Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 12 минути, by_chechi написа:

Този въпрос ще ми го зададеш когато направиш разлика между голяма и малка буква (Буда и буда)......за думи , пък за словоред , за изречения , дума не отварям...:)

Имам предвид, че в единя случай се говори за човекът, а в другия за състоянието. И така в това което цитира, правиш ли разлика, дали той казва че във всеки от нас живее човека буда или част от него (имам предвид историческата личност), или че всеки има потенциала на буда състоянието предвид?

Редактирано от König (преглед на промените)

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 24 минути, König написа:

Имам предвид, че в единя случай се говори за човекът, а в другия за състоянието. И така в това което цитира, правиш ли разлика, дали той казва че във всеки от нас живее човека буда или част от него (имам предвид историческата личност), или че предвид?

Всеки има потенциала на буда състоянието . И всеки ден по един или друг въпрос получава просветления ......Само глупака го няма . 

Хайде по будистки да го кажа . Всеки коан сам по себе си представлява просветление по третирания въпрос....коан след коан - различни въпроси...просветление за прости , напреднали и още по-напреднали . Процесът е безкраен...

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 14 минути, by_chechi написа:

Всеки има потенциала на буда състоянието . И всеки ден по един или друг въпрос получава просветления ......Само глупака го няма . 

Е как уж всеки го има, пък глупака не? Не разбирам, ама както и да е. Защото толкова случай съм виждал, хора дето си мислят че имат някаква особенна връзка с Гаутама Буда чак. И като им се каже че Буда бил в тях, веднага си праят филми. Естествено че става въпрос само за потенциала за постигане на буда състояние.

А това буда състояние пак ще те попитам, как се постига?

А какво значи според теб, "потенциал" например само? В какво би се изразявало това да има потенциал някой за постигане на буда състояние? Да може да решава задачи ли? 

Чечи, тря изчезвам. Пак ща питам, другия път. Лека. 

преди 19 минути, König написа:

Е как уж всеки го има, пък глупака не? Не разбирам, ама както и да е. Защото толкова случай съм виждал, хора дето си мислят че имат някаква особенна връзка с Гаутама Буда чак. И като им се каже че Буда бил в тях, веднага си праят филми. Естествено че става въпрос само за потенциала за постигане на буда състояние.

А това буда състояние пак ще те попитам, как се постига?

Глупак е този който от 2 и 2 винаги прави 5 - увреден му е Ума .

С мислене , но не и с измисляне ! Просветлението е постигнато разбиране на нещото , което се мисли . Проверката за разбиране е правенето на практика....

преди 11 минути, by_chechi написа:

С мислене , но не и с измисляне ! Просветлението е постигнато разбиране на нещото , което се мисли . Проверката за разбиране е правенето на практика....

Само преди да тръгна, хаха. Каза го най накрая, отне ми малко време. С мислене се постига просветление, ей това е просветлнеие. Ти си обясни приятелю какво е просветение. Ще ти дам джокер, не е с мислене. По метода ще разбереш, какво е да се постигне просветление. 

Лека. :wink12:

преди 22 минути, König написа:

Само преди да тръгна, хаха. Каза го най накрая, отне ми малко време. С мислене се постига просветление, ей това е просветлнеие. Ти си обясни приятелю какво е просветение. Ще ти дам джокер, не е с мислене. По метода ще разбереш, какво е да се постигне просветление. 

Лека. :wink12:

Разбрах ! За теб е с измисляне ....:)

Това за което си мислиш не е просветление . Повече или по-малко активно Съзнание е ! И нека в тази връзка да ти кажа , че "изправен на ноктти" можеш да стоиш 5 минути , хайде да кажем 5 часа . "Изправен на нокти" цял живот не можеш да стоиш.......а бе искам да кажа , че и най-просветлените спят ! :)

Забрави за просветление без усвояване на знание и неговото разбиране ! Пак си просветлен , ама твърде , твърде малко !....:)

Понякога на хората така много им се привижда нещо, че то става тяхна обективна реалност.

Шунятананда

преди 1 час, by_chechi написа:

Глупак е този който от 2 и 2

2 и 2 понякога прави 22

Древна индийска мъдрост...

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Понякога на хората така много им се привижда нещо, че то става тяхна обективна реалност.

Да се свети името и. Амин !

преди 3 часа, Мо_хи_ни написа:

Това е реализъм, Рамус.

Това е социален реализъм, МО. Не ме интересуват социалните конфликти, нито проблеми, нито хората, които участват в тях. Да наречеш социалната динамика "осъзната"... е твърде претенциозно... но ти си имаш някъде по социума сред който живееш твои си отражения. 

Аз не се занимавам да променям някого, нито социума. Нямам претенции към това, което се случва около мен. Обикновено променят хората, които нямат разбиране и вникване. Принципа е твърде елементарен и обобщенията са с широк периметър на валидност сред социума. Та обобщението е - нуждата е да променяш около себе си, защото нямаш вътрешен регулиран и управляем живот. Инстинктивното е да променяш около себе си, вместо да се адаптираш към изменчивостта на живота около теб. Да си нагласиш дом, да го направиш като "за себе си", сред който да се отразяваш, да е всичко както ти е потребно, нужно...

Аз живея спартански, сменям местоживеенето си на няколко години, живея обрано и съвсем икономично... и практично. Разни 'привиждания за големи проблеми' и частни случаи на социални конфликти - не ме занимават с нищо, защото по принцип не участвам в социалния живот, нито в социалната динамика. влизам и излизам от нея и действията и отношенията ми са само на формално ниво.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 2 часа, by_chechi написа:

Глупак е този който от 2 и 2 винаги прави 5 - увреден му е Ума .

А на теб не ти е увреден ума, щом считаш че общата илюзия формира обективната реалност. Обективната реалност е продукт на конвенции. И тези конвенции така са вплетени в биологията и ума на съществата, без да са необходими други доказателства. Видимото по презумпция се приема за реалност. Чрез система от кодове, предположения, интерпретации ума на съществата ги вкоренява в илюзията на реалността.

Я ничему не учу тебя. Я только держу фонарь, чтобы ты лучше видел своё Отсутствие.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

на 12 juni 2017 в 9:33, _ramus_ написа:

Лично аз съм впечатлен от тия толкова точни думи, защото подобни думи аз самия съм писал, по други поводи, на други места. Думи - идващи от моя собствен път. Посветих доста години от живота си и пътя си в опит да изведа една по-обща картина на комплексните взаимодействия между човек-група. Нищо от това не става за социално ползване - именно поради съвсем очевидни причини...

Това аз не мога да го свържа с последния ти пост. Ако си достигнал до общото през личното, няма как да ти е все тая какво се случва в глобален мащаб.

На всичкото отгоре цялото ти писане във форума се обезсмисля, защото е просто суета.

Видимото по презумпция се приема за реалност. Чрез система от кодове, предположения, интерпретации ума на съществата ги вкоренява в илюзията на реалността.

Добре е човек да умее да прави разлика между собственото си отражение за реалността и реалността. Понякога се радвам на факта, че инстинктите сработват по-бързо от осъзнаването в животозастрашаващи ситуации. В противен случай, осъзналите илюзорността на света нямаше да доживеят да ни разкажат за нея.:D

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 36 минути, Мо_хи_ни написа:

Добре е човек да умее да прави разлика между собственото си отражение за реалността и реалността. Понякога се радвам на факта, че инстинктите сработват по-бързо от осъзнаването в животозастрашаващи ситуации. В противен случай, осъзналите илюзорността на света нямаше да доживеят да ни разкажат за нея.:D

Да добре е да се прави разлика, но не бой се, ти вече си мъртва ;)

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

Да добре е да се прави разлика, но не бой се, ти вече си мъртва ;)

А мъртвите още са живи. Неродените вече са живи.

Защото е попитано:

Какъв е бил света преди да се родиш и след като умреш ?

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

А мъртвите още са живи. Неродените вече са живи.

Защото е попитано:

Какъв е бил света преди да се родиш и след като умреш ?

Няма нито теб, нито не-теб. На мъртвите им се присънва че са живи и умрели. Всички сме в надеждните ръце на Пустотата :D

преди 8 часа, Мо_хи_ни написа:

На всичкото отгоре цялото ти писане във форума се обезсмисля, защото е просто суета.

Виж, има несъответствие в интерпретацията и посоката с периметъра на синтеза.

Става въпрос, че аз изследвам социума, като начин да опозная контекста на опознаваното и опознаващото "себе си". От друга страна - изследвам индивидуалностите, които обаче сама разбираш, че на определен етап, започват да се прекъсва зависимото свързване от социума и придобиват все по-голяма значимост и стойност самостоятелно. Така разглеждам версията на "собствената ми история", защото постепенно я изгубвам спрямо собственото ми изминато... Вече ми се губят някои изминати моменти, други въобще не съм разбрал че са "изпаднали" че вече ги няма, или че са се появили "нови"... пък те сякаш винаги са си били "отвътре"...

Колкото до социума и мястото ми сред него - исках да кажа, че не се занимавам да казвам кое е правилно, кой какво "трябва" да направил, как и какво да се промени социално и чрез какво трябвало да се промени това. Рецептите и нуждите за променяне на общото спрямо частни или лични критерии... за мен са несериозни. И не се занимавам с тях.

А до писането ми във форума - никога сред тия ми участия не съм имал социални цели, нито да изменям или променям нещо или някого. Аз съм изследовател на себе си и пътник през живота (ми). Живота ми е на Пътник през него. Нямам информация колко ми остава, така, че живея с даденото и виждам ясно че е повече от достатъчно. Отидох на Поморие по-миналия уикенд, и около поредния хоров фестивал, поредната година, в морето някъде доста навътре от брега, по своя традиция, нещо като ритуално благодарих на Живота че отново съм жив и здрав и имам възможност да се "срещнем", на небето, на живота, на слънцето... А всеки пореден път... може да остане "последен"... както и всеки ден... или нощ, или час... или минута. Всъщност - миг... Затова всеки път, като си тръгвам от Поморие се 'сбогувам с морето' - като за последно... Като с "приятел"...

На фона на това не ми се появява никакъв импулс да променям нещо, защото синтезно докосвам една огромна обща картина, в която всъщност е налице пълен баланс и хармония. Благодарен съм на всеки миг, че доживях, че изминах всички тия трудни или незнам какви 'стъпки' по тази си пътека, за да достигна мига в който да докосна 'голямата картина' на живота... и да - в същото докосване долавям и усещам нейната необозримост и безкрайност откъм мен самия...

И разбира се - всеки частен неин случай, изглежда небалансиран или дисхармоничен, но това е заради "разглеждащия" и неговото състояние на съзнание - което също е фрагментирано...  Никъде сред всичко това няма суета, МО... това е най-малкото което някой може да каже за мен, ако ме познава достатъчно.

Няма нито теб, нито не-теб. На мъртвите им се присънва че са живи и умрели. Всички сме в надеждните ръце на Пустотата :D

Пак ще повторя, че е добре да се разбира, че Будата не е предал учението си нито на мъртвите, нито на онези, на които им предстои прераждане, а на живите точно в този момент, в който са имали досег с него. Както ние сме живи сега, точно в този момент. Защото всичко в будизма е свързано с осъзнаване на присъствието в точно този момент и единствено това осъзнаване, тук, сега, днес е реално и съществува.

преди 13 минути, _ramus_ написа:

започват да се прекъсва зависимото свързване от социума и придобиват все по-голяма значимост и стойност самостоятелно.

Няма късане с общото, Рамус, психиката ни е обща за всички. Кой и как преживява собствената си екзистенция в това психично поле, в никакъв случай не означава, че може да същестува напълно самостоятелно и обособено. На всичкото отгоре, натрупванията в психичното поле, водят до цялостни изменения. Започват обикновено в индивида, след това се преминава в егрегорите на групите, а в по-късен етап може да бъдат включени милиони. Социалното, за което говориш, е неосъзнат ефект на тези психични феномени. Егрегорите са много повече, отколкото можем да допуснем, разглеждайки всички човешки форми на групи и организация. Ако си прекъснал връзки с определени "по-низши" егрегори, със сигурност си влязъл под влияние на други. Защото всяка мисъл и чувство е енергия, която не се губи и се съдържа в общото за всички психично поле. Всеки осъзнат разумно психичен пласт има своето "енергийно семейство".

Това е и "промяната" - преминаването от един егрегор в друг. Това е и деградацията - престоят предимно в едни и същи егрегори. Де факто, никой и никого не променя, и всеки и всичко има силата да променя.

преди 1 час, Мо_хи_ни написа:

Пак ще повторя, че е добре да се разбира, че Будата не е предал учението си нито на мъртвите, нито на онези, на които им предстои прераждане, а на живите точно в този момент, в който са имали досег с него. Както ние сме живи сега, точно в този момент. Защото всичко в будизма е свързано с осъзнаване на присъствието в точно този момент и единствено това осъзнаване, тук, сега, днес е реално и съществува.

Може и така да се каже.

Следвай Потока.

Потока е пуст.

Къде си ти?

преди 19 часа, by_chechi написа:

" Във всеки от нас живее по един буда "

Поне по един. При мен определено са повече.

преди 18 часа, König написа:

Само преди да тръгна, хаха. Каза го най накрая, отне ми малко време. С мислене се постига просветление, ей това е просветлнеие. Ти си обясни приятелю какво е просветение. Ще ти дам джокер, не е с мислене.

Не е и с безмислене.

преди 19 часа, König написа:

Второ, да и най простия може да го постигне

Не, не може. Поне преди да поумнее. Случайните правилни действия не са правилни действия. Нужно е разбиране и осъзнатост за това, което човек прави. 

преди 8 часа, Мо_хи_ни написа:

Няма късане с общото, Рамус, психиката ни е обща за всички.

Щом казваш.

Доста претенциозно звучи, МО. От време на време, сякаш кораба майка ти спуска смс-и и с такъв апломб и сигурност пишеш, без каквито и условности и относителност - краен изказ, крайни изводи, крайни декларации. Изглежда си надникнала направо зад егрегорите, знаеш, заявяваш кое как е, какво е... Но дори и да надничаш... някъде си, дали това означава че е каквото го отразяваш? И дали въобще го отразяваш?

Не е моя работа, щом казваш, каквото пишеш - ок. Аз нямам претенции. Имам път, зад мен е изминатото, пред мен не зная какво е, но и двете нямат особено значение.

преди 4 часа, _ramus_ написа:

Щом казваш.

Ще кажа дори нещо повече. Моторът на всяка човешка мотивация е суетата, когато не е любопитството.

преди 12 часа, Śūnyatā написа:

Може и така да се каже.

Следвай Потока.

Потока е пуст.

Къде си ти?

Именно поради тази причина никой не може да бъде пълно щастлив, докато останалите части от "потока" страдат.

преди 2 часа, Мо_хи_ни написа:

Именно поради тази причина никой не може да бъде пълно щастлив,.....

Изобщо ''пълно щастие'' няма и не съществува,но за сметка на това има ''double happiness'',което е напълно достатъчно ако човек го намери, да бъде щастлив!!!:)

преди 39 минути, 121212 написа:

Изобщо ''пълно щастие'' няма и не съществува,но за сметка на това има ''double happiness'',което е напълно достатъчно ако човек го намери, да бъде щастлив!!!:)

Бе, не знам с раждането дали са ни обещавали щастие, за туй е препоръчително човек да се изпълва със съдържание на каждИй пожарнИй случай. Т.е. съдържанието води до възмъжаване и при мъжете, и при жените. Последните си пускаме брада, тип катинарче, в знак на философско осмисляне на екзистенциалното.:lol6:

преди 9 часа, Мо_хи_ни написа:

Именно поради тази причина никой не може да бъде пълно щастлив, докато останалите части от "потока" страдат.

Първо трябва да се уточни реални ли са съществата и тяхното страдание или са непостоянни и илюзорни. "Потока" не страда, за него, както казва и Лао Дзъ всички ние сме "жертвени кучета направени от слама". 

"Пълно щастлив" ми звучи като утопия, защото напълно щастлив може да е този който не се изменя, тоест обладава някаква постоянна дхарма. Ако има дхарма която може да удовлетвори всички призрачни "същества" то трябва да е дхарма която да ги направи постоянни и реални, но освен в халюцинациите на етерналистите, такава не се наблюдава. Никой не е победил самсара така че да ощастливи всички, дори Буда, самсара обаче  може да се осъзнае като нирвана, тогава и проблемите и решенията стават безпредметни, безсъщностни, просто видимост. 

Никой не е победил самсара така че да ощастливи всички, дори Буда, самсара обаче  може да се осъзнае като нирвана, тогава и проблемите и решенията стават безпредметни, безсъщностни, просто видимост. 

Сигурна съм, че чувството на неудовлетвореност е тормозило и принц Сидхарта.

Ето защо никой философ не е успял да осъществи идеалното - идеалните неща нямат смисъл. Контрастът оцветява със смисъл нещата, а бодхисатвите, тез космически идеалисти, дори и те са изоставили нирвана, за да ни спасяват, щото от толкова много нирвана се обезсмисля съществуването им.:clown:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.