Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За истинското аз

Featured Replies

преди 1 минута, dioib написа:

И ако каже будистът, че само който е превързан към Буда не страда какво правим?! :) 

Не знам дали може да страдаш, ако си привързан към истината и спазването на правилата.

преди 11 минути, dioib написа:

п.п. Докато не си поемат "хляба" в ръцете няма как да не си превързан към децата си. Лелей ... и това било страдание ... :) Нямам думи!!!

Който има деца, се привързва към тях и страда.

Който няма, но желае да има деца, също страда, защото има желания.

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 128,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Само това е начинът - не ги четете и не им отговаряйте! По този начин няма да подхранвате тяхната енергия и няма да бъдете обекти на безкрайните им критики и анализи.

• Реджеп Иведик
    Реджеп Иведик

Каквото сабя покаже. Божи съд. "Безизходни положения няма. От всяко положение има изход, макар и не винаги в желаната посока и непременно встрани от гроба." Богомил Райнов

• Ти откъде разбра? Да не би да си прочел някоя будистка сутра в оригинал та да правиш сравнения?

Публикувани изображения

преди 2 минути, marv написа:

Смях ей

Да, отдавна се смея ... :) 

За другото: Сме също на едно мнение, т.е. всеки си е истинско аз, дори хората с психични проблеми и/или болести си имат такова. 

Но, не споделям, че въображението е свързано с психичното състояние на човека. Не бих си позволил да цитирам един филм (по действителен случай) на база на който водим някаква комуникация в момента. Едва ли не пращаш всички творци в психиатрията. Прощавай, но не е точно така. Поне през моя "крив макарон". 

преди 9 минути, Aumii написа:

Не знам дали може да страдаш, ако си привързан към истината и спазването на правилата.

Няма как да разбереш следното: Може да си извън правилата (законите и/или каноните), но да ни си против тях. 

Няма как един свободен човек да помисли за страдание. Именно това е разликата между човек и добитък. Има свободна воля и при желание прави каквото е решил. Да, то може да не е по закон, канон, правило, но да не е против въпросните. 

Именно тези които в повече четат някаква литература по отношение на духовността стават привързани към чужди идеологии, но то е нормално, защото не всеки може да бъде възпитам от своите родители, а това е следствие, че същите не са били привързани към него, защото са сметнали, че това е страдание. 

:) Повярвай ми, гледам го от смешната страна, че иначе това:

преди 17 минути, Aumii написа:

Който има деца, се привързва към тях и страда.

Който няма, но желае да има деца, също страда, защото има желания.

е "тотална щета" в твоето истинско аз. 

преди 55 минути, dioib написа:

е "тотална щета" в твоето истинско аз. 

Това са фактите, а фактите са истина!

преди 56 минути, dioib написа:

Да, то може да не е по закон, канон, правило, но да не е против въпросните. 

Искаш да кажеш, че може да не си против законите, но пък спокойно можеш да си ги нарушаваш...

• Автор
преди 12 часа, NVJ написа:

Не е задължително човек да преценява.

Самите природни закони могат от само себе си да докажат някои неща.

С извинение за тъпите примери но например:
някой претендира, че със своята практика се е научил да левитира и може да лети, но в действителност не може.
Хвърля се от високо, но закона за земното притегляне е неумолим и следва катастрофа.
Тук за наблюдателите не е необходимо да имат знания или да се доверяват на авторитети, 
за да разберат че нещо не е както трябва.

Примерите са перфектни. В мига, в който имаме достатъчно конкретика, наистина бихме могли да преценим. За съжаление, това се случва сравнително рядко - в повечето случаи хората не се ангажират толкова ясно, за да не се изложат прекалено явно.

Това не е непременно нещо нередно.Да кажем някой учи на нещо. Това може да бъде нещо добро, но може да бъде и някаква глупост.

Първият критерий за учениците трябва да бъде, дали те се научават да постигат същото като учителя.

Учителят само говори с красиви думи ?
Защо не. И учениците му успешно се научават да говорят със същите красиви думи ?
Тогава да, това е успешен по своему учител. Неговите ученици имат "практически достижения" същите като на учителя си,
дори и това да бъде нещо незначително.

Зависи какво претендираме, че преподаваме. Ако си кажем открито, че целта е да се научим да говорим с красиви думи, то наистина няма никакъв проблем.

Ако обаче твърдим, че преподаваме нещо друго, но всъщност умеем единствено да използваме красиви думи, то поне според мен имаме сериозен проблем, тъй като става дума за измама.

Защо да прибързваме с обвинения и пренебрежително отношение ?

1. Важното е, че това са реално наблюдавани резултати.
Телесните проявления трудно могат да бъдат оспорени.

2. Ако се нарече хипнотизиране, следва въпроса: как действа хипнотизирането ?
"хипнотизиране" е само една новоизмислена дума.
Реално може да се окаже, че хипнотизирането действа именно чрез някакво "активиране" на жизнената енергия.

3. Дадох примера с това въздействие, защото то се практикува в същата форма в много школи.
Даже има отделен вид "спонтанен Чигун".

4. А тези укори, че някой може да иска да прибере някой лев не са по същество.
Някой може да е много добър специалист в своята област и да, да иска да "прибере повече пари".
Друг може да бъде абсолютен шарлатан и също да иска да "прибере някой лев".
Друг пък може да не иска да прибере.
Възможни са различни варианти.
Какво общо има това с уменията на човека и защо да прибързваме с обвинения ?

Да ти кажа аз съм съгласен с написаното от теб и особено с частта, че в крайна сметка не е специално лошо да се прибере някой лев, т.е. че написаното от мен звучеше като клевета.

В същото време, все пак държа на мнението си, че да разтърсваш хора по този начин няма връзка с "енергията" и че дори е проява на много лош вкус и в крайна сметка, не доказва по никакъв начин че съответният майстор има умения. Това е личното ми мнение, което се основава на моя опит и нямам нищо против, ако твоето мнение е различно. (между другото гледах и други видеа, включително и семинара в Париж, т.е. не се основавам само на това съвсем кратко видео)

Възприел съм критериите за успешно достижение, приети в един клон на даосизма представен в школата УЛюпай.

За мен лично е важно да има ясно наблюдавани признаци, по които човек може сам да се убеди дали наистина е постигнал нещо реално.

Важно е тези признаци да бъдат такива, че да не могат да бъдат сбъркани.
И да бъде невъзможно човек да си "внушава" или да се заблуждава че е постигнал нещо, а всъщност да не е.

Това се проявява примерно така:
- човек се занимава с някакви упражнения.
- в един момент усеща нещо необичайно.
- следва реакция на учудване - "Я гледай какво чувствам, не очаквах ! Искам да науча какво е това."

Ако човек очаква и се мъчи преднамерено да постигне нещо, може да си внушава или да се заблуждава че усеща или постига нещо.
Но истинския ефект има момент на неочакваност за самия практикуващ.

Как да ти кажа, ако ти се даде дадено упражнение и получиш някакъв ефект, то това, разбира се, е добре. От друга страна, трябва да се види за какво ти служи този ефект и защо всъщност ти е необходим.

Например можеш да вдигаш тежести по определен начин, за да ти нарастват мускулите и да можеш един ден да се явиш на състезание по културизъм. Ако обаче ще ходиш на състезание по бокс например, то тежестите се вдигат по друг начин. С други думи, е важно да си наясно защо искаш този или онзи ефект и каква е крайната цел на цялата работа.

• Автор
преди 5 часа, Aumii написа:

Искаш да кажеш, че може да не си против законите, но пък спокойно можеш да си ги нарушаваш...

Според мен човекът и сам не знае какво иска да каже, но похвалното е, че това ни най-малко не го притеснява. 😂

преди 7 часа, Aumii написа:

Къде са описани тези десет хиляди съвършенства?

Mūlajāta-hṛidayabhūmi-dhyāna-sūtra (The Mahayana Sutra of Mental Contemplation During Earlier Births), Karunika-rāja Prajñāpāramitā sūtra и много други.

преди 12 часа, Śūnyatā написа:

Преди по малко от месец сключих граждански брак с дългогодишната си приятелка и сме щастливи заедно.

Честито!

преди 10 часа, marv написа:

Би ми се искало, ако е възможно, да не ме затрупвате с цитати на този или онзи, мен ме интересува личната мисъл на всеки участник, била тя и преразказ на нечия чужда идея, но поне личния почерк на личното осмисляне да присъства. 🙂

Благодаря предварително за което.

Мило е, че имаш претенции, които държиш да споделиш с участниците в темата, че даже и им благодариш предварително. Как искаш да не е весело? 😂

преди 10 часа, Aumii написа:

Това са фактите, а фактите са истина!

Фактът по своята същност не е истина. 

Примерно: Фактът, че всеки от "трети пол" има аквариум, не означава, че всеки който има аквариум е "трети пол", или да ползвам вулгаризъм?! 

:) О, ай на РеджеП Ага изкъзЪ: Факт и факт не е едно и също ... :) 

И защо преиначаваш казаното от мен по този начин?! 

При религията няма нарушение и наказания. Има простими грехове и такива които са недопустими. Никой не ти пречи да смениш религиозните си схващания или пък да отречеш съществуващите и образуваш своя си религия. Само където трябва да се регистрира в светската власт, за да може някой да носи отговорност.

Та, за кои закони, говориш, при положение, че във всяка религия си има коренно различни такива?!  

преди 1 час, dioib написа:

Та, за кои закони, говориш, при положение, че във всяка религия си има коренно различни такива?!  

Има всеобщи закони. Това са законите на физиката.

Например Третият закон на Нютон - "Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие".

Та, дали вярваш или не вярваш, тези закони във вселената си действат, без да се интересуват от вярата или невярата на хората.

Фактът по своята същност не е истина. 

Юридически се приема, че фактът е синоним на истинност.

Но разбира се, ти си човек, който винаги се опитва да извърта истината и по този начин показваш истинското ти Аз. 🤣

При религията няма нарушение и наказания. Има простими грехове и такива които са недопустими.

При Кармата е същото. Имаш малки прегрешения - наказан си леко. Имаш големи прегрешения - наказанията са по-тежки.

• Автор

За практиката (продължение)

Трябва да практикуваме, докато успеем да поддържаме състояние на спокойствие в действие и в бездействие. Какво имаме предвид? Просто, че когато действаме, по никакъв начин не сме засегнати от оживлението на света, и че по същия начин изобщо не сме привързани към усещането за спокойствие, когато си почиваме.

*

„Метете, пеейки името на Буда Амитабха, и цветът на лотуса ще се разтвори и ще цъфне.“ Тази поговорка ни напомня, че практикуващият трябва да се води от правилното внимание. То ще пречисти и проветри съзнанието ни и като ни отдалечи от лошите мисли, ще позволи на правилните мисли да изобилстват.

*

Приемайте нещата, както дойдат. Нищо не бива да смущава ума на практикуващия. Трябва да се откажем от нашите желания, от всички притежания, които ни привързват към света – дрехи, храна, жилище, кола, а също и от нашите отсъждания и преценки, независимо дали са положителни или отрицателни. Щом се отървем от цялата тази тежест, мъдростта ни ще се появи естествено. Простотата на ума е правилният път.

*

Постоянството е незаменима добродетел, необходима за практиката – няма кратък път за постигане на просветлението. Пеейки името на Буда, ние се научаваме да чистим малко по малко съзнанието си от лошите мисли. Нима е възможно без това да се получат плодовете на практиката и на просветлението?

*

Нашият всекидневен живот е идеалното място, където да практикуваме. Трябва да поддържаме вярата си, да спазваме обетите, които сме поели, да практикуваме и да повтаряме безспир името на Буда. Така един ден просветлението ще дойде естествено и ще видим природата на буда във всички същества.

*

Практикуващият трябва да остава спокоен, където и да се намира, освободен от привързвания и препятствия. Целта на нашата практика е разбирането на истинското ни аз. Ако искаме да напредваме по пътя на истинската Дхарма, трябва да практикуваме самите ние: никой не може да го направи вместо нас. Според старата китайска поговорка само онзи, който е пил от водата, знае дали тя е студена или хладка. Чрез практиката ние ще придобием истински, лични познания.

*

Учете се на добро и го развивайте и игнорирайте злото. Пазете ума си ясен и не забравяйте, че неприятните ситуации ни предоставят най-добрите условия, за да практикуваме толерантността. Целта на практиката не е да се отсъжда кой има право и кой – не. Напротив силата ѝ се състои в това да поддържа нашата неизменна невъзмутимост.

Например когато за последен път прекарате метлата по пода и смятате, че сте приключили, е напълно възможно да дойде някой по-възрастен и по доста неприятен начин да ви обвини, че сте били небрежни. Ако се скарате с него, това ще покаже, че все още изпитвате известно привързване и вашата недостатъчна практика не ви отличава от другите хора. Ако, напротив, отговорът ви към по-възрастния човек, е просто да вземете метлата си и да изметете отново там, където той смята, че има още прах, то само тогава практикувате както трябва.

*

Толерантността е най-важна. Ако можем да практикуваме, без да губим толерантността си, ние ще можем, където и да се намираме, да развълнуваме и трогнем хората, които срещаме. Толерантността е майка на многобройни добродетели и може също да ограничи гнева и завистта. Всички хора ще са щастливи да срещнат такъв практикуващ и той ще е способен да ги привлече към практиката.

Затова бъдете толерантни! Това е коренът на практиката. Без толерантност вие сте монаси само на външен вид: в такъв случай не си въобразявайте, че онова, което правите, е правилно! Ако не сте свободни от илюзиите, които пречат на нашето разбиране за истинското аз, толерантността ще бъде недостъпна за вас.

*

Практиката е вътрешна. Тя не е външно упражнение и трябва да бъде следвана, докато намерим в себе си спокойствието. Не практикуваме, както трябва, ако се привързваме към външните неща. Интроспекцията е необходим аспект на практиката, като чрез нея трябва да си дадем сметка, че не сме особено важни. Такава е истинската практика.

Освен това практиката се състои в култивиране на любезността и състраданието. По тази причина практикуващите често имат приветлив поглед, който им позволява да привличат хората и да ги насърчават да практикуват заедно с тях. Ако някой постигне просветлението, хората около него ще получат определени ползи и ще изпитат желание да практикуват като него и под негово ръководство.

*

Целта на практиката е да се постигне мъдростта и да се култивират кармични заслуги. Необходимо е, доколкото е възможно, да се помага на другите и да се поддържат добри отношения с тях. Тогава ще получим мъдростта и кармичните ползи. Практиката се състои в култивирането на тези два аспекта, които ще се появят с течение на времето. Тогава просветлението ще дойде подобно на зрял плод.

Източник: https://www.vraicoeur.org/bg/текстове/мислите-на-един-просветлен-учител/за-практиката-продължение/

(от учителя Гуан Цин)

И каква е разликата със "Свидетели на Йехова"?!?

Или пък с "Харе Кришна"?!? - "На почти всички от нас през последните десетилетия се е случвало да срещнем по улиците или площадите хора с обръснати глави, облечени в екзотични „дрехи“, които пеят и танцуват, повтаряйки постоянно една и съща фраза и призовайки един „бог“ - след като заместиш последната думичка с "буда амитабха"

преди 3 часа, Соник написа:

Трябва да се откажем от нашите желания, от всички притежания, които ни привързват към света – дрехи, храна, жилище, кола, ...

Дай адрес да дойда да подпишем едно договорче за дарение на жилището и колата ти!!! Или ти си оторизиран от "буда" в "организацията" за това, понеже имаш

преди 3 часа, Соник написа:

приветлив поглед, който им позволява да привличат хората и да ги насърчават да ...

даряват?

преди 11 часа, Aumii написа:

Например Третият закон на Нютон - "Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие".

На база това я ми сподели какво става, ако едно абсолютно тяло се сблъска с едно абсолютно еластично тяло? :) 

Все пак се почва с първия закон. :) Или не знаеш, че при никакво външно въздействие не може да има ответна реакция. :) И като се сблъскаш с невежа, то не винаги от въпросния става мъдър. :) 

Сега, какво ще си мерим бързината на мисленето ли?! :)  

Факт е, че може да нямаш голяма маса, но да имаш доволно ускорение и определено: "Минавам през тебе ... но не бавно" ... :) Определено няма да имаш време да реагираш ... :) 

п.п. Бъди щастлива и не се занимавай със законите. Не ги познаваш. :) 

преди 15 минути, dioib написа:

На база това я ми сподели какво става, ако едно абсолютно тяло се сблъска с едно абсолютно еластично тяло? :) 

Все пак се почва с първия закон. :) Или не знаеш, че при никакво външно въздействие не може да има ответна реакция. :) И като се сблъскаш с невежа, то не винаги от въпросния става мъдър. :) 

Сега, какво ще си мерим бързината на мисленето ли?! :)  

Факт е, че може да нямаш голяма маса, но да имаш доволно ускорение и определено: "Минавам през тебе ... но не бавно" ... :) Определено няма да имаш време да реагираш ... :) 

п.п. Бъди щастлива и не се занимавай със законите. Не ги познаваш. :) 

Нима мислиш, че с осем емотикона, можеш да противоречиш на законите?!

:D

преди 6 часа, Соник написа:

Трябва да се откажем от нашите желания, от всички притежания, които ни привързват към света – дрехи, храна, жилище, кола, а също и от нашите отсъждания и преценки, независимо дали са положителни или отрицателни. Щом се отървем от цялата тази тежест, мъдростта ни ще се появи естествено. Простотата на ума е правилният път.

Тук не съм съгласна с въпросният учител!

Ако се откажем от всички тези притежания, това в никакъв случай не означава, че непременно ще придобием мъдрост. Но пък ще останем гладни, бедни и зависими. 

В Индия е пълно с мизерстващи хора живеещи в ужасни условия ... Нима мислиш, че всички те са постигнали мъдрост или просветление?!

Би ли желал ти или учителят  Гуан Цин, да сте на тяхно място?

1024px-Jakarta_slumhome_2.jpg

Недосегаемите - наказани за тежки грехове от минали прераждания - Любопитно  | Vesti.bg

преди 7 минути, Aumii написа:

Нима мислиш, че с осем емотикона, можеш да противоречиш на законите?!

:D

Елементарно е: Законите на физика не играят роля в религията. :) Нито във взаимоотношенията между хората. :) 

преди 3 минути, dioib написа:

Елементарно е: Законите на физика не играят роля в религията. :) Нито във взаимоотношенията между хората. :) 

Напълно погрешно. Няма място, където да не важат законите на физиката.

преди 4 минути, Aumii написа:

Напълно погрешно. Няма място, където да не важат законите на физиката.

Напротив, показва твоето невежество, но за какво ти е това място?! :) 

на 15.07.2021 г. в 12:49, Śūnyatā написа:

Животните се преследват, конкурират, бият за да се размножават и се изяждат взаимно. 

сигурен ли си че знаеш как е "при животните"? Защото това за пореден път е лъжа, нагласена да е удобна за ползване когато ти е нужно. Играеш си с патерички... но така са сакатите хора, които много напират да се преживеят заедно с тия, дето "имат крака" и ги тренират.

За какво не си бленувал досега? Какво ли не си предложил за личния си образ - като описание - от "оттеглянето за медитации", до различни изцепки по сякаш 'безкрайните години" на реденето на лични фантазии.  :)

И накрая - будисти били когато хората били щастливи. Браво бе - най-щастливите са... някъде само сред фантазиите ти.

на 15.07.2021 г. в 12:49, Śūnyatā написа:

Бъди щастлив и ти, нищо не ти пречи. 

не ме интересува да съм щастлив. Нито ти ми пречиш, нито който и да е друг, освен мен самия. Когато видях това изгубих въобще мерака 'да съм щастлив', защото вече не ми е интересно да съм. От тия преживявания се излиза, влиза, пак излиза, пак влиза... И нищо. Нищо и никакво - едно безкрайно менкане, желано и мечтано само за преживяващи фантазьори някъде сред тяхната си вечна неудовлетвореност. Демек - като твоята. 

Бил съм щастлив, ти ще си щастлив преходно... без да е ясно докога. Нищо особено не е 'да си щастлив' - това може да е блян само за нещастни дечица, дето да мечтаят да си получат 'подаръка' от дядо Коледа, като отгоре на всичко е въпрос само на преходна мозъчна химия.

Там откъдето аз се връщам, ти натам си тръгнал. :)  Освен това - как мислиш това първия ли "брак" ти е дето да 'сключваш'? Ами 'двете деца" от чий брак са - от твой ли или от на 'благоверната приятелка', дето вече ти е и "съпруга" :) Разбира се - ако въобще се приемат версиите дето пляскаш сред форума. А при наличието на толкова лъжи... и изписването на мечтани блянове... са само за тия, дето се лайкват.

Освен всичко - как мислиш - съпружеските ти обязаности дали ще съвпаднат с 'будистките фантазии'? Щото по тая линия текат известни процеси... в посока, която няма да ти хареса. Въобще - радвай се на 'семейното щастие', докато още можеш и си го внушаваш . Хванал си 'последния влак', щото идат едни годинки... и посоки, дето "преражданията' не са особено силни за "спасителен пояс" ... Но всяко нещо с времето си.

на 15.07.2021 г. в 15:18, kipen написа:

Човека изобщо не парадираше с това което може

Но за сметка на това "младежите" доста са впечатлени. Именно - младежът, който още носи фантазиите си маскирани като мистицизъм.

Онзи "младеж" дали се замисли някъде дали въпросните изнесени "резултати' са от "биотокове"? Нали се сещаш - преди същите години някои обикаляхме по тия "кръгове", Пловдив беше основен град за много от тях, вкл и първата българска "лаборатория за нетрадиционни науки".  :) След многото трансформации елитът на тия, в Пловдив, се събираше в офиса ми повече от 6 години - веднъж месечно. ТУ в София направо натискаше цяла катедра да си организират... вкл и с няколко преподаватели...

Изнасяли сме тв-предавания ( 2 на брой) с някои от "онези хора тогава" - по тяхна покана, а нямах още 30 години. Тях вече ги няма на този свят , и аз ще си замина по реда си, когато дойде - но нищо от тогавашното вече не е налице. Нищо - вкл и мита за 'биотоковете'. А ти го носиш още тоя мит. Може би защото "младежките' фантазии са силни... и сякаш 'вечни' за някои хора които не смеят да ги пуснат.

преди 2 часа, Aumii написа:

Няма място, където да не важат законите на физиката.

При теб и главицата ти - никаква физика не може да оправи отрицателното АйКю. Бот на подрастващи ученици, в упражнения по "информационни технологии", ще пляска същите клишенца.

преди 1 час, _ramus_ написа:

защото вече не ми е интересно да съм

Няма начин. Това е смърт. Нирвана без остатък. Папагалиш прочетено. Това ако е истина, не само си мъртъв, но няма да се преродиш повече. А ти си го написал, значи поне към момента на писане си бил жив.

Какво пише Гьоте ?

– Но кажеш ли "О, сладък миг поспри..." 

Мефистофел

преди 1 час, _ramus_ написа:

Освен всичко - как мислиш - съпружеските ти обязаности дали ще съвпаднат с 'будистките фантазии'

Остави  на мира жена му, децата му, приятелката и други му близки.Подобни неща от личната сфера не е добра идея да се коментират.

• Автор
преди 6 часа, Aumii написа:

Тук не съм съгласна с въпросният учител!

Ако се откажем от всички тези притежания, това в никакъв случай не означава, че непременно ще придобием мъдрост. Но пък ще останем гладни, бедни и зависими. 

В Индия е пълно с мизерстващи хора живеещи в ужасни условия ... Нима мислиш, че всички те са постигнали мъдрост или просветление?!

Би ли желал ти или учителят  Гуан Цин, да сте на тяхно място?

1024px-Jakarta_slumhome_2.jpg

Недосегаемите - наказани за тежки грехове от минали прераждания - Любопитно  | Vesti.bg

Всъщност трябва да се разбере какво точно се има предвид с "Трябва да се откажем от нашите желания, от всички притежания, които ни привързват към света – дрехи, храна, жилище, кола, а също и от нашите отсъждания и преценки, независимо дали са положителни или отрицателни. Щом се отървем от цялата тази тежест, мъдростта ни ще се появи естествено. Простотата на ума е правилният път."

Първо, нека поставим контекста: в случая монах говори пред монаси.

Второ, не бива да се разбира буквално, че изобщо се отказваме от храна и дрехи, т.е. ходим голи поне докато не умрем от глад, което ще настъпи доста бързо. Дори монасите трябва да се облекат и да се нахранят все пак, а и Буда очаква от нас да се грижим за телата си.

В същото време, ако вместо да се задоволим с обикновени дрехи, които ни позволяват да водим нормален живот, непрекъснато се опитваме да си купим колкото се може по-"лъскави" дрехи, с които да "изпъкнем", то определено не следваме учението на Буда. По същия начин, е съвсем добре да се нахраним, но ако се окаже, че се храним само с най-изискана кухня и се мръщим на нещо по-обикновено, то пак не сме на прав път. По същия начин няма нищо лошо да имаме кола, с която да закараме например децата си на училище, макар че ако има уреден обществен транспорт, може да се задоволим и с него. От друга страна, ако мечтата на живота ни е червено ферари, за да смаем останалите, то пак нещо не е наред.

А какво да кажем за снимките, които си публикувала? Нима тези хора имат избор? Да не би те сами да са избрали да живеят по този начин? В този смисъл е излишно да им приписваме някаква специална мъдрост. Всъщност в будизма се казва, че всичко това е продукт на кармата на съществото и за да се окаже в подобна ситуация, то не е проявявало достатъчно щедрост в предишните си животи, а може би и е извършило някои от отрицателните действия. В същото време, може и между тях да има мъдреци - всичко е възможно и не би трябвало да имаме предразсъдъци и да се отнасяме лошо и с пренебрежение към някой само защото е беден.

преди 4 часа, Соник написа:

От друга страна, ако мечтата на живота ни е червено ферари, за да смаем останалите, то пак нещо не е наред.

Този фарс го гледаме по телевизора. Че и Ники Василев предложи...

Не се нахраниха

преди 5 часа, Соник написа:

Нима тези хора имат избор?

Принципа е: Никой няма избор, но всеки може да реши да живее по-добре. 

Останалото за кармата е лъжа. Ако наистина в будизма това е истина, то той не само е архаичен, а и направо жалък. 

Първо, нека поставим контекста: в случая монах говори пред монаси.

Ако това се отнася за тези, които искат да станат монаси, е естествено да се откажат от всички тези неща. Няма как монах да има каквито и да е притежания, дори и светски дрехи.

А какво да кажем за снимките, които си публикувала? Нима тези хора имат избор? Да не би те сами да са избрали да живеят по този начин? В този смисъл е излишно да им приписваме някаква специална мъдрост. Всъщност в будизма се казва, че всичко това е продукт на кармата на съществото

Да, приема се, че това е продукт и следствие на Кармата.

Но ако Кармата на някои същества е да се родят и живеят по подобен начин, трябва ли съзнателно всички същества, които не живеят по този начин, да заклеймят всички притежания и по-добрият живот, даден им от Кармата, за да се поставят на мястото на съществата към които Кармата не е била благосклонна?

В същото време, ако вместо да се задоволим с обикновени дрехи, които ни позволяват да водим нормален живот, непрекъснато се опитваме да си купим колкото се може по-"лъскави" дрехи, с които да "изпъкнем", то определено не следваме учението на Буда. По същия начин, е съвсем добре да се нахраним, но ако се окаже, че се храним само с най-изискана кухня и се мръщим на нещо по-обикновено, то пак не сме на прав път. По същия начин няма нищо лошо да имаме кола, с която да закараме например децата си на училище, макар че ако има уреден обществен транспорт, може да се задоволим и с него. От друга страна, ако мечтата на живота ни е червено ферари, за да смаем останалите, то пак нещо не е наред.

Всъщност, не мисля, че проблемът е в хубавите дрехи, хубавата храна, хубавата къща, хубавите коли.

По-важно е нашето отношение към всички тези неща и дали сме обсебени от материалното.

преди 1 час, leotroph написа:

Принципа е: Никой няма избор, но всеки може да реши да живее по-добре. 

Останалото за кармата е лъжа. Ако наистина в будизма това е истина, то той не само е архаичен, а и направо жалък. 

Кармата се обяснява със взаимната зависимост, а не че има същество, което регулира процеса. Ако майка ти баща ти са бедни цигани, ти какакъв ще си, бял и богат - невъзможно. 

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Пратитясамутпада

• Автор
преди 1 час, Aumii написа:

Да, приема се, че това е продукт и следствие на Кармата.

Но ако Кармата на някои същества е да се родят и живеят по подобен начин, трябва ли съзнателно всички същества, които не живеят по този начин, да заклеймят всички притежания и по-добрият живот, даден им от Кармата, за да се поставят на мястото на съществата към които Кармата не е била благосклонна?

По принцип е много добре човек да се поставя на мястото на другите, за да не се докара дотам, че като се оплачат, че нямат хляб, той съвсем сериозно да им предложи да ядат козунак, тъй като не може да си представи какво е да си гладен.

В същото време, не е особено добре да се "заклеймява" каквото и да било, но пък ако някой например яде по една торта на ден и в същото време ни обяснява, че пази диета за отслабване, имаме право да се усъмним в думите му.

В този смисъл, ако някой твърди, че практикува будизма, но усилията му очевидно са насочени към трупане на богатство и слава, то можем спокойно да кажем, че лъже.

преди 1 час, Aumii написа:

Всъщност, не мисля, че проблемът е в хубавите дрехи, хубавата храна, хубавата къща, хубавите коли.

По-важно е нашето отношение към всички тези неща и дали сме обсебени от материалното.

Зависи. Ако някой си вземе последен модел мерцедес или дори няколко много скъпи коли, то аз лично не бих му повярвал, като ми каже, че той всъщност не е привързан към хубавите коли. Аз и на себе си не бих повярвал, ако твърдя такива неща и бих допуснал, че съм изпаднал в самозаблуда.

преди 8 минути, Соник написа:

ако някой твърди, че практикува будизма,

В този форум, мисля, че само ти и Шунята  твърдите, че практикувате Будизъм.

Но дори и вие не можете да се откажете напълно от всичко материално. 

Да имаш спокоен живот без лишения, да можеш да си плащаш сметките за електричество, вода, интернет. Да ползваш компютър и да имаш що-годе добра храна. Да не говорим, че ви трябват и средства за пътуване.

Да не говорим, че ако имате деца, би трябвало да имате пари, за да им купувате дрехи, учебници и други неща от първа необходимост. А също така, ваше задължение ще бъде да им осигурите някакво добро съществуване без лишения от най-необходимите и нужни неща.

преди 8 минути, Соник написа:

По принцип е много добре човек да се поставя на мястото на другите

Да, добре е да се поставиш дори и за миг на мястото на хората от гетата и копторите, за да не поискаш никога да бъдеш на тяхно място.

Това ще бъде стимул да трупаш добра Карма.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.