Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

преди 45 минути, 3.14 написа:

Светата Душка

А това какво е?:D

преди 45 минути, 3.14 написа:

Дните се броят от залез слънце до залез слънце.

Щом дните се броят от залез до залез, как тогава се броят нощите?

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 309,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

преди 14 минути, M.Николов написа:

Е как, как - не е ли ясно, като бял ден (или нощ може би): от изгрев до изгрев. :Д (три нощи и три дни - и със диференциални уравнения не могат ги изкара)

преди 27 минути, M.Николов написа:

А това какво е?:D

Това е стара моя закачка за запознати. :P

преди 27 минути, M.Николов написа:

Всяка цивилизация има свой начин за измерване на времето.;)

Spoiler

"And it was evening and it was morning, one day" (Genesis 1:5).

Jewish Calendar Date

When G‑d created time, He first created night and then day. Therefore, a Jewish calendar date begins with the night beforehand. http://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/526873/jewish/The-Jewish-Day.htm

преди 3 часа, sound написа:

... с Евангелието, пък после да съставя таблици, а не обратно. След примера, който не можете да оборите - дори това не можете - те ти защо таблицата е невярна: според тази таблица Исус възкръсва на четвъртия ден, защото е след 18 часа, да речем възкръснал е в 18:01 часа. Те ти колко е "сериозна" и "достоверна" тази таблица - елементарно напасване на събития според часовете, както ти изнася.

Разбира се, че не е задължително да е събота, но до сряда без гризане на нокти и мънкяне, че другите нищо не разбирали - няма как да се докара.  

Инак да -  расистката едвали някога ще проумее, че християните празнуват възкресението, а не третия ден от погребението. Отделен е въпроса, че "три дни и три нощи" е метафора, а не датиране на времето според някакъв календар - знак било, че и за бъдещите поколения :Д смешки някакви. 

Говориш без да мислиш.На вселенският събор 325 година се решава Възкресението да се чества в неделя след пълнолунието ,след пролетното равноденствие.Винаги се гледа кога е пълнолунието и тогава се избира дата за честване.Дори и светите отци няма да ти отговорят правилно.Винаги е имало спор дори и за датата на раждане.Християнският празник е в зависимост от еврейския.Правилният ден е сряда.Не виждам какво толкова ви дразни този ден.Не е ли, по важното за един вярващ Възкресението.Таблицата е абсолютно точна .Който има проблем с астрономията , времето и своята вяра си е за негова сметка.

преди 10 минути, Родина написа:

Дори и светите отци няма да ти отговорят правилно.Винаги е имало спор дори и за датата на раждане.Не е ли, по важното за един вярващ Възкресението.

Тези неща вече съм ги казал - даже и в цитата има от тях т.е. повтаряш ме.

Таблицата може да е точна, но не относно повдигнатия въпрос.

Мен лично съвсем никой ден не ме дразни, ако ме дразни нещо, то е някой да се опитва да ми пробутва фалшива информация, че и да настоява да се съглася със същата. 

преди 9 минути, sound написа:

Тези неща вече съм ги казал - даже и в цитата има от тях т.е. повтаряш ме.

Таблицата може да е точна, но не относно повдигнатия въпрос.

Мен лично съвсем никой ден не ме дразни, ако ме дразни нещо, то е някой да се опитва да ми пробутва фалшива информация, че и да настоява да се съглася със същата. 

Не е фалшива.Дори и сред богословите и научните среди има разделение по въпроса.Тъй като библията е най продаваната книга има много преводи от сулю и пулю.Светите отци имат грях към Исус и към всички християни.Но , Видов ден ще дойде.

преди 6 минути, Sleda написа:

Опааа... не беше ли моя?

Хаха, така е, проверих, репликата е твоя. Говорехме си, че Светият Дух, всъщност, е светата душа.

Мea culpa! 

Spoiler

преди 5 минути, 3.14 написа:

Хаха, така е, проверих, репликата е твоя. Говорехме си, че Светият Дух, всъщност, е светата душа.

Мea culpa! 

Покажи скритото съдържание

Ти измисли, че Светия Дух е някак си от женски пол, аз измислих името.

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

преди 29 минути, valkiria1 написа:

още по голям е страхът ,че ще се наложи да се преодолеят векове заблуди и откровени лъжи.

Това няма да се случи скоро, въпреки че не е като да липсват книги в тази връзка или дори информация в интернет. 

преди 4 минути, Sleda написа:

Ти измисли, че Светия Дух е дама, аз измислих името!

Така беше! Ама това, че е дама не съм го измислила аз. 

преди 6 минути, 3.14 написа:

Това няма да се случи скоро, въпреки че не е като да липсват книги в тази връзка или дори информация в интернет. 

Така беше! Ама това, че е дама не съм го измислила аз. 

Изплаших се да не богохулствам с тази "дама" и го промених. Просто закачка...

преди 32 минути, Родина написа:

Светите отци имат грях към Исус и към всички християни.

Ами виждаш ли как елементарно разсъждавате в/у думите на този човек - ако светите отци имат грях към него, то колко повече имат юдеите, които на всичкото отгоре настояват, че те са прави, а не отците. Колко може да е прав убиеца на светеца? 

Честно казано за мен е хем комично, хем трагично, юдеи да разясняват учението на Исус - все едно от комунисти да очакваш демокрация или християнски богослови да обясняват на мюсюлмани, думите на Мохамед. Яд ви е - и то много - че един от вашите създаде учението, което превзе света: та нали Бог обеща, че вашата религия ще е първа. Ама не би - интелигентността на юдеите не стигна, за да прозрат величието на Исус, а вече и унизителното е, че даже тъкмо те са го убили. Всякакви претенции от тук насетне ..... макар и с толкова гъвкав ум, дори и аз не се сещам, за някаква възможност  да ги покриете. Останалото - просто създавате конфликти, че някак си да се почувствате оправдани един вид. 

Твърде евтин конформизъм - и от двете страни. Сами се сещайте що за пример сте - ако това вашето е духовност, то значи духовността е нещо много смешно и глуповато.

преди 40 минути, valkiria1 написа:

.Както казах и преди , има много фурни хляб   да изядат   и дълъг път да изминат   преди да стигнат вещицата   Валкирия

за да те настигнеме трябва да изминеме дълъг път 2000 години назад защото ти стоиш на едно място и не мърдаш!ако малко се помръднеш ще бъде по лесно!

преди 26 минути, Sleda написа:

Изплаших се да не богохулствам с тази "дама" и го промених. Просто закачка...

Всъщност, ако човек е любопитен, може спокойно сам да намери как едни и същи митове се преповтарят в човешката история. Минавайки през Веди, Шумерските писания, Египет, Древна Елада, Рим, та до ден-днешен.

Цитат

Гаутама Буда – роден от девицата Мая, 600 години пр.хр.
Дионисий – гръцки бог, роден от девица в обор.
Квириний – ранен римски спасител, роден от девица.
Атис – роден от девицата Нама във Фригия, ок. 200 години пр.хр.
Индра – роден от девица в Тибет, 700 г.пр.хр.
Адонис – вавилонски бог, роден от девицата Ищар.
Кришна – роден от девицата Деваки в Индия, 1200 години пр.хр.
Зороастър – роден от девица, ок 1500 години пр.хр.
Митра – роден от девица в обор, на 25 декември

Хор, Ра и 25 декември

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 10 часа, valkiria1 написа:

Драга  Мо,

още по голям е страхът ,че ще се наложи да се преодолеят векове заблуди и откровени лъжи.

Как мислиш ,дали християните могат да наричат момента на възскръсването Пасха , след като Исус не е възкръсвал в такъв ден. Защото ясно е записано,че Исус е присъствал на седер Песах ,преди разпъването си. Какво общо имат песах в Библията и християнската пасха ?

Къде пише в евангелието ,че  Исус е възкръснал в неделя?? Къде?? пише ,че жените са отишли на гроба и са го  заварили празен ,не пише ,че Исус е възкръснал в неделя. Прочети  внимателно и схвани разликата.

Матей и Лука ,пишат това :

1 А като се мина съботата, на първия ден от седмицата, дойдоха Мария Магдалина и другата Мария да видят гроба. 

Да не говорим ,че написаното в Марк 16:9-20  изцяло липсва в първите писания и е доказано прибавено много по-късно.

Може ли някой поп да обясни на миряните си  кои са   първия  и втория ден  ден след разпъването , ако Исус наистина е разпънат в петък?

Защото смятането на тези дни ще покаже много ясно ,цялата скалъпена история около дните и ще изкара Исус най-големия лъжец в историята.

Ето какво  излиза по християнската математика :ако разпъването  се е случило  в петък, то тогава първият ден СЛЕД разпъването, щеше да е събота, вторият СЛЕД разпъването щеше да е неделя, а третият -- понеделник.

Всичко доказва ,че сред  уменията и способностите на християните съвсем не може да прибавим броенето. Безнадеждна логика се казва туй. Или просто сляпа вяра.Едно ,че нямат познания за езика на писанията. Друго забравят съвсем категорично ,че се описват иудейски празници и иудейско броене на дните.

Ето така се получава ,че християните разпъват мъртвец и възкресяват  жив човек .

На всички дървени философи в темата ,лека нощ.Както казах и преди , има много фурни хляб   да изядат   и дълъг път да изминат   преди да стигнат вещицата   Валкирия:lipstick:

.:emoji_smiley-14:

Едно е да знаеш ,друго е да можеш ,трето е да го направиш. Да живее Хайтов.

лека нощ . 

Сладки сънища, Вал.

Цялата ти креслива тирада се базира на твърдението, че липсата на тялото на Исус в гробницата означава възкръсване, че означава че той е възкръснал. Значи, станал от гроба и тръгнал, но не е така. Нямало го е тялото на Исус в гробницата в неделя, сигурно и в събота го е нямало. И до ден днешен го няма, (въпреки че ти ни разказа за някакви останки в еврейски гробове). Христос се е явил жив в тялото на Исус на третия ден след смъртта на Исус на кръста. Ясно и недвусмислено точно това Библията казва. Християните празнуват в неделя Възкресение Христово!

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

Поне да беше цитирала правилно, Хайтов.. :/ 

Инак тръгнала за дати, че и часове да спори от преди 2000 години - направо иху аху ......  заради това е: "Едно е да искаш! Друго е да можеш! А трето и четвърто е, да го направиш.". И тези думи се цитират без да се крещи и вряка, че е грозно и неуважително. 

преди 9 часа, sound написа:

Ами виждаш ли как елементарно разсъждавате в/у думите на този човек - ако светите отци имат грях към него, то колко повече имат юдеите, които на всичкото отгоре настояват, че те са прави, а не отците. Колко може да е прав убиеца на светеца? 

Честно казано за мен е хем комично, хем трагично, юдеи да разясняват учението на Исус - все едно от комунисти да очакваш демокрация или християнски богослови да обясняват на мюсюлмани, думите на Мохамед. Яд ви е - и то много - че един от вашите създаде учението, което превзе света: та нали Бог обеща, че вашата религия ще е първа. Ама не би - интелигентността на юдеите не стигна, за да прозрат величието на Исус, а вече и унизителното е, че даже тъкмо те са го убили. Всякакви претенции от тук насетне ..... макар и с толкова гъвкав ум, дори и аз не се сещам, за някаква възможност  да ги покриете. Останалото - просто създавате конфликти, че някак си да се почувствате оправдани един вид. 

Твърде евтин конформизъм - и от двете страни. Сами се сещайте що за пример сте - ако това вашето е духовност, то значи духовността е нещо много смешно и глуповато.

Първо , християнин съм .Второ ти ставаш смешен.Не ти налагам своето мнение , вярвай в каквото поискаш.И трето, върви и поговори с някой поп , но си вземи ракийка.Да вярваш в Исус Христос е повече от това да пишеш глупости в нета.Разликата между Исус,Кришна,Митра?

преди 12 часа, valkiria1 написа:

Къде пише в евангелието ,че  Исус е възкръснал в неделя?? Къде?? пише ,че жените са отишли на гроба и са го  заварили празен ,не пише ,че Исус е възкръснал в неделя. Прочети  внимателно и схвани разликата.

Матей и Лука ,пишат това :

1 А като се мина съботата, на първия ден от седмицата, дойдоха Мария Магдалина и другата Мария да видят гроба.

и кой е първия ден от седмицата?
:(
според писанията, на третия ден е бил жив, така че не го туряйте отново в земята

и да, никой не знае, кога точно е роден Исус, но се празнува рождението му
дори да има "противоречия", ние християните празнуваме възкресението
:no-no:
и се спрете с тоя буквализъм вече

преди 1 час, valkiria1 написа:

който ще тръгне да напада собствения си храм ?

valkiria,valkiria Той говори за храма на сърцето!Бог е сърцеведец!

ти за каманье и дърви ли си мислиш!изхвърли талмудата!:lol6:

преди 2 часа, valkiria1 написа:

Погребаният иудей се оставя да престои в гробница една година за да изтлее тялото и чак тогава се извършва препогребение на останките.. Кой е тоя дето ще ходи да търси и помазва тяло на третия ден ?

Мария Магдалена. В Матей 28 гл. си пише всичко. Щом думите на Исус са достатъчно основание да се сложи охрана на гробницата, за да не би учениците на Христос да откраднат тялото му, за да "докажат", че пророчеството му ще се сбъдне, защо да не е достатъчно основание и за Мария Магдалена да провери след третия ден там ли е тялото му или не.

преди 8 минути, valkiria1 написа:

Щях да сложа градация на тази глупост , но се сещам ,че става въпрос за християнин и това  е нормално състояние , когато се говори с тях / и теб/ за Исус. 

Да. Светът е създаден преди малко повече от 5700 години, а еврейският бог е сложил вкаменелостите от животни в земята за да му е по-интересно. 

Редактирано от Shiniasu (преглед на промените)

преди 10 часа, Родина написа:

Първо , християнин съм

Имах си аз да не си - поредния християнин, който отрича светите отци. Много се навъдихте напоследък такива "християни".

В съседство пък будисти, които не са стъпвали в будистки храм, но иначе са чак просветлени. 

Самосиндикалните вярващи в една или друга религия сте нещо, като таратор без краставици, щото нема мляко. 

преди 10 минути, sound написа:

Имах си аз да не си - поредния християнин, който отрича светите отци. Много се навъдихте напоследък такива "християни".

В съседство пък будисти, които не са стъпвали в будистки храм, но иначе са чак просветлени. 

Самосиндикалните вярващи в една или друга религия сте нещо, като таратор без краставици, щото нема мляко. 

Бе то и ти си комунист, дет не харесва Сталин, ма аз си мълча, не те плюя. Оп, оплюх те

преди 6 минути, Реджеп Иведик написа:

Бе то и ти си комунист, дет не харесва Сталин, ма аз си мълча, не те плюя. Оп, оплюх те

Искаше нещо да кажеш - както винаги. И пак нищо не каза - както винаги. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.