Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

преди 10 часа, valkiria1 написа:

Разбрах как разбирате текста на Исая 53 глава и какво имате предвид когато го тълкувате.  

Но как тълкувате текста в  Исая 9:6-7 "6 Защото ни се роди Дете, Син ни се даде; И управлението ще бъде на рамото Му; И името Му ще бъде: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира.7 Управлението Му и мирът непрестанно ще се увеличават На Давидовия престол и на неговото царство, За да го утвърди и поддържа, Чрез правосъдие и чрез правда, от сега и до века. Ревността на Господа на Силите ще извърши това."

Кое е детето, за което се говори? За Месията ли се говори или за Израел, или за някой друг? 

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 314,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

преди 6 часа, realno написа:

Разбрах как разбирате текста на Исая 53 глава и какво имате предвид когато го тълкувате.  

Но как тълкувате текста в  Исая 9:6-7 "6 Защото ни се роди Дете, Син ни се даде; И управлението ще бъде на рамото Му; И името Му ще бъде: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира.7 Управлението Му и мирът непрестанно ще се увеличават На Давидовия престол и на неговото царство, За да го утвърди и поддържа, Чрез правосъдие и чрез правда, от сега и до века. Ревността на Господа на Силите ще извърши това."

Кое е детето, за което се говори? За Месията ли се говори или за Израел, или за някой друг? 

Нека да започнем така. В миналите ми постове ти обясних в светлината на какво трябва да разглеждаш писанията на пророците. Повтарям ти го и сега и това е за последен път. Искам да се научиш какъв е начина да четеш, размишляваш и разбираш написаното в Тора. Няма да ти сложа готов акъл в главата, а ще се научиш сам да мислиш с нея.

1 Основната  и първата ти грешка / и не само твоя разбира се/  е ,че се обръщате към Тора само за да търсите доказателства за Иисус. Както казах това е изгубено време, защото концепция за машиях в иудаизма има, но Иисус не я покрива. Това означава ,че вие търсите избирателно  и напразно

2 Пророците предсказват близкото бъдеще. Всеки един помазан цар е имал пророк,който да предава или тълкува събития свързани с конкретния исторически период. Затова има и не само един пророк в Тора. Основно те са : пророците преди плена - Осия, Иона, Исаиия, Иеремия.  В периода на плена - Ездра. Пророци по време на  плена Изекиил, Данаииил. Тоест, когато разбереш  за кой период става въпрос ще разбереш и кой пророк пророкува по това време. Непознаването на това е втората ви грешка.

3 Основната характеристика на пророците е,че те преди всичко говорят. Разясняват, обясняват, съветват. Те говорят и това ти го подчертавам за втори път, за да не го забравиш. Говарят от името на Адонай!! Тоест пророците не говорят от свое име, а от името на бог.Неразбирането на това е третата ви грешка.

4 Историческото време  в което са живели пророците. Те са проракували единствено и само в рамките на тяхното време, конкретно място  и за определени събития и обтоятелства Неглежирането на това е   четвъртата ви грешка.

5 Пророците имат функцията да  следят  и разясняват изпълнението на завета. Те са тези,които показват греховете на Исраил/народа/ и Иудея  и волята на Адонай и предсказват обстоятелствата които ще предизвикат или уталожат божия гняв или закрила над народа. Адонай ги издига точно затова и с тази цел.Неразбирането на това е петата ви грешка.

6 Адонай изобщо не дава концепсията за машиях чрез пророците. Изобщо не!! Това е заложено много преди това и то е в Закона. Адонай казва,че винаги в моменти на трудности ще изпраща човек, който ще бъде водач на народа. Това обикновенно са помазани царе и първосвещеници. Да търсите Иисус във всяко едно споменаване на помазаник в Тора е шестата ви грешка. Вторачени да изсмуквате от всяка дума Иисус в Тора, ви пречи да видите и разберете за всички онези доблестни мъже,които доведоха историята на древния народ до вашия Иисус. Той съвсем не е бил основополагащия камък на месиянството нито е първия месия.

7 След казването на пророчеството за и в  определено време , то вече става минало след един отрязък от 10-тина години и това е видно от писанията.  Пророчествата в Тора, касаят само времената на Тора. НЗ споменава някои от старите пророчества, но винаги ги свързва със събития от нейното настояще, което променя смисъла им. Неразбирането на това е седмата ви грешка.

8 Ако нямахте Тора, вие изобщо нямаше към какво да приравнявате вашите писания и те щяха да изглеждат по друг начин. Това е въпрос на критичност, която за съжаление умишлено се пропуска от християнските тълкуватели на Библията.

Като имаш предвид какво ти написах до тук, взимаш и преценяваш критично тези всички неща и разглеждаш пророчествата на Исаиия от страна на това  които съм ти посочила в 8-те точки. Тогава ще видиш, че проракуването на Исаиия не се отнася за Иисус , а за съвсем други хора. Жокер съм ти дала и в предишните ми постове, въпроса е,че ти четеш по диагонал и не мислиш върху това, което четеш. В твоята глава е само Иисус и нагаждаш всичко към него. Аз знам за кого пише Исаиия в тази глава . Сега искам да видя ти дали ще се сетиш. Обясних ти повече от подробно как да разбереш. Действай.

7

на 28.01.2021 г. в 16:20, valkiria1 написа:

Нека да започнем така. В миналите ми постове ти обясних в светлината на какво трябва да разглеждаш писанията на пророците. Повтарям ти го и сега и това е за последен път. Искам да се научиш какъв е начина да четеш, размишляваш и разбираш написаното в Тора. Няма да ти сложа готов акъл в главата, а ще се научиш сам да мислиш с нея.

1 Основната  и първата ти грешка / и не само твоя разбира се/  е ,че се обръщате към Тора само за да търсите доказателства за Иисус. Както казах това е изгубено време, защото концепция за машиях в иудаизма има, но Иисус не я покрива. Това означава ,че вие търсите избирателно  и напразно

Не съм съгласен с някои от написаните от теб неща, като забележки, а за други не съм съгласен, че ги пренебрегваме. 

1. Не четем Тората  и другите части на СЗ само за да търсим доказателства за Исус, защото там има много други неща като мъдрост, поука, история, пророчества и т.н. Но същевременно не си затваряме очите за Месията. Ако може и не те затруднява да ми обясниш каква е концепцията на юдаизма за мисията в Тората и  кои места в нея говорят за Него? 

2 Пророците предсказват близкото бъдеще. Всеки един помазан цар е имал пророк,който да предава или тълкува събития свързани с конкретния исторически период. Затова има и не само един пророк в Тора. Основно те са : пророците преди плена - Осия, Иона, Исаиия, Иеремия.  В периода на плена - Ездра. Пророци по време на  плена Изекиил, Данаииил. Тоест, когато разбереш  за кой период става въпрос ще разбереш и кой пророк пророкува по това време. Непознаването на това е втората ви грешка.

4 Историческото време  в което са живели пророците. Те са проракували единствено и само в рамките на тяхното време, конкретно място  и за определени събития и обтоятелства Неглежирането на това е   четвъртата ви грешка.

7 След казването на пророчеството за и в  определено време , то вече става минало след един отрязък от 10-тина години и това е видно от писанията.  Пророчествата в Тора, касаят само времената на Тора. НЗ споменава някои от старите пророчества, но винаги ги свързва със събития от нейното настояще, което променя смисъла им. Неразбирането на това е седмата ви грешка.

2. Това, което твърдиш за кого е удобно, за вас  юдаистите или за Господ? Да се счита, че пророците пророкуват само за близкото бъдеще е цензуриране на Господ. Също така по този начин се елиминират всички пророчества и стават невалидни за Исус, защото Господ не пророкувал за далечното бъдеще. Много е опасно това, което казваш. 

Но все пак, ако това, което казваш е вярно, Данаил за кое близко бъдеще пророкува в цялата си книга? 

Исая за кое близко бъдеще казва: Исая 65: 17-25  "Понеже, ето, създавам ново небе и нова земяИ предишните неща няма да се спомнят, Нито ще дойдат на ум.18 Но вие веселете се и радвайте се винаги В онова, което създавам; Защото, ето, създавам Ерусалим за радост, И людете му за веселие,19 Аз ще се радвам на Ерусалим, И ще се веселя за людете Си, И няма да се чува вече в него глас на плач Нито глас на ридание.20 Там не ще има вече младенец, който да живее само няколко дни, Нито старец, който да не е изпълнил дните си; Защото дете ще умре стогодишният, А грешник ако умре стогодишен ще бъде считан за проклет.21 Те ще построят къщи, и ще живеят в тях; Ще насадят лозя, и ще ядат плода им.22 Няма те да построят, а друг да живее там. Няма те да насадят, а друг да яде; Защото дните на Моите люде ще бъдат като дните на дърво, И избраните Ми за дълго ще се наслаждават в делото на ръцете си.23 Не ще се трудят напразно, Нито ще раждат чада за бедствие; Защото те са род на благословените от Господа, Тоже и потомството им.24 Преди да Ме призоват те, Аз ще отговарям, И докато ще говорят те, Аз ще слушам.25 Вълкът и агнето ще пасат заедно, И лъвът ще яде слама както вола, И храна на змията ще бъде пръстта. Не ще повреждат нито ще погубват В цялата Ми света планина, казва Господ."? 

Или пък това:  Захария 9:9: „Радвай се много сионска дъще, викай от радост, ерусалимска дъще! Ето, твоят Цар идва при теб; Той е праведен и спасител, смирен, и яздещ на магаре, и на магаренце, рожба на магарица.” 

6 Адонай изобщо не дава концепсията за машиях чрез пророците. Изобщо не!! Това е заложено много преди това и то е в Закона. Адонай казва,че винаги в моменти на трудности ще изпраща човек, който ще бъде водач на народа. Това обикновенно са помазани царе и първосвещеници. Да търсите Иисус във всяко едно споменаване на помазаник в Тора е шестата ви грешка. Вторачени да изсмуквате от всяка дума Иисус в Тора, ви пречи да видите и разберете за всички онези доблестни мъже,които доведоха историята на древния народ до вашия Иисус. Той съвсем не е бил основополагащия камък на месиянството нито е първия месия.

Бог не разкрива всичко за Месията още от самото начало, но малко по малко. И колкото повече наближава времето на явяването му пророчестват стават все по конкретни и това се вижда от записаното в пророческите книги. 

Например къде ще се роди, от кое потомство /Авраам, Исак, Яков, давид/, от кое племе, ще се наложи да избяга в Египет, ще се избият деца в родното му място, месията ще бъде пророк, цар, отхвърлен от народа си, убит, хвърлено жребие за дрехата му и т.н.

Пророческите книги може да не създават идеята за Месия, но я правят по - ясна и точна разкривайки повече подробности за нея. Например в Битие 3 гл се намира първото пророчество за Месия:  Битие 3: 15 Ще поставя и вражда между тебе и жената и между твоето потомство и нейното потомство; то ще ти нарани главата, а ти ще му нараниш петата. 

То е толкова неясно и общо и ако не бяха по - късните пророчества, това нямаше да ни говори нищо. Но сега когато знаме повече можем да разберем, че веднага след грехопадението Бог е имал план за изкупление на хората от греха. 

8 Ако нямахте Тора, вие изобщо нямаше към какво да приравнявате вашите писания и те щяха да изглеждат по друг начин. Това е въпрос на критичност, която за съжаление умишлено се пропуска от християнските тълкуватели на Библията.

Точно това твое изказване  доказва, че СЗ писания потвърждават, че Исус е Месията. Защото вероятността всички пророчества да се изпълнят в една личност на точно определеното от Писанията време е равно на 0.

Точно Тората може да докаже или да отхвърли някой самозванец, като Мохамед например или някой друг. Ако Исус беше лъжемесия, в Тората щеше да има много доказателства за това, но тя казва точно обратното. 

преди 5 часа, realno написа:

Но все пак, ако това, което казваш е вярно, Данаил за кое близко бъдеще пророкува в цялата си книга? 

Исая за кое близко бъдеще казва: Исая 65: 17-25  "Понеже, ето, създавам ново небе и нова земяИ предишните неща няма да се спомнят, Нито ще дойдат на ум.18 Но вие веселете се и радвайте се винаги В онова, което създавам; Защото, ето, създавам Ерусалим за радост, И людете му за веселие,19 Аз ще се радвам на Ерусалим, И ще се веселя за людете Си, И няма да се чува вече в него глас на плач Нито глас на ридание.20 Там не ще има вече младенец, който да живее само няколко дни, Нито старец, който да не е изпълнил дните си; Защото дете ще умре стогодишният, А грешник ако умре стогодишен ще бъде считан за проклет.21 Те ще построят къщи, и ще живеят в тях; Ще насадят лозя, и ще ядат плода им.22 Няма те да построят, а друг да живее там. Няма те да насадят, а друг да яде; Защото дните на Моите люде ще бъдат като дните на дърво, И избраните Ми за дълго ще се наслаждават в делото на ръцете си.23 Не ще се трудят напразно, Нито ще раждат чада за бедствие; Защото те са род на благословените от Господа, Тоже и потомството им.24 Преди да Ме призоват те, Аз ще отговарям, И докато ще говорят те, Аз ще слушам.25 Вълкът и агнето ще пасат заедно, И лъвът ще яде слама както вола, И храна на змията ще бъде пръстта. Не ще повреждат нито ще погубват В цялата Ми света планина, казва Господ."? 

Или пък това:  Захария 9:9: „Радвай се много сионска дъще, викай от радост, ерусалимска дъще! Ето, твоят Цар идва при теб; Той е праведен и спасител, смирен, и яздещ на магаре, и на магаренце, рожба на магарица.”

Тези две  пророчества не са свързани с Иисус. Казах, че сам ще се научиш да откриваш за кого и за какво се говори в тях.Показах начина по който става това. Когато откриеш за кой става въпрос  в предишните дискутирани глави на Исая, заповядай да коментираме и тези.

Пророческите книги може да не създават идеята за Месия, но я правят по - ясна и точна разкривайки повече подробности за нея. Например в Битие 3 гл се намира първото пророчество за Месия:  Битие 3: 15 Ще поставя и вражда между тебе и жената и между твоето потомство и нейното потомство; то ще ти нарани главата, а ти ще му нараниш петата. 

:lol6:царе сте на глупостите и стъкмистиките 

Точно това твое изказване  доказва, че СЗ писания потвърждават, че Исус е Месията. Защото вероятността всички пророчества да се изпълнят в една личност на точно определеното от Писанията време е равно на 0.

Да те попитам нещо : ти изобщо четеш ли какво  и колко пъти ти  го пиша? Иисус не е машиях   от Тора. Той не покрива нито едно от изискванията на иудаизма за машиях. Нито едно !!! Концепцията за машиях е разработена от еврейските пророци , а не от християнските църковници . Набий си ги тези неща в главата.

1 еврейския машиях е човек от плът и кръв, заченат и роден  по естествен начин  от  хора. Според Евангелията вашия Иисус е син на бог.

2 Машиях е този,който ще освободи Исраил от преследване и ще донесе свобода на народа. Иисус не освобождава и не донася свобода на народа от нито един негов враг.

Главната фигура в иудаизма е Адонай, който няма син и не е част от нищо друго. Иисус е главния ви персонаж и сте го изтипосали до Адонай и Св. Дух.И понеже този ваш месия, бог и  пр.. Иисус  не изпълни нищо от това, което обеща, му измислихте второ идване на земята. В Тора няма нито първо, нито второ пришествие на машиях Това какво на вас ви се иска и какво е  написано в Тора са две различни неща. Достатъчно е да ти спомена най-голямото несъответствие в Исая 53 , което се отнася за машиях , а именно че той /машиях / ще има потомство!! Та къде е потомството на Иисус питам  аз ?!

прочети си го хубаво тоя пасаж и кажи на твоите пастори да ти обяснят кой е този машиях Иисус, който ще си види потомството. В случай ,че се затрудните питайте Дан Браун  и за Меровингите. Да ви напише там едно евангелие ,колко му е.:lol6:

Исаиия 53 глава за която сте се хванали като удавници !!

10 Но Господ благоволи той да бъде бит, предаде Го на печал; Когато направиш душата Му принос за грях, Ще види потомството, ще продължи дните Си, И това, в което Господ благоволи, ще успее в ръката Му.

За последно: когато намериш кой е машияха в пророчествата на Исаиия, Данаил и Захария, според  начина както ти посочих  тогава заповядай. Искам насреща си за събеседник човек с глава на раменете , а не овца. Точка.

преди 32 минути, valkiria1 написа:

Тези две  пророчества не са свързани с Иисус. Казах, че сам ще се научиш да откриваш за кого и за какво се говори в тях.Показах начина по който става това. Когато откриеш за кой става въпрос  в предишните дискутирани глави на Исая, заповядай да коментираме и тези.

Май не четеш какво пиша. Тези две пророчества доказват, че пророците не пророкуват само  за "близкото бъдеще" както твърдиш. 

Ето още едно доказателство: Езекиил 12:27  Сине човешки, ето, ония, които са от Израилевия дом, казват: Видението, което той вижда, ще се изпълни след много дни, И той пророкува за далечни времена.28 Затова кажи им: Така казва Господ Иеова: Ни една от думите Ми не ще се отлага вече; Но словото, което ще говоря, ще се изпълни, Казва Господ Иеова.

Евреите са вярвали, че пророците са имали възможност да пророкуват и за далечното бъдеще. 

Още:  Даниил 8:17 И така, той се приближи гдето стоях; и когато дойде аз се уплаших и паднах на лицето си; а той ми рече: Разбери, сине човешки; защото видението се отнася до последните времена.

Кое е последното време, а което говори Данаил? Изпълнило ли се или още не? 

Още: Исая 11:6-9 "Вълкът ще живее с агнето, Рисът ще си почива с ярето, Телето, лъвчето и угоените ще бъдат заедно; И малко дете ще ги води.7 Кравата и мечката ще пасат заедно; Малките им ще си почиват задружно; И лъвът ще яде слама както вола.8 Сучещо дете ще играе над дупката на аспида; И отбито дете ще туря ръката си в гнездото на ехидна.9 Те не ще повреждат, нито погубват в цялата Ми света планина; Защото земята ще се изпълни със знание за Господа Както водите покриват дъното на морето."

А това пророчество за кое бъдеще говори? За близкото или далечното? 

преди 47 минути, valkiria1 написа:

Да те попитам нещо : ти изобщо четеш ли какво  и колко пъти ти  го пиша? Иисус не е машиях   от Тора. Той не покрива нито едно от изискванията на иудаизма за машиях. Нито едно !!! Концепцията за машиях е разработена от еврейските пророци , а не от християнските църковници . Набий си ги тези неща в главата.

1 еврейския машиях е човек от плът и кръв, заченат и роден  по естествен начин  от  хора. Според Евангелията вашия Иисус е син на бог.

2 Машиях е този,който ще освободи Исраил от преследване и ще донесе свобода на народа. Иисус не освобождава и не донася свобода на народа от нито един негов враг.

Главната фигура в иудаизма е Адонай, който няма син и не е част от нищо друго. Иисус е главния ви персонаж и сте го изтипосали до Адонай и Св. Дух.И понеже този ваш месия, бог и  пр.. Иисус  не изпълни нищо от това, което обеща, му измислихте второ идване на земята. В Тора няма нито първо, нито второ пришествие на машиях Това какво на вас ви се иска и какво е  написано в Тора са две различни неща. Достатъчно е да ти спомена най-голямото несъответствие в Исая 53 , което се отнася за машиях , а именно че той /машиях / ще има потомство!! Та къде е потомството на Иисус питам  аз ?!

прочети си го хубаво тоя пасаж и кажи на твоите пастори да ти обяснят кой е този машиях Иисус, който ще си види потомството. В случай ,че се затрудните питайте Дан Браун  и за Меровингите. Да ви напише там едно евангелие ,колко му е.:lol6:

Как разбираш Данаил 9 глава? Там се говори за Месия. 

Даниил 9:25
Знай, прочее, и разбери, че от излизането на заповедта да се съгради изново Ерусалим до княза Месия ще бъдат седем седмици; и за шестдесет и две седмици ще се съгради изново, с улици и окоп, макар в размирни времена.
Даниил 9:26
И подир шестдесет и две седмици Месия ще бъде посечен, и не ще има кои да Му принадлежат; и людете на княза, който ще дойде, ще погубят града и светилището; и краят му ще го постигне чрез потоп; и до края на войната има определени опустошения.

преди 1 час, realno написа:

Май не четеш какво пиша. Тези две пророчества доказват, че пророците не пророкуват само  за "близкото бъдеще" както твърдиш. 

Ето още едно доказателство: Езекиил 12:27  Сине човешки, ето, ония, които са от Израилевия дом, казват: Видението, което той вижда, ще се изпълни след много дни, И той пророкува за далечни времена.28 Затова кажи им: Така казва Господ Иеова: Ни една от думите Ми не ще се отлага вече; Но словото, което ще говоря, ще се изпълни, Казва Господ Иеова.

Както казах пророците проракуват само за близкото бъдеще. Предполага се съвсем ясно,че аз знам повече за тях от теб. Езекяу е проракувал около  20   години. Я се върни и прочети, кога ти казах ,че проракува той  и тогава ще се отговориш на въпроса какво предсказва. Хайде малък жокер ,че да не ти дойде нанагорно Той предсказва бъдещото падане на Йерусалим, ужасяващата загуба на животи и залавянето на цар Седекия от вавилонците. По нататък продължаваш сам. И не се захласвай да ми даваш за пример и Откровение.Както писах и преди някои неща са дословно изкопирани  от Тора.

Още:  Даниил 8:17 И така, той се приближи гдето стоях; и когато дойде аз се уплаших и паднах на лицето си; а той ми рече: Разбери, сине човешки; защото видението се отнася до последните времена.

Кое е последното време, а което говори Данаил? Изпълнило ли се или още не? 

Ама тииии да не ме изпитваш ? :lol6: По същия начин като  при Езекия почваш да си обясняваш.

Как разбираш Данаил 9 глава? Там се говори за Месия. 

Даниил 9:25
Знай, прочее, и разбери, че от излизането на заповедта да се съгради изново Ерусалим до княза Месия ще бъдат седем седмици; и за шестдесет и две седмици ще се съгради изново, с улици и окоп, макар в размирни времена.
Даниил 9:26
И подир шестдесет и две седмици Месия ще бъде посечен, и не ще има кои да Му принадлежат; и людете на княза, който ще дойде, ще погубят града и светилището; и краят му ще го постигне чрез потоп; и до края на войната има определени опустошения.

Кой  е Данаил ? Кога е живял ? Какво име му дават вавилонците  и къде учи, и за какво е подготвян ? Какъв сън разтълкува той на вавилонския цар ?

Кой храм е разрушен  по негово време ?Кой цар е убит в Иудея? Когато си отговориш на тези въпроси, тогава ще разбереш кой е помазания. Жокер : не е Иисус. И пак не ми навирай Откровение. Стъкмистиките на НЗ не ме интересуват. Коментираме Тора.

Какво стана с месията, който ще има потомство  според Исаиия. Вече не е  ли Иисус :lol6:

преди 1 час, valkiria1 написа:

Исаиия 53 глава за която сте се хванали като удавници !!

10 Но Господ благоволи той да бъде бит, предаде Го на печал; Когато направиш душата Му принос за грях, Ще види потомството, ще продължи дните Си, И това, в което Господ благоволи, ще успее в ръката Му.

Казах отговори на готово няма да има. Докато не почнеш да мислиш самостоятелно. Хващаш си едно от изброените пророчества и започваш детайлно. Показах ти начина. Трети път.

Римляни 1:3 за Сина Му нашия Господ Исус Христос, Който по плът се роди от Давидовото потомство,

Исус също се е родил по плът и е бил 100 % човек. И не само това, но е бил от Давидовото потомство, което противоречи на казаното от теб, че "Той не покрива нито едно от изискванията на иудаизма за машиях". Вече изпълнява две изисквания  и оборва казаното от теб.

Май не разбираш написаното в Старозаветните Писания? Големя ви проблем не е, че сте били роби или че някой е владял страната ви и имате нужда от политическо освобождение и мир, а греховете ви и непокорството ви на Писанията поради, които Бог ви наказва като народ с робство. Политическото ви робство е следствие на робството ви на греха и на бунта ви срещу Бог. Точно за това проповядваше Исус, като  дойде за да промени това. 

За това е говорил и предупреждавал както Моисей, така и пророците включително и Исая. 

Евреи 12:4  Не сте се още съпротивили до кръв в борбата си против греха.

преди 14 минути, realno написа:

Римляни 1:3 за Сина Му нашия Господ Исус Христос, Който по плът се роди от Давидовото потомство,

Исус също се е родил по плът и е бил 100 % човек. И не само това, но е бил от Давидовото потомство, което противоречи на казаното от теб, че "Той не покрива нито едно от изискванията на иудаизма за машиях". Вече изпълнява две изисквания  и оборва казаното от теб.

:lol6:

Я пак да повторим, ама хубавооо си отвори очичките :

преди 2 часа, valkiria1 написа:

Какво значи заченат от хора? Какво е оплождане ?  От кого зачена Мария, от кого беше оплодена ?Както съм писала и друг път :най-големите гробокопачи на християнството са християните.

"оплождане (на латински: Fecundatio) се нарича процесът, при който в яйцеклетката прониква сперматозоид. Започва да се формира нов индивид, това е началото на бременността."

преди 14 минути, realno написа:

Май не разбираш написаното в Старозаветните Писания?

Да. Така е. Особено когато го казва капацитет като теб. Свивам се засрамено в ъгъла и млъквам. За теб не съм много сигурна обаче  каква молитва в случая би помогнала по добре: молитва за помощ или молитва за ремонт... :help:

преди 8 минути, valkiria1 написа:

Какво значи заченат от хора? Какво е оплождане ?  От кого зачена Мария, от кого беше оплодена ?Както съм писала и друг път :най-големите гробокопачи на християнството са християните.

"оплождане (на латински: Fecundatio) се нарича процесът, при който в яйцеклетката прониква сперматозоид. Започва да се формира нов индивид, това е началото на бременността."

Това е валидно само за хората.А както знаем Бог е всемогъщ, може да направи всичко.

Иначе по-същата логика аз бих попитал как е заченат Адам, кои са майка му и баща му?

преди 51 минути, M.Николов написа:

Това е валидно само за хората.А както знаем Бог е всемогъщ, може да направи всичко.

Иначе по-същата логика аз бих попитал как е заченат Адам, кои са майка му и баща му?

Няма логика в това, което ме питаш . Както и няма съпоставимост. Адам е сътворен. Посочено е и от какво. Писахме достатъчно за адам-адама и пр.... и тялото му съвсем не е било с размерите на познатото днес  човешко тяло. Надявам се да знаеш ,че първите  родени хора са Каин и Авел. Зачеването и раждането им става както при всички хора.

преди 51 минути, M.Николов написа:

Разбира се. ...а Светия Дух под формата на гълъб е носил в човката си божията сперм@...Николооф и ти понякога като изтрещиш... и слагаш Реално в джоба си.

преди 3 минути, valkiria1 написа:

Няма логика в това, което ме питаш . Както и няма съпоставимост. Адам е сътворен. Посочено е и от какво. Писахме достатъчно за адам-адама и пр.... и тялото му съвсем не е било с размерите на познатото днес  човешко тяло. Надявам се да знаеш ,че първите  родени хора са Каин и Авел. Зачеването и раждането им става както при всички хора.

Напротив, има логика, поне за християните, както Адам, така и Исус не са обикновени хора и за тях не важат някои човешки понятия и физични закони.

преди 7 минути, valkiria1 написа:

Разбира се. ...а Светия Дух под формата на гълъб е носил в човката си божията сперм@...Николооф и ти понякога като изтрещиш... и слагаш Реално в джоба си.

И що трябва да я носи в човка, като е достатъчно Бог да каже "Да бъде" и то ще бъде?

Я ми отговори тогава как мъж на над 100 години става баща?;)

преди 1 минута, M.Николов написа:

Даже и класация са им направили: :D

https://www.oldest.org/people/fathers/

преди 2 минути, M.Николов написа:

Един друг имах предвид тя ще се сети.:)

Този няма нищо общо със зачеването на... :) Не си ли чел темите на Salim? 

преди 6 минути, badr написа:

Долавям у теб интерес към праисторията.

Стара е темата, наистина. :) И ти взе участие в нея ако не греша?

преди 38 минути, M.Николов написа:

И що трябва да я носи в човка, като е достатъчно Бог да каже "Да бъде" и то ще бъде?

Казал е "Плодете се и се размножавайте " . В Санхедрин пише че Адам и Хава са легнали на ложето двама и са станали от там четирима. Хава забременява и ражда близнаци момче  Каин  и едно момиче.. По-късно Хава ражда и тризнаци едно момче Авел и две сестри.

преди 38 минути, M.Николов написа:

тъй ,тъй обаче да ти дам и друг повод за размисъл :как така Агар е  носила на ръце Ишмаел, когато той вече е бил 18 годишен ?!

Обаче  нещата са много по-дълбоки и едното от тях е,че божието летоброене не съвпада с човешкото, второто е  ,че  Авраам  не беше 100 годишен ,когато вече имаше потомство  и третото е ,че Авраам трябваше да създаде Ицхаак, след като се обряза и в това има голямо значение.

преди 7 минути, A.com написа:

И ти взе участие в нея ако не греша?

Ей.Всичко се знае в информационния век.Спомням си, че имах незначително участие в неговите теми.По принцип помня всичко, което съм написъл някъде

преди 26 минути, A.com написа:

Този няма нищо общо със зачеването на... :) Не си ли чел темите на Salim? 

ами да разбира се ,това не беше ли този, който писа че намеса има дявола...ееей не знам защо ви влекат конспирациите, а просто не се обърнете и не прочетете писанията бавно и с разбиране. Между другото ,точно май един от първите ми постове беше в неговата тема. Там писах, че бая време е изхабил в глупости, вместо да следва писанията. За лудия имаше една приказка:lol6:

преди 2 минути, valkiria1 написа:

По-късно Хава ражда

Използвай по известните у нас имена, че някои има да се чудят коя е Хава.

преди 1 минута, valkiria1 написа:

ами да разбира се ,това не беше ли този, който писа че намеса има дявола

Същия е.

преди 9 минути, valkiria1 написа:

Казал е "Плодете се и се размножавайте " . В Санхедрин пише че Адам и Хава са легнали на ложето двама и са станали от там четирима. Хава забременява и ражда близнаци момче  Каин  и едно момиче.. По-късно Хава ражда и тризнаци едно момче Авел и две сестри.

А как гледаш на някои митове, че майката на Каин не е Ева?

Или пък беше обратното?Баща му не е Адам.

Трябва да проверя.

преди 20 минути, badr написа:

Използвай по известните у нас имена, че някои има да се чудят коя е Хава.

абе по инерция..гледам да им поправям грешките. Все пак едно от значенията на името й  е  "раждаща" та белким се сетят  за какво иде реч.

преди 20 минути, badr написа:

Същия е.

фантазьор си беше човека.

Защото ,ако Сара   е казала "Бог ми го стори", за зачеването на сина си ,тогава това означава ,че Адонай е забременил и Елизавета ,майката на Йоан,защото    и тя е казала същите думи. Така излиза ,че Иисус, Ицхаак и Йоан Кръстител са братя от един баща и различни майки.

преди 1 минута, M.Николов написа:

Ами гледа лошо и страшно, че и жонглира с няколко ками.Това ми предсказва лоши переспективи за  здравния ти статус.

току-що, valkiria1 написа:

ами да разбира се ,това не беше ли този, който писа че намеса има дявола...ееей не знам защо ви влекат конспирациите, а просто не се обърнете и не прочетете писанията бавно и с разбиране. Между другото ,точно май един от първите ми постове беше в неговата тема. Там писах, че бая време е изхабил в глупости, вместо да следва писанията. За лудия имаше една приказка:lol6:

Тайната на Аврааам - при Сара не влиза Авраам, а пратеник на Юхве, или самият Юхве, че не си спомням вече. Съответно Сара не забременява от Авраам и не случайно е наречена Княгиня, защото Кназът на този свят е... знаем кой. И на всичкото отгоре за истински евреин се смята този, на когото майката е еврейка, т.е. сигурен потомък на влезлия в шатрата при Сара. :)

Остави ги конспирациите, на мен ми е интересно как хората могат от наглед несвързани неща да създават цели легенди. :) Ако знаеш какви ги е натворил вашият Адонай в xnetbg - атомни бомби, изпепелен Синай и т.н. и т.н. ;)

преди 4 минути, M.Николов написа:

Или пък беше обратното?Баща му не е Адам.

като общи приказки на сянка под асмата.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.