Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

преди 3 часа, realno написа:

Ако говориш за неща преди 2000 г , покажи за да видим за какво става въпрос.

Но ако говориш за сега, не отричам, че има. За това винаги казвам, че трябва да се чете Библията и всичко се преценява с написаното там. 

Между другото, откриха ли живот на Марс, че не следя какво се случва там? 

Нещата са започнали преди 2000 години и не са спирали.

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 314,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

преди 7 часа, A.com написа:

Имам един страничен въпрос, ако позволите.

Вярно ли е, че бебетата от мъжки пол се обрязват на 7-ми яден от раждането им?

Вярно ли е, че с този  акт се "подпечатва" завета между Йехова и Авраам и наследниците му

Отговарям ти на въпроса там, където му е мястото.

Иудеите не са били обрязани в Египет. Този, който е наредил обрязването в съответствие с  изискванията на Адонай  е Иисус / Йехошуа/бен Навин. Това е станало след влизането на племената в Обещаната земя Обрязването е станало за първи път в Обещаната земя преди битката срещу Йерихон. Направено е от Иисус / Йехошуа/бен Навин, този на който Мойсей поверява народа след смъртта си. Пророка правилно преценява,че трябва да повери народа на войн, който ще води народа в тежките битки ,които му предстоят. Обрязването в Египет не е било свързано с религиозен ритуал , а се е приемало като хиругична процедура предимно свързана с хигиената  на мъжа,  климатичните особености на онези земи и превенция срещу определени болести. При евреите вече обрязването е свързано с религията и се приема като знак ,че ще се зачита завета сключен между Адонай, Авраам и неговите потомци. Първият обрязан евреин е Иехошуа бен Навин. На мястото на обрязването той издига светилище с което бетонира обещанието на евреите ,че ще спазват заповедите. Другото значение на обрязването е,че според иудаизма така се премахват различията между половете и жената става един вид равна на мъжа. Жената играе изключитена роля в семейството и религията. Днес има два ритуала  наречени бар и бат мицва.  За момичетата  "бат мицва"-дъщеря на иврит и арамит и за момчетата " бар мицва" буквално преведени като дъщеря или син на заповедтта  , мицва от мицвот -заповеди на арамит и иврит. Има разлика между обрязването и тези два ритуала. Последните не са свързани с намеса в плътта на момичетата.  Според нашите закони не е задължително малките деца да пазят законите на Тора. Родителите са тези,които се смятат за отоворни да въведат децата във вярата .  На 13 години за момчетата и 12 за момичетата се приема,че те са вече  възрастни и могат да поемат задължението да спазват Тора. Момчетата преминали ритуала вече могат да участват в религиозните служби, да се броят при  минян/минималния брой релегиозни мъже, които могат да участват и извършат религиозната служба/,да подписват договори, да участват и дават показания пред религиозен съд и пр..На този ден родителите престават да бъдат отговорни за деянията или греховете на децата си. Те/децата/ сами поемат задължението си затова пред Адонай. В случаите, когато детето има проблеми от ментално естество, този ритуал се отлага или ,ако това се окаже невъзможно и за в бъдеще, детето се освобождава от изпълненията на заповедите и от наказанията за неизпълнението им.

мястото където Моше вижда Обещаната  земя, но не влиза в нея. От тук нататък водач на племената ще бъде Йехошуа бен Навин. Той ще обреже евреите като знак за печат върху дотовора с Адонай.

мои снимки на планината Небо в Йордания. Жезъл като символ на водачеството на пророка.

spacer.png

земя на длан, в която пророка никога не влиза. В лицето на Адонай Моше има своите грехове заради което е наказан никога да не стъпи в Обещаната земя.

изглед към Обещаната земя от страна на Йордания.

spacer.png

преди 2 часа, valkiria1 написа:

Отговарям ти на въпроса там, където му е мястото.

Иудеите не са били обрязани в Египет. Този, който е наредил обрязването в съответствие с  изискванията на Адонай  е Иисус / Йехошуа/бен Навин. Това е станало след влизането на племената в Обещаната земя Обрязването е станало за първи път в Обещаната земя преди битката срещу Йерихон. Направено е от Иисус / Йехошуа/бен Навин, този на който Мойсей поверява народа след смъртта си. Пророка правилно преценява,че трябва да повери народа на войн, който ще води народа в тежките битки ,които му предстоят. Обрязването в Египет не е било свързано с религиозен ритуал , а се е приемало като хиругична процедура предимно свързана с хигиената  на мъжа,  климатичните особености на онези земи и превенция срещу определени болести. При евреите вече обрязването е свързано с религията и се приема като знак ,че ще се зачита завета сключен между Адонай, Авраам и неговите потомци. Първият обрязан евреин е Иехошуа бен Навин. На мястото на обрязването той издига светилище с което бетонира обещанието на евреите ,че ще спазват заповедите. Другото значение на обрязването е,че според иудаизма така се премахват различията между половете и жената става един вид равна на мъжа. Жената играе изключитена роля в семейството и религията. Днес има два ритуала  наречени бар и бат мицва.  За момичетата  "бат мицва"-дъщеря на иврит и арамит и за момчетата " бар мицва" буквално преведени като дъщеря или син на заповедтта  , мицва от мицвот -заповеди на арамит и иврит. Има разлика между обрязването и тези два ритуала. Последните не са свързани с намеса в плътта на момичетата.  Според нашите закони не е задължително малките деца да пазят законите на Тора. Родителите са тези,които се смятат за отоворни да въведат децата във вярата .  На 13 години за момчетата и 12 за момичетата се приема,че те са вече  възрастни и могат да поемат задължението да спазват Тора. Момчетата преминали ритуала вече могат да участват в религиозните служби, да се броят при  минян/минималния брой релегиозни мъже, които могат да участват и извършат религиозната служба/,да подписват договори, да участват и дават показания пред религиозен съд и пр..На този ден родителите престават да бъдат отговорни за деянията или греховете на децата си. Те/децата/ сами поемат задължението си затова пред Адонай. В случаите, когато детето има проблеми от ментално естество, този ритуал се отлага или ,ако това се окаже невъзможно и за в бъдеще, детето се освобождава от изпълненията на заповедите и от наказанията за неизпълнението им.

мястото където Моше вижда Обещаната  земя, но не влиза в нея. От тук нататък водач на племената ще бъде Йехошуа бен Навин. Той ще обреже евреите като знак за печат върху дотовора с Адонай.

мои снимки на планината Небо в Йордания. Жезъл като символ на водачеството на пророка.

spacer.png

земя на длан, в която пророка никога не влиза. В лицето на Адонай Моше има своите грехове заради което е наказан никога да не стъпи в Обещаната земя.

изглед към Обещаната земя от страна на Йордания.

spacer.png

Битие 17: 24 Авраам беше на деветдесет и девет години когато се обряза краекожието на плътта му;

Битие 21:4 И на осмия ден Авраам обряза сина си Исаака, според както Бог му беше заповядал.

на 7.01.2021 г. в 17:14, valkiria1 написа:

В Исая 53 глава, за кого говори пророка? 

преди 36 минути, realno написа:

В Исая 53 глава, за кого говори пророка? 

Когато се обръщаш към мен с въпрос ще го правиш възпитано и няма да подвикваш като на куче, което трябва да дойде да ти излиже ръката . След като трябва да ти отделя време за да ти обясня  позицията на иудаизма за тази глава, която Църквата смята за сензационна , ще се държиш както подобава. В противен случай правиш кръгом и към пастора.

преди 1 час, valkiria1 написа:

Когато се обръщаш към мен с въпрос ще го правиш възпитано и няма да подвикваш като на куче, което трябва да дойде да ти излиже ръката . След като трябва да ти отделя време за да ти обясня  позицията на иудаизма за тази глава, която Църквата смята за сензационна , ще се държиш както подобава. В противен случай правиш кръгом и към пастора.

С "принцесо" ли да се обръщам към ВАС или с госпожо/госпожице за да бъде прието за уважително? 

Аз нямам вина, че не познаваш Стария Завет и се налага да те коригирам за основни неща. Не, че аз знам всичко, но не се държа високомерно като теб и да се мисля за всезнаещ.  

Не е лошо и срамно човек да си признава грешките или да каже когато не знае нещо. Правил съм го. Лошо е когато някой знае истината, но умишлено говориш лъжа с цел да заблуди. 

Така, че ти си решаваш. За мен няма проблем. 

преди 1 час, realno написа:

С "принцесо" ли да се обръщам към ВАС или с госпожо/госпожице за да бъде прието за уважително? 

Ако ще трябва да  посочвам пропуските през първите седем години от възпитанието, което би трябвало да ти дадат твоите родители , то  едно обръщение от рода на : "Здравей Валкирия, би ли споделила какво е твоето разбиране за машиях посочено в Исая 53 глава , и дали иудаизма вижда в това образа на Иисус", би свършило работа.

преди 1 час, realno написа:

Аз нямам вина, че не познаваш Стария Завет и се налага да те коригирам за основни неща.

В никакъв случай не бих си позволила да оспорвам твоите знания  и тълкувания на  Тора , които несъмнено дават окончателната и най-вярна истина, за виждането на иудаизма по разглежданите въпроси.Забрави да ми посочиш и ценза си , който да ме респектира  и от който трябва да ми трепери цялото същество,че съм живяла в заблуда толкова години. Но пък на мен  като един добър човек, никога не ми се е свидило,когато и  най-последния невежа  или идиот  иска да си направи реклама на мой гръб. Такива развлекателни моменти този форум ми е предлагал неведнъж затова ми е симпатичен. Чувствай се щастлив,че не ми се занимава с теб. Все пак след няколко часа започва шабат и няма нещо,което да ми развали хубавото настроение.

преди 46 минути, valkiria1 написа:

Ако ще трябва да  посочвам пропуските през първите седем години от възпитанието, което би трябвало да ти дадат твоите родители , то  едно обръщение от рода на : "Здравей Валкирия, би ли споделила какво е твоето разбиране за машиях посочено в Исая 53 глава , и дали иудаизма вижда в това образа на Иисус", би свършило работа.

В никакъв случай не бих си позволила да оспорвам твоите знания  и тълкувания на  Тора , които несъмнено дават окончателната и най-вярна истина, за виждането на иудаизма по разглежданите въпроси.Забрави да ми посочиш и ценза си , който да ме респектира  и от който трябва да ми трепери цялото същество,че съм живяла в заблуда толкова години. Но пък на мен  като един добър човек, никога не ми се е свидило,когато и  най-последния невежа  или идиот  иска да си направи реклама на мой гръб. Такива развлекателни моменти този форум ми е предлагал неведнъж затова ми е симпатичен. Чувствай се щастлив,че не ми се занимава с теб. Все пак след няколко часа започва шабат и няма нещо,което да ми развали хубавото настроение.

1. Ако трябва някой да бъде обиден в този форум това съм аз, защото "възпитани" и "културни" форумци като теб не престават да ме засипват с подобни епитети като по горе. Това показва на кого липсват първите 7 години. Правил съм забележки, търпя, но въпреки това не спестявам да отговоря, когато знам, че съм прав.

2. Ако покажеш някога, някъде в този форум да съм нарекъл някой с подобен епитет като теб,  по какъвто и да е повод, ще спра  да пиша и ще се отървете от мен. Но ако не покажеш, би било добре да ми се извиниш. Поне от възпитание, което твърдиш, че имаш.

3. Ядосана си ми, не защото не се обръщам към теб с "Здравей Валкирия"/ и други не го правят/, а защото опровергавам твоите незнания, пропуски / аз си мисля, че умишлени манипулации/ с цитати от  Библията, които доказват, че грешиш.   Ако грешах, убеден съм, че нямаше да пропуснеш възможността да ме опровергаеш, но не го направи. 

4. Не искам да коментирам ласкателствата на Бадр към теб, които имат за цел единствено да те заблудят и оплета в лъжи. Но искам да разбереш, че не аз ти мисля злото, а подобни ласкатели със задни мисли като него.  Както ти намекнах и преди, още се чудя  как може да си фен на човек, за който всички ви отци, царе, пророци и кой ли не  са били уж мюсюлмани?  За това по рано те е попитах, Бог отказа ли се от храма си, от Ерусалим, от вас като народ, че  се е преместил в Мека при арабите,а Мохамед да каже, че Тората е лъжа и да прокълне вас и нас? Стана въпрос и за заветите с Авраам, Исак и Яков. Съжалявам, че с опита си да те накарам да се замислих, се почувства засегната и ме възприе за враг, но не ти мисля лошото. Но това си е твой избор на кого да вярваш. Но последно ще ти каза, че не познавам истински християнин, който да ви желае злото  като народ, но също така не познавам истински мюсюлманин да ви желае добро. И всичко се корено в Мохамед, който  се опитваш да опознаеш. 

Шабат, този ден го има не заради Аллах, а заради Бога на Библията. Ако Бог и Аллах бяха еднакви, защо мюсюлманите не празнуват съботата? Честит шабат?

Да повдигна темата с едно любопитно видео: Исая 53: Забранената глава е Еврейската Библия. 

преди 3 часа, realno написа:

Да повдигна темата с едно любопитно видео: Исая 53: Забранената глава е Еврейската Библия. 

Ти хубаво си решил да повдигаш нещо , но понеже виждам,че няма редица от желаещи да ти обясняват , което значи че ще опреш до мен. Затова се обръщаш както ти казах,дискутираш без да се опитваш да ми размахваш пръст и да обвиваш постовете си в миризлива мъгла , за да не се налага да ходиш да ревеш на  Калин да ти лекува душевните рани от срещата с Годзила. След това, ще разчиташ на добрата ми воля  и желание да ти обясня защо Исая си стои на видно място в Еврейската Библия,нито е забранена  глава нито е скрита  и си под поредната заблуда.

преди 4 часа, realno написа:

Интересно видео. Много забавно.

на 18.01.2021 г. в 16:16, valkiria1 написа:

Ти хубаво си решил да повдигаш нещо , но понеже виждам,че няма редица от желаещи да ти обясняват , което значи че ще опреш до мен. Затова се обръщаш както ти казах,дискутираш без да се опитваш да ми размахваш пръст и да обвиваш постовете си в миризлива мъгла , за да не се налага да ходиш да ревеш на  Калин да ти лекува душевните рани от срещата с Годзила. След това, ще разчиташ на добрата ми воля  и желание да ти обясня защо Исая си стои на видно място в Еврейската Библия,нито е забранена  глава нито е скрита  и си под поредната заблуда.

Няма как да не стои на видно място, защото няма как да бъде премахната. Тя си е там независимо дали на някой му харесва или не. Аз не искам тълкуване или обяснение на Исая 53 глава, а само твоето мнение, за кого се говори в нея.

Между другото ако желаеш може да споделиш други пасажи в Стария Завет се отнасят за Месията. Предполагам знаеш места , в които се говори за Неговото раждане /къде,как, от кого/, за целта на раждането Му, за неговата смърт и въобще всичко, което знаеш. Ще ми бъде интересно да разбера в какво се разминаваме. 

преди 7 часа, realno написа:

Няма как да не стои на видно място, защото няма как да бъде премахната. Тя си е там независимо дали на някой му харесва или не.

1 Заглавието на клипа ,който си дал е подвеждащо. Щом си го дал, значи си съгласен с него. В противен случай щеше да цитираш с уточняващо твое мнение.

2 Винаги съм го писала, ако иудеите са искали да скрият нещо, то нямаше да види бял свят  и тогава щеше да ви отпадне необходимостта да се дрънкате  и размахвате пръстче. За n-ти път... Тора е поука за евреите, не за вас. Запазено и посочено е всичко добро и лошо,което сее случвало в историята за да не се забравя, да служи за поука,  а не за да дойде след векове Реално и да се пъчи, че може да уличи иудаизма в непризнаване на Иисус.

2 В религиозните ни  празници има едни наречен Симхат Тора.Отбелязва завършването на годишния цикъл от четенето на Тора. Всеки един шабат ние четем и обсъждаме по една параша от Тора и това  е всяка година . Представи си ,колко пъти съм я чела и обсъждала тая глава на Исая и колко добре я знам. Тоест няма нещо, което да е смущаващо и да не се коментира  от нея.

3 Най-голямата грешка, която правите християните или поне някои от вас е ,че разделяте и отделяте писанията от тяхната последователност. Така е и в този случай. Защо цитираш само една глава от Исая ? Защо я разделяш от пълнотата на цялото писание? Точно това ви обърква  и ви насочва в грешна посока.

4 Историята започва още от  предните глави на Исая

3 Ето, служителят Ми ще благоуспее, Ще се възвиси и издигне, и ще се възнесе твърде високо.
14 Както мнозина се чудеха на тебе, (Толкова бе погрозняло лицето му, повече от лицето на кой да е бил човек, И образът му от образа на кой да е от човешките синове),

Адонай говори и на други места за този служител  в писанията на Исая  и точно показва ,кой е този служител , а това е Яков /Исраил ,на който той лично даде името /

8 Но ти, Израилю, служителю Мой, Якове, когото Аз избрах, Потомството на приятеля Мой Авраама,
9 Ти, когото взех от краищата на земята, И повиках от най-далечните й страни, И ти рекох: Ти си Мой служител, Аз те избрах, и не те отхвърлих,
10 Не бой се, защото Аз съм с тебе; Не се ужасявай, защото Аз съм твой Бог; Ще те укрепя, да! ще ти помогна. Да! ще те подпра с праведната Си десница,

Исая 43 :

А сега, така казва Господ Творецът ти, Якове, И Създателят ти, Израилю: Не бой се, защото Аз те изкупих, Призовах те по име; Мой си ти.

Вие сте Мои свидетели, казва Господ, и служителят Ми, когото избрах, за да Ме познаете и да повярвате в Мене, и да разберете, че съм Аз, - че преди Мене не е имало Бог, и подир Мене няма да има"

Исая 43
"Но сега слушай, служителю Мой, Якове, и Израилю, когото Аз избрах: Така казва Господ, Който те е направил, и те е създал в утробата, и ще ти помага: Не бой се, служителю Мой Якове, и ти, Есуруне, когото Аз избрах"

Смятам,че вече си наясно ,кой е служителя на Адонай ,това е Яков /Исраил/ .

Никъде не се споменава за Иисус или за някой машиях.

ето ти още уточнения, кой е служителя.

Изход 4 глава. В тази глава Яков /Израил / е наречен първородния син на Адонай. Друг син той не посочва. 

„Вие сте Мои свидетели, казва Господ, и служителят Ми, когото избрах, за да Ме познаете и да повярвате в Мене, и да разберете, че съм Аз, - че преди Мене не е имало Бог, и подир Мене няма да има."

"А ти кажи на Фараона: Така говори Иеова: Израил ми е син, първородният ми"

Клипа, който си представил като някакво "доказателство" е клип на месиянските евреи. Те винаги търсят  за нещо да се захванат в Тора, за да дадат смисъл на вярата си. Въпреки всичко те говорят за него като за машиях ,но не и като за син на Адонай.

преди 7 часа, realno написа:

Между другото ако желаеш може да споделиш други пасажи в Стария Завет се отнасят за Месията. Предполагам знаеш места , в които се говори за Неговото раждане /къде,как, от кого/, за целта на раждането Му, за неговата смърт и въобще всичко, което знаеш. Ще ми бъде интересно да разбера в какво се разминаваме. 

Не знам да има места в Тора, които да говорят за раждането на машиях на име Ииус или Йехошуа /иврит/

преди 15 минути, valkiria1 написа:

А, ма какво говориш, да не би да се съмняваш, че Реално  не е наясно за кого става въпрос.

Десет пъти, а не веднъж му давах линк към СЗ на арабски.Той Аллах не признава, че ще признае Яков.

Сега ще направя най-сигурната си прогноза - ти не разбираш Библията и "ученията" на Иисус.

Азък че си еврейка - не ги разбираш писанията и толкоз.

преди 18 часа, valkiria1 написа:

1 Заглавието на клипа ,който си дал е подвеждащо. Щом си го дал, значи си съгласен с него. В противен случай щеше да цитираш с уточняващо твое мнение.

2 Винаги съм го писала, ако иудеите са искали да скрият нещо, то нямаше да види бял свят  и тогава щеше да ви отпадне необходимостта да се дрънкате  и размахвате пръстче. За n-ти път... Тора е поука за евреите, не за вас. Запазено и посочено е всичко добро и лошо,което сее случвало в историята за да не се забравя, да служи за поука,  а не за да дойде след векове Реално и да се пъчи, че може да уличи иудаизма в непризнаване на Иисус.

2 В религиозните ни  празници има едни наречен Симхат Тора.Отбелязва завършването на годишния цикъл от четенето на Тора. Всеки един шабат ние четем и обсъждаме по една параша от Тора и това  е всяка година . Представи си ,колко пъти съм я чела и обсъждала тая глава на Исая и колко добре я знам. Тоест няма нещо, което да е смущаващо и да не се коментира  от нея.

3 Най-голямата грешка, която правите християните или поне някои от вас е ,че разделяте и отделяте писанията от тяхната последователност. Така е и в този случай. Защо цитираш само една глава от Исая ? Защо я разделяш от пълнотата на цялото писание? Точно това ви обърква  и ви насочва в грешна посока.

4 Историята започва още от  предните глави на Исая

3 Ето, служителят Ми ще благоуспее, Ще се възвиси и издигне, и ще се възнесе твърде високо.
14 Както мнозина се чудеха на тебе, (Толкова бе погрозняло лицето му, повече от лицето на кой да е бил човек, И образът му от образа на кой да е от човешките синове),

Адонай говори и на други места за този служител  в писанията на Исая  и точно показва ,кой е този служител , а това е Яков /Исраил ,на който той лично даде името /

8 Но ти, Израилю, служителю Мой, Якове, когото Аз избрах, Потомството на приятеля Мой Авраама,
9 Ти, когото взех от краищата на земята, И повиках от най-далечните й страни, И ти рекох: Ти си Мой служител, Аз те избрах, и не те отхвърлих,
10 Не бой се, защото Аз съм с тебе; Не се ужасявай, защото Аз съм твой Бог; Ще те укрепя, да! ще ти помогна. Да! ще те подпра с праведната Си десница,

Исая 43 :

А сега, така казва Господ Творецът ти, Якове, И Създателят ти, Израилю: Не бой се, защото Аз те изкупих, Призовах те по име; Мой си ти.

Вие сте Мои свидетели, казва Господ, и служителят Ми, когото избрах, за да Ме познаете и да повярвате в Мене, и да разберете, че съм Аз, - че преди Мене не е имало Бог, и подир Мене няма да има"

Исая 43
"Но сега слушай, служителю Мой, Якове, и Израилю, когото Аз избрах: Така казва Господ, Който те е направил, и те е създал в утробата, и ще ти помага: Не бой се, служителю Мой Якове, и ти, Есуруне, когото Аз избрах"

Никъде не се споменава за Иисус или за някой машиях.

ето ти още уточнения, кой е служителя.

Изход 4 глава. В тази глава Яков /Израил / е наречен първородния син на Адонай. Друг син той не посочва. 

„Вие сте Мои свидетели, казва Господ, и служителят Ми, когото избрах, за да Ме познаете и да повярвате в Мене, и да разберете, че съм Аз, - че преди Мене не е имало Бог, и подир Мене няма да има."

Клипа, който си представил като някакво "доказателство" е клип на месиянските евреи. Те винаги търсят  за нещо да се захванат в Тора, за да дадат смисъл на вярата си. Въпреки всичко те говорят за него като за машиях ,но не и като за син на Адонай.

Не знам да има места в Тора, които да говорят за раждането на машиях на име Ииус или Йехошуа /иврит/

Не мисля, че израза " Служителя ми" се отнася само до Израел, ако разбира се не е казано изрично, като местата, които цитираш. Винаги е важен контекста, както винаги съм казвал.  Например: Исая 42:1 Ето Моят служител, когото подкрепявам, Моят избраник, в когото благоволи душата Ми; Турих Духа Си на него; Той ще постави правосъдие за народите.

Исая 42:19 Кой е сляп, ако не е служителят Ми, Или глух, както посланика, когото изпращам? Кой е сляп както предания Богу, И сляп както служителя Господен?

Ако двата стиха Исая 42:1 и Исая 42 :19 се говори за САМО Израел, има противоречие. Следователно израза "служител" в първи стих се отнася за някой друг.

Още:    Исая 43:10 Вие сте Мои свидетели, казва Господ, И служителят Ми, когото избрах, За да Ме познаете и да повярвате в Мене, И да разберете, че съм Аз, - Че преди Мене не е имало Бог, И подир Мене няма да има.

Тук израза отново не се отнася за Израел. 

Исая 43:28 Затова ще сваля от свещенството им великите служители на светилището, И ще обрека Якова на изтребление, И ще направя Израиля за поругание.

Тук израза е в множествено число и се отнася до духовните учители/свещеници/ на Яков. 

Няма да продължавам нататък, но това е достатъчно да се види, че "служител"  в книгата Исая не е равносилно на Израел.

А що се отнася до Исая 53 глава, тя трябва да се чете и разбира заедно с 50,51,52 глави и другите след това. Смятам, че Исая 52: 13 трябва да се чете заедно с цялата 53 глава. Те са свързани макар в нашите Библии да са разделени изкуствено за лесно ориентиране. 

Следователно израза "Ето слугата Ми" в някои преводи "служителя Ми" не се отнася за Яков, а Исая пророкува за Месия. И това може много лесно да се види от изразите използвани в този пасаж.

Например:  "Човек на скърби и навикнал на печал;"  Ясно се вижда, че става въпрос за човек, а не за народа Израел.

"И Господ възложи на Него беззаконието на всички ни."  Може ли народ, който е забравил своя Бог и преден на робство като наказание заради престъпленията си да поеме беззаконията на всички ?  И ако не е Израел, кой е тогава? Не е ли възможно само за някой праведник? 

9 И определиха гроба Му между злодеите, Но по смъртта Му при богатия; Защото не беше извършил неправда, Нито имаше измама в устата Му. За какъв гроб става въпрос? За каква смърт и погребване? Това за Израел се отнася? 

"Когато направиш душата Му принос за грях"  Ако се отнася за народа Израел как да тълкувам това? 

"Праведният Ми служител ще оправдае мнозина чрез знанието им за Него, И Той ще се натовари с беззаконията им."  А това как да го разбере в контекста, че се отнася за народа Израел?

2 "...И към престъпници биде причислен, И защото взе на Себе Си греховете на мнозина И ходатайствува за престъпниците." Ами това? Възможно ли е народа Израел да вземе греховете на мнозина и да ходатайства за престъпниците. 

Не случайно Исая започва 53 глава с: 1 Кой е повярвал известието ни? И на кого се е открила мишцата Господна? Трудно е да се разбере и да се повярва, но Исая наистина пророкува за Месия.

П.С.  Псалми 2:12 Целувайте Избраника, за да се не разгневи, Та погинете в пътя; Защото скоро ще пламне Неговият гняв. Блажени са всички, които се надяват на Него.

Исая 42:1 Ето Моят служител, когото подкрепявам, Моят избраник, в когото благоволи душата Ми; Турих Духа Си на него; Той ще постави правосъдие за народите.

Лука 9:35  И дойде из облака глас който каза: Този е Моят Син, Избраник Мой; Него слушайте.

преди 18 часа, badr написа:

А, ма какво говориш, да не би да се съмняваш, че Реално  не е наясно за кого става въпрос.

Десет пъти, а не веднъж му давах линк към СЗ на арабски.Той Аллах не признава, че ще признае Яков.

Сега ще направя най-сигурната си прогноза - ти не разбираш Библията и "ученията" на Иисус.

Азък че си еврейка - не ги разбираш писанията и толкоз.

Мога само да съжалявам, че живееш в заблуда. 

Михей 1:2 Слушайте, всички племена, И ти, земльо, и всичко що има в тебе; И нека бъде Господ Иеова свидетел против вас, Господ из светия Си храм.

Авакум 2:20 Но Господ е в светия Си храм; Млъкни пред Него, цяла земльо.

Исая 60:14 Ония, които са те угнетявали, ще дойдат наведени пред тебе. И всички, които са те презирали, ще се поклонят до стъпалата на нозете ти, И ще те наричат град Господен, Сион на Светия Израилев.

Я кажи след като Аллах е  Бога на Библията, къде се намира святия Божий храм и  святия Божий град? 

Кажи на всички да чуем? 

Не търси идентичност на Аллах в Библията, а при сатанинските строфи. Там се вижда ясно идентичността на Аллах, Лунния бог. 

преди 9 часа, realno написа:

Не мисля, че израза " Служителя ми" се отнася само до Израел, ако разбира се не е казано изрично, като местата, които цитираш. Винаги е важен контекста, както винаги съм казвал.  Например: Исая 42:1 Ето Моят служител, когото подкрепявам, Моят избраник, в когото благоволи душата Ми; Турих Духа Си на него; Той ще постави правосъдие за народите.

Исая 42:19 Кой е сляп, ако не е служителят Ми, Или глух, както посланика, когото изпращам? Кой е сляп както предания Богу, И сляп както служителя Господен?

Ако двата стиха Исая 42:1 и Исая 42 :19 се говори за САМО Израел, има противоречие. Следователно израза "служител" в първи стих се отнася за някой друг.

1 В стиховете няма противоречие. Принципно вие виждате в тях това, което ви се иска да виждате.Разговаряла съм с достатъчно християнски пастори от почти всички християнски деноминации. Някои са направо християнски фанатици. Други обаче и то в по-голямата степен си признават,че един от недостатъците в религиозното им образование е това,че не изучават писанията в светлината на историята и езика на народа, който ги е създал. Това е пропуск. При това съществен. В САЩ сега има християнски ционизъм-тоест нещата започват да се разглеждат през призмата на еврейската гледна точка и това е правилно. Тук няма такова явно и яростно отхвърляне на Тора и нещата изглеждат съвсем различно. Но да се върнем на твоите въпроси, които обаче са свързани с това, което споменах . Един  от недостатъците както казах е,че почти нищо не знаете за живота и времето в което са проповядвали пророците. Ако те попитам какво знаеш за Исаиия няма да можеш да ми отговориш без да посегнеш към справочниците. Но аз мога да ти кажа за абсолютно всеки един от пророците  веднага. И това е предимство при разглеждането на религиозните текстове. Защото ,знаейки времето и мястото където е действал пророка, ти вече знаеш и можеш да си обясниш половината от текста.

2 Исаиия  е проракувал по времето на петима царе в Южното царство, а това е древна Иудея . Той изразил много забележки към висшата прослойка  и я упреквал в неспазване стриктно на повелите на Адонай. Той е този, който проракува падането на царството и е ходил почти три години леко облечен за да покаже на народа какво го чака напомняйки им какво става със Северното царство / Исраил/ ,което вече е завладяно от Асирия.  И ето ти обяснението,че неговият Служител е  Яков на който той е дал името и е възложил на него  и народите излезли от чреслата му /12-те колена/ да бъде неговият дух сред народа. Яков  е унижен и отведен в робство / Яков е Исраил , това е народа на Северното царство/ .При това робството е наказание от Адонай за простъпки към него и затова четеш в Исая 43. До тук вече си си обяснил нещата за които се пише в цялото писание на Исаиия, а това е робството ,което очаква Исраил и Иудея -един народ ,разделен в две царства. Исаиия не проракува за никакъв машиях ,защото в този случай спасението на разделения народ няма да дойде от някакъв машиях или помазан цар , а ще дойде от самия Адонай.

3 Християните /включително и месианските евреи/ гледат на тези думи на пророка като на предизвестие за идването на машиях. Но тук никъде не се споменава такава дума ,нито такова име. Единствените случаи в Тора, когато директно се споменава думата машиях се отнася за Саул и Давид. Думата машиях е включена в титлите на Давид  и върху него също ,както подобно на Яков е духът на Адонай.

2 Царства:

1 А тия са последните Давидови думи: - Давид Есеевият син рече: Мъжът, който бе издигнат на високо, Помазаникът на Бога Яковов И сладкият Израилев псалмопевец, рече:
2 Духът на Господа говори чрез мене, И словото Му дойде на езика ми.

Помазването е процедура за царско коронясване, която е поставяла царя в пряк досег с божествената същност. Исаиия е този,който прехвърля върху Давидовата династия надеждите за бъдещето, за епоха ,когато царят ще царува по правда . Това е малкото нещо заради ,което християните вярват ,че става въпрос за машиях на име Иешоуа. Но за съжаление това не е така. Самото месианство на Исаиия търпи развитие и това се вижда в пластовете на книгата , която се разделя на три части -асирийското нашествие,  вавилонското нашествие в Иудея и възстановяването на Храма. Но храма е възстановен от Зоровавел , а обещаното от Ииус да възстанови храма така и никога не се случва и,също така и обещанието му да дойде по времето на своите съвременници.  Помазани с елей са Зоровавел и свещеника Иехошуа, но това не е така изтиквания напред Иехошуа бен Йосиф. Той още не е роден и не е насцената  на събитията. Точно това са двамата помазаници за които се говори в писанията на Исаиия-помазан цар и помазан свещеник. При вас тълкуването стига до неправилно преведена дума, на която лежи и цялото ви объркване на тема Иисус. Лука ви разказва,че Ииус е бил запитан дали е цар и машиях и никъде няма негов категоричен отговор на въпроса освен едното измъкване с  " Ти казваш това "

А що се отнася до Исая 53 глава, тя трябва да се чете и разбира заедно с 50,51,52 глави и другите след това. Смятам, че Исая 52: 13 трябва да се чете заедно с цялата 53 глава. Те са свързани макар в нашите Библии да са разделени изкуствено за лесно ориентиране. 

Аз също ти казах, че трябва да четеш писанията на Исая в цялост и пълнота и да не ги разделяш Интересното е ,че ти стигаш до същото заключение но наблягаш само на 53 глава и от нея вадиш заключения за някакъв машиях, който никъде не е споменат нито като дума машиях, нито като име. Не знам да има някъде нито в Тора, нито в НЗ място, където Иехошуа да е наречен Служителят ми. Докато Яков определено е наречен такъв не само в Исая. Дали на теб това ти харесва или не  не е от значение. То е факт в Библията. Остава да апострофираш Исаиия защо е писал така. Просто изпадаш в смешното положение да признаваш ,че в 52 глава Яков е Служителят, но в 53 глава не е Служителят. Ако искате да разбирате правилно текста не го делете на части. Следвайте го в цялост и последователност.

"Когато направиш душата Му принос за грях"  Ако се отнася за народа Израел как да тълкувам това? 

"Праведният Ми служител ще оправдае мнозина чрез знанието им за Него, И Той ще се натовари с беззаконията им."  А това как да го разбере в контекста, че се отнася за народа Израел?

Принос за грях и жертвоприношение се прави единствено и само в Храма на Адонай. Пасхалното жертвоприношение не е приношение за грях. Няма такова нещо никъде в писанията на Тора. Приносителната жертва трябва да е съвършенна.Тя трябва да отговаря на условия, които старателно се преглеждат от специално натоварени затова свещеници към храма. Жертвените животни трябва да нямат нито един телесен недостатък. Иисус не е принесен в жертва в храма. Неговото тяло не беше съвършенно. Никъде не е посочено ,че неговата жертва е приета като изкупление за греховете на човечеството  от Адонай. Ние четем какво ни казва Павел по въпроса. Но никъде не виждаме пророците да твърдят това. Тора винаги говори за Исраил като човек в единствено число. Мисля,че ти показах достатъчно цитати. Защо изведнъж реши ,че точно в тази глава това не важи и е отпаднало в полза на някой  си Иисус ? Къде по-точно е посочено,че Адонай натоварва Ииус с греховете на човека и посочва необходимостта от жертвата на един за да възлюби човечеството отново и да му прости ? Първородния грях отпадна с потопа-докога християните ще го влачите и натоварвате върху гърба на хората ?

Лука 9:35  И дойде из облака глас който каза: Този е Моят Син, Избраник Мой; Него слушайте.

Лука не открива топлата вода. Той просто цитира  Тора:

Исая 43

Тогава, когато ми покажеш текст в които на мястото на Яков в същия текст е посочен Иисус, тогава вече ще можеш да обориш самия Адонай и самия Исая и накрая мен.  Дотогава всичко остава в сферата на фантазията и добрите пожелания . Както съм го казвала и повтарям отново: месианската идея не е чужда на иудаизма и никой не я отхвърля,защото би трябвало да отхвърли Саул и Давид. Но иудаизма не приема за достоверен описания от Павел Иехошуа.Той противоречи във всяка една точка на идеята и виждането за машиях в иудаизма.

При вас тълкуването стига до неправилно преведена дума, на която лежи и цялото ви объркване на тема Иисус. Лука ви разказва,че Ииус е бил запитан дали е цар и машиях и никъде няма негов категоричен отговор на въпроса освен едното измъкване с  " Ти казваш това "

Исус е човек, показала си ни родословието му, и няма нужда да бъде ни машиях нито цар. Христос е Бог и Той няма нужда да бъде нито цар нито машиях (туй машиях сигурно означава месия, тъй де...).

преди 6 минути, Sleda написа:

Исус е човек, показала си ни родословието му, и няма нужда да бъде ни машиях нито цар. Христос е Бог и Той няма нужда да бъде нито цар нито машиях (туй машиях сигурно означава месия, тъй де...).

Да видим значението на думите :

машиях- буквалното значение на думата е помазаник.

Септуагинта превежда машиях на гръцки като христос.

христос-помазан.

Името на Иисус в Библията-НЗ е Иисус Христос, което се превежда като Иисус Помазания.

В този смисъл твоето изречение :

преди 16 минути, Sleda написа:

Христос е Бог и Той няма нужда да бъде нито цар нито машиях (туй машиях сигурно означава месия, тъй де...).

Изглежда съпоставено към значението на думите така :

Помазания е Бог  и Той няма нужда да бъде нито цар нито Помазан.

Сама виждаш, че ръсиш нелепости, само заради това,че не си направиш  труда да видиш значението на думите.

що се отнася до това ти изречение :

преди 20 минути, Sleda написа:

Исус е човек, показала си ни родословието му, и няма нужда да бъде ни машиях нито цар.

В иудаизма помазани са всички царе на Исраил и Иудея и свещениците /  първожреците/ Това е знак за тяхното служене на Адонай. Всички са човеци и нито един не е бог.

преди 10 минути, ncl написа:

Исаия не пише ли и за Кир, че е помазаник?! Каква е връзката там?

Да. Кир е помазаник-той е цар на Персия /Вавилон/. Абсолютно всички царе са били помазвани. До ден днешен е така. Помазват се с елей.  Както писах на Реално, спасението за народа няма да дойде от машиях на име Иешуа, а ще дойде от Адонай . Пророк Исаиия дори посочва "оръдието", което Адонай ще използва за да върне свободата на иудеите и това е помазания цар Кир. Царят ще върне иудеите в страната им и ще подсигури възстановяването на храма.Освен в Исаиия, това е посочено и в Ездра 1 :

1 В първата година на персийския цар Кир, за да се изпълни Господното слово, изговорено чрез устата на Еремия, Господ подбуди духа на персийския цар Кир, та прогласи из цялото си царство, още и писмено обяви, като рече:

2 Така казва персийският цар Кир: Небесният Бог Иеова ми е дал всичките царства на света; и Той ми е заръчал да Му построя дом в Ерусалим, който е в Юда.
3 Прочее, който между вас, от всичките Негови люде, е наклонен, неговият Бог да бъде с него, нека възлезе в Ерусалим, който е в Юда, и нека построи на Иеова Израилевият Бог (Той е Бог) дома, който е в Ерусалим.

Йосиф Флавий също пише в своите "Иудейски Древности"
"Цар Кир бил като четеше книгата с пророчествата, оставена от Исаиия който му говорил чрез тайно видение да пусне народа на Иудея да се върне в земятаму /на Адонай/ и да построи храма му ". Кир издава специален указ, с който позволява на иудеите да се върнат в земите си и да построят отново храма.

2 Летописи :

22 А в първата година на персийския цар Кир, за да се изпълни Господното слово, изговорено чрез устата на Еремия, Господ подбуди духа на персийския цар Кир, та прогласи из цялото си царство, още и писмено обяви, като рече:
23 Така казва персийският цар Кир: Небесният Бог Иеова ми е дал всичките царства на света; и Той ми е заръчал да Му построя дом в Ерусалим, който е в Юда. Прочее, който между вас, от всичките Негови люде, е наклонен, Иеова неговият Бог да бъде с него, нека възлезе

След издаването на решението, Зоровавел  извежда от Вавилон 50 000 иудеи, заедно с 5400 храмови съда  и се връща в Йерушалаим за да построи храма.
Кой е Зоровавел, кой подред храм на Адонай построява, как  пророк Исаиия нарича цар Кир-"моят овчар " , съм написала подробно като хронология на събитията  в тази моя публикация, която може да прочете всеки, който има интерес:

преди 5 часа, valkiria1 написа:

Да видим значението на думите :

машиях- буквалното значение на думата е помазаник.

Септуагинта превежда машиях на гръцки като христос.

христос-помазан.

Името на Иисус в Библията-НЗ е Иисус Христос, което се превежда като Иисус Помазания.

Non-sence. Септуагинта (изкълчих си езика 😃) е старогръцки превод на СЗ. В СЗ там го няма Исус Христос, така че няма значение как е преведена думата машиях на старогръцки в Септуагинтата, а именно като Христос. Тази дума “Христос” няма нищо общо с Исус Христос от НЗ. Преведи Χριστός на български.

преди 30 минути, Sleda написа:

Non-sence. Септуагинта (изкълчих си езика 😃) е старогръцки превод на СЗ. В СЗ там го няма Исус Христос, така че няма значение как е преведена думата машиях на старогръцки в Септуагинтата, а именно като Христос. Тази дума “Христос” няма нищо общо с Исус Христос от НЗ. Преведи Χριστός на български.

Не ми се спори за глупости. Ето ти едно добро  и подробно обяснение на това, което аз ти дадох в резюме. Поне вкарай малко логика в разсъжденията и без да е задължително да  знаеш как се превежда. От рода на Давид се очаква да се роди Помазаник, а не бог...

https://dobri-novini.thelamb.site/2018/12/30/christ-in-jesus-christ/

От рода на Давид се очаква да се роди Помазаник, а не бог...

Глупости, Бог не се ражда 😃. Нито по естествен начин, нито чрез цезарово сечение  😃. И на мен не ми се спори за глупости. Лека нощ, Валка.

Впрочем, като спомена Помазаник, та се сетих да те питам. Има ли обяснение защо мажат с мазнина, защо мазно, а не например сок от някакъв плод или нещо друго. Защо мазнина, какъв е смисъла?

преди 2 минути, Sleda написа:

Глупости, Бог не се ражда 😃. Нито по естествен начин, нито чрез цезарово сечение  😃

Правилно!
От което следва, че Исус не е бог, тъй-като е роден от човешко същество - жена!:)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.