Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

на 12.02.2021 г. в 19:02, valkiria1 написа:

Това е разликата между теб и мен-аз познавам историята и разбирам пророчествата. Ти не познаваш историята и затова се поддаваш на манипулации. Ето ти и пресния пример:

Второ ...този 24 стих ,който толкова те изпотява. Казах ли ,че Тора се чете в оригинал? Дадох ли ти линк към Тора на иврит и английски-дадох!! Къде там в тоя 24 стих видя да става въпрос за пресвят човек.? Къде, освен в твоите фантазии???!! Ето ти на иврит и на английски цитат по-долу ...става въпрос за свято място, а не за пресвят човек,както е в манипулативния ви превод на библийте. Точно в линковете към блога ми, които ти дадох е описано пресвятото място във всеки един еврейски храм и това е неговият светая светих-мястото където влиза само първосвещеника и то само веднъж в годината на Йом Кипур. Това е мястото, пресвято на пресветия храм,там където обитава шекина. Мястото   което след осквернението на което е подложен ще бъде отново изчистено и осветено в новопостроения храм. Ако още веднъж се наложи да ти обяснявам неща, които вече съм обяснила няколко пъти и съм ти дала линк да разшириш знанията си върху историята на иудаизма НЯМА да ти обърна грам внимание, а ти си вярвай и дрънкай ,че си затапил Валкирия. Ето ти "загадката" на твоя 24 стих. Става въпрос за свято място/ в английския первод/ и за светая светих /текста на иврит/ За хиляден път ти казвам пусни се от шлифера на тоя  нагоден към писанията  Иисус за да разбереш за какво става въпрос.

24 стих, 9-та глава, Данаил...Гледай как ви правят на овце щом твърдят ,че става въпрос за някакаъв месия  !!!

24 Седемдесет седмици са определени за людете ти и за светия ти град за въздържането на престъплението, за довършване греховете, и за правене умилостивение за беззаконието, и да се въведе вечна правда, да се запечата видението и пророчеството, и да се помаже Пресветият

английския превод

24 Seventy weeks are decreed upon thy people and upon thy holy city, to finish the transgression, and to make an end of sin, and to forgive iniquity, and to bring in everlasting righteousness, and to seal vision and prophet, and to anoint the most holy place.

иврит

כד  שָׁבֻעִים שִׁבְעִים נֶחְתַּךְ עַל-עַמְּךָ וְעַל-עִיר קָדְשֶׁךָ, לְכַלֵּא הַפֶּשַׁע ולחתם (וּלְהָתֵם) חטאות (חַטָּאת) וּלְכַפֵּר עָוֺן, וּלְהָבִיא, צֶדֶק עֹלָמִים; וְלַחְתֹּם חָזוֹן וְנָבִיא, וְלִמְשֹׁחַ קֹדֶשׁ קָדָשִׁים.

тук :

https://www.mechon-mamre.org/p/pt/pt3401.htm

Пророчествата не са само история. Но в контекста на историческите събития Бог говори и за други неща. Чрез пророците Бог преплита пророчества и за Месията, който трябва да дойде.  Така, че познаването на историята не е условие, за правилно  тълкуване на пророчествата, а едно от условията. Ако разглеждаме пророчествата чисто исторически го осакатяваме, защото те преди всичко имат духовно значение. 

Например: ако пророчеството е само история, която се отнася за близкото бъдеще, кога се е изпълнило пророчеството в Исая 11:1-9?

1 И ще израсне пръчка из Иесевия пън, И отрасъл из корените му ще носи плод;
2 И духът Господен ще почива на него, Дух на мъдрост и разум, Дух на съвет и на сила, Дух на знание и на страх от Господа;
3 И той ще се наслаждава в страха от Господа; Тъй щото няма да съди според каквото гледа с очите си, Нито ще решава според каквото слуша с ушите си;
4 Но с правда ще съди сиромасите, И с правота ще решава за смирените на страната; Ще порази страната с жезъла на устата си, И с дишането на устните си ще умъртви нечестивия.
5 Правдата ще бъде пояс на кръста му, И верността пояс на хълбоците му.
6 Вълкът ще живее с агнето, Рисът ще си почива с ярето, Телето, лъвчето и угоените ще бъдат заедно; И малко дете ще ги води.
7 Кравата и мечката ще пасат заедно; Малките им ще си почиват задружно; И лъвът ще яде слама както вола.
8 Сучещо дете ще играе над дупката на аспида; И отбито дете ще туря ръката си в гнездото на ехидна.
9 Те не ще повреждат, нито погубват в цялата Ми света планина; Защото земята ще се изпълни със знание за Господа Както водите покриват дъното на морето.

Такива пророчества има и при другите пророци. Например Занария 14:4 В оня ден нозете Му ще застанат На Елеонския хълм, който е срещу Ерусалим на изток; И Елеонският хълм ще се разцепи През средата си към изток и към запад, Така че ще се образува твърде голям дол, Като половината от хълма се оттегли към север, И половината му към юг.

"Пресветия" в стих 24, е преведен по различен начин, като Синудалното издание от 91г е "Святия на светиите", а в други "Пресвятия" или "Най - святото". Богословите не са единодушни в значението му. Някои казват, че става въпрос за място /Светая светих/ , а други за човек, гледайки контекста.

Но това не отговаря на въпроса ми как всичко записано в 24 стих се изпълнява в 70 седмици, които все още не си казала дали са дни или години? Как този стих се изпълнява в контекста на Ония III и Антиох IV Епифан ? 

на 12.02.2021 г. в 19:02, valkiria1 написа:

Дадох ти източници, които да четеш. Понеже не ги четеш, а чакаш на готово да ти обясня, затова задаваш и този въпрос. Коен а-гадоль е първосвещеник в Храма Питам за последен път защо не четеш източниците ? Там е обяснено какво е първосвещеникът ..и тогава няма да ми задаваш адски тъп въпрос вече два пъти :дали първосвещеника на храма е помазан ...това първо .

Разгледах източниците, които ми даде, но не видях  да се казва, че  Ония III е  бил помазан за първосвещеник. Защото според закона първосвещеника трябва да бъде помазан с миро. 

Да припомня въпросите си:

на 11.02.2021 г. в 19:18, valkiria1 написа:   Смешно е да си мислиш,че този ваш Иисус е бил в главата и устата  на всички древни пророци. Други са мъжете, които съградиха Исраел през вековете.

Пророците от себе си ли са говорили? От своя ум ли са изказвали пророчества? Ако не, кой ги е вдъхновявал да пророкуват? Разбира ли ли са всичко, което пророкуват?

Според Библията пророците са говорили ръководени от Духа или чрез видения като Даниил. Но всичко е било от Адонай. Следователно, не е важно какво е имало в главата на пророците, а в "главата" на Адонай. 

Ако в Даниил 9 глава се говори за Ония III, Антиох IV Епифан, тогава за кого се пророкува в Данаиил 11 глава

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 314,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

на 14.02.2021 г. в 11:24, realno написа:

"Пресветия" в стих 24, е преведен по различен начин, като Синудалното издание от 91г е "Святия на светиите", а в други "Пресвятия" или "Най - святото". Богословите не са единодушни в значението му. Някои казват, че става въпрос за място /Светая светих/ , а други за човек, гледайки контекста.

Няма смисъл да разтягаш локуми. Важното е какво пише в Тора. Тя е първоизточника който цитирате и превеждате. В случая няма никакъв човек,става въпрос за светая светих в храма. Точка.

Разгледах източниците, които ми даде, но не видях  да се казва, че  Ония III е  бил помазан за първосвещеник. Защото според закона първосвещеника трябва да бъде помазан с миро. 

Ако си разгледал нищо не си разбрал. За трети  път най-достъпния за теб източник. Другите ти идват тежки да ги разбираш. История и Религия вървят заедно при нас. До ден днешен е така.

Тора е нашата  история запомни това. Ще ти е по-лесно да разбереш останалите неща от тази гледна точка.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Ония_III

Да припомня въпросите си:

Ако в Даниил 9 глава се говори за Ония III, Антиох IV Епифан, тогава за кого се пророкува в Данаиил 11 глава

Взех решение да не участвам повече по същество в религиозния  подфорум на Калдейта. С годините се убедих, че това е изгубено време . Още повече ,че админите и това ,което остана от модераторите  на този форум не осигуряват възможност за водене на смислени и лишени от излишни разправии, спам и обиди дискусии. Ти и всеки един друг, който проявява истински интерес към Тора и религията иудаизъм може да води дискусия с мен на страниците на моя блог. Всеки е добре дошъл да пита  и да дискутира в рамките на добрия тон. Ти лично можеш да започнеш пътешествието си  из Тора от тук за да имаш основа . Ще създадем и допълнителни теми по интереси. Това е.

https://religionandtravel.blogspot.com/2020/11/blog-post.html

преди 15 часа, valkiria1 написа:

Взех решение да не участвам повече по същество в религиозния  подфорум на Калдейта. С годините се убедих, че това е изгубено време . Още повече ,че админите и това ,което остана от модераторите  на този форум не осигуряват възможност за водене на смислени и лишени от излишни разправии, спам и обиди дискусии. Ти и всеки един друг, който проявява истински интерес към Тора и религията иудаизъм може да води дискусия с мен на страниците на моя блог. Всеки е добре дошъл да пита  и да дискутира в рамките на добрия тон. Ти лично можеш да започнеш пътешествието си  из Тора от тук за да имаш основа . Ще създадем и допълнителни теми по интереси. Това е.

https://religionandtravel.blogspot.com/2020/11/blog-post.html

Аз пък съм на обратното мнение. Мисля, че става добра дискусия и всеки може свободно  да се изкаже, ако има какво да каже. 

Мисля, че причината е друга за да не искаш да дискутираш и няма нищо общо с модовете. 

Защо си мисля, че е свързано с последни ми  два конкретни въпроса:

- 70 -те седмици дни ли са или години или нещо друго?

А пък може и да е нещо друго. 

преди 15 часа, valkiria1 написа:

Тора е нашата  история запомни това. Ще ти е по-лесно да разбереш останалите неща от тази гледна точка.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Ония_III

Знам, че Тората е вашата история. Но ако гледаш на цялото писание просто като история и поредица от исторически събития/кой кога се е родил, кой кого е превзел, кой кого е помазал, и кой е възстановил града и храма и през коя година/го осакатяваш, защото Писанието е и духовна литература. Чрез вашата история, Бог разкрива духовни послания. Не знам дали осъзнаваш, но идеята на Писанието не е къде, какво и чрез кого  се е случило нещо си, а защо? Каква е причината да се случва някое събитие? Ако Писанието е само една земна история, къде остава греха? Защото справянето с греха, е основна тема на Писанието, а не кой през коя година какво се е било случило. Греха като непокорство се яви проблем в Едемската градина, продължи до потопа, след него и до днес. И ако се случват някакви исторически събития те са поради причина на греха - неговото присъствие или липса. Още от Битие Бог говори, предупреждава, насърчава и заявява как ще се справи с греха и какви ще са последиците за хората, които не обръщат внимание на думите Му. Така, че историята ви е важна и трябва Писанието да се разглежда в исторически контекст, но историята не трябва да заглушава духовното послание. 

Ако месията, които чакате се надявате да разреши политическите ви проблеми в страната и с съседите, и да донесе мир с тях, няма как да разпознаете Месията, който иска да разреши по големия ви проблем/ който е проблем на всеки човек/, а това е проблема с греха.  

Не знам да ли ще пишеш тук, но се надявам да гледаш на Тората не просто като учебник по история, защото, няма да имаш обяснение на много от нещата записани в Него. Защото както казах, много от записаното има духовно значение и преобрази. Да не забравяме, че Писанието е от Духа , а не от човек.  

преди 5 часа, realno написа:

Защо си мисля, че е свързано с последни ми  два конкретни въпроса:

- 70 -те седмици дни ли са или години или нещо друго?

беше ти отговорено. Два пъти. и не си въобразявай ,че можеш да бъдеш някаква опасност за мен,че да те избягвам или пък затова да не искам да участвам в дискусии тук.  Обясних решението си. Точка.

преди 5 часа, realno написа:

, но се надявам да гледаш на Тората не просто като учебник по история, защото, няма да имаш обяснение на много от нещата записани в Него. Защото както казах, много от записаното има духовно значение и преобрази. Да не забравяме, че Писанието е от Духа , а не от човек.  

:lol6:Ето това е забавното на този форум. Всеки може да дава акъл,дори на експерт. Това си е като виц. Не е е за вярване,че имаш такова чувство за хумор. След време обаче става досадно. Особено, когато нещата се повтарят  и от други  до безкрайност и до баналност.Останалото съм обяснила къде може да бъде прочетено и дискутирано. 

Точка от мен. На разположение си да даваш  акъл в тоя подфорум на всеки любител на вицове.

преди 6 часа, realno написа:

Не знам да ли ще пишеш тук, но се надявам да гледаш на Тората не просто като учебник по история, защото, няма да имаш обяснение на много от нещата записани в Него. Защото както казах, много от записаното има духовно значение и преобрази. Да не забравяме, че Писанието е от Духа , а не от човек.  

преди 40 минути, valkiria1 написа:

:lol6:Ето това е забавното на този форум. Всеки може да дава акъл,дори на експерт. Това си е като виц. Не е е за вярване,че имаш такова чувство за хумор. След време обаче става досадно. Особено, когато нещата се повтарят  и от други  до безкрайност и до баналност.Останалото съм обяснила къде може да бъде прочетено и дискутирано. 

Точка от мен. На разположение си да даваш  акъл в тоя подфорум на всеки любител на вицове.

Кое е като виц? 

- че Писанията не са учебник по история

- че Писанието освен исторически сведения дава и духовна информация

- че Писанието е от Божия Дух

Кое по точно е смешно, че аз не виждам? :cantbelieve:

Д-Р МАЙКЪЛ РАЙДЕЛНИК - ПРОФЕСОР ПО ЕВРЕЙСКИ И БИБЛЕЙСКИ  ИЗСЛЕДВАНИЯ !!!

" В ТЪРСЕНЕ НА МЕСИЯТА" -1

"В ТЪРСЕНЕ НА МЕСИЯТА" -2

Отдавана има спор между евреи и християни дали Месията е дошъл или не. 

За тези, които се интересуват от християнската гледна точка, къде в Стария Завет се говори за Месията, препоръчвам книгата на Валтер Кайзер "Месията в Стария завет". Там обширно и подробно се отговаря по този спорен въпрос. 

https://docplayer.net/47250769-Mission-in-the-old-testament.html

"Богословие на Стария завет", е друга негова книга, която също препоръчвам. 

В нея хронологически, задълбочено, обективно и балансирано се разглежда, без да се изпада в крайности, учението на  Стария завет. 

Мисля, че тези две книги обясняват добре християнската ни гледна точка за Стария и Новия завет и връзката между тях. 

Препоръчвам ги, защото така спокойно и без излишни спорове и напрежение относно история, език, култура, традиция  т.н. ще се запознаете с  нашата гледна точка. 

Месията е безгрешен . Христос се е самоубил . Следователно Христос не е Месията . Месия няма да има ,защото - няма да има никой без грях .

на 25.02.2021 г. в 14:30, realno написа:

Мисля, че тези две книги обясняват добре християнската ни гледна точка за Стария и Новия завет и връзката между тях. 

Препоръчвам ги, защото така спокойно и без излишни спорове и напрежение относно история, език, култура, традиция  т.н. ще се запознаете с  нашата гледна точка. 

Ти препоръчваш да се четат някакви тълкувания . Моето е истина ,защото аз излагам факти ,а ,,когато фактите говорят ,и боговете мълчат"

на 27.02.2021 г. в 21:12, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Месията е безгрешен . Христос се е самоубил . Следователно Христос не е Месията .

Отдалеч си личи извънземната подкованост по библейските казуси, която демонстрирате за пореден път. Но все пак да не забравяме, че преди няколко години защитихте дисертация в Принстънската богословска семинария. Не сте като останалите потребители тук - пишещ свободни съчинения тип "звездите ми го говорят".

на 9.02.2021 г. в 0:08, valkiria1 написа:

оригинален текст на Данаил

Аз да попитам: Той на какъв език е?! (Говоря за оригинала). И друго Данаил като име не е ли Даниил?

п.п. Проявявам любопитство без към момента да видя къде си го дала въпросния оригинален текст. 

на 9.02.2021 г. в 0:38, ncl написа:

Значи месията е Ирод Агрипа II?

Не! По излиза, че е Кир Персийски или Ония III ... 

Далеч съм от мисълта да съм академичен, но към въпросната книга оставам с впечатление, че е "мъглива". 

Спора Ви увисва! = Безсмислен е.   

п.п. Не искам да влизам в спора между Вас и вас, а проявявам "детско" любопитство. Приемете, че съм невежа. 

За мен няма спор. Темата е за юдеизма и е любопитно какво смятат юдеите по този въпрос. За едни може да е Кир(макар месията би трябвало да е от Давидовия род), за други да е Ония III, за трети да не е дошъл и още да го чакат или пък да е някой друг. Предполагам обаче, че за по-голямата част от тях това не е съществен въпрос.

Ето така изглежда книгата "Месия в Стария завет".

https://www.amazon.com/Messiah-Old-Testament-Walter-Kaiser/dp/031020030X

А така изглежда на английски книгата  "Богословието в Стария завет".

https://www.amazon.com/Toward-Old-Testament-Ethics-Studies/dp/0310371112/ref=pd_sbs_1?pd_rd_w=H7pq1&pf_rd_p=527ea27c-adf6-4b67-9c5f-265eb29e0622&pf_rd_r=907J86Z0P6KS9YGJBM3X&pd_rd_r=7a082955-f679-4132-9de8-91b52117477f&pd_rd_wg=8lLuV&pd_rd_i=0310371112&psc=1

Имам такъв въпрос:  Има ли информация за всели евреин от какво потомство е особено за тези от Давидовото? Питам, защото ако информацията за това е  загубена, как евреите ще разпознаят Месията, който според пророчествата трябва да се роди от Давидовия род? 

• 9 месеца по-късно...

Пакистан! В Джамията на техния служител Мула почва молитва против Израел, но вижте какво става!

https://www.facebook.com/dimitar.tsvetkov.3/videos/189773270016645

Потвърждават се думите на Библията, че който е срещу Израел е срещу Бог. Ако юдаизма и исляма вярват уж в един Бог, как ислямския аллах се моли срещу себе си и народа си ? 

преди 9 часа, realno написа:

Ако юдаизма и исляма вярват уж в един Бог, как ислямския аллах се моли срещу себе си и народа си ? 

Юдаизма и Исляма не вярват в нищо и никого. Хората вярват. Ислямският Аллах не се моли срещу себе си и народа си. Хората се молят за каквото си поискат.

• 2 седмици по-късно...
на 13.12.2021 г. в 19:46, A.com написа:

Юдаизма и Исляма не вярват в нищо и никого. Хората вярват. Ислямският Аллах не се моли срещу себе си и народа си. Хората се молят за каквото си поискат.

Виж друже.Човекът е достатъчно объркан и няма смисъл да му се коментират щуротиите.Аллах да се моли е нещо като кола, която задвижва двигателя си.

А човек починал или пострадал докато се моли е муджахидин.И това е най-висшата степен  в Исляма. В Рая има врата към най-величествените му места.През тази врата може да мине само муджахидин.

на 1.03.2021 г. в 10:07, realno написа:

Имам такъв въпрос:  Има ли информация за всели евреин от какво потомство е особено за тези от Давидовото? Питам, защото ако информацията за това е  загубена, как евреите ще разпознаят Месията, който според пророчествата трябва да се роди от Давидовия род? 

Технически погледнато е труден за разпознаване тоя Исус.Има няколко варианта : като един е описан от апостолите, а другия е сътворен от Църквата .

Що се отнася до евреите надявам се след 100 -то  припомняне да ти влезе в главата ,че  има голяма рлазлика между еврейските и християнските месии.В този смисъл Исус не отговаря на нито един критерий, по който да бъде разпознат или още по -малко чакан от тези,които изповядват иудаизма.

Като за начало еврейския машиях е човек от плът и кръв ,заченат и роден от хора.Второ за евреите машиях е преди всичко миротворец..какъв миротворец е Исус ? и пр...и пр... ниско е нивото ти на знания върху Тора  за  да захванеш такава дискусия....

• 2 седмици по-късно...
на 25.12.2021 г. в 17:07, badr написа:

Виж друже.Човекът е достатъчно объркан и няма смисъл да му се коментират щуротиите.Аллах да се моли е нещо като кола, която задвижва двигателя си.

Не заблуждавай. От кого е вдъхновен ислямския духовник да се моли срещу Израел, които уж вярват в същия бог според вас? От Аллах или някой друг? Ако е вдъхновен от Аллах, духовника не ставали негов инструмент? Не е ли същото, че все едно Аллах иска това? Аллах иска ли унищожението на Израел и народа ? 

на 25.12.2021 г. в 17:07, badr написа:

А човек починал или пострадал докато се моли е муджахидин.И това е най-висшата степен  в Исляма. В Рая има врата към най-величествените му места.През тази врата може да мине само муджахидин.

Продължаваш с манипулациите. Не обяснявай къде отива човек когато е починал в молитва, защото човек може да почине когато се моли за гладните и страдащите, но може да се моли и за нечие унищожение, както е в случая, който коментираме. Отговори, защо този ислямски духовник се моли срещу Израел? Това ислямска практика ли е или не? Ти, който омайваш евреи във форума, молиш ли се срещу тях и държавата им? Къде останаха думите ти, че сте миролюбива религия и мислите доброто на този народ? 

на 27.12.2021 г. в 20:00, valkiria1 написа:

Технически погледнато е труден за разпознаване тоя Исус.Има няколко варианта : като един е описан от апостолите, а другия е сътворен от Църквата .

Що се отнася до евреите надявам се след 100 -то  припомняне да ти влезе в главата ,че  има голяма рлазлика между еврейските и християнските месии.В този смисъл Исус не отговаря на нито един критерий, по който да бъде разпознат или още по -малко чакан от тези,които изповядват иудаизма.

Като за начало еврейския машиях е човек от плът и кръв ,заченат и роден от хора.Второ за евреите машиях е преди всичко миротворец..какъв миротворец е Исус ? и пр...и пр... ниско е нивото ти на знания върху Тора  за  да захванеш такава дискусия....

1. Аз не правя разлика между еврейки и християнски Месия, защото Исус е евреин.  Християнския Месия е бил най - напред приет за Месия от евреите. Евреите са разпространили вестта, че Исус е Месията и то първо сред евреите както в стараната така и по синагогите в чужбина. Чак след това езичниците са започнали да вярват и приемат Исус за Месия.

2. Ако евреите очакват Месия миротворец, защо са отхвърли ли Исус, който говори и носи мир, доказвайки го с живота си,   а са търсили и припознавали месия във войнстващи евреи, който са проливали кръвта както на чужденци поробители така и свои сънародници? 

3. Исус се е родил в плът. Бил е 100 % човек. 

на 5.01.2022 г. в 8:30, realno написа:

1. Аз не правя разлика между еврейки и християнски Месия, защото Исус е евреин.

Разбира се ,че не правиш, ти не си смелил още първата доза материал, която ти беше дадена да разсъждаваш върху нея!!

С толкова оголен дирник си пред  иудаизма,че ми става неудобно да те викам на дискусия....наясно ли си с този "ефект" ?!?

на 5.01.2022 г. в 10:30, realno написа:

ко евреите очакват Месия миротворец, защо са отхвърли ли Исус, който говори и носи мир,

Матей 10:34

Не мислете, че дойдох да донеса мир на земята – не мир дойдох да донеса, а меч. 

на 27.12.2021 г. в 20:00, valkiria1 написа:

на 11.01.2022 г. в 8:29, valkiria1 написа:

Разбира се ,че не правиш, ти не си смелил още първата доза материал, която ти беше дадена да разсъждаваш върху нея!!

С толкова оголен дирник си пред  иудаизма,че ми става неудобно да те викам на дискусия....наясно ли си с този "ефект" ?!?

Не е правилно да се говори за еврейски или християнски Месия. Ако говорите за някаква разлика тя трябва да бъде Старозаветна и Новозаветна в контекста на Библията. Но първо трябва да докажеш, че има такава разлика. Но за сега правиш само голи твърдения. А новозаветните писания доказват, че Исус е истинския Месия както на евреи така и на другите народи.  

преди 7 часа, realno написа:

Не е правилно да се говори за еврейски или християнски Месия.

Съвсем правилно е. Иудаизъм и християнство  нямат допирни точки откъм изискванията  и очаквания за машиях.

Ако говорите за някаква разлика тя трябва да бъде Старозаветна и Новозаветна в контекста на Библията.

Исус от НЗ няма нищо общо с представата и очакванията за машиях от евреите.

А новозаветните писания доказват, че Исус е истинския Месия както на евреи така и на другите народи.  

НЗ не доказва с нищо ,че Исус е чакания от евреите машиях. Евреите не ги интересува в какво вярват християните.Особено когато става въпрос да вярват в човек,който е считан за част от някакъв бог, заченат  непорочно, свръхестествено. Самата мисъл или твърдение,че Адонай може да приема човешки облик /още пък и да бъде разпъван/ ,противоречи на цялостната концепция на иудаизма където Твореца не е ограничен във времето и  пространството.Ето ти първото доказателство защо евреите не считат Исус за техен машиях.

Хайде сега да ми  намериш къде в Тора  пише, че машиях трябва да е част от бог или богоподобно същество?!

преди 20 часа, valkiria1 написа:

Евреите не ги интересува в какво вярват християните.

Напротив. Първо евреите повярваха, че Исус е Месия, а след това и езичните.  Първо евреи станаха християни, а след това езичниците. 

Освен това християнската религия не променя произхода на някого. Човек може да бъде християнин и пак да бъде евреин или друга националност. Не е правилно да се казва, евреите не се интересували в какво вярват християните при положение, че и днес има много евреи, които вярват в Исус.

Самата мисъл или твърдение,че Адонай може да приема човешки облик /още пък и да бъде разпъван/ ,противоречи на цялостната концепция на иудаизма където Твореца не е ограничен във времето и  пространството.Ето ти първото доказателство защо евреите не считат Исус за техен машиях.

А когато Бог се явява под формата на горящ храст и говори с Моисей, ограничавали Го? А когато след това се движеше с народа под формата на облачен и огнен стълб, ограничавали Го? Защо ако желае да не може да се яви на хората в човешка плът и изкупи хората от греховете им? По скоро противоречи на човешките концепции от ограничените човешки умове. Може да противоречи и на юдаизма, но не противоречи на Божиите концепции. Когато казваме на Бог какво може или не може не Той, а ние го ограничаваме. Факт е че евреите като народ и техните лидери не разбираха юдаизма т.е. волята на Бог. Бяха непокорни и с закоравели сърца, и понасяха последиците си за това. Записано е в Стария Завет и това е факт. 

Хайде сега да ми  намериш къде в Тора  пише, че машиях трябва да е част от бог или богоподобно същество?!

Исая 9:6-7 Защото ни се роди Дете, Син ни се даде; И управлението ще бъде на рамото Му; И името Му ще бъде: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира.7 Управлението Му и мирът непрестанно ще се увеличават На Давидовия престол и на неговото царство, За да го утвърди и поддържа, Чрез правосъдие и чрез правда, от сега и до века. Ревността на Господа на Силите ще извърши това.

Псалом 2; 

2 Господ ще простре от Сиона скиптъра на силата ти; Владей всред враговете си.
3 В деня, когато събереш силата си, твоите люде ще представят себе си доброволно, в света премяна; Твоите млади ще дойдат при тебе като росата из утробата на зората.
5 Господ, стоящ отдясно ти, Ще порази царя в деня на гнева си.
6 Ще извърши съд между народите, ще напълни земята с трупове, Ще смаже главата на неприятелите по широкия свят.
7 Ще пие от потока край пътя; Затова ще дигне глава високо.

Има и други пасажи от Стария Завет, в които се преписват Божествени качества на бъдещия Месия.  

преди 3 часа, realno написа:

А когато Бог се явява под формата на горящ храст и говори с Моисей, ограничавали Го? А когато след това се движеше с народа под формата на облачен и огнен стълб, ограничавали Го?

Дълбоко непознаване на материята. Не различавате /защото от този профил не пише само Реално, а пише и друг/ същността на Твореца от неговите деяния!!!Затова са и различни имената на Адонай-защото той се разкрива със своите деяния, а не със своята същност. Крайно време е ,ако искате да коментирате иудаизма е да разберете и тези основни неща в него. Как ви се иска на вас християните е отделен и неважен въпрос за някой който изповядва иудаизма.

Надявам се няма нужда да обяснявам че Господната слава не описва образа на бог, нито Той е облак,нито пък горящ храст, както сте написали в поста си.

16 И Господната слава застана на Синайската планина, и облакът я покриваше шест дена, а на седмия ден Господ извика към Моисея всред облака.

4 А като видя Господ, че свърна да прегледа, Бог го извика изсред къпината и рече: Моисее, Моисее! И той каза: Ето ме.

Защо ако желае да не може да се яви на хората в човешка плът и изкупи хората от греховете им?

На кой по-точно светъл християнски ум, Адонай се е явил , обяснил или загатнал ,че иска или има намерение да  се явява  в човешки образ ?

Моля, посочете конкретно..догадки и фантазии не са обект на  дискусия.

Защото в Деварим ясно е написано " На планината Синай, никой не видя образа на Бог! Никой !Ашем е назоваван с различни имена от хората само и единствено във връзка с неговите действия, а не във връзка с негов образ. Твореца е безтелесен !Надявам се сте чели поне Йоан "Бог е дух "!!! така пише той. Четете с разбиране поне НЗ,Тора ви е непосилна по много причини.

Бяха непокорни и с закоравели сърца, и понасяха последиците си за това. Записано е в Стария Завет и това е факт.

Е, и какво.......не съм чела някъде евреите да са отпаднали от милостта на Ашем и той да не ги признава за свой избран народ !!!

Освен това не съм прочела да е сключил завет с християни !!Новия завет е сключен с две исраилеви племена, а не с християни,надявам се поне това ви е известно от Библията.

Исая 9:6-7 Защото ни се роди Дете, Син ни се даде; И управлението ще бъде на рамото Му; И името Му ще бъде: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира.7 Управлението Му и мирът непрестанно ще се увеличават На Давидовия престол и на неговото царство, За да го утвърди и поддържа, Чрез правосъдие и чрез правда, от сега и до века. Ревността на Господа на Силите ще извърши това.

Хахааа...този любим на християните Йешайаху..поне името му произнасяйте както го е кръстила майка му:lol6:,защото е сложно съществително ,което има значение на Йехова спасява , или спасението на Йехова..Беше забавно да ми обяснявате в тази тема,как един от големите пророци на иудаизма проракува за християнски месия. Беше забавно. И сега е забавно.

Обясних два пъти, имате проблем с разбирането на историята и географията в Библията. Пророците на Исраил и Иудея пишат в определени исторически времена. Стига сте ги разпъвали като локуми в годините  и вековете, за да си нагаждате смешните видения.

Пророка Йешайаху разговаря с цар Ахаз за неговите години на царуване и едва ли ще  му говори за дете което ще се роди след седем века. Емануил съвсем не означава Исус и съвсем не може да бъде отнесен към него.За раждане от девица пък отделно. Идеята за непорочното зачатие е дълбоко чужда на иудаизма. За разлика от християните , евреите твърдо вярват че децата идват на този свят по един определен начин и затова са нужни двама човеци, а не човек и дух, или пък девица,която не е познала мъж. Отделно,че в оригиналния текст съвсем няма употребена думата девица, а дословно е написано "млада жена,която ще зачене и роди син" Който и равин да попитате ще ви насочи ,да прочетете Санхедрин ,където точно е посочен кой е този младенец, който ще носи всички тези качества, а не имена. Това е синът на Ахаз-бъдещият най-праведен  цар на Иудея - Хизкияу.

Време е християните да спрете да ставате за смях и да тълкувате Тора както оттърва на интересите ви. Алма или ветула съвсем не означават целомъдрена девица ,която пък и да роди дете... и пр..небивалици  и недоразумения при преводите на еврейските източници.

преди 4 часа, realno написа:

Напротив. Първо евреите повярваха, че Исус е Месия, а след това и езичните.  Първо евреи станаха християни, а след това езичниците. 

Освен това християнската религия не променя произхода на някого. Човек може да бъде християнин и пак да бъде евреин или друга националност. Не е правилно да се казва, евреите не се интересували в какво вярват християните при положение, че и днес има много евреи, които вярват в Исус.

Понеже пишем в темата за иудаизъм се заблудих ,че разбираш и правиш разлика ,че говорим за евреи изповядващи иудаизма, а не такива изповядващи християнство, будизъм , ислям , месиянски евреи и пр... обещавам всеки път да си напомням, че говоря с човек,който има проблем да разбира и не прави разлика между тези неща.

Та да бъда съвсем конкретна :никой човек,който изповяда иудаизъм не вярва  и не признава Исус нито за машиях, нито за бог, нито за някакава част от бог.

Така слагам край на папагаленето ти.

До тук в колективно написания ви пост не видях отговор на въпроса ,който повтарям :

Псалом 2; 

2 Господ ще простре от Сиона скиптъра на силата ти; Владей всред враговете си.
3 В деня, когато събереш силата си, твоите люде ще представят себе си доброволно, в света премяна; Твоите млади ще дойдат при тебе като росата из утробата на зората.

Псалом 2 е написан за конкретен земен цар  и  това е цар Давид.

Ако все още не ви е ясно той носи титлите: мелех/цар/,  машиях/помазаник на бога на Яков /,псалмопеец,

Кога ще започнете да разбирате това ,което четете ?!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.