Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

@koldun  

преди 2 часа, koldun написа:

Аре въ, спри са, дали да не те чета все пак на 3 безимени гроба? Ъ?

На кво си бре братле :giggle1:?

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 314,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

Витрина на изтрещелите и филмираните - то месии, мисионери и спасители, като тук там се обръщат към "целокупното човечество" за разяснение на истините, за доброто на същите. Обяснители и хвалители, благодетели...

Наказателите много холивудски филмчета са гледали и още са някъде около 12-те, в комбинация с бира и трева, рано сутрин, по малките часове... в събота...

Луда работа... Ама съвсем луда. Макар че има и хумор в цялата работа, тъжната гледка е  до какви падения и простащина, от една страна. И до какви вживявания, с "възвишености и мисии" и само се търси повод и територия да се сипят още и още от вживяването. До маниакалност и обсесии. Изглежда по празници удрят кризите

преди 22 минути, Васко ᅠᅠᅠᅠ написа:

Ааа в такъв случай приемам че може да ръшкаш из гробищата,ма как четеш проклятията ....:giggle1:

Чета ги одма ...Ако знаеш кво значи одма.  Ако те интересува колко съм опиянен...ми все едно си пил 100 грама ракия. Мисля сравнително трезво. А, аз съм си вещер приемник и продължител на традицията на "пазителите" - вековна  балканска традиция...тъй, че четенето на гробове ...изобщо не ми е проблем. ...

преди 15 минути, _ramus_ написа:

Витрина на изтрещелите и филмираните - то месии, мисионери и спасители, като тук там се обръщат към "целокупното човечество" за разяснение на истините, за доброто на същите. Обяснители и хвалители, благодетели...

Наказателите много холивудски филмчета са гледали и още са някъде около 12-те, в комбинация с бира и трева, рано сутрин, по малките часове... в събота...

Луда работа... Ама съвсем луда. Макар че има и хумор в цялата работа, тъжната гледка е  до какви падения и простащина, от една страна. И до какви вживявания, с "възвишености и мисии" и само се търси повод и територия да се сипят още и още от вживяването. До маниакалност и обсесии. Изглежда по празници удрят кризите

Пич, я се вземи в в ръце, аз може и да съм друсан и пиян, но при все това мисля по трезво от теб. Нямаш опит в шаманските практики, така че замълчи!!!

Редактирано от koldun (преглед на промените)

мислиш... въх... :)  Колдуни някви си можели и да мислят. Те - с някво потекло... Те и "калдарашите" са така... :)

Язък че изпуснаха момента за отмъщение да купят калдата. Освен че били магьосници, шамани, милиардери са и със задължителни претенции... най-вече когато са пияни и друсани. по-велики от тях няма... ама тва най-избраното величие... :)

Тва да се излагаш да се дуеш колко си велик и на какъв палячо можеш да се направиш... е просто смешно но само в първия момент. После е безлично и пълна скука. Сред толкова луди, колко да се напъваш да си интересен... не става.

Що му е тема като целия форум е негов. Даже целия сайт. Само да си направи съвета с адвокатите и финансовите си директори... Ако не - си има наемници и армия от хакери и с тях ще затрие калдата... :)  Така, че няма да му се ерчиш, че нали се вижда от илюстрацията - ако не гледаш брадата си е направо ТЕРМИНАТОР - от страшен по-страшен. :) Мисля че тепърва трябва да се страхува целия виртуал от поредния герой...

преди 33 минути, _ramus_ написа:

Що му е тема като целия форум е негов. Даже целия сайт. Само да си направи съвета с адвокатите и финансовите си директори... Ако не - си има наемници и армия от хакери и с тях ще затрие калдата... :)

Така е пич, наистина имам много пари, мога и хакери да наема, мога и да купя сайта! Все още не съм взел решение. Стартирал съм опция за придобиването на сайта. Пари обаче не се хвърлят ей така на вятъра. Сайта ще бъде проучен в течението на няколко дни от финансисте ми и те ще изготвят съответната стратегия, визия, предложения и прочие...и ако счета за необходимо...в смисъл, че този сайт ще ми носи печалба, то ще го купя, но ако прогнозите са отрицателни - няма да го купя... Не разбирам, тебе кво те бърка това?

преди 41 минути, Васко ᅠᅠᅠᅠ написа:

Що си не направиш тема ми се дракаш тука с хората?

Благодаря! В интерес на истината - си мислех да отворя тема. Твоето изречение обаче беше катализатора, за което много благодаря. Мда, мисля да си отворя тема, например с помпозното заглавие "откровенията на колдун". Да кажем тема  за истински езотеризъм и магия. Как ти се струва начинанието. Мда..., още веднъж благодаря...отивам да мисля темата.

Редактирано от koldun (преглед на промените)

преди 4 часа, valkiria1 написа:

Уауууу...страхотно нали.

До какви "ръкопляскания" само е довело това му заключение от поста. При това от хора ,които се имат за знаещи.

И аз бих казал Уау. Какъв дълъг и сериозен пост в отговор на една емотиконка... Е всеки е в правото да си вади колкото си иска дълги и грешни изводи от колкото оскъдно количество информация си иска бих казал аз.

преди 5 минути, rurk написа:

Глупостта е безкрайна

не е безкрайна. Тя е човешки продукт. Като такъв - "глупавите хора" са сякаш безкрайно множество. И вместо да намаляват, те нарастват. Налице е огромен човешки материал, който не му е възможно да се адаптира рационално в изменящите се глобални условия за живот. И неговия чисто инстинктивен начин да се справи, е да търси опорите си някъде сред миналото - сред вчера, сред строя, сред рода, сред националното... Да намира утеха и да привижда решения някъде сред принадлежното, сред доказаното, сред другите като него...

В опита си да избяга от страха си, човек се движи инстинктивно като приема наготово предлаганите описания на живота и себе си. В тях той намира предварително предложена подкрепа, дава му нужното да подтисне страха, несигурността и безпокойството. Докато се живее на такова ниво на отражение, явления като тия ще са неговата "цена". Тази "цена" е неизменна през цялата история на ХОМО, през цялата география на неговия ареал.

Човека носи войната в себе си. Вярването е само предтекст за реализацията й. Войната е също част от атавистичните начини ХОМО да се справи със Страха си, пришпорен от импулсите си, че когато се страхува, значи е заплашен, и може да умре. А когато не се страхува, значи е щастлив и програмите за оцеляване не са включени и тяхното задушаващо и изцеждащо действие не го изсмуква отвътре до нивото на овцете. 

Опита да се приписва причината за конфликт към едни вярващи, да се полагат причините сред вярващите... са неуместни и манипулативни. Най-заплашената религия в момента е именно исляма. ТВремената сега са неговата екзистенциална криза и хората основани на тази идеология изпадат в криза на идентичността. Същото е било някъде пред 16 век - когато е била кризата сред християнския свят - историята добре показва какво се е случвало тогава, като "в името на кого и кое". Ключовия момент в близкия изток са точно религиозните проблеми в процесите вътре в исляма. Между юдеизъм и ислям, между политиката към глобалност и огромната инерция която носят принципите за идентификация на огромни маси хора...

Нищо от това не подминава валидността му и спрямо юдеите. И това сякаш няма край. Всеки го играе на заплашен, всяка общност се идентифицира с правилата които си е избрала, тъй, като чрез тях тя се разпознава.

Корен  страхът от смъртта.
Първа метаморфоза на корена е страха от страдание/бола/нещастие.

Желание за живот/съществуване; желание за щастие.

Няма нищо лошо в тези две желания. Те са присъщи на всяко "нормално" същество - от микро-организмите до човека.

И наистина - ужасено от страха дълбоко в себе си, съществото съзнаващо или не, търси опора.
Намира въпросната в семейството, в рода, в обществото, в държавата (включае съюзи и организации като ЕС, НАТО, ООН и пр.), в закона, в религията, в сърдечната нравственост, или просто в приемането на фактите - болката, старостта, смъртта.

Всички те, изключае религиозните учения, не предлагат решение на страха.
Единствено ученията предлагат нещо повече - сам човек да разбере смъртта, същността и, както и същността на самия себе си, а от там и на живота.

И тук идват различията и разногласията - в това кой път, кое учение е най-вярно, най-правилно и най-истинно.
И всеки вика "Моето!"...
Страх от обърканост, от заблуда от наивността.
Смее ли човек да каже, че неговото учение е по-нисше?

Ако учението, което следваш е най-висше, то респективно и ти се явяваш най-висш, избран, повече от другите...

Комплексираността, чувството за малоценност.

преди 16 минути, rurk написа:

Всички те, изключае религиозните учения, не предлагат решение на страха.
Единствено ученията предлагат нещо повече - сам човек да разбере смъртта, същността и, както и същността на самия себе си, а от там и на живота.

Това не е вярно и издава обикновено човешко пристрастие.

Каквито и да са "учения" са също обикновена патерица за страхуващите се хора. Религиозните идеологии, често се наричат "учения", или пък "учение" е определен аспект от тях. Но са идеологични системи - както всички други такива, със същото значение, цел, структура... към съответните таргет групи.

преди 16 минути, rurk написа:

Желание за живот/съществуване; желание за щастие.

Нямаш подготовка в тия положения, просто защото не си ги чел по "предпочетените от теб "учения". Това не са "ЖЕЛАНИЯ" а са стремежи. Потребности, стремежи, нужди нямат нищо общо с "желанията" и "желаенето".

Колкото до второто изречение - СТРАХА ОТ СМЪРТТА не е основата... той е само проявата. СТРАХ е нарицателно за комплексни психични явления. Не зависи от обектите на страхуване, както и ВЯРВАНЕТО не зависи от обектите за вярване. Има хора вярват и чорапените чудовища... Няма значение дали ще е едно или друго. Както и обектите на страхуване - зад тях общото е СТРАХУВАНЕТО - в тази посока е същността... Обаче не е това начина да попълниш липсващите ти основи в самопознанието. Както и никои "учения" няма как, нито могат да ги "попълнят". А именно тия липси правят така, че да се превърнеш в проповедник на личната си религия в тая тема.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

Цитат

Във всекидневния живот човек не винаги осъзнава себе си като екзистенция; затова е необходимо той да се окаже в гранична ситуация, напр. пред лицето на смъртта. Намирайки себе си като екзистенция, намира за първи път и своята свобода. Защото според екзистенциализма свободата се състои в това, човек да не се проявява като вещ, която се формира под влиянието на естествената или социалната необходимост, а да се „избира“ сам, да формира себе си с всяко свое действие и постъпка. Заедно с това свободният човек носи отговорност за всичко, извършено от него, а не се оправдава с „обстоятелствата“.

преди 21 минути, rurk написа:

И тук идват различията и разногласията - в това кой път, кое учение е най-вярно, най-правилно и най-истинно.

И всеки вика "Моето!"...
Страх от обърканост, от заблуда от наивността.
Смее ли човек да каже, че неговото учение е по-нисше?

Ако учението, което следваш е най-висше, то респективно и ти се явяваш най-висш, избран, повече от другите...

Комплексираността, чувството за малоценност.

Трудно е да се признае човек за объркал се, за заслепен.
Би декларирал индиректно слабост, а знаем от света на джунглата, че слабия губи, не го харесват, не се чифтосват с него. Приципа на самеца и самката.
Ако ти си силен те харесват и обичат, искат да бъдат в твоето обкръжение, защото биха получили от теб (на база на кансуматорството) защита, любов, акъл..., а ти се стремиш да демонстрираш сила, като наперен паун, пак по същата причина - да получиш уважение, респект, да те харесат, или общо казано любов.

Та всичко се гради на желанието за получаване, на егоизма и се гради точно като една Вавилонска кула - в стремеж за подсигуряване.
Та, не е лесно да обявиш, че си се объркал... Объркан, или объркал се е равнозначно на глупав, а глупавият не се справя, което значи, че не е надеждан, не е подходящ за другар, партньор, приятел... за семейство, за създаващ поколение.

Какво ДНК би дал такъв глупав и слаб човек?!
То е като закон от природата вложен в съществата - борете се, или умрете и нека най-добрия победи и нека даде поколение, за да е здрав вида.
Закон на оцеляването и еволюцията.

Та кой луд би казал "Моята религия е грешна, аз толкова години се заблуждавах!"?!

Не е важно как се казва религията, нито са важни толкова безкрайните поредици от думи. Важна е същността на учението - дали то те избавя от страха, от нуждата да получаваш (любов, да те харесват).
Ако страхът е на лице, ако желанието за получаване на любов и признание е на лице, то няма как да се говори за сила.
Слабостта е на лице.

практиката е показала, че екзистенцията не зависи и от "граничните ситуации" - нещо повече, става точно обратното, под шоковото въздействие на страха и страхуването могат да се породят различни изфабрикувани изживявания, после се донагласят паметово... за да се покрие "загубата на съзнание" по време на "граничната ситуация".

преди 1 минута, rurk написа:

Важна е същността на учението - дали то те избавя от страха, от нуждата да получаваш (любов, да те харесват).

не те избавя от страха - само спомага да се подтисне. Колкото до "нуждата да получаваш"... или да те харесват - тия са прояви на социалния инстинкт. На такова ниво на отражение и битие, въобще няма смисъл да се говори за Познание. Уплашения човек, човека носещ отвътре неотработения си страх, непрекъснато е повлиян от инстинктивни пориви. Всички те са напълно несъзнателни. А част от несъзнателните защити, са заети с решаването на възникващи противоположни реакции, мотиви, импулси... Това са конфликтите. Човешки индивид, който му е нужна любов, да е харесван, да е одобряван... е още неузрял за сериозни дела и дори и при гранични ситуации, той няма как да се промени, нито е възможно да "прескочи" стъпките в психичното си израстване и неговите етапи.

Плюсът без минуса линее…няма потенция за развитие, когато липсва противоречие… дефицитът обагря със стойност нещата…

Ако нямаше субектът въпрос, какъв ли би бил отговора?

Редактирано от 3,14 (преглед на промените)

Та всичко опира до желанието (за живот и щастие) и до неведението (поради което е страха и неудовлетворението).

Желанията биват съзнателни и несъзнателни.
Всяко същество иска да живее и ако може, да живее добре - да е защитено, на приятна температура (дом, подслон, бърлога), нахранено и задоволено - психически и физически.

Разбира се, че искам да съм жив и разбира се, че искам да съм щастлив. Би било ненормално иначе.
Но... защо искам тези неща?

Какво искам?
Защо го искам?
Кой съм аз?

Колко сме широки (в сърцето)?

Нормално човекът има разширение едва до ниво родина, етнос.

"аз", моето семейство, моя род, моя народ/етнос/нация, моя възглед/светоглед/моята религия.

До тук.
А ако разширим сърцето?

Моя вид, моята планета, моя свят (всички същества)...

Да... те са враждебни! Някои от тях искат да ме наранят/убият/изядат.
Та нали и те като мен искат живот и щастие, което често значи, че въпросните си мислят, че ако доминират (са на върха), биха получили живота, щастието.

Как да се предпазя?
Със зъби и нокти?
И аз като тях?
Решава ли се проблема? Не.

В края на краищата никой не може да се спаси от смъртта и болката/нещастието. Никой, освен...

преди 40 минути, 3,14 написа:

Плюсът без минуса линее…няма потенция за развитие, когато липсва противоречие… дефицитът обагря със стойност нещата…

Ако нямаше субектът въпрос, какъв ли би бил отговора?

това е така само сред ниво на отражение на дуалност. едното... другото...

След определено ниво на оцялостяване (СИНТЕЗ), развитието не се основава на дефицити, нито от това се поражда "импулса". Същия вече се прехвърля в менталната сфера, а там... е качествено различно.

Ще ползвам аналогията със символа ИН-ЯН - в него има "подвижна изменчива част". Има и НЕИЗМЕННА. Има и НЕОПРЕДЕЛЕНА част. Въпрос на "очи" е... Всяко "гледане" претендира че "вижда" и че от същото ниво "разпознава". И за него " е това и само това". Познай кое е първото което се вижда във въпросния символ... Обаче колко са хората които могат да "видят" останалото. А нито едно не е "само по себе си", нито е решението. СИМВОЛА "ИН-ЯН" е символно представяне на ВСЕЛЕНАТА, и е сравнително точен лакмус чрез това - с кои очи се гледа, по отразеното (видяното). Защото можеш да "ВИДИШ" само когато вече си го разкрил, когато вече си го проникнал. Иначе ... и да се обясни от някого, после само ще се репликира и имитира "виждане"...

Когницията не ползва "въпроса", и нужния за него "отговор", за да обуздае сътресенията от страхуването. Това се получава когато когнитивното е само инструмент на инстинктивните процеси. Но когато се стигне КОГНИТИВНОТО да задава, да определя, да управлява... се реализира качествено различно ниво на отражение, рефлектиращо върху самия субект.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

преди 2 часа, rurk написа:

Но... защо искам тези неща?

Какво искам?
Защо го искам?
Кой съм аз?

Колко сме широки (в сърцето)?

Нормално човекът има разширение едва до ниво родина, етнос.

"аз", моето семейство, моя род, моя народ/етнос/нация, моя възглед/светоглед/моята религия.

До тук.
А ако разширим сърцето?

Бинарното мислене превръща в проблем и желанията поради появата на т.нар. "неудовлетвореност". Справянето с неудовлетвореността обикновено също е твърде елементарно и не е никакво решение - човек, когато не намери удовлетворение на желанието си на едно място, отива да го търси на друго, трето, пето…сякаш е въпрос на географско местоположение или на някакъв точно определен субстрат-панацея, чиято точна доза сякаш е необходима, за да се случи "мистерията"…  И гледаш как хората се мятат цял живот от човек на човек, от религия на религия, от работа на работа,…

Никакво "разширяване на сърцето" не е в състояние да помогне, докато човек не съумява да застане напълно честен пред себе си. Въобще самото понятие "честност" е изключително размито и неясно. Очевидно всеки един от нас го определя на фона на лъжата, измамата, но някак освен социалните му измерения, то има и едно вътрешно измерение, което е значително по-дълбоко и многопластово.

Редактирано от 3,14 (преглед на промените)

преди 2 часа, _ramus_ написа:

това е така само сред ниво на отражение на дуалност. едното... другото...

След определено ниво на оцялостяване (СИНТЕЗ), развитието не се основава на дефицити, нито от това се поражда "импулса". Същия вече се прехвърля в менталната сфера, а там... е качествено различно.

Ще ползвам аналогията със символа ИН-ЯН - в него има "подвижна изменчива част". Има и НЕИЗМЕННА. Има и НЕОПРЕДЕЛЕНА част. Въпрос на "очи" е... Всяко "гледане" претендира че "вижда" и че от същото ниво "разпознава". И за него " е това и само това". Познай кое е първото което се вижда във въпросния символ... Обаче колко са хората които могат да "видят" останалото. А нито едно не е "само по себе си", нито е решението. СИМВОЛА "ИН-ЯН" е символно представяне на ВСЕЛЕНАТА, и е сравнително точен лакмус чрез това - с кои очи се гледа, по отразеното (видяното). Защото можеш да "ВИДИШ" само когато вече си го разкрил, когато вече си го проникнал. Иначе ... и да се обясни от някого, после само ще се репликира и имитира "виждане"...

Когницията не ползва "въпроса", и нужния за него "отговор", за да обуздае сътресенията от страхуването. Това се получава когато когнитивното е само инструмент на инстинктивните процеси. Но когато се стигне КОГНИТИВНОТО да задава, да определя, да управлява... се реализира качествено различно ниво на отражение, рефлектиращо върху самия субект.

ВЪЖЕИГРАЧЪТ

Цирков купол - светъл и голям.

Музика, прожектори, въжета...

Страшно е навярно да си сам --

сам между Земята и Небето.

Ала не под звездни небеса

ти вървиш под светлини червени...

А Земята всъщност е една,

разлюляна циркова арена.

Аз познавам твоята съдба--

странната съдба да бъдеш волен,

чувството, че двете ти ръце

са крила, разперени за полет.

Просто цял живот вървя така--

между Истината и мечтите...

И така е страшна пропастта,

само че са истински звездите.

Едно е ясно - и евреите, и християните, и мюсюлманите, и хиндуистите, и будистите, ако не надскочат фанатизма си, ще търпят страдание и междуособици.

Днес си направих труд да изгледам над 100 клипа с терористични атаки в Израел и с еврейския отговор към палестинците...

Трагедията е голяма, двустранна. И евреите, и палестинците са изключително глупави хора, наивни и тесногърди.
Учудващо е как може да търпят тази омраза и ненавист в сърцата и как може да мислят, че са по-горни от другите...

Не преодолеят ли собствената си глупост неизбежно ще се давят в кръвта си, като ще завлекат и други в кръвопролитията.

Не виждам в момента да има някаква зрялост в съзнанията им, което ще рече, че без страдание и кръв, няма да могат да израснат, ще са неспособни да видят цялото си безумие.

Иначе има решение - Исляма да позволи построяването на Храма в Йерусалим, което ще рече, че джамията трябва да бъде премахната, както и светилището (Куполът на Скалата).
Но тъй като Исляма няма да допусна това, а Израел не ще пожелае Храма да се построи на друго място, войната ще е факт и тя вече е.

Израел ще печели през САЩ и НАТО, докато мюсюлманите не прозрат скритата цел на евреите.

преди 23 минути, rurk написа:

Едно е ясно - и евреите, и християните, и мюсюлманите, и хиндуистите, и будистите, ако не надскочат фанатизма си, ще търпят страдание и междуособици.

Днес си направих труд да изгледам над 100 клипа с терористични атаки в Израел и с еврейския отговор към палестинците...

Трагедията е голяма, двустранна. И евреите, и палестинците са изключително глупави хора, наивни и тесногърди.
Учудващо е как може да търпят тази омраза и ненавист в сърцата и как може да мислят, че са по-горни от другите...

Не преодолеят ли собствената си глупост неизбежно ще се давят в кръвта си, като ще завлекат и други в кръвопролитията.

Не виждам в момента да има някаква зрялост в съзнанията им, което ще рече, че без страдание и кръв, няма да могат да израснат, ще са неспособни да видят цялото си безумие.

Иначе има решение - Исляма да позволи построяването на Храма в Йерусалим, което ще рече, че джамията трябва да бъде премахната, както и светилището (Куполът на Скалата).
Но тъй като Исляма няма да допусна това, а Израел не ще пожелае Храма да се построи на друго място, войната ще е факт и тя вече е.

Израел ще печели през САЩ и НАТО, докато мюсюлманите не прозрат скритата цел на евреите.

Рурки, тук във форума сме една шепа хора и не можем да постигнем единство и мир, а искаме да има мир в света.

А как да има, след като уж всички вярват, че Бог е Един - и мюсюлмани и юдеи и християни, но нито един от тях не приема бога на другия за свой Бог!

Докато юдеите вярват в тяхната Тора, докато мюсюлманите вярват в техния Коран, докато християните вярват в техния Христос, никога няма да има мир между религиите и народите.

Докато ритуалите са различни, докато проповедниците проповядват различие, докато всяка една религия се кланя на "нейният" си Бог, докато храмовете са различни, няма как да има мир, няма как да спрат войните!

И тези които подклаждат войните и които произвеждат и продават оръжие, знаят това, и затова ще продължават да създават войни, ще продължават да създават фанатизирани радикални групировки, ще продължат да създават атомни бомби...

А колко е лесно да се разрешат всички конфликти! Колко е лесно ...но явно не на всеки му е дошло времето да осъзнае това!
  За съжаление...

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Може да не е налице "единство" и пак да е налице мир. Свързването на единство и еднакви, с мира е плод на обикновен инстинкт. Това е проблем и за войните, защото пак инстинктивно се решава, че мир може да е налице само при единоверци, единомислещи... колкото по-близки, толкова повече мир. За нивото на днешната и инерцията на досегашната несъзнателност, това всъщност си е точно в реда на нещата.

ВОЙНИ е имало и преди да ги има религиите. Между другото самия ИСЛЯМ е създаден за да въдвори мир, след почти век на междуособни войни между арабските племена. За съжаление военните порядки и разбирания, са залегнали сред бита и културата на същите хора и оттам по дефоулт минават в идеологията. Да се въдвори мир, с цената на канон и изискването и правилата за неговото спазване, е временна мярка, само сред определена конкретика и условия. Каноничното залагане на твърди правила, норми и форми на поведение, на социални порядки задаващи социални отношения на всички равнища, е много търсена преди векове мярка за сваляне на социалния фон на страхуване.

Войната е човешки атавизъм, наследство от пещерите и степите, наследство от битките за оцеляване, територии и надмощия, за роби и трудова сила, за справяне със суровите условия, характерни на много места по света. Войната е неизбежна на фона на това ниво на отражение, водещо сега при човешката популация. Естествено, че "не е решение за никой от проблемите на човека". Но разума и човека... досега в историята никога не са вървели заедно. Не се вижда никъде и сега, при положение, че разум изразяват изключително малко представители на човешкия вид. В този смисъл е напълно невъзможно той въобще да се вземе като фактор в човешкото битие.

Както казва Буда, причината за всичко са Трите отрови.
Първата и най-голяма отрова, е невежеството. 
Докато в древността неграмотността е била масова, днес се наблюдават образовани невежи хора. Което говори че самото образование не води до осъзнатост.

преди 1 час, Aumi написа:

Както казва Буда, причината за всичко са Трите отрови.
Първата и най-голяма отрова, е невежеството. 
Докато в древността неграмотността е била масова, днес се наблюдават образовани невежи хора. Което говори че самото образование не води до осъзнатост.

Направи разлика между невежество и неграмотност! Ти демонстрираш интегрална комбинация от двете

Кол ха-мащин кан ал ахриуто.
По смисъл се превежда - пикаш тук на своя отговорност. Обръщението е в мъжки род. Изхождайки от езика следва, че е написан от богоизбран с внимание към уриниращ пред входната врата на офис богоизбран.

OrE3_OMXAjFL4B2CNdrdFwws8HCJVgopvs_YGEsx

В Израел няма градски обществени тоалетни по-простата причина, че афро-азиатското съсловие не прави разлика между природа и градски улици. 99% от "бакшишите" са грузински евреи. В реда на нещата е по време на движение да отбие в аварийното платно, слезе от таксито и зад багажника "източи бойлера" пред погледа на трафика. По-зле са мароканците, те го правят къде им падне. Автобусни спирки, дървета в парковете, входове на жилищни кооперации.

Има една теория, която споделям. Вампирите не прекрачват препикана граница. Ритуал, подходящ за входната врата, ако сте екзорцист. Не бъркайте ритуал с напън по малка нужда. Та сказките от тысячи и одна ночь за М. Кюри, Н. Бор и так далее вървят пред стрина Гицка от Полски Тръмбеш, защото когато предложили на Айнщайн, да стане президент на Израел - той ги отсвирил. И факт, благодарение на хазарите, същите тези маракеши се светнаха каква е разликата между "порцеланово пони" и биде.

Събота или Шабат (в днешния си еврейски вариант) е Древнобългарската дума СъБаТа със значение Със БаТа / Богинята Прамайка на дедите ни, която те са наричали Бабата или просто Ба(та).

На този ден дедите ни са се отдавали на духовно осъзнаване и свързване с Богинята, което днес наричаме Медитация, Молитва, Спомняне (Зикр) на Бога.

Древнобългарската Богиня Ба е най-древната богиня в човешкото разбиране за Бога - Тя е прародителката на Съзиданието.

Постепенно в появилите се по-късно мъжко-шовинистични общества, Богинята е заменена с Бог, а евреите са го нарекли Яве - от българската дума Ява / Яви се (т.е. явилият се на пророците).

Освен Ден от седмицата, посветен на Богинята, СъБа е и българско лично име, с което е свързана и Савската царица като потомък на Древните българи, разселили се в Африка преди хилядолетия - Съба, Съби и така нат. са и до днес лични имена на българи. 

СъБа е наречена и Вътрешната човешка същност - Себе. Дедите ни са осъзнавали ясно Божествения произход на Човешката душа и са я нарекли Със Богинята / Божия. И дори са я боготворели като Бога Син СебАзи.

-

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.