Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 3 часа, Śūnyatā написа:

За какво "съществуват" хората? За да осъзнаят че всъщност не съществуват, задълбочено да медитират и разсъждават върху пустотата :D

От една страна претендираш да следваш средния път, а от друга изказваш крайни твърдения отнасящи се до абсолютното съществуване. Това, което е независимо, необусловено, несъставено, непроменящо се, неродено и неумиращо, само за него може да се каже, че съществува в абсолютния смисъл на думата. Но такова съществуване е крайност. Ние не можем да съотнесем подобно съществуване за нищо, което притежава форма, може да бъде назовано, разграничено и разбрано. Абсолютно съществуващ е само Брахман. Но това не е нещо определено, Бог или не-Бог, а това е понятие включващо в себе си цялото разнообразие от всичко съществуващо, както и всичко несъществуващо, но с възможност да съществува. Брахман е цялото неразделено на части, на думи и на понятия. Т.е. той не може да се промени, защото без части в него няма какво да се промени. Но да оставим прекалените абстракции и да се върнем на това, което можем да назовем и разберем (включително и хората). То разбира се е обусловено, зависимо и съставено. То не съществува в абсолютния смисъл на понятието съществуване, но то все пак съществува зависимо и обусловено от условия и фактори. Ако разсъждаваме само от позицията на крайността (абсолютното съществуване), до никъде няма да стигнем. Ако кажем, че хората не съществуват, то това е друга крайност. За несъществуващото не може да се каже, че е зависимо, че е обусловено, че има начало и край. За несъществуващото не можем да кажем, че има име и форма. Дори не можем да кажем, че несъществуващото не съществува. И къде се вписват тогава хората в несъществуващото? Не, хората са между двете крайности - тази на абсолютното съществуване (неизменно, независимо и необусловено) и тази на несъществуването.

• Отговори 16k
  • Прегледи 895,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

Кефи ма, как само са разбирате помежду си тук? Хаха :cantbelieve:

преди 2 часа, Shiniasu написа:

От една страна претендираш да следваш средния път, а от друга изказваш крайни твърдения отнасящи се до абсолютното съществуване. Това, което е независимо, необусловено, несъставено, непроменящо се, неродено и неумиращо, само за него може да се каже, че съществува в абсолютния смисъл на думата. Но такова съществуване е крайност. Ние не можем да съотнесем подобно съществуване за нищо, което притежава форма, може да бъде назовано, разграничено и разбрано. 

До тук може да се съгласи човек, че нещо такова прай въпросния непрекъснато. Но понеже не го познават други, кой седи зад тези проявления тук, някак минава номера. Ама ако наистина се погледне и разбере, няма да си заслужава да си први труда за нищо човек, повярвай ми.  

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 1 час, Shiniasu написа:

....

Тук нещо не се вързва ! 

Движението е абсолютно ! При това има същност - както съдържание (пространство и време) , така и форма (скорост , ускорение) .....:)

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

Ай ся, и движението стана абсолютно.

Колко имаш по физика ? 

Mоже би искаше да каже, че покой във вселената не съществува. И тава баш физиката го твърди. Ма аз бех двойкаджия де...

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

Ай ся, и движението стана абсолютно.

Колко имаш по физика ? 

Той още е далеч от разбирането че самсара и нирвана са едно, и че абсолютната истина не е независима от относителната, че пустотата е пуста от самата себе си, пустотата е форма и само условно може да се нарече абсолютна истина, в сравнение и тн...

Нека бъдем състрадателни към невежеството, то също има природата на Буда - дхармакая, както и нашето тяло - пустота и илюзия.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 27 минути, Śūnyatā написа:

Той още е далеч от разбирането че самсара и нирвана са едно, и че абсолютната истина не е независима от относителната, че пустотата е пуста от самата себе си, пустотата е форма и само условно може да се нарече абсолютна истина, в сравнение и тн...

Нека бъдем състрадателни към невежеството, то също има природата на Буда - дхармакая, както и нашето тяло - пустота и илюзия.

Правилно е да имаш състрадание към невежеството - това е толерантност .

Да превръщаш невежеството в правилност - това е толерастия . :)

преди 11 часа, _ramus_ написа:

това е термин от правото, и не се поражда от "гении".

"...Терминът "обосновано предположение" се използва специално в процесуалното право, когато преценяваме основанията за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража..."

Същото се ползва и в логиката... и въобще там, където предположенията са функционални

Така е,не е от гении,а от малоУмници!:)......иии понеже бях сигурен,че ''НЕ ЗНАЕШ'',иии бързо ще попиташ ''чичА сИ Гошо'' за какво става въпрос.

http://www.dnevnik.bg/intervju/2013/02/06/1998162_sotir_cacarov_glaven_prokuror_pravniiat_termin/

- Не. Терминът "обосновано предположение" се използва специално в процесуалното право, когато преценяваме основанията за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража. В конкретния случай мисля, че той е употребен в съвсем друг смисъл.

Оттук си цитирал,поредния малоУмник.който по същия начин приказва......и не се чува,а дали разбира какви ги говори.....е отделен въпрос.    Съдебна с-ма в BG-дЪ уткрЪшиш Ут нЕя:D''Фенът на Челси ти даде пример.       .........Толкова!

...дай тогава логично обяснение на т.нар. ....''обосновано предположение'',щом казваш,че се използва и в ''Ло-ги-ка-та''!!!

P.S Taка използваш и думата ''саморефлексия'',която бе наложена от поредния малоУмник(с цел да се...........).Пак ти казвам,че ''такова животно НЯМА''.Има си специфичен термин-''интра.....'',''екстра.....''...за вътрешно и външно....(ще питаш чичА си Гошо). Разбра ли,че ''НЕ РАЗБИРАШ''...що е рефлекс,рефлексна дейдост.....дори РефлексИята като цяло. Писането на дълги пОстинги(тип copy/paste)....не означава,че разбираш какво си искал да изложиш.Кратко и разбираемо.....както ги виждаш нещата е..........по-добрия вариант!!! ....иначе рискуваш да си вкарваш още повече ''автоголове'':)   

Ако можеш този пост го приеми ''НЕ като заяждане'',а като ''Градивна критика''!!!....защото ще продължава ''преливането от пУсто в прАзно''.......до безкрайност...

преди 1 час, 121212 написа:

Оттук си цитирал

И?... като съм цитирал "оттук" ти защо не си беше направил труда? :) Щото "гений" го бил използвал... скица!

За "логиката" не намери ли "цитат" ? :) И ме питаш да дам пример...

И заплашително - да внимавам, щото така само си зареждам автоголовете... Леле... какъв риск само!!! Баси, направо се разтреперих от страх - тук едни будни очички гледат кое какво съм бил направил, как съм го казал, с какви думички... И да внимавам много, щото... А и съвети, предложения... душица :)

Нито едно твое включване не е адекватно на онова, към което се опитваш да го пробуташ. Това е поредното. Язък за многото учене и помнене, но така или иначе това само по себе си никога не е било гаранция за "качество на тоя дето учи".

Гледаш да се нагласиш да покажеш колко и кое си учил, но нито света, нито вселената или аз, започваме и свършваме до наученото от преподаденото, за каквото или което да било. Ако за теб това е границата, не е до границата а до тоя, дето се дефинира сред нея. Иначе болдовете и опитите да ме провокираш с някакви форми на лични забележки... наивно та чак дрънка. Както и с въпросите около предишния казус - не било заяждане... ама не било заяждане... да не си помисля нещо, щото едно чисто и неподправено благородство с добавка на алтруизъм и доброта струят на талази (през кавички, точки, скоби, препинателни знаци...).

Проблема за това че не можеш да четеш, освен в коритото на наученото, няма смисъл да ме занимаваш мен, нито някой друг - оправяй се сам с него. 

Освен проблема с четенето - имаш и пробпем с писането... и правописа. Дали това е рефлексия за... ??? :)

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 3 часа, by_chechi написа:

Тук нещо не се вързва ! 

Движението е абсолютно ! При това има същност - както съдържание (пространство и време) , така и форма (скорост , ускорение) .....:)

Движението може да се разглежда като абсолютно. В някои философски школи го правят. Но можеш ли да си представиш движението без форма, която да се движи, без посока, скорост, ускорение, начало, край...? Да, движението няма как да има начало Равновесието не може само да се наруши за да се предизвика активност. А активността е движение. ...

Не става ясно обаче кое не се вързва.

преди 25 минути, _ramus_ написа:

Проблема за това че не можеш да четеш, освен в коритото на наученото, няма смисъл да ме занимаваш мен, нито някой друг - оправяй се сам с него. 

Брад, тва изречение сам ли го съчини, или ползва научна литература?

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

Хубаво е, че искаш да бъдеш състрадателен. Не съм сигурен обаче, че ти се получава. Все пак правилният стремеж не означава задължително правилност и на действието.

преди 58 минути, _ramus_ написа:

Нито едно твое включване не е адекватно на онова, към което се опитваш да го пробуташ.

Това ли успя да измислиш?:ohmy: Не пробутвам нищо.''ИМА РЕФЛЕКСИЯ''!!!.....в психологията(провери си сам).Саморефлексия НЯМА-истинските термини са ''интроспекция'' и ''екстроспекция''.Това го запомни(ако искаш),ако не твой проблем.Не разбираш материята.....и това е. Няма смъсъл да се изнервяш и да се сърдиш.:)Точка по въпроса!!!

преди 35 минути, язе написа:

Брад, тва изречение сам ли го съчини, или ползва научна литература?

Какво се чудиш.Когато няма copy/paste....няма адекватна обратна реакция и ''игрЪтъ пОчвъ дЪ придубИвъ ''груб селски характер''!

Не ве. Щот нищо не се разбира,та си викам- сигур е неква нАука.  :)  А ти що енгриш така Серхио Рамос? Са щи бие ена дуспа...

Редактирано от язе (преглед на промените)

Для того, кто уже осознал нереальность ума,
Все космические явления и существования суть протяжение пустоты.

Гампопа

Привязанные к иллюзии-"существа",
Освобождённые от иллюзии-"будды".
Эта жизнь - всего лишь иллюзия, всего лишь сон. Будьте сострадательны к существам, которые этого не понимают. 

Вся Вселенная – всего лишь "фантазия",

Всего-навсего театр теней вашего собственного ума. 

Если кто-то не знает этой истины, 
Он может владеть миром Бpaxмы –
Но никогда не достичь ему истинного счастья.

Миларепа

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Едно по-различно  четиво във връзка с фантазното, религиозното, митологичното. Неговият по-дълбок смисъл, механизъм и нуждата, която го поражда в психичното поле. На руски език. 

преди 9 часа, Shiniasu написа:

1. Движението може да се разглежда като абсолютно. 2. В някои философски школи го правят. 3. Но можеш ли да си представиш движението без форма, която да се движи, без посока, скорост, ускорение, начало, край...? Да, движението няма как да има начало 4. Равновесието не може само да се наруши за да се предизвика активност. А активността е движение. ...

5. Не става ясно обаче кое не се вързва.

1. Не "може" ! Е абсолютно ! Покоят е относителен . Отнася се към нещо ! Частен случай на движение .....

2. Само някои ли ? Нещо за наука да кажеш ? :)

3. Ами предложи пример ! :).....Движението има как да има начало и край , но в този случай е относително , специфично , определен вид движение . От тук нататък , до там - запалена клечка кибрит примерно .

4. Частен случай ! Само в затворена система ! ....Твърде рядко се намират такива . Временно ! От тук до там...Винаги се намира външно въздействие да изведе от равновесие...

5. Виж си цитирания пост - частен случай на мислене съпроводен с измислици....Дали и колко е будизъм не мога да преценя...Ако е будизъм , твърде е жалко за него ...

За това не се вързва...... ! От тук нататък - само глупости се получават ! :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Каквото и да научи глупака,
То го прави още по-глупав.
Знанието задръства му главата.
Защото той иска признание.
Място пред другите хора,
Място над другите хора.
„Нека те знаят моите дела,
Нека всеки се обръща към мен за наставление.“
Такива са неговите желания,
Такава е раздутата му гордост.
Единият път води към богатство и слава,
А другият към края на пътя.
Не търси признание,
А следвай пробудените
И сам се освободи.

Буда

Как само се отнася за 99% процента от вас тук. Май най големите глупаци, щот като гледам за какво признание се жадува и копнее тук. Аре сектир е.....:lol6:

преди 22 минути, by_chechi написа:

1. Не "може" ! Е абсолютно ! Покоят е относителен . Отнася се към нещо ! Частен случай на движение .....

2. Само някои ли ? Нещо за наука да кажеш ? :)

Колко имаш по физика ?

преди 15 минути, König написа:

.....Знанието задръства му главата......

Това е манипулацията ! Това е скудоумието ! Не е знанието ! Измислици и заблуди задръстват главата му....

Аз лично мисля , че такова нещо Буда никога не е казвал . Нещо повече - не би могъл да каже ! ...Поповете след него - може ! На тях такива заблудени овце им трябват...

преди 9 минути, König написа:

Как само се отнася за 99% процента от вас тук. Май най големите глупаци, щот като гледам за какво признание се жадува и копнее тук. Аре сектир е.....

И като туриш 99% дето се перчат с мускули и крака и задници, и още 99% дето се перчат с кинти

смятай 297 % задръстеняци

преди 8 минути, Реджеп Иведик написа:

Колко имаш по физика ?

Приемам го за неуместна шега ! Не мога да допусна , че си толкова тъп ....

преди 6 минути, by_chechi написа:

Приемам го за неуместна шега !

Въпрос е. Питам за физика, щото по наше време логика не се учеше. 

Простотията ти е БЕЗГРАНИЧНА

преди 8 минути, Реджеп Иведик написа:

Въпрос е. Питам за физика, щото по наше време логика не се учеше. 

Простотията ти е БЕЗГРАНИЧНА

Кое по-точно ?! ....Стига де ! Прекаляваш !

преди 15 минути, by_chechi написа:

Това е манипулацията ! Това е скудоумието ! Не е знанието ! Измислици и заблуди задръстват главата му....

Аз лично мисля , че такова нещо Буда никога не е казвал . Нещо повече - не би могъл да каже ! ...Поповете след него - може ! На тях такива заблудени овце им трябват...

Точно това е искал да каже, каквото е казал. И го е казал защото е точно така, и както се вижда много добре по много тук. От знанието си никаква файда, само още по издухани стават.

преди 14 минути, Реджеп Иведик написа:

И като туриш 99% дето се перчат с мускули и крака и задници, и още 99% дето се перчат с кинти

смятай 297 % задръстеняци

Ами по добре с нещо което имам и съм направил от колкото с нещо което нямам пък се пъча че имам. Не си ли съгласен. А и по добре да съм такъв от колкото първото нещо което да гледам, да е китките, фанелките, колите и да се наслаждавам на екстри. Я кажи е екстрите празни ли са от присъщо съществуеане, пусти ли са? Ми що им се наслаждавате тогава, щот сте задръстени от невежетво. А невежеството не е незнанаие на знание, а незнание на това че знание само по себе си не помага.

Редактирано от König (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.