Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 7 минути, König написа:

Точно това е искал да каже, каквото е казал. И го е казал защото е точно така, и както се вижда много добре по много тук. От знанието си йикаква файда, само още по издухани стават.

....нито знанието е измислици и заблуди , нито измислиците и заблудите са знание....по много тук се вижда не знание , а измислици и заблуди . И още - незнание с претенции....!

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

• Отговори 16k
  • Прегледи 895,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 10 минути, Реджеп Иведик написа:

Простотията ти е БЕЗГРАНИЧНА

Пък ти защото си много еродирн, сам за собствената си издухания не си осъзнат е пич, с това болно поведение по форумите никак не минаваш за посветен. По скоро за някой който нищо друго няма, само едно форумче да се доказва. Кво стана е в реала нешо май не си толкова успешен, нито тяло нито кинти. Нали си много умен и просветен, ко става не стигат май уменията за нещо повече?

преди 7 минути, by_chechi написа:

Кое по-точно ?! ....Стига де ! Прекаляваш !

Буда и вси бодхисатви

Добре, физика ясно не знаеш. Минал си по милост. 

Ама я ми кажи, чисто логически, как изобщо узпяваш да си представиш, че покоят е относителен, пък движението абсолютно. 

Дай определение за движение и покой и на тебе щи стане ясно колко си издухан.

И на Шунята и на Скепсис им излезе пяна на клавиатурите да ви повтарят, че движение и покой възникват зависимо !!!

преди 9 минути, by_chechi написа:

....нито знанието е измислици и заблуди , нито измислиците и заблудите са знание....

Има една истина, и тя е състоянието на ума. А то и със най голямаото знание да е натъпкан, това не го прави автоматичнио осъзнат. Просветлението в будизма няма нищо общо с учене и трупане на знания. Никъде Буда не е казвал нещо подобно, например "учете всичкото знание на света, колкото повече знание толкова повече просветление". Няма тъакова нещо. Има опознаване на себе си, естествено с научено знание ще ти е по лесно да се направи. Но трябва само таква знание в тази насока, всичко друго е просто баласт и товар, прави нещата по сложни. Защото трябва разтварване, изхвърляне на бласт, ан е трупане на ново и все повече, докато не потъне гемията.

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 5 минути, Реджеп Иведик написа:

Буда и вси бодхисатви

Добре, физика ясно не знаеш. Минал си по милост. 

Ама я ми кажи, чисто логически, как изобщо узпяваш да си представиш, че покоят е относителен, пък движението абсолютно. 

Дай определение за движение и покой и на тебе щи стане ясно колко си издухан.

И на Шунята и на Скепсис им излезе пяна на клавиатурите да ви повтарят, че движение и покой възникват зависимо !!!

Хващай се за първоначалните учебници ! За други и не помисляй ! :lol6: 

преди 10 минути, König написа:

Ми що им се наслаждавате тогава, щот сте задръстени от невежетво. А невежеството не е незнанаие на знание, а незнание на това че знание само по себе си не помага.

Това са клишета. "Проповедите на Бодхидхарма чел ли си ?"

Ако не си, прочети ги. Има ги и на български. Едно към едно пише, че са клишета.

"Просветления не трупа карма, дори и ако работи като касапин."

Бодхидхарма

Омразата към Шунята те заслепява

преди 11 минути, König написа:

Има една истина, и тя е състоянието на ума. А то и със най голямаото знание да е натъпкан, това не го прави автоматичнио осъзнат. Просвртението в будизма няма нищо общо с учене и трупане на знания. Никъде Буда не е казвал нещо подобно, например "учете всичкото знание на света, колкото повече знание толкова повече просветление". Няма тъакова нещо. Има опознаване на себе си, естествено с научено знание ще ти е по лесно да се направи. Но трябва само таква знание в тази насока, всичко друго е просто баласт и товар, прави нещата по сложни. Защото трябва разтварване, изхвърляне на бласт, ан е трупане на ново и все повече, докато не потъне гемията.

Има известна логика ! :)

Един искал сина му да се научи да мисли умно и го завел на Учител . Учителят обаче му искал двойна такса . Трябвало първо да научи сина му да не мисли глупаво.....

Това са клишета. "Проповедите на Бодхидхарма чел ли си ?"

Ако не си, прочети ги. Има ги и на български. Едно към едно пише, че са клишета.

"Просветления не трупа карма, дори и ако работи като касапин."

Бодхидхарма

Омразата към Шунята те заслепява

За Шунаята ма боли оная работа, той се поднесе за пример с неговите постъпки. Аз просто нареждам образа на подобен, а той е повече от ясен. 

И ти с тия глупости, даже мен не впечатляваш. Смятай.  

преди 9 минути, by_chechi написа:

Хващай се за първоначалните учебници ! За други и не помисляй ! :lol6: 

Ми ади извади тъпако селташки, учебник, къфто и да е, от която и да е наука, в който са дадени определения за покой и движение, каквито и да са. И да се види, кви МЕГА ПРОСТОТИИ РЪСИШ.

Неграмотени си бре, спри се !!!

преди 5 минути, by_chechi написа:

Има известна логика ! 

Един искал сина му да се научи да мисли умно и го завел на Учител . Учителят обаче му искал двойна такса . Трябвало първо да научи сина му да не мисли глупаво.....

Има повече от колкото си мислиш, ама мъдростта е недостъпна за интелекта. Те не могат да съществуват едновремено, автомаично се себеизключват. Който е много интелигентен е и много невеж, а който е мъдър е разбрал че не му трябва да е интелигентен. Или поне не така че да трябва да си го мери насам натам, тва интелегентността.

Ми ади извади тъпако селташки, учебник, къфто и да е, от която и да е наука, в който са дадени определения за покой и движение, каквито и да са. И да се види, кви МЕГА ПРОСТОТИИ РЪСИШ.

Неграмотени си бре, спри се !!!

Баси къв селинджър. ако ще ставам такъв издуханяг като удъртея, казвам ви от сега са гръмвам. То не се търпи изветрялата психика на издуханяци.  

преди 20 минути, Реджеп Иведик написа:

Ранното будистко учение за всеобщата причинна зависимост (пратитя-самутпада) се преосмисля в мадхямика в следния аспект: тъй като всичко в света е във взаимна зависимост, то нещата в света (дхармите като дадености, елементи) нямат своя собствена природа и са от тази гледна точка пусти (шуня), т. е. имат условна, относителна реалност. Всички "единични" дадености възникват от различни причини и нямат собствена същност, поради което нямат и собствено съществуване; те съществуват само съотносително с други единични дадености. Безотносително не могат да бъдат определени и такива категории като покой, движение, субстанция, качество, причинност; сами по себе си не могат да бъдат именувани нито "аз", нито Буда в човешки облик. Така пустотата (шунята) се разкрива в един свой аспект – като всеобща относителност.

преди 9 минути, König написа:

Баси къв селинджър. ако ще ставам такъв издуханяг като удъртея, казвам ви от сега са гръмвам. То не се търпи изветрялата психика на издуханяци.  

Блажени са нишите духом. Имаш късмет, че си просто момче, и не си минал четвърто оделение.

Иначе и тебе щеше да изнерви с простотиите си. 

преди 7 минути, Реджеп Иведик написа:

Имаш късмет, че си просто момче, и не си минал четвърто оделение.

Той има късмет, но повечето околни се мъчат с него, други им е все едно какво ръси. На умрелия не му е мъчно, само на близките, но ще им мине :D

преди 23 часа, _ramus_ написа:

Ръсенето на поредната порция сутрешна "простотия/умнотия" е само подходяща добавка към кафенцата, цигарките и е показателна за изминалата нощ. Поредна порция, поредни глупости,. поредни повторения - всъщност съвсем ритуално, както си е и самата утрин, самия ден, самата година... и самия живот. И самия Живеещ го.

Реджи, ти сигурен ли си че си прочел какви ги пише Шунята.... (не е въпрос) . Щото между вас е налице базово разминаване. Шунята няма как да разбира релативизма, а просто вярва в него - въпрос на възможности, манталитет и лична потребност... Повтаря и си кара около научения канон, а достатъчно си интелигентен да различиш разбиране от вярване - поне като предположение с висока степен на вероятност. Разбира се възможно е да те надценявам, и не че това би било "грешка" от която вселената (ми) да се срине :)

За стефан - вече е ясно. Просто си търси някой за кафенцето и цигарката сутрин - моабета е добавка към ритуала за започване на деня. И традиционните постулирания... щот къв ден да почне ако не е като предишния - колко десетилетия са изминали така си личи по написаното и утвърждаванията - сякаш е застинал сред фризер. А веселото е че толкова много хора вярват че да си повторяем години наред е пример за върха на стабилността и мъдростта. Пък - само заради театрото и нуждата от ролята в него.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 13 минути, _ramus_ написа:

За стефан - вече е ясно.

Ясно е ! Трябва да можеш да вземеш ! :)

Тук се наброявате лесно неможещите ! Всеки ваш написан ред е доказателство ! :lol6:

Пък аз пари не вземам ! Само се кефя...

да, да - пак поредните глупости и фантазии, както и вчера сутрин, и завчера и... цялата тема... и другите теми - едно и също - приказките от Замразения сред времето... Дори емотиконите са ти повторяеми - както думите и реакциите, постановките и постулатите.. и това че не са помръднали няколко десетилетия.

На кого ги пробутваш тия наивинитети... Нито един от пишещите не се връзва на тях, пише ти го - не те интересува, щото ти е много нужна ролята и повторенията в нея. Пък не си нито любопитен, нито будист...

преди 7 минути, _ramus_ написа:

да, да - пак поредните глупости и фантазии, както и вчера сутрин, и завчера и... цялата тема... и другите теми - едно и също - приказките от Замразения сред времето... Дори емотиконите са ти повторяеми - както думите и реакциите, постановките и постулатите.. и това че не са помръднали няколко десетилетия.

На кого ги пробутваш тия наивинитети... Нито един от пишещите не се вързва на тях, пише ти го - не те интересува, щото ти е много нужна ролята и повторенията в нея. Пък не си нито любопитен, нито будист...

Теб и 2-ма-3-ма тук , никога не съм ги броил за нещо - не стават ! Мислиш ли , че това ме смущава ? И това не можеш да си го помислиш , нито за секунда даже . Не те броя за нещо - това е ! :)

дали са само "2-ма, 3-ма"... щото да си сляп, колко да си сляп - колкото до нужното да ти върви театрото с ролята на компенсатор за липсващото в ежедневието. Като щипка разнообразие от скуката и повторяемостта извън форума... барабар с кафенцата, цигарките и кайсиевата с мезета и салатки... и самотата.

преди 19 минути, _ramus_ написа:

Реджи, ти сигурен ли си че си прочел какви ги пише Шунята.... (не е въпрос)

А провокация. 

Чета. Не плета интриги, с изключение на повдигания за забивки. Има един жанр, комедия на ситуациите

Добро утро, младежи. 

Въпросът кой е най-глупавият ник е сложен въпрос, тежък въпрос, дълбок. Особено, погледнато през гледната точка "Човек дори добре да живее - умира и друг се ражда". Т.е. за прераждането ми е думата. Да не решите, че намеквам за смъртта?
Въпросът за глупостта също е и фундаментален въпрос  Не можеш да си наясно какво е лична мъдрост, без да обръщаш сериозно внимание на анализите си над чуждата глупост. Защото заблудата дебне от всички краища, не е изключено глупостта само да ти изглежда глупост, поради собствената ти глупост. Трябва да поддържаш будност и да си мнителен, недоверчив първо към себе си. Ако ще и Буда да ти пуска директни факсове в тази връзка от астрала.:D 

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 31 минути, by_chechi написа:

да се научи да мисли умно и го завел на Учител

Стефане, ти не можеш да си учител. На никого не си бил, много го искаш, много ти трябва. толкова натискаш да го изиграеш тук сред форумите и темите, щото никога не се е получило сред Живота (ти). Ясно е, че тая роля носи нещо на изживяващия и играещия я, но тук същото става парадно и като не става ти на моменти ставаш арогантен, нищо че си имаш дежурното "кат не можеш да си вземеш"... Ама ти нищо не предлагаш - нищичко. Театрото на всеки тук предлага не онова, което той си изживява като компенсатор. Театрото и ролята не се учат, нито стават за учене - само показват кой как и докъде "(не) се е справил и адаптирал, приел или осъзнал" изменчивостта на Живота.

Не го казвам това за да те засегна или да те заболи, но със сънища сред фризера си се капсуловал и с това циклене на практика вече си се отказал от Живота. Защото живота за много е повторения - квото е било вчера, да стане и днес... и върха на сигурното и мъдрото - е и утре да е същото. Квот съм/сме правили, говорил/и, живели, да го правим/я пак... и пак... и пак. Това е инстинктивно и това довежда до една приказка капсула, сред която да се живее, защото живота извън нея предлага съвсем други условия и динамика...

преди 12 минути, _ramus_ написа:

Стефане, ти не можеш да си учител.

Един път да се окажеш прав ! :)

.....ами аз първо ще ги опердаша здравата , че да си им стои акъла в главата , да не изфирясва при пръв повод ! Дето се казва , да знаят и да не забравят от къде изгрява слънцето.....! :lol6:

Да... сигурно така си правил и със сина си - той научи ли се... Научи ли го - на живота и мъдростта на кайсиевата?... Дали не си личи по театрото ти. И дали с театрото сега ще компенсираш това че имаш проблеми с общуването и това води до тая самота?

Твърде много неща показваш Стефане. Но гледаш в неподходящата посока, може би защото отдавна си се отказал. Къде е мъдростта и за какво е, след като не може тя да реши няколко прости лични характерови казуса пораждащи комуникационна несъвместимост.

преди 10 минути, _ramus_ написа:

Да... сигурно така си правил и със сина си - той научи ли се... Научи ли го - на живота и мъдростта на кайсиевата?...

В материално отношение отдавна ме е надминал ....аз първо трябваше да поправям нанесените ми щети от други , а после да усвоявам знанието . За материалното не ми остана време , пък и кой знае колко не ми трябва.

Той всичко получи на готово и бързичко го овладя в практиката....! Да ми е жив и здрав ! :)

А това е критерият ! :nono:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.