Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

преди 2 часа, valkiria1 написа:

Отговорила съм много подробно в постовете в които анализирам и обяснявам писанията на Исайя. Както посъветвах Ауми,намери и прочети. Няма как да обяснявам едно и също по няколко пъти на всеки,който влезе по-късно  в дискусията. Иначе като допълнение: непорочно зачатие, божествен произход на човек,човек като част от някакво божество,човек който ще изкупва грехове, машиях който ще спасява хората от такива -изцяло противоречат на иудаизма. Това като знаеш,ще разбереш защо НЗ няма и не може да има нито една допирна точка с Тора.

Избери си едно от посоченото  в поста на Реално като съвпадение между двата завета  и аз ще ти покажа, какво значи нагаждане и изопачаване на факти. Исайя вече го коментирахме. Той отпада поради това,което ти написах до тук.

Аз питам дали е използвана думата alma поради друга причина(освен тази, че не знам иврит и няма как да прочета какво пише). Ако е използвана тази дума, то истина ли е, че на иврит "alma" означава "млада жена", а не девица?

Ако отговорът на въпроса е положителен, то това доказателство:

Цитат
3  Месията ще се роди от девица. Исая 7:14 Матей 1:22-23
Лука 1:26-31

е умишлено изфабрикувано.

преди 1 час, valkiria1 написа:

Този ,който е написал евангелието на Марко-ДА,излъгал е. Много ясно е написано ,че това което той казва трябва да се случи по негово време. До ден днешен това не е станало нито тогава, нито сега. Няма и такива, които да са останали безсмъртни и да чакат Божието царство. Мисля,че е крайно време да започвате да разбирате това което четете, вместо да задавате въпроси друг да ви посочва очеизвадното

Евангелие от Марко, 9:1, Исус казва на своите ученици: „… истина ви казвам: тук стоят някои, които няма да вкусят смърт, докле не видят царството Божие, дошло в сила“.

стих 30, глава 13, в Евангелие от Марко: „Истина ви казвам: няма да премине тоя род, докле всичко това не се сбъдне“.

Очаквах realno да отговори(не съм го питал лично него), защото от написаното се вижда, че всичко трябва да се случи докато някои от присъстващите са живи. А нищо подобно не се е случило.

Това пак е за realno:

Цитат

на 29.01.2022 г. в 17:44, A.com написа:

Матей, 10:5-7, „По път към езичници не ходете и в самарянски град не влизайте; а отивайте най-вече при загубените овци на дома Израилев; и като ходите, проповядвайте и казвайте, че се приближи царството небесно“

Хем Исус казва, че само Бог Отец знае кога ще настъпи това време, хем...

Матей, 15:24, : „Аз съм пратен само при загубените овци от дома Израилев“.

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 314,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

преди 17 минути, A.com написа:

Аз питам дали е използвана думата alma поради друга причина(освен тази, че не знам иврит и няма как да прочета какво пише). Ако е използвана тази дума, то истина ли е, че на иврит "alma" означава "млада жена", а не девица?

,,,

"Aльма" е име.
Млада жена е цеира или бахура, според контекста. Альма може да се преведе като младо момиче без приятел, но употребата е закърняла.

Дай текста на иврит най-добре.

преди 34 минути, A.com написа:

Думата  альма  не означава девица,девственица  или не-девственица . Обяснила съм го подробно -давам отново /  и за последен път/линк, към което нещо съм обяснявала." Великото доказателство" за християнски месия" така упорито търсен и втълпяван от християните ,че е посочен от пророка Исайя  е напълно опорочено и интерпретирано . Освен това,изясних че в иудаизма не съществува догмат за непорочно зачатие и раждане. Това е характерно за източните религиозни пантеони чийто богове обикновенно са родени от девици. От митраизма  в християнството е привнесен и култа към Сол Инвиктус/ или персийския бог Митра/-Непобедимото Слънце.Неговия рожден ден съвпада с Рождество Христово. Християнството е  създадено за да приобщи в една религия разнородното население на Римската Империя. Не случайно апостол Павел е наречен "Троянския кон в иудаизма"

на 13.01.2022 г. в 16:23, valkiria1 написа:

Пророка Йешайаху разговаря с цар Ахаз за неговите години на царуване и едва ли ще  му говори за дете което ще се роди след седем века. Емануил съвсем не означава Исус и съвсем не може да бъде отнесен към него.За раждане от девица пък отделно. Идеята за непорочното зачатие е дълбоко чужда на иудаизма. За разлика от християните , евреите твърдо вярват че децата идват на този свят по един определен начин и затова са нужни двама човеци, а не човек и дух, или пък девица,която не е познала мъж. Отделно,че в оригиналния текст съвсем няма употребена думата девица, а дословно е написано "млада жена,която ще зачене и роди син" Който и равин да попитате ще ви насочи ,да прочетете Санхедрин ,където точно е посочен кой е този младенец, който ще носи всички тези качества, а не имена. Това е синът на Ахаз-бъдещият най-праведен  цар на Иудея - Хизкияу.

Пророка Йешайаху разговаря с цар Ахаз за неговите години на царуване и едва ли ще  му говори за дете което ще се роди след седем века. Емануил съвсем не означава Исус и съвсем не може да бъде отнесен към него.За раждане от девица пък отделно. Идеята за непорочното зачатие е дълбоко чужда на иудаизма. За разлика от християните , евреите твърдо вярват че децата идват на този свят по един определен начин и затова са нужни двама човеци, а не човек и дух, или пък девица,която не е познала мъж. Отделно,че в оригиналния текст съвсем няма употребена думата девица, а дословно е написано "млада жена,която ще зачене и роди син" Който и равин да попитате ще ви насочи ,да прочетете Санхедрин ,където точно е посочен кой е този младенец, който ще носи всички тези качества, а не имена. Това е синът на Ахаз-бъдещият най-праведен  цар на Иудея - Хизкияу.

Благодаря.

Този цитат съм го чел, но съм забравил, това което е удебелено. Излиза, че няко е бил "боговдъхновен" умишлено да изопачи написаното в Тора.

преди 2 часа, A.com написа:

е умишлено изфабрикувано.

Излиза, че няко е бил "боговдъхновен" умишлено да изопачи написаното в Тора.

По- точната дума е съвсем преднамерено фалшифициране на писаното от пророка. Така се създава догмата за непорочното зачатие на божи син,която фалшификация е "узаконена" на официален църковен събор.В писанията на Исайя альма не е употребено като име. Нека не забравяме че говорим за текст от Тора,  а не списък от имена на иврит в днешно време. Думата альма със значение на млада жена употребено от пророка...нито е име/в случая/,нито подчертава дали е девствена или не.  Ако искаше да подчертае ,че става въпрос за девствена млада жена  щеше да употреби б`тула /бетула/ или наар/девица/.Отделно че към момента на раждането на Исус ,неговата майка Мария вече е със статут на иша ,което ще рече съпруга/ омъжена жена/. Альма , а не бетула ,което Исайя би написал ,ако визираше такова чудо като непорочна девица ,която ще роди.Това е манипулацията  извършена от този  ,който е написал евангелието означено като евангелие от Матей. Всеки един човек,който има глава на раменете ще се запита /разбира се след внимателен прочит на евангелието/защо Матей не нарича тогава появилото се очаквано дете Емануел , а го нарича Исус ?Защо нито едно от другите три синоптични евангелия не нарича Исус Емануил? Винаги съм "казвала " ,че да четеш Тора без да знаеш историята на евреите е загубено време  и погрешно разбиране. Пророка Исайя много ясно посочва, кое е времето за което пише и проракува и то е пред очите на всички:

17 Господ ще докара на тебе, На твоите люде и на бащиния ти дом, Дни такива каквито не са дохождали От деня когато Ефрем се е отделил от Юда, - Ще докара асирийският цар.

18 И в същия ден Господ ще засвири за мухите, Които са в най-далечните околности на египетските реки, И за пчелите, които са в асирийската земя;

Дето се вика къде е времето на  асирийския цар, къде е времето на Исус?!

Пророка Исайя проракува раждането на сина на цар Ахаз/чиято жена не се казва Альма/,но е альма,  бъдещия велик цар  Езекия, най-успешния цар на Иудея който е помазан цар от рода на цар Давид.

на 29.01.2022 г. в 23:21, A.com написа:

Вярно ли е, че в двата най-стари ръкописа, в които се съдържа Евангелието от Марко, стиховете за възкресението на Исус ги няма?

Въпрос към @valkiria1 - вярно ли е че в СЗ, написан на иврит, в Исая 7:14, думата която е използвал Исая, когато е споменал жената, която ще роди Месия е alma?

Няма пример, в който може да се докаже, че „almâ“ означава млада жена, която не е девствена. Фактът на девствеността е очевиден в Битие 24:43, където „almâ“ се използва за онази, която е била търсена като булка за Исак. 

преди 16 часа, valkiria1 написа:

Този ,който е написал евангелието на Марко-ДА,излъгал е. Много ясно е написано ,че това което той казва трябва да се случи по негово време. До ден днешен това не е станало нито тогава, нито сега. Няма и такива, които да са останали безсмъртни и да чакат Божието царство. Мисля,че е крайно време да започвате да разбирате това което четете, вместо да задавате въпроси друг да ви посочва очеизвадното

Евангелие от Марко, 9:1, Исус казва на своите ученици: „… истина ви казвам: тук стоят някои, които няма да вкусят смърт, докле не видят царството Божие, дошло в сила“.

Общо взето "разбираш" Новия завет колкото и Танах. 

Матей 16:28 Истина ви казвам: Има някои от стоящите тука, които никак няма да вкусят смърт докле не видят Човешкия син идещ в царството Си.

когато свържем този стих с първите стиха от следващата глава ЩЕ ВИДИМ обяснение на загадъчното твърдение. Тези стихове описват събитието на планината на Преображението. Там Петър, Яков и Йоан виждат как Исус се преобразява пред тях. Всъщност те са облагодетелствани да видят още тогава образа на Христос в славата на Неговото царство.

Матей 17:1 "И след шест дни Исус взема Петра, Якова и брата му Иоана, и ги завежда на една висока планина на саме. 2 И преобрази се пред тях; лицето Му светна като слънцето, а дрехите Му станаха бели като светлината. 3 И, ето, явиха им се Моисей и Илия, които се разговаряха с Него...

Винаги съм казвал, че като се чете не трябва да се вадят цитати от контекста им и това, че в Библията има разделение на глави и стихове, не означава, че една глава не е продължение на предната. В миналото е нямало разделение на Библията на глави и стихове. 

преди 13 часа, valkiria1 написа:

Не случайно апостол Павел е наречен "Троянския кон в иудаизма"

За това ли си променихте доктрините за Месия със съзнанието да неутрализирате Исус и "троянския кон" Павел ? Кой променя доктрините си ако е сигурен, че са истината и държи на тях? И как този троянски кон от "джихадист" за християните и Христос се превърна в техен последовател и умря мъченически? Търси "троянския кон" във вашите среди.   :cool:

преди 1 час, realno написа:

Фактът на девствеността е очевиден в Битие 24:43, където „almâ“ се използва за онази, която е била търсена като булка за Исак.

Къде точно в Битие 24:43 е упоменато, че жената, която е била търсена за Исак е(трябва да бъде) девствена? Намирам го на две места. В едното пише "мома", в другото пише "девойка".

преди 56 минути, A.com написа:

Къде точно в Битие 24:43 е упоменато, че жената, която е била търсена за Исак е(трябва да бъде) девствена? Намирам го на две места. В едното пише "мома", в другото пише "девойка".

Нали обясних по горе.  Думата, която се използва в двата случая е една и съща на еврейски, която означава -  мома, млада неомъжена жена, девойка, девица, НО винаги в смисъла на девица или девственица. Слугата на Авраам е трябвало да намери точно такава жена за Исак, която не е била с мъж, а девица. 

Битие 24:16
Момата беше твърде красива на глед, девица, която никой мъж не беше познал; тя, като слезе на извора, напълни водоноса си и се изкачи.

преди 16 часа, A.com написа:

Това пак е за realno:

Хем Исус казва, че само Бог Отец знае кога ще настъпи това време, хем...

Не разбирам въпроса. Може да уточниш. 

преди 18 часа, valkiria1 написа:

The term "holy spirit" appears three times in the Hebrew Bible: Psalm 51 refers to "Your holy spirit" (ruach kodsho[ and Isaiah refers twice to "His holy spirit" (ruach kodsho).

няма такъв превод ruach kodsho

значението на руах е душа съсредоточена в сърцето.

кадош в превод е  свят ..какво е това  ruach kodsho/руах кодшо/ ......??????

Правилното е ruach ha-kodesh  и означава свята душа!!!!

Освен това абсолютно беше правилна забележката на Рамус,че като почнеш да ровиш из Гугъл намираш неща,които пействаш или без да ги разбираш или без да доглеждаш. Така че това огромно Еврейска библия,което си подчертала в черно всъщност е Hebrew Bible for Christians и прави опит да обясни откъде е интерпретирано понятието Св. Дух, а не че в иудаизма съществува такова понятие. ..и е обяснено подробно какво означава .

-------------------------------

пп Няма да обяснявам че при изповядващите иудаизъм понятието Библия не съществува!!!

Напротив. Точно си означава Святи Дух, а не свята душа. 

qōḏeš  - свещено , свято, светилище...

rûaḥ - дух, вятър, дъх...

qōḏeš  rûaḥ - Святи дух

сено - живот, жив, създание...

nep̄eš - душа, живот, ум, сърце...

сено  nep̄eš - жива душа

Псалми 51:11
Да не ме отхвърлиш от присъствието Си, Нито да отнемеш от мене Светия Си Дух.
Исая 63:10
Но те се разбунтуваха и оскърбиха Светия Негов Дух; Затова Той се обърна та им стана неприятел, И сам воюва против тях.
Исая 63:11
Тогава людете Му си спомниха за старите Моисееви времена, и казваха: Где е Оня, Който ги възведе от морето Чрез пастирите на стадото Си? - Где е оня, който положи Светия Си Дух всред тях? -

Следователно израза Святи дух се среща в Танах. Предполагам вече и Той, Святия дух ви пречи, а цар Давид и Исая също са "троянски коне", но в Танах. 

Ехаа, така като ми загука сутрин някое християнско йезуитче. Ние какво те попитахме бе главо шантава : болдвам в черно и в голям мащаб да се види и прецени дали си кукумицин който не разбира какво го питат или съвсем съзнателно изопачава и избягва да отговори.

преди 21 часа, valkiria1 написа:

стих 30, глава 13, в Евангелие от Марко: „Истина ви казвам: няма да премине тоя род, докле всичко това не се сбъдне“.

ти какво отговаряш и къде изместваш въпроса , ами към Матей :...

преди 5 часа, realno написа:

Матей 16:28 Истина ви казвам: Има някои от стоящите тука, които никак няма да вкусят смърт докле не видят Човешкия син идещ в царството Си.

разделение на Библията на глави и стихове. 

Отговори сега разбирачо на НЗ защо не отговаряш по -същество на въпросите, ами се въртиш като фурнаджийска лопата. Кажи сега изпълнили се пророчеството както се написа в Марко.Къде и кога дойде Божието царство ?!?

qōḏeš  rûaḥ - Святи дух

Главо  шантава и объркана да виждаш разлика между това което е написано и това което  си мислиш ,че обясняваш

преди 20 часа, valkiria1 написа:

The term "holy spirit" appears three times in the Hebrew Bible: Psalm 51 refers to "Your holy spirit" (ruach kodsho[ and Isaiah refers twice to "His holy spirit" (ruach kodsho).

Запомни го добре и го покажи на равин , а не на поп

преди 20 часа, valkiria1 написа:

Правилното е ruach ha-kodesh  и означава свята душа!!!!

преди 32 минути, valkiria1 написа:

ти какво отговаряш и къде изместваш въпроса , ами към Матей :...

Отговори сега разбирачо на НЗ защо не отговаряш по -същество на въпросите, ами се въртиш като фурнаджийска лопата. Кажи сега изпълнили се пророчеството както се написа в Марко.Къде и кога дойде Божието царство ?!?

Как другите разбират какво съм обяснил, а само ти не можеш? Проблем с разбирането ли имаш? Върни се назад и прочети бавно какво съм обясни кратко и ясно. 

преди 32 минути, valkiria1 написа:

Запомни го добре и го покажи на равин , а не на поп

Руах е дух, вятър, дъх и др.  а не ......душа. Не те ли е срам аз да ти обяснявам значението на думичките ви? :no-no:

А дали "Духът на Бог", "Божия Дух" е различно от Святия Дух ?  Разбира се , че са едно и също. Доказах с цитати от Танах. Първите християни не са правили разлика между двете твърдения, нито съвременниците им и противниците им юдеи, а съвремните юдаисти, на които им се иска да истината да бъде лъжа. Като искате се вярвайте в дядо Коледа, но от това самозалъгвате себе си.

преди 4 часа, realno написа:

Нали обясних по горе.  Думата, която се използва в двата случая е една и съща на еврейски, която означава -  мома, млада неомъжена жена, девойка, девица, НО винаги в смисъла на девица или девственица. Слугата на Авраам е трябвало да намери точно такава жена за Исак, която не е била с мъж, а девица. 

Момата беше твърде красива на глед, девица, която никой мъж не беше познал; тя, като слезе на извора, напълни водоноса си и се изкачи.

айде пак се въртиш като настъпана змия . Човека пита да обясниш Битие 24 : 43   ти забиваш към 24:16. Защо бе кукувел не спазваш собствените си думи Винаги съм казвал, че като се чете не трябва да се вадят цитати от контекста им и това, че в Библията има разделение на глави и стихове, не означава, че една глава не е продължение на предната. В миналото е нямало разделение на Библията на глави и стихове. 

преди 4 часа, A.com написа:

Хайде сегащом ще си говорим за преводи  да ти дадем един текст на английски от библията на крал Джеймс и един от  Тора

това е от Исайя да ти дам жокер да не се луташ по текстовете.

Therefore the Lord Himself shall give you a sign: behold, the young woman shall conceive, and bear a son, and shall call his name Immanuel.

יד  לָכֵן יִתֵּן אֲדֹנָי הוּא, לָכֶם--אוֹת:  הִנֵּה הָעַלְמָה, הָרָה וְיֹלֶדֶת בֵּן, וְקָרָאת שְׁמוֹ, עִמָּנוּ אֵל.

преди 2 часа, realno написа:

Напротив. Точно си означава Святи Дух, а не свята душа. 

qōḏeš  - свещено , свято, светилище...

rûaḥ - дух, вятър, дъх...

qōḏeš  rûaḥ - Святи дух

Следователно израза Святи дух се среща в Танах. Предполагам вече и Той, Святия дух ви пречи, а цар Давид и Исая също са "троянски коне", но в Танах. 

В иудаизма няма понятие Св. Дух. Има понятие Шхина. Думата произхожда от корена шаханשכן, от който пък се образува глагола лишконשכן. Както вече обясних в предишен пост има няколко близки по смисъл значения "обитава", "намира се", "пребивава"....

Тогава когато "говорим" за отношението на Шхина към Твореца ,думата се използва в два аспекта-единият  е в писмената Тора и обикновенно визира разкриването на Твореца в рамките на този свят. В устаната Тора ,Талмуд и Мидрашите тази дума или по-точно понятие се използва за да изрази връзката на Твореца с Творението. Както обясних и преди човешката душа има 5 аспекта и последната  от тях е йехида-тази,която свързав човека и Твореца

И най-важното ,което на разбирачи като Реално и фалшивите християнски доктрини  не е ясно -Шхина е в женски род!!!!!

преди 11 минути, realno написа:

Руах е дух, вятър, дъх и др.  а не ......душа. Не те ли е срам аз да ти обяснявам значението на думичките ви? :no-no:

Нагъл си ,освен че си и тъп.

преди 11 минути, realno написа:

Как другите разбират какво съм обяснил, а само ти не можеш? Проблем с разбирането ли имаш? Върни се назад и прочети бавно какво съм обясни кратко и ясно. 

Това изобщо не е обяснение,това е препускане по Библията и показване на цитати ,които си противоречат.

И така "говорим " за Марко : кога  дойде Божието царство на земята. Внимавай защото Йоан твърди пък друго!!:lol6:

Я, кажи сега да чуем къде ще бъде Божието царство-на земята или на небето ? С цитати от Библията, ако може

преди 12 минути, realno написа:

Като искате се вярвайте в дядо Коледа, но от това самозалъгвате себе си.

сега пък взе да разправяш и вицове в безсилието си.:lol6::lol6:

Да дадеш цитат от Тора ,че изповядващите иудаизъм вярват в дядо Коледа -нещо от Исайя, Псалмите, Данаил..абе имаш пълната свобода да цитираш:lol6:

айде пак се въртиш като настъпана змия . Човека пита да обясниш Битие 24 : 43   ти забиваш към 24:16. Защо бе кукувел не спазваш собствените си думи Винаги съм казвал, че като се чете не трябва да се вадят цитати от контекста им и това, че в Библията има разделение на глави и стихове, не означава, че една глава не е продължение на предната. В миналото е нямало разделение на Библията на глави и стихове. 

Стиха който цитирах  Битие 24:16 е в контекста на Битие 24:43 и доказва, че думата "алма" означава мома, млада жена и т.н. и винаги  с идеята за девица, девственица, което ти отричаш като твърдиш точно обратното. Доказах, че манипулираш. 

И най-важното ,което на разбирачи като Реално и фалшивите християнски доктрини  не е ясно -Шхина е в женски род!!!!!

А пък Бог е в множествено число. Защо ли? 

В духовната сфера няма полове, а само във физическия свят. Това, че за Бог се говори в мъжки род, означава ли, че има пол? За Духа се говори основно в женски род, но.....има места и в мъжки род. Да разбираме ли, че Духа е многополов.?

В иудаизма няма понятие Св. Дух.

Юдаизма не е критерия, а Танах. А там ясно пише Святи дух - qōḏeš  rûaḥ - Святи дух 

rûaḥ 'ĕlōhîm  - Духа на Бога

А вие си вярвайте и приемайте какво то си искате. 

Забравих да те питам, защо Духа се поменава в женски род? Ще е интересно да научим. 

Стиха който цитирах  Битие 24:16 е в контекста на Битие 24:43 и доказва, че думата "алма" означава мома, млада жена и т.н. и винаги  с идеята за девица, девственица, което ти отричаш като твърдиш точно обратното. Доказах, че манипулираш.

А, значи наистина альма е млада жена, обаче според християнството и Реално /за да угодят на основния догмат на хриситянството/ ,тази млада жена означава, тоест идеята е  да е девица. То хубаво , ами тези млади жени,които не са девственици как се наричат ? Кажи думата на иврит ? Какво  е значението на  думата  бетула ? на наар ? Ти се оказа капацитет по иврит ,обясни моля значението на тези думи?!...да поясня,чакам отговор от Реално!!!

А пък Бог е в множествено число. Защо ли?

Значи освен Шхина, не знаеш какво означава и Елохим?

В духовната сфера няма полове, а само във физическия свят. Това, че за Бог се говори в мъжки род, означава ли, че има пол?

Не знам ,ти кажи. Нали все пак е направил Исус?....

Юдаизма не е критерия, а Танах.

:lol6::lol6::lol6::lol6:

Виж сега експерте и разбирачо на иудаизма и ТАНАХ..случайно да знаете, че ТАНАХ съдържа 24 книги ,които заедно представляват Писмената ТОРА. Случайно да знаете ,че думата е абревеатурата от ТОРА/Хумаш/, Невиим/ Пророци/, Ктувим/Писания/Случайно да знаете  ,че даването на ТОРА на планината Хорив /Синай/ е най-важното събитие и основополагаща част от религията иудаизъм?!..при това не само за иудаизма, но и за вас християнчетата ,защото е част от Библията ви ?!Не знаеш и затова ги плещиш тия смехории отделяйки Иудаизма и ТАНАХ .

И пак няма оттговор на въпросите и превод и нищо..само едното голо перчене  ...Предвид това няма да те питам ,какво означава думата «яадут»?!

преди 31 минути, realno написа:

Забравих да те питам, защо Духа се поменава в женски род? Ще е интересно да научим. 

как така ти е интересно, нали не разбирам ТАНАХ , затова ти ще ни кажеш защо, нали ни учиш на религията иудаизъм.:lol6:

И още чакаме превода на онези две изречения ,за да си обясним как така младата жена не е девственица.

За божието царство какво ще кажеш ..къде ще е ,на небето или на земята за да видим дали са прави Матей и Марко.

преди 8 часа, realno написа:

Мома и девойка не означават задължително девствена. Дори на български имаме израз "стара мома". Това е жена, която не се е омъжила, не е жена, която е останала девствена.

Затова на мен ми е интересно какво пише в оригинала. Ако на иврит имат дума за девица(което задулжително да означава девствена), то е трябвало да използват тази дума при положение, че е задължиително въпросната млада жена да е девствена. Ако е използвана думата "алма" - млада жена, то да си правим извода, че задължително е и девствена е, най-малкото спекулация.

Тук не пише девствена:

"Therefore the Lord Himself shall give you a sign: behold, the young woman shall conceive, and bear a son, and shall call his name Immanuel. "

Цитат

ГЛАВА 9.

1. И рече им: истина ви казвам: тук стоят някои, които няма да вкусят смърт, докле не видят царството Божие, дошло в сила.
2. И след шест дни Иисус взе със Себе Си Петра, Иакова и Иоана и възведе ги сами на висока планина насаме, и се преобрази пред тях.
3. Дрехите Му станаха бляскави, твърде бели, като сняг, каквито белилник на земята не може избели.
4. И яви им се Илия с Мойсея, и разговаряха с Иисуса.

Някак си... "царството Божие, дошло в сила" да е еднозначно с описаното в следващите три реда...

преди 7 часа, realno написа:

Не разбирам въпроса. Може да уточниш. 

Това е казано от Исус, нали?

Времето дойде. Божието царство наближава. Покайте се и повярвайте в Благата вест!

Как така Исус знае, че Божието царство наближава? Нали само Бог знае кога ще дойде божието царство?

Ето и тук:

Матей, 10:5-7, „По път към езичници не ходете и в самарянски град не влизайте; а отивайте най-вече при загубените овци на дома Израилев; и като ходите, проповядвайте и казвайте, че се приближи царството небесно“

Исус казва и това:

Цитат

Матей, 15:24, : „Аз съм пратен само при загубените овци от дома Израилев“.

Имам и друг въпрос към знаещите:

Вярно ли е, че в двата най-стари ръкописа, в които се съдържа Евангелието от Марко, стиховете за възкресението на Исус ги няма?

Тук не пише девствена:

"Therefore the Lord Himself shall give you a sign: behold, the young woman shall conceive, and bear a son, and shall call his name Immanuel. "

Не пише, затова и Реално го подминава и се прави на ударен.

Времето дойде. Божието царство наближава. Покайте се и повярвайте в Благата вест!

Как така Исус знае, че Божието царство наближава? Нали само Бог знае кога ще дойде божието царство?

Това е най-малкия кусур. Божието царство не е настъпило и до днес. Това написано "доближава"вече трае векове.

Имам и друг въпрос към знаещите:

Въпроса не е само един ,когато четеш евангелията. Относно несъответствията и неточностите ,въпросите следва да са много. Те /евангелията/са определено един съмнителен,неточен и на места стъкмен източник на информация.В първоначалния си вариант евангелието свърша с описание на смъртта на Исус и това е. Впоследствие някъде към II век  е прибавен и пасажа с възкръсването. Това не е тайна, а известно на учените библеисти, историци много отдавна. Основните догмати на християнството са приети и утвърдени на църковни събори.

преди 15 часа, valkiria1 написа:

А, значи наистина альма е млада жена, обаче според християнството и Реално /за да угодят на основния догмат на хриситянството/ ,тази млада жена означава, тоест идеята е  да е девица. То хубаво , ами тези млади жени,които не са девственици как се наричат ?

Покажи къде в Танах думата "алма" се употребява за жена,която не е девица? 

Виж сега експерте и разбирачо на иудаизма и ТАНАХ..случайно да знаете, че ТАНАХ съдържа 24 книги ,които заедно представляват Писмената ТОРА. Случайно да знаете ,че думата е абревеатурата от ТОРА/Хумаш/, Невиим/ Пророци/, Ктувим/Писания/Случайно да знаете  ,че даването на ТОРА на планината Хорив /Синай/ е най-важното събитие и основополагаща част от религията иудаизъм?!..при това не само за иудаизма, но и за вас християнчетата ,защото е част от Библията ви ?!Не знаеш и затова ги плещиш тия смехории отделяйки Иудаизма и ТАНАХ .

Жал ми е за теб като поставяш знак за равенство между юдаизма и Танах, все едно са едно и също, а не са. Ще ти отговоря с думи на Бог от Танах:           Осия 4:"6 Людете Ми загинаха от нямане знание; Понеже ти отхвърли знанието, То и Аз отхвърлих тебе да Ми не свещенодействуваш; Понеже ти забрави закона на твоя Бог, То и Аз ще забравя твоите чада. "

Точно така, не  е важно какво как вие тълкувате Танах, а какво той наистина казва, защото доказах, че съвренното тълкуване на Танах няма нищо общо с автентичното такова от преди 2000 г. Променили сте си начина на тълкува не Танах, защото Танах доказва, че Исус е Месия, а на вас това не ви харесва. Забравяте, че не вие сте писали Танах, а Бог и че не Бог ви принадлежи, а вие принадлежите на Бог. Имайте малко смирение. 

как така ти е интересно, нали не разбирам ТАНАХ , затова ти ще ни кажеш защо, нали ни учиш на религията иудаизъм.:lol6:

Разбира се, че не знаеш защо думата "дух" и "шхина" е в женски род. 

преди 13 часа, A.com написа:

Мома и девойка не означават задължително девствена. Дори на български имаме израз "стара мома". Това е жена, която не се е омъжила, не е жена, която е останала девствена.

Затова на мен ми е интересно какво пише в оригинала. Ако на иврит имат дума за девица(което задулжително да означава девствена), то е трябвало да използват тази дума при положение, че е задължиително въпросната млада жена да е девствена. Ако е използвана думата "алма" - млада жена, то да си правим извода, че задължително е и девствена е, най-малкото спекулация.

Тук не пише девствена:

1. Не e правилно да намесваш днешното разбиране за "мома" с разбирането за същата дума от преди 3500 г и повече. 

2. Както обясних по горе дума "алма" не означава "девственица", НО винаги се използва в този контекст и в никой друг и е синоним на девица. Дадох ти пример с бъдещата съпруга на Исак. Има и други места, в които се използва. 

3. Думата bᵊṯûlîm означава девственост.   Левит 21:13 И той да вземе за жена девица;

Буквално преведено означава: "той да взе жена в нейната девственост."

4. Думичката naʿărâ - девойка, млада жена - 3 Царе 1:4
Девицата бе много красива, и пригаждаше на царя и му слугуваше; но царят не я позна.

преди 13 часа, A.com написа:

Мисля, че бъркаш божието царство с второто пришествие. 

Божието царство се отъждествява с Неговия Цар, който е Исус. Там където е Той и Неговата сила там е и Неговото царство. 

Второто пришествие е неизбежно, то е свързано с очистването на греха от лицето на земята и спасение на християните, които вярват в Него и го следват  като Господ и Спасител.  Никой не знае кога ще бъде то. Бог го е запазил в тайна. 

В момента Божието царство не се вижда. То е в сърцето на хора, но силата му се проявява чрез чудеса, знамения и промяна на хора. Но с второто пришествие то ще стане видимо, защото цялата земя ще Го види и ще бъде управлявана от Исус. 

Това е най - общо казано.

преди 16 часа, A.com написа:

Тук не пише девствена:

Не пише. Но тогава къде е знамението, знака в това, че млада жена, мома ще роди, което е нещо обичайно?

3. Думата bᵊṯûlîm означава девственост.   Левит 21:13 И той да вземе за жена девица;

4. Думичката naʿărâ - девойка, млада жена - 3 Царе 1:4
Девицата бе много красива, и пригаждаше на царя и му слугуваше; но царят не я позна.

А такаааа, я да видим какво написах аз в предишния си пост..май това, което ти сега потвърждаваш ::lol6:

на 31.01.2022 г. в 16:15, valkiria1 написа:

А, значи наистина альма е млада жена, обаче според християнството и Реално /за да угодят на основния догмат на хриситянството/ ,тази млада жена означава, тоест идеята е  да е девица. 

Какво  е значението на  думата  бетула ? на наар ? Т

Значи си имало специално думи за девственица,както обилно натъпквах в обърканата ти глава в няколко поста. Освен това за млада жена ,няма само една дума. Другата освен наар е альма. И сега като как альма ще е девственица,след като си има определени думи затова  и ти много ясно си посочил къде се употребяват те. Само не разбрах ,защо ти трябваха 10 поста да лееш глупости,вместо да напишеш направо този. Та, да завършим спора-думата альма употребена в Исайя / и не само/ означава млада жена. Тогава когато става въпрос за девственица се употребява думата ,която си посочил самия ти. Тоест се вижда ясно това,което написах в предишен пост. Ако, Исайя е имал предвид девица щеше да напише думата ,която визира това. Понеже не става въпрос за девствена жена , а за младата жена на цар Ахаз, той  я посочва точно с думата,която отговаря на нея тогава -альма.Всъщност имаш едно извинение,главата ти е претъпкана с измишльотини и стъкмистики с  които ви промиват главите и ви пречат да схванете същината на нещата. Както казах, това е религия, чиито догмати са приети на църковни събори и от тогава до днес  , има впрегната цяла бизнес машина,която да работи в тази насока и да трупа милиарди печалба.Понеже ти нямаш възможност да видиш тези неща в реалност, в света ,затова водиш една смешна пропаганда пействайки и търсейки в у-кито неща  с които отчаяно искаш  да защитиш заблудите си. Ако още не съм ти казала, това на мен не ми пречи,нито пречи на иудаизма. Това е затворена религия и не се насърчава масовост ,нито минаването през гиюр е лесна работа.

Няма никакво объркване. Има опит от твоя страна да шикалкавиш. В посочения цитат е казано точно "Божие царство" , а не Второ пришествие. Ти просто бягаш от отговора ,защото той не е в интерес на това което твърдиш. Ето цитата ..иди да спориш с Марко, а тук отговори на въпроса,който ти се задава пети път. Защо не се е изпълнило пророчеството за идване на БЦ?,както се твърди в Марко  :

на 30.01.2022 г. в 16:20, valkiria1 написа:

Освен това, за претенцията която заявяваш ти НЕ ЗНАЕШ къде,кога ще настъпи БЦ. Това е защото не познаваш писанията. Въртиш се като фурнаджийска лопата . Понеже си безсилен и няма смисъл да повтарям до безкрайност въпроса и да се мъчиш, ти показвам какво е БЦ според писанията.Ето твоето твърдение :

В момента Божието царство не се вижда. То е в сърцето на хора, но силата му се проявява чрез чудеса, знамения и промяна на хора. Но с второто пришествие то ще стане видимо, защото цялата земя ще Го види и ще бъде управлявана от Исус. 

ето какво "казва" Библията :

Божието царство ще бъде в небесата . То затова е наречено и небесно царство .

2 Тимотей :

18 Господ ще ме избави от всяко дело на лукавия и ще ме спаси и въведе в небесното Си царство; Комуто да бъде слава във вечни векове. Амин.

Което означава ,че е пълна измислица  да чакате Исус на земята. Ще бъдете в БЦ, когато умрете  и то само тези,които Исус реши ,че са му на сърце според делата си. И никога няма да имате предявено на земята никакво царство,особено такова на Исус.

Ето го и любимият ти Исайя :

Исая 66

22 Защото, както новото небе И новата земя, които Аз ще направя, Ще пребъдат пред Мене, казва Господ, Така ще пребъде родът ви и името ви.

Тоест БЦ още не съществува,както твърдиш.

В Галатяни, апостол Павел също говори за небесния Йерушалаим.

26 А горният Ерусалим е свободен, който е [на всички] майка;

Какво ще представлява градът в небето,/небесното царство/ ясно и точно е описано в Откровение . Ти не знаеш и не разбираш тези неща,защото нямаш последователност в изучаването на текстове и непознаването наТора и езика е най-малкото/ освен в случаите,когато съзнателно я изопачаваш/ Повече е смущаващо ,че ти не познаваш собствената си религия  и не можеш да правиш логическа връзка между това ,което четеш.

И в този град няма да има храм,както твърдят привържениците на конспиративната теория,че има стремеж да бъде изграден Храм в който да се завърне Исус. Самият град ще е част от храм, а именно небесният храм. Храмът в този град ще бъде самият Бог!!!Прочетее си с разбиране  поне собствените писания. Това е от мен.

преди 10 часа, realno написа:

1. Не e правилно да намесваш днешното разбиране за "мома" с разбирането за същата дума от преди 3500 г и повече. 

2. Както обясних по горе дума "алма" не означава "девственица", НО винаги се използва в този контекст и в никой друг и е синоним на девица. Дадох ти пример с бъдещата съпруга на Исак. Има и други места, в които се използва. 

1. В такъв случай не е правилно да се твърди, че понеже днес мома, девойка и девица са синоними, значи и преди ~3500 години са били синоними.

2. А в примерът от английската версия на Библията пише млада жена, а не мома, девица, девойка.

3. И сам даваш пример, че когато трябва задължително да се вземе девица - е написано девица, а не алма, т.е. разграничението между двете е ясно.

Кой как го е превел(и защо не го е превел както трябва) е друга работа. Ако човек чете само православната Библия, то навсякъде може да е пълно с девици и всяка млада жена да е девица, но когато се чете СЗ в оригинал се виждат разлики в описанието на жените участнички.

преди 10 часа, realno написа:

Божието царство се отъждествява с Неговия Цар, който е Исус. Там където е Той и Неговата сила там е и Неговото царство. 

Второто пришествие е неизбежно, то е свързано с очистването на греха от лицето на земята и спасение на християните, които вярват в Него и го следват  като Господ и Спасител.  Никой не знае кога ще бъде то. Бог го е запазил в тайна. 

Божието царство си е описано. Не ми прилича на това, което ти си описал.

Цитат

Евангелие от Лука [17:20]: А попитан от фарисеите, кога ще дойде царството Божие, отговори им: царството Божие няма да дойде забелязано, [17:21] и няма да кажат: ето, тук е, или: на, там е. Понеже ето, царството Божие вътре във вас е.

Евангелие от Матей [4:17]: Оттогава Иисус начена да проповядва и да казва: покайте се, защото се приближи царството небесно.

ВЕвангелие от Матей [6:10] и Евангелие от Лука [11:2] А Той им рече: когато се молите, казвайте: Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята;

Губи ми се логическата връзка. Хем царството Божие е вътре в нас, хем се приближава(нали е в нас, по-близо накъде?), хем е царство на Бог Отец, а не на сина му, хем(както ти пишеш) - царството Божие се отъждествява с Исус, който е негов цар.

преди 7 часа, ncl написа:

Не пише. Но тогава къде е знамението, знака в това, че млада жена, мома ще роди, което е нещо обичайно?

Не знам. Затова питам.

на 31.01.2022 г. в 18:15, valkiria1 написа:

А, значи наистина альма е млада жена, обаче според християнството и Реално /за да угодят на основния догмат на хриситянството/ ,тази млада жена означава, тоест идеята е  да е девица. То хубаво , ами тези млади жени,които не са девственици как се наричат ? Кажи думата на иврит ? Какво  е значението на  думата  бетула ? на наар ? Ти се оказа капацитет по иврит ,обясни моля значението на тези думи?!...да поясня,чакам отговор от Реално!!!

бетула - означава девственост, а не девственица. 

Думичката naʿărâ - девойка, млада жена - 3 Царе 1:4

Ето думичка за млада жена, която не е девственица:  'iššâсъпруга, жена, омъжена...

И на това ли трябва да те уча? :(

А такаааа, я да видим какво написах аз в предишния си пост..май това, което ти сега потвърждаваш ::lol6:

Значи си имало специално думи за девственица,както обилно натъпквах в обърканата ти глава в няколко поста. Освен това за млада жена ,няма само една дума. Другата освен наар е альма. И сега като как альма ще е девственица,след като си има определени думи затова  и ти много ясно си посочил къде се употребяват те. Само не разбрах ,защо ти трябваха 10 поста да лееш глупости,вместо да напишеш направо този. Та, да завършим спора-думата альма употребена в Исайя / и не само/ означава млада жена. Тогава когато става въпрос за девственица се употребява думата ,която си посочил самия ти. Тоест се вижда ясно това,което написах в предишен пост. Ако, Исайя е имал предвид девица щеше да напише думата ,която визира това. Понеже не става въпрос за девствена жена , а за младата жена на цар Ахаз, той  я посочва точно с думата,която отговаря на нея тогава -альма.

Напротив. Нищо не потвърждавам. Твърдиш, че "алама" освен девица се използва и за млада жена, която не е девица. Това не е вярно. Призовах те да покажеш пасаж от Танах / както аз правя/, който потвърждава думите ти, но не го правиш. Защо? Докажи, че греша.

Както по горе ncl посочи, ако една е съпруга на някого т.е. не е девственица, защо Бог говори за знамение? Какво знаменателно има в това една съпруга да роди дете от съпруга си? Нали знаеш как се създават деца? Какво знаменателно има в това? 

на 30.01.2022 г. в 18:20, valkiria1 написа:

Нали обясних. Не четеш ли? Върни се и прочети подробностите по назад. 

В Марко, 9:1, Исус казва на своите ученици: „… истина ви казвам: тук стоят някои, които няма да вкусят смърт, докле не видят царството Божие, дошло в сила“  се отнася за преображението на планината. Там бяха някои от учениците ми, Петър, Яков и Йоан. 

стих 30, глава 13, в Евангелие от Марко: „Истина ви казвам: няма да премине тоя род, докле всичко това не се сбъдне“.  Тук Исус говори за разрушението на храма, което се случва през 70-та година. 

преди 14 часа, A.com написа:

1. В такъв случай не е правилно да се твърди, че понеже днес мома, девойка и девица са синоними, значи и преди ~3500 години са били синоними.

2. А в примерът от английската версия на Библията пише млада жена, а не мома, девица, девойка.

3. И сам даваш пример, че когато трябва задължително да се вземе девица - е написано девица, а не алма, т.е. разграничението между двете е ясно.

1. Казвам, че за да тълкуваме правилно един текст трябва да се абстрахираме от съвременното значение на една или друга думичка. Трябва да си зададем въпроса как слушателите на автора са разбирали дадена дума, какъв е контекста, каква е културата тогава, историческата обстановка и т.н.  Не трябва да товарим думи писани преди хиляди години със съвременно значение. 

Твърдя, че ако днес мома, булка, млада или  жена за женене не са синоним на девственица по обясними причини, при употребата им в СЗ са били синоним на девственица. Чакам Валкирия да ме опровергае с цитат от СЗ.  Например ако днес ако "мъж" не е синоним само на човек с мъжки полов орган пак по обясними причини, но в Библията когато се използва думата "мъж" винаги се има предвид човек с мъжки полови органи. За това говоря.

2. В английския превод "млада жена" следва обяснението ми в т.1. 

3. Примера, който bᵊṯûlîm означава девственостИма разлика между девственост и девственица. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.