Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво е непростимо спрямо Бог?

Featured Replies

преди 7 минути, perin2 написа:

Най-добрият джихад би бил да изправиш собствените си вярвания в противовес. Аз досега видях предимно обиди.

Аз съм сложил думата джихад в кавички. Много добре знам срещу и за какво трябва да се бори и изправя човек. И религията тук пречи! 

преди 2 минути, dioib написа:

Това е несериозно поведение. Той обижда вярването, а не мен, но това си е детско закачане. По този начин се весели момчето ... 

Да, те младите са така, т.е. към всеки по-възрастен се отнасят като "клубна напаст" в случая напаст във форума. За тях би следвало да си гледам пенсията и да не съм сред форума, защото не струвам и съм "мириша ма пръст", т.е. "отврът" ... 

Явно този жаргон не ти е известен ...  

Аз не обиждам твоето вярване, а това че ти го натрапваш като вярване, а отдавна се е доказало че е лъжа и измама. Я се вижте колко секти, учения и каквото там още се сетиш имате и всеки си измива ръцете с БОГ-а. Ще го спасявал от злото и от Дявола, а той се е осрал и не може да си върже обувките!  

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Отговори 734
  • Прегледи 34,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

А стига с тоя твой БОГ, че прекаляваш вече! Сам виждаш войни и мизерия има в този свят или реалм. Къде го твоят БОГ дето ми говори за любов и обич. 

• Има разлика между това да си религиозен и това да си вярващ. Аз не съм религиозен, не познавам църковните празници, светиите и ритуалите, но съм вярващ. Лично съм изпитвал многократно действието на за

• Всяка една религия сама по себе си е секта, самото християнство е разделено на сума различни секти : Католици, православни, протстанти, лутеранци, баптисти... Колко от вас знаят че това което имаме

Публикувани изображения

• Автор
преди 1 минута, Емил Костов написа:

Я си прегледай темите и коментарите да не ти вадя логовете! И не намесвай Миро20 в религията ако обичаш! 

Ми, не обичам и к'во??? Па ли ще ми отнемаш ракията со лопата и прочие??? :) 

И после в християнството било насилието ... а, аз само твърдя, че е в бирата, ама йок ... трябвало да твърдя, че е във виното ... :) 

преди 3 минути, dioib написа:

Ми, не обичам и к'во??? Па ли ще ми отнемаш ракията со лопата и прочие??? :) 

И после в християнството било насилието ... а, аз само твърдя, че е в бирата, ама йок ... трябвало да твърдя, че е във виното ... :) 

Ти толкоз ме и четеш. Ракията ще ти я отнеме твоят БОГ(толкоз го почиташ и му следваш и заповедите му). Аз няма смисъл да идвам с лопатата ти се биеш сам с нея у главата!  Колкото до насилието в Християнството хайде малко поразрови се, има доста материали и то ИСТОРИЧЕСКИ доказани и записвани. 

• Автор
преди 3 минути, Емил Костов написа:

Аз не обиждам твоето вярване, а това че ти го натрапваш като вярване, а отдавна се е доказало че е лъжа и измама. Я се вижте колко секти, учения и каквото там още се сетиш имате и всеки си измива ръцете с БОГ-а. Ще го спасяваш, че се е осрал! 

Не го натрапвам, а споделям въпросното. Тук други натрапват друго, но това не го забелязваш. Що ли???!!! :) 

току-що, dioib написа:

Не го натрапвам, а споделям въпросното. Тук други натрапват друго, но това не го забелязваш. Що ли???!!! :) 

Не го натрапваш ли?! Айде де?! Ма ти толкоз му и вярваш. Боли та уя за твоя БОГ. И една божа заповед не спазваш! 

• Автор
преди 5 минути, Емил Костов написа:

Колкото до насилието в Християнството хайде малко поразрови се, има доста материали и то ИСТОРИЧЕСКИ доказани и записвани. 

При кое християнство??? Да, при римо-католическото го има, но хайде да видим при православното къде е??? 

И пак да ти напомня за гоненията и изтрепването на християните в миналото ... 

п.п. Зацикляш и изпадаш в транс ... и не се аргументираш, а отново и отново само твърдиш без грам аргументация, че в православието имало насилие ... :) 

преди 1 минута, dioib написа:

При кое християнство??? Да, при римо-католическото го има, но хайде да видим при православното къде е??? 

И пак да ти напомня за гоненията и изтрепването на християните в миналото ... 

Заради твоят миризлив БОГ за разпъвани ЖИВИ ХОРА НА КРЪСТ. А засрами се малко вече. Как да не дойда с лопатата. То бива наглост ама вече се не трае! 

• Автор
преди 6 минути, Емил Костов написа:

Заради твоят миризлив БОГ за разпъвани ЖИВИ ХОРА НА КРЪСТ. А засрами се малко вече. Как да не дойда с лопатата. То бива наглост ама вече се не трае! 

Кой ги е разпъвал и заради Бог или защото не се подчинили на кого??? :) 

И пак да ти напомня, че Бог не е мой ... :) 

Да, поради вярата им в Бог и Христос са били разпънати, но не и заради Бог или Христос. Самият Христос също е бил разпънат, та ... о Христос не бил и човек ли??? :) 

току-що, dioib написа:

Кой ги е разпъвал и заради Бог или защото не се подчинили на кого??? :) 

И пак да ти напомня, че Бог не е мой ... :) 

Това е твоят БОГ(заради когото още преди 10-те заповеди за изклани над 3000 човека от себеподобните си,  че от страх взели да се молят на идол) и ти бръмчиш и говориш за него. Я да видим какво са правили византийците със славяните и траките като са им казвали езичници. Сигурно сам им пеели любовни песни. Смърт, дране, убийства, изтезания. Това е християнството,доказало се през вековете. Християнството било добродетел,мир и любов! Не те ли смъдва малко под лъжичката като го пишеш това нещо?! 

• Автор
преди 11 минути, Емил Костов написа:

Това е твоят БОГ ...

Бог не е мой бе човек ... :) 

Какво, да вярвам в Слънцето ли??? :) 

Вземи си разясни понятието Бог. Но, не ... не искам ... = типично детско ... ОК ... пак ме разсмя и ... прочие ... 

Благодаря ти! :) 

Аргументите ти не са убедителни и това е защото не са в следствие на вяра в Бог. ОК, но в случая ти втълпяваш (натрапваш) нещо, а не аз. 

О, и да ти напомня: Аз съм и тракиец и славянин ... :) НО, преди всичко съм българин и то православен такъв.

преди 10 часа, dioib написа:

Бог не е мой бе човек ... :) 

Какво, да вярвам в Слънцето ли??? :) 

Вземи си разясни понятието Бог. Но, не ... не искам ... = типично детско ... ОК ... пак ме разсмя и ... прочие ... 

Благодаря ти! :) 

Аргументите ти не са убедителни и това е защото не са в следствие на вяра в Бог. ОК, но в случая ти втълпяваш (натрапваш) нещо, а не аз. 

О, и да ти напомня: Аз съм и тракиец и славянин ... :) НО, преди всичко съм българин и то православен такъв.

Твой е. Колкото до Слънцето за някои то е БОГ. И ако искаш да кажеш, че векове наред убийства и смърт в името на християнството не за убедително доказателства, то ти наистина си жесток фанатик.

на 15.11.2022 г. в 16:27, Captain Teemo on duty написа:

И, каква е целта?

Целта е продължаване на живота (даже постигане на безсмъртие) 
- здраве на тялото и развитие на духа.

Въпросът е по-скоро за средствата, как да бъде постигнато това
- дали да чакаме някаква наука/медицина/техника,
или всеки лично да развива себе си, да кажем с някаква система за тренировка.

Известните древни системи (като например даоистката) са се доказали през вековете,
по-нататък е личен избор на всеки с какво да се занимава.

на 15.11.2022 г. в 17:08, dioib написа:

Вместо да съжаляваш, то има начин да заживееш било то праведно и/или в хармония със това което ти е останало. Махнеш ли очакването се получават нови хоризонти в които може да осмислиш оставащия си живот. 

Може да се прави много, но ако животът свършва, някак се губи личния смисъл.
Също толкова тъжно е човек да губи близките си,
за мен е непоносимо да мисля, че не съм можал да променя нещата.

И тъй като не ми е достатъчно само да мисля или да вярвам,
търся начин да направя нещо.

• Автор
на 17.11.2022 г. в 10:54, Емил Костов написа:

Твой е. Колкото до Слънцето за някои то е БОГ. И ако искаш да кажеш, че векове наред убийства и смърт в името на християнството не за убедително доказателства, то ти наистина си жесток фанатик.

Няма как да ме убедиш, че е мой. :) 

... 

Ако визираш кръстоносните походи, то обърни внимание на следното:

Цитат

Кръстоносните походи са мащабни военни и религиозно-доктринални кампании през Средновековието, инициирани, подкрепяни и понякога ръководени от Римокатолическата църква.

И не е убедително доказателство, че убийствата и прочие са в името на християнството. Било е в името на въпросната Църква . Нито пък са векове, а само два века. 

И да ти припомня ли пък колко векове християните са били подлагани на гонения и избиване в определени географски ширини и в името на кого??? 

• Автор
преди 12 часа, АСПЕКТ написа:

Сигурно това ПРОСТИМО за БОГ?

Сигурно самия клип е непростим?! :) Или: Сигурно самата телевизия е непростимо?! :)

Все пак ще споделиш ли според теб какво е непростимо спрямо Бог??? 

Вместо да изразиш мнение, че това е непростимо, то ти какво правиш? 

Все едно аз да кажа: Това което ти правиш сигурно е непростимо за Бог? 

Единствено което се разбира е, че не знаеш какво е непростимо спрямо Бог.   

на 19.11.2022 г. в 2:29, dioib написа:

Все пак ще споделиш ли според теб какво е непростимо спрямо Бог??? 

Значи, какво е непростимо според него? 

Значи, това което вие мислите, че е непростимо спрямо Бог, а не че това наистина е така според Бог?

Значи, приписвате вашето субективно мнение и отношение, на Бога?

Т.е. приписвате на Бог вашите лични интереси и предпочитания. По същият начин и кръстоносците са избивали хората. По същият начин и джихадистите раздават правосъдие от името на Бог!

преди 1 час, _Aumi_ написа:

Т.е. приписвате на Бог вашите лични интереси и предпочитания.

При теб не е ли така?

• Автор
преди 1 час, _Aumi_ написа:

Значи, какво е непростимо според него? 

Значи, това което вие мислите, че е непростимо спрямо Бог, а не че това наистина е така според Бог?

Т.е. приписвате на Бог вашите лични интереси и предпочитания. По същият начин и кръстоносците са избивали хората. По същият начин и джихадистите раздават правосъдие от името на Бог!

Презумпцията е ако считаш себе си за подобие на Бог. ОК, разбирам, че ти не се възприемаш като такова. 

Тук не става въпрос да преписваме на Бог лични интереси и предпочитания, а до колко по подобие на Бог може да прощаваме или не. Тъй като е субективно за нас кое е простимо и кое не, а имайки и предвид, че има и други субективност се интересувам от същата, за да обобщя за себе си до колко има обективизъм в мен. 

Какво забелязах: Вместо да се сподели субективност, то се "атакува" моята субективност. По този начин нито аз мога да придобия обективност, а така също и други които ги интересува дали спрямо Бог има нещо което не би простил. 

Ето една субективност, която ми хареса:

на 18.11.2022 г. в 13:53, ncl написа:

Почти всичко е простимо, стига човек искрено да се покае, да изповяда греховете си и да помоли Бог за прошка.

Бидейки подобни на Бог, то може да простим, ако ни поискат прошка. В другия случай не се налага да даваме прошка и нормално е да считаме, че е непростимо защото сме подобие на Бог, а не самия него. Ще остане усещането, че Бог не ще прости на въпросният съгрешил спрямо нас, а истината за това ще разберем чак като се възнесем и напуснем този свят. 

Що се касае за обръщане отново вниманието към определени фанатични отклонения в някои религии, то и в другите религии има фанатици, които считат, че те са елита, а всички останали им са подчинени иначе ги чака мизерия и прочие. 

Самата ти доволно си "излъчвала" тук негативна конотация, и в тоя аспект не се вижда (не споделяш) положителността сред твоите виждания, а изцяло създаваш илюзия с определено някаква користна цел, а не да се разбере и осъзнае истината. -> Един вид все се противопоставяш, а не споделяш положително, а това си е, или лицемерие, или неприязън към друго мислещият. 

ОК, считаш, че друго вярващите са заплаха, а това не е така, и който ти го е втълпил те е излъгал или не ти е казал истината.  

Голяма лъжа е да се счита, че човек може да посегне на друг човек заради Бог!!! Това си е направо Богохулство!!! 

преди 8 минути, ncl написа:

При теб не е ли така?

При нея не се знае дали вярва в Бог или вярва на нещо чуто или прочетено. Има определена неориентираност и ползва предразсъдъци вместо вяра. Друг е въпроса към кой има доверие и/или му се е доверила безусловно. За нея все още Бог е абстракция, а не същност.   

преди 16 минути, dioib написа:

до колко по подобие на Бог може да прощаваме или не.

Ако Бог винаги и за всичко прощаваше, нямаше да ги има Божиите заповеди и закони! А те в Библията са над 600!

И също там се посочва какво ще ти се случи, ако не спазваш тези заповеди, закони и правила.

Така че, това че Бог винаги и за всичко прощава, са измислици.

Ездра 7:26
И против всеки, който не пази законите на твоя Бог и царския закон, нека се изпълнява незабавно против него присъдата, било за смърт, за заточение, за конфискуване на имот, или за затвор.

...

11 Да! Целият Израил престъпи закона Ти, като се отклони та не послуша гласа Ти; за която причина се изля върху нас проклетията и клетвата написана в закона на Божия слуга Моисей; защото Му съгрешихме.

12 Той потвърди думите, които изговори против нас и против нашите съдии, които са ни съдили, като докара върху нас голямо зло; защото никъде под небето не е ставало това което стана на Ерусалим.

13 Всичкото това зло, както е писано в Моисеевия закон, дойде върху нас; но пак не се молихме пред Господа нашия Бог за да се върнем от беззаконията си и да постъпваме разумно според истината Ти.

14 Затова Господ е бдял за това зло, и вече го е докарал върху нас; защото Господ нашият Бог е справедлив във всичките дела, които върши; и ние не послушахме гласа Му.

• Автор
преди 21 часа, _Aumi_ написа:

Така че, това че Бог винаги и за всичко прощава, са измислици.

За да прости трябва да се смириш и покаеш. До колко обаче човек ще е искрен в това е друг въпрос!? 

Да, има закони (канони) спуснати от Бог, но нормално е да съгрешиш и не спазиш някой. И, друго: Извън тези закони си свободен да избереш да си извън въпросните, но да не си против законите на Бог. 

ОК, разбирам, че според теб всеки който не спазва спуснатите закони от Бог прави непростим за него грях, но това не е истина, защото има простими грехове и непростими. Понеже визираш Библията, то хубаво е да споделиш къде точно се упоменават въпросните непростими грехове?! -> Или според теб именно в законите му са заложени??? 

И друг въпрос: При положение, че човек се смири и покае искрено за извършените от него грехове, то защо Бог да не му прости??? На какво основание??? Знаеш ли??? Или в Библията не е написано как да поискаш прошка, за да получиш опрощение??? 

Прошката не е измислица, а начин да изповядаш своите грехове, т.е. начин да поискаш прошка, а дали Бог ще ти я даде или не = не знаеш. Има човеци които са се смирили и покаяли за своите грехове и са разбрали милостта на Бог, но това остава в тайнство, т.е. след като считаш, че не си съгрешавала, то няма как да знаеш как Бог постъпва към грешниците и кои техни грехове не ще прости, а други ще прости.

Едва ли си пожелавала прошка от Бог. И в действителност не знаеш каква отговорност ще понесеш при извършване на непростим грях, защото не знаеш какво е да отговаряш само и единствено пред Бог. = Не знаеш какво е отговорност, а считаш въпросната за наказание и прочие, което е лъжовно. 

Всеки достоен в своята вяра в Бог си понася отговорността в следствие на извършения грях, а не наказанието ... :) ... ба ,,, тоя термин ... :), т.е. или си достоен или не си достоен спрямо Бог. -> Имаш свободен избор, т.е. да постъпиш достойно или не. При положение, че постъпиш  достойно, то Бог ще прояви милост и ще понесеш по-малка отговорност, а иначе ще понесеш пълната отговорност, която може и да е непосилна за теб, но се изисква, за да има справедливост спрямо Бог. 

преди 21 минути, dioib написа:

ОК, разбирам, че според теб всеки който не спазва спуснатите закони от Бог прави непростим за него грях, но това не е истина, защото има простими грехове и непростими. Понеже визираш Библията, то хубаво е да споделиш къде точно се упоменават въпросните непростими грехове?! -> Или според теб именно в законите му са заложени??? 

Тук обсъждаме кое е простимо и непростимо спрямо Бог, като вземаме за база Библията.
Можем също така да вземаме за база и други свещени писания, тъй-като в темата не е упоменато откъде точно черпим сведения за това кое прощава Бог и кое не.

Според нас, ние лично можем да предполагаме субективно кое прощава и кое не прощава Бог. Но ако говорим визирайки свещените писания, трябва да обсъждаме заповедите и законите дадени там.

В Библията не на едно място се казва какво ще се случи, ако не спазваш Божиите заповеди. Тези заповеди и правила са дадени най-вече в Стария завет и се отнасят за евреите, но повечето от тях да универсални.

Можем да обсъждаме и какво е непростимо според Аллах от Корана, или според боговете от Ведите или Бхагават Гита.

Интересно е докъде се препокриват тези заповеди и кое е простимо и кое непростимо според другите писания.

преди 37 минути, dioib написа:

За да прости трябва да се смириш и покаеш. До колко обаче човек ще е искрен в това е друг въпрос!? 

Да, има закони (канони) спуснати от Бог, но нормално е да съгрешиш и не спазиш някой. И, друго: Извън тези закони си свободен да избереш да си извън въпросните, но да не си против законите на Бог. 

И друг въпрос: При положение, че човек се смири и покае искрено за извършените от него грехове, то защо Бог да не му прости??? На какво основание??? Знаеш ли??? Или в Библията не е написано как да поискаш прошка, за да получиш опрощение??? 

Прошката не е измислица, а начин да изповядаш своите грехове, т.е. начин да поискаш прошка, а дали Бог ще ти я даде или не = не знаеш. Има човеци които са се смирили и покаяли за своите грехове и са разбрали милостта на Бог, но това остава в тайнство, т.е. след като считаш, че не си съгрешавала, то няма как да знаеш как Бог постъпва към грешниците и кои техни грехове не ще прости, а други ще прости.

Едва ли си пожелавала прошка от Бог. И в действителност не знаеш каква отговорност ще понесеш при извършване на непростим грях, защото не знаеш какво е да отговаряш само и единствено пред Бог. = Не знаеш какво е отговорност, а считаш въпросната за наказание и прочие, което е лъжовно. 

Всеки достоен в своята вяра в Бог си понася отговорността в следствие на извършения грях, а не наказанието ... :) ... ба ,,, тоя термин ... :), т.е. или си достоен или не си достоен спрямо Бог. -> Имаш свободен избор, т.е. да постъпиш достойно или не. При положение, че постъпиш  достойно, то Бог ще прояви милост и ще понесеш по-малка отговорност, а иначе ще понесеш пълната отговорност, която може и да е непосилна за теб, но се изисква, за да има справедливост спрямо Бог. 

а да прости трябва да се смириш и покаеш - Докато ти си мислиш, че се каеш отзад ти го слагат. Освен това твоят БОГ налага покайването с огън и МЕЧ. Мисля, че отново няма нужда да ти давам примери.

преди 14 минути, _Aumi_ написа:

В Библията не на едно място се казва какво ще се случи, ако не спазваш Божиите заповеди.

А не им ли е прощавал?!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.