Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за....../

Featured Replies

• Автор
преди 23 минути, _ramus_ написа:

Душко... "познанията" не се виждат... :lol6:

Съгласен съм, не съм твърдял обратното. Вижда се отсъствието на познание, тоест невежеството.

• Отговори 10,1k
  • Прегледи 518,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• А, като започнат да пускат само ваксинирани да пишат и в раздела за мистика и езотерика, проблемът ще се оправи. Тогава ще си все сред нормални хора. Иначе няма да мирясаш, докато не изгониш и не опра

• Śūnyatā
    Śūnyatā

Ако можете поне малко да осъзнаете емоциите си в момента на тяхното възникване, вие ограничавате тяхната активност и те стават подобни на тийнейджъри, които са под надзора на бдителен възпитател. Вие

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Добре дошла ! Къде беше като те нямаше ?

Публикувани изображения

ето ти "гледката' на

преди 3 минути, Śūnyatā написа:
преди 42 минути, Śūnyatā написа:

Познания относно будизма от рамусчо не сме видели тук

преди 29 минути, _ramus_ написа:

Душко... "познанията" не се виждат..

преди 5 минути, Śūnyatā написа:

Съгласен съм, не съм твърдял обратното.

направо изтрещя отново "будистките си познания". :)

Но не можеш само това, продължението отново е потресаващо и само в едно изречение се напрегна с толкова глупости:

преди 7 минути, Śūnyatā написа:

Вижда се отсъствието на познание, тоест невежеството.

1 - "отсъствие на познание" няма как да се "вижда". Още повече - пък щом си бил 'съгласен' че и "познание също няма как да се вижда'.

2. Отсъствието на познание - не е невежество.

Само в това кратко изречение са снесени две глупости, като допълнително си пример що е това "невежество". :) Не отсъствието на знание, а наличието на техен заблуден заместител - прави НЕВЕЖИЯ такъв.

Собствените ти думички статистически са извор на недоразумения, на неточности, на заблуди и направо глупости... Не си виновен с нищо - това ти е "вселената отвътре" и това представяш. Дори и подборката на цитати показва същата 'картина'. Следващият път попитай Ламата - що е това 'токсичен' и дали има в сутрите съвет на буда относно това? :)

Ти, освен с "будистки познания" които с лекота виждаш, или не, си наясно и с човешките отношения, че и понятието "токсичност" в тях, разбира се! :)  Но пък чалгичката не е нужно да се разбира - важното е, че носи на някого преживяване и утвърждение. Вероятно на чалгаря  му се струва 'духовна'.

• Автор
преди 4 минути, _ramus_ написа:

Вероятно на чалгаря  му се струва 'духовна'.

Не. "Духовна" е понятие, което също трябва да се пусне, както алчността, ненавистта и заблудата. 

преди 26 минути, Śūnyatā написа:

"Духовна" е понятие, което също трябва да се пусне, както алчността, ненавистта и заблудата. 

преди нещо да се "пусне" се иска да се "разбира" що е то. :)  Преди да "пуснеш" понятията - е нужно първо да вникнеш в съдържанието им. А да не би да искаш да кажеш че имаш вникване в значението на психичните явления - като 'Алчност', Ненавист или Заблуди? Или щото Далай Лама и няколко други автори на "детски хитове" така са написали?

И също така - "ПУСНЕ" - също е понятие. Будизъм - също е само понятие. И тях ли ще "пуснеш"? :) Направо си ги "изпуснал" отвсякъде - както се вижда из темата.

Понеже си "познавач" да ти напомня, че "понятията" нито се хващат, нито пускат. :) Както и "познанията , или липсата им" - не се виждат, нито чуват...

Душко, всяко включване с лични думички прозира пълнежа ти. Ти си идеален "будист" - нямаш проблеми да "изпразниш нещо", което е празно. Но пък - и чужди думички да пляскотиш - липсата на пълнеж отдолу пак прозира...

Най-веселата част са готовите клишенца и опита ти да ги привиждаш като "мислене", че дори и като поучителни послания се напъваш да изглеждат.

• Автор
преди 19 минути, _ramus_ написа:

И също така - "ПУСНЕ" - също е понятие. Будизъм - също е само понятие. И тях ли ще "пуснеш"? :)

Естествено, това е смисълът на медитацията. Но същност за съжаление няма, такава която да съществува сама по себе си. Ако виждаш такава - това е илюзия. 

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

Естествено, това е смисълът на медитацията.

:lol6:Смисъл ли има "медитацията"... ? За кого, точно?

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

Естествено, това е смисълът на медитацията. Но същност за съжаление няма, такава която да съществува сама по себе си. Ако виждаш такава - това е илюзия. 

Понятия също са "медитация", смисъл, същност, съжаление, съществува, себе си, има-няма, виждане, илюзия... Понеже "трябва" да ги пуснеш де - но още преди да си ги "хванал". :)

Какви глупости твориш - за пореден път, а дори не схващаш... Но таман, иначе капитанчето как ще се обади за дежурния дууйет - той направо е "пуснал понятията", (дето бог му ги е дал. с подозрението че е измамен), пък и какво да ги прави като само му пречат ( и той им пречи на тях)... :)

• Автор
преди 32 минути, _ramus_ написа:

:lol6:Смисъл ли има "медитацията"... ? За кого, точно?

За този който изпитва смущаващи емоции.

От това че медитиращия или изпитващия страдания е подобен на илюзия, не следва че не трябва да медитира и личността не бива да се развива в посока освобождение от негативните емоции, причинени от вярата в реалността, нереалността или истинско и неистинско съществуване. 

Желанието, ненавистта и заблудата се появяват, когато тенденцията да виждаме пустотата на "нещата" (вътрешните и външните явления) е слаба и когато не осъзнаваме, че възникването им от причини и условия ги прави подобни на илюзия. 

Възмущението, неудовлетвореността вследствие на неуравновесеността, гневът, чувството за собствена значимост спрямо другите и умаловажаването им - са все смущаващи емоции. 

преди 1 час, Śūnyatā написа:

смущаващи емоции

Такива няма, т.е. Кой смущават?! Ако ти се смущаваш от своите емоции е едно, но ако друг се смущава от твоите емоции е друго. 

В случая не смутът е от значение, а до какво довежда въпросната емоция, т.е. до удовлетворение или неудовлетворение на и двете страни.

Примерно: Отиваш на погребение и започваш да се хилиш и да нареждаш, че мъртвеца бил глупав. Това определено е смущаващо за близките, но е удовлетворение за теб, а за тях е неудовлетворение. 

п.п. Най-грозното нещо е един знаещ да се присмива на незнаещ. Един незнаещ когато се присмива на знаещ само може да доведе до усмивка. ;) 

преди 6 часа, Śūnyatā написа:

За този който изпитва смущаващи емоции.

демек:

Възмущението, неудовлетвореността вследствие на неуравновесеността, гневът, чувството за собствена значимост спрямо другите и умаловажаването им - са все смущаващи емоции. 

А кои емоции не са "смущаващи"... Ти смущаваш ли се като ги "изпитваш".

Скъсвам се от смях как сговора на преводачите от санскрит са си измислили сговорно всички тия напудрени балаболки - "смущаващи емоции" е пълен идиотизъм... но нали така "било написано в сутрите"... пък и ти не си религиозен, нито последовател - а разумен "будистки практик"...

Желанието, ненавистта и заблудата се появяват, когато тенденцията да виждаме пустотата на "нещата" (вътрешните и външните явления) е слаба и когато не осъзнаваме, че възникването им от причини и условия ги прави подобни на илюзия. 

А това е поредната изцепка на глупомера, който те е налегнал в това дъждовно време... Имаш невероятни умения и опит в едно изречение да събираш толкова много глупости и недомислици ... Капитанчето да не пропусне да те лайкне... щото и той светлее та се къса. Пък бог му е дал "светенето", пък може и да го мами...

• Автор
преди 16 часа, _ramus_ написа:

А това е поредната изцепка на глупомера,

Всичко което виждаш е обусловено от ума и кармата. Един вижда "глупомер", друг подобие на илюзия, трети друго нещо. 

• Автор
преди 19 часа, _ramus_ написа:

А кои емоции не са "смущаващи"... Ти смущаваш ли се като ги "изпитваш".

С практиката и самоосъзнаването смущенията намаляват. Всичко опира до реализацията на пустотата. Ако отсъства такава реализация, въз основа заблудите в главите възникват всякакви образи, които пораждат емоции несъответстващи на действителността. Силните емоции пораждат смущения. Ако няма контрол, всяка емоция се усилва от ума до смущаваща или направо извира от него като такава, във формата на гняв, обиди и друго неуравновесено поведение. 

Пустота означава също и пълно отсъствие на описателни характеристики. Когато някой описва и критикува другите, изпада в доста скверно положение. Когато умът не е лишен от илюзорни образи и обекти, не може да достигне дълбоко умиротворение. Ако някой не практикува и не медитира - това си личи. 

преди 7 часа, Śūnyatā написа:

от ума

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

Когато умът

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

Ако няма контрол, всяка емоция се усилва от ума

Поредните глупотевини и папагалене на клишенца. А още УМ не знаеш какво е. :) Да не говорим за "емоции"... Пък "контрол на емоциите"... пък "смущения"... - "мила моя майно льо"... 

Ей така сте всеки с неговото си религиозно блеене - повтаряте до захлас който каквото си е набоз'ал...

• Автор

Който може - практикува, който не може - критикува. 

- Ще те въведа в истинската природа на ума - каза ми той, взе камбанката и малкия си барабан и започна напевно да призовава всички учители от приемствената традиция - от изначалния Буда до неговия собствен учител. След това ме въведе. Съвсем неочаквано ми зададе един въпрос без отговор - „Какво е умът?" - и се вгледа дълбоко в очите ми. Това ме изненада силно. Умът ми сякаш рухна. Не останаха нито думи, нито имена, нито мисли - всъщност не остана ум.

Какво се случи в този изумителен миг? Миналите мисли бяха мъртви, бъдещите още не бяха родени. Потокът на моите мисли беше прекъснат. И в това стъписване се отвори една празнина, а в нея се появи едно непосредствено и чисто усещане за настоящето - освободено от всякакво вкопчване в каквото и да било. Беше просто, необременено и фундаментално. И въпреки това тази необременена простота излъчваше топлината на огромно състрадание.

Колко много неща бих могъл да кажа за този миг! Очевидно учителят ми беше задал въпрос. Все пак аз знаех, че не очаква отговор. И преди дори да започна да търся отговор, вече знаех, че такъв няма. Стоях стъписай и изумен и въпреки това у мен се надигаше някаква светла увереност, която дотогава ми беше непозната.

Учителят ме попита „Какво е умът?" и в този момент аз се почувствах така, сякаш всички знаят, че не съществува такова нещо, а аз съм последният, който го научава. Колко нелепо ми изглеждаше тогава да търся ум!

Това, което направи учителят ми, засади дълбоко у мен едно семенце. По-късно разбрах, че в нашата приемствена традиция е прието въвеждането в природата на ума да се извършва по този начин. Но тогава не знаех това и всичко за мен беше напълно неочаквано, изумително и силно.

Според нашата традиция трябва да са налице три „автентичности", за да се извърши въвеждането - благодатта на автентичен учител, всеотдайността на автентичен ученик и автентичен приемствен метод за въвеждане.

Президентът на Съединените щати не може да ви въведе в природата на вашия ум, не могат да го направят майка ви или баща ви. В случая няма значение с каква власт разполага някой или колко ви обича. В природата на ума ви може да ви въведе единствено човек, който сам напълно я е осъзнал и носи в себе си благодатта и опита на приемствената си традиция.

Tибетска книга за живота и смъртта

Согиал Ринпоче

Согиал Ринпоче - Тибетска книга за живота и смъртта.zip

• Автор

Why is it? Because: All phenomna are like a dream, an illusion, a bubble, a shadow, like dew and lightning. Thus should you meditate on them.

The Diamond Sutra
Translated at the Sukhavati Forest Retreat

Патрул Ринпоче бил напреднал в йога-практиките и ясните представи, но бил блокирал - никоя мандала на божествата не можела да се яви ясно в главата му.5 Един ден той попаднал на До Кхиентсе, който бил запалил огън на открито и пиел чай край него.

В Тибет ако видиш учител, когото уважаваш, по традиция падаш ничком на земята в знак на уважение. Когато Патрул Ринпоче направил това, До Кхиентсе го видял още отдалеч и изръмжал заплашително:

- Ей, куче! Ако си толкова смел, ела тук!

До Кхиентсе бил много внушителен учител. Имал вид на самурай - с дълга коса, екстравагантни дрехи и страст да язди красиви коне. Когато Патрул Ринпоче продължил да се кланя и да приближава още повече, До Кхиентсе започнал да го ругае и да го замерва с камъчета, а после и с големи камъни. Когато най-накрая Патрул Ринпоче се приближил достатъчно, До Кхиентсе започнал да го удря и бие, докато не го проснал в не свяст.

Когато Патрул Ринпоче дошъл на себе си, съзнанието му било напълно променено. Мандалите, които се опитвал толкова усърдно да извика в представите си, се появили спонтанно. Ругатните и обидите на До Кхиентсе разрушили и последните останки от концептуалния ум на Патрул Ринпоче, а всеки камък, който го удрял, отварял центровете на енергията и каналите на тялото му. В продължение на две чудесни седмици пред­ставите за мандалите не го напускали.

...

Из книгата.....

• Автор

“We are gene-copying bio-robots, living out here on a lonely planet in a cold and empty physical universe.”

Thomas Ligotti, The Conspiracy Against the Human Race

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

И в этом, если постичь иллюзорность всего нашего мира, можно найти частичку сатори.

Филип К. Дик

преди 5 минути, Śūnyatā написа:

И в этом, если постичь иллюзорность всего нашего мира, можно найти частичку сатори.

Филип К. Дик

Абе, ти нали го разбираш християнството. Как тълкуваш това ?

[13:16]  И той ще направи, щото на всички - малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби - да се даде белег на дясната им ръка или на челата им,
[13:17]  та никой да не може нито да купува, нито да продава, освен оня, който има тоя белег, или името на звяра, или числото на името му.

св. Йоан Богослов

Откровение на Йоан.

Това според мен не е пророчество, а история, която се повтаря.

И не само според мен, но и според други просветлени.

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

:lol6:Политическото тролене и продължително антивакс глупотевене са просто израз на вече случило се изтрещяване. Веселото е, че изтрещелия настоява че било 'просветление'. Но е прав - така са "и другите просветлени'... :)

• Автор
преди 5 часа, Реджеп Иведик написа:

Абе, ти нали го разбираш християнството. Как тълкуваш това ?

[13:16]  И той ще направи, щото на всички - малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби - да се даде белег на дясната им ръка или на челата им,
[13:17]  та никой да не може нито да купува, нито да продава, освен оня, който има тоя белег, или името на звяра, или числото на името му.

св. Йоан Богослов

Откровение на Йоан.

Това според мен не е пророчество, а история, която се повтаря.

Сега е който няма сертификат. Да, повтаря се, докато някои не успеят да наложат пълен контрол над населението на планетата. От историята се разбира, че една държава или корпорация е невъзможно да го постигне сама, затова сега са се обединили. И при Оруел и при Филип Дик и в Библията има знаци за това. Все някой ден ще се случи... 

преди 12 часа, Śūnyatā написа:

да наложат пълен контрол над населението на планетата.

Кой и защо иска да контролира населението?!

на 10.11.2021 г. в 8:07, _Aumi_ написа:

Кой и защо иска да контролира населението?!

извънземните (но не такива с тела и космически кораби) го правят

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.