Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

Ми, най-малкото е, че на Коледа християните честват рождеството на Исус Христос, божия син донесъл на света нова религия, докато за евреите той не представлява почти никакъв интерес(те не признават нито него, като светия, нито новата религия) те празнуват съвсем друг празник

на 22.12.2016 г. в 13:11, valkiria1 написа:

голяма военна и духовна победа над гръцката цивилизация. Победата завършва с възобновяване на службите в Храма в Иерушалаим

още повече, че по-късно от Гърция ще тръгне един от лъчите за разпространение на християнството по света!Така, че да, нелепо е да се прави опит да се намери допирна точка между двата празника!

Редактирано от M.Николов (преглед на промените)

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 314,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

Мерси научих още нещо ново!
Нел липсваш...

Редактирано от Гост
граматика-а-а :) (преглед на промените)

преди 18 минути, Нел написа:

Още повече... самото отъждествяване на дядо Коледа(св.Николай) с Рождество само по себе си е несъответствие

Свети Николай, ако не се лъжа се празнува на 6 декември!

преди 7 минути, M.Николов написа:

Дядо Коледа е цар Колад (древен император), а не свети Николай. Коледа е назначена от християнските религиозни водачи, на мястото на този езически празник, за да е по лесно на народонаселението да възприеме новия християнски празник и новия бог, доколкото може по без съпротива. 

В сборника на братя Миладинови и на един сръбски събирач на песни, има песни за цар Колад и сина му, който се родил на 25 декември. Царя, който знаел, кога ще се роди, оповестил на простото народонаселение, че след няколко месеца, в края на декември ще се роди боже чедо. Естествено, когато синът му се родил, били назначени големи празненства по цялата империя, която се предполага, че обхващала голяма част от Европа и Азия. Празненствата били нечувани и се провеждали всяка година, за да може народонаселението да свикне с мисълта за божествения произход на детето и да го приеме радушно след време за император и жив бог.

Традицията, макар и похристиянчена е останала и до ден днескашен.

преди 8 минути, valkiria1 написа:

Думите са много мили, но каква добронамереност и уважение може да има когато се изопачава смисъла на празника и слагаш символа на религията и държавата в ръцете на езически символ.

Погледнато така... си права, няма как да възразя, още повече, че самият дядо Коледа напоследък стана символ на материализма в най-грозния му смисъл, а дните около Рождество се превърнаха в голямото пазаруване и лапане ... :(

преди 10 минути, M.Николов написа:

Свети Николай е прототипът на дядо Коледа. Има легенда, която разказва как на Рождество, Николай, който тогава бил моряк помогнал да две сирачета в Амстердам, като им спуснал през комина чорапи, пълни с дърва и храна. Всъщност има разновидности на легендата, но на мен тази ми харесва най-много.

преди 29 минути, Вacко написа:

Мерси научих още нещо ново!
Нел липсваш...

Тук съм, Васе, просто предпочетох през празничните дни да огранича нета от себе си :D.

Приятна ви дискусия,аз се оттеглям от дебата понеже мн. неща не са ми ясни,ама ще ви чета с удоволствие!

преди 1 минута, Реджеп Иведик написа:

Дядо Коледа е цар Колад (древен император), а не свети Николай.

Има различни легенди, Реджепе, включително за трите девици, на които той плащал зестрите(като ги хвърлял през комина), за да не ги продаде баща им... Убедена съм, че свети Николай Чудотворец е прототип на дядо Коледа.

преди 1 минута, Нел написа:

Има различни легенди, Реджепе, включително за трите девици, на които той плащал зестрите(като ги хвърлял през комина), за да не ги продаде баща им... Убедена съм, че свети Николай Чудотворец е прототип на дядо Коледа.

Така е, права си. Аз всъщност не съм убеден в това, което пиша, но най ми харесва легендата за цар Колад.

Вал, оставам с впечатление, че си мислиш, че историята е това, което учим в училище плюс това, което пише в Библията.

А фолклора и легендите не ги долюбваш. А те откъде са се взели ? 

За цар Колад пише и в историята на Паисий, като за един от първите български царе. 

Нищо чудно, ако например има нещо вярно в легендата, че е бил владетел на почти целия свят, и българските летописци да го признават за цар.

Вал, а ти ни разказвай, интересно ми е да чета за твоята религия не от статии, а от човек с прилежащите му емоции, каквато си ти.

Само да вметна... Иисус не е Бог, той е Божи син като теб и мен. А с неговото раждане започва и ново летоброене за нас-християните. Така че сравняването празнуването на Рождество Христово със сатурналиите...

преди 42 минути, Нел написа:

Иисус не е Бог, той е Божи син като теб и мен.

Това противоречи на христянската догма за Троицата. Не че имам отношение към нея, понеже не съм христянин, но само отбелязвам факта.

преди 3 минути, scepsis108 написа:

Това противоречи на христянската догма за Троицата. Не че имам отношение към нея, понеже не съм христянин, но само отбелязвам факта.

А бе друже, не виждаш ли, че дамите тук се шегуват с нас.Как тъй Нел и Валкирия ще са божии синове? Тия двете калпазанки няма ли все пак да са си нечии дъщери.  

преди 27 минути, badr написа:

А бе друже, не виждаш ли, че дамите тук се шегуват с нас.Как тъй Нел и Валкирия ще са божии синове? Тия двете калпазанки няма ли все пак да са си нечии дъщери.  

Разсмя ме! От сърце се смея вече няколко минути. Благодаря!

Темата все пак е юдеизма и предлагам да не спорим за никоя друга религия или учение тук(нещо, което Бадр направи по най-сладкия начин).

преди 45 минути, scepsis108 написа:

Догма... Ти от днес ли ме познаваш? :D

преди 4 часа, valkiria1 написа:

Защото  св. Дух на арамейски е от женски род. Поради това той съвсем не може да бъде баща на Иеошуа. Самата мисъл ,че Мария е могла да зачене от св. Дух е могла да възникне само в среда  в която не се е говорило арамейски / езика на Иеошуа/.

Вече има деца от трима родители, както знаеш, тъй че тезата ти е спорна, ако не приемаме думите в писанието, което цитираш и което не познавам, буквално. Разбира се, моите думи също не ги приемай сериозно. ;)

преди 19 часа, valkiria1 написа:

Наясно съм за всички сериозни, трудолюбиви и отговорни богове ,които денонощно са се мъчили да вкарат в правия път различни народи. Половината са присмехулници ,които вдигат удавника за косата  ,за да си поеме още веднъж въздух ,преди да го удавят окончателно /това образно казано/ .

Мхм, и никак не е само един бог, а са много. Ако не беше така, нямаше да я има оная ограничаваща заповед в СЗ : Да нямаш ДРУГИ БОГОВЕ, освен мене!:wub:

преди 16 часа, valkiria1 написа:

Според това евангелие самият Иеошуа заявил " Св. Дух " е моята майка. В тази фраза се чувствува връзката с арамейската традиция. Защото  св. Дух на арамейски е от женски род. Поради това той съвсем не може да бъде баща на Иеошуа. Самата мисъл ,че Мария е могла да зачене от св. Дух е могла да възникне само в среда  в която не се е говорило арамейски / езика на Иеошуа/.

Логично, все някъде трябва да се съдържа и женския принцип, дори в скопена от към женственост религия, като християнската…Само сега да не почнат да ме налагат християните, веднага си обръщам и другата буза.:clown:

Дева Мария, за да стане майка, е обладана от женския, матерен принцип, Алма Матер, Аnima mundi.

В евангелието на есеите, което е гностическо, Христос казва:

"Моята майка е Светата Пневма. Душата на човека е нейно производно. Това е Светия Дух."

Въпрос на изгубени в превода и в знанието е неправилна употребата на Светия Дух в мъжки род. Ако Отец е Дух, както казва Исус в библията, то Майката е Душа. Троицата е Отец, Син и Светата Душа. Исус обещава в библията Свети Дух на Утешител, когато напусне учениците си. Утешаването е женско и майчинско качество. Светът е създаден от жена и това е Богинята-Майка така, както има Бог-Отец - мъжки принцип. Неслучайно за света се употребява и думата МАТ-ерия. Ето защо се казва, че природата е мъдра - тя е носителка на мъдростта - на Светия Дух. Светът е създаден от Светия Дух - в Битие това се споменава в пасажа, когато Земята е била пуста и неустроена и само Светият Дух се е носил над нея. Светият Дух е творецът на света и доколкото бог може да бъде познаваем, понеже е трансцендентален /отвъд света/, то той се манифестира в света с неговата най-съкровена същност - Светия Дух, който е иманенцията на бога. Светият Дух е носителят на женската сила/принцип на Бога - така, както Анимата е скритата жена в душата на мъжа.

Редактирано от 3,14 (преглед на промените)

Ооо, Валка, аз нямам претенции за достоверност, нито съм историк, нито познавам различните текстове в дълбочина. Нямам и никакви претенции към етноса, към който е принадлежал Иисус - за мен всички сме деца на една планета, на всичкото отгоре всички носим в гените си частици звезден прах.

Обаче има логика, ако разглеждаме символите като архетипи, в това Светият Дух да е носител на женския принцип - все пак всеки човек е изтъкан от тези два принципа и след като имаме Бог Отец, несъзнавано, непроявено, логично е Духът да е Майката - съзнавано, действие, проявяване, а синът Божий - дуалистичният човек, обединилият в себе си двете начала - мъжко и женско, проявено и непроявено, съзнателно и несъзнавано. 

Как евреите наричате Светия Дух на иврит, в какъв род е думата?

Символът на първите ристиени е била рибата, а не кръста, а тя е символ на плодородие, изобилие, вяра, чистота, а и на месиите, нали?:wub:

Рибарският пръстен на папата да добавя…

Символ е и на евхаристията…

Бе, аз кръста никога не съм го харесвала. Но думата ни беше за това дали Светият Дух е женският принцип или не.

Редактирано от 3,14 (преглед на промените)

Не бих се съгласил.Странно е човек да се разглежда като смес от съзнавано и несъзнавано.При никой, включая Юнг няма такива писания.

Несъзнаваното е потенцията(възможната проява) на всеки един човешки опит, докато съзнаваното е конкретната му проява.

преди 2 часа, 3,14 написа:

Бе, аз кръста никога не съм го харесвала. Но думата ни беше за това дали Светият Дух е женският принцип или не.

Светия Дух е призрак, концепция, като всичко останало. И понеже е събирателно понятие в него присъстват и двата принципа, всички беди, нещастия, страдания, е и някои приятни изключения, с една дума - Господ :D

Нещо не мога да схвана предмета на дискусията. Нали не обсъждате половата принадлежност на Духа? Понеже, според моето скромно мнение, всеки дух е по природа безтелесен и безплътен. Особено, когато иде реч за Духа, а не за някой обикновен дух. Или бъркам в съжденията си? Може би иде реч за архетипни начала като Ин и Ян? Но в древната китайска космогония Ин и Ян са двете неделими полярности, в които творящия принцип се разгръща, а не просто двата биологични пола.

Размислих се, просто. Не обръщайте внимание.

преди 46 минути, valkiria1 написа:

бог Дагон- :P

В първия момент по инерция прочетох Данон. Викам си, ега ти, тия нали продаваха кисело мляко... Но после осъзнах грешката си.

преди 1 час, valkiria1 написа:

Привет Мо,

руах ха- кодеш-ж.р.:)

Внасям уточнение,че думата  "руах" ,може да бъде преведена и като"дух" и като "вятър" В Талмуда  е възприета със второто си значение и е тълкувана като едно от нужните неща за света сътворени в началото. 

И аз така изкопах в нета:

Ruach

Цитат

The Hebrew presents the Ruach in feminine tense, and with female characteristics;

...the Hebrew and Aramaic words that the Ruach HaKadosh is feminine tense, and therefore, female in gender.

In Hebrew, the word “Ruach” is feminine tense, assigning to the Spirit a feminine nature, character, gender.

Хм…голямо чесане на клавиатури пада днес. :D

преди 21 минути, scepsis108 написа:

а не просто двата биологични пола.

Кой тук говори за пол, говорим си за женския принцип. Не внимаваш. 

преди 24 минути, Śūnyatā написа:

Светия Дух е призрак, концепция, като всичко останало. И понеже е събирателно понятие в него присъстват и двата принципа, всички беди, нещастия, страдания, е и някои приятни изключения, с една дума - Господ :D

Аз не мога да си позволя да опиша Господ, бидейки атеист, по простата причина, че по този начин ще го огранича. Но ми е интересно как всички религии се преплитат в по-голяма или по-малка степен.

абее ,какъв християнски символ- откраднали рибята опашка на бог Дагон- :P

Така е, християнски е дотолкова, доколкото е усвоен като символ и от тази религия.

преди 8 часа, 3,14 написа:

Логично, все някъде трябва да се съдържа и женския принцип, дори в скопена от към женственост религия, като християнската…Само сега да не почнат да ме налагат християните, веднага си обръщам и другата буза.:clown:

Моля-моля... ще те налагат я. Щото по-добре да беше заменила "християнска" с "юдаизъм". Ето и Валкирия ти го е подчертала за кой ли път: 

Талмуд-а е категоричен.  Там е представена  една безпрекословна монотеистична концепция за Бог. Талмуд "говори" единствено и само за Бащинство и Адонай неизменно е наричан " Отецът ,Който е на небето".

Така че "християнският отец" изглежда къде по-разпуснат със Сина си и майка Му от старозаветния, който хем е отец, хем никакъв потомък няма и така не става ясно аджеба чрез какво, или чрез Кого е общувал със човешките твари, пък били те еврейски пророци. Ако Ангелът на Йехова е с изцяло тварна природа, а не Логоса, както смята Филон Юдейски; според последния, впрочем логично, въпросното посредническо място (NB! т.е. на сина, Словото, Логоса) се заема от Израил. 

преди 22 минути, 3,14 написа:

Кой тук говори за пол, говорим си за женския принцип. Не внимаваш.

Напротив. Нали написах:

преди 45 минути, scepsis108 написа:

Може би иде реч за архетипни начала като Ин и Ян? Но в древната китайска космогония Ин и Ян са двете неделими полярности, в които творящия принцип се разгръща, а не просто двата биологични пола.

И после Вал писа:

преди 7 минути, valkiria1 написа:

Никой и не може да опише Бог . Той е Абсолют. Абсолюта не се описва. :)

Което се опитах да кажа, когато иронизирах:

преди 47 минути, scepsis108 написа:

Нали не обсъждате половата принадлежност на Духа? Понеже, според моето скромно мнение, всеки дух е по природа безтелесен и безплътен. Особено, когато иде реч за Духа, а не за някой обикновен дух.

Тъй че, аз внимавам. ;)

преди 14 минути, valkiria1 написа:

Никой и не може да опише Бог . Той е Абсолют. Абсолюта не се описва. :)

Ами да де:) Днес пък четох, че според православното богословие същността на Бога е безсъщностна, така казано. Или още как беше... "свръх-същностна скритост". 

Защото, нали, както е в ев. от Йоан, Бога никой никога не е видял, единородният Син, той го обясни. Мхм.

Кой е посредника между Адонай и човеците, Валкирия? Защото без посредник не може, обърни внимание на този важен пункт. Между Твореца и творението има безкрайна пропаст, кое според юдаизма е мостът, връзката? 

Редактирано от witness (преглед на промените)

преди 36 минути, witness написа:

Така че "християнският отец" изглежда къде по-разпуснат със Сина си и майка Му от старозаветния, който хем е отец, хем никакъв потомък няма и така не става ясно аджеба чрез какво, или чрез Кого е общувал със човешките твари, пък били те еврейски пророци. Ако Ангелът на Йехова е с изцяло тварна природа, а не Логоса, както смята Филон Юдейски; според последния, впрочем логично, въпросното посредническо място (NB! т.е. на сина, Словото, Логоса) се заема от Израил. 

Благодаря, че ми обърна внимание на своеобразния ренесанс на женския принцип в християнството. Но той присъства и в иудаизма, сега кой каква трактовка или интерпретация му е дал…:D

Християнските философи не ги омаловажавам, не са прости хора и разсъждават не само върху еврейските концепции. Те поемат много от класическата философия, от питагорейството, от Изтока… Но за да се стигне до концепцията на троичността, изразена в християнството като Светата Троица, явно се търсят отговори на невъзможни въпроси - възможно ли е в един единствен момент да бъдеш множествен?…Мен ме кефи, пък нека Вал я разкритикува, ако може - като концепция светата Троица според мен бие юдеизма или е по-скоро по-суфистициран юдеизъм, ама сега да не ме напляскат пак.:shy11:

Троицата е възможност за опознаване на непознаваемото. Имаме безличностен Бог Отец, от една страна, имаме женски принцип Светия дух, от друга, и, от трета, личност - Синът Божий, което ни обезпечава с безкраен семиозис - онова, което съществува независимо от семиозиса, онова, което независимо е… е материята с нейната подчиненост на правила и личността, която интерпретира първите две и ги трансцедентира.

Бог ли измисли числото "пи" или то просто е… 3.14...:wub:

преди 12 минути, capnemo написа:

Ами тогава да махнем будизма от раздел Религии и да го преместим в Празни приказки :D 

Taм му е мястото, разбира се.

Будизмът, Кап, може да се следва и като религиозна догма. Така се възприема от поне 85% oт последователите му по планетата. По сходен начин, един огромен процент от модерните хора вярват в науката така, както в миналото са вярвали в религията. Това, знаеш, е познато като "сциентизъм". Всички тези неща не са проблем нито на науката, нито на будизма. Но има и учени, които се занимават с наука, както и има будисти, които практикуват Дхарма по начина, по който я е преподавал Буда. Останалите просто обикалят около тези неща...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.