Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За истинското аз

Featured Replies

• Автор
преди 9 минути, Śūnyatā написа:

Има ли разлика за кармата осъзнато или неосъзнато си извършил действието?

Зависи какво разбираш под "осъзнато" или "неосъзнато"?

Всъщност мотивацията е много важна и в зависимост от нея последствията няма да са едни и същи.

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 128,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Само това е начинът - не ги четете и не им отговаряйте! По този начин няма да подхранвате тяхната енергия и няма да бъдете обекти на безкрайните им критики и анализи.

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Каквото сабя покаже. Божи съд. "Безизходни положения няма. От всяко положение има изход, макар и не винаги в желаната посока и непременно встрани от гроба." Богомил Райнов

• Ти откъде разбра? Да не би да си прочел някоя будистка сутра в оригинал та да правиш сравнения?

Публикувани изображения

преди 9 минути, Соник написа:

Зависи какво разбираш под "осъзнато" или "неосъзнато"?

Всъщност мотивацията е много важна и в зависимост от нея последствията няма да са едни и същи.

Да разбираш ясно какво вършиш, да осъзнаваш последствията или да действаш автоматично.

Интересно ми е какво мислиш за това, от какво точно зависи? Щом зависимостта е важна този аспект не е маловажен. 

Според мен повечето хора действат автоматично, в момента да ми е добре, пък да става квото ще. Като епитафия: "Той така и не разбра, какво се случи с него". 

• Автор
преди 2 минути, Śūnyatā написа:

Да разбираш ясно какво вършиш, да осъзнаваш последствията или да действаш автоматично.

Интересно ми е какво мислиш за това, от какво точно зависи? Щом зависимостта е важна този аспект не е маловажен. 

Според мен повечето хора действат автоматично, в момента да ми е добре, пък да става квото ще. 

Доколкото разбирам, последствията не зависят толкова много от нашата съзнателност, т.е. дали разбираме какво правим и какви са последствията, а от самите действия и от мотивацията, т.е. дали правим нещо в собствена изгода или се опитваме да помогнем на някой друг.

За сметка на това "съзнателността" е много важна за корекцията на нашето поведение, защото, ако дори не си даваме сметка какви ги вършим, няма опасност да се подобрим.

Това ли имаш предвид? Имаш ли някой пример?

преди 1 минута, Соник написа:

дали правим нещо в собствена изгода или се опитваме да помогнем на някой друг.

А винаги и на всяка цена ли сме длъжни да помагаме? 

преди 38 минути, Соник написа:

Аз говоря за "нирвана", както е описана в будистките сутри, а ако някой постига някаква друга нирвана, то това си е негова работа.

Аз говоря за това:

Цитат

Нирвана (пали: nibbāna, нибана, санскрит: निर्वाण), известна още като просветление или пробуждане е пълното спокойствие на ума при Освобождението (мокша), това е състоянието на край на страданието, най-висше щастие и единението с божественото. 

Защо мислиш, че смятам друго за нирвана?! 

Така, че подхождаш с предразсъдъци към другите. Не можело по друг начин, а можело само чрез сутрите ... да бе да ... :) 

При положение, че страданието е свързано с невежество ... Или какво, има друг вид страдание ли?! 

• Автор
преди 2 минути, Aumii написа:

А винаги и на всяка цена ли сме длъжни да помагаме? 

Това е много хубав въпрос - ако някой се опитва да практикува будизма, трябва да проявява щедрост и да помага на другите. Това съвсем не означава, че може да помогне на всеки и съвсем не бива да се настоява да се помага на всяка цена. Освен това, не бива и да се насилваме прекалено - ако наистина нямаме желание да помогнем на някого, е по-добре да не помагаме. От друга страна, ако забележим, че нямаме желание да помагаме на никой и по никакъв повод, то имаме право да се усъмним дали всичко с практиката ни е наред. :)

преди 8 минути, Соник написа:

Имаш ли някой пример?

Много хора не осъзнават, че освобождението от желанията, само по себе си се явява удоволствие. Не знам какъв друг пример да дам. 

преди 33 минути, Соник написа:

Това е много хубав въпрос - ако някой се опитва да практикува будизма, трябва да проявява щедрост и да помага на другите. Това съвсем не означава, че може да помогне на всеки и съвсем не бива да се настоява да се помага на всяка цена. Освен това, не бива и да се насилваме прекалено - ако наистина нямаме желание да помогнем на някого, е по-добре да не помагаме. От друга страна, ако забележим, че нямаме желание да помагаме на никой и по никакъв повод, то имаме право да се усъмним дали всичко с практиката ни е наред. :)

Има много случаи, при които според мен, човек не е длъжен да помага.

Например, ако някой ти иска пари назаем, и знаеш, че този човек няма да ти ги върне, и ще ги използва примерно за алкохол, опиати или хазартни игри.

При други случаи, ако например помагайки на някого, ти можеш да си създадеш евентуално бъдещи главоболия и чрез тази помощ ще пострадат бъдещите ви отношения с човека който в даден момент ти иска помощ. Така че, отказът понякога е по-добър, отколкото трупането на негативна карма в бъдеще. 😉

• Автор
преди 2 минути, dioib написа:

Аз говоря за това:

Защо мислиш, че смятам друго за нирвана?! 

Така, че подхождаш с предразсъдъци към другите. Не можело по друг начин, а можело само чрез сутрите ... да бе да ... :) 

При положение, че страданието е свързано с невежество ... Или какво, има друг вид страдание ли?! 

Цитат

Нирвана (пали: nibbāna, нибана, санскрит: निर्वाण), известна още като просветление или пробуждане е пълното спокойствие на ума при Освобождението (мокша), това е състоянието на край на страданието, най-висше щастие и единението с божественото. 

Подобни термини и техните определения идват от сутрите, т.е. сутрите са първоизточника на това, което си прочел. Казано иначе, някой автор хваща сутрите, чете и после прави речник, за да не се налага всички да четат подробно сутрите, а да се възползват от неговия труд.

Лошото е, че това определение е дивотия от гледна точка на будизма - спокойствие на ума, единение с божественото и т.н. Ето защо, трябва да се внимаваме на кой автор се доверяваме и понякога да проверяваме и в сутрите все пак.

преди 4 минути, Śūnyatā написа:

Много хора не осъзнават, че освобождението от желанията, само по себе си се явява удоволствие.

Не знам какъв друг пример да дам. 

перфектен е "примера"... - неграмотия отсякъде.. :lol6:Първото изречение просто е бисер... всеки елемент в него е чист, блестящ...

преди 4 минути, Соник написа:

Лошото е, че това определение е дивотия от гледна точка на будизма - спокойствие на ума, единение с божественото и т.н. Ето защо, трябва да се внимаваме на кой автор се доверяваме и понякога да проверяваме и в сутрите все пак.

След като е дивотия = Отиди в тук и свободно го редактирай! Бъди полезен!!! 

Що не го правиш?! Щото там няма модератори, а знаещи. И води спор там!!!

п.п. Примерно, аз без да имам профил там съм правил корекции и въпросната общност не възрази.  

преди 4 минути, Aumii написа:

Например, ако някой ти иска пари назаем, и знаеш, че този човек няма да ти ги върне, и ще ги използва примерно за алкохол, опиати или комар.

При други случаи, ако например помагайки на някого, ти можеш да си създадеш евентуално бъдещи главоболия и чрез тази помощ ще пострадат бъдещите ви отношения с човека който в даден момент ти иска помощ. Така че, отказът понякога е по-добър, отколкото трупането на негативна карма в бъдеще. 😉

Ако не искаш да виждаш някоя негативна личност повече в живота си - дай му пари назаем. 

преди 4 минути, _ramus_ написа:

Първото изречение просто е бисер... всеки елемент в него е чист, блестящ...

Нарича се нирвана. 

• Автор
преди 6 минути, Aumii написа:

Например, ако някой ти иска пари назаем, и знаеш, че този човек няма да ти ги върне, и ще ги използва примерно за алкохол, опиати или комар.

Е, да, определено не бива да се насърчават подобни пороци. Всъщност това, че на някой му се иска нещо, съвсем не означава, че това нещо е много хубаво за него. Никой с всичкия си не би купил пет сладоледа на едно дете, нито би го оставил 12 ч. пред таблета, колкото и да му се иска на детето.

Аз имах предвид, че понякога наистина можем да помогнем на някой, но той просто не иска помощта ни. В такъв случай не бива да настояваме прекалено.

преди 10 минути, Śūnyatā написа:

Ако не искаш да виждаш някоя негативна личност повече в живота си - дай му пари назаем. 

Да, бе да ... :) Веднъж дадеш ли, то той препредава на другарите си и ... да, няма да видиш него, но ще срещнеш негов другар ... :) 

Пари на заем не се дават, а се даряват на този който сметнеш ти за добре! 

• Автор
преди 13 минути, dioib написа:

След като е дивотия = Отиди в тук и свободно го редактирай! Бъди полезен!!! 

Що не го правиш?! Щото там няма модератори, а знаещи. И води спор там!!!

п.п. Примерно, аз без да имам профил там съм правил корекции и въпросната общност не възрази.  

Да, пълно е със знаещи там. Едно време се смеехме на учениците и студентите, че си проверяват нещата в Уикипедия...

Да, пълно е със знаещи там. Едно време се смеехме на учениците и студентите, че си проверяват нещата в Уикипедия...

Е, аз пък се смея на теб ... :) И това лошо ли е?! :) 

• Автор
преди 25 минути, Śūnyatā написа:

Много хора не осъзнават, че освобождението от желанията, само по себе си се явява удоволствие. Не знам какъв друг пример да дам. 

Имах предвид действие, което би дало по-различен резултат, ако го правим "осъзнато", но може би не говореше за това?

Много трудно е да бъде убеден някой, че желанията са източник на страдание, но пък понякога се получава.

преди 1 минута, dioib написа:

Е, аз пък се смея на теб ... :) И това лошо ли е?! :) 

Не, имаш пълното право да го правиш.

преди 3 минути, Соник написа:

Не, имаш пълното право да го правиш.

Дълъг път ще имаш до своята си нирвана. 

Успех!

п.п. Но все как разбрах, че нямаш смелост да си полезен за будизма. 

Имах предвид действие, което би дало по-различен резултат, ако го правим "осъзнато", но може би не говореше за това?

Много трудно е да бъде убеден някой, че желанията са източник на страдание, но пък понякога се получава.

Имах предвид и негативните резултати, те просто не се реализират, ако осъзнаваш последствията. Ако не направиш нещо, откъде ще дойде последствието, като няма действителен акт. 

Правилните действия и т. н от Осмичния път не са фиксирани строго, а зависят от средата, законовите актове на държавата, която обитаваме и множество други фактори. 

Ти имаш ли желание да се преродиш? 

• Автор
преди 4 минути, Śūnyatā написа:

Имах предвид и негативните резултати, те просто не се реализират, ако осъзнаваш последствията. Ако не направиш нещо, откъде ще дойде последствието, като няма действителен акт. 

Правилните действия и т. н от Осмичния път не са фиксирани строго, а зависят от средата, законовите актове на държавата, която обитаваме и множество други фактори. 

Ти имаш ли желание да се преродиш? 

Да, разбира се, ако не направиш нещо, няма да има последствия. От друга страна, бодхисатвите внимават и за мислите си, защото дори и да не се поддадем на някакво желание в момента, може да сбъркаме по-късно, т.е. най-добре изобщо да не ни идват такива желания. :)

Да, абсолютно - и най-правилното нещо може да се окаже крайно неправилно при дадени обстоятелства.

Ами как да ти кажа, аз имам много желания и те неминуемо ще доведат до моето прераждане или поне така казват Буда и просветлените учители и както споменах, аз съм избрал да им вярвам. Целта да се спре прераждането е цел на двете колесници на хинаяна. Бодхисатвите не спират прераждането си, а се научават да го управляват така, че да донесат възможно най-голяма ползва на чувстващите същества. Предполагам, че и в това е цялата работа - ако човек е просто подвластен копнежите си, не би могъл да избере къде да се роди, а ще отиде там, където го завлекат желанията му.

преди 23 минути, dioib написа:

Дълъг път ще имаш до своята си нирвана. 

Успех!

Да, пътят ще е много, много дълъг.

Благодаря!

преди 21 минути, Соник написа:

Да, пътят ще е много, много дълъг.

Благодаря!

Моля, жив и здрав и отново ще се смее след 50 години ... :) четейки какво сме писали тук ...  :) 

п.п. Видаги са ме радвали истинските хора. В действителността определено е по-добре, а за онези ... хмм ... които не са истински, а се себе-заблуждават, че са "върховни" със своите познания и/или знания, то те са като цветя които един професор желае да къса, да къса, но не го прави, а не ги допуска по ближе до знанието. 

Затова и тези индивиди ги връща на поправителен, докато не проумеят, че знанието не е само за специални хора, а за всички. Е, там е смелостта отново да се явиш на изпит, но първо трябва да разбереш смирението. До тогава, един професор може да те направи "вечен студент", но не и знаещ. 

преди 18 минути, Соник написа:

Бодхисатвите не спират прераждането си, а се научават да го управляват така, че да донесат възможно най-голяма ползва на чувстващите същества.

Да, ако Буда бе решил да спре да преподава, а да се потопи веднага в нирвана, то ние нямаше и да сме чували за Четирите Благородни Истини. Той се измъчил, като решил да спасява не всички, а определен тип същества, които да продължат да помагат на тези, които искат да реализират Дхарма в този живот. В такъв смисъл и Буда и ние се прераждаме всеки момент. Накрая Буда преминава в паранирвана. 

преди 3 часа, Śūnyatā написа:

Нарича се нирвана. 

нарича се бабината ти трънкина.

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

Накрая Буда преминава в паранирвана. 

Щото си му светил, като първа дружка, дето сте си пиели дежурното кафе-чайче всяка сутрин. Пък и с многогодишната си практика - сред форума и блога. Друго е да си присвоиш ролята на говорител. Така вярващия преживява фантастиките си като "реални" и - аха, вече са "истина". .

Иначе - си просто лъжец. :)

преди 5 часа, Śūnyatā написа:

Има ли разлика за кармата осъзнато или неосъзнато си извършил действието?

Има и то съществено. Когато човек осъзнава последствията от действията си в пълнота, то резултатът вечв не е плод на невежество или грешка, а преднамерен. Този резулрат всъщност се явява еднозначен с мотивацията. Ако двама души се  стремят към някакъв примерно положителен резултат, то по-осъзнатия ше бъде в по-голяма степен отговорен за последствията. Той разбира значението на тези последствия по-добре. Докато другият, дори и да ги желае, не е напълно наясно със значението им. 

преди 11 часа, Соник написа:

Източник на страдание ,но за мухльовците и слабите ,които не могат да си изпълнят желанията. Примерно един мухльо не може да има красива жена а толкова много я желае- в този случай мухльото страда . Но някой по -умен като мен иска красавица ,дефакто имам желание и рано или късно се получава между нас и тогава желанието ми се превръща в още по голямо щастие . 

То за мухльовци като монаси наистина всички желания са страдания ,защото са непостижими за монасите . Монасите са наказани от Бога и най - интересното при монасите ми е ,че разсъждават върху живота като че ли са изживяли нещата . Това било така ,онова онака и повечето разсъждения  са им пълни глупости ,които си нямат нищо общото с действителността ,като например да се отречеш от мечтите си за да станеш щастлив . Един вид да пропаднеш и да станеш мизерник и изостанал от развитието на света - Това е пътя на мухльовците - да се откажат от желанията си . 

Извинявам се но гледам нещата от моята висота и ми е жал за вас будистите мохамеданите и християните . Само като си спомня ,че и аз бях от тези със смотаната религия и затова се опитвам да ви помогна да се осъзнаете ,ама няма братче в продънена лейка ,колкото и да наливаш си остава куха ...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.