Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво е непростимо спрямо Бог?

Featured Replies

преди 15 минути, Captain Teemo on duty написа:

Ще се повторя - започни да спрягаш "олигофрен", в първо лице, единствено число. Постоянно. Като мантра. Резултати - до два дни.

Или да се погледне в огледалото :lol6: 

• Отговори 734
  • Прегледи 34,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

А стига с тоя твой БОГ, че прекаляваш вече! Сам виждаш войни и мизерия има в този свят или реалм. Къде го твоят БОГ дето ми говори за любов и обич. 

• Има разлика между това да си религиозен и това да си вярващ. Аз не съм религиозен, не познавам църковните празници, светиите и ритуалите, но съм вярващ. Лично съм изпитвал многократно действието на за

• Всяка една религия сама по себе си е секта, самото християнство е разделено на сума различни секти : Католици, православни, протстанти, лутеранци, баптисти... Колко от вас знаят че това което имаме

Публикувани изображения

преди 8 часа, _Aumi_ написа:

Но какво пречи на човек да вярва в Създателя на света, без да вярва на религиозните писания?

Всички морални правила са приписани на Бог, а измислени от хората.

Затова мораните правила на една религия, могат да се различават напълно от тези на друга религия!

Не мисля, че е нужно с теб на всеки ъгъл да си преповтаряме тезите. Вече се знаем достатъчно добре по този въпрос. Човекът имаше забележка и аз трябваше да направя уточнение.

преди 3 минути, perin2 написа:

Не мисля, че е нужно с теб на всеки ъгъл да си преповтаряме тезите.

не са тези, а вярвания.

Освен това на вас може и да не е нужно, но на нея й е нужно. а във вас привижда точният стимул и сгодния момент.

преди 52 минути, Captain Teemo on duty написа:

Абсолютно убеден съм, че няма да погледнеш нищо.  Да не би случайно(или не) , да ти хареса някоя идея. Но, не е лошо да попрочетеш някоя книга. А не да излизаш с "Аз знам много" и както се оказа - нищо. Абсолютно.

Всъщност ти излезе с претенции, че си се интересувал от една сериозна тема "достатъчно", каквото и да означава това "достатъчно". Аз лично не намирам покритие за подобна претенция.

Относно Уика, аз още в началото си признах, че не съм особено запознат и няма да правя оценки.

преди 52 минути, Captain Teemo on duty написа:

Много се отклонихме, от темата. А тя е "Какво е непростимо? "

- Най ми тежи, монетизацията. Като кажеш църква и си представям ООД. Винаги е било така. От векове. Алчни, алчни, алчни...

В крайна сметка, всичко е за пари.

Да, съгласен съм, че има много проблеми относно алчността. В твърде много случаи има сериозни злоупотреби. Все пак, и това може да бъде простено, ако грешникът се осъзнае навреме.

Не е зле в тази връзка да не забравяме, че е твърде висока летва икономиката и финансите да се избегнат изцяло.

преди 2 часа, ncl написа:

Няма такова нещо.

Психологичните ти разсъждения няма да ги коментирам.

Не закачай човека - може би е на път към духовен катарзис. Все пак започна да изказва и защитава ключови теологични тезиси. Някъде по Коледа може да се окаже, че всъщност винаги е бил вярващ, но никой никога не е разбирал дълбокомислието в подхода му.

преди 7 часа, ncl написа:

Значи твоята вяра е права, а другите грешат?!

За мен лично, тя е правилната. 

... както и на всички останали. 

преди 7 часа, dioib написа:

Ауми нелепо е твоето съждение ...

Ти пък ако си мислиш, че твоите разсъждения са перфектни! 😄 вярвай в селските попове.

преди 3 часа, _ramus_ написа:

едно от качествата на Исус е всеопрощението, а то става БЕЗ УСЛОВИЯ и без "основателни причини". От същото се пръква и мита за "Безусловната ЛЮБОВ".

Няма безусловна любов. И Исус, и Бог, имат условия. Ако не отговаряш на тях, си получаваш съответните наказания.

Лука 19:27

Исус им рече:

А онези мои неприятели, които не искаха да царувам над тях, доведете ги тук и ги посечете пред мене.

преди 2 часа, Captain Teemo on duty написа:

Много се отклонихме, от темата. А тя е "Какво е непростимо? "

- Най ми тежи, монетизацията. Като кажеш църква и си представям ООД. Винаги е било така. От векове. Алчни, алчни, алчни...

В крайна сметка, всичко е за пари.

Няма непростими неща. Всичко е простимо с пари, пари, пари. 

преди 2 часа, _Aumi_ написа:

Няма безусловна любов. И Исус, и Бог, имат условия. Ако не отговаряш на тях, си получаваш съответните наказания.

Лука 19:27

Исус им рече:

А онези мои неприятели, които не искаха да царувам над тях, доведете ги тук и ги посечете пред мене

Предвид обаче, че духа е неунищожим, то би следвало човек да се замисли какво точно се казва с тези думи. Земното тяло така или иначе е до врвме и съществува благодарение и за духа. Ясно е и, че Исус е нямал светската власт да посича, нито е бил цар на земята. Има се предвид духовния живот, а Христос е духът във всеки един човек, който ако не бъде поставен от самия човек "на трона", то последстяията в крайна сметка ще се окажат пагубни за него. Няма нужда някой да го съди и наказва, въпреки че в религиите често се споменава подобно съдене. Отделно от духа човек не може да има бъдеще, просто защото всичко непреходно е в духа. 

преди 2 часа, Търсещ истини написа:

Няма непростими неща. Всичко е простимо с пари, пари, пари. 

Ами ако ти вземе някой парите... 

Прошката се дава от човек, който по някакъв начин е бил засегнат от действията на друг човек. В този смисъл Бог не може да бъде засегнат. От значение е моментът на осъзнаване на допуснатата грешка от страна на искащия прошка. Няма особено значение дали ще я получи, тъй като осъзнаването вече е налице. Да, то трябва да бъде съчетано с последващо неповтаряне на въпросната грешка, но това пак си зависи от човека и няма задължително нужда някой да му прощава за да се случи това. Искането на прошка може да е по-скоро за да се запазят добри взаимоотношения с някого. За Бог осъзнаването от страна на човек на грешките си, би следвало да е достатъчно. 

Прошката е нужна и за прощаващия, доколкото тя е израз на неговата (на духа) свобода и независимост от случващото се, дори и да засяга личността му (тялото и личностните желания и емоции). 

преди 12 часа, _Aumi_ написа:

Не е нужно да ходиш в храма, за да общуваш с Бог. 

„А ти, когато се молиш, влез във вътрешната си стаичка и като си затвориш вратата, се помоли на своя Отец, който е в тайно; и твоят Отец, който вижда в тайно, ще те възнагради.” (Матей 6:5-6)

Не е задължително, но в същото време дори и чисто психически храмът предразполага към по-добра концентрация, създава усещане за определена тържественост, вместо обичайното обкръжение. Там присъстват редица символи, икони и аромати, които могат да предразположат връзката с духовното. 

А цитираното всъщност може (и трябва) да се приложи и в храма. Човек трябва така или иначе където и да се намира, молейки се да се абстрахира от всичко странично. 

преди 1 час, Just a Stranger написа:

Предвид обаче, че духа е неунищожим, то би следвало човек да се замисли какво точно се казва с тези думи

Казано е да се посечат. Как по друг начин може да стане това посичане?

Никъде не се говори да се посече духа или нещо подобно.

Не знам защо думите винаги трябва да се извъртат, в опит да се докаже нещо, което е в различен смисъл от казаното.

преди 2 часа, Just a Stranger написа:

Предвид обаче, че духа е неунищожим ...

Това е теза, с която не съм съгласен.

преди 2 часа, Just a Stranger написа:

Ами ако ти вземе някой парите... 

Вариант 1- човек. Господ да го накаже тоя хайдук
Вариант 2- божеството ми е сърдито и с ръцете на айдука ме наказва. Аз обаче на зная кой е подбудителят и пак Господ да го накаже тоя хайдук. 
Подобно: не гледам майка си и тя ме проклиня. Аз страдам от клетвата и занемарявам живота си; божеството "чува" клетвата на майка ми и ме преследва
Извод: Не може да се установи наличие/отсъствие на божество, както и постъпка, която именно божеството, а не човек смята за непростима.

преди 5 часа, perin2 написа:

Все пак започна да изказва и защитава ключови теологични тезиси.

мога да защитавам всякакви тези, както и да ги оборвам. За мен те са просто инструмент за упражнение в мислене, а не за вярване, вкопчване и фантазиране.

Колкото до "теологичните тезиси" - тео-то въобще не ме интересува и пет пари не давам за него. Говори ли ви достатъчно... или ще чакате "до коледа", която за мен няма никаква стойност или значение и просто ползвам почивните дни, за да ги запълвам със спорт, планина, тишина и.. в общуване със  себе си.

Вече ви го написах по-напред в друга тема, не че прочетохте, а го иронизирахте, защото това е далеч отвъд вашите възможности и когнитивен хоризонт и само това ви остава.

преди 5 часа, Търсещ истини написа:

Всичко е простимо с пари, пари, пари. 

това е обикновен фейк. Например тук обидените и сърдитковците няма как да простят, а най-малкото пък " с пари". :)

на 19.10.2022 г. в 13:57, Емил Костов написа:

Миналият век ли. От 20 000 години човечеството се избива в името на БОГ. Стига вече с него. Той трябва да се заличи, за да няма убийства повече на верска основа.

Точно така. Трябва само атеизъм. Атеизъма и лидери атеисти никога и никой не са избили масово

преди 6 минути, dMiro написа:

Атеизъма и лидери атеисти никога и никой не са избили масово

Геноцидите през 20ти век бяха извършени от атеистки лидери и режими.

Ако хората не се избиват в името на Бог, ще се избиват в името на някаква друга кауза.

• Автор
на 22.11.2022 г. в 21:43, Captain Teemo on duty написа:

Ти, ме обиди лично. И Диода също.

И считаш, че обидата е непростим грях ли? ОК. Както разбрах и алчността за теб е непростим грях. 

Принципно не очаквай справедливост от друг човек, а що се касае за оскърблението което си почувствал, то аргументирай се с какво точно съм те оскърби, за да осъзная греха си?  Защото вярващият в Бог ще се замисли, защо другия го счита за атеист, а не ще се разсърди и обиди. = Никой на сила не те вкарва в храм или Църква. От друга страна нямаш информация аз кога посещавам храм. -> Не забравяй, че съм живял достатъчно време в общество в което Църквата не е играла роля за формирането на вярванията ми. 

Разбирам, че за теб поповете са лицемерни и го правят това за пари, а това не е истина. И на мен не ми харесва, че направиха Църквата като ООД, но то е поради факта, че същата трябва да се самоиздържа. Иначе, извън светската власт, то в манастирите съществуват други правила. 

И пак да ти припомня: Храмовете са за обикновените грешниците!!! Как точно ти натяквам да ги посещаваш??? ОК, разбирам, че ти е по-лесно извън Църквата да изповядваш греховете си, но явно считаш, че не съгрешаваш. И в това ли е обидата ми, че считам, че съгрешаваш в нещо спрямо Бог, което е характерно за атеист??? Да съм твърдял, че този ти грях е непростим??? Напротив, разбирам защо не ползваш храмовете или "услуги" на отци, а то е поради факта, че и психолози не са в състояние да ти помогнат. И всичко това е защото си убеден, че може да се справиш сам. ОК, и това го разбирам. 

И в тоя аспект, то считам, че твоите грехове не са сред непростимите спрямо Бог. Натрупал си гняв в следствие на отхвърляне (неприемането ти) в някаква Църква, но да считаш, че при православните християни съществуват същите порядки не е истина. 

(Православните християни не им е потребна рекламата, а аз определено не ставам да рекламирам въпросната Църква, защото определено не бих споделил тук с какво съгрешавам спрямо нея и т.н.) И в тоя смисъл: С грешно впечатление си останал. 

Тук не съм да натяквам и/или защитавам християнството, нито да споря с вярващи в друго, а за да си набавям информация по отношение на социума, който според мен е по-интелигентен спрямо други, а то е защото се интересуват от иновациите сред IT сектора, от които зависи бъдещето на всички човеци.  

Аз казах!

преди 37 минути, ncl написа:

Това няма как да е вярно.

Следва да докажеш, че не е вярно!

Какво има толкова за доказване?! Имаме твърдението, че Бог няма нищо общо с религии, библии и т.н., което ти определи като абсолютно точно. От друга страна има вярвания, че Бог има общо с религии, библии и т.н.. Не може и двете да са верни, нали?! Следователно, ако това в което вярваш е истина, то другото вярване е грешно. Не може и ти да си права и другите да са прави.

Бог според мен има много общо с религиите, колкото и те с времето да започват да се отдалечават от Него. Щом дадена религия съществува, значи има хора, които се нуждаят от нея, като близко да представите и нагласите им средство за връзка с духовното и пречещо на прекомерното затъване в материалното. Неприемането при едни хора на това, че за други хора може да са по-подходящи други системи от вярвания, е често срещано, но то не е признак на силна вяра, а по-скоро обратното, дори е белег за зависимост. 

преди 3 часа, ncl написа:

Какво има толкова за доказване?! Имаме твърдението, че Бог няма нищо общо с религии, библии и т.н., което ти определи като абсолютно точно. От друга страна има вярвания, че Бог има общо с религии, библии и т.н.. Не може и двете да са верни, нали?! Следователно, ако това в което вярваш е истина, то другото вярване е грешно. Не може и ти да си права и другите да са прави.

Това е твърде високо ниво за нас да разберем. Ние сме прости, ограничени и неуверени, че да осъзнаем и заявим върховната надлогична истина, че всички вери на всички хора и народи са прави, но някои не са съвсем прави.

Иначе казано, всички сме равни, но тя е по-равна от нас защото ни го казва.

преди 4 минути, perin2 написа:

Ние сме прости, ограничени и неуверени

Интересно е дали си давате сметка ЗАЩО изразявате това в МНОЖЕСТВЕНО ЧИСЛО? :) Както и какъв е точно вашият интерес и вашата полза в тия генерализации... 

Всъщност би трябвало да го напишете в първо лице, единствено число. Това би било коректно спрямо вашата собствена самооценка и от нея - отношението ви към битието и вас самия.

Не че сте в състояние да си дадете сметка, но и на мен не ми пречи да го спомена.

на 24.11.2022 г. в 9:35, ncl написа:

Всеки си мисли, че той е правият.

За да докажеш, че Бог има нещо общо с религиите, а не е само продукт на техните интерпретации, следва да дадеш основателни доказателства!

на 23.11.2022 г. в 20:38, Just a Stranger написа:

чисто психически храмът предразполага към по-добра концентрация, създава усещане за определена тържественост

Това е много относително. В храма, въпреки множеството, което го посещава, можеш да се чувстваш много по-далече от Бога. Докато във вътрешната стаичка, може да е много по-уютно и сигурно място за общуване с Него. Освен, ако не чувстваш Бог нещо много далечно и непознато. И се уповаваш и осланяш на религиозни писания, догми и храмове.

Не съм тръгнал да доказвам, че Бог има общо с религиите. Аз го вярвам. Ти пък вярваш, че няма нищо общо. Хубаво. Кой може да каже кой е прав?!

преди 2 часа, _Aumi_ написа:

Това е много относително. В храма, въпреки множеството, което го посещава, можеш да се чувстваш много по-далече от Бога. Докато във вътрешната стаичка, може да е много по-уютно и сигурно място за общуване с Него. Освен, ако не чувстваш Бог нещо много далечно и непознато. И се уповаваш и осланяш на религиозни писания, догми и храмове.

Затова написах "често". Не твърдя, че храмовете са необходими на всички, но доколкото има хора, които са предразположени да осъществят по-здрава връзка с Бог или духовното в специално построено за целта място, каквото е храмът, последният е необходим. 

преди 2 часа, ncl написа:

Кой може да каже кой е прав

Вярвянията не определят 'кой е прав'.

Самия израз (за правотата)изразява само интереса на вярващия, защото за него това е изключително важен казус и му е цел.

Освен това - вярванията не се "доказват'' , но от друга страна вярващите много държат вярванията им да 'са основани на доказателства". :) Затова и се измислят такива. Свободните религиозни лаладжийства са за това - кой какво си е измислил да си крепи и утвърждава вярванията (патеричките). Ако не се поддържат - няма да са патерички и ще отпадне ползата да крепят "сакатичкия".

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.