Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

преди 1 минута, PigMan9 написа:

Какво съм казвал?

Пак ли забрави какво си лъгал троле копейков :hit:

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,7m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

преди 8 минути, PigMan9 написа:

Образователната система падна заедно със социализма.

Още не мога да спя от това че махнаха предмета за комунизма и ръководната роля на партията. Ето затова сега ги хейтя - защото не са ми го преподавали отдавна. Друго си е да знаеш че само КомПартията може да те води като овца в този живот, и че около тебе е пълно с врагове. ХМ... ама чакай това не е ли твоята теза? Значи може би все още има такъв наратив /партия.....

преди 1 минута, kosyo написа:

Друго си е да знаеш че само КомПартията може да те води като овца

За смотани като него партията ги води до гроб. Ей го на пенсионер 24/7 зад компа възхвалява партията и Расия срещу някоя стотинка.

преди 5 минути, Coco1 написа:

Пак ли забрави какво си лъгал троле копейков :hit:

Научи се да комуникираш правилно. Не ме наричай "троле копейкин", тъй като не съм такъв. Ако имаш нещо конкретно за казване, кажи го.

преди 4 минути, PigMan9 написа:

Научи се да комуникираш правилно. Не ме наричай "троле копейкин", тъй като не съм такъв. Ако имаш нещо конкретно за казване, кажи го.

Дядка-трол-копейков не ти дадоха гинкобилобата днес и забрави какви глупости си писал. Партията разчита на такива като тебе а ти я излагаш. Не бил ходил в Расия пък сега бил ходил. :hit: Много си зле.

преди 8 минути, BANKATA написа:

Накратко....човек живее така както си го направи сам.

Ако чакаш държавата да ти увеличава заплатата ще има да чакаш.

Утре ако остана без дом и работа ще знам че проблема е в мен, не в някой друг. 

В момента пазара на труда е "жаден" за всякакви кадри.

Ако не съумееш да се възползваш то проблема си е твой.

Грешиш. Това си го казвал много пъти, а то не е вярно.

Държавата и живота на хората са такива каквито политиците ги направят. Политиците имат контрол върху държавата и икономиката - а не ние. Как може ние да сме виновни за състоянието на държавата, ако НЕ ние извършихме приватизацията и ликвидацията (деиндустриализацията)?

Дали ще се вдигне заплата или не - това го решават политиците, а не ние.

Както виждаш, те имат контрола и решават какво да се случва - в тях е хляба и ножа. Ние сме просто едни потърпевши на техните действия.

Пазара на труда иска кадри... а, парички дава ли? Или само иска работна ръка, без да дава нормални заплати?

преди 1 минута, PigMan9 написа:

Дали ще се вдигне заплата или не - това го решават политиците, а не ние.

TOTALLY WRONG!!!!!! Ръководната роля на държаата беше по соц-а . Още ги помня тия работи ей, нищо че го мразех предмета.

Пример истински- заплата на ИТ - висок клас тук 700 лева (примерно - нормално за пазара тук).. Идва голяма компания и предлага 2-но(беше една от първите). Присъствал съм на едни разговори на която казаха че те ще оберат хората от където намерят. Тогавашния шеф не че не можеше да ги даде ама не вярваше и 6 месеца по късно всички сме на ново място в комплект. Политиците в случая даваха пари на "старата компания" но собственика си ги задържаше за себе си....

Политиците нямат работа да определят никакви заплати.. Това си е пазарен процес - поне не и в текущия ни строй. В Соца по който милееш- да. И понеже сега ще ми скочих с разни локални примери - да знам за такива . Но те са от тип феодални господари и много ще се раздвам когато им избягат хората.

преди 5 минути, kosyo написа:

олитиците нямат работа да определят никакви заплати.. Това си е пазарен процес - поне не и в текущия ни строй. В Соца по който милееш- да

Още му определят по-колко да му дават на ден да копипейства безмислици. 

преди 4 минути, kosyo написа:

TOTALLY WRONG!!!!!! Ръководната роля на държаата беше по соц-а . Още ги помня тия работи ей, нищо че го мразех предмета.

Пример истински- заплата на ИТ - висок клас тук 700 лева (примерно - нормално за пазара тук).. Идва голяма компания и предлага 2-но(беше една от първите). Присъствал съм на едни разговори на която казаха че те ще оберат хората от където намерят. Тогавашния шеф не че не можеше да ги даде ама не вярваше и 6 месеца по късно всички сме на ново място в комплект. Политиците в случая даваха пари на "старата компания" но собственика си ги задържаше за себе си....

Политиците нямат работа да определят никакви заплати.. Това си е пазарен процес - поне не и в текущия ни строй. В Соца по който милееш- да. И понеже сега ще ми скочих с разни локални примери - да знам за такива . Но те са от тип феодални господари и много ще се раздвам когато им избягат хората.

Капиталистическите корпорации ги интересува да правят пари, а не да дават пари. Техния интерес е заплатата да ти е колкото се може по-ниска, докато работиш колкото се може повече. Ако политиците не прокарат закон, който вдига минималната заплата, корпорацията няма да ти я вдигне. Да ти я вдигнея то първо тя трябва да бъде задължена със закон да ти я вдигне; няма да ти я вдигне доброволно.

Да, има случаи, където дадена компания предлага по-високи заплати с цел привличане на работна ръка. Това се прави когато се търси дадена работна ръка, за която има дефицит. В момента, в който дефицита е запълнен, заплатите спират да се вдигат.

Помниш ли какво беше положението с програмистите в България преди години? Даваха се ОГРОМНИ заплати, само и само да се привлекат хора в новата индустрия. В момента, в който пазара на труда се насити и вече имаше много компании, а не само няколко (монопол), всичките тези огромни суми спряха да се предлагат. В момента програмистите пак са добре платени, но не става въпрос за хиляди и хиляди левове лесни пари, както беше преди години.

SNtN1MR.png

mqhUXdR.png

pRUdCad.png

Виж какво пише в последното изображение, където е обградено в червено. Тази експлоатация е най-силно изразена в САЩ, където икономическото положение на хората е много лошо, въпреки че Америка е най-богатата държава. Америка е най-богатата държава, но до икономиката имат достъп само елитите - оттам нататък, на пролетариата се дават само трохи. Америка е най-добрия пример за капиталистическа плутокрация, при която цялата държава се контролира от корпорации, които изцеждат и консумират всичко, до което се докопат, включително и труда на хората. Те така и не вдигат заплатите на хората. Вдигат изискванията за работа, работата става все повече и повече, но заплатите не се вдигат. Такова е положението и в България - заплатите се вдигат с няколко левчета - 10-15 левчета, което почти се занулява от инфлацията, която надхвърля 100% при някои индивидуални продукти. Примерно, ако едно нещо е 1 лев, и стане 2 лева, инфлацията е 100%. Хората бъркат средната инфлация с индивидуалната инфлация. Първия вид инфлация се отнася за държавата - втория вид инфлация се отнася за хората. Хората са индивиди, н държави - затова трябва да гледат индивидуалната инфлация.

преди 26 минути, PigMan9 написа:

Капиталистическите корпорации ги интересува да правят пари, а не да дават пари. Техния интерес е заплатата да ти е колкото се може по-ниска, докато работиш колкото се може повече. Ако политиците не прокарат закон, който вдига минималната заплата, корпорацията няма да ти я вдигне. Да ти я вдигнея то първо тя трябва да бъде задължена със закон да ти я вдигне; няма да ти я вдигне доброволно.

Да, има случаи, където дадена компания предлага по-високи заплати с цел привличане на работна ръка. Това се прави когато се търси дадена работна ръка, за която има дефицит. В момента, в който дефицита е запълнен, заплатите спират да се вдигат.

Помниш ли какво беше положението с програмистите в България преди години? Даваха се ОГРОМНИ заплати, само и само да се привлекат хора в новата индустрия. В момента, в който пазара на труда се насити и вече имаше много компании, а не само няколко (монопол), всичките тези огромни суми спряха да се предлагат. В момента програмистите пак са добре платени, но не става въпрос за хиляди и хиляди левове лесни пари, както беше преди години.

SNtN1MR.png

mqhUXdR.png

pRUdCad.png

Виж какво пише в последното изображение, където е обградено в червено. Тази експлоатация е най-силно изразена в САЩ, където икономическото положение на хората е много лошо, въпреки че Америка е най-богатата държава. Америка е най-богатата държава, но до икономиката имат достъп само елитите - оттам нататък, на пролетариата се дават само трохи. Америка е най-добрия пример за капиталистическа плутокрация, при която цялата държава се контролира от корпорации, които изцеждат и консумират всичко, до което се докопат, включително и труда на хората. Те така и не вдигат заплатите на хората. Вдигат изискванията за работа, работата става все повече и повече, но заплатите не се вдигат. Такова е положението и в България - заплатите се вдигат с няколко левчета - 10-15 левчета, което почти се занулява от инфлацията, която надхвърля 100% при някои индивидуални продукти. Примерно, ако едно нещо е 1 лев, и стане 2 лева, инфлацията е 100%. Хората бъркат средната инфлация с индивидуалната инфлация. Първия вид инфлация се отнася за държавата - втория вид инфлация се отнася за хората. Хората са индивиди, н държави - затова трябва да гледат индивидуалната инфлация.

Спри да се излагаш.. Значи на мен не са ми вдигали заплатата, не са ми давали премии, акции и други благинки.  В момента има огромен ама огромен дефицит на хора че се набират от където сварят. Ако имаш желание да смениш професията мога да ти помогна - само желание за работа се иска. Няма лесни пари никъде обаче. Специално в бранша нешата се сменят на 3-4 години кардинално - изпуснеш ли един цикъл - довиждане нищо не става от теб. Отделно че може се организират курсове  (много скъпи) за да се учат нови неща.  Тотален гмеж ти е в главата  - пак лошата Америка ти е в устата.... Познати с които съм говорил в момента който чуят БГ фирма и директно отказват, имаше шанс да получим поддръжка на фирма с клонове тук - всички настръхнаха. Защо като са толкова лоши е това отношение - явно ще трябва и закон за добро отношение към BG фирми или някой ГОС стандарт - не ISO ....

Това че в Америка имали достъп само елитите до икономиката ще го кажа на един приятел дето замина само преди години и гледам в момента има 2 фирми на негово име там и 2-те успешни и на една българка дето прибра едни жени от фалирал завод тук , направи едно цехче тук  и слагаше последно едни неща в централа на Епъл :) и казината на Лас Вегас

преди 56 минути, kosyo написа:

Политиците нямат работа да определят никакви заплати..

Директно не, но от управлението на държавата и от нивата на корупция зависи стандарта на живот.

Всяка суверенна държава е богата. Дали хората ще живеят добре, зависи от разпределението на националното богатство.

Нивата на корупция и разпределението на националното богатство зависят от духовната зрялост на управляващия елит.

На бизнеса работата му е да се конкурира и да се нагажда. Заплатите, условията за бизнес и конкурентната среда зависят от политиците.

преди 16 минути, kosyo написа:

Спри да се излагаш..

Не се излагам.

преди 16 минути, kosyo написа:

Значи на мен не са ми вдигали заплатата, не са ми давали премии, акции и други благинки.

Не съм казал такова нещо. Казах, че количеството възнаграждение не е рационално и не отговаря на количеството положен труд. Извинявай, но не е рационално да се дават 710лв на някой, който работи по 12 часа като охрана, касиер, шофьор, рецепционист, или каквото и да е. 710лв нямат никаква стойност; едно пълнене на една малка пазарска кошница е поне 100 лева. Като пратиш тока и водата, ти остават към 500 лева. Как можеш да живееш с такива пари? Как се живее с такива пари?

преди 18 минути, kosyo написа:

В момента има огромен ама огромен дефицит на хора че се набират от където сварят.

Къде ги търсят тези хора?

преди 18 минути, kosyo написа:

Ако имаш желание да смениш професията мога да ти помогна - само желание за работа се иска.

Аз работа имам и не я заменям с друга работа. Моята работа е просто седене и лежане по столове, дивани, фотьойли, докато играя Brawl Stars на телефона и водя политически дебати в този форум и още няколко чуждестранни форуми. Проблема е, че не съм доволен от заплащането, тъй като е малко. Заплатата ми варира между 800-1200/1250 лева, като е най-висока през лятото и най-ниска през зимния сезон. Два дена работя, два дена почивам. Дневна смяна, нощна смяна - два дена почивка.

Като правя лоши коментари по адрес на заплатите и икономиката, мисля за себе си, близките ми и всички хора в държавата и по света. Аз съм добър човек и алтруист - мисля за себе си, но и за другите хора (не само за себе си). Разбирам от икономика и политика, и знам че нещата могат да бъдат много по-добре, хората да нямат проблеми и всичко да е наред. За да се постигне това, са нужни определени морални, идеологически и политически промени. 

Дали имам желание за работа? Това зависи от заплащането. Колкото по-голяма е заплатата, толкова по-голямо е човешкото желание за работа. Желанието зависи от заплатата.

преди 25 минути, kosyo написа:

Специално в бранша нешата се сменят на 3-4 години кардинално - изпуснеш ли един цикъл - довиждане нищо не става от теб.

Какъв е този бранш? И защо се сменят хората на 3-4 години?

преди 25 минути, kosyo написа:

Това че в Америка имали достъп само елитите до икономиката ще го кажа на един приятел дето замина само преди години и гледам в момента има 2 фирми на негово име там и 2-те успешни и на една българка дето прибра едни жени от фалирал завод тук , направи едно цехче тук  и слагаше последно едни неща в централа на Епъл :) и казината на Лас Вегас

Просто защото един човек успява, не означава, че всички ще успеят. Джеф Безос също е в Америка и е милиардер. Всички американци ли са милиардери просто защото един американец е милиардер?

преди 2 минути, Реджеп Иведик написа:

Директно не, но от управлението на държавата и от нивата на корупция зависи стандарта на живот.

Всяка суверенна държава е богата. Дали хората ще живеят добре, зависи от разпределението на националното богатство.

Нивата на корупция и разпределението на националното богатство зависят от духовната зрялост на управляващия елит.

На бизнеса работата му е да се конкурира и да се нагажда. Заплатите, условията за бизнес и конкурентната среда, зависят от политиците.

Веднъж да кажеш нещо вярно и смислено.

Да, от законодателствата, които политиците прокарват, зависи икономиката и бизнеса.

преди 4 часа, maxthon написа:

Както казах броиш следващите въпни и като прескочиш цифрата 4 пак погледни снимките, които ме караш да гледам и си спомни какво съм ти казал.

Цифрата вече е 1. Има доста градове частично или изцяло без ток. Имаме и попадение на ракета от ЗРК на Украйна в жилищна сграда, която несъмнено ще бъде представена за руска (гадните поляци развалиха миналия път сценария).

преди 2 часа, PigMan9 написа:

Постоянно пиша верни и смислени неща.

Не разбираш какво пиша, ако е нещо засягащо Расссия, щото ватата в главата ти пречи.

С огромно мнозинство Европейският парламент обяви Русия за страна спонсор на тероризма и държава, ползваща терористични практики. Частната милиция "Вагнер" на Пригожин, "готвача на Путин", е вече в списъка на терористичните организации редом с "Ал-Кайда" и "Ислямска държава".

https://scontent.fsof11-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/316941858_1455163758224351_8732929018691254032_n.png?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=cb0fVMDaHMgAX-_y1jc&_nc_ht=scontent.fsof11-1.fna&oh=00_AfCXF5iLpc0iC9BuwQZHC0KIVeTOwk1j-Ik7nc9iKNKrQw&oe=6383663B

Само не ми е ясно поддръжниците на режима тук как ще се брандират. Идеи?

преди 10 минути, Реджеп Иведик написа:

Постоянно пиша верни и смислени неща.

В предвид, че имаш твърде избирателна памет е напълно възможно и да си прав. Верните и смислените неща може би ти се броят на пръстите на една ръка. Не е трудно да се забравят.

преди 2 часа, PigMan9 написа:

Не се излагам.

Не съм казал такова нещо. Казах, че количеството възнаграждение не е рационално и не отговаря на количеството положен труд. Извинявай, но не е рационално да се дават 710лв на някой, който работи по 12 часа като охрана, касиер, шофьор, рецепционист, или каквото и да е. 710лв нямат никаква стойност; едно пълнене на една малка пазарска кошница е поне 100 лева. Като пратиш тока и водата, ти остават към 500 лева. Как можеш да живееш с такива пари? Как се живее с такива пари?

Къде ги търсят тези хора?

Аз работа имам и не я заменям с друга работа. Моята работа е просто седене и лежане по столове, дивани, фотьойли, докато играя Brawl Stars на телефона и водя политически дебати в този форум и още няколко чуждестранни форуми. Проблема е, че не съм доволен от заплащането, тъй като е малко. Заплатата ми варира между 800-1200/1250 лева, като е най-висока през лятото и най-ниска през зимния сезон. Два дена работя, два дена почивам. Дневна смяна, нощна смяна - два дена почивка.

Като правя лоши коментари по адрес на заплатите и икономиката, мисля за себе си, близките ми и всички хора в държавата и по света. Аз съм добър човек и алтруист - мисля за себе си, но и за другите хора (не само за себе си). Разбирам от икономика и политика, и знам че нещата могат да бъдат много по-добре, хората да нямат проблеми и всичко да е наред. За да се постигне това, са нужни определени морални, идеологически и политически промени. 

Дали имам желание за работа? Това зависи от заплащането. Колкото по-голяма е заплатата, толкова по-голямо е човешкото желание за работа. Желанието зависи от заплатата.

Какъв е този бранш? И защо се сменят хората на 3-4 години?

Просто защото един човек успява, не означава, че всички ще успеят. Джеф Безос също е в Америка и е милиардер. Всички американци ли са милиардери просто защото един американец е милиардер?

Да, от законодателствата, които политиците прокарват, зависи икономиката и бизнеса.

Стани работодател и давай на работниците си колкото сметнеш за добре.

Никой никого не държи на сила. 

На мен като не ми харесва заплащането си искам увеличение, ако не, си търся работа която ме удовлетворява от към заплащане.

преди 19 минути, BANKATA написа:

Стани работодател и давай на работниците си колкото сметнеш за добре.

Не става така.

Ако си работодател, за да се задържиш, трябва да спазваш правилата. И пари ще даваш не колкото ти се иска, а колкото ти диктува пазарът.

А свободата на пазарните отношения и конкурентната среда зависи от политиците.

Вместо странични приказки извън темата  -кажете защо сте против обединението на руските и украинските казаци?   САЩ защо са против е пределно ясно на всички.    Ами ЕС по този въпрос защо са като садомазохисти ?

преди 18 часа, Реджеп Иведик написа:

Бадр.

Не съм очаквал, но ватата не прощава.

Когато просветен човек каже, че съм виновен, то очевидно ще е така.Все пак сър Реджиналд, тъй като благородството задължава - вярвам, че все пак ще споделите в какво точно съм виновен?

И това е само за да не би да съгреша  и неразумното ми сърце да вземе да отрече някоя мудрословейша дума изписана от вас.

А браво Виталий браво Егоров как убаво го втъкна на сите конспиратори

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/23/nasa-roscosmos-images/

преди 30 минути, attj написа:

Вместо странични приказки извън темата  -кажете защо сте против обединението на руските и украинските казаци?   САЩ защо са против е пределно ясно на всички.    Ами ЕС по този въпрос защо са като садомазохисти ?

Аз лично нямам нищо против. 

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.