Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 3 часа, König написа:

Чечи айде да те помоля, да ми обясниш какво имаш предвид под, умствено здраве?

То си го пише в учебниците . Нищо друго нямам предвид .

Определение : Способността адекватно да отразяваш действителността - обективна и/или субективна .(това което е вън и/или вътре в теб) .

.....Като при огледалата бе - плоско и чисто огледало сравнено с най-различни криви огледала , даже и с "правилна" форма (сферични , елиптични , изпъкнали , вдлъбнати , вълнообразни....) , повече или по-малко замръсени , от тук-от там счупени....и т.н......

Като направиш сравнение , веднага всичко е на тепсия . За това са и примерите които се дават - за сравнение !...... Ще каже човек , че не си се гледал в кривите огледала по панаирите....голям смях пада ! :lol6:

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

• Отговори 16k
  • Прегледи 895,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 45 минути, by_chechi написа:

То си го пише в учебниците . Нищо друго нямам предвид .

Определение : Способността адекватно да отразяваш действителността - обективна и/или субективна .(това което е вън и/или вътре в теб) .

.....Като при огледалата бе - плоско и чисто огледало сравнено с най-различни криви огледала , даже и с "правилна" форма (сферични , елиптични , изпъкнали , вдлъбнати , вълнообразни....) , повече или по-малко замръсени , от тук-от там счупени....и т.н......

Като направиш сравнение , веднага всичко е на тепсия . За това са и примерите които се дават - за сравнение !...... Ще каже човек , че не си се гледал в кривите огледала по панаирите....голям смях пада ! :lol6:

В учебниците за какво го пише това? И има такъв термин? Това "умствено здраве" ми звучи доста странно. Може да се използва в някакъв контекст ама едва ли ще е със правилния смисъл. По скоро, ментално или психично здраве би подхождало, по правилно в случая да се използва от теб.

И тази способност за адекватно отразяване на действителността, как се нарича? Нарича се осъзнатост. А как се тренира осъзнатост? Не ми казвай с четене и учене, не е със това. Осъзнатостта се тренира с упражнения за осъзнатост. Тези упражнения се наричат медитация, и то само строго в контекста на Будизма говоря, не за други видове медитация. Как може някой който никога не е тренирал осъзнатостта си да си мисли че е разбрал правилно с помоща на все още стандартното си ниво на осъзнатост? Първо се набляга на упражненията, да се развие тази способност, и едва когато е достатъчно рзвита се прилага за осъзнаване. Иначе всичко друго са само фантазии на все още не цъкнати умчета.

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 2 часа, Реджеп Иведик написа:

Е, той от медитация го е докарал, да псува и да заплашва. Интересното е, че после се опитва да ни изкара виновни, задето ни псува и заплашва. 

Бе осъзнат та дрънка. С простотия ще ми се осъзнава. Че е прост прост е. Простотията ако е осъзнатост, осъзнат е.

Медиртацията може да я практикува и най глупавия, тя за това е и универсален метод. А твоето просветенеие, плод на какво е, на интелекта? Може, ама е измислено, щот от много интелект само се фантазира. А аз за нищо никакви претенции не съм имал, никога за нищо, но все пак мерси че ми преписвате тези качества, будист, медитатор. Хаха :-)

И ти по добре да погледнеш кое предизвиква, защо ги обираш. Ами защото си наглъл, и друго по авторитетни участници тук са ти го казвали многократно. 

И има осъзнати глупаци, което е за предпочитане от неосънати умници. 

Редактирано от valkiria1 (преглед на промените)

преди 2 часа, König написа:

И тази способност за адекватно отразяване на действителността, как се нарича? Нарича се осъзнатост. А как се тренира осъзнатост?

Не ! Умът обработва (калкулира) данните !

Осъзнатостта идва от Разума - от обработените от Ума данни , Разумът изработва алтернативи за действие . От тези алтернативи , Под въздействие на Душата (каквото му душа иска) , Духът избира една алтернатива и чрез Воля я превръща в практика.....Това е осъзнаване ! 

Съзнанието като едно цяло - Памет , Душа , Ум , Разум и Дух !

Осъзнатост се тренира чрез правилно Мислене !

Та ! Като говорим да болен Ум , горе-долу е същото като да говорим за развален калкулатор......Иначе всичко друго може да си е наред , но поради болен Ум , другото да не може да работи както трябва....

За това - умствено здраве ! :)

преди 13 минути, by_chechi написа:

Не ! Умът обработва (калкулира) данните !

Осъзнатостта идва от Разума - от обработените от Ума данни , Разумът изработва алтернативи за действие . От тези алтернативи , Под въздействие на Душата (каквото му душа иска) , Духът избира една алтернатива и чрез Воля я превръща в практика.....Това е осъзнаване ! 

Съзнанието като едно цяло - Памет , Душа , Ум , Разум и Дух !

Та ! Като говорим да болен Ум , горе-долу е същото като да говорим за развален калкулатор......Иначе всичко друго може да си е наред , но поради болен Ум , другото да не може да работи както трябва....

За това - умствено здраве ! :)

Чечи мерси човек, искрено се посмях. Не с лошо чувство не ме разирай погрешно, но как си нашисал това, напрове ме разби. Хаха :-)

Аз няма какво да коментирам от тук нататък. Просто липсва общо разбиране за нещата които говориш, ама май освен ти самия не знам, кой друг би успял да ги цъкне. Хаха  ;)

преди 8 минути, BMW Маниак написа:

Какво да прави жената като е намерила и тя утеха в бутилката.

Ма си мисли че и минава номера, което е най интересното. Ма ние сме прости мъжете и нищо не разбираме. Номера, свикнали сме вече. :yanim:

преди 14 минути, by_chechi написа:

Осъзнатост се тренира чрез правилно Мислене !

Да, ама не на всеки мисленето му е силната страна. Различното ниво на мислене разделя не по-малко от разстоянията. 

преди 19 минути, BMW Маниак написа:

Какво да прави жената като е намерила и тя утеха в бутилката.

Интелектуалното безсилие в действие - редактор спами в тема и интригантства еФтино. Няма ли модератори в тая тема?

преди 5 минути, Реджеп Иведик написа:

От сички най е згънал чадърите

Въпросът е: Какво означава да бъдеш мъж?

Като и въпросЪт, и отговорЪт са чисто социален феномен. Но понякога са си и диагноза.

Мъжът във всякаква форма и проява губи смисълът си, когато ми е непотребен. Същото е и с жените - нужни са, за да бъдат употребявани. За туй залагам само на хора. Малко са, но предпочитам качеството пред количеството.

Баси, като го за-няма ванко, с драганко и почвате с другото бебе. Какво толкова бе, реват си - защо не ги оставите на детството им? Така само допълнително още реват, вие си говорите с вятъра, те пак реват...

Дори и не изглежда че си "говорите", а репликите си остават монолозни. Комуникация не може да е налице по съществени положения, освен за глупости. И се чудя - вие защо точно напирате в глупостите, като и Реджи и Мо можете и друго. А въпросните - няма как. Защо тогава толкова напирате да си "говорите" с тях? Някакъв родителски инстинкт ли - общение с бебета??? с възпитателна цел ли... та това е обречено и е по-скоро виц. Няма как да изкараш някого от възрастта му, колкото и да го мъчиш по-зле може да стане, но не по-добре. И тва е чудесно, защото за "бебето" е вредно да се изживява че прескача "възрасти" - както се вижда по написаното...

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 6 минути, _ramus_ написа:

Баси, като го за-няма ванко, с драганко и почвате с другото бебе. Какво толкова бе, реват си - защо не ги оставите на детството им? Така само допълнително още реват, вие си говорите с вятъра, те пак реват... Дори и не изглежда че си "говорите", а репликите си остават монолозни. Комуникация не може да е налице по съществени положения, освен за глупости. И се чудя - вие защо точно напирате в глупостите, като и Реджи и Мо можете и друго. А въпросните - няма как. Защо тогава толкова напирате да си "говорите" с тях?

Нито напирам, нито комуникирам с тях.

Не пропускам възможност да напомня какво огромно пространство ни разделя и да осветля факта, че еволюцията е пропуснала някои индивиди.

За да се случи драстична промяна, от каквато имаме нужда и в България, трябва да има критична маса непримитивни, които не си затварят очите.

преди 2 часа, König написа:

Чечи мерси човек, искрено се посмях.

Просто липсва общо разбиране за нещата които говориш

Сам не знаеш колко си прав - тук липсва разбиране . Измислици колкото си искаш има...

Само за сведение преди да пишеш смехории - според това което тук пиша , днес работят за създаване на ИИ . И от тях се уча , тук го пиша....!

Кажи какво е твоето "разбиране" , че и аз да се посмея . Не че будистите не ме разсмиват достатъчно.....Щото това което си писал не е смешно . Скръбно е !

преди 29 минути, Мо_хи_ни написа:

Не пропускам възможност да напомня какво огромно пространство ни разделя и да осветля факта, че еволюцията е пропуснала някои индивиди.

И да припомня, че това, че са принудени да живеят с участта си. Ако навремето можеха да се самоотделят сред себеподобни и сродни, то сега информационната ера ги свързва с всичко и навсякъде, и прекалено достъпно. А това им отваря огромен проблем - че няма как да скрият огромните си разлики с малцина други около тях. И първия инстинктивен порив е - боренето, иронията, подигравките, гнева, дори агресията, видни лесно на моменти.

А иначе "плиткото' те и да искат не могат да го скрият. А и - между "сходните" не е никаква 'плиткост'... Самата идея, обаче че има нещо, което не е за тях, в което те не могат да се проектират, спрямо което нищичко отвътре не им резонира... е твърде тежко бреме. Някои се примиряват и си дават шанс да го израстнат. Други - не са узрели дори до това.

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

От сички най е згънал чадърите

Интересно къде отиде поста със згънал чадърите на мохини, хахаха.

Аз може да съм всичко друго, но не и згънал чадърите. С моите лафове ще ма занимавате. 

преди 1 час, Мо_хи_ни написа:

Въпросът е: Какво означава да бъдеш мъж?

Като и въпросЪт, и отговорЪт са чисто социален феномен. Но понякога са си и диагноза.

Мъжът във всякаква форма и проява губи смисълът си, когато ми е непотребен. Същото е и с жените - нужни са, за да бъдат употребявани. За туй залагам само на хора. Малко са, но предпочитам качеството пред количеството.

А ти по добре си отговори на въпроса, какво е да си жена. И тогава ще си говорим за качество.

преди 29 минути, Мо_хи_ни написа:

За да се случи драстична промяна, от каквато имаме нужда и в България, трябва да има критична маса непримитивни, които не си затварят очите.

няма никаква нужда от драстични промени. Всичко условно се движи,... или не - според естеството на Живота. Нито е нужна 'критична маса ( от непримитивни ), нито е възможна. Все пак реализъм никому не е навредил...

преди 45 минути, _ramus_ написа:

И да припомня, че това, че са принудени да живеят с участта си. Ако навремето можеха да се самоотделят сред себеподобни и сродни, то сега информационната ера ги свързва с всичко и навсякъде, и прекалено достъпно. А това им отваря огромен проблем - че нама как да скрият огромните си разлики с малцина други около тях. И първия инстинктивен порив е - боренето, гнева, дори агресията, видна лесно на моменти.

Ти пък щот не си принуден да живееш със твоята, аве ти и ти. Хахаха

Много е гадно когато някой показва тотално неуважение нали, направо да го убиеш такъв. Ама какво може да се направи, и аз се чудя. Какво да направи такъв, да помгне на света? Да се гръмне ли сега? 

Зада ви остави на мира да се правите на просветени? 

Ма няма, тука е има го, така че ще е добре да си правите сметките и с такива, че ги има.

преди 42 минути, _ramus_ написа:

няма никаква нужда от драстични промени. Всичко условно се движи,... или не - според естеството на Живота. Нито е нужна 'критична маса ( от непримитивни ), нито е възможна. Все пак реализъм никому не е навредил...

Ма нека да се знае със какво се има работа, невежеството, необходимо е да се напомня. Иначе ако се остави без това, само ще се витае из астрални етажи, и няма да има никаква връзка със реалността.

преди 14 минути, König написа:

......

Доброто и лошото живеят заедно , като едно цяло , в неделимо единство .

Добре е обаче да знаеш , че излишъците от лошотия не компенсират дефицита от доброта.....

Същото се отнася за всяка друга релация , знание-незнание , наука-религия.....

преди 36 минути, by_chechi написа:

Доброто и лошото живеят заедно , като едно цяло , в неделимо единство .

Добре е обаче да знаеш , че излишъците от лошотия не компенсират дефицита от доброта.....

Не е вярно, не живеят заедно. Ето тук по толкова много велики учстници може да се види. Те са само добри, нямат дефицити, не компенсират нищо.

Само аз очукания згънал Кьониг, съм най тъпия, най нещастния, най голямата скръб. Така сега чувствате ли се по добри, по велики като знаете че има Кьониг? 

Ако да, се радвам много все пак нещо за вас важно съм ви накарал да се почувствате, тря ма черпите тук всичките, хаха.

Както казах и преди, никой не мож да е само едното, "или, или" или просветен или невеж. А е "и,и" и просветен и невеж едновремено, и добър и лош и т. н.

преди 5 минути, König написа:

Не е вярно, не живеят заедно. Ето тук по толкова много велики учстници може да се види. Те са само добри, нямат дифицити, не компенсират нищо.

Потърси причините в себе си - дали им предлагаш възможност за друго отношение ?

преди 38 минути, by_chechi написа:

Сам не знаеш колко си прав - тук липсва разбиране . Измислици колкото си искаш има...

Само за сведение преди да пишеш смехории - според това което тук пиша , днес работят за създаване на ИИ . И от тях се уча , тук го пиша....!

Кажи какво е твоето "разбиране" , че и аз да се посмея . Не че будистите не ме разсмиват достатъчно.....Щото това което си писал не е смешно . Скръбно е !

Тъкмо щях да ти коментирам този пост. Няма даже и да си помисля да пиша каквото и да било, щом с ИИ е работата. Тука съм, пас. Хаха 

преди 11 минути, by_chechi написа:

Потърси причините в себе си - дали им предлагаш възможност за друго отношение ?

Ма много бъркаш и ти и другите, ще ти кажа защо. Това че тука 90% от участниците са дошли да трупат самочувствие и обират овациите, не е мой проблем. Че те нямат друго място, или по скоро не им е останало друго място. Щот ако си тръгнат от тук, къде ще отидат? Това не е нещо което даже ме интересува. 

На мен нито отношение ми трябва нито съм дошъл тук да трупам каквото и да било. Форума е място за прекрване на свободното време например, а не за вземане на нещо за мега сериозно. Че и чак да си базират целото самочувствие на едно участие в един форум е смешно, да не казвам нещо друго. 

Това е свободна държава и всеки има право да прави каквот си пойска, ако на някой това не му харесва, ми свободен е да си потърси нещо по интересно. Ся и за това ли да се пукам аз.

преди 6 минути, König написа:

Тъкмо щях да ти коментирам този пост. Няма даже и да си помисля да пиша каквото и да било, щом с ИИ е работата. Тука съм, пас. Хаха 

Можеш да бъдеш сигурен , че тези които работят за създаването на ИИ знаят и разбират много , ама много повече от теб и мен , без съмнение и от Буда също.....На Буда , ИИ само като бог му се е присънвал...

преди 12 минути, by_chechi написа:

Можеш да бъдеш сигурен , че тези които работят за създаването на ИИ знаят и разбират много , ама много повече от теб и мен , без съмнение и от Буда също.....На Буда , ИИ само като бог му се е присънвал...

Това въобще даже не го и поставям под съмнение, а пък Буда със сигурност не е разбирал от ИИ, ама пак е бил просветен. Ето ти го каза, и без да знае за ИИ е постигнал просветление. Ако се поучим от този пример, не ни трябва да знаем тогаваза  ИИ, за да постигнем просветление. Какво трябва тогава да се научи за да се знае как да се постигне просветление? Ще ми кажеш ли?

преди 23 минути, _ramus_ написа:

Ето в този начин на мислене е разликата между северните общества и останалите. Те не само мислят различно, но и действат - критикуват, не се примиряват, търсят решения, а не повдигат философски рамене и не подминават с безразличие. Защото персоналния проблем с някой примитивен днес, утре, при нарастване на критичната му масовост, се превръща в проблем за всички. Като оставиш една маймуна да сее примитивизъм на улицата ти, може да е окей за момент. Но ако се прехвърлят още маймуни, хората започват масово да си продават къщите и да се изнасят. Така се появяват гетата. А изпусне ли му се края и стигне ли се до гето, нещата загрубяват за всички, понеже няма претопяване, отрязват се допирните точки с по-развитите умове и примитивизмът се бетонира и окопова. Това е реализъм, Рамус. И в това е разликата му с философията - противодействието се прилага решително и недвусмислено на практика. После мамунът се вкарва в разни безплатни програми, които имат грижата по "облагородяването му". Може да не успеят напълно да го облагородят, но поне със сигурност го научават, по ефекта на Павлов, къде лежи етичната граница на обществено допустимото и недопустимото. За индивидуално не отварям дори дума, щото примитивът е групово съзнание - вирее единствено в групи. В това му е обаче и силата - тълпата може да руши и мачка, ако не се предприемат драстични мерки. 

Това е осъзнатата хигиена - не само да ти е чисто и спретнато у дома, но и като излезеш навън, някоя и друга маймуна да не взриви дъщерите ти, щото е недоволен от допира на плоското си съществуване с други вселени.

преди 32 минути, König написа:

Това въобще даже не го и поставям под съмнение, а пък Буда със сигурност не е разбирал от ИИ, ама пак е бил просветен. Ето ти го каза, и без да знае за ИИ е постигнал просветление. Ако се поучим от този пример, не ни трябва да знаем тогаваза  ИИ, за да постигнем просветление. Какво трябва тогава да се научи за да се знае как да се постигне просветление? Ще ми кажеш ли?

Първо си обясни що е това просветление !

Тогава ще разбереш , че и най-простия го постига всеки ден по най-различни въпроси . Това го прави съвсем мъничко по-умен , ден след ден , просветление след просветление . Така се придобива мъдрост...... Глупака - никога !

Буда го е казал (или нещо такова със същия смисъл) : " Във всеки от нас живее по един буда " . Това постара ли се да го разбереш ?......Ако това представлява някаква утеха за теб - Скепсис примерно не го е разбрал , включително масово будистите .

Просветлението не е крайна цел , а е процес .....процес на усвояване и разбиране на нещата .

преди 12 минути, by_chechi написа:

Първо си обясни що е това просветление !

Тогава ще разбереш , че и най-простия го постига всеки ден по най-различни въпроси . Това го прави съвсем мъничко по-умен , ден след ден , просветление след просветление . Така се придобива мъдрост...... Глупака - никога !

Буда го е казал (или нещо такова със същия смисъл) : " Във всеки от нас живее по един буда " . Това постара ли се да го разбереш ?......

Хаха, кефиш ме като се опитваш да ми обесняваш Будизма. Не че аз много го знам, ама ма кефи че се опитваш. 

Първо, никога не ми е било по ясно от сега какво е просветление. И както се оказава, най простиа май само знай. И Скепсис разбира се.

Второ, да и най простия може да го постигне, но не "просветление след просветление", хахаха. Това може да ти звучи логично, но не е така. 

Аз искам да ти задам един въпрос, как се постига просветление? В технитческия смисъл, внезапно в един момент, и ти от този момент нантатък знаеш че си просветен? Или, след време, рзбираш че ти още отдавна си постигнал просветление?

Трето, да постарал съм се да го разбера. Буда го е казал много точно, и в смисъла че във  всеки от нас жиевее, потенциала на буда. А не самия Буда. Ти разлика правиш ли в това?

преди 7 минути, König написа:

Ти разлика правиш ли в това?

Този въпрос ще ми го зададеш когато направиш разлика между голяма и малка буква (Буда и буда)......за думи , пък за словоред , за изречения , дума не отварям...:)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.