Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

на 24.03.2017 г. в 17:50, valkiria1 написа:

шабат шалом

Сабат Салом е оригиналното Древнобългарско произношение на "шабат шалом" .

А истинското древно значение на шабат шалом може да се обясни само с Древнобългарския му корен:

- СаБаТа СаЛаМа означава С Богинята (Ба-та е бабата, Богинята прамайка на човечеството); ЛаМа е Светлината на Майката Богиня - Сабата Салама означава С Божията светлина на Богинята Майка.

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 314,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

на 31.03.2017 г. в 18:04, valkiria1 написа:

Няма невъзможни неща за човек, който вярва.

Да вярваш, означава, че не знаеш, не си познал в собствен личен опит. И затова ти се налага да вярваш - обикновено на това, което другите са ти казали... на догми, канони, концепции, идеологии.

Ето защо юдеите са нарекли бога Яве - Явилият се на Мойсей. Но също и Явяващият се. Всеки, който го потърси, може да го познае, да му се яви. Тогава идва личното познание, разбирането на Бога, изживяването на Явилия се.

Тогава вече няма нужда да вярваш, защото ти вече знаеш.

Редактирано от Aliya (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...
на ‎10‎.‎4‎.‎2017‎ г. в 10:30, valkiria1 написа:

Искам да Ви попитам, според Юдаизма, какво става с човека след физическата му смърт? Има ли живот след смъртта?

преди 1 час, valkiria1 написа:

След като се стремим да вършим добри дела и се надяваме те   да бъдат записани в книгата на живота ,значи очакваме възкресение и Съдния ден. 

Ако правилно съм разбрал, след смъртта има Съден ден и евентуално възкресение.

Според Юдаизма, къде възкръсва човека, в кой свят, вероятно пак на Земята? Това възкресение е възстановяване на физическото тяло или е някакво друго по-ефирно тяло?

Благодаря предварително за отговорите!

преди 6 часа, valkiria1 написа:

След като се стремим да вършим добри дела и се надяваме те   да бъдат записани в книгата на живота ,значи очакваме възкресение и Съдния ден.

надявай се!!!:lol6:

нито една плът,чрез делата на плътта няма оправдание!делата ти трябва да произлизат от вярата!може да не ми отговаряш,знам че не го разбираш!

преди 4 часа, Сидхартха написа:

Според Юдаизма, къде възкръсва човека, в кой свят, вероятно пак на Земята?

сигурно искат да наследят петролни кладенци и да станат членки на опек!:lol6::lol6:

преди 16 часа, Сидхартха написа:

...

Не си разбрал правилно. Няма "Съден ден". Йом кипур в широк превод се посочва за такъв, което е вид интерпретация, но не и тъждественост.
В Юдаизма ( Иеhuдаизма ) всички евреи отиват в Рая. Всички!

Навремето зададох контролен въпрос какво е дибук. Отговор не получих. Ясно, следователно елементарно е да докажа , че съм сиамски близнак с Винету.

В Израел има четири вида гробища. Еврейско, военно, мюсулманско, и безлично. Последното аз наричам така и заслужава капка внимание.  Юдаизмът е расистка религия. В самото начало, ако отворите учебник Танах се чете, че евреите са "богоизбран народ", а останалите са гой. Думата гой е негативна, Все едно да наречеш български ром - мангал, мангуста, миризлив циганин и т.н. Факт, при пререкание между двама евреи степенувайки градацията на обидните слова, може да се стигне до израза - ата гой! ( ти си гой! ). Прави впечатление, че евреите са внимателни, когато произнасят гой. На опити, да се омаловажи моето впечатление възниква контра-въпрос какво толкова от обръщението юден или жид. Та, когато гой умре в Израел, той бива погребван в затънтен кибуц без всякави надгробни плочи, еле пък кръст. Разбирай като куче.

Военно гробище е отредено за загинали военни. Но, само за евреи! ЦАХАЛ е с мулти състав. Служат евреи, мюсулмани, друзи, бедуини и гои. Гой/и са деца на смесени бракове. тоест деца, които не са родени от майка еврейка. Не минава година без скандал, когато гой, загинал по време на служба в защита на мединат исраел бива погребан без почести, не на военно гробище, а на онова за кучета. Просто наблюдения и да, с брат ми Винету не се срамува да си говорим на идиш, когато сме на конете.

Умира еврей. ОК, в рамките на деня бива погребван. Никакво утре, веднага в деня на смъртта. Душата му отлита чисто гола и бива посрещната от съдии, които я надсмиват. Ти помниш ли как намигна на съседката, или как не върна кеша на Моше и в този род. Според греховете се отсъжда билета за Рая. Ако греховете са много, душата се отправя на ремонт за една година в Ада. След ремонта се връща пак в коридора на греховете и получава билет. Обаче някои души са много черни, че дори и Ада им отказва ремонт, и те се връщат обратно в земния живот. И тук съзираме аналогия с екзорцизма. Черната душа намира донор. Заселва се в чуждо тяло и подтиска оригиналната душа. Евреинът бива обзет от бесове, които само равин може да победи. Ако е мъжко, равинът смуче палеца на крака. Смуче лошата душа, която ще изплюе с конкретни молитви. Ако е жена, тя бива съблечена гола и равинът започва разговор с влагалището й. Счита се това за вход/изход на черната душа в женското тяло. Равинът побеждава, душата отива на ремонт за една година в Ада, после отново се реди за билет и накрая влиза в Рая. Тотален хепи-енд. Mein Gott, това се изучава в всяка йешива!

Пикантно минава и тъгата. Роднините една седмица не работят. Спят на пода и пак там се хранят. Погребението обаче е скъпо. В Израел има закон, който задължава децата, да издържат родителите си, без оглед на отношенията им. Това е вид абдикация на държавата от проблемите на третата възраст. Липсата на земя е довела до многоетажност на гроба. Цената започва от 8500 шекела за определен период от време, който може да се откупи за нов срок. Алла Пугачова получи подарък от Киркоров място за 1млн зелени и така ...

преди 9 часа, Profruit написа:

Не си разбрал правилно. Няма "Съден ден". Йом кипур в широк превод се посочва за такъв, което е вид интерпретация, но не и тъждественост.
В Юдаизма ( Иеhuдаизма ) всички евреи отиват в Рая. Всички!

Навремето зададох контролен въпрос какво е дибук. Отговор не получих. Ясно, следователно елементарно е да докажа , че съм сиамски близнак с Винету.

В Израел има четири вида гробища. Еврейско, военно, мюсулманско, и безлично. Последното аз наричам така и заслужава капка внимание.  Юдаизмът е расистка религия. В самото начало, ако отворите учебник Танах се чете, че евреите са "богоизбран народ", а останалите са гой. Думата гой е негативна, Все едно да наречеш български ром - мангал, мангуста, миризлив циганин и т.н. Факт, при пререкание между двама евреи степенувайки градацията на обидните слова, може да се стигне до израза - ата гой! ( ти си гой! ). Прави впечатление, че евреите са внимателни, когато произнасят гой. На опити, да се омаловажи моето впечатление възниква контра-въпрос какво толкова от обръщението юден или жид. Та, когато гой умре в Израел, той бива погребван в затънтен кибуц без всякави надгробни плочи, еле пък кръст. Разбирай като куче.

Военно гробище е отредено за загинали военни. Но, само за евреи! ЦАХАЛ е с мулти състав. Служат евреи, мюсулмани, друзи, бедуини и гои. Гой/и са деца на смесени бракове. тоест деца, които не са родени от майка еврейка. Не минава година без скандал, когато гой, загинал по време на служба в защита на мединат исраел бива погребан без почести, не на военно гробище, а на онова за кучета. Просто наблюдения и да, с брат ми Винету не се срамува да си говорим на идиш, когато сме на конете.

Умира еврей. ОК, в рамките на деня бива погребван. Никакво утре, веднага в деня на смъртта. Душата му отлита чисто гола и бива посрещната от съдии, които я надсмиват. Ти помниш ли как намигна на съседката, или как не върна кеша на Моше и в този род. Според греховете се отсъжда билета за Рая. Ако греховете са много, душата се отправя на ремонт за една година в Ада. След ремонта се връща пак в коридора на греховете и получава билет. Обаче някои души са много черни, че дори и Ада им отказва ремонт, и те се връщат обратно в земния живот. И тук съзираме аналогия с екзорцизма. Черната душа намира донор. Заселва се в чуждо тяло и подтиска оригиналната душа. Евреинът бива обзет от бесове, които само равин може да победи. Ако е мъжко, равинът смуче палеца на крака. Смуче лошата душа, която ще изплюе с конкретни молитви. Ако е жена, тя бива съблечена гола и равинът започва разговор с влагалището й. Счита се това за вход/изход на черната душа в женското тяло. Равинът побеждава, душата отива на ремонт за една година в Ада, после отново се реди за билет и накрая влиза в Рая. Тотален хепи-енд. Mein Gott, това се изучава в всяка йешива!

Пикантно минава и тъгата. Роднините една седмица не работят. Спят на пода и пак там се хранят. Погребението обаче е скъпо. В Израел има закон, който задължава децата, да издържат родителите си, без оглед на отношенията им. Това е вид абдикация на държавата от проблемите на третата възраст. Липсата на земя е довела до многоетажност на гроба. Цената започва от 8500 шекела за определен период от време, който може да се откупи за нов срок. Алла Пугачова получи подарък от Киркоров място за 1млн зелени и така ...

Юдаизмът е много стара религия, от първобитно-общинния строй и вероятно и преди него.

Защо според Юдаизма евреите са "богоизбран народ"? Какво значи "избран", избран за какво? Защо всички "заповеди" на техния бог Йехова в крайна сметка могат да се сведат до едно главно изискване: да не се смесва генома им с други народности? Защо евреите се обрязват?

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

Три световни религии, две от които отрича. Та - някакви други доказателства, че юдаизма не е расистка религия? Като например да кажеш, колко от юдеите не са евреи и нямат еврейско потекло?

преди 36 минути, valkiria1 написа:

Душите на злите според талмудистката традиция просто ще открият ,че не могат да достигнат Адонай

Тоест ще отидат в ада или просто ще се реят някъде в пространството?

Което до колкото разбирам, не е точен еквивалент на ада в християнството

преди 44 минути, valkiria1 написа:

Иеховашима

А това може ли да се приеме за съответствие на рая?

преди 7 минути, valkiria1 написа:

Историята е доказала ,че никой не прокопсва ,ако е зает главно със събарянето на паметници и оплюване.

И паметника на съветската армия в центъра на София ли ?

И смятай, изправили сме се срещу Изабел Кастилска (владетелката на света), щото се знае в Османската империя, кои са били най боеспособните бойци, отървали сме ви, за кой ли път, пък ти все ни плюеш. Българите прости, българите тъй, българите иначе.

преди 4 минути, valkiria1 написа:

Какво непрекъснато ми навираш в очите твоята омраза към руснаците.

Откъде ти хрумна ? Не мразя руснаците. Това е твой прочит.

Ще се опитам да ти обясня:

Да допуснем, чисто хипотетично, че през ВСВ, германците са превзели Йерусалим, и вдигнали там паметник на хитлеристката армия освободителка.

И все едно сега, ако ти искаш хипотетично този хипотетичен паметник да се махне, аз да ти се сопна, че ми навираш в очите своята омраза срещу германците.

преди 5 минути, valkiria1 написа:

ти обаче си помисли над  въпроса : защо в Иерушалаим никога е нямало и няма да има паметник на нацист:wink12:

Как бързо ме разбра само. После, манипулатор съм бил, подстрекател съм бил. Ми мога, съм, ко толкоз

ха, ха

това ми прилича на спор между буквалист/прагматик и философ
:lol6:

преди 31 минути, valkiria1 написа:

Бързо разбрах ,че нямаш отговор :emoji_smiley-01:

Ами то и в Германия няма.

Разбира се, правилиния възглед, както много пъти съм казвал, е, че между победител и победен има разлика и няма разлика.

преди 5 часа, valkiria1 написа:

Цяла Европа се държи с вас като с идиоти ,защото я гледате в задника , а не в очите. После другите са ви виновни.

Има ли модератор в тази тема?Или след като и глобалния е харесал отговора да не чакам реакция?

преди 7 часа, valkiria1 написа:

......

И що не каза, колко юдеи не са евреи и нямат еврейско потекло? Не виждам някой да е написал, че евреите са расисти - виждам, че е написано "юдаизма е расистка религия". Евреи има и мюсюлмани, и християни, и будисти, и атеисти, и всякакви, но за юдеите говорим - все пак това е и темата. 

Така, че още един път - колко юдеи не са евреи и нямат еврейско потекло? 

преди 24 минути, valkiria1 написа:

Хаха ,аз не съм статистическа агенция  бе Саунде.

Иначе много отдавна съм обяснила за евреи , иудеи и исраелтяни.  Продължаваш с глупавите въпроси  поради незнанието си и смешни надувки .

Правилният въпрос е : кои са  исраелтяни?

Мдаа, по-добре е да знаеш правилните въпроси отколкото всички отговори (Y)

преди 21 минути, capnemo написа:

Мдаа, по-добре е да знаеш правилните въпроси отколкото всички отговори (Y)

всеки знае правилните въпроси
но за да дадеш правилен отговор, трябва да слезнеш или да се качиш на нивото му на познание и духовност
:(
дори маймуната задава правилни въпроси, въпросът е че аз не мога да слезна до нивото ѝ, за да дам отговор

преди 7 минути, дръндю написа:

всеки знае правилните въпроси
но за да дадеш правилен отговор, трябва да слезнеш или да се качиш на нивото му на познание и духовност
:(
дори маймуната задава правилни въпроси, въпросът е че аз не мога да слезна до нивото ѝ, за да дам отговор

Не. За да зададеш правилния въпрос трябва да знаеш половината от отговора....

преди 1 час, valkiria1 написа:

....

Че това е работа за пет минути с някоя търсачка  - как мислиш, дали не знам, че знаеш?  И че отговора на въпроса, ти създава достатъчно неудобства, за да се опитваш да се измъкнеш по този смешен и неспокосан начин с оправданието, че въпроса не бил правилен - за толкоз ли ти стигна интелекта, честно казано очаквах повече, без да съм юдеин мога да измисля много по- достоверни и хитри начини да защитя религията си.

Странно как и човек, който е дълбоко запознат с компютърните технологии и софтуер се оказва, че също не знае как да направи тази елементарна проверка. Ами нормално е да се проваляте в опитите, да правите на балами другите участващи във и по темата - всеки може сам да провери, кое и как, не се изискват някакви особени знания и умения. 

Прочее не е болка за умиране, какво се косиш толкова - и да не беше расистка, то тази религия пак щеше да си е все същата палячовщина. Ще рече човек, че си тръгнала да набираш последователи - големи напъни, големи приказки и защо е всичкия този цирк, който разиграваш, за какво друго, ако не за да се убедиш в правотата си.  Както виждам, явно идея си нямаш, че поведението ти е съвсем обичайно, за едно задръстено от религиозни предразсъдъци съзнание - дали ще се определяш, като юдейка или християнка, или някаква друга рандом религия, ще си във все същото окаяно положение човек: ако не ти се вярва, можеш да пробваш сама, знаеш как се прави. 

п.п. някога юдаизма вероятно е бил религия - днес е просто суеверие.

преди 12 минути, sound написа:

тази религия пак щеше да си е все същата палячовщина.

не е така,те евреите я правят такава!техното високомерие,надменност,присвояване на факти,преиначаване на Словото!

"Защото заради вас името Божие се хули между езичниците"

преди 17 минути, sound написа:

някога юдаизма вероятно е бил религия - днес е просто суеверие.

да!ще си спестя какво е казал Светия отец Йоан Златоуст след 10 беседи с тях!

преди 18 минути, sound написа:

Че това е работа за пет минути с някоя търсачка  - как мислиш, дали не знам, че знаеш?  ....

Интересно как някой, който показва ясно че няма никакви познания в никаква област си позволява да дава квалификации за неща, които не разбира и за които няма никаква информация. Обущарю, не по-горе от обувките!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.