Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 35 минути, Мо_хи_ни написа:

Ето защо никой философ не е успял да осъществи идеалното - идеалните неща нямат смисъл.

....нирвана се обезсмисля съществуването им.:clown:

Идеала олицетворява непостижимата цел на стремежите ни - има смисъл като форма без съдържание ! Обяснява Пътя който се следва.....

Самата Нирвана е постигане , състояние на безсмислие.....За малко време , еднократно има смисъл - може да служи за сравнение , да бъде критерии кое има смисъл и кое няма . Чрез нея може да се различава кое е мислене и кое е измислица....! Обезсмисля ако е цел , за постоянно.... :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

• Отговори 16k
  • Прегледи 918,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 5 минути, by_chechi написа:

Идеала олицетворява непостижимата цел на стремежите ни - има смисъл . Обяснява Пътя който се следва.....! 

Самата Нирвана е постигане , състояние на безсмислие.....За малко време има смисъл - може да служи за сравнение ! :)

Нали това казвам - нирваната се обезсмисля без самсара, а самсарата без нирваната. "Злото" е ваятел на "доброто" - човек няма как да оцени добротата без лошотията. Как ще разбереш мъдростта, ако преди това не си тънал в невежество? Как ще разбереш глупостта си, ако не си помъдрял?

Търсейки и мислейки - всеки пораства. Идеалите са, за да не ни закърняват сетивата умствени, понеже никой не е по-висок от собтвените си мисли.

преди 28 минути, Мо_хи_ни написа:

Търсейки и мислейки - всеки пораства.

Това разбиране е ограничено ! Даже в повечето случаи не е вярно . Някои "мислещи" така и не порастват ! Живите примери са тук и навсякъде...

Проблемът е , че трябва да се прави ясна разлика между мислене и измисляне . Оказва се че е много трудна дейност , макар критерият да е прост - практика ! .....

Съвсем елементарен пример с който тук мнозина не могат да се преборят . Казваш му : "Скочи от 8-я етаж  за доказателство...."  - не иска ! И правилно !!! Но продължава да вярва , с тъпота и упорство да настоява на измислиците и да "теоретизира"....:lol6:

преди 5 минути, by_chechi написа:

Проблемът е , че трябва да се прави ясна разлика между мислене и измисляне . Оказва се че е много трудна дейност , макар критерият да е прост - практика ! .....

Бедно е да живееш само практично, без въображение. Затова се гмуркаме във фантазното на митологичното и приказките, затова си измисляме приказки и идеали - всяка една човешка способност има свои функция и място, номерът е да не им бъркаме местата и функциите. Хубаво е да се опитва от всичко, за да се опознаеш. Експериментираш в собствената си глава.

преди 33 минути, Мо_хи_ни написа:

Бедно е да живееш само практично, без въображение.

Богатството на мисълта (и не само) се случва непрекъснато , щеш или не щеш , докато отсяваш истинското от измисленото , както при златотърсачите......достатъчно е да го правиш ! Бедността се състои в неправене ! 

А на това учи будизма - как да постигаме щастие в нищета , в нищоправене....Който може да различава мислене от измислица , много скоро и без голямо усилие може да разбере , че будизмът като учение е възникнал да удовлетворява историческа , обществено-социалната потребност на нищите в услуга на богатите....и материално , и духом.... 

преди 1 час, Мо_хи_ни написа:

Сигурна съм, че чувството на неудовлетвореност е тормозило и принц Сидхарта.

Ето защо никой философ не е успял да осъществи идеалното - идеалните неща нямат смисъл. Контрастът оцветява със смисъл нещата, а бодхисатвите, тез космически идеалисти, дори и те са изоставили нирвана, за да ни спасяват, щото от толкова много нирвана се обезсмисля съществуването им.:clown:

Разбира се че го е тормозило, докато е разбрал че самсара и нирвана са еднакво пусти. Дзен с утринната звезда, тук и сега е само миг. Какъв смисъл да има между две мигновения освен осъзнаването им. Има зависимост между тях, затова е нормално да помагаш на другите, защото и на теб са помогнали. Относно "съществуването им" мисля че "Диамантената сутра" дава ясен отговор.

преди 23 минути, Śūnyatā написа:

....

Това дето тук безспир го дрънчиш на поразия е празнословие и още много такива неща...............докато не скочиш от 8-я етаж ! Скачай - нали е пусто ! :lol6:

"...не иска ! И правилно !!! Но продължава да вярва , с тъпота и упорство да настоява на измислиците и да "теоретизира"....:lol6:" (копи)

Били му помогнали ! Помогнали са ти да затънеш в блатото на измислиците до над ушите.....! Сензорна депривация в тежка форма - това е диагнозата.....! :lol6:

преди 46 минути, Śūnyatā написа:

Относно "съществуването им" мисля че "Диамантената сутра" дава ясен отговор.

"Реже като с диамантено острие заблудите"

на 6/20/2017 в 8:00, Śūnyatā написа:

Няма нито теб, нито не-теб. На мъртвите им се присънва че са живи и умрели. Всички сме в надеждните ръце на Пустотата :D

Мъртвите не се променят. Променят се живите. Самият живот е движение и промяна. Мъртвите не са обусловени, защото само съществуващото има нужда от фактори и условия за съществуването си. Движението и промяната имат нужда от условия за да се осъществят. 

Там където липсва промяна няма място нито за съзнание, нито за сетива, нито за ум, нито за намерения, нито за действия. Това е да си мъртъв. Пак ще напомня, че в будизма се говори за правилни мисли, действия и намерения, а не за липсата на такива.

Тук доста свободно се приравняват самсара и нирвана. Още малко ще започне да се приравнява нирвана с авичи.

преди 20 минути, Реджеп Иведик написа:

Да скочи от 8мия етаж да го докаже...

Не е измислица , че е съвсем обективно ! Мислено е ! Има го и не е пусто ! Вече е доказано ! Обратното никой не иска да докаже !..... :)

Само идиоти , малоумници и други умствено увредени не го признават...Та , какво искаше да кажеш ? Правиш се на "умен" или го доказваш ? :lol6:

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

Да скочи от 8мия етаж да го докаже...

Да, пълна пародия. Зависим произход - падане от кайсия на глава - никаква логика. Доста неща могат да се докажат с просто наблюдение и логика, Буда ни е учил да следваме Средния път, без такъв краен екстремизъм, аскетизъм, самоизмъчване и тн.

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

Има зависимост между тях, затова е нормално да помагаш на другите, защото и на теб са помогнали.

Аз не помагам поради задължение само, защото са помогнали на мен. Нито смятам, че следва да се чувствам задължена, ако някой ми е помогнал. Това е лицемерие, Шуня.

Ако видя напълно непознат, паднал човек на улицата - по тази логика да го подмина, щото не ми е помогал ли?

Мислете поне малко преди да пишете.

преди 39 минути, Мо_хи_ни написа:

Аз не помагам поради задължение само, защото са помогнали на мен. Нито смятам, че следва да се чувствам задължена, ако някой ми е помогнал. Това е лицемерие, Шуня.

Ако видя напълно непознат, паднал човек на улицата - по тази логика да го подмина, щото не ми е помогал ли?

Мислете поне малко преди да пишете.

Няма познати, няма и непознати, визирах по-общ план, но не мисля да падам на твоето ниво и да отговарям на обидите ти в първия ден от лятото, някак си не ми звучи дзен. Приятен ден и успех с мисленето :D

преди 13 минути, Śūnyatā написа:

Няма познати, няма и непознати, визирах по-общ план, но не мисля да падам на твоето ниво и да отговарям на обидите ти в първия ден от лятото, някак си не ми звучи дзен. Приятен ден и успех с мисленето :D

По реакциите ти веднага става ясно в каква степен си вкопчен в убежденията си. Щом и на обидена жертвичка се престори, само и само да се окопаеш в правота, смятай. Но иначе си със самочувствието, че средния път ти е до колене.

Като визираш по-общ план, опитай да се изразяваш така, че да става ясна мисълта ти. Но дори и в по-общ план нещата, които цитирах и критикувах, пак не са логични, камо ли от будистка гл.т. - където човек се учи да не се привързва към плодовете от действията си, нито да се чувства обвързан или задължен, когато получава подарък или помощ! 

И да искаш не можеш да "паднеш" на моето ниво. Полетът на мисълта ти е като на замразен бойлер.

преди 25 минути, Мо_хи_ни написа:

Полетът на мисълта ти е като на замразен бойлер.

Всеки е толкова зъл, колкото е нещастен. И обратно :D

преди 3 часа, Śūnyatā написа:

Доста неща могат да се докажат с просто наблюдение и логика,

Ама на бай Чечи не му стига с логика и с примери. Той си мисли, че който е прав и може да скочи от 8мия етаж без да се убие. 

Може би е паднал от 8моетажна кайсия и не се е убил, щото комунизма е обективната истина самата тя.

преди 38 минути, Śūnyatā написа:

Всеки е толкова зъл, колкото е нещастен. И обратно :D

Ти на колко си годинки? На тли?:lol6:

Прекалено много се суетиш в лодката с етикет "будизъм и така си пропуснал да се научиш да плуваш сам.

Бодхисатва Авалокитешвара ясно вижда, че всичко това първоначално въобще не съществува, затова за него няма нищо, което му е нужно да преследва или от което да бяга. Той се наслаждава на свободата, във всяка ситуация и във всяка форма.

"Свобода" и "форма" си противоречат. Формата е организирана структура, подчинена на определени правила и закони. Свободата от своя страна е независимост, но тази независимост също така предполага някаква организирана структура, която да е независима. Т.е. абсолютната свобода е абсурд. И ако повтаряйки, че човек няма независима същност, някой още не се е досетил, че това е несъвместимо с абсолютната свобода, значи този някой понятие си няма какво повтаря.

преди 1 час, Shiniasu написа:

"Свобода" и "форма" си противоречат. Формата е организирана структура, подчинена на определени правила и закони. Свободата от своя страна е независимост, но тази независимост също така предполага някаква организирана структура, която да е независима. Т.е. абсолютната свобода е абсурд. И ако повтаряйки, че човек няма независима същност, някой още не се е досетил, че това е несъвместимо с абсолютната свобода, значи този някой понятие си няма какво повтаря.

Понятието е обосновано, относително също. Правилния възглед комбинира пустотата и илюзорността на действителността.
А тази действителнист е подобна на вълшебно привидение. Просветления, свободният от авидя, осъзнава: това, което видимо съществува, се явява илюзия. За мадхямика всички мисли и неща се явяват пустота. Съгласно този възглед света с неговите слънца и звезди представлява лишенна от основа видимост. Като звездите чиято светлина достига до нас, но тях вече ги няма. 

Пустотата не предполага независима структура за да функционира като форма, затова и абсолютната свобода не е абсурд, а факт, в хората, небето, замята, дърветата. Някои в Тибет сравняват съзнанието с пространството, но самото пространство какво е, ако не отсъствие във всяка точка на телата или формите. За свободата пишат и в дзен, Олтарна сутра : 

Не е съществувало никога дърво-бодхи, 
нито опора на светло огледало. 
Изначално не съществува нито едно нещо, 
така че къде ще полепне прах светски?!

Написах и гатха, която гласеше:

Сърцето (умът) е дърво на просветлението-бодхи, 
а тялото е опора на светло огледало. 
Огледалото светло е изначално чисто, 
къде би могло то да се опетни със прах светски?!

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Лесно и удобно е да си вярващ…

Защо избрахте лесното и удобното?

преди 21 часа, Śūnyatā написа:

Пустотата не предполага независима структура за да функционира като форма, затова и абсолютната свобода не е абсурд, а факт, в хората, небето, замята, дърветата.

Изводът ти е необоснован. От всичко написано така и не става ясно, как може нещата едновременно да са зависимо-съществуващи и да имаме абсолютна свобода.

Колкото до илюзорността на действителността, то пак всичко зависи от това, какво се разбира под "действителност". Примерно ако тръгнем от определението, че действително е това, което не е илюзорно, то твърдението ти ще се окаже абсурдно. Понеже аз приравнявам действителността с термина "сат", то бих желал да видя будистки текст, където "сат" се разглежда като илюзия, за да имам някаква основа, която евентуално да коментирам.

на 6/22/2017 в 22:37, Śūnyatā написа:

За свободата пишат и в дзен,

Понятие си нямаме ние от дзен. Аз се запознах тия дни колкото можах с Доген, понеже се прехласнах пак. Дзен е съвсем друго нещо,нищо общо с нелепия безсмислен кич около него и разни преводи, макар че и да са смислово коректни, а те са дори така доста объркващо различни, в някои случаи все тая. 

Шобогендзо: Генджо коан е удивителен текст и... не мисля, че потвърждава схващанията ти Шунята. Доген е оставил голямо наследство от трактати, но най-поразителен ми се стори за нарисуваното оризово кексче. Или питка? Габьо се казва беседата или нещо такова. 

Чудех се дали да дам някакъв линк, ама няма смисъл. Кой де чете. Който иска сам може да намери, макар почти само на английски. http://www.thezensite.com/index.html

Eдин превод

този вторият май пък беше по друг превод 

Всичко това с преводите на един текст, който самите тези, дето японският им е роден и са запознати с културата и философията на дзен, смятат за изключително труден за разбиране. Но самият Доген твърдо не се е съгласявал с идиотското схващане още тогава в някои кръгове, че коаните трябва да са неразбираеми нелогични, откачени безсмислици. 

Та исках да кажа, че всичко около преводите ми прилича на нарисуваното оризово кексче. То пък подозрително ми напомня един гръцки философ, ама няма значение кой)

преди 19 часа, Мо_хи_ни написа:

Лесно и удобно е да си вярващ…

Защо избрахте лесното и удобното?

Защо да страдаме безсмислено? Когато откриеш краткия път към блаженството защо да заобикаляш :D

Е, който иска може да се гърчи в противоречивите халюцинации на мислите си. Когато вярваш че мисълта и сетивата ти отразяват правилно реалността, те са самата реалност, "мисля следователно съществувам", с една дума имаме етернализъм. Тук такива колкото искаш. Тежка е болестта на егото.

Само тогава, когато в твоето съзнание няма нито едно нещо, а в нещата няма съзнание, ти си свободен и одухотворен - "пуст и чудесен". (Дзен)

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.