Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

преди 1 час, _ramus_ написа:

МО, Бронтозавъра всъщност няма смисъл от "повдигане или местене", защото живее в ада. Той спи и сънува АДА си. Сред никоя вселена нищо не може да помръдне всичко това. Не е и нужно. Въпрос на принадлежност, а не на избор. 

Когато добротата и любовта към ближния се пукат като сапунен мехур още при първата провокация е …не знам точно каква дума да употребя, но е…знак за нещо, знак, че има нещо гнило в нас. А се пука лесно и изчезва само онова, което не е "истинска" част от нас самите. Още по-тъжно е, че всеки е сляп за собственото лицемерие - но го вижда и разпознава поти безпогрешно в "другия"… Същите хора обаче могат да обяснят такива сложни и дълбоки неща като "какво е медитация" и дори да ти разкажат как е в "нирвана", а не умеят да направят, уж, най-лесното и просто нещо от медитацията - дхяната - т.е. да съзерцават искрено себе си…

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 314,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

преди 1 час, мо_хи_ни написа:

знак, че има нещо гнило в нас.

Живота предлага сделката да имаш възможност да се скриеш. Да имитираш благост и любов, като имитираш хора, думички, мисли и деяния, по които са се разбрали помежду си децата "как виждат и какво означава за тях света на възрастните". Понякога имитацията е смешна, друг път - недодялана. Това децата да имитират независимост като един от символите й е пушенето. Пропушват задавяйки се от кашляне още на 10, но пък пришпорени от изживяването че са пичове и пички, че са важни и самостоятелни и могат да надделеят на "ролята" която са им дали - докато играят на малкия си етапен бунт. Също както, да имитират поведение на "герои" и така да се изживеят като същите. И да се имитират като "мъдреци", като говорят, държат както е "мъдростта' през техните детски очи. Да си присвоят изживяването на неговото знаене, като представа че "знаещия" е велик, можещ. Ще се спукат от състезанията кой как да научи повече прочетени думички, да се научи да ги пише и имитира, който докъдето разбрал-недоразбрал, както и недоимъка на привидяни интерпретации в говореното детско помежду си. На моменти е трогателна, дори учудваща играта на много хора. Някои са по-елементарни, други - чудесно "овъртолени", до степен да се изгубят вживени в ролите си. А лудостта е една безкрайна черна дупка.С фантазии и опит за контрол над тях, донякъде спасява, макар че точно същите хора толкова лесно се вижда как "пропадат" сред пристъпите. И сред писаното от тях толкова силно прозира по "другия канал", че направо се крещи от болка. А видимите думички - благи, силни, добри, смирени или мъдри, поощряващи или деликатни... А отдолу... да са слепи ли. Никой не смее да поглежда там, да говори за онова, като всъщност това е 'самия себе си'. Никой не смее, и да опита някой, е пак театрално. Иначе го играят във видимите думички като безстрашни и героично смели. А смелостта всъщност не е липса на страх. Тя е умението да се премине през страха.

Най-низкото вътрешно падение изисква най-големи усилия за маскиране. И най-лесно падат същите... само щтрак, пламва като сух барут. Щото се държи под напрежение, а за целите на театъра - на дистанция, и се внимава да не би да се покаже. А отвътре - пожара гори. Само чака да се отпуши и се тръгва. За същото рамус е чудесен, щото само дращи по тапите и запушалките. Отгоре на всичко - глуповото оглупяване се приема от участниците в него като норма, като естественост, мярка...  И същите имали "сърчица", особено в ролите на мъдри и добри. Има една част от мен, която я отвращава лицемерието. Макар да разбирам чудесно как и защо е нужно, че живота е сложен, че раните кървят и болят. И тази неистовост да се замажат с роли, защото някога, някъде не са могли да преживеят че боли. И че болката е най-важната част от живота. Че грешката е най-поучителната сила. Че падането е най-важното, защото единствено то предлага възможност да усетиш ЩО Е ДА СЕ ИЗПРАВИШ, да видиш защо, как и през какво си паднал, за забележиш света "отдолу" паднал и после - изправен отвисоко... да разгледаш живота от различните му проявления...

С анонимността и неприсъствеността, форумите предлагат чудесни възможности за изживяване на прикрити страсти, за изживяване на скрити желания, пориви, за невротизмите и дори лудостта. И зад толкова сложно поддържаните тук маскаради, наднича лукаво и подмолно лудостта и реактивността, първичността и импулсите на маймунката, която само се води "опитомена" и дивото си зове. Така, че тук децата са си направили лов на покемони още откакто ги има народните форуми. А особено това важи за духовните теми в които чудесно се вижда че и за същата може да се чурулика. И настояват вкупом че "това е истината", само заради илюзията че са много и така си е "за тях".  А дори и между тях си, пак не става и се дерат едни други кой колко по-добре си е научил думички, приказки, чути и прочетени мнения от идоли и авторитети, за които взаимно са се разбрали кой и кое е "правилното"... Докато не се смени с друго - пак истина и пак правилно.

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

107 Псалм

20 Изпраща словото Си та ги изцелява, И ги отървава от ямите, в които лежат. space.gif
21 Да славословят Господа за Неговата благост, И за чудесните Му дела към човешките чада;

Йов 33:28

Той избави душата ми, за да не отиде в рова; И животът ми ще види виделината.

Псалми 28:1

Давидов псалом. Към Тебе ще извикам, Господи, канаро моя; Не замълчавай към мене, Да не би, ако останеш мълчалив към мене, Да се оприлича на ония, които слизат в рова.

Псалми 30:3, 9

Господи, извел си от преизподнята душата ми; Опазил си живота ми измежду ония, които слизат в рова.

Каква полза от кръвта ми, ако сляза в рова? Пръстта ще Те славослави ли? Ще възвестява ли истината Ти?

Псалми 88:4

Считан съм с ония, които слизат в рова; Станах като човек, който няма помощ,

преди 5 часа, Реджеп Иведик написа:

То при тебе е мания това.

Мания не, ами е направо патологичен случай вече, съвсем буквално имам предвид - гледам в други форуми, хората вдигнали ръце от него, ма целия форум, писал, писал, писал и не че се олял, не че чашата преляла, ами не спира. И това преди десет години, още от тогава си ги пише, повтаря и преповтаря, едни и същи неща - втръснал е на самия себе си, как се е озовал в този ад, начини много, но както си му е реда, опитва да повлече и други със себе си, да досажда, колкото повече, толкова повече. А древна колкото човечеството истина е, че когато някой не може да се откаже, не може да се спре да доказва правотата си, значи той разкрива вината си, защото знае, че се нуждае от оправдания. Не можете да го спрете, няма как да го откажете, ако ще да се вдигнат от гробовете си най- великите умове раждали се някога, с писане нищо няма да променят - нещата отиват към клинична намеса, а и може би вече е за там.

Случват се такива неща, никой не е застрахован - освен може би онези, които са просветлени. Мисълта ми е, че няма какво да му се засягате - на луд човек, какво да му се обиждаш, като просто не е добре. А колкото и да му пишете, и да му обяснявате, съвсем нищо няма да постигнете - то си знае неговото и толкоз, това са наслоявания от години, от много години и да се прекъсне тази инерция, не е проста задача и със сигурност нерешима чрез писане, особено във виртуала.

п.п. не случайно е казано - луд умора няма, пие вода и продължава. Така, че скоро този сериал няма да свърши - ако въобще някога - и всяка серия, ще е като всички останали епизоди. Вероятно сте чували онази сентенция, - че мъдрост е, когато знаеш на какво да не обръщаш внимание - та съвета ми е, да си позволите разкоша да не обръщате внимание на неприятните ви хора, не за всеки е нужен свой подход, някои е по- добре веднага да заобиколиш ... отдалеч. (;

Редактирано от sound (преглед на промените)

Маймуната скача в цирка, ако има кой да я зяпа, да и дава внимание.

(еврейска поговорка)

Когато в гората падне дърво, то издава ли шум, ако няма кой да го чуе?

(дзен коан)

Редактирано от rurk (преглед на промените)

Чули сте, че е било казано: "Обичай ближния си, а мрази неприятеля си". Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят … Защото, ако обичате само ония, които обичат вас, каква награда ви се пада? Не правят ли това и бирниците? И ако поздравявате само братята си, какво особено правите? Не правят ли това и езичниците?

— Христос в Евангелие от Матея 5:43,44,46,47

И когато се молиш, не бъди като лицемерите; защото те обичат да застават и да се молят по синагогите и по кръстовищата, за да ги видят хората. Истина ви казвам: Те вече получават своята награда. … А когато постите, не бъдете унили, като лицемерите; защото те помрачават лицата си, за да ги виждат хората, че постят; истина ви казвам: те са получили вече своята награда.

— Христос в Евангелие от Матея 6:5,16

преди 40 минути, rurk написа:

Когато в гората падне дърво, то издава ли шум, ако няма кой да го чуе?

(дзен коан)

Издава и не издава. Зависи кой е кОй, и какви честоти чува.

Между другото, същото е, ако в гората падне дърво и има кой да го чуе.

Чисто логически

Просветлените знаем, че шумът и чуването не са смислени, като независими от кОй

преди 5 часа, Lijuan написа:

......

Този, който е писал тези редове, не знае какво приказва: най- напред Бог не обича неприятелите си, но инак изисква това от хората ......това, ако не е лицемерие не знам, кое тогава е лицемерие. Не кой да е, а самия Бог е неспособен да обича неприятелите си - че какво остава тогава за обикновенните, простосмъртни човешки същества. После - този, който уж е Исус предемонстративно се е молил и правил, каквото правил, пред възможно най- много хора, включително и в синагогите .... фактически, поради това и увисва на кръста. И накрая е странно как, тъй наречените лицемери, вече са получили своята награда, пък останалите ще има да чакат.

В кратце - зад красивите думи, купища лъжи.

п.п. така се получава, когато се краде от езичниците.

преди 55 минути, sound написа:

Този, който е писал тези редове,

Как, не разбра ли на кой е новият ник?:

Върни се назад и прочети същия автор.

Цитат

Неслучайно разстоянието между благородните арии и първичните асури е една нирвана.

Ко се беше набутала при Буди девойката, най-много да й се случи някое и друго просветление. 

Само че тук се е пообъркала и е влязла в ролята на witnes:

Цитат

Чули сте, че е било казано: "Обичай ближния си, а мрази неприятеля си". Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят … Защото, ако обичате само ония, които обичат вас, каква награда ви се пада? Не правят ли това и бирниците? И ако поздравявате само братята си, какво особено правите? Не правят ли това и езичниците?

— Христос в Евангелие от Матея 5:43,44,46,47

И когато се молиш, не бъди като лицемерите; защото те обичат да застават и да се молят по синагогите и по кръстовищата, за да ги видят хората. Истина ви казвам: Те вече получават своята награда. … А когато постите, не бъдете унили, като лицемерите; защото те помрачават лицата си, за да ги виждат хората, че постят; истина ви казвам: те са получили вече своята награда.

— Христос в Евангелие от Матея 6:5,16

Така е, като пишеш с няколко ника...

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

преди 3 минути, Aumi написа:

......

Не прави това - към авторът или по- точно авторката, имам мое лично уважение, въпреки разминаванията ни и острото отношение, което получавам от нея напоследък. В коментара си визирам авторите на библейските текстове, които са достатъчно умели с думите, та да заблудят милиарди хора - за мен тази книжчица е достатъчно елементарен булшит, за да мога да разнищя лъжите и глупостите написани в нея, просто не се омайвам от красивите слова и поради това виждам буламача, който представлява. Със безбройните заемки от други религии се справям по- слабо, поради недостатъчната ми информираност - но една от основните причини да е толкова противоречива и несъстоятелна тъй наречената свещена книга, са именно тези заемки и опитите да се скалъпят във нещо смислено. 

преди 6 минути, sound написа:

Не прави това - към авторът или по- точно авторката, имам мое лично уважение, въпреки разминаванията ни и острото отношение, което получавам от нея напоследък. В коментара си визирам авторите на библейските текстове, които са достатъчно умели с думите, та да заблудят милиарди хора - за мен тази книжчица е достатъчно елементарен булшит, за да мога да разнищя лъжите и глупостите написани в нея, просто не се омайвам от красивите слова и поради това виждам буламача, който представлява. Със безбройните заемки от други религии се справям по- слабо, поради недостатъчната ми информираност - но една от основните причини да е толкова противоречива и несъстоятелна тъй наречената свещена книга, са именно тези заемки и опитите да се скалъпят във нещо смислено. 

Така е, но въпреки всичко, хората продължават да ѝ вярват, защото явно не виждат и не осъзнават тези неща, или защото вярата както казват, не се нуждае нито от доказателства, нито от логика, нито пък вярващия човек би подложил на съмнение която и да е дума от тези писания, защото му е втълпено, че това е Божие Слово!

преди 29 минути, Aumi написа:

Как, не разбра ли на кой е новият ник?:

Върни се назад и прочети същия автор.

Само че тук се е пообъркала и е влязла в ролята на witnes:

Така е, като пишеш с няколко ника...

:lol6:

Горкото…

преди 12 минути, sound написа:

Не прави това - към авторът или по- точно авторката, имам мое лично уважение

Ох, ти и представа си нямаш какво "добро" и "духовно" същество е наша Ауми. Не те ли е налазила още на лични да ти обясни каква съм гад?

По едно време беше налазила бая потребители с информация за мен, плетеше дори интриги, че аз и Шунята сме едно и също лице - бе, смешка голяма е наша Ауми. Сега е предоволна, че ме е "сгащила", остави й таз малка радост. :lol6:

преди 35 минути, Lijuan написа:

......

Сега и към теб - не прави това.

Ауми има достатъчно специфично влияние в/у мен, че да си премълчавам многото критики, които имам към нея - да факт, с много нейни виждания и разбирания, а дори и начин на отношение не съм съгласен, но си имам своята почит към нея. Тя без да знае, дори и не подозира, но ми разкри нещо, в/у което съм изкарал години време в търсене на информация и обмисляне, но все без резултат. Аз не съм човек, който вярва в предопределеността, детерминизма и съдбата - за мен има просто случайности и съвпадения, и така както опозицията по казуса има някакво свое уважение към съдбата, така и аз "обичам, тача и милея", случайността ........ разкошна е. Та много хора на мое място биха уважали Ауми водени от съдбата - но тъй като на моето място съм аз, то я уважам поради случайността.

преди 36 минути, Aumi написа:

А дали има случайност или не

Краля на нагите не случайно е дал сутрите на Нагарджуна, за да учи хората на ум и разум. Бог Брахма не случайно е слязъл от седмото небе за да се поклони на Буда, задето последния е завъртял колелото на закона валиден за всички богове и хора.

Ако твърдиш убедено, че има случайност изпадаш в едната крайност

Ако твърдиш убедено, че няма случайност изпадаш в другата крайност

За това Татхагата ни учи на Средния път и логическото мислене.

За да не си мислим, че можем да отсъдим дали мисленето в крайности е по висше от мисленето в зависимости.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

преди 9 минути, Реджеп Иведик написа:

Краля на нагите не случайно е дал сутрите на Нагарджуна, за да учи хората на ум и разум. Бог Брахма не случайно е слязъл от седмото небе за да се поклони на Буда, задето последния е завъртял колелото на закона валиден за всички богове и хора.

Ако твърдиш убедено, че има случайност изпадаш в едната крайност

Ако твърдиш убедено, че няма случайност изпадаш в другата крайност

За това Татхагата ни учи на Средния път и логическото мислене.

За да не си мислим, че мисленето в крайности е по висше от мисленето в зависимости.

Ако съществува закон или закономерност, наречена Колелото на Самсара, следва, че не може да съществува случайност в рамките на този закон.

преди 1 минута, Aumi написа:

Ако съществува закон или закономерност, наречена Колелото на Самсара

Ако твърдиш убедено, че съществува закон наречен Колелото на Самсара изпадаш в едната крайност

Ако твърдиш убедено, че не съществува закон наречен Колелото на Самсара изпадаш в другата крайност

А Татхагата ни учи на Средния път и на логическо мислене.

току-що, Реджеп Иведик написа:

Ако твърдиш убедено, че съществува закон наречен Колелото на Самсара изпадаш в едната крайност

Ако твърдиш убедено, че не съществува закон наречен Колелото на Самсара изпадаш в другата крайност

А Татхагата ни учи на Средния път и на логическо мислене.

Не твърдя нищо убедено, затова казах АКО съществува такъв закон, следва еди какво си...;)

"... и в смъртта се раждаме
за вечен живот."

Св. Франциск от Асизи

"... Разруши ги преди да умрат!"

из "Рубай" - Мевляна Руми. 

"1 Коринтяни 15:31 
Братя, с похвалата, с която се гордея за вас в Христа Исуса нашия Господ, аз всеки ден умирам."

Редактирано от rurk (преглед на промените)

преди 6 минути, Aumi написа:

Не твърдя нищо убедено, затова казах АКО съществува такъв закон, следва еди какво си...;)

Съгласен съм. Аз и не казвам друго. Но същото се отнася и за адекватността на силогизма. След като не можем да твърдим нищо убедено, то не можем да твърдим убедено и че силогизма е правилния начин на разсъждение (ползването на силогизъм от моя страна в случая е критика).

Ползването на силогизми и придържането към тях са конвенционални.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

Съгласен съм. Аз и не казвам друго. Но същото се отнася и за адекватността на силогизма. След като не можем да твърдим нищо убедено, то не можем да твърдим убедено и че силогизма е правилния начин на разсъждение (ползването на силогизъм от моя страна в случая е критика).

Ползването на силогизми и придържането към тях са конвенционални.

Всеки човек ползва своите си силогизми при разсъжденията. Кое е правилно и кое не, кое е истина и кое не, кой може да твърди убедено?!
Всеки приема за истина това, което съвпада с неговия личен мироглед и вътрешни потребности и нагласи.

Затова истината за едни не е истина за други и обратното. :whist:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.