Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да си лафим за Линукс

Featured Replies

преди 4 минути, ДИоNД написа:

Здначи нямаме конкуренция ... сбъсък на интереси ... ти погваш сис админите, а ази диск агите  ... :) ке ги видим другите чиповеци .. :)  

E как да погна себе си ? Беше майтап, в прочем фрийбдсм е хостнейма на един мой сървър, с фрийбиесди 10,на който умря ило2-ката

• Отговори 693
  • Прегледи 56,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 15 часа, petie1 написа:

Ами не винаги е от средфата някои дистрибуции може да имат пакети които липсват и които се инсталират впоследствие, иначе средата можеш да си туриш минималната и си гласиш ппо цвет и вкус и хардуер

Имам предвид, както са си по дефолт.

преди 3 минути, Крематориум написа:

E как да погна себе си ? Беше майтап, в прочем фрийбдсм е хостнейма на един мой сървър, с фрийбиесди 10,на който умря ило2-ката

Още не съм на FreeBSD ... а на BSDНекво ... ;) но е различно от GRUB ... примерно ... само аз знам къде е резервния запис ... ;) 

преди 21 часа, petie1 написа:

Леле и това ли? Първо да го оправят да стане браузър па тогаз може

Оправиха го, взеха кода на Хромиум.

• Автор
преди 39 минути, bvbfan написа:

Оправиха го, взеха кода на Хромиум.

Колко типично за М$

преди 10 часа, Крематориум написа:

Аз измислих FreeBDSM   бсд базирана ос за садомазохистични системни администратори.

Викаш яко ще ни чанчиш да ставаме юниксчии а? Аз сериозно се хванах с BSD че да съм готов за мръсните ръчички на М$

на 28.01.2020 г. в 21:42, petie1 написа:

Тва нещо искат да ни го набутат и на нас в Линукс

Не виждам как ще стане. Може да успеят да го набутат в Убунту, защото Каноникал се надупиха и станаха Микроникал, но на други дистрибуции - абсурд. Даже и Ментата има Дебиан-базирано издание, така че ако случайно го набутат в Убунту, човек винаги може да мине на LMDE, ако държи да е Мента. Отделно и че винаги има начин да го махнеш, примерно ръчно. Играчка е, но е напълно възможно. В Арч пък е съвсем абсурд да ни го пробутат. Може само да го добавят в репото, за който го иска, но няма начин да принудят когото и да било да го ползва. А пък в много, много, много краен случай, което ме съмнява да се стигне дотам, просто всички ще се научим да ползваме FreeBSD и Микрошит пак ще духат супата.

• Автор
преди 5 минути, Валсо написа:

Не виждам как ще стане. Може да успеят да го набутат в Убунту, защото Каноникал се надупиха и станаха Микроникал, но на други дистрибуции - абсурд. Даже и Ментата има Дебиан-базирано издание, така че ако случайно го набутат в Убунту, човек винаги може да мине на LMDE, ако държи да е Мента. Отделно и че винаги има начин да го махнеш, примерно ръчно. Играчка е, но е напълно възможно. В Арч пък е съвсем абсурд да ни го пробутат. Може само да го добавят в репото, за който го иска, но няма начин да принудят когото и да било да го ползва. А пък в много, много, много краен случай, което ме съмнява да се стигне дотам, просто всички ще се научим да ползваме FreeBSD и Микрошит пак ще духат супата.

Пиши в патката Powershell for Linux и чети

преди 9 минути, petie1 написа:

Пиши в патката Powershell for Linux и чети

Няма какво да му чета. Щом е на микрошит, няма и да го погледна даже. И никой не може да ме накара да го инсталирам.

• Автор
току-що, Валсо написа:

Няма какво да му чета. Щом е на микрошит, няма и да го погледна даже. И никой не може да ме накара да го инсталирам.

Ам и аз съм така ама не пречи да си следиш протиника за да няма после изненада изотзаде :biggrin:

преди 1 час, petie1 написа:

Ам и аз съм така ама не пречи да си следиш протиника за да няма после изненада изотзаде :biggrin:

Няма шанс. Преди да обновя системата, преглеждам внимателно всеки пакет, който има намерение да се инсталира. Ако не искам нещо, го натиквам в IgnorePkg и рефрешвам проверката за ъпдейти. Така че изненада откъм задната броня няма как да се случи. ;) 

Може и да е леко извън темата, но, моля, ако някой ползва Opera да ми каже, дали все още се отваря в средата на екрана и не може да запамети размера от предишната сесия. Благодаря предварително за отговорите !

преди 12 минути, cybercop написа:

ако някой ползва Opera да ми каже, дали все още се отваря в средата на екрана и не може да запамети размера от предишната сесия.

Помни размера и позицията. Току що пробвах с нов профил.   :)

Но защо пишеш в тази тролска тема?

преди 13 минути, p4p написа:

Помни размера и позицията. Току що пробвах с нов профил.   :)

Но защо пишеш в тази тролска тема?

Да троля в нея. Не, че и въпросът е на много високо техническо ниво. По коя графична среда ползваш Opera ?

преди 7 минути, cybercop написа:

По коя графична среда ползваш Opera ?

Аз ползвам Opera навсякъде.

Пробвах и в Xfce:

https://i.imgur.com/rpXjc6e.png

Помни.  :)

Много се радвам. Бях я отписал, като алтернатива. Това с команда за отваряне на цял екран в стартера не е никакво решение, защото и тази настройка не помни. Първо се отваря центрирано, а после изпълнява командата за отваряне на цял екран.

• Автор
преди 1 час, cybercop написа:

Може и да е леко извън темата, но, моля, ако някой ползва Opera да ми каже, дали все още се отваря в средата на екрана и не може да запамети размера от предишната сесия. Благодаря предварително за отговорите !

Не е извън темата защото се отнася за Линукс а и тема за Опера не видях в Линукс раздела

преди 1 час, cybercop написа:

Manjaro KDE 

Отваря се на цял екран сега. Това е от последния ъпдейт  и го оправиха това кофти отваряне в прозорец

Редактирано от sokoban (преглед на промените)

преди 27 минути, sokoban написа:

Manjaro KDE 

Отваря се на цял екран сега. Това е от последния ъпдейт  и го оправиха това кофти отваряне в прозорец

Чудесно ! Проблемът е поне от две години и за него има стотици доклади. Сигурно е бил много сериозен, а и в Opera по принцип имат малко време за оправяне на бъгове. Там се занимават повече с творческа дейност и внедряване на новости.

Обръщение и тук:

Кажете му на оня вашия фанатик, че може да ползва тази тема:

Толкова ли неграмотни хора има сред Вашите среди???

п.п. Това е във връзка с:

преди 8 часа, MLukanova написа:

Добре. Ще ти го изясня по възможно най-простия начин. Колко време в windows раздела си разсквахте само теми за windows и никой не ви се мешаше? Да, може да е имало коментар тук-там, но нищо сериозно. За сметка на това обаче ред хора тролеха и тролят сега в linux раздела. Забелeжи, не от седмица! Никой не ви се подиграваше за мизерната ОС, още по-малко пък ви даваше оценки какви сте. Сам каза, в този форум никой нищо не може да накара някому да стори. Та, не гледай на мен като причина. Сам знаеш, че не съм причина, а съм вследствие. Windows тролове без грам IT умения системно тролят linux форума от много време и нищо не им правите. На мен ми триете адекватни постове точно по темата, а груби постове в нарушения на Правилата в линукс раздела, не ги триете.

За да ти оправя вечерта, ще ти вметна, че обмислям да стане и по-зле - цели теми и ще ги държа да са най-отгоре, както вие правите в linux раздела. Теми с хубави, ясни и изчерпателни заглавия, със подкрепено с ред факти, линкове, скрийншоти, клипове в коментарите. Та, спокойно, може и по-зле да стане - сега просто наблюдавам.

За изясняване на казуса ...

И аз наблюдавам!!!

Грамотен човек да му обясни .... аз нямам намерение да става по-зле, но не знам какъв по нов ник ще си измисли ... и определено не ще е по моя вина, че е станало по-зле ... поне веднъж за винаги да се разбере какви хора не се толерират тук!!!

• Автор

Ей как се монтира ufs за писане под Линукс? Само за четене успях да го подкарам

Няколко въпроса. Защо аджеба ползваш UFS- тази файлова система е адски морално остаряла. BSD или Соларис имаш инсталиран на този FS.  UFS2 модула как го ползваш - компилиран в ядрото или добавен в последствие.  Силно непрепоръчително е да пишеш в UFS дял от Линукс,можеш да счупиш много лошо FS-a и да изгубиш данни, затова по-подразбиране модула няма write опция. По-добре ползвай zfs, дори с по-малко рам, не е чак толкова бавна.

• Автор
преди 1 минута, Крематориум написа:

Няколко въпроса. Защо аджеба ползваш UFS- тази файлова система е адски морално остаряла. BSD или Соларис имаш инсталиран на този FS.  UFS2 модула как го ползваш - компилиран в ядрото или добавен в последствие.  Силно непрепоръчително е да пишеш в UFS дял от Линукс,можеш да счупиш много лошо FS-a и да изгубиш данни, затова по-подразбиране модула няма write опция. По-добре ползвай zfs, дори с по-малко рам, не е чак толкова бавна.

А всъщност ползвам виртуалка с FreeBSD 12

Device     Boot Start      End  Sectors Size Id Type
/dev/sdb1  *       64 54525951 54525888  26G a5 FreeBSD

UFS2 модула е директно от ядрото та ми стана интересно как се пише в UFS от Линукс ей така за всеки случай

преди 3 минути, petie1 написа:

А всъщност ползвам виртуалка с FreeBSD 12

Device     Boot Start      End  Sectors Size Id Type
/dev/sdb1  *       64 54525951 54525888  26G a5 FreeBSD

UFS2 модула е директно от ядрото та ми стана интересно как се пише в UFS от Линукс ей така за всеки случай

Най-добре въобще не пиши. Най-удачния вариан е с нфс , поне според мен. Ползвай zfs , колкото и малко рам да имаш, няма да я изяде всичката , бъди спокоен. Ако е от ядрото на 90 процента съм сигурна че няма да можеш да пишеш, а ще ти трябва прекомпилиране - освен ако не са го променили тия 10 години, Просто мерки за безопасност - прекалено много окакани фс-и . Имам трипъл буут HP-UX , FreeBSD  и Гентуу и е мазаница от FS-и. Шпукса ползва Vxfs ,за който има туулове за линукс и бсд но не смея да барам, защото нямам инсталационен диск на 11.31 ако омажа. Единственият адекватен начин за мен да споделям файлове между трите ОС-и е NFS.

• Автор
преди 3 минути, Крематориум написа:

Най-добре въобще не пиши. Най-удачния вариан е с нфс , поне според мен. Ползвай zfs , колкото и малко рам да имаш, няма да я изяде всичката , бъди спокоен. Ако е от ядрото на 90 процента съм сигурна че няма да можеш да пишеш, а ще ти трябва прекомпилиране - освен ако не са го променили тия 10 години, Просто мерки за безопасност - прекалено много окакани фс-и . Имам трипъл буут HP-UX , FreeBSD  и Гентуу и е мазаница от FS-и. Шпукса ползва Vxfs ,за който има туулове за линукс и бсд но не смея да барам, защото нямам инсталационен диск на 11.31 ако омажа. Единственият адекватен начин за мен да споделям файлове между трите ОС-и е NFS.

Тоест да забравя да пиша от Линукс във FreeBSD  :) Мерси за помоща, интересно ми е затва го ръчкам

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.