Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 1 час, by_chechi написа:

Нали връзка с будизма имаш ! Владей си чувствата и емоциите ! :)

Картинката е грозна , но е идейна ! Може да се тълкува по различни начини . Авторът е искал точно грозота да отрази.....но друг негов коментар няма , освен че рисува грозните неща на днешния ден . Значи успява ! Видя ли другите му картинки ?....:)

П.П. Нещо , рязко смени стила - забележимо е ! Според мен е и за хубаво .....!:bye1:

Това са само изразни средства бре, не емоции. Аз съм художник, рисувам със думи. Хахаха :-) 

Ако ще се хващам да тълкувам нещо такова, има много по полезни за съзерцаване и размисъл върху тях неща. Не ми трябат някакви изкривени проекции на Ум нещастен от себе си. Едно произведение, ако това въобще може да се нарече такова, е достатъчно да добиеш представа за автора, за неговия стил и начина му на изразяване. Но това изображение не е въпрос на вкус, а по скоро проява на лош такъв. 

П.П. Ми може аз пък да не съм тоз за дет ма мислят. Аз за разлика от просветените тук, не съм на принципа на"или,или", или това, или онова, нямат компромис. Аз съм на принципа на "и,и". И това и онова, и мога да бъда каквото си поискам, и такъв и онакъв, не робувам на имиджа и егото, на славата. Тия работи с удоволствие съм ги оставил на просветениете, нека им се наслаждават те. Хахаха 

Редактирано от König (преглед на промените)

• Отговори 16k
  • Прегледи 894,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 9 часа, by_chechi написа:

Почукаш с любопитство , а то вътре отдавна няма никой.... ! :)

burla-budista.jpg

Как се симулира реалност ? Това е реторичен въпрос. Питам аз, и отговор не искам. Става въпрос нали, разни там тренажори, симулатори, компютърни игри. Анадънму, разбираш ли. 

Може ли да се симулира реалност, без да се симулират гледна точка и наблюдател ?

А какво е реалната реалност без гледна точка и наблюдател. Какъв е бил света преди да се родиш и след като умреш ?

преди 8 часа, Мо_хи_ни написа:

burla-budista.jpg

482888_504474056283759_940739804_n.jpg

Братя по оръжие ! :)

преди 2 часа, Реджеп Иведик написа:

А какво е реалната реалност без гледна точка и наблюдател. Какъв е бил света преди да се родиш и след като умреш ?

Светът си живее живота и хич не му пука за твоята гледна точка....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 8 часа, Мо_хи_ни написа:

...................

Айде стига с тия лозунги от Фейса, нали се рсзбрахме че това не са симптоми на разум. :lol6:

на 17.06.2017 г. в 23:47, 121212 написа:

Погледни

Смешното е в случая, как когато някой просто погледне и не е способен да разбира, да продължава да афишира и манифестира дефицитите си с претенции към нещо или някой отвъд себе си. Разбираемо е безсилието, и "инстинктивното ритане" против него, но няма шанс за компенсация... Никакъв шанс. Но пък напора  отвътре продължава :) Пък и "погледни" не е равно на "виж". Пък и как да "види някок друг нещо, което самия ти си внушаваш че го 'гледаш""

Смешното е също:

- че за толкова много хора "гледане и виждане" са синоними. И... въх - никъде не е написано в учебниците или уики - дали има и каква да е разликата... Значи - няма разлика. :) Но за кого... според кое и какво - няма ги и тия елементарни 'въпроси'...

- точно аналогично на "знание и познание", "зная и познавам", "ум и разум"- както по-горе в темата корифеите на 'прочетените учения' пледират. Като предлагат също и дали някой не се е объркал като е въвел 'две думички' в които обаче неспособните да мислят, не са в състояние да различат какво означават. И ако някой не им обясни, разкаже, научи... какво имал предвид... какво другите да са имали предвид... толкова много хора няма никога да стигне до липсващите (им) гънки. 

- точно както е и "смешно" - може да е всичко, но се улавя инстинктивно само нюанса на "присмех" и му се реагира защитно. А смешното - е също начин на възприятие и отражение - каквото е и всичко това за Пишещия тия думи.

Толкова много хора си обменят помежду си набор от думички и техните значения с имитация подражание или учене и запомняне. Като не им трябват други значения, си карат по възприетото, както е стигнало до тях. Затова едни хора имат набор от 200 думички и значенията им, други - 2-3 хил, трети - над 5000. А някои - над 10 хил. Имат и ползват думички, защото са дорасли да различават и осмислят значенията и детайлите, нюансите. А колкото са повече "думичките" и значенията им, дълбочината на осмисляне и обогатяването отвътре и опита да го изразиш, толкова по-малко става важно дали го има в някой речник или уикипедия. И толкова по-нараства значението на всичко това за теб, без отношение на липсата му в толкова много други.

За ония, дето не могат да схванат разликите в значенията на думичките, си карат синонимно. То и няма какво друго да направят. Но пък са "много" и са с идеята че щом са много, те са - силните, важните, показателните. А са просто деца и са още на възрастта да са сред кошарки и им е кеф да си блеят :)

Смешното е как немощта и безсилието дори да опиташ да направиш нещо сам, да го вникнеш, да го осмислиш - преди... или дори без - да си го заимствал, копирал, повторил или приел - ето това е смешно и твърде поучително. Смешното е също как дори безсилието което сами демонстрират толкова хора не са в състояние да си "погледнат", какво остава да го "видят" или пък - осмислят. Просто още няма как и "с какво".

Но... свят голям, хора - шарени, смешно - всякакво... :)

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 1 час, _ramus_ написа:

...............

Рамусе, майтапа на страна ама защо изпитваш такава неприязън? Защо не можеш да приемеш че има и ткива, и че няма нужда да принижаваш и обиждаш които и да било заради това? Какво ти дава на теб това? Явно е че само неспокойство.

Поне веднъж ще кажеш ли нещо което да е положително и полезно? Не си ли разбрал че по този начин не се постига положителен ефект? 

Интересно след као ти се имаш за най големия капацитет който познаваш, и с всичкото знание което си знаеш, не си стигнал до подобен извод?

Само ще ти кажа че също изглежда смешно, да наблюдаваш човек който толкова уж е еродиран и така да се изказва, толкова много да знае, над 10 000 думи да използва. Пък да се занимава с такива издребняли работи, просто не звучи или изглежда сериозно. Ма и ти си имаш твоите демони, и ти като всички които назоваваш, не можеш да се пребориш с тях. За какво е целия тоя панайр тогава, просто оставяш хората змислени. :eek:

преди 1 час, by_chechi написа:

Светът си живее живота и хич не му пука за твоята гледна точка....

Тук пишем хора споделящи будисткия възглед, това че на теб не ти пука означава че не ти е тук мястото. Колегата обяснява нещо което тук е излагани много пъти. Да, светът си съществува, това не се отрича. Това че реалността и наблюдателя "са пусти" не означава че ги няма изобщо. Те продължават да са предмет на нашия жизнен опит, но вече не са толкова реални колкото сме ги мислели преди да осъзнаем будисткия възглед и пустотата им. За да говорим че нещо съществува реално според будизма то трябва да обладава същност, а не на съвкупността която възприемаме да и лепваме обобщителен етикет, име, да се вкопчваме и вярваме че съществува в пълния онтологичен смисъл който погрешно се влага във феномените. Понеже не можем да открием такава същност или "аз" в съвкупността ние не твърдим че "аз" или стол или каквото и да е съществува реално, когато то е лишено от същност. Света не се е изменил, изменил се е нашия възглед. Открили сме нещо което не сме знаели преди, че нещата които се проявяват в нашето възприятие не е задължително да обладават същност за да се проявяват и функционират. Реалността не е толкова реална, колкото сме мислели, защото нещата са пусти и в крайна сметка не се явяват неща в пълен онтологичен смисъл. Нещата не съществуват сами за себе си, а са само наша проекция, която проекция не съществува в съвупността и елементите които я съставляват. 

преди 15 минути, König написа:

Рамусе, майтапа на страна ама защо изпитваш такава неприязън?

Бе ти псуваш директно на майка, Рамус изпитвал неприязън...

преди 28 минути, Śūnyatā написа:

Нещата не съществуват сами за себе си, а са само наша проекция, която проекция не съществува в съвупността и елементите които я съставляват. 

Писаното от теб е безспорна смехория....Не щеш да скочиш от 8-я етаж да докажеш тезата си ! Следва еднозначен и простичък извод - дрънкаш врели-некипели....

Не правиш разлика между това което е в твоята глава и това което е извън нея - това ти е мозъчен проблем и на будизма също....

Неизбежно следват глупости ! В главата ти всякакви бръмбари може да ходят . Веднъж породени , като компютърен вирус стават , вече съществуват сами за себе си в твоята глава - анти-вирусна програма трябва , ама няма . От вън трябва да се вземе . Пусто е вътре !

А на картофената нива - колорадски бръмбари ходят . Съществуват сами за себе си , даже в напаст се превръщат....:lol6:

преди 40 минути, by_chechi написа:

Писаното от теб е безспорна смехория....Не щеш да скочиш от 8-я етаж да докажеш тезата си ! 

Няма нужда да скачам от където и да е за да доказвам тезата си. Нямам и теза да доказвам, защото не твърдя ще нещо притежава онтологична същност. Нито пък същност може да изчезне след самоубийство при положение че такава няма и докато си "жив". Трябва да си голям глупак за да скочиш да доказваш нещо което няма нужда да бъде доказвано, следвайки инструкциите на още по-голям глупак, който също няма същност, но си мисли че има и трябва да се доказват неща които не се наблюдават по никакви начини, било то емпирично, с използване на последните достижения на науката, логически и тн.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

преди 6 минути, Śūnyatā написа:

Няма нужда да скачам от където и да е за да доказвам тезата си. Нямам и теза да доказвам, защото не твърдя ще нещо притежава онтологична същност. Нито пък същност може да изчезне след самоубийство при положение че такава няма и докато си "жив". Трябва да си голям глупак за да скочиш да доказваш нещо което няма нужда да бъде доказвано, следвайки инструкциите на още по-голям глупак. 

Няма нужда ! То е доказано ! Но сляпо-глухи дал бог....

Трябва да си голям глупак сляпо да вярваш на недоказани измислици ! :nono:

преди 5 минути, by_chechi написа:

Трябва да си голям глупак сляпо да вярваш на недоказани измислици ! :nono:

За това говоря, но не го осъзнаваш, защото точно в такива измислици вярваш. Добре че не ти се връзват, ако си забелязал де ;)

преди 22 минути, Śūnyatā написа:

За това говоря, но не го осъзнаваш, защото точно в такива измислици вярваш. Добре че не ти се връзват, ако си забелязал де ;)

За сляпо-глухите ми е думата ! Отивай на психиатър да се лекуваш - това "искат" твоите постове , и на будистите тук ! Страдате от умишлено предизвикана , остра , умствена сензорна депривация....

преди 8 часа, Реджеп Иведик написа:

просто си блее овчицата. Тя е срещу огледалото пък в него гледа "друга овчица". А и няма какво друго да "вижда".

Мъка е да гледаш, невъзможно е да виждаш. А като няма как да виждаш и не ти е достъпен друг начин - си караш с онова, което ти шепнат другите блеещи. Въобще - овчи живот. Но пък толкова овчици и агнета живеят и се фантазират на вълци, дори летят насън отвъд кошарата (си). Ама... само насън... и отново с 'блеене".

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 1 час, König написа:

Рамусе,

Няма такова нещо само по себе си, то съществува само в сравнение с другите. Нещо като сянка на всеки предмет. Какъв положителен ефект търсиш в сянката сама по себе си, като така е абстракция.

преди 59 минути, Реджеп Иведик написа:

Ми всеки псува по свой начин.

преди 4 часа, Реджеп Иведик написа:

Как се симулира реалност ? Това е реторичен въпрос. Питам аз, и отговор не искам. Става въпрос нали, разни там тренажори, симулатори, компютърни игри. Анадънму, разбираш ли. 

Може ли да се симулира реалност, без да се симулират гледна точка и наблюдател ?

Това последното трябва да е някакъв твой коан лично творчество. Аз съм чувала коана за изначалното лице. Какво е изначалното ти лице, преди да майка ти и баща ти да са те заченали. Води се на Шестия патриарх Хуей нън, или как се изписва не знам. И - тук идва интересното :)

"Монахът, сдобил се със сатори, лети право към ада като стрела."

"Като пеперудите, кацащи на току-що разтворен цвят, Бодхидхарма казва - не знам."

Не ставаш за роши, те не задават риторични въпроси, напротив. Изисквали отговора до откат насреща.

Интересното го добавих по свой подбор от книга на Алън Уотс за дзен.

Редактирано от witness (преглед на промените)

преди 14 минути, by_chechi написа:

За сляпо-глухите ми е думата ! Отивай на психиатър да се лекуваш - това "искат" твоите постове , и на будистите тук ! Страдате от остра сензорна депривация....

В системата която работя съм подлаган няколко пъти на различни психически тестове, не съм криел никога че симпатизирам и практикувам будистки идеи. Преценката на специалистите винаги е била положителна за мен. Преценката на алкохолизиран комарджия не ми влиза в работата, за да й обръщам внимание повече от необходимото. Приятен ден.

преди 15 минути, Śūnyatā написа:

В системата която работя съм подлаган няколко пъти на различни психически тестове, не съм криел никога че симпатизирам и практикувам будистки идеи. Преценката на специалистите винаги е била положителна за мен. Преценката на алкохолизиран комарджия не ми влиза в работата, за да й обръщам внимание повече от необходимото. Приятен ден.

Влиза ти ! Ей ти вирусче у твоята глава - виж си писаното ! Блокира ти мисленето , обръща го наопаки....

Страдате от умишлено предизвикана , остра , умствена сензорна депривация.... Че не обръщаш внимание на полезни съвети - то се вижда ! :)

преди 6 часа, Реджеп Иведик написа:

Кога и кой съм псувал на майка бе? Недей да бъдеш толкова елементарен. Ти разлика между това да та псуват на майка, и да ти кажат да ходиш да си го....., прайш ли е? 

И това което наричаш ти псуване на майка, е пост на Калдата от фейса, изображение на Йода с натпис. Как псували джадайте. Ся тря ли всички да се чувстваме напсувани на майка? 

Ся че съм от "тия" или както вика Вунята, от контингента, мен тая работа не ме интересува. 

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

А на физически тест подлагал ли си се? Със сигурност него няма как да го издържиш. А да не говорим че, каквото тялото такъв и Ума, ма това е тема на друг разговор. И ти на какво отгоре са превиш на толкова велик, аз ей тая работа не мога да и обесня? 

преди 5 часа, by_chechi написа:

Влиза ти ! Ей ти вирусче у твоята глава - виж си писаното ! Блокира ти мисленето , обръща го наопаки....

Страдате от умишлено предизвикана , остра , умствена сензорна депривация.... Че не обръщаш внимание на полезни съвети - то се вижда ! :)

Ти ако знаеш за какъв човек става на въпрос наистина, Чечи кавам ти ще се пукнеш от смях. И тук повече ама никога няма да го вземеш на сериозно просто. 

преди 5 часа, witness написа:

Няма такова нещо само по себе си, то съществува само в сравнение с другите. Нещо като сянка на всеки предмет. Какъв положителен ефект търсиш в сянката сама по себе си, като така е абстракция.

Интересно че е едно и също към всички, по един и същ начин. Здъвка и изплю колко хора наоколо тук, че и с няколкодневни маратони. Това не е майтап работа, тук някой много на сериозно са е взел. Докато аз например, "псувам" само който заслужава, не всеки срещнат, прави голяма разликата. 

Проблема ми е че не мога да правя евала на въздухари, ей тва още ми харесва. хаха 

преди 28 минути, König написа:

А на физически тест подлагал ли си се? Със сигурност него няма как да го издържиш. А да не говорим че, каквото тялото такъв и Ума, ма това е тема на друг разговор.

Всяка година по два пъти, покривам всички нормативи, но това не е предмет на темата. Трябва ли пращам като теб снимка по бельо, за да мирнеш? Ще те задоволи ли, частично поне :D

преди 12 минути, Śūnyatā написа:

Всяка година по два пъти, покривам всички нормативи, но това не е предмет на темата. Трябва ли пращам като теб снимка по бельо, за да мирнеш? Ще те задоволи ли, частично поне :D

Вуня не ти знам на какво са дължи болното ти отношение, но едва ли нещо на мен доказваш. По скоро си играеш със себе и пред себе си на голям. Ако не си толкова вкопчен и имигджа ти и желанието ти да си велик, може и да си готин пич. Не знам, не можах да опозная тази част от теб, ако въобще я има. 

И не можеш с някакъв психо тест и физически тест от пожарната да ми се пъчиш. Всики знаем какви и на какво ниво са и как са минават, недей са излага като ми се пъчиш с това. Аз нали съм те виждал, през мен такъв тест не си минал, друго не ме интересува.

Снимката я сложих защото ме накара твоя идул, той ма подкукуроса, а аз съм прост и му са вързах. Защо не му са скара на него е, че ма накара? 

преди 20 минути, Śūnyatā написа:

Всяка година по два пъти, покривам всички нормативи, но това не е предмет на темата.

Физическото здраве е предпоставка , но не е гаранция за умствено здраве ! Умственото здраве се установява според изразените мисли......! А тук много болни мисли бродят ! И са болни , защото нямат връзка с действителността , празни приказки и измислици.... :)

преди 6 минути, König написа:

Ако не си толкова вкопчен и имигджа ти и желанието ти да си велик, може и да си готин пич. Не знам, не можах да опозная тази част от теб, ако въобще я има. 

Снимката я сложих защото ме накара твоя идул, той ма подкукуроса, а аз съм прост и му са вързах. Защо не му са скара на него е, че ма накара? 

Ами ако Чечи те накара да скочиш от осмия етаж ще скочиш ли? Това че не си осъзнал или видял нещо у някой може и да е свързано с това че си "прост", както сам се наричаш, затова и след толкова години медитация не знаеш що е пустота, та трябваше да ти давам пример с гардероба в стаята, но и това не схвана. Когато не осъзнаваш пустотата - не осъзнаваш и зависимия произход, съдиш за хората и нещата само по твоите си представи за тях, точно затова си "прост". Но това не е лошо, пустотата е забавна и смешна, ако не й се впечатляваш толкова. В тибетския будизъм има едно понятие което описва реализацията на някои личности, нарича се детонг, което означава радостна пустота. Тази радост не може да бъде помрачена от никой и нищо.

преди 4 часа, by_chechi написа:

Физическото здраве е предпоставка , но не е гаранция за умствено здраве ! Умственото здраве се установява според изразените мисли......! А тук много болни мисли бродят ! И са болни , защото нямат връзка с действителността , празни приказки и измислици.... :)

Чечи айде да те помоля, да ми обясниш какво имаш предвид под, умствено здраве?

преди 4 часа, Śūnyatā написа:

Ами ако Чечи те накара да скочиш от осмия етаж ще скочиш ли? Това че не си осъзнал или видял нещо у някой може и да е свързано с това че си "прост", както сам се наричаш, затова и след толкова години медитация не знаеш що е пустота, та трябваше да ти давам пример с гардероба в стаята, но и това не схвана. Когато не осъзнаваш пустотата - не осъзнаваш и зависимия произход, съдиш за хората и нещата само по твоите си представи за тях, точно затова си "прост". Но това не е лошо, пустотата е забавна и смешна, ако не й се впечатляваш толкова. В тибетския будизъм има едно понятие което описва реализацията на някои личности, нарича се детонг, което означава радостна пустота. Тази радост не може да бъде помрачена от никой и нищо.

Преди да ми извадиш тежката си артилерия, празнотата ти, или представата ти за това, което та е омотало като пате в калчища, ма това е друг въпрос. Преди въобще ти да очакваш аз да са трогна от някакви такива приказки, тря си ма убедил че си човек, че ставаш и че заслужаваш да те послуша човек. Аз да съм преценил че този човек има защо да ги говори тези неща. И да се опитваш да обиждаш някой на това, че не разбирал празнотата е толкова глупаво, че чак ми е смешно. В такъв случай, човек като теб, който така се е оставил елемнетарно да се заблуди, че знае и е разбрал, празнотата. Е просто един супер невеж индивид още, а да не говорим че и просветление бил постигнал, и даже разбрал какво е ума. Кога го направи всичко това, докато се наслаждаваше на екстри ли е? А да не говоря, когато не беше още просветен, защото не мога да приема че един просветен човек може да говори такива работи, си се показал толкова ясно що за стока си. И после пак, на всичкото отгоре да се правиш на просветен и да ми говориш с празнотата си? хахаха. Аве аре стегни са малко е момче, от не лично, а от универлано състрадание ти го пожелавам. хахаха

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.