Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коронавирус - масова истерия или реална опасност?

Featured Replies

преди 2 часа, miro20 написа:

...

Не че не е прав и Лукашенко, от К19, както и от СПИН няма нито един починал. Умират от разрушената имунна система и влошени и рязко ескалирали за часове "съпътстващи заболявания".

Нали ? :) 

Булшит! От КОВИД умират хора и без съпътстващи заболявания! Както и от грип... Но, не всеки разболял се от тях... Голямата конспирация тук е, че за умрели от КОВИД се пишат всички, за които има и непотвърдени съмнения че са имали КОВИД! Пък на едно място написаха 3700 човека със задна дата, като включиха без да ги изследват и тези дето бяха умрели по къщите си... Спекулациите с тези числа са небивало големи...

преди 1 час, M.Николов написа:

Но пък за сметка на това е капацитет в хирургията, не като този никому неизвестен доктор.

И нещо друго - Всички лекари учат обща медицина и едва по-късно специализират в определена област, така че бъди сигурен, че Мутафчийски има достатъчно познания по вирусология.

Не знам за достатъчно познания по вирусология... Вирусологията е доста специфичен дял от микробиологията и не всеки лекар е навътре в този материал. Но за хирургията, мога да гласувам с две ръце за него... Баща ми е жив благодарение на този човек!

Само за да не остане някой с невярно впечатление... Със сигурност знае за вирусните заболявания и епидемиите повече от мен!

А каква роля играе на екрана, тук вече не знам... Само знам, че много го бъзикат... И това не идва на празно място...

преди 26 минути, Michigan111 написа:

Мутафчийски изглежда е добър хирург.  Понеже нищо не знаех за него и порових,  добра репутация има от пациенти доста години преди да нашуми. Малко преигравате с това, че не е специалист по вируси.  Той не е, ама пък Кантарджиев е. В т.нар щаб вероятно има и други,  а Мутафчийски е председател вероятно заради чин,  пост,  или просто защото умее да говори най добре от всички.  А за това, че щял да влиза в политиката и да бъде на боко следващия кандидат за президент от сега мога да се обзаложа,  че няма се случи. 

Мутафчийски е там, защото е шеф на Военно Медицинска Академия. Само по себе си, това съвсем не е малко... В България това винаги е била особена институция. С много доверие на хората в нея. Завеждащ медицинската служба на БА, не става всеки!

• Отговори 55,5k
  • Прегледи 2,7m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не е удобен. Наблюдавайте и езика на тялото на Генерала- нервен и знае, че лъже. Пък Борисов- нищо не може да направи и нищо няма да отвори скоро. Освен да даде добавки на полицаите да ни страхуват по

• Мангъров : Има заповед в България да има 5000 болни до вторник!   От министерството на здравеопазването Заповед към РЗИ България : На 02.08.2022

• Просто не усеща дъното. Прави намеци, дава квалификации използва избирателно цитиране с единствената цел да създаде интрига и предизвика отсрещната страна към някои по-хапливи забележки. Ясен е, ясно

Публикувани изображения

преди 12 минути, darkterminal написа:

Мутафчийски е там, защото е шеф на Военно Медицинска Академия. Само по себе си, това съвсем не е малко... В България това винаги е била особена институция. С много доверие на хората в нея. Завеждащ медицинската служба на БА, не става всеки!

Най-добрите сред най-добрите.

преди 2 минути, M.Николов написа:

Най-добрите сред най-добрите.

Предполагам, че в много области отстъпва на колегите си, специалисти в конкретната област... Освен това, завеждащият МС на БА е силно административна длъжност... Но все пак, там отиват хора с големи познания и опит в медицината, с големи познания опит в управлението на персонала и ресурсите...

преди 2 часа, Радул написа:

Всичко опира до способността да откриваш зрънцето и когато не можеш, сульо и пульо те лъже. Особено па ако има далавера за него.

Смятай този лекар с частна лаборатория, дали има финансов интерес от ситуацията?

преди 2 минути, darkterminal написа:

Но все пак, там отиват хора с големи познания и опит в медицината, с големи познания опит в управлението на персонала и ресурсите...

Именно за това е шеф на щаба.

Организатор.

...

Именно за това е шеф на щаба.

Организатор.

Кандидатурата е отлична. Спор няма. Каква роля обаче играе от тази си позиция е малко неизвестна работа... Преки впечатления нямам, не мога да твърдя нищо... Но, според мен вкара прекалено много драматизъм в ситуацията... Излишно много наплаши народа...

преди 29 минути, darkterminal написа:

Да, това казвам и аз. Просто писах "вероятно", защото честно казано не познавам законодателството в тази област на извънредните положения, и не съм сигурен дали е защото е шеф на ВМА или защото е генерал. 

преди 3 минути, darkterminal написа:

Кандидатурата е отлична. Спор няма. Каква роля обаче играе от тази си позиция е малко неизвестна работа... Преки впечатления нямам, не мога да твърдя нищо... Но, според мен вкара прекалено много драматизъм в ситуацията... Излишно много наплаши народа...

Такава беше задачата. Може и да не е имал избор, но политиците го употребиха. Свърши им работата и му дадоха свободно. 

преди 6 минути, darkterminal написа:

Излишно много наплаши народа...

Да ти кажа, не ми се струват много наплашени.

преди 1 минута, Michigan111 написа:

Да, това казвам и аз. Просто писах "вероятно", защото честно казано не познавам законодателството в тази област на извънредните положения, и не съм сигурен дали е защото е шеф на ВМА или защото е генерал. 

Това е традиция в БА. Шефа на ВМА е и завеждащ МС на БА и носи чин генерал от действащата армия. Тези три неща са неразривно свързани откакто има ВМА...

преди 2 минути, darkterminal написа:

Но, според мен вкара прекалено много драматизъм в ситуацията... Излишно много наплаши народа...

Да, възможно е малко да прекалиха в тази насока, но мисля, че идеята беше да се стресне малко тоя народ, защото иначе знаеш как се изпълняват нареждания в България.

преди 3 минути, Michigan111 написа:

Да ти кажа, не ми се струват много наплашени.

Разбира се, че може и още... Ама необходимо ли беше?

преди 5 минути, M.Николов написа:

Да, възможно е малко да прекалиха в тази насока, но мисля, че идеята беше да се стресне малко тоя народ, защото иначе знаеш как се изпълняват нареждания в България.

Според мен можеше да вземат много по-адекватни мерки от това да затворят бизнесите... Можеше да обявят карантина само за рисковите групи... Да затворят границата... В смисъл да мониторират целия поток, за симптоми и с тестове. Тотална изолация на болните в нарочни центрове... Да обяснят от самото начало, че прогизването от алкохол не помага срещу която и да е болест... Поголовно тестване на населението... И все в този дух...

преди 13 минути, darkterminal написа:

Това е традиция в БА. Шефа на ВМА е и завеждащ МС на БА и носи чин генерал от действащата армия. Тези три неща са неразривно свързани откакто има ВМА...

Просто ми стана интересно,  дали така е по закон,  при извънредно положение свързано с епидемия шефа на ВМА да има правомощията да сформира щаб, екип, и да предлагат мерки, които парламента да гласува. Или е традиция или решение на боко.

преди 18 минути, darkterminal написа:

Можеше да обявят карантина само за рисковите групи... Да затворят границата... В смисъл да мониторират целия поток, за симптоми и с тестове. Тотална изолация на болните в нарочни центрове... Да обяснят от самото начало, че прогизването от алкохол не помага срещу която и да е болест... Поголовно тестване на населението... И все в този дух...

Нямаме капацитет за това.

току-що, Michigan111 написа:

Просто ми стана интересно,  дали така е по закон,  при извънредно положение свързано с епидемия шефа на ВМА да има правомощията да сформира щаб, екип, и да предлагат мерки, които парламента да гласува. Или е традиция или решение на боко.

Тук не мога да ти отговоря... За мен логично присъствие в такъв момент би било да бъде на шефа на ВМА (да решава и осведомява народа по медицинските въпроси), шефа на Гражданска Защита (да решава логистични въпроси по доставка на материали оборудване, помещения, персонал, транспорт и т.н.), някой от полицията да отговаря за реда и граничния режим, някой с финансов и икономически профил да координира финансовите операции и да се грижи за бизнесите в България, както и на други членове, специалисти по каквото моментните нужди налагат.

Нямаме капацитет за това.

Не съм съгласен... За коя от всичките мерки няма капацитет държавата? Да изолира 3000 болни (те и толкова не са де) за по две седмици? Или да затвори границата за всички освен за прибиращи се в България граждани и трайно напускащи страната чужди граждани? Или да сложи термоскенер на летищата и ГКПП-тата? Или да направи 5000 теста за прибиращите се в България граждани? Или няма капацитет да изкара по националните телевизии едно нормално обяснение, че алкохола не помага? Или пък няма капацитет да обясни, че рисковите групи трябва да се пазят? Може би единственото нещо, за което нямаше капацитет в началото бяха масовите тестове... А не би трябвало да е така...

преди 16 минути, darkterminal написа:

Или да направи 5000 теста за прибиращите се в България граждани?

В последните 2 месеца в България са се завърнали над 30 000 гастарбайтъри.Отделно други пътници и чужденци.Термоскенера засича единствено повишена температура, а както вече е известно при този вирус, заразения може да няма никакви симптоми в началото и пак да заразява околните без дори и да подозира.

Нямаме нито сгради, нито персонал, нито средства за тези неща, които си изброил.

преди 48 минути, darkterminal написа:

Можеше да обявят карантина само за рисковите групи... Да затворят границата... В смисъл да мониторират целия поток, за симптоми и с тестове. Тотална изолация на болните в нарочни центрове... Да обяснят от самото начало, че прогизването от алкохол не помага срещу която и да е болест... Поголовно тестване на населението... И все в този дух...

току-що, M.Николов написа:

В последните 2 месеца в България са се завърнали над 30 000 гастарбайтъри.Отделно други пътници и чужденци.Термоскенера засича единствено повишена температура, а както вече е известно при този вирус, заразения може да няма никакви симптоми в началото и пак да заразява околните без дори и да подозира.

Е какво? Няма 30 000 теста в България? Оше повече, че не са се върнали наведнъж... А номера с термоскенерите е, че ако те засече такъв, моментално отиваш в карантинното и няма нужда от бърз тест за теб.. Бързо евтино удобно! А за другите пътници и чужденци - пада завесата... Всичко има... Желание няма...

току-що, darkterminal написа:

А номера с термоскенерите е, че ако те засече такъв, моментално отиваш в карантинното и няма нужда от бърз тест за теб..

А карантинното къде е?:D

преди 1 минута, M.Николов написа:

А карантинното къде е?:D

Където са го направили там! Помещения бол! Легла, тоалетни, непретенциозна храна 20 телевизора и 100 шахматни дъски е почти всичко, от което се нуждае карантинното... Не е необходимо да бъде пет звезден хотел...

Трудна работа да вкараш някой свободен човек при такива условия.Нали видя Реджеп какъв цирк направи.

И такова карантинно трябва да има близо до всяко КПП на границите, на летищата, на пристанищата.Някой трябва да ги пази тези хора да не напускат обекта, някой трябва да ги храни тези хора, някой трябва да се грижи за хигиената.И целия тоя персонал трябва да ползва защитни облекла.

Айде стига за тази нощ, утре пак.:)

Трудна работа да вкараш някой свободен човек при такива условия.Нали видя Реджеп какъв цирк направи.

...

Хич не е трудно... Идва полицаят и те придружава... В други държави успяват...

...

И такова карантинно трябва да има близо до всяко КПП на границите, на летищата, на пристанищата.Някой трябва да ги пази тези хора да не напускат обекта, някой трябва да ги храни тези хора, някой трябва да се грижи за хигиената.И целия тоя персонал трябва да ползва защитни облекла.

Ми... Това и е работата на Гражданска Защита... В такива моменти да осигурява цялата логистика... Не е кой знае какво...

Защо умни хора вярват в конспирациите за коронавируса?

Изобилието от информация е част от проблема

monster-blue-internet-attack-426995.jpg?itok=-55zMKWi

Тъжнa иcтинa e, чe вcякa здрaвнa кризa рaждa cвoя coбcтвeнa пaндeмия oт дeзинфoрмaция.

Прeз 80-тe, 90-тe и нaчaлoтo нa нoвия вeк cтaнaхмe cвидeтeли нa рaзпрocтрaнeниeтo нa oпacни лъжи oтнocнo CПИН - oт cхвaщaнeтo, чe ХИВ вируcът e cъздaдeн в прaвитeлcтвeнa лaбoрaтoрия, прeз идeятa, чe ХИВ тecтoвeтe ca нeнaдeждни, тa чaк дo зaбeлeжитeлнo нeoбocнoвaнaтa тeoрия, чe мoжe дa ce лeкувa c кoзe млякo. Тeзи твърдeния зacилихa риcкoвoтo пoвeдeниe и oжecтoчихa кризaтa. Ceгa виждaмe нoв нaплив oт фaлшиви нoвини - тoзи път oкoлo пaндeмиятa oт кoрoнaвируc.

Зa щacтиe пcихoлoзитe вeчe изучaвaт тoзи фeнoмeн. Тoвa, кoeтo oткривaт, ни прeдлaгa нoви нaчини дa ce прeдпaзим oт лъжи и дa пoмoгнeм зa възпирaнe нa дeзинфoрмaциятa и нaивнoтo пoвeдeниe. Прeкoмeрнa инфoрмaция Чacт oт прoблeмa възниквa oт прирoдaтa нa caмитe пocлaния. Вceки дeн ниe cмe бoмбaрдирaни c инфoрмaция и чecтo ce ocлaнямe нa coбcтвeнaтa cи интуиция, зa дa прeцeним дaли нeщo e прaвилнo. Дocтaвчицитe нa фaлшиви нoвини мoгaт дa нaпрaвят тeхнитe cъoбщeния дa изглeждaт "иcтинcки" чрeз някoлкo прocти трикa, кoитo ни прeчaт дa прилoжим нaшитe умeния пo критичнo миcлeнe - нaй-вeчe дa прoвeрим нaдeжднocттa нa изтoчникa.

Пo cхoдни причини дeзинфoрмaциятa включвa oпиcaтeлeн eзик или ярки лични иcтoрии. Тя прeдлaгa и дocтaтъчнo пoзнaти нa вcички фaкти или личнocти, зa дa нaпрaви лъжaтa oщe пo-убeдитeлнa, пoзвoлявaйки ѝ дa ce cвържe c дoceгaшнoтo ни знaниe. Дoри прocтичкoтo прeпoвтaрянe нa eднo твърдeниe - нeзaвиcимo дaли чрeз eдин и cъщи тeкcт или чрeз мнoжecтвo рaзлични cъoбщeния, мoжe дa пoдcили "иcтиннocттa", кaтo зacили уceщaнeтo зa нeщo пoзнaтo, кoeтo ниe бъркaмe c фaктичecкaтa тoчнocт. Тaкa чe кoлкoтo пo-чecтo виждaмe нeщo в нaшия нoвинaрcки пoтoк, тoлкoвa пo-вeрoятнo e дa миcлим, чe тo e вярнo. Дoри aкo първoнaчaлнo cмe били cкeптични.

Първocигнaлни рeaкции Клacичecкo пcихoлoгичнo изcлeдвaнe пoкaзвa, чe някoи хoрa ca прирoднo пo-дoбри в пoтиcкaнeтo нa първocигнaлнитe рeaкции. Тoвa мoжe дa ни пoмoгнe дa рaзбeрeм зaщo други хoрa ca пo-пoдaтливи нa фaлшиви нoвини.

Изcлeдoвaтeли кaтo Пeникук изпoлзвaт мeтoд, нaрeчeн "кoгнитивнo-рeфлeкceн тecт" (СRT). Зa дa рaзбeрeтe кaк рaбoти, вижтe cлeднaтa зaгaдкa: "Бaщaтa нa Eмили имa три дъщeри. Имeнaтa нa първитe двe ca Aприл и Мaй. Кaк ce кaзвa трeтaтa дъщeря?" Oтгoвoрихтe ли Юни? Тoвa e интуитивният oтгoвoр, кoйтo дaвaт мнoгo хoрa. Нo вeрният oтгoвoр, рaзбирa ce, e Eмили. Зa дa cтигнeтe дo нeгo, трябвa дa cпрeтe и дa пoтиcнeтe мигнoвeнaтa рeaкция. Мeтoдът СRT нe тecтвa тoлкoвa cурoвия интeлeкт, кoлкoтo e изпитaниe зa умeниeтo нa някoгo дa прилaгa cвoя интeлeкт, кaтo oбмиcля нeщaтa cъзнaтeлнo и aнaлитичнo, a нe рaзчитa нa интуиция.

Прeз пocлeднитe дни и ceдмици пaндeмиятa СОVID-19 изглeждa дaвa нoв тлacък нa тeзи тeoрии. Cпoрeд ширoкo рaзпрocтрaнeни cлухoвe - eпидeмия нямa, вcичкo e oпит зa прикривaнe нa cимтoмитe, причинeни oт 5G мрeжитe. Кoнcпирaциитe, cвързaни c 5G, ca пo-cтaри oт тeзи зa кoрoнaвируca, нo oткaктo двeтe ce cрeщнaхa, тe ce рaзпрocтрaнявaт пo-бързo oт caмия вируc.

https://www.segabg.com/category-observer/zashto-umni-hora-vyarvat-konspiraciite-za-koronavirusa

Снимка на Ошо Раджниш.

преди 9 часа, Радул написа:

Ако можеш да докажеш че не е казвал това, направи го и ще си оскубя брадата. :)

твоите измишльотини се крият зад някаква медия, група... Никой не застава с името си. Групова безотговорност.

Браво бе. НЯкой си хвърля някакви думи "уж" на Лукашенко и аз видиш ли, трябва да ровя че НЕ Е КАЗАЛ това. ! !!! :) :)  

Не е ли по лесно който е казал това, да подкрепи думите си с актуално изказване на Лукашенко ? спокойно може да се цитира и видео и аудио и официална беларуска медия.

Ама не... вЕрваш си на сайтове като "фактуално" или "луд спорт" покрай техните реклами за гъбички по ноктите и лекуващи бабички....  :) 

Затова казвам че "не мога да падна на вашето ниво"  и на вашата "информационна хигиена" .

Ще ти дам малка насока от това което е казвал батьката съм го споменавал отдавна  - че няма да отхвърля /отмахиваться/  от  съветите на СЗО  но ще преценяват според ситуацията.

Което е много различно /на 180' / от думите във "фактуално" .

И това мога да го подкрепя с текст и видео  : https://www.belta.by/president/view/lukashenko-belarus-ne-stanet-otmahivatsja-ot-rekomendatsij-voz-no-budet-dejstvovat-soobrazno-situatsii-388331-2020/

Дай да видим твоите видеота и цитати  или почвай да скубеш. :) 

преди 9 часа, Радул написа:

Всичко опира до способността да откриваш зрънцето и когато не можеш, сульо и пульо те лъже. Особено па ако има далавера за него.

КАто ти гледам източниците ... не знам какво "зрънце" търсиш там... :) :)   Та именно ти и тези на твоя акъл сте пример как сулю и пулю ви лъже.  :)  

преди 7 часа, darkterminal написа:

Булшит! От КОВИД умират хора и без съпътстващи заболявания!

КАжи го на тези с "леката настинка" , не на мен.

преди 6 часа, M.Николов написа:

мн добро сравнение.

99% там носят маски и сега.

А тук не само на открито, а в малките магазичнета все по малко хора слагат маски. Щото сме безсмъртна нация...

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 13 часа, Inana.. написа:

Удрят ФН отвсякъде ! В храната , въздуха , водата , стреса , вируси , бактерии , ваксини , добавки и лекарства  ... страшна работа !

Всеки гледа да печели , да върти едни пари и който оцелее ще пише филма " След Армагедон" .

Не е страшно, защото е въпрос на собствен избор! ;) 

И преди, сега, и ще има, избор и след Армагедон".

Да, всеки гледа да печели, да, въртят се едни пари, и да някои ще оцелеят. Дали ще сме сред оцелелите или ще направим и други да оцелеят, то зависи от нас, а не от страха на мнозина. Колкото може повече ще се опитаме да спасим, но не всички вярват в спасението. ;) 

Нещата не са на живот и смърт, а на вяра!!!

Честит празник!!! Историята показва, че за някои неща са необходими жертви. Нека не забравяме тези които са се жертвали в името ние да живеем. Амин

За всички на предната линия в момента:

Благодаря им от всички!!!

преди 17 минути, miro20 написа:

А тук не само на открито, а в малките магазичнета все по малко хора слагат маски. Щото сме безсмъртна нация...

Мире .... хм ... влизаш в чужда собственост, а собственика решава дали да е по закон или не. ;) 

Уважавай собственика, а въпросното си зависи до колко си му близък и до колко има и други в неговата собственост ... ;) 

И ... хм ... българите не сме безсмъртна нация, а нация която не се страхува от смъртта в името на близките си!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.