Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пренаписването на историята

Featured Replies

преди 7 минути, insec написа:

Kaтегорично не и веднага обяснявам защо - защото имаме по- добър кадър, на който да разчитаме, а именно: Корнелия Нинова. Ако не вярваш, питай Анка и още десетките бесепета в раздела за политика.

е, ако разбирането  от политика толкова,колкото драгата ни Анне, разбира от иудеизъм ,тогава ще се оправите, ама друг път. Нищо лично. Просто констатация на факт.

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 101,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Чак пък оргазъм. Като чета какви ги пише Петко Славейков в стихотворението “Не сме народ” за сънародниците си.     Една заслуга трябва да се признае на Хитлер. Убил е Хитлер.  

• Michigan111
    Michigan111

Не знам как точно я прави на салата,  ама на тема история е невежа точно колкото анка. Опитва се да се прави на знаеща,  но от всеки и пост лъха комплексарщина. Ако забеляза,  тръгна от едно и скочи к

• Нека го напиша така. Мога да кажа много неща, но Исса е пророк в Исляма, а аз уважавам много Бадр, който пише тук и затова на тема Исус спирам до тук.

Публикувани изображения

преди 12 минути, valkiria1 написа:

Харесвам посланик  Херо Мустафа.Тя има кюрдски произход. Сладурана е. На изслушването пред сенатската комисия каза,че ще ви помага да утвърдите върховенството на закона. Вие не разчитате ли на нея и на САЩ в борбата си срещу корупцията, точно в този момент на протестите  ?

Не, не желаем САЩ да ни се бърка във вътрешните ни дела. САЩ да гледат себе си.

току-що, valkiria1 написа:

.....ако ....

За съжаление е без "ако", направо си е факт. Чичо Дончо не предприеме ли някакви мерки насам, смятай така ще я загазиме, че примерно ти и във форума нема да стъпиш повече, камо ли на българска земя.

преди 21 минути, Anne написа:

Пости се на Бъдни вечер, не на Коледа. И българските традиции ли не ги знаеш?

Изглежда не разбираш прочетеното. Нарича се функционална неграмотност.

преди 16 минути, valkiria1 написа:

защо прецакани ?

Каза, че най-много ги е наказвал твоя бог. Най-много изпитания и прочие. Хем избран, хем все нещо не го кефите и ви вгорчава живота.

преди 16 минути, Anne написа:

И аз съм вярваща, но не постя, освен на Бъдни вечер

Съвременен тюрлю гювеч. Хора без обща култура "уважават" всичко. И любовта ще отпразнува и Хелоуин, па Ханука, па Бъдни вечер. Важното е да се носи кръстчето, а пък за какво се носи не е толкова важно. То е моден аксесоар, а талмуди-баракуди са за баламите.

преди 14 минути, Anne написа:

Ще те разочаровам, има такова нещо и в православието, само дето не е в кабинки и свещеникът не дава опрощение на греховете, а само те изслушва. Ама малко хора го правят това у нас. Я потърси инфо и ще видиш, че съм права.;)

Да не е това, дето те покрива с расото? Мислех, че е само в приказките.

преди 5 минути, insec написа:

За съжаление е без "ако", направо си е факт. Чичо Дончо не предприеме ли някакви мерки насам, смятай така ще я загазиме, че примерно ти и във форума нема да стъпиш повече, камо ли на българска земя.

чичо Дончо кой е -САЩ ?

Излиза,че никой не може без САЩ а САЩ ги държат  парите на евреите.

Абе един казус се завъртя...

преди 8 минути, Anne написа:

Не, не желаем САЩ да ни се бърка във вътрешните ни дела. САЩ да гледат себе си.

Вече се обърках. Кои са тези нас - немците, евреите или българите?

преди 56 минути, valkiria1 написа:

защото обичам да ядосвам пристрастните в страстната им седмица:lol6:. Нещо против ? И да имаш, няма значение :whist:

Не бе тъпо е и е безсмислено защото мнението ти реално няма стойност в подобна тема.

преди 58 минути, Michigan111 написа:

Именно това се опитах да и обясня,  а то виж с ква наглост говори,  важно било те какво мислели за другите,  все едно иранците ги боли оная работа какво мислели хазарите юдеи за тях :D

А това че САЩ са зад тях в момента и някои индивиди го приемат като даденост, не означава че винаги ще бъде така.  Да не се окаже изведнъж на хазарите да им запука какво мислят другите за тях 

И после се чудят що никой не ги харесва.

преди 6 минути, Myanmar написа:

Каза, че най-много ги е наказвал твоя бог. Най-много изпитания и прочие. Хем избран, хем все нещо не го кефите и ви вгорчава живота.

ами непослушни деца  сме били, а той справедлив и любящ баща.  Какво странно има ? Да си избран е повече задължение, отколкото привилегия.Знаеш ли за какво са избрани евреите ?

току-що, Bubbles написа:

Не бе тъпо е и е безсмислено защото мнението ти реално няма стойност в подобна тема.

Е, аз съм обективна, защото съм виждала нещата от първия ред. Ти не. Тоест безполезния в темата си ти.

преди 2 минути, Bubbles написа:

И после се чудят що никой не ги харесва.

е и ..:whist:

Вас  харесват ли ви ? Имате ли някаква изгода ?

преди 1 минута, valkiria1 написа:

Е, аз съм обективна, защото съм виждала нещата от първия ред. Ти не. Тоест безполезния в темата си ти.

е и ..:whist:

Вас  харесват ли ви ? Имате ли някаква изгода ?

Уважение но няма как да си обективна, не и по този въпрос, каквото и колкото и да си виждала.

Не говорим за изгода, Анчето пита що сте толкоз "Обичани", опитваме се да разсъждаваме по темата, това е.

преди 17 минути, Myanmar написа:

Не.

за да бъдат народ свещенослужител и да разнасят словото му по света. Евреите  изпълниха това. Така се появиха християнството и Исляма. Създателите на християнството са евреи и първите християни също са били евреи. Всички пророци в Исляма с изключение на Мухаммад са евреи.

Това е  задължението и това е смисъла на думата богоизбрани. Другото е интерпретация на посредствени умове и надъхани антисемити.

"Вие ще ми бъдете царство от свещеници и свят народ“ (ИЗ. 19:6)

преди 11 минути, Bubbles написа:

Уважение но няма как да си обективна, не и по този въпрос, каквото и колкото и да си виждала.

Не говорим за изгода, Анчето пита що сте толкоз "Обичани", опитваме се да разсъждаваме по темата, това е.

Разбира се,че можете да си разсъждавате. Това на никой не пречи.Както казах едно е око да види и ръка да пипне, друго е да си ляляте ей така. Къде е закона за забрана на иудаизма в Япония ?

Защо млъкна ?

Защо не отговори на въпроса ми-Вас кой ви обича?

преди 2 минути, valkiria1 написа:

за да бъдат народ свещенослужител и да разнасят словото му по света.

Само токлкоз ли? То не звучи като награда, а като работа.

Нещо поне за отвъден вечен кеф няма ли?

Не знам за расото, но да - изповед има и в православието. Просто не е "атрактивна", че да я включват в нашите филми.

Кръстче имам и нося. Кръстена съм в православната вяра в годините на социализма, имам си и кръщелно свидетелство. Чела съм православната Библия, познавам Стария и Новия завет, молитвите и празниците, баба ме научи за Бъдни вечер и постенето и за Великден, яйцата и козунаците пак в годините на социализма. Вкъщи имам няколко детски Библии,  детски православен молитвеник (от 1946 година), всяка година си купувам православен календар. Спазвам традициите на празниците, знам как да се обличам за посещение на църква и манастир, обичам да посещавам църкви и манастири, имам няколко икони над леглото ми.

И да, празнувам и Хелоуин, Свети Валентин...........Това са светски празници. Ханука не бих празнувала, защото е религиозен.

Просто не съм религиозна фанатичка. Безгрешен човек, няма.

преди 21 минути, valkiria1 написа:

ами непослушни деца  сме били, а той справедлив и любящ баща.  Какво странно има ? Да си избран е повече задължение, отколкото привилегия.Знаеш ли за какво са избрани евреите ?

А според реформистките възгледи евреите не са богоизбран народ, не и в смисъла, който влагате вие, традиционалистите.

Според реформистките идеи, както и според православието (ние също изповядваме и Стария завет) Йехова избира евреите за свой народ измежду други народи, на които да е Бог, но не им е казвал никога, че ще владеят света.  За съжаление, някои групи евреи интерпретират Стария завет както им изнася.

преди 11 минути, valkiria1 написа:

за да бъдат народ свещенослужител и да разнасят словото му по света. Евреите  изпълниха това. Така се появиха християнството и Исляма. Създателите на християнството са евреи и първите християни също са били евреи. Всички пророци в Исляма с изключение на Мухаммад са евреи.

Това е  задължението и това е смисъла на думата богоизбрани. Другото е интерпретация на посредствени умове и надъхани антисемити.

Разбира се,че можете да си разсъждавате. Това на никой не пречи.Както казах едно е око да види и ръка да пипне, друго е да си ляляте ей така. Къде е закона за забрана на иудаизма в Япония ? Защо млъкна ?

Защо не отговори на въпроса ми-Вас кой ви обича.

Закона за Япония можеш и сама да го откриеш не е особено трудно а и е известно, там не се позовляват почти никакви религиозни символи и т.н.
И не виждам какво общо има това мен кой ме обича, ся сме седнали да бистрим що аджеба вас НЕ ви обичат, но ти май без да искаш отговори на този въпрос.

преди 21 минути, valkiria1 написа:

чичо Дончо кой е -САЩ ?

Най- добрия приятел на българския народ отвъд океана - Доналд Тръмп разбира се. Сега олигархията в САЩ дали е еврейска или друга не ни вълнува - предпочитаме еврейска олигархия, отколкото руска.

преди 17 часа, Myanmar написа:

Вярвай в каквото си поискаш. Само не го налагай като истина пред останалите. За времената без писменост да се твърди нещо е просто проява на фантазия.

Реално да се считат фантазиите които навремето са писани е вид инфантилност. 

Така, че не си мисли, че ти си правилния и не налагай и ти своята истина пред останалите. 

Тук не налагам мнение, а споделям мнение. Нормално е да не го споделяш ти и/или друг. 

Налагащия вика дръжте налагащия, а?! 

Елементарно е:  твое мнение срещу мое. Твоите доказателства за мен са неприемливи, а тепърва ще се открехват вид истини, за които ти си с широко затворени очи. 

преди 2 часа, valkiria1 написа:

а САЩ ги държат  парите на евреите.

Или може би по-скоро парите на китайците?

преди 2 часа, insec написа:

Сега олигархията в САЩ дали е еврейска или друга не ни вълнува - предпочитаме еврейска олигархия, отколкото руска.

Лелей колко заблуден си ... :) В САЩ има само руски евреи прогонени на времето от Ленин. :) 

Благодарение на същите е създаден Израел след втората световна война, т.е. дадено им е на евреите да имат своя територия между Африка и Азия = друг географски кръстопът. ;)

Основното предимство на вид население собственици на "кръстопът" е възможността да се печели от търговия. ;) 

Към момента основния поминък на Израел е религиозния туризъм. Много от арабските държави не признават Израел. Да, с някои от тях имат мирни договори, но не с всички. 

Грешно е да се смята, че евреите имат олигархия. 

И запомни едно нещо: Парите нямат мирис! Разбирам добре защо си против руските богаташи. Те не дават пари на кой да е! 

Да видим сега дали Валки ще ти направи "награда" от парични средства. :)   

преди 4 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

.....Към момента основния поминък на Израел е религиозния туризъм.

Нещо май тотално си се заблудил.........това е само вдъхновено от Бог въображение !:)

(не , че религиозния поминък не е от значение) 

Статистика
БВП 235.446 млрд. долара (ППС; оценявано за 2011)
245.266 млрд. долара (номинално; оценявано за 2011)

...........това основно от религиозен туризъм....Маалеееййй ! .:speak:.....дръж ме , че ще падна от коня ! :lol6:

Ади , друг път като дрънкаш врели-некипели , първо тук ....а после може и другаде :

https://bg.wikipedia.org/wiki/Икономика_на_Израел

Ей така , като теб се "пренаписват" нещата.....:nono:

Не спорете с мен! Опасно е за Вашето здраве!

Аз съм пилот изпитател и все още съм жив. "   

......Умрял си , ама още не го знаеш ! :lol6:

преди 8 часа, Myanmar написа:

Значи е откривател, идеолог и съмишленик, на нещо, което не е създадено и не е работило. Добре, щом искаш, така го наричай. Това е в съзвучие с това, което аз ти написах.

Добре излишно е да спорим за глупости иначе аз си показвам източниците и те не са филмчета с нясна цел а хора преподаватели :)

преди 8 часа, Anne написа:

Аз говоря да не изкарвате Хитлер божество, каквото изкарвате и Борисов в момента. Той бил построил магистралите, едва ли не..............

Не говорите за престъпленията му, а само за измислените му "постижения". Построил към 100 - км магистрала (Хитлер) и айде, вече е велик.

Само дето 100 км са мижава цифра за територията на Германия. Построил е просто няколко отсечки и толкоз.

Ха - Фра, - Ба е постижение на Ваймарската република.

Казахме ти че не са само пътищата които между другото се ползват и до днес...

Не виждам някой да твърди че Хитлер е бог освен ако не си гледала  "Човекът във високия замък" :)

преди 7 часа, Anne написа:

Не знам за расото, но да - изповед има и в православието. Просто не е "атрактивна", че да я включват в нашите филми.

Кръстче имам и нося. Кръстена съм в православната вяра в годините на социализма, имам си и кръщелно свидетелство. Чела съм православната Библия, познавам Стария и Новия завет, молитвите и празниците, баба ме научи за Бъдни вечер и постенето и за Великден, яйцата и козунаците пак в годините на социализма. Вкъщи имам няколко детски Библии,  детски православен молитвеник (от 1946 година), всяка година си купувам православен календар. Спазвам традициите на празниците, знам как да се обличам за посещение на църква и манастир, обичам да посещавам църкви и манастири, имам няколко икони над леглото ми.

И да, празнувам и Хелоуин, Свети Валентин...........Това са светски празници. Ханука не бих празнувала, защото е религиозен.

Яйца и козунаци на Великден? Символизъм. Или пък коледна елха и подаръци. Сигурно в Назарет е имало много иглолистни дървета. Гора.

Няма нищо общо с Коледа, нито пък Великден. Коледа все повече прилича на Сатурналии.

Това е нещо като https://bg.wikipedia.org/wiki/Сатурналии

В обикновеното римско семейство празникът започвал с жертвоприношение – заколвали се прасе, теле и овца в чест на бога. По повод празника хората си пожелавали „весели сатурналии“ и си подарявали подаръци, saturnalia и sigilaria. Според авторите става дума за восъчни свещи /cerei/ и тестени или керамични фигурки. Първите символизирали зимното слънцестоене, което напомняло бог Сатурн, а фигурките служели като играчки за децата.

преди 4 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

В САЩ има само руски евреи прогонени на времето от Ленин. :) 

Е как? АБПФК Кити-Анне се разсипа да ме убеждава че в СССР нямало антисемитизъм, ти сега й заби нож в гърба и то баш с Ленин ;)

Всички бесепета по всички земни кълбета скачайте на амбразурата :)

преди 15 минути, by_chechi написа:

Ей така , като теб се "пренаписват" нещата.....:nono:

Ми като сме тръгнали да я пренаписваме ... що пък да не може по моя начин, Ъб? :) 

Значи, за тези де се ограмотяват по вид художествени произведения може, а тея де имат друго не може, а?! :) 

Ха сега да видим от де пъ са го натрупали туй де му викаш техен БВП, Ъ??? Чрез вид спекулации в миналото ... 

И сега какво ... Значи, тези които умеят да спекулират имат единствено право да пишат историята ли, а?! 

п.п. Не забравяй, че Израел е изкуствена държава. ;) Тя е създадена в миналото за контрол на близкия изток. Не случайно и до днес отношенията между Ливан и Израел не са достигнали до мирно решаване на вид претенции на определени араби. ;) 

И защо в даден момент ще пренаписват нашата история някои, а?!  

преди 2 минути, petie1 написа:

Ленин

Тъй де ... значи: Хитлер може да убие Хитлер, а болен човек от миналото не може да убие болен в днешно време, Ъ?! 

:) 

преди 7 часа, valkiria1 написа:

Разбира се,че можете да си разсъждавате. Това на никой не пречи.Както казах едно е око да види и ръка да пипне, друго е да си ляляте ей така. Къде е закона за забрана на иудаизма в Япония ?

Защо млъкна ?

Защо не отговори на въпроса ми-Вас кой ви обича?

Месопотамия. Или преведено страна между две реки.

https://chitanka.info/text/34197/3

От Библията узнаваме, че първоначалното отечество на евреите е било Месопотамия. Семейството на Авраам живеело в Ур, древната столица на шумерите, преди да се пресели в Ханаан или днешна Палестина.

Следователно евреите са принадлежали към голямата група от народи, които създали в басейна на Тигър и Ефрат една от най-богатите култури в историята на човечеството. Същинските творци на тази голяма култура са били шумерите.

.................

Техните корени се крият дълбоко в месопотамската култура, от която са отнесли в Ханаан представи, обичаи и религиозни митове, каквито са се създали през хилядолетията край Тигър и Ефрат. Явни следи от тия далечни влияния намираме днес в библейските текстове. След като се настанили в Ханаан, евреите постепенно се откъсвали от влиянието на Месопотамия. Изнесените оттам представи, митове и разкази били предавани устно от поколение на поколение и през вековете често пъти са се преиначили до такава степен, че родословието им може да бъде разпознато само с помощта на месопотамските извори.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.