Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво е непростимо спрямо Бог?

Featured Replies

преди 5 минути, Емил Костов написа:

И затова ти казвам, че са фанатици. Не може да пусна клипче, където се убиват хора едни други и Perin да ми каже, че това е нормално ми и че БОГ ще прости това нещо. 

Това не отговаря на истината. Първо, не бих си позволил да кажа, че е нормално. Второ, няма как да знам дали е простено или не е. Знам само, че би могъл да прости, ако има основателна причина.

• Отговори 734
  • Прегледи 34,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

А стига с тоя твой БОГ, че прекаляваш вече! Сам виждаш войни и мизерия има в този свят или реалм. Къде го твоят БОГ дето ми говори за любов и обич. 

• Има разлика между това да си религиозен и това да си вярващ. Аз не съм религиозен, не познавам църковните празници, светиите и ритуалите, но съм вярващ. Лично съм изпитвал многократно действието на за

• Всяка една религия сама по себе си е секта, самото християнство е разделено на сума различни секти : Католици, православни, протстанти, лутеранци, баптисти... Колко от вас знаят че това което имаме

Публикувани изображения

току-що, perin2 написа:

Това не отговаря на истината. Първо, не бих си позволил да кажа, че е нормално. Второ, няма как да знам дали е простено или не е. Знам само, че би могъл да прости, ако има основателна причина.

Фанатик си и го каза, че е нормално! Ти и Dioib сте такива за мен! Вече доказано! Не ми се сърди! 

преди 5 минути, Емил Костов написа:

Фанатик си и го каза, че е нормално! Ти и Dioib сте такива за мен! Вече доказано! Не ми се сърди! 

😱

Как ли ще живея сега като фанатик, не знам.. 

Силно се съмнявам да съм казал, че хора да се избиват помежду си е нещо нормално. Това е доста сериозно обвинение, което изисква съответните доказателства!

преди 13 минути, perin2 написа:

Стига, не е нужно повече. Обиди вярата ми няколко пъти и после излъга, че никога не си го бил целял. Сега измисляш глуповати оправдания. Не съм се засегнал особено много, но съветът ми е да не навлизаш допълнително в калта.

А ти щеше ли да знаеш азбуката и таблицата за умножение, ако училището не съществуваше? Не, не ми отговаряй, отговори на себе си.

А бе човек... Нямам думи!

Къде видя, да обиждам вяра- била тя твоя, или на някой? Виж, за интелекта ти - това е друга бира. Ти, ме обиди лично. И Диода също. Поради незнание и злоба.

Видях те колко знаеш. Точно - нищо. 

преди 5 минути, perin2 написа:

😱

Как ли ще живея сега като фанатик, не знам.. 

Силно се съмнявам да съм казал, че хора да се избиват помежду си е нещо нормално. Това е доста сериозно обвинение, което изисква съответните доказателства!

Прегледай си пак коментарите! 

преди 8 минути, Captain Teemo on duty написа:

Къде видя, да обиждам вяра- била тя твоя, или на някой?

Цитат

Чел ли си Корана? Видял ли си, колко си прилича с Библията? Сигурен съм, че имат един и същи корен, разпространен от различни идиоти.

...

Абсолютно всички религии, са смесица/ откраднати, от някъде. 

преди 13 минути, Captain Teemo on duty написа:

Ти, ме обиди лично.

Извинявам се, ако съм те засегнал. Мога ли да знам с какво точно?

преди 1 минута, perin2 написа:

В това няма спор. Нямам нищо против религията и всеки да си я интерпетира както си иска. Просто НЕ искам да се НАТРАПВА! А ти и Dioib точно това правите! 

преди 3 минути, Емил Костов написа:

В това няма спор. Нямам нищо против религията и всеки да си я интерпетира както си иска. Просто НЕ искам да се НАТРАПВА! А ти и Dioib точно това правите! 

Ами, ще се наложи да ни го простиш ;)

Моите разбирания за натрапване са малко по-различни. Ако те гоня по улицата, звъня ти на звънеца или ти пиша лични съобщения, тогава е натрапване. Ако съм с власт и въведа определени правила, тогава може също да е натрапване. Тук обаче е свободна тема в свободен форум в държава без религиозни закони, съответно реално никой не ти натрапва нищо. Дори ми се струва, че няколко човека на нас ни се натрапвате с доста разнопосочни обвинения и произволни квалификации, не винаги по темата.

преди 8 минути, perin2 написа:

Извинявам се, ако съм те засегнал. Мога ли да знам с какво точно?

Не си ме засегнал. Всички религиозни личности, имате една обща черта - като няма какво да кажете, започвате - ти си глупав, ти не разбираш... В Аржентина, на десетата минута - бях отлъчен, анатемосан и проклет. От едно и също лице.

преди 5 минути, perin2 написа:

Ами, ще се наложи да ни го простиш ;)

Моите разбирания за натрапване са малко по-различни. Ако те гоня по улицата, звъня ти на звънеца или ти пиша лични съобщения, тогава е натрапване. Ако съм с власт и въведа определени правила, тогава може също да е натрапване. Тук обаче е свободна тема в свободен форум в държава без религиозни закони, съответно реално никой не ти натрапва нищо. Дори ми се струва, че няколко човека на нас ни се натрапвате с доста разнопосочни обвинения и произволни квалификации, не винаги по темата.

Ако съм с власт и въведа определени правила, тогава може също да е натрапване - ЕТО точно това е хитстиянството. За пример ще ти дам религията наречена Бушидо. Нямате разлика! 

преди 29 минути, Captain Teemo on duty написа:

Не си ме засегнал. Всички религиозни личности, имате една обща черта - като няма какво да кажете, започвате - ти си глупав, ти не разбираш... В Аржентина, на десетата минута - бях отлъчен, анатемосан и проклет. От едно и също лице.

Съжалявам за лошия ти опит в Аржентина.

Тук в България, ако се върнеш назад в коментарите си ще видиш, че използваш доста често лош език и обиди, а от своя страна аз не мисля, че съм използвал такъв. Освен това не мисля, че съм говорил с теб без аргументи, само с квалификации. Можеш да прегледаш и моите коментари назад, за да се убедиш. Ако те обижда например съветът ми да повишиш познанията си в определена тема, то е защото те смятам за прекалено самодоволен. Сам каза, че си бил знаел достатъчно по тема, която е академично изучавана - извинявай, това е твърде самоуверено и по-скоро би ти попречило да обогатяваш знанията си.

Аз все пак не разбрах какво евентуално бих могъл да открия в тази Уика. Ще споделиш ли някоя от по-сериозните концепции там, може да стане смислен диалог?

В суматохата пропуснахме и още един въпрос:

Цитат

Има сила, която ни води. И тя, не може да бъде охарактеризирана, с нищо. Вярвам в свободната воля. Вярвам в собственото си израстване. Като човек, личност, дух.

Откъде си разбрал за тази сила и какво по-точно представлява израстването?

преди 38 минути, Емил Костов написа:

ЕТО точно това е хитстиянството.

Не, ако имаш предвид християнските морално правила, те не са наложени от човек върху човека, а са наложени от Бога и осъзнати или не от човека. Каквито и земни закони да си създадат човешките народи, те няма да отменят Божия морал. Съжалявам, ако това разглеждаш като натрапване, но няма как да се избегне. Ако призная и най-малкия компромис, предавам цялата религия.

преди 38 минути, Емил Костов написа:

За пример ще ти дам религията наречена Бушидо. Нямате разлика! 

Ако християнство и Бушидо нямаха разлика, щяха да са една религия. Щом са две, значи има разлика и тя е огромна.

преди 32 минути, perin2 написа:

Тук в България, ако се върнеш назад в коментарите си ще видиш, че използваш доста често лош език и обиди, а от своя страна аз не мисля, че съм използвал такъв. Освен това не мисля, че съм говорил с теб без аргументи, само с квалификации. Можеш да прегледаш и моите коментари назад, за да се убедиш. Ако те обижда например съветът ми да повишиш познанията си в определена тема, то е защото те смятам за прекалено самодоволен. Сам каза, че си бил знаел достатъчно по тема, която е академично изучавана - извинявай, това е твърде самоуверено и по-скоро би ти попречило да обогатяваш знанията си.

Аз все пак не разбрах какво евентуално бих могъл да открия в тази Уика. Ще споделиш ли някоя от по-сериозните концепции там, може да стане смислен диалог?

Лошият ми език, не е тайна за никой.

Света се движи от три сили : Отмъщение, Мързел и стремеж към знания. Църквата, отрича и трите. Ако зависи от нея, ще стоим още на палмите и няма да се къпем - защото така, сме по- близо до Него.

Вече си ме определил. Не виждам как, ще направим дискусия.

Ако имаш желение, влизаш в първата книжарница, или първият сайт... Инфо много.

преди 46 минути, perin2 написа:

В суматохата пропуснахме и още един въпрос:

Откъде си разбрал за тази сила и какво по-точно представлява израстването?

Не, ако имаш предвид християнските морално правила, те не са наложени от човек върху човека, а са наложени от Бога и осъзнати или не от човека. Каквито и земни закони да си създадат човешките народи, те няма да отменят Божия морал. Съжалявам, ако това разглеждаш като натрапване, но няма как да се избегне. Ако призная и най-малкия компромис, предавам цялата религия.

Ако християнство и Бушидо нямаха разлика, щяха да са една религия. Щом са две, значи има разлика и тя е огромна.

Не, ако имаш предвид християнските морално правила, те не са наложени от човек върху човека, а са наложени от Бога и осъзнати или не от човека - Значи твоят БОГ е безмислен и ненужен! 

• Автор
преди 11 часа, Captain Teemo on duty написа:

Но, много мразя, ненавиждам начините по които ми натякват, че за да вярваш, трябва да си с църквата.

Храмът е за грешниците, а не за праведниците. След като чувстваш, че си праведен защо мразиш грешниците които чрез Църквата търсят спасение?

Ненавистта не е ли грях? И считаш, че спрямо "твоя" Бог е непростимо да има Църква и/или храм чрез/в която/който грешниците да изповядват въпросните ли? 

И мислиш, че след като тук споделяш този свой грях (ако го считаш за грях) те прави по-праведен от грешниците ли? 

Не може да ме убедиш, т.е. да изтъкнеш аргумент и повярвам, че вярваш в Бог. Нямаш понятие какво е Бог, Христос, Църква, Храм и т.н. И всичко това е защото ненавиждаш Църквата като институция на грешниците които чрез нея търсят спасение.

Би ли споделил как по-точно те ощетяват грешниците които изповядват християнството, заради което ги ненавиждаш?  

преди 7 часа, Captain Teemo on duty написа:

Отмъщение, Мързел и стремеж към знания. Църквата, отрича и трите.

Не отрича трите, а анатемосва отмъщението и мързела, а що се касае за знанията, то тях не ги анатемосва, защото Бог е лишил човек от вечен живот в тоя свят заради посягането към познанието, което може да унищожи творението му преждевременно. 

Със здраве си ползвай знанията, но въпросните не те правят праведен при положение, че изпитваш ненавист спрямо други човеци. = След като не може да им помогнеш, то защо водиш спор в който няма смисъл??? 

преди 11 часа, Bubbles написа:

За Nти път, вярвам в Бог, НО не вярвам на попове и всякакви религиозни щуротии.
Бога НЯМА нищо общо с никакви религии, библии и т.н.

Абсолютно точно! :wors:

преди 1 час, dioib написа:

. Нямаш понятие какво е Бог, Христос, Църква, Храм и т.н

А ти имаш ли понятие какво е Бог, извън това което си чел в Библията?

Твоята представа е изградена въз основа на написаното и представеното там. Всички религиозни свещени писания са опит да представят по някакъв начин Бог.

Но какво пречи на човек да вярва в Създателя на света, без да вярва на религиозните писания?

преди 9 часа, perin2 написа:

Всички морални правила са приписани на Бог, а измислени от хората.

Затова мораните правила на една религия, могат да се различават напълно от тези на друга религия!

Храмът е за грешниците, а не за праведниците.

Не е нужно да ходиш в храма, за да общуваш с Бог. 

„А ти, когато се молиш, влез във вътрешната си стаичка и като си затвориш вратата, се помоли на своя Отец, който е в тайно; и твоят Отец, който вижда в тайно, ще те възнагради.” (Матей 6:5-6)

Храмът е за грешниците, а не за праведниците. След като чувстваш, че си праведен защо мразиш грешниците които чрез Църквата търсят спасение?

Ненавистта не е ли грях? И считаш, че спрямо "твоя" Бог е непростимо да има Църква и/или храм чрез/в която/който грешниците да изповядват въпросните ли? 

И мислиш, че след като тук споделяш този свой грях (ако го считаш за грях) те прави по-праведен от грешниците ли? 

Не може да ме убедиш, т.е. да изтъкнеш аргумент и повярвам, че вярваш в Бог. Нямаш понятие какво е Бог, Христос, Църква, Храм и т.н. И всичко това е защото ненавиждаш Църквата като институция на грешниците които чрез нея търсят спасение.

Би ли споделил как по-точно те ощетяват грешниците които изповядват християнството, заради което ги ненавиждаш?  

Не отрича трите, а анатемосва отмъщението и мързела, а що се касае за знанията, то тях не ги анатемосва, защото Бог е лишил човек от вечен живот в тоя свят заради посягането към познанието, което може да унищожи творението му преждевременно. 

Със здраве си ползвай знанията, но въпросните не те правят праведен при положение, че изпитваш ненавист спрямо други човеци. = След като не може да им помогнеш, то защо водиш спор в който няма смисъл??? 

А бе,ти... Остави ме без думи, пак. Как така, ми правиш психологически профил(грешен, много сгрешен) ? И насаждаш мнения, които нямат нищо общо, с моето. 

Казах ти - четеш и не вникваш в нищо. Просто го чупиш през призмата, набита ти в главата.

Какъв грях споделям? Къде твърдя, че мразя грешниците? Или че съм праведен? Или че някой ме ощетява? Или че, изпитвам ненавист, към еди кой си?

От къде научи, че Бог е лишил човека, от знания? Да не е от единадесетата заповед? "Бъди тъп и ще живееш вечно" 

• Автор
преди 2 часа, _Aumi_ написа:

Твоята представа е изградена въз основа на написаното и представеното там.

Нямам изградена представа за Бог, а вяра в него!!! :) = Никой не ми е натяквал въпросната или пък ми е казвал какво е Бог или пък съм прочел какво е. С времето проумях Божията промисъл и осъзнах вярата си в Бог. Доволно си знам греховете и прочие спрямо него, но не позволявам друг да ме съди, а съм избрал Христос, т.е. неговия син да е моя съдник след кончината ми в този свят.  

Ауми нелепо е твоето съждение ... :) Нормално е ти да нямаш понятие за Бог, защото си повярвала на някой. В теб явно има изградена някаква представа за Бог, а не в мен. :) Друг е въпроса дали тя е в следствие на прочетено и/или устно предадена.

Не изисквай по-голяма компетенция от мен, обикновеният грешник. Има си клир, има си духовници, които при твое желание ще ти разяснят в какво се изразява вярата в Бог. 

Бъди щастлива. Амин

преди 7 минути, dioib написа:

Нямам изградена представа за Бог, а вяра в него!!! :) = Никой не ми е натяквал въпросната или пък ми е казвал какво е Бог или пък съм прочел какво е. С времето проумях Божията промисъл и осъзнах вярата си в Бог. Доволно си знам греховете и прочие спрямо него, но не позволявам друг да ме съди, а съм избрал Христос, т.е. неговия син да е моя съдник след кончината ми в този свят.  

Ауми нелепо е твоето съждение ... :) Нормално е ти да нямаш понятие за Бог, защото си повярвала на някой. В теб явно има изградена някаква представа за Бог, а не в мен. :) Друг е въпроса дали тя е в следствие на прочетено и/или устно предадена.

Не изисквай по-голяма компетенция от мен, обикновеният грешник. Има си клир, има си духовници, които при твое желание ще ти разяснят в какво се изразява вярата в Бог. 

Бъди щастлива. Амин

И след като си Го открил, си изпитал непреодилимо желание, да отидеш на църква?

Само като видя доброволките, как те чакат да излезеш и тичат, да ти загасят свещичката... Да може дядо поп, да изкара пет стотинки.

преди 17 часа, perin2 написа:

че би могъл да прости, ако има основателна причина.

едно от качествата на Исус е всеопрощението, а то става БЕЗ УСЛОВИЯ и без "основателни причини". От същото се пръква и мита за "Безусловната ЛЮБОВ".

Да се богохулства чрез фалшиви вярвания няма как да е богоугодно.

преди 4 часа, ncl написа:

Значи твоята вяра е права, а другите грешат?!

Ми не - просто си списвате погрешно обектите и схемите си на вярване.

Вярването не може да е "право" или "грешно" - то е отношението на даден субект спрямо определени лични преживявания и потребности, преминали през проекции за едно или друго.

Дали обектът на вярване ще е чорапено чудовище, ламята ( от приказката за "златната ябълка" ), дядо коледа, баба яга, Путин, величието на Левски, териториални или общностни митове, вселенската истина, духовните сияйни същества или някаква абсолютна абстракция (бог), е без всякакво значение, защото за Вярващия повярваното има една и съща фиксираща стойност и значение, без значение какъв е обекта.

В света са налични огромен брой обекти за вярване и всеки човек, спрямо предпочитанията и усещането си за полза се 'прилепя" за някой от тях. Особено са привлекателни такива обекти на вярване, които са придружени със системи от описания, концепции, представни схеми, нагласени да имат висока емоционална позитивна стойност, чрез условия, обещания за награда, сполука, решение, спасение... Затова последните са и най-разпространени.

ВЯРА не е синоним на "ОБЕКТ НА ВЯРАТА".

ВЯРА, в този контекст, може да се опише така

- вкопчване и вживяване в личната идеална проекция, в която да се повярва, с преживяването че тя е обективна и извън субекта. Това дава някои психични ползи, макар и краткосрочни и твърде емоционално-определени.

А ползите идват по линията на защитни механизми, задействани от импулса за справяне с травматични и конфликтни кризи в екзистенцията.

преди 19 минути, _ramus_ написа:

едно от качествата на Исус е всеопрощението, а то става БЕЗ УСЛОВИЯ и без "основателни причини".

Няма такова нещо.

Психологичните ти разсъждения няма да ги коментирам.

преди 3 минути, ncl написа:

Няма такова нещо.

Психологичните ти разсъждения няма да ги коментирам.

Не се и очаква. Предполагам че не се заблуждавате че това е вид покана да коментирате нещо, в което сте невеж и въобще не го разбирате.

Ако ВЯРВАЩ може да си позволи да разгледа детайлно, логически, аналитично и самоосъзнато обектите на вярване... то той би ги загубил. А освен тия условия е нужна и теоретична, концептуална и практическа основа.... и много работа.

Големи спорове тук , голямо чудо. Моля отделете няколко минути от времето си да изгледате видеото. Може и да си промените мнението.

Много много ценно видео!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.