Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

Значи от цялата Библия признават само Тора-та?!

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 314,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

преди 40 минути, ncl написа:

Значи от цялата Библия признават само Тора-та?!

Книгите от Стария завет се наричат ТАНАХ

ТаНаХ това е абревиатура от трите думи: Тора, Невиим, Китувим. 

ТОРА ИЛИ ХУМАШ (ОТ ХАМЕШ, ПЕТ НА ИВР.) СЪОТВЕТСТВА НА ПЕТОКНИЖИЕ;

НИВИИМ СЪОТВЕТСТВА НА ПРОРОЦИ;

КИТУВИМ СЪОТВЕТСТВА НА ПИСАНИЯТА.

преди 19 минути, ncl написа:

?

Повече по въпроса, нека ти поясни Валкирия.

преди 13 часа, dioib написа:

Кумрански ръкописи – Уикипедия (wikipedia.org)

Все пак за привържениците на фото нещо от личния ми архив:

rDSC05623.JPG

В този архив няма нищо автентично.Цветни хартиени копия , примамки за туристите от музеите .

Да не говорим ,че тези ръкописи нямат нищо общо с Йордания ,нито някаква оригинална част от тях се намира там....Кумран е древен комплекс в Исраел в околностите на един кибуц.

Кумранските ръкописи/това което е останало от тях/ се намират в Исраел в специално хранилище и никой не може да ги снима. Вече съм показвала мястото където се съхранява най-голямото археологическо богатство на държавата. Те са податливи на разрушение поради ред причини-векове от тяхното създаване, неправилно транспортиране ,  съхранение и пр... Достъпа до тях вече е ограничен дори за учени. Ползват  се техни цветни копия. Забрави някой да ти сложи зад витрина в обикновена зала на някакво музейче без специални условия  нещо,което е уникат и  то да издържи на такива примитивни условия...че и да го снимат със светкавици...абе стадо наивници като ги поведеш

преди 23 минути, _Aumi_ написа:

Повече по въпроса, нека ти поясни Валкирия.

когато се научат да ценят труда и усилията ,тогава.

Какво може да ми поясни Валкирия?! Тези неща ги знам от повече от 30 години. Както и оттогава изучавам Библията. Но ти, разбира се, я познаваш по-добре от мене...

От интерес за мен представлява само гледната и точка за специфични неща от СЗ.

преди 13 часа, dioib написа:

Все пак тук е тема за юдаизмът, а не тема за Божието слово. :) Което определено не се дели на вехто и ново ... :) 

Това на колко чашки го написа.?!!!!

Тора какво е ?

Иудаизма не е ли Устната и Писмената Тора ?

Тора не  е ли БС?

БС не е ли Библията в която влизат Тора и НЗ?

Сега излиза лъжата ,че четеш и Библията

преди 20 минути, ncl написа:

Какво може да ми поясни Валкирия?! Тези неща ги знам от повече от 30 години.

И за 30 години не разбра ,че Тора е част от Библията.

За 30 години не разбра ,че СЗ е понятие измислено от християните.

Тия години за нищо ги нямаш.....

преди 17 минути, ncl написа:

От интерес за мен представлява само гледната и точка за специфични неща от СЗ.

Няма кой по-добре и по-ясно от нея да ти поясни Стария завет и всички специфични неща и казуси в него.

преди 16 минути, valkiria1 написа:

Тия години за нищо ги нямаш....

Да, бе. Все едно вчера беше...

Иначе съм чел, че човек се изпитва с това, с което се хвали. Един ден ще ти го напомнят...

преди 13 часа, _Aumi_ написа:

Няма значение на какъв език е. Въпросът е доколко Божието Слово е наистина Божие!

За Тора съм сигурна..написана е от  божии пророци.

НЗ е написан от един рибар, лекар/ с елински корени/ , фарисей/ с римско гражданство/ и събирач на данъци.Всичките четири евангелия взаимно си противоречат.Никой не може да твърди,че Исус е казал точно думите написани в евангелията, понеже предаването им е станало на принципа "развален телефон"

преди 9 часа, valkiria1 написа:

Да не говорим ,че тези ръкописи нямат нищо общо с Йордания

Валки, за разлика от твоите фотоси, то моите не са толкова многобройни. 

Твоя проблем е, че се съмняваш, че съм бил там и прочие ... 

За сметка на това не се съмняваш, че не съм познавал Тората, защото не владея иврит. 

Както и да е.... по-общо, не приемаш друг начин за споделяне на Божието слово извън твоя изказ. Твоя начин на превод бил най-точния. :) Не приемаш, че завет извън написания не може да е меродавен. 

Жива и здрава бъди и много успехи и щастие в/на семейството. Амин

на 21.01.2022 г. в 16:47, valkiria1 написа:

Този ти пост наситен с поредните недомислици и неразбиране на килограм са една стабилна аргументация в подкрепа на всяка една дума с която те характеризират участниците тук.Наистина си голям оптимист, ако си мислиш ,че ще продължавам да си губя времето да обяснявам неща на човек,който е толкова объркан дори по отношение на собствената си религия. Нямаш и грам напредък за толкова време тук,не мърдаш от мястото си на посредствен , невежа човек,толкова безнадеждно объркан  и загубен в понятията. Нахвърляни със замах произволни изречения без никаква връзка помежду им ,не предлагащи нищо смислено и реално, което си струва да бъде дискутирано...продължавай сам

Ако беше права щеше да се съгласиш за следните факти:

Факт 1. Има промяна в тълкуването и доктрините ви от времето на Исус и сега. Например Исая 53 гл винаги е била смятана за пророчество на бъдещия Месия. 

Факт 2. Пророчествата не се отнасят САМО за времето на пророците или малко след това, защото равините по времето на Исус не са ги приемали така,  а и самите пророчества казват, че се отнасят за след много време или все още не са се изпълнили. Ако има твърдиш, че пророчествата са само за времето на пророците, а все още има пророчества, които не са се изпълнили, означава, че според теб Бог лъже или не знае какво говори, което разбира се няма как да е вярно.

Факт 3. Пророчествата пророкуват само за ЕДИН специален и уникален Месия. Това не означава, че царете Давид и Соломон не са помазаници, но ще са бледа сянка на Месията, който трябва да дойде в бъдеще. 

Факт 4. Месията,който е различен от Давид, Соломон и др, управители на Израел в него ще се изпълнят всички пророчества. 

Факт 5. Месията ще има божествен произход, ще умре за греховете на човечеството и ще възкръсне на третия ден.   

Ето това са фактите, които ти отричаш, но не и Стария завет. А Новия завет доказва тези факти. 

Не е проблем, че твърдиш обратното и ми опонираш, но е проблем, че твърдения ти противоречат на Писанията и пророците, което автоматично те прави опонент и на Бог. 

За това предложението ми е когато тълкуваме конкретни текстове от Писанията да имаме предвид горните факти, защото по този начин ще бъдем близко до автентичния начин на разбиране на текстовете от старите равини. 

Тъй като твърдиш, че Давид е помазаник, защото бил помазан с масло от Самуил за цар, кой и с какво е бил помазан Кир, че Бог заявява: Исая 45:1
Така казва Господ на помазаника Си, На Кира, когото Аз държа за дясната ръка, За да покоря народи пред него, И да разпаша кръста на царе, За да отворя вратите пред него. Та да не затворят портите:

Питам защото ми задаваш въпрос, кога Исус е бил помазан като Давид с масло? Но аз твърдя, че няма нужда някой да бъде помазан с физическо масло, за да бъде помазаник пред Бог, а да бъде изпълнен с Божия Дух, каквото е твърдението и на Писанието.  

преди 12 часа, dioib написа:

Валки, за разлика от твоите фотоси, то моите не са толкова многобройни. 

Твоя проблем е, че се съмняваш, че съм бил там и прочие ... 

Къде си бил слабо ме интересува. Въпроса е,че като си "бил някъде" постваш неща,които не знаеш къде се намират и какво са. Това е въвеждане в заблуждение, отделно си е знак за много други неща.

За сметка на това не се съмняваш, че не съм познавал Тората, защото не владея иврит. 

Твърдо не  я познаваш и то не заради езика. Ти не разбираш и това,което е написано на български.

Не приемаш, че завет извън написания не може да е меродавен. 

Тънката разлика между твоите несвързани думи и коментарии е ,че ние изследваме заветите в Библията. Тези,които са в твоята глава коментирай с бръмбарите в нея.

преди 1 час, realno написа:

Когато научиш основните неща от Тора ,тогава ще я коментираме.

Ти си къща без основа. Времето в дискусия с теб е загубено.

преди 18 минути, valkiria1 написа:

Когато научиш основните неща от Тора ,тогава ще я коментираме.

Ти си къща без основа. Времето в дискусия с теб е загубено.

Дали съм "къща без основи" едва ли ти можеш да кажеш, при положение, че изопачаваш записаното в Писанията и не познаваш основни неща, но по - горе посочените факти показват, че си стъпила на фалшива основа. Историческите фактите го доказват. 

Дали времето ти в тази дискусия е загубено, времето ще покаже. То изпитва всичко. 

преди 22 часа, _Aumi_ написа:

Няма кой по-добре и по-ясно от нея да ти поясни Стария завет и всички специфични неща и казуси в него.

В голяма заблуда си. Стария завет не е само история. Пророците не пророкуват САМО исторически събитие, които ще се случат в близкото бъдеще.

Според нея най - големия проблем е политическата свобода, мир и разбирателство и много месии ще постигнат това при своето идване, НО от първата до последната книга Писанията поставят като основен проблем греха, духовното състояние на човека, взаимоотношенията му с Бог и последиците от това.  Да си чул от нея да коментира тази тема? 

Може да ти стане учител по история и да ти показва фотоси, но дотам.  За истинския проблем свързан с греха знае колкото зъболекар може да ти поправи ракета. А пророците пророкувайки за бъдещи исторически събития и личности, като център на своите пророчества поставят проблема с греха. Греха на евреите е причината за случващото се с тях, а не пророчествата на пророците. :wink12:

преди 24 минути, realno написа:

Греха на евреите е причината за случващото се с тях, а не пророчествата на пророците. :wink12:

Кой е греха на евреите?
Че са разпнали Христос, че не го приемат за Месията, или че не го признават за бог, божи син или човек заченат от Божия Дух?

НО от първата до последната книга Писанията поставят като основен проблем греха, духовното състояние на човека, взаимоотношенията му с Бог и последиците от това.  Да си чул от нея да коментира тази тема? 

Не само може да се "чуе", но може и да се прочете..написала съм го тук :

https://religionandtravel.blogspot.com/2020/11/blog-post_22.html

апропо и във всяка една моя публикация за храмовете в Библията. Едно време ти дадох линк да четеш, но чукча писател, а не читател...

Имам един въпрос, който задавам винаги на християните ,сега го задавам на теб :

Кога и къде в Писанията, Исус е наречен Спасител?

Предполага се ,че такъв капацитет като теб не би трябвало да е затруднен с отговора ? Може да се включи и другия, който пише от профила ти!!

преди 13 часа, valkiria1 написа:

https://religionandtravel.blogspot.com/2020/11/blog-post_22.html

апропо и във всяка една моя публикация за храмовете в Библията. Едно време ти дадох линк да четеш, но чукча писател, а не читател...

Аз те питам за "греха, духовното състояние на човека, взаимоотношенията му с Бог и последиците от това", а ти ми показваш линк за храмовете в Библията. По какъв начин храма и нещата в него прощават греховете ти, възстановяват взаимоотношенията ти с Бог и подобряват духовното ти състояние?  По какъв начин храма променя характера ти, изцелява болестите ти, възкресява мъртви или освобождава хора от демони? Храма сам по себе си е само сграда и нищо повече. Храма става свято място САМО ако в него присъства Бог. Наличието на храм не означава автоматично, че Бог присъства в него. 

Ако няма храм означава ли, че греховете остават не простени или че греховете ни могат да бъдат простени само ако сме вътре в него? 

преди 14 часа, valkiria1 написа:

Имам един въпрос, който задавам винаги на християните ,сега го задавам на теб :

Предполага се ,че такъв капацитет като теб не би трябвало да е затруднен с отговора ? Може да се включи и другия, който пише от профила ти!!

Не е нужно да си голям капацитет, за да знаеш нещо подобно. По принцип имаме различно разбиране за думата "Спасител". Ако вие я прилагате за очакван месия, който ще ви спаси от земните и политическите ви несгоди, то Писанията говорят за спасение от греховете ни и вечното наказание. За това ще ти покажа пасажи отнасящи се за нашите разбирания за "спасение". Но ако държиш ще потърся пасажи, които посочват че Месията ще донесе и световен мир и правда по цялата земя. 

2 Господ ще простре от Сиона скиптъра на силата ти; Владей всред враговете си.
3 В деня, когато събереш силата си, твоите люде ще представят себе си доброволно, в света премяна; Твоите млади ще дойдат при тебе като росата из утробата на зората.
5 Господ, стоящ отдясно ти, Ще порази царя в деня на гнева си.
6 Ще извърши съд между народите, ще напълни земята с трупове, Ще смаже главата на неприятелите по широкия свят.
7 Ще пие от потока край пътя; Затова ще дигне глава високо.

2 Защото израсна пред Него като отрасъл, И като корен от суха земя; Нямаше благообразие, нито приличие та да Го гледаме, Нито красота та да Го желаем.
3 Той бе презрян и отхвърлен от човеците. Човек на скърби и навикнал на печал; И, както човек, от когото отвръщат хората лице, Презрян бе, и за нищо Го не счетохме.
5 Но Той биде наранен поради нашите престъпления, Бит биде поради нашите беззакония; На Него дойде наказанието докарващо нашия мир, И с Неговите рани ние се изцелихме.
6 Всички ние се заблудихме както овце, Отбихме се всеки в своя път; И Господ възложи на Него беззаконието на всички ни.
8 Чрез угнетителен съд биде грабнат; А кой от Неговия род разсъждаваше, Че биде отсечен отсред земята на живите Поради престъплението на Моите люде, върху които трябваше да падне ударът?
10 Но Господ благоволи той да бъде бит, предаде Го на печал; Когато направиш душата Му принос за грях, Ще види потомството, ще продължи дните Си, И това, в което Господ благоволи, ще успее в ръката Му.
11 Ще види плодовете от труда на душата Си и ще се насити; Праведният Ми служител ще оправдае мнозина чрез знанието им за Него, И Той ще се натовари с беззаконията им.

А относно помазаника Кир ще споделиш ли, кога е бил помазана и от кого, че Бог го нарича по този начин? Благодаря. 

преди 15 часа, _Aumi_ написа:

Кой е греха на евреите?
Че са разпнали Христос, че не го приемат за Месията, или че не го признават за бог, божи син или човек заченат от Божия Дух?

Евреите не се появяват от времето на Исус. Разбира се, че преди това. 

А за отхвърлянето на Исус си пожелаха нещо и то се случи за най - голямо съжаление:  Матей 27:25
И целият народ в отговор рече: Кръвта Му да бъде на нас и на чадата ни.

преди 15 часа, valkiria1 написа:

Може да се включи и другия, който пише от профила ти!!

Пропуснах:  :lol6:

Аз те питам за "греха, духовното състояние на човека, взаимоотношенията му с Бог и последиците от това", а ти ми показваш линк за храмовете в Библията. По какъв начин храма и нещата в него прощават греховете ти, възстановяват взаимоотношенията ти с Бог и подобряват духовното ти състояние? 

Дадох ти линк да прочетеш нещо точно във връзка с това което питаш,защото най-нагло лъжеш ,че не ти е обяснявано.  Там в написаното е посочен пример за греха на цар Давид и защо той е лишен от правото да изгради храма на Адонай. Това не описва ли грях, духовно състояние и взаимоотношения с Бог ?/както питаш/ Или не си чел какво пише в Библията по този въпрос? Или имаш сериозен проблем  да разбереш какво ти се пише и във връзка с какво?

Задавам конкретен въпрос :

преди 16 часа, valkiria1 написа:

и какъв е твоя отговор. Да виждаш нещо свързано с това ,което те питам :

За това ще ти покажа пасажи отнасящи се за нашите разбирания за "спасение". Но ако държиш ще потърся пасажи, които посочват че Месията ще донесе и световен мир и правда по цялата земя. 

2 Господ ще простре от Сиона скиптъра на силата ти; Владей всред враговете си.
3 В деня, когато събереш силата си, твоите люде ще представят себе си доброволно, в света премяна; Твоите млади ще дойдат при тебе като росата из утробата на зората.
5 Господ, стоящ отдясно ти, Ще порази царя в деня на гнева си.
6 Ще извърши съд между народите, ще напълни земята с трупове, Ще смаже главата на неприятелите по широкия свят.
7 Ще пие от потока край пътя; Затова ще дигне глава високо.

Да вижда някой в този ти отговор Исус като Спасител ? Особено пък посоченото в 5 и 6 ...ти май наистина имаш лошо зрение, или пляскаш цитати,както ти дойде

Защото аз не виждам нито име Исус ,нито пък наречен Спасител !!!!

И не ми "казвай" какво фантазирате върху текстовете от еврейските писания, посочи ми точно текста , в който  е написано че Исус е Спасител, а не какво мислите вие върху въпроса. ако изобщо разбираш какво те питам.

Втори път :къде  Исус е наречен Спасител ?

А за отхвърлянето на Исус си пожелаха нещо и то се случи за най - голямо съжаление:  Матей 27:25

и кой по-точно е Исус ,че не разбрах.........за какво  е осъден, кой го екзекутира ?

Пропуснах:  :lol6:

ти досега да не би случайно да  си написал нещо съществено ?!?!

преди 7 часа, realno написа:

Е, да но, нали вие твърдите, че той е пролял кръвта си за вас. Дал е живота си заради вашите грехове. 

Така че, няма защо да се оплаквате. Ако не беше пролята тази негова кръв, нямаше да имате Спасение, изкупени грехове и Вечен живот.

От което следва, че трябва да благославяте евреите, че са го пратили на кръста.

преди 5 часа, _Aumi_ написа:

Е, да но, нали вие твърдите, че той е пролял кръвта си за вас. Дал е живота си заради вашите грехове. 

Ще се възползвам от твоя пост за да задам въпрос :

От какво е спасил Исус някой или нещо ?

Моля, без да се "крадат"  и нагаждат текстове от СЗ-там  той не е споменат нито като машиях, нито като цар, нито като свещеник.

преди 5 часа, _Aumi_ написа:

. Дал е живота си заради вашите грехове. 

Още един въпрос :какво е грях ,според Библията ?

преди 2 часа, valkiria1 написа:

Още един въпрос :какво е грях ,според Библията ?

Грях е когато нарушиш някоя от десетте божи заповеди, според "Библията"! :cool:

преди 8 часа, valkiria1 написа:

От какво е спасил Исус някой или нещо ?

Засега, две хиляди години след неговото идване, все още никой не е спасен от нищо.

Но да се надяваме, че ще чуем отговора на въпроса от @Реално ...

По принцип не ми се коментира много в тази тема, но това, което спасява в действителност е вярата в Бог. Съответно и животът в съгласие с тази вяра - иначе вярата не би била истинска. Дотук не виждам разлика между християнството и юдаизма. Сега за Исус Христос. С възкресението си той демонстрира възможността смъртта да бъде "победена", т.е. че тя не е истинска, когато се отнася до смъртта на тялото. Но пак това, което ще спаси всеки човек индивидуално е вярата в Бог. Доколко Христос е Емануел от Исайя? За мен е. Емануел или "Бог с нас" е име, което е доста показателно. Исус е буквално личността в която Бог е. Да, духът във всеки един човек е от Бог, но далеч не всеки осъзнава и живее в това единство в пълна степен. Т.е. то при хората не е реализирано. Ще спра дотук, защото ако продължа, ще се отклоня от общоприетите християнски представи, а въпросът беше свързан с тях.

преди 21 часа, Just a Stranger написа:

Доколко Христос е Емануел от Исайя? За мен е.

Ако четеше непредубедено библията, едва ли щеше да направиш такава асоциация. Но ти вярваш на тълкувания, които напасват Новия към Стария завет, затова приемаш, че Е така. А не че логически е възможно да е така!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.