Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Юдеизъм /за любопитни/

Featured Replies

преди 21 минути, Anne написа:

Ти в Израел ли си? Интересно разказваш.

Слава на техниката, най - сетне да измислят нещо умно (за умните ключове).

Аз не говорех иначе за еврейската религия, аз съм православна християнка. Не знаех, че и евреите постят.

Е, как няма да знаеш Християнството е копие на учението на юдеите. Тяхната митология.

• Отговори 2,8k
  • Прегледи 314,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Сидхартха
    Сидхартха

Я да изпробвам чувството за хумор на Божия народ в лицето на Валкирия ... Събрали се евреите от местна общност и равинът им казал: - Слушайте сега... Знам аз, че нас, евреите, никак не ни харесв

• valkiria1
    valkiria1

Дълбоко в Синайския полуостров ,на територията на Египет се намира Синай-известна още като: планината Хорив, планината на Моше, Джебел Муса/според бедуинската традиция/, планината ,която равинската ли

• Философ?!!   Душица... Нито четеш, нито знаеш, нито мислиш... но предиряш кой на какъв (ти се ) правил, като че целия свят е един безкраен вариант на мъжки моабет и състезание по надпиране кой

Публикувани изображения

преди 44 минути, Anne написа:

.

Помниш снимките преди месеци от Южна Америка. От там съм! Е да, много неща не знаеш. В Чили абортите са забранени, а развода невъзможен.
Днес отделих време и реших да бъда коректив. Прочети Стария завет и много неща ще ти се изяснят за юдаизма. Талмуда може да го подминаваш. Това е манипулаторска книга.

Има обаче едно нещо в Юдаизма, което мен ме разплака. Тази религия е издигнала живота в култ за своите. В началото на март, когато "короната" допълзя до Южна Америка и границите се затвориха , сохнут се активизира и започна да издирва израилтяни. ЕЛ-АЛ спря полети, а Израел се капсулира, но не изостави своите. Създадоха се комитети по спасяване. Възложиха спасението на армията на Израел. Координатор назначи час и дати, и чрез херкулеси започна, да извозва блокирани от карантината израилтяни. Евреите водиха преговори на правителствено равнище за извозване и аз не се съмнявах в успеха им. Бях в известност с развоя на операцията  в Индия,  в Доминикана,  в Бразилия и  в Перу. Перу и  Чили затвори граница, и не можаха на един път да ги транспортират. След 48ч долетаха нови военни самолети и прибраха всичките 560.

Българин съм, кръстен в 7-ми клас. Имам кръщелно свидетелство. Не ми помага особено, но успокоява събеседника. В един полет пътувах с български отец. Отскочил бил до Ерусалим. Бе дал израз на емоциите си и демоснтрираше дружелюбност. Представи се на едни евреи в самолета и като разбра какви са, докрая на полета ги игнорираше. Дали е чел борбата, че така отскочи? Едва ли.

Toва е последното място от онази поредица. Jericoacoara (Жижока ди Жерикоакоара). Океанският бриз е положил дървото като коси на морска сирена.

Jericoacoara.jpeg

преди 5 часа, Anne написа:

Приятелката на Ане, Ханели, е от традиционно семейство и била шашната, че в семейство Франк свободно се консумирало алкохол, нейните родители изобщо не близвали алкохол

Направо си я представям тази Ханели от традиционно семейство, което не близва алкохол. Ние, които вярваме , не само го ближем, ами и го пием. Като се замислиш ,какви празници са празнували тези традиционни евреи без алкохол? Аз да ти кажа съм осигурила доста количество качествен  алкохол. Обаче си трая, защото тука броят чашките, а в Америка пращат на курс за анонимни алкохолици. Иначе въпроса не е в пиенето, а в пиенето с мярка и за  това не знам да има забрани в тоя иудаизъм за който си мислиш.

преди 3 часа, Anne написа:

Аз не говорех иначе за еврейската религия, аз съм православна християнка. Не знаех, че и евреите постят.

Престраши се- и християнството и исляма са излезли от иудаизма. Особено, ако се случи да съвпаднат празници на иудаизма и исляма започва една монотеистична блъсканица из Йерушалаим, не ти е работата. Към християнството имам по-особено отношение ,но както винаги съм казвала  евреите не си колят златната кокошка;)За дядо Коледа разправят ,че бил повече психоаналитик, особено като трябва да избира подаръци за децата и да изпълнява желания на закъсали за връзки представители от двата пола.

Иначе за Талмуда имам спомен, че ми е казвано, че тази книга не става за четене, че изобщо не бива да се търси. Преди време разбрах защо. Не съм го чела де, нямам и намерение.

Това , кой ти го каза ? Да не би някой продавач от щанд на Панаира на книгата? Аз от години търся някой, който да се навие да си дискутираме за Талмуд-а, но никой не се навива. Може би , защото поставям условие да се избягват лиричните отклонения , които не засягат темата, а бият към клюкарски и ла@нарски уклони.

А евреите в Израел светски ли живеят, как се обличат? Как стои въпросът с алкохола?

Пият . Особено в Тел Авив, който е бастиона на светските евреи. Обаче пият и в Йерушалаим, особено, когато трябва да се купи вино за някой празник. Предупреждавам те, че виното си държи висока цена. Особено, ако е кошер/кашер...казвай го както искаш . Но пък имам любим магазин от който си купувам, когато съм там и мога да ти дам адреса, ако се престрашиш да пътуваш до Исраел. Все пак трябва да видиш къде е умрял твоя Бог. Предупреждавам те ,че цялата работа около него там е малко объркана за хора със слаби нерви. Църквата е християнски храм, обаче се намира в арабския квартал и сутрин я отключва човек изповядващ Ислям. Иначе охраната на квартала  е от исраелски войници.

преди 16 часа, Anne написа:

Истина е, да, при традиционните евреи.

Реформистките евреи не ги спазват тези, с извинение, измишльотини.

Някой обяснил ли ти е ,какво означава реформистки евреи ? Защото другото определение за тях е , консервативни .

преди 2 часа, Profruit написа:

Има обаче едно нещо в Юдаизма, което мен ме разплака. Тази религия е издигнала живота в култ за своите

:goahead:

преди 2 часа, Profruit написа:
Jericoacoara.jpeg

Появили се пътеписа за белите дюни?

Аз знам обратното, реформистите не са консерви. Обличат се светски, водят светски начин на живот, консумират алкохол, и не са чак толкова религиозни.

А вярно ли е, че в Израел положението на оцелелите от холокоста е тежко, че гладуват? Гледах преди десетилетие една поредица за тях, последният епизод на "Унищожение - избиването на европейските евреи" ме шашна. Възрастните евреи гладували, живеели много бедно. Защо държавата ги третира така, защо ги унижава?

Иначе, благодаря за поканата, но не мисля да посещавам някога Светите земи. Не са ми безопасна дестинация. Освен това алкохол не пия, много мирише.

Знам, че християнството има връзка с еврейската религия, ние, източноправославните, сме единствените, които признават и почитат еднакво и Стария, и Новия завет. Чела съм нашата Библия, и ми прави впечатление, че имаме разлики в текстовете и на католиците, и на протестантите, и с евреите, относно Стария завет.

@Profruit , а можеш ли да разкажеш нещо за диктатурата на Пиночет и нейното отражение върху чилийците? Не е тук темата, но да те питам за това, както и за колония "Дигнидад", вила "Грималди" и "Венда Секси". Имало ли е някакво правосъдие за жертвите на тези престъпения? И кой е позволил да превърнат бив концлагер (какъвто за мен си е) "Дитнидад" на развлекателен комплекс "Вила Бавиера"? Гледам клипчета в тубата, но не знам бъкел испански и английски, само по картинки се опитвам да разбера нещичко............

преди 17 часа, Anne написа:

Аз знам обратното, реформистите не са консерви. Обличат се светски, водят светски начин на живот, консумират алкохол, и не са чак толкова религиозни.

А вярно ли е, че в Израел положението на оцелелите от холокоста е тежко, че гладуват? Гледах преди десетилетие една поредица за тях, последният епизод на "Унищожение - избиването на европейските евреи" ме шашна. Възрастните евреи гладували, живеели много бедно. Защо държавата ги третира така, защо ги унижава?

Анне, не искам да те обиждам, но знанията ти са хаотични и почиват на конспирации , натъкмистики, медийни спекулации  и откровени лъжи. Трудно се води диалог с такава база за основа.

Бъди здрава !!!

Какви конспирации и стъкмистики? Израелски професори и интелектуалци казаха в епизода, че възрастните евреи гладуват, че пенсиите им са много ниски и държавата не се грижи въобще за тях.

Ето го поредицата, не успях да открия последния епизод.

www.youtube.com/channel/UCuCA3j-xul5OBr7UEdutcQQ/videos

• 1 месец по-късно...
преди 22 минути, Myanmar написа:

Къде да открия онлайн Талмуд и по-конкретно  книга Шабат на български?

Повярвай ми, хич не ти трябва талмуда.

преди 1 час, Anne написа:

Повярвай ми, хич не ти трябва талмуда.

Хайде да не ми обясняваш какво ми трябва в моя живот.

• 6 месеца по-късно...
Цитат

„Който спасява един живот, спасява целия свят“ – гласи талмудският стих, гравиран върху пръстена, който евреите подаряват на Оскар Шиндлер

Може ли някой или по скоро някоя да ми помогне с източник за този текст.

Седемте закона на Ной

1. забрана на идолопоклонничеството;

2. забрана на богохулството;

3. забрана на убийството;

4. забрана на кражбата;

5. забрана на определени сексуални връзки;

6. забрана на яденето на месо,/ взето от животно, което е още живо/

7. задължението да се основат справедливи съдилища.

.....

Според евреите, има седем закона, дадени от Бог, които се отнасят еднакво за всички хора по света, за цялото човечество, и 613, които се отнасят само за народа на Израел.

.....

ЗАКОНИТЕ

НА ПОТОМЦИТЕ НА НОЙ

Седемте заповеди на Твореца за народите по света.

Посвещава се на всички търсещи истината.

https://obuch.info/zakonite-na-potomcite-na-noj-sedemte-zapovedi-na-tvoreca-za-na.html

...............
Една много поучителна книга!

преди 19 часа, badr написа:

Може ли някой или по скоро някоя да ми помогне с източник за този текст.

Талмуд Бавли, Санхедрин 4 : 5(37а 

ДЛЯ ТОГО-ТО СОТВОРЕН ЧЕЛОВЕК ТОЛЬКО ОДНИМ, ЧТОБЫ НАУЧИТЬ ТЕБЯ, ЧТО КАЖДОМУ, КТО ГУБИТ только ДУШУ ОДНУ ИЗ ИЗРАИЛЯ, ЗАСЧИТЫВАЕТСЯ, КАК БУДТО БЫ он ПОГУБИЛ ЦЕЛЫЙ МИР; А КАЖДОМУ, КТО СОХРАНЯЕТ только ДУШУ ОДНУ ИЗ ИЗРАИЛЯ, ЗАСЧИТЫВАЕТСЯ, КАК БУДТО БЫ он СОХРАНИЛ ЦЕЛЫЙ МИР. 

https://toldot.ru/articles/articles_30024.html 

The court tells the witnesses: Therefore, Adam the first man was created alone, to teach you that with regard to anyone who destroys one soul from the Jewish people, i.e., kills one Jew, the verse ascribes him blame as if he destroyed an entire world, as Adam was one person, from whom the population of an entire world came forth. And conversely, anyone who sustains one soul from the Jewish people, the verse ascribes him credit as if he sustained an entire world.

https://www.sefaria.org/Sanhedrin.37a?lang=bi 

И в Йерусалимски Талмуд Санхедрин 4:1 (22а), но може да имат разлика. 

Не съм точния човек, просто ми стана ми интересно и проверих. Цитирано е в Корана в Сура Ал-Маида "Трапезата". 

преди 1 час, witness написа:

Сура Ал-Маида "Трапезата". 

интересни неща пише там

51 О, вярващи, не взимайте юдеите и християните за ближни! Един на друг са ближни те. А който измежду ви се сближи с тях, е от тях. Аллах не напътва хората-угнетители.

преди 1 час, Aumi написа:

интересни неща пише там

51 О, вярващи, не взимайте юдеите и християните за ближни! Един на друг са ближни те. А който измежду ви се сближи с тях, е от тях. Аллах не напътва хората-угнетители.

Разни неща пише, като цяло отношението е нюансирано. Цитираш който стих ти отърва, а можеше да извадиш друг, например 82. Или не можеш. 

преди 8 минути, witness написа:

Разни неща пише, като цяло отношението е нюансирано. Цитираш който стих ти отърва, а можеше да извадиш друг, например 82. Или не можеш. 

А защо не го цитираш?

82 Ще откриеш, че хората, най-силни по вражда към вярващите, са юдеите и онези, които съдружават, и ще откриеш, че от тях най-близки по любов към вярващите са онези, които казват: “Ние сме християни.” Така е, защото сред тях има свещеници и монаси, и защото не се възгордяват.

преди 6 минути, badr написа:

Наистина интересни и ти не ги разбираш.

Нещата са написани ясно. "Разбирането" идва от тълкуването, което може да изкриви нещата така както му се иска на тълкуващият.

82 Ще откриеш, че хората, най-силни по вражда към вярващите, са юдеите и онези, които съдружават, и ще откриеш, че от тях най-близки по любов към вярващите са онези, които казват: “Ние сме християни.” Така е, защото сред тях има свещеници и монаси, и защото не се възгордяват.

Интересно, как ще изтълкуваш това?

преди 28 минути, Aumi написа:

Нещата са написани ясно.

Да нещата са написани ясно, но там не пише ближен, а "аулия" а това са думи в които се вижда именно нюансирана разлика.

преди 43 минути, badr написа:

Да нещата са написани ясно, но там не пише ближен, а "аулия" а това са думи в които се вижда именно нюансирана разлика.

За кой стих говориш?

За този

51 О, вярващи, не взимайте юдеите и християните за ближни! Един на друг са ближни те. А който измежду ви се сближи с тях, е от тях. Аллах не напътва хората-угнетители.

Или този

82 Ще откриеш, че хората, най-силни по вражда към вярващите, са юдеите и онези, които съдружават, и ще откриеш, че от тях най-близки по любов към вярващите са онези, които казват: “Ние сме християни.” Така е, защото сред тях има свещеници и монаси, и защото не се възгордяват.

Цитат

не пише ближен, а "аулия"

Какво означава аулия?

преди 1 час, Aumi написа:

За кой стих говориш?

За този

51 О, вярващи, не взимайте юдеите и християните за ближни! Един на друг са ближни те. А който измежду ви се сближи с тях, е от тях. Аллах не напътва хората-угнетители.

За този.Думата Аулия има и значение подобно на светец, в смисъл на човек от който взимаш пример в религията.

Смисъла на аята е да не се вземат за религиозни авторитети юдеи и християни.

Това съвсем не означава враждебни или недружелюбни отношения.Съсед на Мухаммад е бил юдеин.А той му е ходил на гости и го е посещавал когато е бил болен.

Предполага се, че Мухаммад ще да е знаел тази сура и стих.

Това е пример, че религиите не са толкова лесни за разбиране в дълбочина.

преди 8 часа, badr написа:

За този.Думата Аулия има и значение подобно на светец, в смисъл на човек от който взимаш пример в религията.

Смисъла на аята е да не се вземат за религиозни авторитети юдеи и християни.

Това съвсем не означава враждебни или недружелюбни отношения.Съсед на Мухаммад е бил юдеин.А той му е ходил на гости и го е посещавал когато е бил болен.

Предполага се, че Мухаммад ще да е знаел тази сура и стих.

Да, но моят въпрос беше към този стих:

Цитат

Интересно, как ще изтълкуваш това?

82 Ще откриеш, че хората, най-силни по вражда към вярващите, са юдеите и онези, които съдружават, и ще откриеш, че от тях най-близки по любов към вярващите са онези, които казват: “Ние сме християни.” Така е, защото сред тях има свещеници и монаси, и защото не се възгордяват.

Цитат

Тълкуването на даден текст е много индивидуално и тълкуващият може да интерпретира текста така както му харесва на него.

преди 2 минути, ncl написа:

И всички интерпретации ли са правилни?!

Правилно-неправилно са субективни понятия.

преди 5 минути, ncl написа:

И всички интерпретации ли са правилни?!

преди 2 минути, Aumi написа:

Правилно-неправилно са субективни понятия.

Следователно, всички интерпретации са лъжливи образи, запечатани в лъжлива памет, която поражда егото или усещането за индивидуалност, което произвежда лъжливи фантазии.

преди 2 минути, Śūnyatā написа:

Следователно, всички интерпретации са лъжливи образи, запечатани в лъжлива памет, която поражда егото или усещането за индивидуалност, което произвежда лъжливи фантазии.

Може и така да се каже.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.