.

преди 27 минути, by_chechi написа:

За това всеки взема , кой колкото може ! А може и да не взема !

тва е само за оправдание че нищо не предлагаш. И ако има - то няма нищо "твое" в него. За какво тогава манифестираш колко много "опит имало с това да падаш от кайсия, с кайсиева", след като дори гледната точка е стандартна и напълно матрична. Достатъчно е само да се забележат ясните подсказки на "писано е"... казано е... Говорител на писаното и казаното го може всеки и ги има навсякъде, дори и в темата... Тук-там игра че той предлагал, та някой нещо да си вземел... Пък си било негова работа... Тия навсякъде могат да се ринат с лопата, щото всеки си ги е нарамил и си ги събира само и само да си състави лицето си на "АЗ". Ама кое му е АЗ, като е колективен отпечатък... Точно заради това толкова хора не правят разлика докато пишат между първо лице единствено число и множествено число "НИЕ"...

Оправдания като обяснения всеки може да си съчини. И го прави. Нещо друго - не може всеки да направи... И съответно - не го прави. Не са нужни оправдания защо нещо не може да се направи от някого... Ако можеше - да го е направил. Просто не става, защото не го може. Толкова може, толкова прави - останалото са детинщини. За пред деца.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.