Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво е непростимо спрямо Бог?

Препоръчан отговор

Хиляди години такъв модел се ползва при "възпитанието", като част от социализирането на всеки малък човек.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 734
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

току-що, _ramus_ написа:

Хиляди години такъв модел се ползва при "възпитанието", като част от социализирането на всеки малък човек.

Да, много родители днес, ползват и още по-строги модели. А колко деца са с наранена психика още от най-ранно детство...

Разбира се, тези модели се повтарят и доста често по същият начин както са се държали родителите с детето,  вече порасналият възрастен, ползва същите възпитателни мерки.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, dioib написа:

Това, че не вярват в Бог

Може само да не вярват в църквата и цялата въобще трагедия разигравана от килимявките, и/или каквото носят, или не носят стълпотворението от паразити от обръчите от фирми, застанали на пътя между Отеца и Неговите творения.

Някой доказал ли е, че всемогъщо нещо, което е и всезнаещо, може да бъде повлияно от ходатайци. Това принизява декларираните безкрайни Негови сили и възможности, до някакво разсеяно, да не кажа дементно старче, на което трябва да му наливат хорските надежди поповете, чрез молитви, в средновековен слухов апарат*

Man-with-ear-trumpet.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, _Aumi_ написа:

Разбира се, тези модели се повтарят и доста често по същият начин както са се държали родителите с детето,  вече порасналият възрастен, ползва същите възпитателни мерки.

това се предава от поколенията и ако някой не излезе от цикъла осъзнато и да се отърси от травмите, не спира. Това е наблюдавано от векове и просто се приема от социума като даденост. Заради същото е залегнало и сред социалните идеологии, като част от описателната система във вид на предлагани "награди", спасения, изходи...

При кризисни времена и заплаха за оцеляване на цели големи социални групи, при войни, глад, епидемии - това се засилва и после стотици поколения не се преодолява и остава отпечатък сред културата, историята, идеологиите... Това е особено характерно и е лесно забележимо в трите авраамически религии.

А в източните религии са го вписали в социалните идеологии като "семейна карма", като част от приказката за 'кармата' и тия разтегателни версии на съвременни популярни преразкази.

Все пак няма как да се свеждат сериозни и задълбочени познания на неграмотни и травмирани от страхове и неизраснала емоционалност хора... Те си карат по инерция, но поне може да им се предложат система от образи, приказки и описателности близки до техния начин на изразяване и възприятие, който да им предложи подходящите като за тях "спасения", да им послужи за цели, за стремежи, за пълнеж...

Травмите в детските емоционални етапи са генератор на сериозни психични дефицити и като се вплитат в личностната схема на всеки човек, задават най-често дълбоко негативни представни схеми, които чрез преживяванията им, непрекъснато се обновяват.

Никога не е било достатъчно просто да се повярва в схема, която е обратна на травмиращата. Това не лекува каквото и да било, но повлиява на симптоматиката като я тушира, но поне повърхностно изглежда че лекува раните. Хиляди години не е било възможно друг начин и религиозния или чрез социални описателни приказки, просто се поддържал социалния статус и колективно преживяване. Като се вземе предвид че огромния брой хора са в такова положения, за цялата група е изключително "решение" просто да се сведе до "колективна приказка", която да съдържа толкова нужните проекции за отложена награда, за условия, да предложи цели, смисъл, стойност, значение - толкова липсващи на всеки травмиран човек.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, _Aumi_ написа:

И изведнъж като ангел небесен ни се изпраща човек, който ни измъква от тази ситуация. 

Аха, значи аз съм ангел за всеки просяк, на който пусна нещо в паничката. Случването на описаното от теб, не излиза извън рамките на обичайното. Само така му се струва на този, който е бил на зор, когато е получил облекчение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, Sliderum2 написа:

Само така му се струва на този, който е бил на зор, когато е получил облекчение.

разбира се. Но кой би се отказал от приятната приказка (патеричка), която често има спасително или облекчително значение?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 28 минути, _ramus_ написа:

Заради същото е залегнало и сред социалните идеологии, като част от описателната система във вид на предлагани "награди", спасения, изходи...

Не е заради същото. Предлаганите от религиите представи эа неизбежна награда и наказание в бъдеще, провокират авторитарни и консервативни методи на възпитание, а не са следствие от тях. За консервативния и авторитарен родител от значение да наложи възгледите си на поколението, каквито и да са те. Дали те ще включват някаква религиозна вяра, е без значение. Самите религии никога не възникват от масите и винаги в началото са средство за промяна точно на съществуващите към този момент закостенели схващания наложили се в обществото.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Sliderum2 написа:

Аха, значи аз съм ангел за всеки просяк, на който пусна нещо в паничката. Случването на описаното от теб, не излиза извън рамките на обичайното. Само така му се струва на този, който е бил на зор, когато е получил облекчение.

Извън рамките на обичайното не излиза твоят пример и интерпретация. Това не означава, че не се случват и доста "странни" промени в живота на хората. Разбира се повечето забелязват само това, което им се иска и могат да допуснат.А и в случая с просяка всъщност е въпрос доколко срещата е случайна.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ти сам твърдиш, че си съгрешил за първи път на 2г и половина. Едва ли си спомняш нещо от живота си когато си бил толкова малко дете.

Ауми ... :) Не съм аз човека който да ти разбули този твой предразсъдък ... :) 

Предположенията ти са тотално грешни. 

За разлика от мнозина, то доволно спомени имам от 2,5 и т.н., но не съм като някои които имат спомен преди раждането ... :) 

Вси първи неща си помним ... :) Все пак познавам човек, който си помни раждането ... :) Та, така ... аз този първи момент не го помним ... :) 

От което следва, че някой възрастен ти е втълпил, че си съгрешил и ти си повярвал, че наистина си извършил грях, когато си бил толкова малко невинно и невръстно дете!

Нищо не следва Ауми ... Неверни съждения изказаваш ... но то е поради факта, че си невежа ... Нормално е това. 

Истината е, че всяко дете е егоист. То по лесно се поддава на изкушения. Да, греховете му се прощават, но когато замисля нещо, но по-късно в следствие на съблазняване, то не довършва доброто и по мое му след като не е направило добро, то е съгрешило. Друг е въпроса, че аз съм го осъзнал. Никой възрастен не ми е втълпил това!!! 

Нормално е да грешиш, защото тук познаваш само и единствено някакъв образ, който съм "прожектирал". Останалото е твоя илюзия в която се опитваш да ми втълпиш, че е истина, а това не е така!!! 

Виж, допитай се до Бог. Той по-добре знае истината за мен. :) Но, не този който познаваш из Библията ... :) 

Благодаря ти, че ме разсмя за пореден път ... Тя знаела неща за мен ... ба .... :) Я по-добре погледни в някоя кристална сфера ... :) Или хвърли боб ... :) По-мже да познаеш ... т.е. да придобиеш познание ... :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Sliderum2 написа:

Някой доказал ли е, че всемогъщо нещо, което е и всезнаещо, може да бъде повлияно от ходатайци.

Да считаш, че Христос е ходатайник нещо не се връзва ... Другото е Църква, т.е. общност из която има клир. Нима нямаме Президент??? Нима нямаме Парламент??? В клира има йерархия и тя е в служба на вярващите. За да си в него, то си има процедура и институция която удостоверява въпросното теологическо образование. Друг е въпроса, че в манастирите си има друга йерархия и прочие. 

ОК, ти не обичаш въпросните попове, но защо им завиждаш??? Това меко казано ... Те по този начин са избрали да си изкарват прехраната ... Какво лошо виждаш в това??? Отделно това, то това право на вярващите и изповядващите се в Църквата как по-точно ти навреждат на твое право??? 

Лесно се критикува Църквата, но по какъв начин тя те ощетява??? Въпрос на личен избор е дали ще си в Църквата ... Никой насила не те принуждава. 

Все едно аз да роптая, че ми прекъсват филма с някакви реклами за разхлабване на перисталтиката докато се храня ... :) Ми ... сменям канала ... :) 

п.п. Църква, храм към Църква се посещава когато имаш нужда. Ако нямаш нужда (духовна), то никой не те принуждава. В храма има определен състав, който изпълнява религиозни обреди и прочие, т.е. обслужват нуждаещите се. 

Да, много родители днес, ползват и още по-строги модели. А колко деца са с наранена психика още от най-ранно детство...

Вярата няма нищо общо с възпитанието или образованието ... :) 

Да смяташ, че родителите ми са били строги е нелепо!!! :) Бог да ги прости отгледали са ме с доволно Любов. Иначе, само аз си знам какъв непослушник съм бил и как съм ги подлагал на тревоги. 

Принципно модел при православието няма. Има Христос, който определено не е модел, а пример. НО, ти не вярваш в НЗ, така, че ай допитай се там до Бог по отношение на какво е бил Христос ... :) ОК, знам, че си повярвала в някакви писания, но те не са цялата истина. 

Та, не знам твоя модел на възпитание, но мен са ме възпитавали в праведен начин на живот. Той е свързан, че всяко твое деяние трябва да е и за друг, а не само за теб. Докато си в семейството, то е за семейството, а после за твоето семейство и т.н. Отделно това, то с каквото можеш да помагаш и на Църквата. Като няма с какво, то и молитва за нея е достатъчна. По този начин се съхранява вярата и не позволяваш лукавия да те съблазни с ненужно. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 44 минути, dioib написа:

Да считаш, че Христос е ходатайник нещо не се връзва ... Другото е Църква, т.е. общност из която има клир. Нима нямаме Президент??? Нима нямаме Парламент??? В клира има йерархия и тя е в служба на вярващите. За да си в него, то си има процедура и институция която удостоверява въпросното теологическо образование. Друг е въпроса, че в манастирите си има друга йерархия и прочие. 

ОК, ти не обичаш въпросните попове, но защо им завиждаш??? Това меко казано ... Те по този начин са избрали да си изкарват прехраната ... Какво лошо виждаш в това??? Отделно това, то това право на вярващите и изповядващите се в Църквата как по-точно ти навреждат на твое право??? 

Лесно се критикува Църквата, но по какъв начин тя те ощетява??? Въпрос на личен избор е дали ще си в Църквата ... Никой насила не те принуждава. 

Все едно аз да роптая, че ми прекъсват филма с някакви реклами за разхлабване на перисталтиката докато се храня ... :) Ми ... сменям канала ... :) 

п.п. Църква, храм към Църква се посещава когато имаш нужда. Ако нямаш нужда (духовна), то никой не те принуждава. В храма има определен състав, който изпълнява религиозни обреди и прочие, т.е. обслужват нуждаещите се. 

Съществуването на държавата и бюрокрацията, не е аргумент оправдаващ нищо от този род в други ниши на паразитизъм. В крайна сметка, всеки е тръгнал да "задоволява", естествено платено(по един или друг начин), нужди на хората, които те всъщност нямат, но са им втълпявани отнине. Понеже паразитите също се размножават, понякога ни се напомнят "нужди", забравени, или неглижирани от векове като имперската на древни гърция, рим, спарта "демократичност" в сексуалните игри, непризнаващи ограничения по пол, възраст или животински вид, или ни биват измислени някакви нови нужди, или нови начини за задоволяване на налични нужди, без които нови начини също можем. Религиите и поповете са като крем за (душевни) бръчки. Мине не мине време, и бива "откривано", някое "ново" химическо съединение, извлечено от новооткрито чудесно растение от някои необхождани преди тилилейски южноамерикански екваториални гори, което още по-добре изглажда и, е с още по-дълго действие, или даже напълно излекува бръчките(греховете направени до момента) с едно намазване(изповядване) И с религиите така, омръзват, почват да губят добитъка си, който бива привличан от някой романист-оратор, с по-добра муза и палав език.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, Sliderum2 написа:

Съществуването на държавата и бюрокрацията, не е аргумент оправдаващ нищо от този род в други ниши на паразитизъм.

И за мен търговеца е паразит, но го има!!! 

Пак да попитам: Какво по-точно твое право нарушава правото на вярващите да имат духовен отец??? 

Принципно след като за теб духовния живот не представлява  интерес за какво по-точно ненавиждаш интереса на изповядващия се в Църквата? Как това вреди на теб или обществото??? 

Ти като имаш нужда от интернет, то плащаш ли на някой??? О, ти си анонимен и като дрънди ловиш на комшията нета ... :) 

п.п. Нека не ти цитирам неща от Конституцията на България моля!!! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 37 минути, dioib написа:

И за мен търговеца е паразит, но го има!!! 

Пак да попитам: Какво по-точно твое право нарушава правото на вярващите да имат духовен отец??? 

Принципно след като за теб духовния живот не представлява  интерес за какво по-точно ненавиждаш интереса на изповядващия се в Църквата? Как това вреди на теб или обществото??? 

Ти като имаш нужда от интернет, то плащаш ли на някой??? О, ти си анонимен и като дрънди ловиш на комшията нета ... :) 

п.п. Нека не ти цитирам неща от Конституцията на България моля!!! 

Да си купиш бог от църквата верно е избор. Може и да подминеш. Самият факт, че бива продаван, не те ли гнуси? Това не е мръвка на шанда на месаря. Или за напреднали капиталисти такива въпроси не стоят? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Just a Stranger написа:

Това не означава, че не се случват и доста "странни" промени в живота на хората. Разбира се повечето забелязват само това, което им се иска и могат да допуснат.А и в случая с просяка всъщност е въпрос доколко срещата е случайна.

а това е обичайната интерпретация за пристрастния фантазьор, за когото "няма случайности", всичко е предопределено, така е трябвало да стане, някой ни наблюдава и се грижи за нас.

А необичайните за някого "случки" са си обичайни (даже и знаменателни и знакови) за тия, дето с чели анонимни книжки, в които има приказки как 'няма нищо необичайно, защото владиката, дето е 'УЧИТЕЛЯТ' и цяла вселенска йерархия всичко са заложили, от тях всичко зависи, те всичко наблюдават там - благородни и духовни алтруисти, идеално мъдри, никога не грешащи...  ( от измерения и духовни нива, дето енергията, телата, материите и другите ала-бала)...

И поради същите алтруистични и знаменателни причини, си избират особен и знаменателен субект, на който да му разкрият вселенските тайни и той да се вживее във великата си мисия да ги сподели на останалото човечество... Тоя знаменателен субект може е и да е пълен баламурник, но не... важното е да се вживее в играта.

По някаква причина, която само йерархията знае, си подбира някакъв "специален" посланик. Интересно че историите все се въртят около високи планини в обширно място в Азия, което, разбира се, никой не ходи, което е защитено от всеки и всичко... Никога посланик не е бил ескимос, например, както индианец, нито някой преди 18 век... Преди същия век същата игра играят по друг начин, с друга оправдателна и обяснителна история, в която отново "един специален" е избран... щото ... е специален с нещо си... А другите - не са.

Хилядолетия се играе една и съща игра, която е модернизиран вариант още от пещерните времена.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 33 минути, Sliderum2 написа:

Да си купиш бог от църквата верно е избор. Може и да подминеш. Самият факт, че бива продаван, не те ли гнуси? Това не е мръвка на шанда на месаря. Или за напреднали капиталисти такива въпроси не стоят? 

Капиталист не си купува Църква, а прави такава!!! :) 

В действителност нормално е невежеството ти как се прави Църква. Не те мислих за човек, който няма обща култура и не знае какво е Църква, какво са служители на такава и какво са вярващите в такава. 

Да, и на мен не ми е по вкуса, че ги направиха вид дружества и прочие, т.е. държавата да им следи парите, но да считаш, че Църквата е в тежест на обществото е нелепо. Това не е партия!!! Това си е Институция равна на Институцията Президентство и Парламент. 

Имам възможност да попитам един отец колко му е заплатата. Определено не е като на депутат или Президент. 

Та, на теб все едно някой да ти погледне семейния бюджет. Не върви ...

Пак да попитам: Защо не приемеш, че поп е еквивалент на рекламен агент??? Какво лошо има в това??? Работа като работа, т.е. тя не е по-различна от лекарската работа, но се занимава с духовността. 

Определено не си наясно с кодекса в Църквата ... мда ... но, ей тъй да хулиш ... ОК, не се различаваш от мнозина и в тоя случай кой е "овцата"?! 

Lex.bg - Закони, правилници, конституция, кодекси, държавен вестник, правилници по прилагане

Цитат

Чл. 2. (1) Правото на вероизповедание е основно, абсолютно, субективно, лично и ненакърнимо.

(2) Правото на вероизповедание включва правото на всеки свободно да формира религиозните си убеждения, както и да избира, променя и изповядва - съответно практикува - свободно своето вероизповедание, индивидуално или колективно, публично или частно, чрез богослужение, обучение, обреди и ритуали.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 25 минути, _ramus_ написа:

а това е обичайната интерпретация за пристрастния фантазьор, за когото "няма случайности", всичко е предопределено, така е трябвало да стане, някой ни наблюдава и се грижи за нас

Не съм написал точно това, но пък ти го прочете. Разбира се допускам и възможността срещата да е случайна, но също допускам и тази за нея да има и други причини. Последното отново не означава пълна предопределеност. Така или иначе си списа квалификацията и оценката - дано вече си се успокоил.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Sliderum2 написа:

Да пикая на такъв бог, който може да се купува и продава.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 41 минути, ncl написа:

Да пикая на такъв бог, който може да се купува и продава.

e тва беше чудесен богоугоден коментар.:lol6: Направо каноничен и според библията и твърде подходящ за деклариращ се като християнин, дето иначе е "чел, даже и УЧИЛ психология"

преди 1 час, Just a Stranger написа:

Не съм написал точно това

не ме карай да те цитирам че ми е омръзнало дори от това че ти сам не се четеш без да ползваш "духовните си очилца". Но никой не те чете със същите, така, че е важно да си даваш сметка какво си списал отвъд очилцата си.

Виждам че иначе много подходящо опримеряваш с коментарите си духовната си благост, доброто човешко сърце и широката си опрощаваща душа. :lol6:Поздрави великия "учител" като си поговорите следващия път - ти си му великия ученик, и се заслужавате във величията си един на друг.

И да - такива работи, като "детски травми" при теб няма и не може да има. Просто вече си над нещата... докато некъв бръмчалник само се опитва да дразни духовността ти и съвсем вселенските ти разбирания.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Sliderum2 написа:

Да си купиш бог от църквата верно е избор. Може и да подминеш. Самият факт, че бива продаван, не те ли гнуси?

Не се купува и продава Бог, а трудът на свещениците. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

грехът е важен момент в религиозното идеологично описание. Така социумът задава кои, какво и как е важно да се етикетират, за да са социално-угодни на вече организираната конвенция по същото. Същите дела се наричат "правилни", правдиви, истински... докато обратните на тях - с обратните етикети.

Така се раждат оценките и се формира Ценностна система. А с нея - се поставя началото на личностното формиране и нейния социално-приемлив образ.

Това е само един от образите и е част от адаптацията на всяко дете спрямо влиянието на социума по време на възпитанието.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, Sliderum2 написа:

Не говоря за елементарни неща, а за по-сериозни ситуации. Но не искам да навлизам в подробности, които лично на мен са ми се случвали.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, _Aumi_ написа:

които лично на мен са ми се случвали.

разбира се - само ти си ги знаеш, те са ти откровения, теб ангелите те обичат и те пазят, защото си чиста, свята и с широко сърце.

Форумният автор на религия, също има "негови си особени случки"... И няколко други - също си ги имат. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, _ramus_ написа:

разбира се - само ти си ги знаеш, те са ти откровения, теб ангелите те обичат и те пазят, защото си чиста, свята и с широко сърце.

Може и така да е! :angel19:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

ама няма как да не е така, защото няма как. А и върши работа като вярване,  още повече че ти "харесва" и "ти си решаваш", щото носиш в себе си един освободен вселенски дух... При това - вегански...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...