Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

преди 1 минута, ivottoshev написа:

Ами цели трийсет години след Освобождението, и около дваесе и кусур след Съединението, съвременниците и очевидци на събитията, все още не са разбрали че Русия работи против интересите на България и в официален манифест на шеф-диригента те са наречени "наши братя" 

Днешните "историци" могат да тълкуват каквото и както си поискат (по-точно да тълкуват както им е поръчано) 

stroitelite-na-svremenna-blgariya.jpg

Чети, чети, Тоше ... 

Ама Тошето не чете... Тошето е писател, не читател ... 

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,7m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

преди 5 минути, miro20 написа:

Не, не се шегувам. Ментално увредена наранена психика .... нека някой психолог даде по точно мнение.

Ти дай аргумент срещу написаното. Нямаш ли? Е, нищо чудно тогава че прибягна до обичайните тролски похвати за измъкване от неудобни въпроси...

преди 24 минути, N1K17Y написа:

Има ли някой, който да отрича, че западните държави са работили против българският интерес, както вие двамцата (и всеки ватик де, почти по калъп сте си правени, само малки нюанси) скачате всеки път да браните Майка си, когато някой напише, че Русия също е работила против българският интерес? :hush:

Тъпио, аз за разлика от теб съм наясно, че Русия е била империя и като такава е работела предимно за собствения си интерес.

Наясно съм също така, че нашето освобождение е в резултат от временно съвпадение на нашия интерес с този на Руската Империя, а независимостта ни е в резултат на временно съвпадение на нашия интерес с този на Британската империя.

Дразнят ме единствено разни псевдо-историци, който се опитват допълнително да изкривяват историята.

Надявам се да съм бил пределно ясен.

преди 5 минути, васил козарев написа:

Можеш да тълкуваш ти, който не познаваш елементарни факти по българо-руските отношения. 

stroitelite-na-svremenna-blgariya.jpg

Очевидци на събитията - руснаците са наши братя

Сегашни "историци" - девет кладенеца... вода...

лоботомиро20 написа:

Колкото и  вода да носите от какви ли не кладенци, реалността еч е любимата ви Рассея  никога не и е пукало за бъгларите , още по малко за някаква наша държавност.

---------------------------

Колкото и вода да носите от какви ли не кладенци, реалността е, че любимата в Кравария, по-известна и като Пиндостан, сащ-гащ, и тей нататък... никога не и е пукало за българите още по-малко за някаква ваша държавност.

Така е лоботомирчев, на САЩ не им пука за вас. 99% от американците не са чували нищо за вас  и даже не знаят къде се намирате на картата. А за онези американци, които са чували все пак нещо, сте само аборигени от Източна Европа.

Странно е защо се напъвате да им ставате слуги и подлоги на американците.

лоботомиро, какви са тея бъглари??

преди 4 минути, ivottoshev написа:

Очевидци на събитията - руснаците са наши братя

Сегашни "историци" - девет кладенеца... вода...

Както ти казах - от девет кладенеца вода носиш ти, който си автор на крилатото умотворение

Цитат

Не знам, не ме интересува а и няма никакво значение какво е подписала Русия две, двайсет или двеста години преди това

преди 7 минути, N1K17Y написа:

Аргументи предостатъчно написах, ти ги игнорираш и си стоиш забил на манифеста на Фердинанд :giggle1:

Който е написан според това, което вече трийсет години виждат с очите си съвременниците на събитията, а не според това което ще си изсмучат от пръстите Сульо и Пульо повече от век по-късно, само защото Русия вече е "враг" и в името на  политкоректността трябва да се плюе по нея дори и с цената на изкривяване на историческата истина.

преди 2 минути, gagodrago написа:

Така е лоботомирчев, на САЩ не им пука за вас. 99% от американците не са чували нищо за вас  и даже не знаят къде се намирате на картата

като гледам Русия мисли за теб - 1 рубла не получаваш от там - само евро ти пращат от запада:)

преди 3 минути, ivottoshev написа:

Който е написан според това, което вече трийсет години виждат с очите си съвременниците на събитията, а не според това което ще си изсмучат от пръстите Сульо и Пульо повече от век по-късно, само защото Русия вече е "враг" и в името на  политкоректността трябва да се плюе по нея дори и с цената на изкривяване на историческата истина.

:D 

Съвременници на събитията са и хората, извършили СЪЕДИНЕНИЕТО. Впрочем, именно Съединението е момента, в който се появява русофобия в България :D 

Защо? Защото едни други "съвременници" тръгват да правят преврат в ползу Русийо, а руската политика е антибългарска.  И това са факти, драги, не мнения. 

Изсмукано от пръстите е

Цитат

Не знам, не ме интересува а и няма никакво значение какво е подписала Русия две, двайсет или двеста години преди това

преди 14 минути, васил козарев написа:

Райхщат. :D 

А болднатото са Ф А К Т И. От девет кладенеца вода можеш да носиш ти ... Аз си имам чешма ... 

От чист интерес реших да видя за к'во иде реч в този Райхщат и... никаква изненада. Според Уикипедия (първо тя ми излезе като инфо):

Цитат

Преговорите са се провели в неформална обстановка без официални записи, така че австрийската и руската гледна точка за договореното значително се различават. Няма нито подписана официална конвенция, нито дори подписан протокол. Протоколите са продиктувани отделно и от Андраши, и от Горчаков, което предполага, че нито една от страните не вярва на другата

Това ли е опорката? Това ли са ти фактите? Зарежи, не се напъвай повече :getout:

преди 19 минути, M.Николов написа:

Тъпио, аз за разлика от теб съм наясно, че Русия е била империя и като такава е работела предимно за собствения си интерес.

Наясно съм също така, че нашето освобождение е в резултат от временно съвпадение на нашия интерес с този на Руската Империя, а независимостта ни е в резултат на временно съвпадение на нашия интерес с този на Британската империя.

Дразнят ме единствено разни псевдо-историци, който се опитват допълнително да изкривяват историята.

Съжалявам тогава, изключвам те от твърдението си, само за Тошев важи значи.

преди 11 минути, ivottoshev написа:

Каква изненада, за 3ти път не отговори на елементарен въпрос, след като се оплакваш от липса на аргументи :giggle1:

Що така бре ? Разбираемо да си тъп, ама поне недей да наглееш с това. 

преди 5 минути, ivottoshev написа:

От чист интерес реших да видя за к'во иде реч в този Райхщат и... никаква изненада. Според Уикипедия (първо тя ми излезе като инфо):

Това ли е опорката? Това ли са ти фактите? Зарежи, не се напъвай повече :getout:

Айде да го цитираш цялото, а? 

Цитат

Преговорите са се провели в неформална обстановка без официални записи, така че австрийската и руската гледна точка за договореното значително се различават. Няма нито подписана официална конвенция, нито дори подписан протокол. Протоколите са продиктувани отделно и от Андраши, и от Горчаков, което предполага, че нито една от страните не вярва на другата. Затова степента на съгласуваното австрийско анексиране в Босна и Херцеговина остава спорна. Именно тези несъответствия налагат по-нататъшни обсъждания на балканския въпрос на Цариградската конференция и последвалата Будапещенска конвенция, въпреки че те до голяма степен потвърждават, но и изменят дискусиите в Райхщат.

Цитат

Будапещенска конвенция е дипломатическо и стратегическо споразумение между Русия и Австро-Унгария, част от подготовката на Руско-турската война (1877 – 1878)

На 3/15 януари 1877 г., малко преди да завърши Цариградската конференция, в Будапеща се подписва тайна конвенция между Русия и Австро-Унгария. Резултатът е от преговорите между руския посланик Евгений Новиков и министъра на външните работи Дюла Андраши. Тази конвенция доразвива основните положения на Райхщадското споразумение и фиксира ангажиментите на всяка една от държавите.

Конвенцията потвърждава Райхщадското споразумение, с което страните са се съгласили на Балканите да не бъде създадена голяма славянска държава

Будапещенската конвенция дава право на Австро-Унгария да поиска преразглеждането на Санстефанския мирен договор – нещо, което Русия се съгласява да стори и с Лондонското споразумение между Великобритания и Русия за промяна на Санстефанския договор (от 18 април/30 май 1878 г.).

Тошев, чети! Тошев не чете. 

Тошев е писател-хуморист. 

преди 11 минути, васил козарев написа:

Както ти казах - от девет кладенеца вода носиш ти, който си автор на крилатото умотворение

Дай целият цитат де. Дай да видим за КАКВО ТОЧНО ставаше въпрос в онзи спор. Така само падаш до нивото на Лобоитомиро20. 

преди 2 минути, N1K17Y написа:

Каква изненада, за 3ти път не отговори на елементарен въпрос, след като се оплакваш от липса на аргументи :giggle1:

Що така бре ? Разбираемо да си тъп, ама поне недей да наглееш с това. 

Кой е този въпрос? Да не е някоя опорка, написана от сегашните "псевдоисторици"?

току-що, M.Николов написа:

Точно на това се смеехме с жената преди малко, докато й четях постовете на Мимето...

Не знам дали трябва да си повече наивен, или повече глупав, или комбинация от двете, за да очакваш някоя чужда държава да води война срещу друга, за да защити твоите национални интереси...

И да се възмущаваш, че не го е направила по-рано, като така омаловажаваш и  това, което е направила по-късно, когато част от интересите й са съвпаднали и с твоите...

Тук, в темата, наистина най-активни са тези, които най-малко имат капацитет да разсъждават самостоятелно...

Няма държава, която да защитава интересите на България, не имало и няма да има никога...

Понякога може да изглежда, че една или друга го прави, но тя всъщност отстоява и защитава собствените си интереси, които винаги са с приоритет...

Аналогично е и случващото се сега в Украйна...

Голата истина е, че на никой не му пука за Украйна и какво ще се случи с нея и с украинците...

Но... който мрази да мисли с радост прегръща поредните пропагандни лозунги...

Вие докато се карате за миналото , космическите сили влязоха в бъдещето и заявиха че вече са опраскали 4 брадлита.. всеки момент очаквам да свалят и звездата на смъртта:

https://t.me/voynareal/48078

P.S видеото е от септември

преди 16 минути, gagodrago написа:

лоботомиро20 написа:

Колкото и  вода да носите от какви ли не кладенци, реалността еч е любимата ви Рассея  никога не и е пукало за бъгларите , още по малко за някаква наша държавност.

---------------------------

Колкото и вода да носите от какви ли не кладенци, реалността е, че любимата в Кравария, по-известна и като Пиндостан, сащ-гащ, и тей нататък... никога не и е пукало за българите още по-малко за някаква ваша държавност.

Така е лоботомирчев, на САЩ не им пука за вас. 99% от американците не са чували нищо за вас  и даже не знаят къде се намирате на картата. А за онези американци, които са чували все пак нещо, сте само аборигени от Източна Европа.

Странно е защо се напъвате да им ставате слуги и подлоги на американците.

лоботомиро, какви са тея бъглари??

Публикуваме стихотворение на Иван Вазов в чест на двадесет и осмият президент на САЩ: Томас Удроу Уилсън (Thomas Woodrow Wilson).
За да я има България и днес 🇧🇬🦁
На мирните преговори през 1919 г. Удроу Уилсън отстоява оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в българските държавни предели и осуетява плана за ликвидирането на България като държава и разделянето ѝ на три района, подчинени на Гърция, Сърбия и Румъния.
Президентът е безкомпромисен докрай и дори заявява че по - скоро ще напусне конференцията и Париж, отколкото да се съгласи с подялбата и ликвидирането на един народ със самостоятелна държава и вековно минало.
~~~~~
УИЛСОНУ
Кат нов Христос оттатък океана
издигна ти евангелие ново,
отдъхна си земята, с кръв обляна,
пред твоето миротворяще слово.
И поздрави светът зората ясна
на любовта. И поздрави той века,
че край полага на враждата бясна
и че човек ще вижда брат в човека.
И ний, за правда дето ляхме кърви,
казахме си: „Тоз глас висок не лъже.
Изгря денят на правдата!“ – и първи
сложихме си победното оръжье.
И правда чакахме – дойде насилье,
любов ожидахме – срещна ни злоба
безжалостна – каквато не таил е
и самий пъкъл своята утроба!
Видяхме – късно! – че на слаб чест няма,
ръце без меч – ръце са за верига...
Разбрахме – късно! – че реч блага е измама,
че писан договор „парче е книга!“
О, Уилсоне благи! Чуйш ли? Де си?
Надви нощта на факел благороден.
И твоя глас и пустиня се разнесе,
и твоя зов за мир оста безплоден!
Звучеше в твоя зов речта Христова,
но той кат нея бе осмян... забравен –
не бил готов светът за таз обнова,
не бил узрял духът за подвиг славен.
Празнува пак неправда и коварство,
венец от лаври носи пак лъжата!
Ликува злото: божието царство
не иде – то е още в небесата!
И гледам пак море от мъки люти,
и плач, и стон из родните предели,
гнезда напуснати, тегла нечути
на братя, слънчице едвам видели!
А стид? А свян? А съвест человешка –
нима са те потребни на юмрука?
И тоз мир безподобен? Гавра тежка
над разпнатий страдалец тука!
Ужасна бе войната, без пример е
в исторьята; но на кръвта й петното
не е дотолкоз черно, както чер е
тоз срам, навека лепнат по челото.
16 октомври 1919
Иван Вазов
~~~~~
преди 2 минути, ivottoshev написа:

Дай целият цитат де. Дай да видим за КАКВО ТОЧНО ставаше въпрос в онзи спор.

Тошев, тоя цитат е от спор с мен по точно същата тема - Райхщат и Цариградската конференция. :D 

току-що, kosyo написа:

Вие докато се карате за миналото , космическите сили влязоха в бъдещето и заявиха че вече са опраскали 4 брадлита.. всеки момент очаквам да свалят и звездата на смъртта:

https://t.me/voynareal/48078

хахаха :)

Те още не са ги доставили в Украйна, Конашенковече ги е унищожил в геройски неравен бой  :) :)

Троловете, погледнете заглавието на темата. То е за Украйна от тази и предишните години, а не за други събития на други места отпреди век и половима!

преди 2 минути, ivottoshev написа:

Кой е този въпрос? Да не е някоя опорка, написана от сегашните "псевдоисторици"?

Пак ли дойде време да се правиш, че не знаеш какво съм питал ? 

преди 28 минути, N1K17Y написа:

Аргументи предостатъчно написах, ти ги игнорираш и си стоиш забил на манифеста на Фердинанд :giggle1:

2 пъти те питах, и още 20 да са, пак няма да отговориш, защото не ти изнася отговорът. 

Бих направил добавка към известното твърдение на Айнщайн, не само човешката глупост е безкрайна, ами и наглостта на глупаците. 

Поне смени репертоара, троловете са забавни до определено време, измисли нещо ново, че отдавна станаха скучни старите плочи, които въртиш постоянно.

преди 5 минути, васил козарев написа:

Айде да го цитираш цялото, а? 

Тошев, чети! Тошев не чете. 

Тошев е писател-хуморист. 

Прочетох. 

Цитат

В окончателния план на конференцията се налага британското предложение България да се раздели вертикално на две автономни области – Източна, с център Търново, и Западна – с център София.

Налага се британското предложение! Руското предложение за Санстефанска България очевидно не минава. Що ли британците не са се съгласили с руснаците и техният план, а са предложили свой?

преди 4 минути, miro20 написа:

хахаха :)

Те още не са ги доставили в Украйна, Конашенковече ги е унищожил в геройски неравен бой  :) :)

Бяха обявили един куп награди за първия който унищожи такава машина- явно вече са я взели..

преди 4 минути, ivottoshev написа:

Прочетох. 

Налага се британското предложение! Руското предложение за Санстефанска България очевидно не минава. Що ли британците не са се съгласили с руснаците и техният план, а са предложили свой?

Що ли няма нито един, да скача на амбразурата, да защитава британци и да разправя какви братски народи сме, нито им благодари за нещо, нито пък дори да отрича, че са против нашите интереси, както ти скачаш да защитаваш "братушките" ? :hush:

преди 1 минута, ivottoshev написа:

Прочетох. 

Тошев, чети! 

Цитат

Будапещенската конвенция дава право на Австро-Унгария да поиска преразглеждането на Санстефанския мирен договор – нещо, което Русия се съгласява да стори и с Лондонското споразумение между Великобритания и Русия за промяна на Санстефанския договор (от 18 април/30 май 1878 г.).

И ще ти цитирам и меморандума от Лондонското споразумение : 

Цитат

Меморандум № 1

1. Англия отхвърля деленето на България по меридиана, като Русия няма да настоява на промяна.
  2. На юг България ще бъде разграничена така, че да няма излаз на Егейско море.
  3. Западните граници на България ще бъдат коригирани, така че да не включват в себе си небългарско население, примерно на изток от линията Нови-Пазар и Курча Балкан (т.е. приблизително към Серес).
  4. България ще бъде разделена на две провинции – едната от тях, на север от Балкана, ще получи автономия под княжеско правителство, а другата – на юг от Балкана, ще получи широка административна автономия с губернатор-християнин, назначаван в съгласие с Европа.
  5. Руският император отдава особено значение в Южна България да няма турска армия. Лорд Солсбъри е съгласен, при условие, че руският император няма да възразява, ако турските войски имат право да влизат в южната провинция, за да се възпротивят на въстание или нахлуване от друга страна.
  6. Британското правителство иска и Русия се съгласява висшите постове в милицията в Южна България да бъдат назначавани от Високата порта в съгласие с Европа.

Останалите точки на споразумението са свързани с уреждането на въпроси около Гърция, Армения и Бесарабия.

Меморандум № 2

Уточнява се, че освен точките по предходния Меморандум, британското правителство си оставя правото да отстоява позициите си и по следните въпроси:

• Да изисква участието на Европа в административното устройство на двете български провинции.
  • Да обсъди продължителността и характера на руската окупация на България.
  • Бъдещето наименование на южната провинция.

Останалите точки са свързани с достъп до Проливите, Дунав и др.

Както ти обясних вече, Сан Стефанското предложение е нямало да мине, и това Русия много добре го е знаела, защото преди това е подписвала определени неща. Русия, както всяка друга Велика сила е на принципа "разделяй и владей" /в тоя случай буквално/. Появата на голяма Балканска държава е заплаха за интереса ѝ към проливите. Но Сан Стефано постига и политическата си цел сред българите - европейските сили са възприети негативно, а Русия до Съединението е в култ. Дори при суспендирането на Търновската и режима на генералите, когато играе ботуша на Каулбарс, няма антируски настроения в България. 

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.