Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

преди 11 минути, valkiria1 написа:

тъй ,тъй обаче да ти дам и друг повод за размисъл :как така Агар е  носила на ръце Ишмаел, когато той вече е бил 18 годишен ?!

Обаче  нещата са много по-дълбоки и едното от тях е,че божието летоброене не съвпада с човешкото, второто е  ,че  Авраам  не беше 100 годишен ,когато вече имаше потомство  и третото е ,че Авраам трябваше да създаде Ицхаак, след като се обряза и в това има голямо значение.

Тоест, Неведоми са пътищата Господни!;)

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 314,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

преди 2 минути, valkiria1 написа:

Защото ,ако Сара   е казала "Бог ми го стори", за зачеването на сина си ,тогава това означава ,че Адонай е забременил и Елизавета ,майката на Йоан,защото    и тя е казала същите думи. Така излиза ,че Иисус, Ицхаак и Йоан Кръстител са братя от един баща и различни майки.

- Аматьор! - каза Зевс и подгони поредната фуста. :)

току-що, A.com написа:

Тайната на Аврааам - при Сара не влиза Авраам, а пратеник на Юхве, или самият Юхве, че не си спомням вече. Съответно Сара не забременява от Авраам и не случайно е наречена Княгиня, защото Кназът на този свят е... знаем кой. И на всичкото отгоре за истински евреин се смята този, на когото майката е еврейка, т.е. сигурен потомък на влезлия в шатрата при Сара. :)

Остави ги конспирациите, на мен ми е интересно как хората могат от наглед несвързани неща да създават цели легенди. :) Ако знаеш какви ги е натворил вашият Адонай в xnetbg - атомни бомби, изпепелен Синай и т.н. и т.н. ;)

ами доайенът на корпуса по представяне на извъртяна информация. Желае ли човек да е възможно най-близко до истината, е редно да обръща на 180 градуса от такива развинтени фантазии.

преди 7 минути, M.Николов написа:

Напротив. Много ясни пътища за тия които ходят в пътя му.

преди 6 минути, valkiria1 написа:
преди 14 минути, M.Николов написа:

Напротив. Много ясни пътища за тия които ходят в пътя му.

Идеята е, че често на нас хората някои неща и събития ни се струват нелогични и непонятни, но в Божия план всичко си има място и причина.

преди 1 час, M.Николов написа:

Идеята е, че често на нас хората някои неща и събития ни се струват нелогични и непонятни, но в Божия план всичко си има място и причина.

Знам какво имаше предвид.

Въпроса е,че непознаването на основите на иудаизма ,на  Танах  и неговата първа част Тора са причината някои неща да изглеждат на пръв поглед  странни. Както например това,че   името Моше е дадено на пророка от египтяните, а не от родителите му,това че той не е праотец на евреите, че има разлика между него и останалите пророци ,  това че всяко едно прибавяне или отнемане и на дума от писанието прави Тора некашерна,че на евреите е забранено да мразят Египет    и пр.пр...все неща, непознаването на които води до съчиняването на небивалици  и при тълкуванията.Колко още Салимовци, Реално-вци  и Търсачовци  ще се изредят в тоя форум...не знания,  а натъкмистика, фантазия  и  папагалщина. Плява има да направиш покрив на цяла ферма за животни.

преди 11 часа, valkiria1 написа:

Както казах пророците проракуват само за близкото бъдеще. Предполага се съвсем ясно,че аз знам повече за тях от теб. Езекяу е проракувал около  20   години. Я се върни и прочети, кога ти казах ,че проракува той  и тогава ще се отговориш на въпроса какво предсказва. Хайде малък жокер ,че да не ти дойде нанагорно Той предсказва бъдещото падане на Йерусалим, ужасяващата загуба на животи и залавянето на цар Седекия от вавилонците. По нататък продължаваш сам. И не се захласвай да ми даваш за пример и Откровение.Както писах и преди някои неща са дословно изкопирани  от Тора.

Езекиил 12:27
Сине човешки, ето, ония, които са от Израилевия дом, казват: Видението, което той вижда, ще се изпълни след много дни, И той пророкува за далечни времена.
Даниил 8:26
А казаното видение за денонощията е вярно; все пак, обаче, запечатай видението, защото се отнася до далечни дни.
Даниил 10:14
и сега дойдох да те направя да разбереш що има да стане с людете ти в послешните дни; защото видението се отнася до далечни дни.

Вижда се явно, че грешиш, но продължаваш да настояваш, че си права. Това е поредното нещо за, което грешиш.  Тъй като ме съветваш какво да имам предвид когато тълкувам текствете в СЗ и аз ще ти дам един съвет, не се опитвай да поставяш рамки на пророците и от там на Бог, включително времеви. 

Освен това, ако твоята логика е правилна, че пророците са пророкували САМО за близкото бъдеще, това автоматично означава, че всички пророчества са се изпълнили преди 2400 г по времето на Малахия и Бог не е пророкувал за времената след него. Което е смешно и невярно, защото автоматично влизаш в противоречие с Исая, Езекиил, Данаил и всички пророци преди и след тях.  Ако не ми вярваш отиди и питай някой безпристрастен равин и той ще ти каже. 

Може би за трети път питам, за кого пророкува Данаил в 9 глава. Питам, защото твоите критерии не ми помагат да разбера тълкуването на главата. Те са като малки дрешки, които се опитвам да облека на голям човек. Не пасват.

Там както може да се прочете, ясно се говори за Месия и се нарича Пресвятия. Един от въпросите ми е може ли човек да бъде наречен Пресвятият и ако да, кой е бил той? 

Данаил 9:24 Седемдесет седмици са определени за людете ти и за светия ти град за въздържането на престъплението, за довършване греховете, и за правене умилостивение за беззаконието, и да се въведе вечна правда, да се запечата видението и пророчеството, и да се помаже Пресветият.

преди 9 часа, valkiria1 написа:

... третото е ,че Авраам трябваше да създаде Ицхаак, след като се обряза и в това има голямо значение.

Четвърто, което също има значение, че :  Битие 18:11 А Авраам и Сара бяха стари, в напреднала възраст; на Сара беше престанало обикновеното на жените.

Тоест зачеването на Сара било чудо и по обещание. Същото чудо и по обещание Бог е направил и при зачеването на Исус, но вече неговия баща не е бил човек, а Бог, чрез Святия Дух.  

преди 12 часа, valkiria1 написа:

Защото ,ако Сара   е казала "Бог ми го стори", за зачеването на сина си ,тогава това означава ,че Адонай е забременил и Елизавета ,майката на Йоан,защото    и тя е казала същите думи. Така излиза ,че Иисус, Ицхаак и Йоан Кръстител са братя от един баща и различни майки.

Да, ама не. Не знам какво казва Сара, но нека да видим какво е записано:

Битие 21: 1 И Господ посети Сара според както беше рекъл; и Господ стори на Сара както бе казал.

А какво беше казал Бог преди това: Битие 18:10 И рече Господ: До година по това време Аз непременно ще се върна при тебе и, ето, жена ти Сара ще има син.

От кого ще има сина си Исак? 

Битие 18:18 тъй като Авраам непременно ще стане велик и силен народ и чрез него ще се благословят всичките народи на земята?

А какво беше казал Бог още по рано в самото начало: Битие 12: 2 Ще те направя голям народ;

И след това: Битие 13 :16 И ще направя потомството ти многочислено като земния прах;

Битие  15:5 "...И рече му: Толкова ще бъде твоето потомство."

И така нататък. Ако детето беше заченато от Бог, нямаше да бъде потомство на Авраам.

Извода е, че Бог й е отворил утробата, а забременяването е от Авраам, защото той имал все още тези способности. 

Същото важи и за родителите на Йоан Кръстител. 

Но тъй като Исус е имал друга мисия, нещата при Него стоят по друг начин, за да е способен да я изпълни. За да разберем кой е бил Исус и мисията Му, трябва да видим какво пише в Стария завет както и в  Данаил 9 глава, в която се дава много точно време за явяването на Месията и какво ще стаен с Него и малко след Него.  

Евреи 10:10-15 С тая воля ние сме осветени чрез принасянето на Исус Христовото тяло веднъж за винаги.
11 И всеки свещеник, като стои та служи всеки ден, принася много пъти същите жертви, които никога не могат да отмахнат грехове;
12 но Той, като принесе една жертва за греховете, седна за винаги отдясно на Бога,
13 та оттогава нататък чака, докле се положат враговете Му за Негово подножие.
14 Защото с един принос Той е усъвършенствувал за винаги ония, които се освещават.
15 А и Светият Дух ни свидетелствува за това

преди 19 часа, realno написа:

Май не разбираш написаното в Старозаветните Писания?

преди 8 часа, realno написа:

Вижда се явно, че грешиш, но продължаваш да настояваш, че си права.

Може би за трети път питам, за кого пророкува Данаил в 9 глава.

Изпадаш в страшно противоречие. Ти,който си интелектуалния титан в тоя форум и  експерт от най-високо ниво по иудаизма да се допитваш до мен, която нищо не разбирам от Тора. Не стига ,че ти повярвах без видими доказателства за тия твои качества, ами се натискаш и за мнение по твоята специалност. Като съм слаба с овчата логика на стадото как да ти помогна ?
Иначе  и сто пъти да попиташ за Данаил  и Езекяу пак ще ти кажа същото:започваш анализа по стиховете така както съм ти казала.

Там както може да се прочете, ясно се говори за Месия и се нарича Пресвятия. Един от въпросите ми е може ли човек да бъде наречен Пресвятият и ако да, кой е бил той? 

Може ,как да не може. Всеки Панайот е пресвят и без да е помазан. И Пако е  пресвят,без да е помазан .Само че едните си празнуват именните дни в испанскоговорящите страни. Другите предимно където ги е застигнало останалата част  от деноминациите на християнството. :lol6:

преди 17 часа, valkiria1 написа:

Изпадаш в страшно противоречие. Ти,който си интелектуалния титан в тоя форум и  експерт от най-високо ниво по иудаизма да се допитваш до мен, която нищо не разбирам от Тора. Не стига ,че ти повярвах без видими доказателства за тия твои качества, ами се натискаш и за мнение по твоята специалност. Като съм слаба с овчата логика на стадото как да ти помогна ?
Иначе  и сто пъти да попиташ за Данаил  и Езекяу пак ще ти кажа същото:започваш анализа по стиховете така както съм ти казала.

Може ,как да не може. Всеки Панайот е пресвят и без да е помазан. И Пако е  пресвят,без да е помазан .Само че едните си празнуват именните дни в испанскоговорящите страни. Другите предимно където ги е застигнало останалата част  от деноминациите на християнството. :lol6:

Знаеш ли че в Танах се казва, че : "Няма Бог"? Думи извадени от контекст, винаги можеш да намериш "противоречие", но истината е, че няма такова в думите ми.  Единственото противоречие е в теб, защото твърдиш, че познаваш юдаизма, а се налага аз, който нямам такива претенции да те поправям. Чувствам се някак неудобно. 

Истината е, че когато ти предложих да чуя твоето мнение като еврейка, очаквах, че ще имаш по задълбочено познаване на Танах, а се оказа, че тълкуването му от теб се дължи на обща култура, повърхностно и с предубеденост към собственото ви Слово. Казваш нещо, но не го подкрепяш с цитати от Писанието, което ме навежда на мисълта, че твоето мнение е по важно от това, което казва Бог. От друга страна поставяш странни рамки и ограничение на Бог и пророците като по този начин, се опитваш да нагодиш Танах на вашите идеи  вместо вие да се нагаждате според записаното в него. 

Това, че подценяваш написаното от мен и му се присмиваш, а не го опровергаваш е показателно, че съм прав. Само да твърдиш, че знаеш повече от някого не означава, че това е истина. Нужни са доказателства от Словото. Аз не твърдя, че познавам историята ви повече от теб, но за разлика от теб чета Писанията и подкрепям казаното си с тях.  

Ако бях като теб щях да ти кажа да си смениш равина, но няма да го направя, защото никой равин няма да ви реши проблема, когато имате неправилно отношение към Словото. 

преди 6 часа, realno написа:

Знаеш ли че в Танах се казва, че : "Няма Бог"?

:lol6:Виж ти, виж ти ?! И в коя по-точно от всичките  писмени книги съставляващи иудейския канон  прочете това ? Ще бъде много интересно да споменеш в коя по-точно от всички е написано такова нещо и да дадеш цитат?  Я, да те препитам така набързо да ни кажеш каква е разликата между Тора и Библията ? На какъв език Моше е записал Тора ? Кои са тези 5 книги от Тора, които Моше е получил лично от Адонай ? Понеже твърдиш ,че познаваш нашите писания. ;)

Думи извадени от контекст, винаги можеш да намериш "противоречие", но истината е, че няма такова в думите ми. 

Няма думи извадени от контекст, не се изнизвай така жалко . Дадоха ти се цели цитати и то свързани помежду си. За разлика от това обаче ти млъкна когато ти посочих цитат от Исаиия в което се казва,че този машиях за когото вие твърдите че е Иисус ще има потомство. Тоест не става въпрос за изваждане на думи от контекст, а това ,че ти не четеш докрая текста ,който юнашки ми даваш като доказателство.

Истината е, че когато ти предложих да чуя твоето мнение като еврейка, очаквах, че ще имаш по задълбочено познаване на Танах, а се оказа, че тълкуването му от теб се дължи на обща култура, повърхностно и с предубеденост към собственото ви Слово

Ама разбира се нали си признах че не разбирам нищо от иудаизма и ти се признава върховенството на разбирач. Като повдигаш въпрос за разбиране на иудаизма , онова, което ти си чел, ми е познато. Очевидно, обаче, ти не си чел нищо от онова, което аз съм чела и знам. Поради което звучиш като да не си в час. Това поставя под съмнение меродавността на проповедта ти с която всеки път ми излизаш, вместо наистина да оцениш искреното ми желание да ти обясня нещата и заради което ти отделих не малко време.Нямам против да  си вързан непоклатимо с пъпа си за вярата, но не мисли ,че е добре да се качваш на нечия глава  за да изглеждаш по-висок. Някои глави са много несурна опора за такива месии като теб.

Това, че подценяваш написаното от мен и му се присмиваш, а не го опровергаваш е показателно, че съм прав.

Не си написал нищо по същество. Ако искам да чета фантастика ще се обърна към книгите на Азимов. Той е класи над теб в тая категория. Апропо..нали не си мислиш,че не съм наясно че си пишеш постовете с чужда помощ. Няма как да ни убедиш че си преминал от детската градина направо в осми клас. Нямам против да сте повечко в сървайвъра, обаче имай предвид,че от  двама идиоти, един с акъл няма да се получи. Така ,че наясно съм че отговаряш с чужда помощ. Това не ми пречи. Убеждавам се за пореден път ,че при стадото невежеството е масово.

преди 7 часа, realno написа:

Ако бях като теб щях да ти кажа да си смениш равина, но няма да го направя, защото никой равин няма да ви реши проблема, когато имате неправилно отношение към Словото. 

Виж сега, аз се уча непрекъснато. И никога няма да го отричам. Защото само глупака може да твърди че е придобил цялото знание на света. При теб нещата стоят по-различно : вярата, че Бог ти се е открил не по друга причина, а защото си се напъвал с цялото си сърце,без да вкараш и грам мозък , освен да ти пожелая със здраве да си я носиш тази вяра!!!!

на 3.02.2021 г. в 17:30, valkiria1 написа:

:lol6:Виж ти, виж ти ?! И в коя по-точно от всичките  писмени книги съставляващи иудейския канон  прочете това ? Ще бъде много интересно да споменеш в коя по-точно от всички е написано такова нещо и да дадеш цитат?  Я, да те препитам така набързо да ни кажеш каква е разликата между Тора и Библията ? На какъв език Моше е записал Тора ? Кои са тези 5 книги от Тора, които Моше е получил лично от Адонай ? Понеже твърдиш ,че познаваш нашите писания. ;)

Ето заповядай!

Псалми 14:1 За първия певец. Давидов псалом. "... Няма Бог. Поквариха се; сториха развалени дела; Няма кой да прави добро."

Относно въпросите ти за Тората, информация може да се намери в нета и да се научи всичко в него. Там може да научиш всякаква техническа информация и да допълниш знанията си, но няма как в нета да се научиш на почит и привързаност към Тора, да не бъдеш предубеден и привързан към Бог. Нета може да ти даде всякаква информация, но не може да ти даде взаимоотношения с Бог. Това не става с ума, а с  Духа и от сърце. Числа 11:29
А Моисей му рече: Завиждаш ли за мене? Дано всичките Господни люде бъдат пророци, та да тури Господ Духа Си на тях!

Захария 4:6 Тогава отговаряйки говори ми, като каза: Ето Господното слово към Зоровавела, което казва: Не чрез сила, нито чрез мощ, Но чрез Духа ми, казва Господ на Силите;

Няма думи извадени от контекст, не се изнизвай така жалко . Дадоха ти се цели цитати и то свързани помежду си. За разлика от това обаче ти млъкна когато ти посочих цитат от Исаиия в което се казва,че този машиях за когото вие твърдите че е Иисус ще има потомство. Тоест не става въпрос за изваждане на думи от контекст, а това ,че ти не четеш докрая текста ,който юнашки ми даваш като доказателство.

Не си спомням подобен цитат. Дай да го видя, за какво говори. 

Ти каза, че концепцията за Месия е в Тората, а не в пророците, но до сега не съм видял цитат от теб, който да потвърди думите ти. Ако не те затруднява, моля посочи такива. 

Ама разбира се нали си признах че не разбирам нищо от иудаизма и ти се признава върховенството на разбирач. Като повдигаш въпрос за разбиране на иудаизма , онова, което ти си чел, ми е познато. Очевидно, обаче, ти не си чел нищо от онова, което аз съм чела и знам. Поради което звучиш като да не си в час. Това поставя под съмнение меродавността на проповедта ти с която всеки път ми излизаш, вместо наистина да оцениш искреното ми желание да ти обясня нещата и заради което ти отделих не малко време.Нямам против да  си вързан непоклатимо с пъпа си за вярата, но не мисли ,че е добре да се качваш на нечия глава  за да изглеждаш по-висок. Някои глави са много несурна опора за такива месии като теб.

Не важно колко е чел някой, а какво е чел. Както не е важно колко си пил, а какво си пил, защото е опасно да се пие отрова и да се хвалиш, че си пил много от нея. Хубаво е човек да чете и аз го правя, защото не всичко знам и никога не съм проявявал подобни претенции за разлика от теб. Добре е също да бъде поучаван,  но това не трябва да замести Библията или измести. Опасявам се, че точно това се случва при теб. Авторитета не е Словото, а вашите идеи. Като доказателство за това посочих, че слагате рамки на казаното от пророците и заявявате, че пророкуват само за "близкото бъдеще", което не е вярно и го показах със Словото, което не отрече. 

Радвам се, че се опитваш да ми обясниш нещата от твоя гледна точка, но това сама знаеш, че не е достатъчно, когато противоречи на написаното. И както казах преди, казаното от теб е важно, само когато е потвърдено със Словото.Това беше моето очакване от теб, но явно съм се излъгал.  Нашите разбирания и предпочитания не са важни, а Словото. Иначе се превръщаме в богопротивници. 

Не си написал нищо по същество. Ако искам да чета фантастика ще се обърна към книгите на Азимов. Той е класи над теб в тая категория. Апропо..нали не си мислиш,че не съм наясно че си пишеш постовете с чужда помощ. Няма как да ни убедиш че си преминал от детската градина направо в осми клас. Нямам против да сте повечко в сървайвъра, обаче имай предвид,че от  двама идиоти, един с акъл няма да се получи. Така ,че наясно съм че отговаряш с чужда помощ. Това не ми пречи. Убеждавам се за пореден път ,че при стадото невежеството е масово.

Лошо е че не може да обориш тези "идиоти", а те поправят и опровергават. 

Виж сега, аз се уча непрекъснато. И никога няма да го отричам. Защото само глупака може да твърди че е придобил цялото знание на света. При теб нещата стоят по-различно : вярата, че Бог ти се е открил не по друга причина, а защото си се напъвал с цялото си сърце,без да вкараш и грам мозък , освен да ти пожелая със здраве да си я носиш тази вяра!!!!

Тъкмо почнах да си мисля, че си се родила научена, а ти ме опровергаваш. :shock11: Но е важно при кого и какво учиш. Защото някои са плоскоземци, защото се учат при неправилните учители. Други са еволюционисти, защото техен духовен баща и учител е Дарвин. Трети са атеисти, защото някой ги е научил, че нещо, което не се вижда значи не съществува. Четвърти са мюсюлмани, защото вярват, че корана в това му окаяно състояние е слязъл от небето уж от Гавриил, а Аллах не бил античния бог на Луната, а Мохамед е най - моралния и почитан пророк. Пети са дъновисти, защото учителя Дънов ги е излъгал, че всяка религия е път към Бог. И така мога да продължавам до утре. 

Ап. Павел, който също се е учил при Гамалиил, но видял, очаквания Месия, който му се явява по пътя за Дамаск. Гамалиил, може да е познавал Писанията и предавал познанията си на Павел, но въпреки това не е разпознал Месията  в Исус. Павел също не Го разпознал докато не го видял с очите си.  И това, което е видял след това го доказва в посланията си цитирайки СЗ. 

на 5.02.2021 г. в 9:38, realno написа:

Ето заповядай!

Псалми 14:1 За първия певец. Давидов псалом. "... Няма Бог. Поквариха се; сториха развалени дела; Няма кой да прави добро."

:lol6:и това ли беше ?  я да видим последователността на писаното  :

на 3.02.2021 г. в 8:08, realno написа:

Знаеш ли че в Танах се казва, че : "Няма Бог"?

на 3.02.2021 г. в 15:30, valkiria1 написа:

:lol6:Виж ти, виж ти ?! И в коя по-точно от всичките  писмени книги съставляващи иудейския канон  прочете това ?

Сега да видим как спестявате двамцата началото на псалома :

Ето заповядай!

Псалми 14:1 За първия певец. Давидов псалом. "... Няма Бог. Поквариха се; сториха развалени дела; Няма кой да прави да прави добро

1 За първия певец. Давидов псалом. Безумният рече в сърцето си: Няма Бог. Поквариха се; сториха развалени дела; Няма кой да прави добро.

Тоест съвсем нагло цитирате целенасочено изречението от средата, като даже го и болдвате в червено. Нормално за християнчетата. С още едно уточнение.  Давид е богопомазан цар. Сред неговите титли е тази на машиях. Изучавал е Тора  и сам и с помощта на  религиозни учители. Обичал е Адонай с цялото си сърце и е бил истински  наскърбен ,че  бог няма свое обиталище. И да извъртате  че точно той ще напише "Няма бог" не е смешно, ами направо жалко. Защото това,че някой безумец казва "Няма бог",съвсем не означава ,че в Танах се твърди това, както  се опитвате да внушите. В Библията е казано ,че е грях да отнемаш или прибавяш и едно слово от нея. Явно ви хваща тежък запек, когато трябва да се аргументирате качествено ,това извън случаите в които откровенно манипулирате.

Относно въпросите ти за Тората, информация може да се намери в нета и да се научи всичко в него. Там може да научиш всякаква техническа информация и да допълниш знанията си, но няма как в нета да се научиш на почит и привързаност към Тора, да не бъдеш предубеден и привързан към Бог. Нета може да ти даде всякаква информация, но не може да ти даде взаимоотношения с Бог.

Това на какво ти прилича -на зададен въпрос или на молба за инфо ?

на 3.02.2021 г. в 15:30, valkiria1 написа:

Я, да те препитам така набързо да ни кажеш каква е разликата между Тора и Библията ? На какъв език Моше е записал Тора ? Кои са тези 5 книги от Тора, които Моше е получил лично от Адонай ? Понеже твърдиш ,че познаваш нашите писания. ;)

Като не сте в час с отговорите просто подминавайте,вместо да ставате смешни. Освен това Тора , Танах  не се изучават качествено в нета. Аз пия вода от извора , а там кал няма.

Не си спомням подобен цитат. Дай да го видя, за какво говори. 

Няма как да го пиша за трети път. Връщаш се и четеш. Всичко е тук и даже с цитати, които твърдите че няма. четвърти път няма да обяснявам. Да е ясно.

Като доказателство за това посочих, че слагате рамки на казаното от пророците и заявявате, че пророкуват само за "близкото бъдеще", което не е вярно и го показах със Словото, което не отрече. 

Напротив. Приканих три пъти да се изследва внимателно пророчеството на Данаил, Исаиия и Захария. Дадох и подробно как правим ние това. Освен повторението на едни откровенни глупости друго не видях. Няма как да ми докажеш нищо свързано с Иисус писано  или предречено от древните пророци. За нас той не е пророк и не отговаря за концепсията за машиях, което също обясних. при това няколко пъти. Вземете се в ръце двамата и следете постовете в последователност. Реално може и да разчита да му подсказваш , но явно не ти дава в подробности всичко.Другия вариант е ти да се правиш на разсеян. И пак за н-ти път. ...нито един от древните  ни пророци няма предвид Иисус . Какво ви се привижда е ваша работа. Какво ви лъжат или лъжете  в църквата също.

Но е важно при кого и какво учиш. З

Бисер. Според теб излиза,че един бъдещ   християнски  пастор  може да се обучава за такъв в школата за обучение на готвачи или сервитьори. Ти си един добър християнски пътеводител, няма що :lol6:

Лошо е че не може да обориш тези "идиоти", а те поправят и опровергават. 

ненатрапчиво и дискретно повтарям думите си. Освен това прибавям,че трябваше да си признаете ,че пишете двама от този профил или че Реално оставя друг да мисли вместо него. Единственото с което го превъзхождаш е че имаш по- обигран начин на изразяване. В останалото сте един дол дренки....включително и това,че се опитвате да мамите.

Павел също не Го разпознал докато не го видял с очите си.  И това, което е видял след това го доказва в посланията си цитирайки СЗ. 

Виждала съм хора в  няколко  пустини  с  припадъци от жега. Единствения който се явява е някой бедуин с мокра кърпа и съд с вода, или водача на пустинното сафари. Обикновенно се казват Азад, Асер, Ахмед, Амад ,Мухаммад и пр... В онези части на  света не се явяват Иисусовци.

Ето заповядай!

Хубаво е човек да чете и аз го правя, защото не всичко знам и никога не съм проявявал подобни претенции за разлика от теб. Добре е също да бъде поучаван,  но това не трябва да замести Библията или измести. Опасявам се, че точно това се случва при теб. Авторитета не е Словото, а вашите идеи. Като доказателство за това посочих, че слагате рамки на казаното от пророците и заявявате, че пророкуват само за "близкото бъдеще", което не е вярно и го показах със Словото, което не отрече. 

Ами да,съвдем високомерно заявявам претенции ,че знам. При това в изключително висока степен. .  Поне съм наясно какво пише в Тора. И не е зле да се възползваш от съветите които даваш. Щом авторитета е точно словото /което аз не съм отричала / то тогава е хубаво да знаеш,че всичките ви нагаждания на словото към Иисус са точно това-грях. В текста на Тора няма никъде споменато името Иисус. Вие го нагаждате. В иудейския текст никъде няма споменато думата "девица ще зачне" има написано "млада девойка".Членуването на думата в текста показва,че тази млада девайка е била позната и на цар Ахаз  и пророка Исаиия Знамението е дадено на  цар Ахаз, за да повярва, че Адонай  ще се намес ив изпитанието  пред която е изправен и с това ще разабере, че Той  е с него и това явно ще стане в период от около пет години, възраст преди която детето не може да разбира между добро и зло, а вашия Иисус  е мираж, роден от въображението на отстъпника от иудаизма Павел. В контекста си стиха не говори за събитие, което ще се случи  в първи век. Затова и пиша,че еврейските пророци говорят за сегашното настояще и недалечното бъдеще. Вие впрегнахте всичките пророци да ги изкарвате ,че в главите им е само някой си Иисус и че нито Исраел нито Иудея съществуват по-рано, а видите ли всичко ще започне с него и след него.  Когато еврейския текст използва  думата "машиях" няма предвид нито Иисус, нито думата  означава Христос . Думата се използва за човек помазан било за царска власт ,било за свещенослужене. Такива са абсолютно всички царе на Иудея и Исраил и първосвещениците. В преводите на вашите библиии думата Машиях е с главна буква  и думата е членувана. В еврейските текстове думата не е членувана ,което иде да покаже ,че превода на вашия текст  е манипулативен . Данаил пише изключително за плена във Вавилон /не случайно наблегнах веднъж на това -намери поста  и го прочети,вместо да се правиш на разсеян и да се мъчиш да ми продаваш краставици/ Пророка се моли горещо  за завръщането от робство, за възстановяването на Храма  на Адонай и Ерусалим. Той не се моли за идването на Месия, за да му се даде отговор, че след около 500 -600години някой си Исус Христос ще умре разпънат  на кръст. Тези басни ,които си ги разправяте в църквата и се мъчите да ми пробутате и на мен и на други четящи тук ,показва ,че вие манипулирате текста за да съвпадне с вашите цели.Нито сте първите, нито последните папагали ,които ще повтарят до втръсване мантрите за някой си Иисус. Още като видя някой да ми цитира Исаиия и да ми разправя смешки,че бил забранен или укриван за обсъждане  от нас и ме напушва смях, защото знам целия сценарий по който ще си изграждате "защитата". Ако искате да разберете Тора махнете лещите от очите си на които пише Иисус и тогава ще разберете ,че Тора не е писана за него.

на 5.02.2021 г. в 11:38, realno написа:

Ето заповядай!

Псалми 14:1 За първия певец. Давидов псалом. "...                         Няма Бог. Поквариха се; сториха развалени дела; Няма кой да прави добро."

А защо умишлено прескачаш и съкращаваш част от текста?!

1 За първия певец. Псалом на Давид. Неразумният казва в сърцето си: „Няма Бог, Който да търси сметка!“ Хората се развратиха, извършиха отвратителни дела. Няма кой да прави добро. 2 Господ погледна от небесата към хората, за да види има ли разумен, който да търси Бога. 3 Всички се отклониха, всички станаха покварени; няма кой да прави добро, няма дори един. 4 Без разум ли са всички? Те вършат беззаконие, разкъсват народа ми, сякаш ядат хляб, и не призовават Господа.

преди 1 час, Aumi написа:

А защо умишлено прескачаш и съкращаваш част от текста?!

1 За първия певец. Псалом на Давид. Неразумният казва в сърцето си: „Няма Бог, Който да търси сметка!

така де..Нали и аз попитах същото :

преди 8 часа, valkiria1 написа:

Сега да видим как спестявате двамцата началото на псалома :

1 За първия певец. Давидов псалом. Безумният рече в сърцето си: Няма Бог. Поквариха се; сториха развалени дела; Няма кой да прави добро.

Тоест съвсем нагло цитирате целенасочено изречението от средата, като даже го и болдвате в червено. Нормално за християнчетата. С още едно уточнение.  Давид е богопомазан цар. Сред неговите титли е тази на машиях. Изучавал е Тора  и сам и с помощта на  религиозни учители. Обичал е Адонай с цялото си сърце и е бил истински  наскърбен ,че  бог няма свое обиталище. И да извъртате  че точно той ще напише "Няма бог" не е смешно, ами направо жалко. Защото това,че някой безумец казва "Няма бог",съвсем не означава ,че в Танах се твърди това, както  се опитвате да внушите. В Библията е казано ,че е грях да отнемаш или прибавяш и едно слово от нея. Явно ви хваща тежък запек, когато трябва да се аргументирате качествено ,това извън случаите в които откровенно манипулирате.

Отделно още чакам да ми покажат, къде в Тора  Месията е назован Исраел или Служителят ми ?  Още чакам да видя и къде е споменато името на този  месия  Иисус в Тора ? Още чакам да ми покажат какво е значението на  "помазан" според Тора ?..явно ще си чакаме.....:lol6:

Иначе извода от постовете в които пишат двама/както се разбра/ е показателен за заменяне на  безразборно думи и изопачаване за да се създават доказателства за изпълнени пророчества.

преди 6 часа, valkiria1 написа:

така де..Нали и аз попитах същото :

попитах го отново, защото се прави на разсеян!

преди 12 часа, valkiria1 написа:

В преводите на вашите библиии думата Машиях е с главна буква  и думата е членувана. В еврейските текстове думата не е членувана ,което иде да покаже ,че превода на вашия текст  е манипулативен .

В Даниил 9:25-26 думата с малка буква ли е или е с главна? И кой е месията там? Думата помазаник не е ли с главна буква и членувана в 2 Царе 23:1? В Псалми 2:2 с каква буква е? Можеш ли да покажеш стих, където думата Машиях е нечленувана, а в превода е членувана?

Тук ясно се вижда, за кой помазаник става въпрос!

Псалм 89

1 Поучение на Етана Езраева. Господи, до века ще възпявам Твоите милости; С устата си ще известявам Твоята вярност из род в род.

2 Защото рекох: Милостта Ти ще се съгради за до века; На самите небеса ще утвърдиш верността Си.

3 Ти каза: Направил съм завет с избрания Си, Заклел съм се на слугата Си Давида, казвайки:

4 Ще утвърдя потомството ти за винаги, И ще съзидам престола ти из род в род

19 Тогава Ти говори на светиите Си чрез видение, Като каза: Възложих на един силен да даде помощ, Възвисих едного избран между людете.

20 Намерих слугата Си Давида; Със светото Си миро го помазах.

21 Ръката Ми ще го поддържа, И мишцата Ми ще го укрепява.

22 Неприятелят няма да го изнудва, Нито предадения на нечестие ще го наскърби.

23 Но Аз ще съкруша пред него противниците му, И ще поразя ония, които го мразят.

24 А верността Ми и милостта Ми ще бъдат с него; И с Моето име ще се издигне рогът му.

25 Тоже ще туря ръката му над морето, И десницата му над реките.

26 Той ще извика към Мене: Отец ми си, Бог мой и спасителната ми канара.

27 При това Аз ще го поставя в положение на първороден, По-горе от земните царе.

28 Вечно ще пазя милостта Си за него; И заветът Ми ще бъде верен спрямо него.

29 Също и потомството му ще направя да продължава до века, И престолът му като дните на небето.

30 Чадата му ако оставят закона Ми, И не ходят в съдбите Ми,

31 Ако престъпят повеленията Ми. И не опазят заповедите Ми, -

32 Тогава ще накажа с тояга престъпленията им, И с бич беззаконията им;

33 Но милостта Си не ще оттегля от него, Нито ще изневеря на верността Си.

34 Няма да наруша завета Си, Нито ще променя това, що е излязло из устните Ми.

35 За едно нещо се заклех в светостта Си. И няма да излъжа Давида,

36 Че потомството му ще трае до века, И престолът му като слънцето пред мене,

37 Като луната, която е утвърдена до века, И е вярна свидетелка на небето. (Села.)

преди 10 часа, ncl написа:

В Даниил 9:25-26 думата с малка буква ли е или е с главна? И кой е месията там? Думата помазаник не е ли с главна буква и членувана в 2 Царе 23:1? В Псалми 2:2 с каква буква е? Можеш ли да покажеш стих, където думата Машиях е нечленувана, а в превода е членувана?

В 2Царе помазаника е членувано понеже става  дума  и е посочен точния човек за който се отнася  определението и и това е цар Давид.

1 А тия са последните Давидови думи: - Давид Есеевият син рече: Мъжът, който бе издигнат на високо, Помазаникът на Бога Яковов И сладкият Израилев псалмопевец, рече:

Толкова ли е трудно да четете внимателно. Давид е любимец на Адонай и  негов помазаник. Титлата машиях е една от неговите титли. Освен това е и автор на псалмите. Кое е толкова трудно за разбиране ,че трябва да питаш как да разбираш написаното.

В Данаил думата не е членувана .

Данаил 9

25 Знай, прочее, и разбери, че от излизането на заповедта да се съгради изново Ерусалим до княза Месия ще бъдат седем седмици; и за шестдесет и две седмици ще се съгради изново, с улици и окоп, макар в размирни времена.

Данаил не говори  и  не предсказва за никакъв Иисус.

כה) ותדע ותשכל מן מצא דבר להשיב ולבנות ירושלם עד משיח נגיד שבעים שבעה ושבעים ששים ושנים תשוב ונבנתה רחוב וחרוץ ובצוק העתים

כו) ואחרי השבעים ששים ושנים יכרת משיח ואין לו והעיר והקדש ישחית עם נגיד הבא וקצו בשטף ועד קץ מלחמה נחרצת שממות

כז) והגביר ברית לרבים שבוע אחד וחצי השבוע ישבית זבח ומנחה ועל כנף שקוצים משמם ועד כלה ונחרצה תתך על שמם

Ето ти оригинала на Данаил. Думите са за разрушаването на  храма.В този период е убит цар  Агрипа, който е управлявал царство Иудея. Интересно е да се знае,че Танах понякога назовава с титлата машиях и нееврейски владетели. Пример затова е персийския цар Кир ,както споменах в друг мой  предишен пост.Между другото Зеровавел, който възстановил храма е бил наследник на Давидовия род /правнук е  на  цар Йеояхин/ В Сефер Зерувавел, Батей мидрашот 2 написано от пророк Захария  е казано че със  Зеровавел е  говорил върховния ангел Метатрон, и му е бил  показан  машиях  от  рода  на Давидс името  Менахем бен Амиел..

Грешката на християните е ,че отричат еврейските корени на вярата си.  Непознаването на еврейските писания в дълбочина, история, обичаи и език на народа  ги довежда до груби грешки в тълкуванията. Това обаче съвсем не е случайно имайки предвид откровено манипулативните тълкувания на текстовете  на Тора Единият от примерите е пророчеството дадено на цар Ахаз, което по-късно в  евангелията Матей използва и манипулативно определя Мария като дева.  Само че едно по-внимателно зачитане на текста се вижда че ражда не дева , а пророчица и май в ролята на Светия Дух е пророка Исаиия, който станал баща на син.

1 И ще израсне пръчка из Иесевия пън, И отрасъл из корените му ще носи плод;
2 И духът Господен ще почива на него, Дух на мъдрост и разум, Дух на съвет и на сила, Дух на знание и на страх от Господа;

преди 13 минути, Aumi написа:

Тук ясно се вижда, за кой помазаник става въпрос!

Значи в Даниил 9:25-26 става въпрос за Давид?

преди 4 минути, ncl написа:

26 И подир шестдесет и две седмици Месия ще бъде посечен

Исус не е бил посечен!

преди 2 минути, ncl написа:

Ауми е цитирала Псалмите, което не беше твоя въпрос, но отговора и за този случай е верен.

В 2 Царе отговора също е Давид.

Данаил е друга работа.

Исаиия също.

общото е ,че никъде не става въпрос за машиях на име Иисус.

преди 19 минути, Aumi написа:

26 И подир шестдесет и две седмици Месия ще бъде посечен

Исус не е бил посечен!

той и  Давид не е посечен.

преди 15 минути, ncl написа:

Че някъде да съм питал за Давид?

тогава защо цитираш 2 Царе и задаваш този въпрос :

преди 10 часа, ncl написа:

Думата помазаник не е ли с главна буква и членувана в 2 Царе 23:1?

нали затова ти уточнявам , кога се членува и кога не думата. В края на краищата защо задаваш въпрос като не разбираш какво питаш.....или само така си губя времето

преди 15 минути, ncl написа:

Че някъде да съм питал за Давид? Питам кой е месията в Даниил 9:25-26.

и какво, разбра ли кой е месията в Данаил 9 ?

преди 14 часа, Aumi написа:

попитах го отново, защото се прави на разсеян!

при Реално има процедура. Трябва да прочете постовете на подсказвача си  и да почака той да отговори/ или да му подскажат отговор/. Това обикновено става в неделя след проповед.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.