Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

В Даниил 9:25-26 думата с малка буква ли е или е с главна? И кой е месията там? Думата помазаник не е ли с главна буква и членувана в 2 Царе 23:1? В Псалми 2:2 с каква буква е? Можеш ли да покажеш стих, където думата Машиях е нечленувана, а в превода е членувана?

Питам ето това, което са въпроси към твое твърдение, което съм цитирал. Сериозно ли мислиш, че не знам, че става въпрос за Давид в 2 Царе като то си е написано за кой става въпрос? Основните въпроси са два. Първият е за месията в Даниил 9:25-26. Вторият е къде се различават преводите както твърдиш, къде е написано с малка буква и преведено с голяма, къде е членувано и къде не.

Ако съм разбрал кой е месията в Даниил, щях ли да питам?

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 314,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

преди 8 минути, ncl написа:

Основните въпроси са два. Първият е за месията в Даниил 9:25-26. Вторият е къде се различават преводите както твърдиш, къде е написано с малка буква и преведено с голяма, къде е членувано и къде не.

Ами то във всички еврейски източници думата е с малка буква, нали затова ти показах оригинален текст на Данаил .Някъде да видя която и да е  дума с главна буква ?!?... едно единствено изключение и един единствен път  е изписана главна буква в дума с която започва началното изречение в  един определен текст в една определена книга.....Определителния член: за разлика от българския език, където той е заднопоставен, в  иврит   е предпоставен, при писане се изписва заедно с думата, към която стои. В случая  машиях-х/а/машиях  или  Йешуа Хамашиях  При Данаил  трябва да е   мелех  х/а/машиях’.

В английския език определителния член също е пред съществителното име. В немския език също се поставя пред съществителното към което се отнася.Сега ,когато ти  обясних, подобно на Реално ти казвам да започнеш да търсиш сам. Когато положите усилие, тогава ще оцените  труда на другите си събеседници......

http://www.mechon-mamre.org/p/pt/pt0.htm

преди 3 часа, ncl написа:

Ако съм разбрал кой е месията в Даниил, щях ли да питам?

Е, аз ти обясних. След като питаш трети  път ,това означава ,че не четеш и труда ми отива напразно. Това обезмисля вниманието и времето  което ви отделям.

Всеки може да си натъкмява текстове, но тук ясно се казва, че освен Бог, няма друг Спасител и други богове.

Също така, трябва да се има предвид, че Новият завет, е писан години след Стария. Така че, тези които са го писали, естествено е манипулативно да са използвали текстове от СЗ, за да си натъкмят и нагласят историята, която да е в съотвествие с техните цели - създаване на нова религия и нов бог, използвайки старата!

Исая 43:11
Аз, Аз съм Господ; И освен Мене няма спасител.

Исая 45:21
Изявете и приведете ги; Да! нека се съветват заедно; Кой е прогласил това от древността? Кой го е изявил от отдавнашното време? Не Аз ли Господ? и освен Мене няма друг бог, Освен Мене няма бог праведен и спасител.

Осия 13:4
Но Аз съм Господ твой Бог от времето когато беше ти в Египетската земя; Друг Бог освен Мене да не познаеш, Защото освен Мене няма спасител.

на 7.02.2021 г. в 15:55, valkiria1 написа:

:lol6:и това ли беше ?  я да видим последователността на писаното  :

Сега да видим как спестявате двамцата началото на псалома :

1 За първия певец. Давидов псалом. Безумният рече в сърцето си: Няма Бог. Поквариха се; сториха развалени дела; Няма кой да прави добро.

Тоест съвсем нагло цитирате целенасочено изречението от средата, като даже го и болдвате в червено. Нормално за християнчетата.

Пак прибързано пишеш без да четеш внимателно. 

на 3.02.2021 г. в 10:08, realno написа:

Знаеш ли че в Танах се казва, че : "Няма Бог"? Думи извадени от контекст, винаги можеш да намериш "противоречие"...

Горното го написах по повод, че изваждаш думите ми извън контекст, както направи и сега.  И дадох пример, че дори цитати от Библията извадени от контекст може да бъдат разбрани погрешн. 

Разбира се, че целенасочено цитирах част от стиха без началото му, за да ти дам пример как правиш ти с написаното от мен и как думи извадени от контекста на Танах също може да бъдат разбрани погрешно. И ти го доказа за пореден път

И по внимателно с определения като това "Нормално за християнчетата", защото доказах, че не е нормално за нас, а  за теб. Дори не поставям всички юдаисти под един знаменател както ти правиш, а само теб. 

Чети внимателно и не по диагонал, както ме съветваш да не правя. :wink12:

на 7.02.2021 г. в 20:01, valkiria1 написа:

Ами да,съвдем високомерно заявявам претенции ,че знам. При това в изключително висока степен. .  Поне съм наясно какво пише в Тора.

След като си наясно какво пише в Това, какво общо търсиш между юдаизма и исляма? Защото началото на разговорите ни започната от там ако си забравила. Какво общо търсиш между Бога на Библията и древния бог на Луната Аллах? Защо наричаш исляма Авраамическа  религия и на какво основание? Къде го прочете в Танах? 

Доказах ти, че грешиш, че по отношение на "завета" с Исмаил. Доказах ти, че евреите не бяха обрязани за първи път от Исус Навин след робството, а преди това от Авраам. И да не изброявам още. 

Исая 29:13  Затова Господ каза: Понеже тия люде се приближават при Мене с устата си, И Ме почитат с устните си, Но са отстранили сърцето си далеч от Мене, И благоволението им към Мене е По човешки поучения изучени папагалски,

и потвърдено от Исус

Матей 15: 7 Лицемери! добре е пророкувал Исаия за вас, като е казал: -
8 "Тия люде [се приближават при Мене с устата си, и] Ме почитат с устните си; Но сърцето им далеч отстои от Мене.

Така, че при това противоречиво поведение от теб думите ти звучат неубедително. 

А В текста на Тора няма никъде споменато името Иисус. Вие го нагаждате. 

Никъде няма предварително написани имена и на други помазаници. От къде да знаме, че другите са опредени за това, което са направили? 

. Вие впрегнахте всичките пророци да ги изкарвате ,че в главите им е само някой си Иисус и че нито Исраел нито Иудея съществуват по-рано, а видите ли всичко ще започне с него и след него.  Когато еврейския текст използва  думата "машиях" няма предвид нито Иисус, нито думата  означава Христос . Думата се използва за човек помазан било за царска власт ,било за свещенослужене. Такива са абсолютно всички царе на Иудея и Исраил и първосвещениците. В преводите на вашите библиии думата Машиях е с главна буква  и думата е членувана. В еврейските текстове думата не е членувана ,което иде да покаже ,че превода на вашия текст  е манипулативен . Данаил пише изключително за плена във Вавилон /не случайно наблегнах веднъж на това -намери поста  и го прочети,вместо да се правиш на разсеян и да се мъчиш да ми продаваш краставици/ 

Ти сама прецени дали е манипулативен и да ли е членуван.  За кой ли път говориш неистини или просто непроверени неща.

Даниил 9:25
Знай, прочее, и разбери, че от излизането на заповедта да се съгради изново Ерусалим до княза Месия ще бъдат седем седмици; и за шестдесет и две седмици ще се съгради изново, с улици и окоп, макар в размирни времена.
Даниил 9:26
И подир шестдесет и две седмици Месия ще бъде посечен, и не ще има кои да Му принадлежат; и людете на княза, който ще дойде, ще погубят града и светилището; и краят му ще го постигне чрез потоп; и до края на войната има определени опустошения.

Ами да,съвдем високомерно заявявам претенции ,че знам. При това в изключително висока степен. .  Поне съм наясно какво пише в Тора. И не е зле да се възползваш от съветите които даваш. Щом авторитета е точно словото /което аз не съм отричала / то тогава е хубаво да знаеш,че всичките ви нагаждания на словото към Иисус са точно това-грях. В текста на Тора няма никъде споменато името Иисус. Вие го нагаждате. В иудейския текст никъде няма споменато думата "девица ще зачне" има написано "млада девойка".Членуването на думата в текста показва,че тази млада девайка е била позната и на цар Ахаз  и пророка Исаиия Знамението е дадено на  цар Ахаз, за да повярва, че Адонай  ще се намес ив изпитанието  пред която е изправен и с това ще разабере, че Той  е с него и това явно ще стане в период от около пет години, възраст преди която детето не може да разбира между добро и зло, а вашия Иисус  е мираж, роден от въображението на отстъпника от иудаизма Павел. 

Ахаз не иска знамение и се измъква , като казва, че Бог не трябва да се изпитва, като се надява на човешка помощ. Но въпреки това Бог казва, че ще му даде знамение на  "младата жена" или "девица", която ще роди син. 

Матей 1:22 А всичко това стана за да се сбъдне реченото от Господа чрез пророка който казва:
преди 4 часа, Aumi написа:

Всеки може да си натъкмява текстове, но тук ясно се казва, че освен Бог, няма друг Спасител и други богове

Нали знаеш, че този проблем отдавна е решен - светата троица и всичко, написано за Яхве може да се дотамъни и за Исус.

Данаил пише изключително за плена във Вавилон /не случайно наблегнах веднъж на това -намери поста  и го прочети,вместо да се правиш на разсеян и да се мъчиш да ми продаваш краставици/ Пророка се моли горещо  за завръщането от робство, за възстановяването на Храма  на Адонай и Ерусалим. Той не се моли за идването на Месия, за да му се даде отговор, че след около 500 -600години някой си Исус Христос ще умре разпънат  на кръст. Тези басни ,които си ги разправяте в църквата и се мъчите да ми пробутате и на мен и на други четящи тук ,показва ,че вие манипулирате текста за да съвпадне с вашите цели.Нито сте първите, нито последните папагали ,които ще повтарят до втръсване мантрите за някой си Иисус. Още като видя някой да ми цитира Исаиия и да ми разправя смешки,че бил забранен или укриван за обсъждане  от нас и ме напушва смях, защото знам целия сценарий по който ще си изграждате "защитата". Ако искате да разберете Тора махнете лещите от очите си на които пише Иисус и тогава ще разберете ,че Тора не е писана за него.

Даниил вижда пророчеството на Еремия за 70 - те години плен и разбира, че времето за изпълнението му наближава и се моли на Бог като се покайва за греховете на народа си и иска възстановяване на Ерусалим и храма. Бог изпраща архангел Гавриил и му съобщава отговора. Но в отговора ангела говори не само за възстановяване на Ерусалим и храма, но и последващи събития, за които Даниил не се е молил. Например, че Помазаника на еврейски Месия,  а на гръцки Христос ще бъде посечен, което означава, че ще умре с мъченическа смърт. Даниил още говори за "княз", който ще дойде и отново ще разруши града и храма и то след определено време от 69 седмици /7-ци/ от години. 

Сега кажи в кой Помазаник се изпълняват всички тези пророчества? 

Ето какво мисля, че означава пророчеството:

1. През първия период от седем 7-ци / 49 г/ след издаването на указа за възстановяване на Ерусалим, града  и храма ще бъдат възстановени. До колкото знам това се случва. 

2. След 69 / шестдесет  и девет/ 7-ци, /483г/, Месията трябва да бъде посечен или умъртвен насила. Това се изпълнява точно във времето  когато Исус бива разпънат. 

3. Ще дойде "народа на княза", който отново ще разруши града и храма. Това се изпълнява през 70г когато Тит с римската войска  напада Ерусалим и разрушава както града така и храма. Дори Исус пророкува за това, когато беше жив на земята: 

Матей 24:1 И като излезе Исус от храма и си отиваше, учениците Му се приближиха да Му покажат зданията на храма.
2 А Той в отговор им рече: Не виждате ли всичко това? Истина ви казвам: Няма да остане тук камък на камък, който да се не срине.

преди 33 минути, realno написа:

2. След 69 / шестдесет  и девет/ 7-ци, /483г/, Месията трябва да бъде посечен или умъртвен насила. Това се изпълнява точно във времето  когато Исус бива разпънат. 

Поправка:

2. След 62 / шестдесет  и девет/ 7-ци, /434г/, Месията трябва да бъде посечен или умъртвен насила. Това се изпълнява точно във времето  когато Исус бива разпънат. 

преди 6 часа, realno написа:

След като си наясно какво пише в Това, какво общо търсиш между юдаизма и исляма? Защото началото на разговорите ни започната от там ако си забравила.

Много са общите неща-един бог, всички пророци в исляма са еврейски /изключението е само едно-Мухаммад/ закона за благотворителността, за храната,изискванията за хигиена, и пр.пр.. които ти няма как да разбереш, защото си заседнал върху скалата на фанатизма. Имаме неразбирания  разбира се, но те съвсем не са на религиозна основа. Повечето е политика. Но ти това няма как да го разбереш понеже ще си вечния девственик  оплетен в мисловен бард@к, когато стане въпрос за трите авраамически религии.

и потвърдено от Исус

кой беше този?

Доказах ти, че грешиш, че по отношение на "завета" с Исмаил. Доказах ти, че евреите не бяха обрязани за първи път от Исус Навин след робството, а преди това от Авраам. И да не изброявам още. 

нищо не си доказал. Отхвърляш цитати от Библията с други от нея. Спретнали сте едно виртуално барбекю и въртите думите на шиш както на вас ви отърва.

Ти сама прецени дали е манипулативен и да ли е членуван.  За кой ли път говориш неистини или просто непроверени неща.

Даниил 9:25
Знай, прочее, и разбери, че от излизането на заповедта да се съгради изново Ерусалим до княза Месия ще бъдат седем седмици; и за шестдесет и две седмици ще се съгради изново, с улици и окоп, макар в размирни времена.
Даниил 9:26
И подир шестдесет и две седмици Месия ще бъде посечен, и не ще има кои да Му принадлежат; и людете на княза, който ще дойде, ще погубят града и светилището; и краят му ще го постигне чрез потоп; и до края на войната има определени опустошения.

А

Не съм виждала човек,който така умело да си прави харакири. Като не е членуван как разбра че става въпрос за член@ на Иисус. Защото в Исаиия е членуван тоя помазаник и служител и става ясно ,че е Яков /Исраил/

преди 3 часа, realno написа:

1. През първия период от седем 7-ци / 49 г/ след издаването на указа за възстановяване на Ерусалим, града  и храма ще бъдат възстановени. До колкото знам това се случва. 

3. Ще дойде "народа на княза", който отново ще разруши града и храма. Това се изпълнява през 70г когато Тит с римската войска  напада Ерусалим и разрушава както града така и храма. Дори Исус пророкува за това, когато беше жив на земята: 

Сега и с математиката си зле. Е няма такъв смях  7 седмици да са равни на 49 години  :lol6:69 седмици да  са 483 години:lol6:Остави пророчеството на мира, докато научиш да смяташ.:lol6:

Поправка:

2. След 62 / шестдесет  и девет/ 7-ци, /434г/, Месията трябва да бъде посечен или умъртвен насила. Това се изпълнява точно във времето  когато Исус бива разпънат. 

и поправката е под всякаква критика:lol6:

Виж сега, преди да почнеш да ми разправяш небивалици за писаното от  Данаил ,да ти кажа ,че в еврейската библия той не е  в  Пророците, а в Писанията. За какво ти говори този факт  отворко ,м ?

преди 17 часа, ncl написа:

Значи месията е Ирод Агрипа II?

ами оставям те да избереш между него и цар Кир. Изследвай нещата през призмата на онова време. Остави го Реално, той все още не е разбрал че в нашия канон Данаил не е в пророците, а в Писанията. Това е жокер, който ти давам. 

Поправка:

Я се помъчи да осмислиш какво си написал, математиката ти се губи тотално, една година е 52 седмици, 62 седмици са година, два месеца и половина

преди 2 минути, capnemo написа:

Я се помъчи да осмислиш какво си написал, математиката ти се губи тотално, една година е 52 седмици, 62 седмици са година, два месеца и половина

абе трябва да проявим разбиране ...на човека му трябват да натъкми  някакви си 4-5  века за да му излезе пророчеството :lol6:

преди 2 часа, valkiria1 написа:

Много са общите неща-един бог, всички пророци в исляма са еврейски /изключението е само едно-Мухаммад/ закона за благотворителността, за храната,изискванията за хигиена, и пр.пр.. които ти няма как да разбереш, защото си заседнал върху скалата на фанатизма. Имаме неразбирания  разбира се, но те съвсем не са на религиозна основа. Повечето е политика. Но ти това няма как да го разбереш понеже ще си вечния девственик  оплетен в мисловен бард@к, когато стане въпрос за трите авраамически религии.

Външно може да има някакви бегли прилики, но в същността си нямат нищо общо. Но за да го осъзнае някой трябва първо да познава своето писание и своя Бог. Без това няма шанс. 

Не съм виждала човек,който така умело да си прави харакири. Като не е членуван как разбра че става въпрос за член@ на Иисус. Защото в Исаиия е членуван тоя помазаник и служител и става ясно ,че е Яков /Исраил/

Пак говориш извън контекста на цитата. Ти твърдеше, че в Библията Месия е членуван, а аз ти доказах, че отново говориш без да си проверила. А това, че не е членувано показва, че става за Месия, който ще се появи не в близкото бъдеще,  а в далечно време. Което отново доказва, че грешиш, че пророците пророкуват само в "близкото бъдеще". 

Сега и с математиката си зле. Е няма такъв смях  7 седмици да са равни на 49 години  :lol6:69 седмици да  са 483 години:lol6:Остави пророчеството на мира, докато научиш да смяташ.:lol6:

Помага ли маската на смеха когато ти пари под краката? :hush:

Виж сега, преди да почнеш да ми разправяш небивалици за писаното от  Данаил ,да ти кажа ,че в еврейската библия той не е  в  Пророците, а в Писанията. За какво ти говори този факт  отворко ,м ?

Че продължаваш да се заблуждаваш. Където и да се намира тази книга, Бог е един и Духа е един. Танах има богословие, което не разбираш, а четеш повърхностно както повърхностно гледаш и на видимите "прилики" между юдаизма и исляма. 

преди 2 часа, capnemo написа:

Първо ми покажи къде се говори за седмици от дни и тогава ще си осмисля написаното ? 

преди 35 минути, realno написа:

Пак говориш извън контекста на цитата. Ти твърдеше, че в Библията Месия е членуван, а аз ти доказах, че отново говориш без да си проверила.

Същността на съдържанието винаги може да се изрази кратко и ясно. Липсата на съдържание или разбиране се изразява с многословно нескончаемо дърдорене. Ти беше този, който твърдеше че Иисус е месията в Исаиия. Там думата помазаник е членувана. Това, ако цитатите ти трябват ..просто погледни тези, които даде. Безполезното ти празнословие е отегчително. Спестявай ни го на всички.

преди 37 минути, realno написа:

Помага ли маската на смеха когато ти пари под краката? :hush:

какво да ми пари под краката -ти не можеш да смяташ . На мен времето в пророчеството ми  е ясно.  Ти трябва да докажеш как ги разтегна тия 7 седмици и години до  няколко века. При това става ясно,че не само математиката ти куца, ти дори не знаеш колко е продължил плена във Вавилон, затова и си смешен. Нагаждаш събитията в историята на Исраил и Иудея към твоите безумици.

преди 40 минути, realno написа:

Първо ми покажи къде се говори за седмици от дни и тогава ще си осмисля написаното ? 

Двама ти показахме че си математически неграмотен. :lol6:Ти обясни смешните си изчисления.....

преди 5 часа, realno написа:

Поправка:

преди 43 минути, realno написа:

Че продължаваш да се заблуждаваш. Където и да се намира тази книга, Бог е един и Духа е един. Танах има богословие, което не разбираш, а четеш повърхностно както повърхностно гледаш и на видимите "прилики" между юдаизма и исляма. 

Ама разбира се. Всички тук са заблудени, само ти единствен  си наясно с исляма, иудаизма и християнството. Това вече стана ясно на всички мисля. Дадох жокер, който би трябвало  да покаже много на хората, които мислят и имат знания. Извинявам се ,че те надцених. Докато  мислиш как да докараш вековете до появата на Иисус  и не си в състояние да формулираш собствената си мисъл, използвай цитати, където да е показано че той е машиях поименно . Това за да се облекчиш, а не да се изпуснеш в празни,  никому ненужни   и досадно повтарящи се монолози.

----------------------------

Spoiler

Между другото ,съвсем приятелски те съветвам да не ме цапаш с  фанатизма си по отношение на исляма и иудаизма понеже ставам лоша. Това да ти е за първи и последен път. Просто днес е чудесен празник в семейството ми и затова съм добра. За следващ път не обещавам.

преди 12 часа, valkiria1 написа:

Същността на съдържанието винаги може да се изрази кратко и ясно. Липсата на съдържание или разбиране се изразява с многословно нескончаемо дърдорене. Ти беше този, който твърдеше че Иисус е месията в Исаиия. Там думата помазаник е членувана. Това, ако цитатите ти трябват ..просто погледни тези, които даде. Безполезното ти празнословие е отегчително. Спестявай ни го на всички.

Не знам в Исая да се използва думата "помазаник" за друг освен за Кир. 

Исая 45:1 "Така казва Господ на помазаника Си, На Кира, когото Аз държа за дясната ръка, ..."

Но за бъдещия Месия се говори като страдащия Слуга. 

Исая 52:1 Ето, служителят Ми ще благоуспее, Ще се възвиси и издигне, и ще се възнесе твърде високо.

Което се потвърждава и от видението на Даниил, който казва, че ще бъде "посечен".

Даниил 9:26  И подир шестдесет и две седмици Месия ще бъде посечен,

До тук освен да казваш, че това не било правилно не си предложила ваше тълкуване. Явно нямате отговор на въпроса, кой е Месията, за когото се говори. 

какво да ми пари под краката -ти не можеш да смяташ . На мен времето в пророчеството ми  е ясно.  Ти трябва да докажеш как ги разтегна тия 7 седмици и години до  няколко века. При това става ясно,че не само математиката ти куца, ти дори не знаеш колко е продължил плена във Вавилон, затова и си смешен. Нагаждаш събитията в историята на Исраил и Иудея към твоите безумици.

Двама ти показахме че си математически неграмотен. :lol6:Ти обясни смешните си изчисления.....

Ама разбира се. Всички тук са заблудени, само ти единствен  си наясно с исляма, иудаизма и християнството. Това вече стана ясно на всички мисля. Дадох жокер, който би трябвало  да покаже много на хората, които мислят и имат знания. Извинявам се ,че те надцених. Докато  мислиш как да докараш вековете до появата на Иисус  и не си в състояние да формулираш собствената си мисъл, използвай цитати, където да е показано че той е машиях поименно . Това за да се облекчиш, а не да се изпуснеш в празни,  никому ненужни   и досадно повтарящи се монолози.

Докажи, че греша. Само с общи и празни приказки не ме убеждаваш, че знаеш тълкуването на пророчествата.

----------------------------

Покажи скритото съдържание

Между другото ,съвсем приятелски те съветвам да не ме цапаш с  фанатизма си по отношение на исляма и иудаизма понеже ставам лоша. Това да ти е за първи и последен път. Просто днес е чудесен празник в семейството ми и затова съм добра. За следващ път не обещавам.

Spoiler

Не е важно какво аз мисля за исляма и твоето отношение към него, а както казва Танах. Дори да си спестя моето мнение и това те направи добра в очите на хората, това няма да те направи по - добра в очите на Бог, за когото Аллах е идол за когото се говори дори в Танах. Точно заради такива заигравки с други богове страдахте и пак продължавате. Не си ли научихте урока? Не ви ли стига Танах, че се захласвате по корана? Какво по - добро може да добави към Танах след като учи точно обратното. Не виждаш ли отношението на ислямистите към евреите? Мразят ви от дъното на душата си и то се корени в учението на Мохамед. Ако за това си сляпа, как да съм сигурен, че разбираш правилно написаното в Танах?

Така, че вместо да ме заплашваш, по - добре се запитай дали тази заплаха не е към Адонай. 

Прави ми впечатление, че често използваш думата фанатизъм по отношение на мен и други християни. За това ли избивахте пророците си, защото не бяхте фанатици като тях в следването си на Адонай Словото Му, а те ви предупреждаваха, че вървите по собствените си пътища и идеи както правите и днес? 

Матей 23:29 Горко вам книжници и фарисеи, лицемери; защото зидате гробниците на пророците, и поправяте гробовете на праведните, и казвате:30 Ние, ако бяхме живели в дните на бащите си, не бихме съучаствували с тях в проливане кръвта на пророците.31 Така щото свидетелствувате против себе си, че сте синове на ония, които избиха пророците.

преди 14 часа, realno написа:

Даниил 9:26  И подир шестдесет и две седмици Месия ще бъде посечен,

До тук освен да казваш, че това не било правилно не си предложила ваше тълкуване. Явно нямате отговор на въпроса, кой е Месията, за когото се говори. 

Докажи, че греша. Само с общи и празни приказки не ме убеждаваш, че знаеш тълкуването на пророчествата.

Покажи скритото съдържание

Не е важно какво аз мисля за исляма и твоето отношение към него, а както казва Танах. Дори да си спестя моето мнение и това те направи добра в очите на хората, това няма да те направи по - добра в очите на Бог, за когото Аллах е идол за когото се говори дори в Танах. Точно заради такива заигравки с други богове страдахте и пак продължавате. Не си ли научихте урока? Не ви ли стига Танах, че се захласвате по корана? Какво по - добро може да добави към Танах след като учи точно обратното. Не виждаш ли отношението на ислямистите към евреите? Мразят ви от дъното на душата си и то се корени в учението на Мохамед. Ако за това си сляпа, как да съм сигурен, че разбираш правилно написаното в Танах?

Така, че вместо да ме заплашваш, по - добре се запитай дали тази заплаха не е към Адонай. 

Такааааа. След като знаеш, по кое време е живял Данаил, изпълнили се пророчеството за месията, който ще бъде посечен след 62 седмици ?

Колко време дели Данаил от Иисус  и как може да твърдиш ,че пророчеството касае Иисус?!

Ето ти обяснението за помазаниците в пророчеството и това е наистина за първи и последен път. Отвори си очите и ушите ,за да не ми досаждаш с глупави въпроси, обяснения и възражения !!

в Данаил 9 :25 се говори за княз месия /княз помазан/

25 Знай, прочее, и разбери, че от излизането на заповедта да се съгради изново Ерусалим до княза Месия ще бъдат седем седмици; и за шестдесет и две седмици ще се съгради изново, с улици и окоп, макар в размирни времена.

Кир дава разрешение на евреите да възстановят храма си  в 538 година. Кир е споменат  от Исаиия като помазан цар, чиято ръка е водена от Бог. "Христос Владика"  е гръцки превод на помазан княз .
9:25

25 Know therefore and discern, that from the going forth of the word to restore and to build Jerusalem unto one anointed, a prince, shall be seven weeks; and for threescore and two weeks, it shall be built again, with broad place and moat, but in troublous times.

В такъв случай съвсем обосновано е че Кир  е този помазан княз. След него следват 62 седмици през които Йерушалаим съществува като град. Твърдението ,че през това време Иисус ще бъде предаден на съд е невъзможно и нелепо да бъде твърдяно. Първо минали са четири века и една трета и второ ПЪРВИЯТ Е ПРИНЦ ПОМАЗАНИК  СВЕТСКИ ВОДАЧ, А ВТОРИЯТ ПОМАЗАНИК  НЕ Е. Вторият е само помазан ..тоест това е първосвещеник. През времето когато е написана книгата на Данаил наистина е имало първосвещеник, който е защитавал иудаизма от династията на Селевкидите и това е Ония III, потомствен първосвещеник след баща си Симон II. Когато цар Антиох IV  Епифан сяда на трона , Ония III е свален от длъжността първосвещеник и на негово място е поставен Язон, който е силно елинизиран и изцяло в служба на Антиох.Ония III е затворен , а по-късно и жестоко убит чрез посичане с меч. Седемгодишния период  след смъртта на Ония III преследванията на Селевкидите срещу иудеите са достигнали пиковата си точка.

В споменатата " в половината на седмицата " , или по-точно през 168 година Антиох завзема Йерушалаим, опустошава го и забранява иудаизма. Храма е поруган и там започвата да се принасят жертви на гръцкия бог Зевс.

9:26

26 И подир шестдесет и две седмици Месия ще бъде посечен, и не ще има кои да Му принадлежат; и людете на княза, който ще дойде, ще погубят града и светилището; и краят му ще го постигне чрез потоп; и до края на войната има определени опустошения.

В двата стиха много ясно се разграничават двама помазаници единия е цар помазаник, а другия е само помазаник. Цар помазаник е Кир, който разрешава на иудеите да построят  отново своя храм и даже им връща съдовете от храма, които са били плячка на персите/ и другия помазаник е първосвещеника Ония III, който е измъчван и посечен по заповед на Антиох IV  Епифан. Това са ти двамата помазаници в глава 9 ,стихове 25 и 26 на Данаил. Няма нищо сложно и излиза математиката плюс минус две  три години, а не недостиг на цели векове..

Както казвам винаги и повтарям : изучавайте историята на Иудея и Исраил, ако искате да разбирате пророчествата. Те са писани за иудеи от иудеи и нямат отношение към никакво християнство. Можете да нагаждате и променяте  нещата ,но това никога няма да направи вашия Иисус легитимния машиях от пророчествата на древните иудейски пророци.  Който разбрал разбрал. Който му се чете фантастика препоръчвам  Кобо Абе . Това е. Точка!!!!!

преди 13 часа, valkiria1 написа:

Такааааа. След като знаеш, по кое време е живял Данаил, изпълнили се пророчеството за месията, който ще бъде посечен след 62 седмици ?

Колко време дели Данаил от Иисус  и как може да твърдиш ,че пророчеството касае Иисус?!

Ето ти обяснението за помазаниците в пророчеството и това е наистина за първи и последен път. Отвори си очите и ушите ,за да не ми досаждаш с глупави въпроси, обяснения и възражения !!

в Данаил 9 :25 се говори за княз месия /княз помазан/

25 Знай, прочее, и разбери, че от излизането на заповедта да се съгради изново Ерусалим до княза Месия ще бъдат седем седмици; и за шестдесет и две седмици ще се съгради изново, с улици и окоп, макар в размирни времена.

Кир дава разрешение на евреите да възстановят храма си  в 538 година. Кир е споменат  от Исаиия като помазан цар, чиято ръка е водена от Бог. "Христос Владика"  е гръцки превод на помазан княз .
9:25

25 Know therefore and discern, that from the going forth of the word to restore and to build Jerusalem unto one anointed, a prince, shall be seven weeks; and for threescore and two weeks, it shall be built again, with broad place and moat, but in troublous times.

В такъв случай съвсем обосновано е че Кир  е този помазан княз. След него следват 62 седмици през които Йерушалаим съществува като град. Твърдението ,че през това време Иисус ще бъде предаден на съд е невъзможно и нелепо да бъде твърдяно. Първо минали са четири века и една трета и второ ПЪРВИЯТ Е ПРИНЦ ПОМАЗАНИК  СВЕТСКИ ВОДАЧ, А ВТОРИЯТ ПОМАЗАНИК  НЕ Е. Вторият е само помазан ..тоест това е първосвещеник. През времето когато е написана книгата на Данаил наистина е имало първосвещеник, който е защитавал иудаизма от династията на Селевкидите и това е Ония III, потомствен първосвещеник след баща си Симон II. Когато цар Антиох IV  Епифан сяда на трона , Ония III е свален от длъжността първосвещеник и на негово място е поставен Язон, който е силно елинизиран и изцяло в служба на Антиох.Ония III е затворен , а по-късно и жестоко убит чрез посичане с меч. Седемгодишния период  след смъртта на Ония III преследванията на Селевкидите срещу иудеите са достигнали пиковата си точка.

В споменатата " в половината на седмицата " , или по-точно през 168 година Антиох завзема Йерушалаим, опустошава го и забранява иудаизма. Храма е поруган и там започвата да се принасят жертви на гръцкия бог Зевс.

9:26

26 И подир шестдесет и две седмици Месия ще бъде посечен, и не ще има кои да Му принадлежат; и людете на княза, който ще дойде, ще погубят града и светилището; и краят му ще го постигне чрез потоп; и до края на войната има определени опустошения.

В двата стиха много ясно се разграничават двама помазаници единия е цар помазаник, а другия е само помазаник. Цар помазаник е Кир, който разрешава на иудеите да построят  отново своя храм и даже им връща съдовете от храма, които са били плячка на персите/ и другия помазаник е първосвещеника Ония III, който е измъчван и посечен по заповед на Антиох IV  Епифан. Това са ти двамата помазаници в глава 9 ,стихове 25 и 26 на Данаил. Няма нищо сложно и излиза математиката плюс минус две  три години, а не недостиг на цели векове..

Както казвам винаги и повтарям : изучавайте историята на Иудея и Исраил, ако искате да разбирате пророчествата. Те са писани за иудеи от иудеи и нямат отношение към никакво християнство. Можете да нагаждате и променяте  нещата ,но това никога няма да направи вашия Иисус легитимния машиях от пророчествата на древните иудейски пророци.  Който разбрал разбрал. Който му се чете фантастика препоръчвам  Кобо Абе . Това е. Точка!!!!!

Това е най - нелогичното тълкуване на пророчеството, което съм срещал и ще ти обясня, защо. 

1. Ако допуснем, че в текста се говори за обикновени седмици от дни,  едва ли биха стигнали 49 дни за възстановяването на Ерусалим. Това противоречи на историческия контекст, че  "ще се съгради изново, с улици и окоп, макар в размирни времена."

2. Няма как да се намеква дори, че помазания цар е Кир, макар да се казва в Исая 45:1, че е "помазаник на Бог",  защото не изпълнява условието да дойде след 62 седмици от излизането на заповедта за възстановяване на Ерусалим. Някои тълкуват, че заповедта е от него, а по вероятно да е от Артаксерс. Но да допуснем, че Кир е издал заповедта, как от неговата собствена заповед до появата на "княза Месия"/Кир/ ще минат 69 седмици като Кир е  вече там? 

3. За да се появи Месията има да се изпълни едно условие, а то е, че преди това ще се съгради Ерусалим, а това не става по времето на Кир, което отново доказва, че Кир няма как да е "царя Месия".

4. Няма как да е Ония III, защото до колкото знам няма сведение да е бил помазван за първосвещеник, а и отново времената не съвпадат с времената дадени в пророчеството. 

Един цитат: "Съвременното обяснение се придържа отчасти към масоретичния текст и разглежда шестдесет и две годишни седмици като началото през 604 г. пр. Н. Е. Отчитайки 434 години, ние сме доведени до 170 г. пр. Н. Е., В която Антиох ограби Храма и изби 40 000 евреи . Ония III., Помазаният принц, беше убит пр. Н. Е. Непосредствено преди края на този период; и от нападението върху Храма до смъртта на Антиох, пр. н. е. 164. г. е седем години или една седмица, в разгара на която, пр. н. е. 167 г., приносът е премахнат и идолопоклонническият олтар е издигнат в Храма. След това седемте седмици се изчисляват нататък от 166 г. пр. Н. Е. И се посочва, че означават неопределен период, изразен с кръгло число, през който Йерусалим е възстановен след оскверняването му от Антиох. Това обяснение е крайно незадоволително. Той не само обръща реда на седмиците, но произволно използва думата седмица в двоен смисъл, в определен и в неопределен смисъл наведнъж. Все още има по-сериозно възражение да се предположи, че началната точка на седемдесетте седмици е годината пр. Н. Е. Тогава не е излязла команда за възстановяване на Йерусалим."

5. Преди да започнеш да тълкуваш пророчеството уточни за какви седмици става въпрос: седмици от дни или за седмици от години.

6. Хем от една страна говориш за обикновена седмица от дни, хем при тълкуването на текста се отдалечаваш на векове в бъдещето. Няма логика.

7. Когато се казва "княза Месия" буквално трябва да се разбира "Помазан, княз"т.е. двете наименования се отнасят за една личност, а не за две както ти казваш. 

8. Тълкуването трябва да започне от Даниил 9"24 Седемдесет седмици са определени за людете ти и за светия ти град за въздържането на престъплението, за довършване греховете, и за правене умилостивение за беззаконието, и да се въведе вечна правда, да се запечата видението и пророчеството, и да се помаже Пресветият.

Кой е  Пресвятия?

Ако погледнем контекста ще видим,че става въпрос за княза Месията, за който се говори в Даниил 9:25, а не за някакво място и вещ. Ако Mесията е Пресвятия и е помaзан, няма как да става въпрос нито за Кир, нито за Ония III, които освен, че противоречат на записаното време, няма как да бъдат и Пресвяти. 

Но в този стих се споменават и други неща,за въздържането на престъплението, за довършване греховете, и за правене умилостивение за беззаконието, и да се въведе вечна правда, които няма как да се сбъднат нито чрез Кир, нито чрез ОнияIII, нито чрез Антиох IV.

От всичко казано до тук излиза, че тълкуването, което ми предлагаш, е нелогични и неправилно. 

преди 2 часа, realno написа:

нито чрез ОнияIII, нито чрез Антиох IV.

От всичко казано до тук излиза, че тълкуването, което ми предлагаш, е нелогични и неправилно. 

При безусловния интелект  и познания по математика с които сметна годините  които делят Вавилонския плен и Иисус ,човек няма как да не свали шапка пред безусловния ти интелект. Всички те славословим и равини и учени и тълкуватели на Тора  и Танах ..твоите убедителни доказателства с които разгроми и Рамбам и всички титани на религията иудаизъм трябва да се изучават във всички йешиви  и висши равински школи.Предполагам сте запознат и с книгите от най-голямата в света библиотека по иудаистика/ някакви си 5,5  милиона книги / в Еврейския Университет в Йерушалаим в кампуса Гиват Рам....

Един съвет за да подсилите авторитета на вашето величие. За в бъдеще се постарайте да намерите несъответствията в преводите  на Библията,  научете историята на Исраил и Иудея, обичаите ,традициите и ритуалите и тогава да се явите подготвен да ви разяснявам основни неща в иудаизма, ако се интересувате.  Няма да ми бъдете равен , но все пак ще имате някаква начална подготовка за старт.   В момента скачате  от трамплин в басейн в който няма вода, а на мен не ми е приятно да гледам самоубийци, макар и   от стадото на наивните вярващи овце. Иудаизма не предлага спасение на такива. Затова беше измислен Иисус. Точка.

преди 20 минути, valkiria1 написа:

При безусловния интелект  и познания по математика с които сметна годините  които делят Вавилонския плен и Иисус ,човек няма как да не свали шапка пред безусловния ти интелект. Всички те славословим и равини и учени и тълкуватели на Тора  и Танах ..твоите убедителни доказателства с които разгроми и Рамбам и всички титани на религията иудаизъм трябва да се изучават във всички йешиви  и висши равински школи.Предполагам сте запознат и с книгите от най-голямата в света библиотека по иудаистика/ някакви си 5,5  милиона книги / в Еврейския Университет в Йерушалаим в кампуса Гиват Рам....

Един съвет за да подсилите авторитета на вашето величие. За в бъдеще се постарайте да намерите несъответствията в преводите  на Библията,  научете историята на Исраил и Иудея, обичаите ,традициите и ритуалите и тогава да се явите подготвен да ви разяснявам основни неща в иудаизма, ако се интересувате.  Няма да ми бъдете равен , но все пак ще имате някаква начална подготовка за старт.   В момента скачате  от трамплин в басейн в който няма вода, а на мен не ми е приятно да гледам самоубийци, макар и   от стадото на наивните вярващи овце. Иудаизма не предлага спасение на такива. Затова беше измислен Иисус. Точка.

Ако греша в нещо, обясни в какво конкретно греша, както аз съм си направил труда да покажа. 

За да не се повтарям, погледни изброените точки по горе и ако има какво да кажеш, направи го, но ми спести общите констатации. От това няма полза. 

преди 47 минути, realno написа:

Ако греша в нещо, обясни в какво конкретно греша, както аз съм си направил труда да покажа. 

За да не се повтарям, погледни изброените точки по горе и ако има какво да кажеш, направи го, но ми спести общите констатации. От това няма полза. 

Аз не се заяждам. Просто ти посочвам ,че непознаването на историята е проблем не само за теб, но и за всички християни.На мен не ми пречи нищо което вие тълкувате за Иисус или по-точно това, което вие нагаждате към него.

Ето ти един твой съществен пропуск, поради гореизброените неща

преди 4 часа, realno написа:

4. Няма как да е Ония III, защото до колкото знам няма сведение да е бил помазван за първосвещеник, а и отново времената не съвпадат с времената дадени в пророчеството.

Ония III е една много интересна личност в историята на иудаизма :

като съвсем бегло начало тук :

https://en.wikipedia.org/wiki/Onias_III

и една моя  по-подробна публикация за знатната  жреческата фамилия Ония III  и синът му Ония IV  тук :

https://religionandtravel.blogspot.com/2020/12/blog-post_5.html

Смешно е да си мислиш,че този ваш Иисус е бил в главата и устата  на всички древни пророци. Други са мъжете, които съградиха Исраел през вековете.

преди 14 часа, valkiria1 написа:

Аз не се заяждам. Просто ти посочвам ,че непознаването на историята е проблем не само за теб, но и за всички християни.На мен не ми пречи нищо което вие тълкувате за Иисус или по-точно това, което вие нагаждате към него.

1. Нямам съмнения, че познаваш историята си, а че я прилагаш неправилно към пророчеството от Даниил 9. 

Ето ти един твой съществен пропуск, поради гореизброените неща

Ония III е една много интересна личност в историята на иудаизма :

като съвсем бегло начало тук :

https://en.wikipedia.org/wiki/Onias_III

и една моя  по-подробна публикация за знатната  жреческата фамилия Ония III  и синът му Ония IV  тук :

https://religionandtravel.blogspot.com/2020/12/blog-post_5.html

Но как Ония III изпълнява условието за седмиците? Бил ли е помазан за първосвещеник? Как стих 24 се прилага към него и другите, които спомена? Казвате, че не разбирам от математика, но не получавам отговор какво разбирате под наименованието "седмици"- дни, години или нещо друго?

Смешно е да си мислиш,че този ваш Иисус е бил в главата и устата  на всички древни пророци. Други са мъжете, които съградиха Исраел през вековете.

Пророците от себе си ли са говорили? От своя ум ли са изказвали пророчества? Ако не, кой ги е вдъхновявал да пророкуват? Разбира ли ли са всичко, което пророкуват?

Според Библията пророците са говорили ръководени от Духа или чрез видения като Даниил. Но всичко е било от Адонай. Следователно, не е важно какво е имало в главата на пророците, а в "главата" на Адонай. 

Ако в Даниил 9 глава се говори за Ония III, Антиох IV Епифан, тогава за кого се пророкува в Данаиил 11 глава

преди 3 часа, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Нещо да кажете за ,,Ашера"?

Подобно на анджелизма. Води до проклятие. 

преди 9 часа, realno написа:

1. Нямам съмнения, че познаваш историята си, а че я прилагаш неправилно към пророчеството от Даниил 9. 

Това е разликата между теб и мен-аз познавам историята и разбирам пророчествата. Ти не познаваш историята и затова се поддаваш на манипулации. Ето ти и пресния пример:

преди 9 часа, realno написа:

Но как Ония III изпълнява условието за седмиците? Бил ли е помазан за първосвещеник?

Дадох ти източници, които да четеш. Понеже не ги четеш, а чакаш на готово да ти обясня, затова задаваш и този въпрос. Коен а-гадоль е първосвещеник в Храма Питам за последен път защо не четеш източниците ? Там е обяснено какво е първосвещеникът ..и тогава няма да ми задаваш адски тъп въпрос вече два пъти :дали първосвещеника на храма е помазан ...това първо .

Второ ...този 24 стих ,който толкова те изпотява. Казах ли ,че Тора се чете в оригинал? Дадох ли ти линк към Тора на иврит и английски-дадох!! Къде там в тоя 24 стих видя да става въпрос за пресвят човек.? Къде, освен в твоите фантазии???!! Ето ти на иврит и на английски цитат по-долу ...става въпрос за свято място, а не за пресвят човек,както е в манипулативния ви превод на библийте. Точно в линковете към блога ми, които ти дадох е описано пресвятото място във всеки един еврейски храм и това е неговият светая светих-мястото където влиза само първосвещеника и то само веднъж в годината на Йом Кипур. Това е мястото, пресвято на пресветия храм,там където обитава шекина. Мястото   което след осквернението на което е подложен ще бъде отново изчистено и осветено в новопостроения храм. Ако още веднъж се наложи да ти обяснявам неща, които вече съм обяснила няколко пъти и съм ти дала линк да разшириш знанията си върху историята на иудаизма НЯМА да ти обърна грам внимание, а ти си вярвай и дрънкай ,че си затапил Валкирия. Ето ти "загадката" на твоя 24 стих. Става въпрос за свято място/ в английския первод/ и за светая светих /текста на иврит/ За хиляден път ти казвам пусни се от шлифера на тоя  нагоден към писанията  Иисус за да разбереш за какво става въпрос.

24 стих, 9-та глава, Данаил...Гледай как ви правят на овце щом твърдят ,че става въпрос за някакаъв месия  !!!

24 Седемдесет седмици са определени за людете ти и за светия ти град за въздържането на престъплението, за довършване греховете, и за правене умилостивение за беззаконието, и да се въведе вечна правда, да се запечата видението и пророчеството, и да се помаже Пресветият

английския превод

24 Seventy weeks are decreed upon thy people and upon thy holy city, to finish the transgression, and to make an end of sin, and to forgive iniquity, and to bring in everlasting righteousness, and to seal vision and prophet, and to anoint the most holy place.

иврит

כד  שָׁבֻעִים שִׁבְעִים נֶחְתַּךְ עַל-עַמְּךָ וְעַל-עִיר קָדְשֶׁךָ, לְכַלֵּא הַפֶּשַׁע ולחתם (וּלְהָתֵם) חטאות (חַטָּאת) וּלְכַפֵּר עָוֺן, וּלְהָבִיא, צֶדֶק עֹלָמִים; וְלַחְתֹּם חָזוֹן וְנָבִיא, וְלִמְשֹׁחַ קֹדֶשׁ קָדָשִׁים.

тук :

https://www.mechon-mamre.org/p/pt/pt3401.htm

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.