Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво е непростимо спрямо Бог?

Featured Replies

преди 18 минути, ncl написа:

А не им ли е прощавал?!

Поне в Стария завет, не виждам да е прощавал.

Показва милост само на онези, които пазят Неговите заповеди.

Изход 20:6 – А показвам милости към хиляда поколения на онези, които Ме обичат и пазят Моите заповеди.

...

Второзаконие 5:10 – И Който показвам милост към хиляди поколения на онези, които Ме обичат и пазят Моите заповеди.

...

Изход 34:7 – Който показва милост към хиляди поколения, прощава беззаконие, престъпление и грях, но не оневинява виновния, въздава беззаконието на бащите върху децата и върху внуците им до третото и до четвъртото поколение.

• Отговори 734
  • Прегледи 34,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

А стига с тоя твой БОГ, че прекаляваш вече! Сам виждаш войни и мизерия има в този свят или реалм. Къде го твоят БОГ дето ми говори за любов и обич. 

• Има разлика между това да си религиозен и това да си вярващ. Аз не съм религиозен, не познавам църковните празници, светиите и ритуалите, но съм вярващ. Лично съм изпитвал многократно действието на за

• Всяка една религия сама по себе си е секта, самото християнство е разделено на сума различни секти : Католици, православни, протстанти, лутеранци, баптисти... Колко от вас знаят че това което имаме

Публикувани изображения

преди 1 минута, ncl написа:

Ако Бог не им прощаваше, досега да не е останал нито един евреин.

Със сигурност наказанията не винаги са смъртоносни. Бог може да ни наказва и възнаграждава по много начини.

Важен момент е дали след прошката следва или не следва някакъв вид изкупуване на стореното. Лошите действия, дори и човек да осъзнае и пожелае да не извършва повече, дали пак няма да се върнат обратно върху него? Прошката освобождава преди всичко прощаващия. Искащият прошка може да я поиска от някого главно за да се запазят или създадат добри взаимоотношения, но оттам нататък са нужни и реални усилия по поддържането им. 

Така или иначе съвършени няма и всеки греши. Въпрос е доколко това е съзнателно, с разбиране за вредните за другите последствия. Ако липсва разбиране, то и отговорността не е справедливо да е същата. Колкото и тежко да е стореното. Дори и при човешките закони децата примерно носят по-малка отговорност. Някои луди изобщо не носят. 

В християнството има известно изопачаване. Защо Бог ще наказва грешните хора след като те вече не могат да вредят повече, и вечно наказание е несъразмерно с каквито и да са грешни постъпки. Малко са се оляли. А и, ако чпвек се е осъзнал, той следва да получи шанс да започне да води разумен и добър живот. За търсещия прошка най-важно е осъзнаването на действията си като неправилни, вредящи, не достатъчно добри, недостатъчно разумни... За прощаващия е от значение да не е краен и с "присъдата" да се търси не толкова наказание, колкото тя да даде възможност за осъзнаване и евентуално промяна. Всичко случващо се сега би трябвало да се разгледа в развитие в бъдеще и да се видят възможните последствия - ползи, вреди, рискове и т. н. При всички случаи човек не трябва да изпитва негативни чувства и да е злонамерен към навредилите му, а това е изключително висока летва. В Бог още повече не би следвало да има негативни чувства или примерно стремеж към отмъщение, а безграничната любов предпллага винаги да се оставя шанс за поправка. Последната често се осъществява благодарение на изживени трудности и страдания и в това може да се търси смисъл от тежките наказания. Тук трябва да не се забравя, че хората често грешат в преценката си и по-добре да са по-благосклонни. 

• Автор
преди 5 часа, _Aumi_ написа:

Интересно е докъде се препокриват тези заповеди и кое е простимо и кое непростимо според другите писания.

Да, интересно ще бъде. Темата не е само да се види в СЗ какво е написано. Дори на мен ми е интересно и мнението на атеистите, защо спрямо тях е непростимо вярата в Бог?! Нещо аргумент като: "Твоя" или "Вашия" Бог е боклук и т.н., не е аргумент ... и в тоя аспект нека пък видим и непростимите неща за (спрямо) атеистите, и наистина видим препокриването. 

Все пак да обърна внимание на следното: Каква отговорност носи човек пред Бог извършвайки непростим грях е вторичен въпрос!? Наказването на съгрешилият или поемането на тази отговорност, защо трябва непременно да е в този свят?! Т.е. той може да е съгрешил спрямо Бог, но да не съгрешил спрямо този свят ... -> Това естествено е хипотеза. Един вид го е подобрил независимо, че е съгрешавал спрямо Бог ... 

И, ОК, разбрах, че за евреите всеки който не спазва писаните законите в Библията е непростимо. В тоя случаи защо считат, че човек или хора трябва да наказва/наказват за подобен грях, т.е. не изземват ли функции които са само и единствено в "компетенцията" на Бог?! И друго: Защо считат, че извън написаните (писмените) закони, то няма и неписани?!  

преди 5 часа, Емил Костов написа:

Докато ти си мислиш, че се каеш отзад ти го слагат.

И какво като ми го слагат??? -> Разгледай го като най-малката отговорност която понасям заради това, че съм съгрешил. 

В случая е по-важно, че съм осъзнал греха си, а дали някой ще се възползва от това, то мен не ме интересува, защото изповядвайки греха си, то се освобождавам от мислите за грехопадението си и от там на сетне оставям всичко в Божите ръце. -> Един вид съм поел (изказал съм готовност) за понасяне на отговорността за своето деяние. 

преди 4 часа, Just a Stranger написа:

Важен момент е дали след прошката следва или не следва някакъв вид изкупуване на стореното.

То е в компетенцията на Бог, а не на човек или хора! Изкупление принципно няма!!! Има отговорност която понасяш и тя изцяло е в компетенцията на Бог. 

Принципно изкуплението не е в тоя свят. -> Да ти обърна внимание на правилното понятие. Изкупление, а не изкупуване!!! Как ще изкупиш това което си сторил??? :) Направил си нещо и после го купуваш ... :) Ба .... :) Е, ако си го продал, то нормално е да върнеш облагата, а не да я изкупуваш ... :) = Щото може да си пропилял облагата получена от облагата и да не си в състояние да изкупуваш ... :) 

п.п. Вулгарно: Господи прибери си версиите ... :) ... е успя да ме разсмееш ... Благодаря ти ... :) 

преди 3 часа, dioib написа:

Наказването на съгрешилият или поемането на тази отговорност, защо трябва непременно да е в този свят?! Т.е. той може да е съгрешил спрямо Бог, но да не съгрешил спрямо този свят ...

Какво означава да не си съгрешил спрямо Бог, но да си съгрешил спрямо този свят?

Има ли разминаване между Божиите и светските закони?

преди 3 часа, dioib написа:

Защо считат, че човек или хора трябва да наказва/наказват за подобен грях, т.е. не изземват ли функции които са само и единствено в "компетенцията" на Бог?!

Да, много хора, откакто свят светува, са изземвали и продължават да изземват тези функции и да наказват и раздават правосъдие от името на Бог.

на 20.11.2022 г. в 9:42, _Aumi_ написа:

Ако Бог винаги и за всичко прощаваше, нямаше да ги има Божиите заповеди и закони! А те в Библията са над 600!

И също там се посочва какво ще ти се случи, ако не спазваш тези заповеди, закони и правила.

Така че, това че Бог винаги и за всичко прощава, са измислици.

Ти май наистина съвсем не схващаш най-основните моменти.

Ако няма морален закон, тогава кое точно се прощава?

Бог прощава винаги и за всичко, стига с чисто сърце и съзнание да му е поискана прошка. На онези, които не са поискали, няма да им бъде простено.

преди 12 минути, perin2 написа:

Ти май наистина съвсем не схващаш най-основните моменти.

Ако няма морален закон, тогава кое точно се прощава?

Бог прощава винаги и за всичко, стига с чисто сърце и съзнание да му е поискана прошка. На онези, които не са поискали, няма да им бъде простено.

Ти май не схващаш, че след като има поставени закони и правила, следва те да бъдат спазвани. Ако всички си мислят като теб, че каквото и да направят Бог винаги ще им прости, тогава престъпността няма нито да спре, нито да намалее!

преди 2 минути, _Aumi_ написа:

Ти май не схващаш, че след като има поставени закони и правила, следва те да бъдат спазвани. Ако всички си мислят като теб, че каквото и да направят Бог винаги ще им прости, тогава престъпността няма нито да спре, нито да намалее!

Прочети и помисли много внимателно какво съм написал, защото и двете ти изречения се отнасят за някакъв илюзорен човек в главата ти, но не и за мен.

преди 2 минути, perin2 написа:

Прочети и помисли много внимателно какво съм написал, защото и двете ти изречения се отнасят за някакъв илюзорен човек в главата ти, но не и за мен.

Ти казваш:

Цитат

Бог прощава винаги и за всичко,

и аз ти отговарям!

преди 2 минути, _Aumi_ написа:

Ти казваш:

и аз ти отговарям!

🙄

Досещаш ли се, че като цитираш половината изречение, изричаш полуистина?

🙄

Досещаш ли се, че като цитираш половината изречение, изричаш полуистина?

Ако ти кажеш на някой, че каквото и да прави, Бог винаги прощава ... след като се покае, тогава този човек няма да има никакъв страх от Бога и от Неговите заповеди, защото ти ще си му внушил, че всичко ще му бъде простено. И този човек ще върши злини и ще се покайва ... и така н.н.🤣

С божеството винаги става пазарлък. Направиш жертвоприношение, купиш индулгенция, приемеш "искрено и лично" вярата и готово. Смажеш ли го, колелото спира да скърца.

преди 18 минути, _Aumi_ написа:

Ако ти кажеш на някой, че каквото и да прави, Бог винаги прощава ... след като се покае, тогава този човек няма да има никакъв страх от Бога и от Неговите заповеди, защото ти ще си му внушил, че всичко ще му бъде простено. И този човек ще върши злини и ще се покайва ... и така н.н.🤣

Аз едва ли бих пропуснал да му кажа да не се опитва да лицемерничи, защото мислите и намеренията му винаги са открити пред Бога. 

преди 8 часа, dioib написа:

Да, интересно ще бъде. Темата не е само да се види в СЗ какво е написано. Дори на мен ми е интересно и мнението на атеистите, защо спрямо тях е непростимо вярата в Бог?! Нещо аргумент като: "Твоя" или "Вашия" Бог е боклук и т.н., не е аргумент ... и в тоя аспект нека пък видим и непростимите неща за (спрямо) атеистите, и наистина видим препокриването. 

Все пак да обърна внимание на следното: Каква отговорност носи човек пред Бог извършвайки непростим грях е вторичен въпрос!? Наказването на съгрешилият или поемането на тази отговорност, защо трябва непременно да е в този свят?! Т.е. той може да е съгрешил спрямо Бог, но да не съгрешил спрямо този свят ... -> Това естествено е хипотеза. Един вид го е подобрил независимо, че е съгрешавал спрямо Бог ... 

И, ОК, разбрах, че за евреите всеки който не спазва писаните законите в Библията е непростимо. В тоя случаи защо считат, че човек или хора трябва да наказва/наказват за подобен грях, т.е. не изземват ли функции които са само и единствено в "компетенцията" на Бог?! И друго: Защо считат, че извън написаните (писмените) закони, то няма и неписани?!  

И какво като ми го слагат??? -> Разгледай го като най-малката отговорност която понасям заради това, че съм съгрешил. 

В случая е по-важно, че съм осъзнал греха си, а дали някой ще се възползва от това, то мен не ме интересува, защото изповядвайки греха си, то се освобождавам от мислите за грехопадението си и от там на сетне оставям всичко в Божите ръце. -> Един вид съм поел (изказал съм готовност) за понасяне на отговорността за своето деяние. 

То е в компетенцията на Бог, а не на човек или хора! Изкупление принципно няма!!! Има отговорност която понасяш и тя изцяло е в компетенцията на Бог. 

Принципно изкуплението не е в тоя свят. -> Да ти обърна внимание на правилното понятие. Изкупление, а не изкупуване!!! Как ще изкупиш това което си сторил??? :) Направил си нещо и после го купуваш ... :) Ба .... :) Е, ако си го продал, то нормално е да върнеш облагата, а не да я изкупуваш ... :) = Щото може да си пропилял облагата получена от облагата и да не си в състояние да изкупуваш ... :) 

п.п. Вулгарно: Господи прибери си версиите ... :) ... е успя да ме разсмееш ... Благодаря ти ... :) 

Разгледай го като най-малката отговорност която понасям заради това, че съм съгрешил  - Верно ли?! И каква отговорност понасяш като си съгрешил?! НИКАКВА. Отивате в църквата отчето каже една молитва, цуни гуни и грехът ти е премахнат.Ако пък дадеш пари на църквата, направо си СВЕТЕЦ! Цялата религия ви е такава и въз основа на това е сеела смърт навсякъде, а после прости ми отче, защото съгреших! 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор
преди 4 часа, _Aumi_ написа:

1. Какво означава да не си съгрешил спрямо Бог, но да си съгрешил спрямо този свят?

2. Има ли разминаване между Божиите и светските закони?

1. Понеже визираш Библията (и то единствено СЗ), то спрямо нея може и да не съгрешиш, но отделно има и неписани закони.  Примерно ...

2. Да, има разминаване и то поради факта, че Библията (и то единствено СЗ) не е приета като Конституция. Примерно ... Затова и си има две понятия: канон и закон. Светските закони са на база кой властва, а при смяна на властта има и смяна на законите. 

преди 3 часа, Емил Костов написа:

Верно ли?! И каква отговорност понасяш като си съгрешил?! НИКАКВА.

Как така каква отговорност - отговорност пред Бога. Това е едиствената истинска отговорност.

Ти каква отговорност понасяш като съгрешиш и никой не те хване? Да не би да разчиташ на отговорност пред човешките закони? Те спаведливи ли са и равни ли са хората пред тях?

Отивате в църквата отчето каже една молитва, цуни гуни и грехът ти е премахнат.Ако пък дадеш пари на църквата, направо си СВЕТЕЦ!

Това определено не е достатъчно за измиване на греховете - доста невежа представа и предразсъдък относно християнските разбирания.

Цялата религия и е такава и въз основа на това е сеела смърт навсякъде, а после прости ми отче, защото съгреших! 

Да, ако вършиш грехове и ги оправдаваш с Божието име, това е допълнителен грях, съответно с по-тежки последствия и по-трудно изчистване. Християните и християнството дори тук и в момента си понасят наказание за грешките, в лицето например на твоята озлобеност, а по света наказанията са присмех и подигравки, преследвания, тормоз, дискриминация, убийства и т.н.

преди 1 минута, perin2 написа:

Как така каква отговорност - отговорност пред Бога. Това е едиствената истинска отговорност.

Ти каква отговорност понасяш като съгрешиш и никой не те хване? Да не би да разчиташ на отговорност пред човешките закони? Те спаведливи ли са и равни ли са хората пред тях?

Това определено не е достатъчно за измиване на греховете - доста невежа представа и предразсъдък относно християнските разбирания.

Да, ако вършиш грехове и ги оправдаваш с Божието име, това е допълнителен грях, съответно с по-тежки последствия и по-трудно изчистване. Християните и християнството дори тук и в момента си понасят наказание за грешките, в лицето например на твоята озлобеност, а по света наказанията са присмех и подигравки, преследвания, тормоз, дискриминация и т.н.

Как така каква отговорност - отговорност пред Бога. Това е едиствената истинска отговорност - Никаква не поемата при своя БОГ. Отивате в църквата, кръстите се няколко пъти, палите една свещ или целувате една измислена икона и готово. После продължавате по същия начин!

Колкото до това какво правиш, трябва да се знае, че всяко едно действие, което човек прави има цена и той я плаща НЕЗАВИСИМО дали иска или не и тя е жестока! 

преди 5 минути, perin2 написа:

Да, ако вършиш грехове и ги оправдаваш с Божието име, това е допълнителен грях, съответно с по-тежки последствия и по-трудно изчистване. Християните и християнството дори тук и в момента си понасят наказание за грешките, в лицето например на твоята озлобеност, а по света наказанията са присмех и подигравки, преследвания, тормоз, дискриминация, убийства и т.н.

Да, ако вършиш грехове и ги оправдаваш с Божието име - Че тя вашата религия това го прави откакто е създадена. Хайде Dioib се прави на ударен. И на теб ли трябва да ти показвам, че е така.

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Никаква не поемата при своя БОГ. Отивате в църквата, кръстите се няколко пъти, палите една свещ или целувате една измислена икона и готово. После продължавате по същия начин!

Ако наистина постъпваме само и точно така, то от Бога не можем да очакваме кой знае каква прошка. 

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Колкото до това какво правиш, трябва да се знае, че всяко едно действие, което човек прави има цена и той я плаща НЕЗАВИСИМО дали иска или не и тя е жестока! 

Хайде бе?! И кой е решил да е така - ти или Бог?

• Автор
преди 2 минути, Емил Костов написа:

:offtopic_s:Уалууу  ... :) Не те смятах за страхливец ... :) Цената била жестока ... :) И какво става при положение, че за теб въпросната е без значене, т.е. може да си я позволиш да я платиш???!!! :) 

Ако наистина постъпваме само и точно така, то от Бога не можем да очакваме кой знае каква прошка. 

Хайде бе?! И кой е решил да е така - ти или Бог?

Прегледай си живота и ще разбереш САМ, кой така го решава. Ама хубаво си го прегледай. Виж какво ти е струвало да направиш това или онова и каква цена си платил. Дано прогледнеш! 

преди 5 минути, Емил Костов написа:

Да, ако вършиш грехове и ги оправдаваш с Божието име - Че тя вашата религия това го прави откакто е създадена. Хайде Dioib се прави на ударен. И на теб ли трябва да ти показвам, че е така.

Религията сама нищо не може да прави. Хората правят това или онова и през вековете много самозвани или заблудени религиозници наистина са направили доста грешки и аз мога да ясно да ги осъзная и определя като грешки именно защото вярвам в християнския морал.

току-що, dioib написа:

:offtopic_s:Уалууу  ... :) Не те смятах за страхливец ... :) Цената била жестока ... :) И какво става при положение, че за теб въпросната е без значене, т.е. може да си я позволиш да я платиш???!!! :) 

Ти си страхливец и за теб е без значение всичко в този живот. Сега разбирам защо исляма ви е преследвал и е искал да ви заличи като религия. И с право! 

току-що, perin2 написа:

Религията сама нищо не може да прави. Хората правят това или онова и през вековете много самозвани или заблудени религиозници наистина са направили доста грешки и аз мога да ясно да ги осъзная и определя като грешки именно защото вярвам в християнския морал.

Религията сама нищо не може да прави - Хайде де! Ами то и оръжието нищо не може да прави но като го хванат хората става страшно! 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.