Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Будизъм /за....../

Featured Replies

преди 9 минути, some_spirit написа:

извънземните (но не такива с тела и космически кораби) го правят

Мислиш, че извънземните са по-лоши от земните?

• Отговори 10,1k
  • Прегледи 518,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• А, като започнат да пускат само ваксинирани да пишат и в раздела за мистика и езотерика, проблемът ще се оправи. Тогава ще си все сред нормални хора. Иначе няма да мирясаш, докато не изгониш и не опра

• Śūnyatā
    Śūnyatā

Ако можете поне малко да осъзнаете емоциите си в момента на тяхното възникване, вие ограничавате тяхната активност и те стават подобни на тийнейджъри, които са под надзора на бдителен възпитател. Вие

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Добре дошла ! Къде беше като те нямаше ?

Публикувани изображения

преди 13 минути, _Aumi_ написа:

Мислиш, че извънземните са по-лоши от земните?

аз ти пиша, че извънземните са те превзели мисловно ти ми ги сравняваш с хората, я бягай от тук (на тъпи въпроси не отговарям)

преди 6 минути, some_spirit написа:

аз ти пиша, че извънземните са те превзели мисловно ти ми ги сравняваш с хората, я бягай от тук (на тъпи въпроси не отговарям)

аз пък твърдя, че едва ли има по-зло същество от земният човек!

на 11.11.2021 г. в 21:14, _Aumi_ написа:

аз пък твърдя, че едва ли има по-зло същество от земният човек!

може да си твърдиш каквито си искаш глупости, изобщо не ме интересуват (освен това едва ли си срещала нещо друго освен земни хора и животни, но правиш велики сравнения какъв бил човек)

преди 8 часа, some_spirit написа:

може да си твърдиш каквито си искаш глупости, изобщо не ме интересуват (освен това едва ли си срещала нещо друго освен земни хора и животни, но правиш велики сравнения какъв бил човек)

откъде знаеш, може и да съм срещала...

• Автор

Аз вярвам, че няма място в този свят, което да не се явява средоточие на илюзията.

Мацуо Башо

на 15.11.2021 г. в 19:36, Śūnyatā написа:

Аз вярвам, че няма място в този свят, което да не се явява средоточие на илюзията.

Хайде сега да обясниш на един профан, какво е илюзия?

п.п. И какво ти помага това, че след като си разбрал, че си илюзия в този свят?! За какво го живееш?! Кое те кара да чакаш своята смърт?! 

Това са опасни неща. Обоснови се, защо споделяш тази максима или каквото и да е на Мацуо Башо, защото граници с втълпяване към ... 

• Автор
на 16.11.2021 г. в 20:06, dioib написа:

Хайде сега да обясниш на един профан, какво е илюзия?

п.п. И какво ти помага това, че след като си разбрал, че си илюзия в този свят?! За какво го живееш?! Кое те кара да чакаш своята смърт?! 

Това са опасни неща. Обоснови се, защо споделяш тази максима или каквото и да е на Мацуо Башо, защото граници с втълпяване към ... 

Тази случайна

среща на възможности

нарича себе си аз. 

Кай Фолкман

• Автор
на 16.11.2021 г. в 20:06, dioib написа:

п.п. И какво ти помага това, че след като си разбрал, че си илюзия в този свят?! За какво го живееш?!

Реално няма "нещо" за което да се живее. 

"... методът на Нагарджуна е просто да покаже, че всички неща са без "собствена природа" (свабхава) или самостойна реалност, тъй като съществуват само в съотношение с други неща. Нищо във вселената не може да съществува само за себе си - нито една вещ, нито един факт, нито едно същество, нито едно събитие - и поради тази причина е абсурдно едно нещо да бъде извадено като идеал за постигане."

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

Нищо във вселената не може да съществува само за себе си

Напротив! Един камък, една прашинка, удовлетворява това, докато не се сблъска с нещо друго или  бъде привлечена от черна дупка. 

Това което описваш ти е хоризонт на събитията. Духът ти е привлечен от тялото и докато не преминеш в отвъдното си тук. 

За разлика обаче от материята, която се влияе от елементарните нютонови закони, то духът има и имагинерна големина и в тоя случай жертвайки въпросното въображение ставаш вечен, но не и жив. 

Така, че с теб ще си поговорим отново след 100 години ... до тогава си блуждай в твоята илюзия.  :) 

преди 21 часа, Śūnyatā написа:

Реално няма "нещо" за което да се живее. 

... освен това да се "общува с цитати". На всеки въпрос - цитат на чужди думички. И бот-репликатор ще свърши същото... "Реалния" фанатик го беше практикувал това сред друга тема - на всеки друг коментар, той "отговаряше" с новозаветни цитати. Само мъничко да се отклонеше и се почваха глупостите и лъсва 'вътрешната немотия'.

От толкова време в тази тема твоите думички са сведени до изречение. Защото ако вземеш да напишеш повече... и се почват глупостите и ти си го знаеш чудесно, щото не е като да не е изписано. Затова - семпло и сред сигурното убежище на чуждиците. Те великите и просветлени всичко са казали, що да се мъчиш, пък и виртуала ги предоставя без пари и лесно. Остава едно религиозно изтрещяване, през припознаване на едно или на друго.

• 2 седмици по-късно...

Това е истината !

Скепсис дето се зъбеше. Буда бил казал, че няма Бог.

Щот не е гледал клипа до края.

Садх Гуру е просветлен.

И аз преди 10 години получих просветление.

За това ви казвам, да не вземате думите на Буда за чиста монета. Ако Буда разговаря с друг, той не разговаря с теб.

Думите на Буда са според събеседника на Буда.

Кога Буда казва, че Бог съществува? Когато въпроса е отправен от човек, който твърдо счита, че Бог не съществува.

Кога Буда казва, че Бог не съществува? Когато въпроса е отправен от човек, който твърдо счита, че Бог съществува.

Кога Буда мълчи? Когато въпроса е отправен от човек, който нито вярва, че Бог съществува, нито не вярва, каквито са повечето хора.

Затуй на Буда му се носи славата, че е мълчал, когато му задават въпроси от метафизически характер.

Това не е вярно. Буда най често мълчи, защото най често получава въпроси от хора, които нито вярват, нито не вярват в Бог, тъй като това са болшинството от хората по света.

• Автор

Съществува познание, което лишава от тежест и важност онова, което вършим: според това познание нищо няма основание с изключение на самото него. То е до такава степен чисто, че отхвърля самата идея за обект, израз е на онова върховно знание, от гледна точка на което дали ще осъществим едно действие или не, няма никакво значение и което е съпътствано от също като него върховно задоволство: задоволството от това да повтаряме по всеки повод, че няма постъпка, която би си струвало да подкрепим, че няма нещо, което да съдържа дори следа от субстанция, че „реалността“ е безсмислица.

Емил-Мишел Чоран

"Хората, които си мислят, че преследват цел, дадена им от Бог, извършват най ужасяващите жестокости, без угризения на съвестта."

Садх Гуру

на 3.12.2021 г. в 19:56, Реджеп Иведик написа:

Садх Гуру е просветлен.

И аз преди 10 години получих просветление.

За това ви казвам

:lol6:щото ти си гледал клипа до края... Затова "ни казваш" - това е истината. Сега иде ред на юнгите на кораба да се поклонят и да извикат 'слава на гуруто"... Ако не са пияни, разбира се...

Тоя твой колега "гуру" приехте ли го сред Възраждане? Ми можехте дори да го издигнете за депутат. Още някой процент можехте да качите - с феновете на "гуруто'...

Тва "просветлените" сте голяма работа - единия тубите се вживява и ги налива в темата, другия налива текстове вече години - пак за вживяване. Няма такива 'просветлени', просто... :)

• Автор

Aryadeva

Whoever sees phenomena as like

A collection of mechanical devices

And like illusory beings,

Most clearly reaches the excellent state.

Only childish people like cyclic existence. The wise who directly perceive dependent arising as lacking inherent existence see external and internal phenomena as like a collection of mechanical devices made of wood that look like men and women. Those who see phenomena as empty of inherent existence, yet appearing like illusory people, traverse cyclic existence and most clearly reach the excellent states of liberation and omniscience. It is like the mechanic who shamed a painter by means of a mechanical woman. The painter caused him suffering in return.

A painter was staying in the home of a master mechanic who, as a joke, sent a mechanical woman to him. Thinking that she was a maid who had been sent for him to enjoy and with whom he could do as he pleased, he took her hand only to find it was hard wood. He felt mortified and to take revenge painted himself committing suicide on the wall. When the master mechanic saw it, he felt remorse and thought the painter had killed himself in shame after touching the mechanical device.

Though the woman created through meditative stabilization and the dream body do not have true existence, they act as causes for erroneous attachment to the self. Although the illusory maiden conjured by a magician does not have true existence, she confuses the mind.

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

Човек вижда само онова, което гледа, а гледа само онова, което е вече в съзнанието му.

Алфонс Бертийон

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

One who looks upon the world as a bubble and a mirage, him the King of Death sees not.

Гледай на света като на един голям сапунен мехур, приеми, че той е само мираж. Онзи който възприема света така, остава незабелязан за Мара, царя на смъртта. 

Dhammapada

• 2 седмици по-късно...

А истинността на твърдението променя ли се? Ако се промвни, твърдението ще стане невярно. Ако не се промени, твърдението ще противоречи на самото себе си. 

Променливо и непроменливо са ограничения. В будизма неизразимото се представя като едновременно променливо и неизменно, и като нито променливо, нито неизменно. Но въпросът не е до думите, а до разбирането им. 

преди 24 минути, Śūnyatā написа:

gzjqjze439p31..png

• Автор
преди 16 минути, Just a Stranger написа:

Но въпросът не е до думите, а до разбирането им. 

С това съм съгласен. Иначе всяко твърдение може да се оспори, но за целта трябва да имаш неоспорими аргументи. Играта на думи е безсмислена от практична гледна точка.

279. 'All forms are unreal,' he who knows and sees this becomes passive in pain; this is the way that leads to purity.

"All forms of existence are unreal" (an-atta); he who perceives the truth of this gets disgusted with this world of suffering. This is the path to purity.

Sabbe dhammā anattā'ti yadā paññāya passati
Atha nibbindati dukkhe esa maggo visuddhiyā.

The forms are unreal because they are mere aggregates held together by desires. They disintegrate upon death. Hence who knows that name and form are mere formations learns to accept his pain also as a formation and bears it with indifference.

Dhammapada

преди 36 минути, Śūnyatā написа:

279. 'All forms are unreal,' he who knows and sees this becomes passive in pain; this is the way that leads to purity.

Добре, но е уточнено "форми". Да, имат се предвид и абстрактни форми, т.е. всякакви организирани по някакъв начин съвкупности, но принципите организиращи формите примерно не се променят. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.