Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

преди 10 часа, мо_хи_ни написа:

Благодаря ти, че отдели време да ни запознаеш с представите си. От толкова много любов и любовно опиянение в поста ти все още се питам как така ксенофобията е успяла да се намести в съзнанието ти?! 

Ти имаш ли отговор за себе си, който да е по-малко "любовен" и малко повече разумен?

то и аз щях да задам някои въпроси... но на вярващи и толкова силно убедени... не се задават въпроси въобще, щото те вярват и в готовите си "отговори". Пък и не е редно - вярва си човека. Но най-важното - вярата вече е предпоставена като ЛЮБОВ... дори анализ на "СЛАВЯНСКАТА ДУМА". А между другото - едни други "баш-славяни", въобще нямат в езика си две различни думички, както е в българския - ЛЮБОВ и ОБИЧ. И в английския няма - всичко е една дума и се натъкмяват значенията им според контекста. То и в българският език положението с "думичките" хич не е добре - произволно се ползват заучени значения на понятия... и напълно инстинктивно. А иначе като гледаш - направо платкатно интелигентни... Докарано, нагласено - да прилича...

Иначе чудесна пропагандна реч... вероятно според сценария трябваше някъде публиката да ръкопляска. Ако го е имало, аз пак го пропуснах. Както и другите пъти - всяка година някакви ми казват "христос воскресе", питам "кога" - "ами нощес"... И аз пак съм проспал и нищо не съм видял. Навремето така - с "дядо мраз"... С децата  - как да е, принципа е че се израства. Но защо толкова много хора силно и настоятелно се самообричат никога да не пораснат и да "замръзнат" някъде в примитивизма. И всичко само защото двата типа - религиозния и социалния - инстинкти играят игрите си някъде сред мозъчетата...

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 314,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

на ‎29‎.‎6‎.‎2016‎ г. в 9:43, мо_хи_ни написа:

Ние не сме фотосинтезиращи, фини същества - ядем, серем, пърдим, смърдим, а като ни тръшне някоя по-тежка болест, буквално започваме да воним. Красотата на духа е именно в това, че успява да вдигне и вдъхнови тази воняща, разпадаща се маса и да я мотивира, ако се наложи, дори да жертва пихтиестите си телеса в името на онова, в което вярва.

Ма колко цветущо си го разказала :Д - съвсем неделикатно: серем, смърдим /и с изненадващ замах/, ОБАЧЕ!!!! ...... красотата на духа, бейби. Какъв контраст само ...... (:

преди 15 часа, мо_хи_ни написа:

От толкова много любов и любовно опиянение в поста ти все още се питам как така ксенофобията е успяла да се намести в съзнанието ти?! 

Ти имаш ли отговор за себе си, който да е по-малко "любовен" и малко повече разумен?

Да имам.  Ксенофобията е висша проява на любов към ближния в случая.

на 05.04.2016 в 10:53, valkiria1 написа:

Такива ми ви работи ,драги конспиратори, "интелектуалци", изковете си правила за оцеляване,сложете си пазач на вратата на генофонда , тая максима на гръцкия Исус да обичате всеки  си е вредна:P..... стискайте здраво краката ,за да не бъдат постоянно изненадвани с някое "само малко ..само веднъж"

...тук могат да се добавят още цитатчета издържани в същия дух..., но да не прекаляваме.

на 26.06.2016 в 17:27, valkiria1 написа:

Няма любов на всички към всички. Никога няма и да има... "Око за око и живот за живот ", това е иудейска сентенция от Стария Завет и тя има доблестта да бъде искрена и истинска... Всичко друго е лицемерие , аз просто органически ненавиждам хора ,които се стремят да убеждават във всемирната любов,във любовта към всеки и към всичко...

Сърце не ми дава да разочаровам или не дай си боже да срина представите на някой съфорумниците имащи подобен светоглед. Та така ксенофобията може и да е проява на любов.

"Вятърът духа, дето иска, и гласа му чуваш, но не знаеш, отде иде и накъде отива; тъй бива с всекиго, роден от Духа." Йоан 3:8

Редактирано от koldun (преглед на промените)

на 6/29/2016 в 1:52, koldun написа:

Че кво има за разбиране? :magnifier:

От ясно - по-ясно. Написано в прав текст, изобщо никакъв проблем с разбирането. Но, аристотеливските трактовки са ми леко скучни, и не съвсем по вкуса. Виж Филон Александирийски е съвсем друга бира - дето се вика, все пак Платон е учил Аристотел на философия пък от писанията на последния се е учил Мошето с дървесната рода. Точка за Дарвин! :yanim:или пък не 13.gif.

papagali_blestqsti_kartinki_animacii.net

Ми, никак !!!!

11209569_897932933628258_186095978344509

Аз не не съм от зидарите !!! :P

12063575_897927613628790_384232736714414

Нито зидар, нито архитект !!! :P

12065862_897932113628340_305582547540810

Ама добре ми се получава.;):P

Не съм следил въобще темата, но доколкото знам, това на картинките изобразява действащият в света ционизъм, а не юдеизъм.

преди 16 минути, HotMusicFan написа:

Не съм следил въобще темата, но доколкото знам, това на картинките изобразява действащият в света ционизъм, а не юдеизъм.

Каква е разликата?

преди 3 минути, acnekt написа:

Каква е разликата?

Click

преди 6 минути, HotMusicFan написа:

Не видях разлика. Много ги гонят тези евреи. От Испания, от Англия,от Германия.......

Списъка е дълъг.  Ето четете

http://www.biblebelievers.org.au/expelled.htm

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

преди 4 минути, acnekt написа:

Не видях разлика.

Цитат

At its root Zionism sees reality as barren and desacralized. It is the antithesis of Torah Judaism.

Т.е. едното отрича другото.

преди 22 минути, HotMusicFan написа:

Да, ционизма може да бъде определен като политическо движение, или еврейски национализъм, но има своите корени в религията и се оформя и проповядва в релгииозните общини на еврейската диаспора първоначално. А и до сега е трудно да бъде отделен от юдаизма. В юдаизма има много силно ционистично направление. Много от равините изповядват и проповядват ционистичните идеи. Така, че има доста голямо отношение към релгията. Изобщо при евреите нещата никак не са прости, те имат навика да извеждат всичко от религиозните си писания и да търсят там основания и оправдания за действията си.

преди 7 минути, HotMusicFan написа:
Цитат

At its root Zionism sees reality as barren and desacralized. It is the antithesis of Torah Judaism.

Т.е. едното отрича другото.

Едно течение в юдаизма отрича друго течение в юдаизма всъщност. По същия начин както например католици и протестанти се отричат взаимно, но и двете течения принадлежат на една и съща религия. Така е и при юдаизма. Изобщо юдаизма не е еднородно явление. Има най-различни течения, религиозните авторитети  често са на диаметрално противоположни мнения по важни въпроси. Много и различни секти има в юдаизма дори и в рамките на едно течение само. Например в хасидското движение са над 200 секти и въпреки, че принадлежат към едно течение имат доста разлики във възгледите си.

преди 7 минути, koldun написа:

Да, ционизма може да бъде определен като политическо движение, или еврейски национализъм, но има своите корени в религията и се оформя и проповядва в релгииозните общини на еврейската диаспора първоначално. А и до сега е трудно да бъде отделен от юдаизма. В юдаизма има много силно ционистично направление. Много от равините изповядват и проповядват ционистичните идеи. Така, че има доста голямо отношение към релгията. Изобщо при евреите нещата никак не са прости, те имат навика да извеждат всичко от религиозните си писания и да търсят там основания и оправдания за действията си.

Политическо движение - да, но "еврейски национализъм" - не. Най - вече защото "ортодоксалните" евреи, изповядващи юдеизма са твърдо против него. Ако приемем, че тяхната общност е реалната основа на еврейският народ, техният "национализъм" е на база религията, а не на база политика или държавност.
Може би описанието на това движение би разграничило по-добре нещата.

преди 9 минути, HotMusicFan написа:

Политическо движение - да, но "еврейски национализъм" - не. Най - вече защото "ортодоксалните" евреи, изповядващи юдеизма са твърдо против него. Ако приемем, че тяхната общност е реалната основа на еврейският народ, техният "национализъм" е на база религията, а не на база политика или държавност.
Може би описанието на това движение би разграничило по-добре нещата.

Цитат

Ционизмът (от ивр.: ציונות — цийонут) е форма на национализъм на евреите и еврейската култура, поддържащ идеята за еврейска национална държава на територията, определяна като Земята на Израел.[1] Думата "ционизъм" произлиза от Цион, едно от древните имена на Йерусалим. Друга важна връзка за евреите с това име се прави и с Цар Давид. След като Цар Давид превзел крепостта Цион, намираща се на планината-хълм Цион, той я направил своя столица.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Ционизъм

Нетурей карта не са единствените принадлежащи към така наречения "ортодоксален юдаизъм" много от ционистите също са ортодоксални юдаисти. Тъкмо това, което казах малко по напред. По важни въпроси са на диаметрално противоположни мнения. Изобщо излишен е спора каквото и да кажем за ционизма ще е вярно от една или друга гледна точка. Те евреите не могат се разберат по въпроса, пък ние сме тръгнали да определяме какво било или не било ционизма.

току що, acnekt написа:

И? Както знаеш едно видео, картинка или емотикон не са постове, които се толерират в този форум!

преди 3 минути, capnemo написа:

И? Както знаеш едно видео, картинка или емотикон не са постове, които се толерират в този форум!

Добре еврейски танци, нещо забавно,смешно.:) Събота е. Ден за почивка. Шабат на еврейски.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Шабат

преди 21 минути, Росен Р. Александров написа:

Те не са гонени без причина. Те нямат земя. Те са се родили на арабска земя. Обградени от мюсюлмани, следователно и те са такива но се правят на евреи на богоизбрани.

Интересно ми е, евреите не напускали палестинските земи, по какво се различават на външен вид от арабите ?

А иначе, старият еврейски завет е много по-дърт от корана, та не са били те никога мюсюлмани.

Редактирано от Белгиеца (преглед на промените)

Аз добре знам за какво говоря. И доста съм чел и чета.

Тук не говорим само за религиите. А говорим за това че там винаги са били хората които по-късно са основали Мюсюлманството като религия. Това че не е имало религия не означава че хората не са съществували там.

По-добре ти вземи малко да почетеш ? Няма да е зле.

преди 7 часа, Росен Р. Александров написа:

...

Покажи скритото съдържание

...

Бъркаш юдаизма с ционизма, защото си лаик. За първото си има тема "Всичко за Израел, ционизма и т.н.", а за второто тази. Клипът ти е тенденциозен. Определено не познаваш въоръжението на ЦАХАЛ. Силуета на самолета точно не е израелски, нищо че телефонните номера по линейката са от Дженин. Това е манипулация, да речем микс от кадри из Сирия. Над Газа летят само безпилотници и те изстрелват хелфайър в отговор на предизвикателства от разни ислямистки формирования.
Ционизмът и юдаизмът са диаметрално противоположни, антагонистични ако искаш. Израел е мъжко име. А причината тази държава най-после да се създае е Адолф Хитлер. Накратко, доводите за това твърдение търси в книгата на Дитрих Брондер –  "Адолф Хитлер - основателя на Израел". Той е професор, евреин, генерален секретар на еврейските общини в Германия, но се прикрива под псевдоним Кардел Хенеке. Повече там, в другата тема.

Тази тема е стара като света, но тук се разписват единствено блуждаещи светулки . Просто е. Пасивният читател така и не разбра каква е разликата между юдеи, евреи, иври, израилтяни и жидове. Разликата е малка, но тънка! И баста с този Христос. Тъпо е да го коментирате тук ... все едно сбирка по квантова физика, а всеки обяснява как се прави друсан тас кебап.

Редактирано от Profruit
отговор към Росен, а не към Белгейеца, сори... (преглед на промените)

ъъ, нали за юдаизъм беше, за любопитни. Защо "айелет шахар"?

.................................................................................

АБСОЛЮТНО НЕВЕРНИ И БЕЗПОЧВЕНИ са обвиненията през всички векове, че свещеният еврейски народ бил виновен за всички страдания и нещастия по света, че те били главните търгаши, изедници и лихвари! Тия внушения не само за него, но и за други народи в историята на човечеството, идват от една шепа космически интервенти, които .....всеки път хвърлят вината върху даден етнос, а те се крият зад него. Майсторски насочват омразата на другите народи към нарочения от тях. Именно тези интервенти са в основата и на презрителното прозвище "чифут", на руски "жид" - няма нито един истински юдей с искра от Бога, който заслужава да бъде наречен така. Погледнато широко, "жидове" са всички хора без душа, които плетат мрежи, за да се хване някой в тях. Крадат нещата ни, живота ни, психическата ни енергия. Според една от теориите за произхода на тази дума, тя произлизала от "очакване". Всеки, който очаква някой друг да го осигури, да го напарваи щастлив, е "чифут" в очите на Бога.

Григорий Ватан

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

преди 2 часа, valkiria1 написа:

При едно от първите си изказвания пред народа , след създаването на държавата ,Голда Меир  казва : " Ако, през 1939 година   имаше еврейска държава ,колко много евреи щяха да бъдат спасени от Холокоста". 

По- вероятно е,че щяха да загинат повече - което разбира се, не значи евреите да нямат държава. Фактически едва ли има разумен човек, който да отрича правото на евреите, пък и на всеки един етнос, и народ, да си имат собствена държава, щом искат - така, че и няма нужда от аргументи "ако имаше еврейска държава, колко еди какво си", защото особено ако- доводите може да са ....... спорни до безкрай.

Моите скромни 50ст за развитието на темата.
Както се очакваше, диспута по темата продължи  извън фокуса на юдаизма с пълнеж за ционизма, за което ви предлагам два извора. Те са достъпни за всеки един. Остава да си инсталирате кашерен IPTV-плейър.

#EXTM3U
#EXTINF:-1,Hidabrut
http://w3.013.gostreaming.tv:1935/Hidabrut/smil:myStream.smil/playlist.m3u8

#EXTINF:-1,Jerusalem Western Wall
rtmp://IL28.cast-tv.com:1935/23595_LIVE_Kotel_Live1/mp4:23595_LIVE_Kotel_Live1

Първият канал е общообразователен, където разни равини и адмори по цял ден обясняват кое, как и какво.

rabi.png

Вторият е камера на живо от "Западната стена". Там поне ще видите как се молят юдеите и коя част е за мъже, и коя за жени.

ww.png

преди 26 минути, valkiria1 написа:

....

Големи утопии - честно.

п.п. инак разбира се - Исус бил завеян мечтател утопист. :Д

Нека да се качим нагоре и да не е видео или емотикон, защото  Както знаеме едно видео, картинка или емотикон :-- ) или ЕМОДЖИ :) не са постове, които се толерират в този форум!

По горе виждам 2 видеа.

Еврейската медийна доминация – кой притежава най-големите медии?

https://alterinformation.wordpress.com/2012/11/26/733270/

Ето да видите постна ми е не е против някого, просто информация. Поздрави

преди 5 минути, Росен Р. Александров написа:

Росене, надявам се се справяш с английския...

dont-believe-everything-you-see-on-the-i

преди 7 минути, Росен Р. Александров написа:

айде стига с тия простотии - лудия воин на тангра ли докарахте да цитирате. Стига с тоя сексизъм - форумния бисер, Алия, с нищо не отстъпва, защо да не се стигне дотам че и тя да бъде цитирана по отношение на горкия български народ пред гадовете фашисти, евреи, масони и масовите останали глупости. :)

Чудно ми е, след като се живее в тая идейна кочина, как може някой да очаква да го възприемат насериозно. Да не говорим че АЛЕКСАНДРОВ е известен по целия български виртуал с религията му към... която само имитира патриотизъм. Мира няма от проповедници дето се изживяват за спасители и месии.

преди 1 минута, valkiria1 написа:

Аз пък се надявам да започнете да слагате намордник на всеки един ,който системно нарушава правилата на форума. В случая тук вече става въпрос за неколкократно повторение . Имате проблем с модерацията ли ? Или толерирате простотията, ксенофобията и невежеството ?

надявай се.

То въпроса не е че е толериране, просто от това спасение няма. Ако трябваше да се модерира сериозно, то щяха да останат само няколко човека, а политиката на форума е към масовост

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.