Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за любопитните/

Featured Replies

преди 15 минути, Мо_хи_ни написа:

Колежката Мо няма проблем с това да считаш, че тя има проблем. Предразсъдъците ти са си изцяло твоя грижа. Просто на мен плитките разговори не са ми интересни и това е причината, поради която обсъждането за мен приключи още вчера.

Привет Мохини. (Това е лицемерие, да не си помислиш нещо.) Хахаха 

Как само се въртиш в омагьосания си кръг, какви опити само ами така ще е. Плитки и били разговорите, и как не се изпитва поне малко срама, ей на тва не мога да се начудя. Ма малко барем бре. Хаха :-)

• Отговори 16k
  • Прегледи 918,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нел, ти предполагаш, че аз съм сигурен в нещо, това са твои идеи и представи. Аз пиша в тази тема с образователна цел, темата е за будизъм. Ученията са различни. Това е чудесно. Различните учени

• Не тук, Рам. Дискусията се превърна в някаква безмислено пустословие и надприказване.   Несъмнено... Значи, то всеки претендира, че мненията му са лични и неповлияни, но такива мнения няма. Най-мал

• Това е напълно невъзможно. Просто не разбираш какво се твърди. Става дума за това, че не е възможно да изпитваш две противополжни ментални състояния в един и същ момент на съзнанието, който трае нанос

Публикувани изображения

преди 25 минути, Мо_хи_ни написа:

Просто на мен плитките разговори не са ми интересни

Tъй де. Постигнахме съгласие.

И между другото, колко внушително звучи да кажеш:

преди 27 минути, Мо_хи_ни написа:

това е причината, поради която обсъждането за мен приключи още вчера.

За кралицата обсъждането било приключило още вчера.

Мо, с теб то никога не е започвало, че да приключи.

Както и да е.

Приятна вечер на всички!

преди 1 час, scepsis108 написа:

На мен ми е ясно от самото начало, разбира се, но проявявам любезност и доброжелателност, която е дефицит в тази тема. Колежката Мо, просто няма какво да попита. Проблемът не е мой.

И какво мислиш, че усеща интуитивно?

Тук, Шунята, той не общува с буди и бодхисатви, а със съвсем обикновени хора, от които не може да научи нищо. Това първо.

Второ, ако на това му викаш съчувствие, то грешиш. Съчувствието, доброжелателността, състраданието не означават да отговаряш на всеки неадекватен въпрос с презумпцията, че този, който го задава "усеща нещо интуитивно". Когато този, с когото общуваш е в плен на смущаващи емоции и погрешни концепции, то последното, което има смисъл да правиш е да се опитваш да посочиш къде бърка. Това, най-често, влошава нещата. Начинът е да не влизаш в тона му, да не се включваш в драмата, която разиграва. Ако човекът, обаче, е искрен, ако наистина иска да научи нещо и е открит, то е различно.

Случаят не е такъв, обаче.

Няма такова нещо, драги Ванко. Всеки, трябва да си заслужи уважението. Ти досега не си направил нищо, за да го заслужиш.

Проблемът ти не е дали аз или друг потребител те уважава. Проблемът е, че ти сам не се уважаваш. Когато започнеш да изпитваш уважение към себе си, то и другите автоматично ще започнат да те уважават. Така работят нещата в тази вселена.

Скепсис, не съм сигурен че ти е ясно наистина, точно какво е проблема. Аз рзбирам начина по който гледаш и опитваш да се отнасяш, но това тук а и във всяка обикновена самсарична ситуация, е просто лех полъх срещу категория пет тропическа буря. Това просто звучи пожелателно но не е и ефективно. Така само ако се опитва човек да говори на съвеста на човек и сам да се очаква да се осъзнае, не работи. Не си ли се убедил най накрая в това от света наоколо? Тука трябва съвсем друг подход, ама за това трябват познания за тъмната страна. Хахаха. Трябва да знеш как да работиш с "лудоста" на околните, за да можеш да постигнеш каквото трябва. Трябва активно отнишение, и дори служене с мерки които не изглеждат правилни на пръв поглед, но имат много по добър възпитателен ефект от нежни приказни. Но наистина за да се хване човек с подобен, трябва сам да познава лудоста много добре и то по себе си. И говоря за лудоста от невежеството, и на какво е способно то. Защото без да се осъзнае истинското ядро, матрицата на представата за себе си, подложена на  делириум от неосъзнатост, води до взривоопасна комбинация. 

преди 7 минути, scepsis108 написа:

И между другото, колко внушително звучи да кажеш:

За кралицата обсъждането било приключило още вчера.

Мо, с теб то никога не е започвало, че да приключи.

Както и да е.

Приятна вечер на всички!

Направо си изък за тука приятелю. Ама идвай така от време на мреме да не забравяш, какво е това което те кара всеки път, да не искаш повече. Хахаха 

Редактирано от König (преглед на промените)

преди 1 час, scepsis108 написа:

И какво мислиш, че усеща интуитивно?

Тук, Шунята, той не общува с буди и бодхисатви, а със съвсем обикновени хора, от които не може да научи нищо.

Много усещат интуитвно истинността в някои логически конструкции относно природата на реалността изразени в будизма. Не могат да ги оборят, да ги бутнат с пръст, защото те са прозрачни и пръстът преминава през тях.

Добре де, ние сме, всички сме обикновени буди и бодхисатви. Хората обикновено не разбират що е то пустота, защото погрешно възприемат вътрешните и външните явления като притежаващи същност. Освен това, абсолютизират отделни аспекти на собственото си несъществуване (под същност разбирай нещо което е причина само за себе си, тоест независимо; будистите го възприемат като зависимо), като живот, имущество, слава (показват си телата) и власт.

преди 9 минути, Śūnyatā написа:

Много усещат интуитвно истинността в някои логически конструкции относно природата на реалността изразени в будизма. Не могат да ги оборят, да ги бутнат с пръст, защото те са прозрачни и пръстът преминава през тях.

Добре де, ние сме, всички сме обикновени буди и бодхисатви. Хората обикновено не разбират що е то пустота, защото погрешно възприемат вътрешните и външните явления като притежаващи същност. Освен това, абсолютизират отделни аспекти на собственото си несъществуване (под същност разбирай нещо което е причина само за себе си, тоест независимо; будистите го възприемат като зависимо), като живот, имущество, слава (показват си телата) и власт.

Ти въобще не си в час е пич, тотално си се издухал от кога ти го повтарям. Как ще ми се върнеш на правия път, направо не ми се мисли, ама не ме и интересува. Само не спирам да се изумявам, какви индивиди на какви могат, или по скоро им се иска да се правят. Ма тя неозъзнатоста е много гадна, защото точно на неосъзнатия не му показва какво точно е. То и за това им се вика, заслепени, замаени и отвеяни на невежите, които нямат нищо общо с здравия разум и здраво стъпил на земята.

преди 29 минути, scepsis108 написа:

То няма как иначе ! Аз поне за още 4-5 религии се сещам на първо броене , пък ти си мрънкай , че будизмът не е религия , единствената....:)

Ти ако знаеш в другите религии какви шарении и шарлатанлъци има ! Ама хабер нямаш....! :laughing4:

За хиндуизма те питах , дето трябва уж да ти е близка , пък ти на Супермен се направи , съвсем по Холивудски ! Един вид въздух под налягане.......

Е , плитко е ! Ама ти няма как да го разбереш ! Недостъпно ти е защото си задръстен с будизъм....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 30 минути, König написа:

да не забравяш, какво е това което те кара всеки път, да не искаш повече. Хахаха 

Toва е удачно да бъде подзаглавие на тази тема. :Д

преди 4 минути, by_chechi написа:

То няма как иначе ! Аз поне за още 4-5 религии се сещам на първо броене , пък ти си мрънкай , че будизмът не е религия , единствената....:)

Ти ако знаеш в другите религии какви шарении и шарлатанлъци има ! Ама хабер нямаш....! :laughing4:

За хиндуизма те питах , дето трябва уж да ти е близка , пък ти на Супермен се направи , съвсем по Холивудски !.......

Е , плитко е ! Ама ти няма как да го разбереш ! Недостъпно ти е защото си задръстен с будизъм....

Чечи, стига е, уж притендираш за разбиране а си се оставил по такъв елементарен начин да се заблудиш. Ако наистина малко по задълбочено беше разгледал щеше да си разбрал отдавна че Будизма не е никаква религия. Будизма е наука за Ума, методи за неговото разбиране и упражнение. Това го няма в нито една друга религия, просто няма място за сравнение. Това би трябвало поне да ти е станало ясни, ма ти ако переш шаблоните едни същи върху всичко, нема как да го разбереш. Ти просто не искаш да разбереш, не че не можеш. Сигурно е плод на някакво невежо пристрастие, което дири и на теб самия не ти е осъзнато. Просто преположение, ама звучиш нистина доста налудничево когато се изказваш по този начин за Будизма. 

преди 9 минути, König написа:

Значи , че не ми четеш постовете ! Или ги забравяш ! А моите постове са свързани , не са парче на парче....

Съвсем ясно съм писал какво е общото между будизъм и хиндуизъм , пък оня се измъква като пръдня от гащи , щото си знае къде го боли алмаджика .....Пък ти му се вързваш. Виж им храмовете , поповете......Мислиш ли , че тоя си няма попско наметало и свещи да пали ? :D

преди 6 минути, sound написа:

Toва е удачно да бъде подзаглавие на тази тема. :Д

Аз от кога говоря, да започнем тук да говорим и опознаваме невежеството първо. Защото се оказа че имаме един куп просветени, дето нищо не разбират от невежество, дори и от собственото си. А пък как може някой да е станал просветен без да е разбрал невежеството, няма как. Който знае Будизъм знае че няма как това да се случи. Първо трябва да се осъзнае собственото невежество в целия си аспект, да се остави да се разтвори от самосебе си, и така да изгрее светлината която то е покрило. Няма как в бурята да чакаш да те огрее, или ако стане ще е някакво магарешко лято, дето хем вали хем пече, хахаха 

преди 5 минути, by_chechi написа:

Значи , че не ми четеш постовете ! Или ги забравяш ! А моите постове са свързани , не са парче на парче....

Съвсем ясно съм писал какво е общото между будизъм и хиндуизъм , пък оня се измъква като пръдня от гащи , щото си знае къде го боли алмаджика .....Пък ти му се вързваш...

Това е което ти си мислиш че е общото, и то ако има нещо общо е от неща на повърхноста които си видял от някъде и сравнил. Но нямаш практикеската опитност от работата с тях, за да можеш да разбереш огромната разлика между тях, и така да се убедиш че няма нищо общо. Поне Будизма с някое друга религия, може да има прилики но не и еднаквост.

преди 9 минути, König написа:

....

Супермен няма да е сам ! :laughing4:

Някой ден като се преродя , лично ще ти се обадя по Нет-а ! Обещавам ! :laughing4:

преди 4 минути, by_chechi написа:

Супермен няма да е сам ! :laughing4:

Интересно ли ти е защо и аз съм на същото мнение? А пък всъшност да нямам нищо общо с човек като Скепсис? Дали не е защото може двама напълно различни да са разбрали едно и също? Ка е възможно нещо такова, хахаха.

преди 11 минути, König написа:

Интересно ли ти е защо и аз съм на същото мнение? А пък всъшност да нямам нищо общо с човек като Скепсис? Дали не е защото може двама напълно различни да са разбрали едно и също? Ка е възможно нещо такова, хахаха.

Знам !

Като всеки човек имаш нужда от вяра ! Но си избрал грешната ........

Също като да караш "Москвич 403" в днешно време и да се дуеш ! Даже с москвето по-ще ти ходи ....! :)

Ако не си виждал де ! ....:

4033.jpg

преди 6 минути, by_chechi написа:

Знам !

Като всеки човек имаш нужда от вяра ! Но си избрал грешната ........

Също като да караш "Москвич 403" в днешно време и да се дуеш ! Даже с москвето по-ще ти ходи ....! :)

Не, бъркаш се. И ако не беше така нямаше въобще да си правя труда да ти обеснявам. Но виждам явното неправилно разбитране. Разбери Будизма е мотод за тренировка. Както има много методи за тренировка на тялото, така той е един от методите за тренировка. Наука е за това, за трениовката на ума и какво се случва когато човек практикува медитация. Няма друг източник на подобна информация за природата на ума от медитация. Какво ти е толкова трудно да разбереш не мога да си обесня. 

преди 12 минути, König написа:

За какво ти е будизъм , че да си медитираш ?!

Аз и сега в "движение" го правя !:)

Ти да не си въобразяваш , че медитацията е средство само и единствено на будизъм . Днес е елементарен похват е в психологията....само , че в будизма е по-шаренко , натруфено с измислици...и много по-замърляно с глупости...

П.П. Ей , го ! Пак се "изпари" от сайта , като му опря яйцето у дупето ! :laughing4:

преди 5 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Всички сме равни и всеки има право да бъде уважаван!

Щом като според Будизма не е така да му сера на устата на създателите му!

Какво общо има будизма с уважението? Не мога да разбера, теб никой не те уважава и ти дойде при будистите да чакаш да те уважават по дефолт? хаха, ми успех пък и както виждаш, не се получава. Друго трябва приятелю. 

За какво ти е будизъм , че да си медитираш ?!

Аз и сега в "движение" го правя !:)

Ти да не си въобразяваш , че медитацията е средство само и единствено на будизъм . Днес е елементарен похват е в психологията....само е по-шаренко , натруфено с измислици...

Ми точно за медитацията ми трябва будизма, друго учение няма което да преподава и помага да се развива медитацията.

А тая медитация дето я правиш в движение, я хвали на Шунята. Той и той така ги прави работите, между другото и в движение. 

Аз мога само да ти гарантирам че въобще нямаш и представа какво е точно медитацията. И ако ще се занимавам с медитация ще вярвам на будизма който я преподава от над две хиляди години, а не на някаква психология от 50 години. Много пъти съм казвал, по това кой какво мнение и отнишение има към медитацията си личи много за неговото ниво на осъзнатост и вътрешно разбиране. 

преди 19 минути, König написа:

Ей ти ! Нали си мой човек ! :)

https://www.cvetitaherbal.com/tehniki-za-meditaciq-podredi-mislite-v-glavata-si/?gclid=CjwKEAjwjunJBRDzl6iCpoKS4G0SJACJAx-Vzcu92HElq_vPTXgnzVG8mX-v6cqAcbkzI5BlgGHPYRoCkYfw_wcB

Пък чукни в Гуугъл на "медитация" да видиш повече , ако искаш разбира се ! Може да се задълбочиш с психология....

При това всичко е на "човешки" , разбираем език , без всякакви измислени мистификации.....като налапано пате , с индийски думички оплетено....

....В шарениите и свещите за привличане на прости души е проблема . Да се правят на мнооого повече от колкото са , като ги сложиш на кантара ! Проблемът не е в медитацията....

Ей ти ! Нали си мой човек ! :)

https://www.cvetitaherbal.com/tehniki-za-meditaciq-podredi-mislite-v-glavata-si/?gclid=CjwKEAjwjunJBRDzl6iCpoKS4G0SJACJAx-Vzcu92HElq_vPTXgnzVG8mX-v6cqAcbkzI5BlgGHPYRoCkYfw_wcB

Пък чукни в Гуугъл на "медитация" да видиш повече , ако искаш разбира се !

....В шарениите и свещите за привличане на прости души е проблема , не е в медитацията....

И това ми го даваш като пример? Ми това са най сухите и за абсолютни наинаещи инструкции, които така са написани да звучат смислено, но практически са неизползваеми. Ми тогава кой ще те научи на това да го правиш, или викаш сам? От тази статийка и вече знае човек медитация?Това не може да е сериозно. Трябва много повече информация и подготовка, среща с хора практикуващи обмяна на опит с тях, наблюдения. И много други условия за правилно разбиране, правилно практикуване и правилно развиване на медитация.

Как да ти го кажа без да те обидя , че следва да изучаваш съвременна психология . За това на Мохини й е плитко....и е съвсем права !

А е Чичи - в линка, който даваш става дума за будистки монах. :Д

п.п. а съвременната психология открива неща, които са открити преди хиляди години - та ...... 

Редактирано от sound (преглед на промените)

преди 17 минути, by_chechi написа:

Как да ти го кажа без да те обидя , че следва да изучаваш съвременна психология . За това на Мохини й е плитко....и е съвсем права !

Не е права, специално пък тя. Ако тя беше права нямаше да бяга подир Скепсис и да го пита непрекъснато някакви безсмислени въпроси само да си чеши жеснкото любопитство, без да пита нещо конкретно. Скепсис и го каза много правилно и точно. Тя просото няма какво да попита повече, изчерпана е а пък решение на проблемите няма. Видя се достатъчно ясно.

Не ми трябва да изучавам психология за да знам да медитирам, кавам ти от опит. Аз знам да медитирам и без да съм учил подобни работи. Ще ти кажа защо будизма е за предпочитане пред модерната психология, въпреки че е омотан в много украси и звучи морално остарял. В модерната психология няма термин и понятие като Ум. А Ума е в основата на будизма, и там е дадано най лесните и практични съвети за неговото осъзнаване. Просто трябва шаренията на будизма да не ти пречи и си вземеш каквото трябва от него, а не да се остая това да попречи да се извлече полза от него. Той е толкова безпристрастен и дава най важното без да те задължава с нищо, затова е и толкова чисто от звисимости учение по принцип.

преди 10 минути, König написа:

В модерната психология ням термин и понятие както Ум.

Потърси , потърси в по-дебелите книги . Всичко има . И това което будизмът не е и сънувал има !

...че само аз тук (в сайта) колко съм писал за Ум , неудобно ми е да споменавам...даже ти по едно време ми лайкваше постовете за Ум къде съм писал....

преди 11 минути, by_chechi написа:

Потърси , потърси в по-дебелите книги . Всичко има . И това което будизмът не е и сънувал има...

Няма, търсил съм. Ти какво си мислиш, и на други места съм търсил, и други неща съм пробвал. Даже си се чудя на акъла сега колко съм бил луд да пробвам разни работи без да съм се замислял за последтвията. От там съм разбрал, кое е, което действа най добре, което е правилното. Затова ти и казвам, че без да се пробват от самия човек методите, няма как да се разбере тяхното действие и начин на работа. Аз и вече, благодарение на напътствията на будизма, не ми трябва повече нищо да чета. Само моя ум ми стига за всичко което искам да разбера, само да имам условията в живота да се отдам на това изучаване. Цял живот ще четем ли, ще говорим ли, няма ли най накрая да се седне и да се започне? 

Ако се убеди сам човек в ползите и, ще си е много благодарен на себе си след време че си е светнал на време за нея. Че до сега просто жовота му е бил сън. После има само, жовота преди и след като си се научил да медитираш. Две корено различни фази от живота на човек. 

преди 10 минути, König написа:

Няма, търсил съм.

Нищо не си търсил !

Ей ти за някакво начало ! Ама виж по-долу истинските мислители .......техните трудове трябва да "поразровиш"....Защото искаш много , пък те мързи да си го вземеш...

преди 20 минути, by_chechi написа:

И това което будизмът не е и сънувал има !

Да, да - забавни вицове разказваш понякога. :Д 

Явно не само от будизма не си се интересувал, ами и от психология - прочее да ти кажа: вестник уикенд не е добър източник и за двата предмета. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.