Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Спомнят ли си някои от вас за Бай Тошо и социализЪма?

232 гласували потребители

1. 1. Какъв беше животът преди "демокрацията" ?

• По-скоро беше хубав
      33%
      77
    • По-скоро не беше хубав
      7%
      18
    • Всичко беше наред, де и сега да живеехме така
      16%
      38
    • Нищо не беше наред !
      17%
      40
    • Малък(а) съм и не помня какво е било
      13%
      32
    • Абе, защо ме занимавате с глупости ?Каквото било-било.
      11%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Знаеш много добре, че и сега можеш да консумираш добра храна, просто съответната в големите градове в ресторантски условия се предлага на доста солени цени. Тъй като обаче сравняваме цените, в луксозно за време оно тип заведение, трябва да направиш паралела в цените с тези в луксозно заведение в днешно време на определено меню, а именно на мешаната скара.

Мисля, че логически не си прав, но не смея да споря, защото се притеснявам, че заради нещата в мозъка ми (за които ти благодаря, че ми каза), могат да ме правят лош и агресивен към останалите членове на форума, а аз не искам да съм такъв с тях. 

• Отговори 3,5k
  • Прегледи 243,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Глупости, пълни, Мога да ти посоча десетки примери как умишлено бяха съсипвани ПЕЧЕЛИВШИ и  НА СВЕТОВНО ТЕХНИЧЕСКО НИВО производства. Всъщност, давал съм ги вече много пъти. Селското ни стопанство и г

• Позволи ми да ти отговоря с няколко въпроса: Дефицитът на стоки за широко потребление смята ли се за кризисен елемент? - Беше почти невъзможно да си купиш някои артикули(дрехи, обувки, бяла и черна т

• Има си чисто обективни критерии за сравнение. Не смятам, че бананите в магазините са били най-важното нещо. Нищо не е само черно или само бяло. Колко сме по-свободни оттогава, става все по-спорен въпр

Публикувани изображения

Мисля, че логически не си прав, но не смея да споря, защото се притеснявам, че заради нещата в мозъка ми (за които ти благодаря, че ми каза), могат да ме правят лош и агресивен към останалите членове на форума, а аз не искам да съм такъв с тях. 

Аз пък мисля, че точно логически съм прав, просто логиката ми, поне в случая да не ти е удобна :)

Харесах те поради признанието за предрасъдъците. Останалите неща са прозаични. Не са нужни сериозни инвестиции, защото те обикновено се поемат от големите лъвове, в това число и от такива, които са земеделци само по документи и до обикновените хора достига твърде малко или нищо. Единственото което е нужно, е осигуряването на истинска конкурентна обстановка, нормален достъп до всички пазари и нормален достъп(без чиновническо изнудване от типа, "ще ти дадем каквото ти се полага, ако го разделиш с нас(или "да разделим парите, ще ти ги дадем, ако ще и да не ти се полагат, само да стане сделката с поделянето")) до европейските доплащания за всички кандидати(без измамниците) както и тези европейски доплащания, да са в размер(или с процент) равен с този, който се полага за селските стопани в старите страни членки на ЕС.

Това е така, но защо, по-дяволите, трябва да чакаме някой да ни го даде (строй, държава, нация)? Защо ни е виновен някой друг?

Аз пък мисля, че точно логически съм прав, просто логиката ми, поне в случая да не ти е удобна :)

Ти нямаш милост към умствено болните хора :)

Прикрит Капиталист :D

Редактирано от Blago72 (преглед на промените)

Това е така, но защо, по-дяволите, трябва да чакаме някой да ни го даде (строй, държава, нация)? Защо ни е виновен някой друг?

Милост от овълчен капиталист. До костите ще те оглозгам и няма да ми стигнеш :D

Защото промените се правят от управляващите!Нали не си мислиш, че сега ако напиша какво трябва да се промени в държавата тук и това автоматично ще се превърне в държавна политика?

Защото промените се правят от управляващите!Нали не си мислиш, че сега ако напиша какво трябва да се промени в държавата тук и това автоматично ще се превърне в държавна политика?

Дори и не само ти да го напишеш, а дори и достатъчен брой хора да го гласуват на референдум, най-вероятно нищо няма да се промени(освен ако не става въпрос за нещо удобно за управляващите, или техните господари от ФАЩ и ЕС)...Още повече като се има предвид и последните промени в закона за референдумите.

Спомням си много неща и преди не ми беше зле.   А сега пак не ми е зле.  Лошо е - много малко хора са с моето мнение. Много роми сега нямат работа като преди и все се чудят какво да откраднат... Държавата трябва да приобщи някак ромите - или след 20-30 години ще сме в куриозна националистична катастрофа.  Лично аз вероятно тогава не ще съм жив.  Ще се чудят какво да правят децата и внуците ни... 

или след 20-30 години ще сме в куриозна националистична катастрофа. 

Ъ? Националистична катастрофа. Че ние...сега сме!

Ъ? Националистична катастрофа. Че ние...сега сме!

Сега се чудим как да привикваме с началните симптоми за същата.  За кратко е нормално да се назначават роми за полицаи.   При техния темп на размножаване подобни решения са временни! Не зная какво ще правят следващите поколения в България...   Ще е наложително всички етноси да бъдат ангажирани по съответен начин.  

Сега се чудим как да привикваме с началните симптоми за същата.  За кратко е нормално да се назначават роми за полицаи.   При техния темп на размножаване подобни решения са временни! Не зная какво ще правят следващите поколения в България...   Ще е наложително всички етноси да бъдат ангажирани по съответен начин.  

Национална, националистична...Не е в това проблема, което искаш да кажеш, а че не можеш да го кажеш ;)

Хм, хм, интересно...

Нито промените се правят от управляващите, нито писането по форуми е довело до много промени :)

Останалите неща са прозаични. Не са нужни сериозни инвестиции, защото те обикновено се поемат от големите лъвове, в това число и от такива, които са земеделци само по документи и до обикновените хора достига твърде малко или нищо. Единственото което е нужно, е осигуряването на истинска конкурентна обстановка, нормален достъп до всички пазари и нормален достъп(без чиновническо изнудване от типа, "ще ти дадем каквото ти се полага, ако го разделиш с нас(или "да разделим парите, ще ти ги дадем, ако ще и да не ти се полагат, само да стане сделката с поделянето")) до европейските доплащания за всички кандидати(без измамниците) както и тези европейски доплащания, да са в размер(или с процент) равен с този, който се полага за селските стопани в старите страни членки на ЕС.

Много е смешно когато противниците на "злия запад" и "ФАЩ" пропагандират изцяло демократични европейски ценности, по които там отдавна се водят , и далеч по успешно отколкото нас   :)

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

За теб вече си съставих престава - ти чакаш някой да ти даде. Дал съм ти и мнение - ако не промениш това в себе си, няма да си добре, ще се вечно недоволен. Ако трябва да коментираме строителството, не съм сигурен, че е строено малко, за качеството няма какво да говоря.

Не, аз не чакам някой да ми даде. Аз правя аналогии. Човек с моята квалификация какво заплащане получава тук и някъде на запад. Нещата не са в полза на България, ако хванем една потребителска кошница.

Харесва ли ти или не, една немалка част от българите имат покрив над главата заради Бай Тошо.

Ако сме готови 25% от населението да се занимават (неефективно) със земеделие

Ти за механизация и автоматизация не си ли чувал или ще ходиш да ореш с биволите?
Харесва ли ти или не, една немалка част от българите имат покрив над главата заради Бай Тошо.

Спекулация.

Щото какво ? в колиби ли да живеем ? 

електрификацията, радиото телевизора, също ли е благодарение на "бай ти Тошо " ??

За съжаление, докато ние чакахме на опашка за жилище и по късно и за автомобил /по 10 г. минимум/ , в злия запад при същия труд/условия, си имаха по две коли :)

И знаеш ли кое е най лошото - че не тези които заслужаваха с труда си и интелекта станха собственици на по хубавите жилища и автомобили, а първи бяха връзкарите и партийните функционери.

Но не искам да влизам в тази евттина сравнителна спирала.. защото само ще спекулираме... 

А да, какво стана с Ладата ? 

Така и не ти разбрах тезата какво искаше да кажеш .

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

Спекулация.

Щото какво ? в колиби ли да живеем ? 

електрификацията, радиото телевизора, също ли е благодарение на "бай ти Тошо " ??

За съжаление, докато ние чакахме на опашка за жилище и по късно и за автомобил /по 10 г. минимум/ , в злия запад при същия труд/условия, си имаха по две коли :)

И знаеш ли кое е най лошото - че не тези които заслужаваха с труда си и интелекта станха собственици на по хубавите жилища и автомобили, а първи бяха връзкарите и партийните функционери.

Но не искам да влизам в тази евттина сравнителна спирала.. защото само ще спекулираме... 

А да, какво стана с Ладата ? 

Така и не ти разбрах тезата какво искаше да кажеш .

Ти въобще имаш ли представа какъв процент от хората в западна Европа и САЩ живеят в собствено жилище?

Тоя пък се хвана за думата :) 

Да , знам. Сравнително по малка част , отколкото тук .

Е и ? това бедни ли ги прави ? разликата е че може би тук нещата се приемат като "домошарство" , а за тях това е вид инвестиция.Която въобще не е задължително да е константна... 

Ако ме разбираш... 

Точно за такива спекулации и като твоята уточних че не ми се влиза в тази безсмислена спирала.

българина не е ли виновен и сам за ниското заплащане? Като има много мераклии за 400-500лв. да работят кат щи дадат 1000лв.Нито един грък няма се навие да работи за толкова!

И като има за народа повече за управляващите ще има по-малко!

Тоя пък се хвана за думата :)

...

С право!

...

Да , знам. Сравнително по малка част , отколкото тук .

...

Много по-малка част!

...

Е и ? това бедни ли ги прави ? разликата е че може би тук нещата се приемат като "домошарство" , а за тях това е вид инвестиция.Която въобще не е задължително да е константна...

...

По-бедни, не знам. По-заробени, със сигурност. Едно е да ти виси моргидж от няколко хиляди долара ежемесечно на главата. Съвсем друго е, да го нямаш такъв разход. Решенията относно бъдещето ти, се взимат много по-лесно, когато не ти виси този камък на шията. Няма как вече да теглиш майната на всичко и свободен от финансови задължения да замениш текущата си работа, за по-ниско платена, но по-спокойна позиция. Хората го разбират и си натискат дупетата... Това е, ако не обедняване, то със сигурност загуба! Разбира се, след промяната на имотния пазар в България, нещата седят вече по абсолютно същия начин.

...

Ако ме разбираш...

...

Май ти не разбираш. Инвестиция е за, който има парите накуп да купува имоти и да спекулира. В масовия случай се тегли заем с такава лихва, че този имот при падежа на полицата се заплаща почти двойно, като за това време цената на имота не е нараснала два пъти. Междувременно, имотът си иска поддръжка. За 30 години, сумата за поддръжка излиза средно още около 1/4 от цената на имота. От този тип инвестиции, печелят само спекулантите (тези, които и без това си имат пари) и брокерите (тези, които само посредничат, без да влагат пари в имота)... Хората със заемите, купуват от "домашарство" и се кръстят да не секнат доходите!

Животът под наем има и своите предимства - мобилен си, можеш да смениш апартамента примерно при смяна на работата си, дори в рамките на града; не носиш финансовия риск да "притежаваш" ипотека; професионалното управление на имоти, отдавани под наем е по-добро от индивидуалното.

Строителството по времето на г-н Живков е в голямата си част доста некачествено - панелни еднодневки. Не ги възприемам като голям актив, а от друга страна, където и да съм ходил извън България все съм виждал хората да имат покрив над главата и то - доста по-добър покрив.

Нещо повече - самите хора (под тежкото влияние на капиталистите, Форс), изглеждат много по-доволни и любезни и човечни (лицемери!), градовете и селата им са по-спретнати и уредени (без Англия, където има купове отпадъци, навсякъде, по свидетелствата на очевидци от форума).

Какво точно не съм виждал. В нета има всичко, а ако отида там, какво точно в повече ще получа? Няма каквато и да е стока, която да  се продава само и единствено там и да не мога да си я закупя дистанционно, стига да ми е по джоба. Нито знам френски, нито английският ми е кой знае колко перфектен. Да дам една шапка пари, да ида на място при някоя френска жрица на любовта ли, че с нея ще се разбирам без думи и ще ми направи истински спомен? Че това и тук мога да си го уредя, само дето няма да е баш французойка :D но пък ще е на доста по-изгодна цена, дори без да диря най-евтините оферти.

Не ме разбра. Цитираното ми изречение е за стандарта на живот тогава и сега, не за Париж - все пак аз цитирах част от твоето изказване.

Да се уточня пак. Както и да не вярваш, ние нямахме пари за море. Нямахме никаква "черна" техника вкъщи, освен един телевизор електрон и той беше подарък на нашите и се пазеше като Панагюрското златно съкровище. Та мисълта ми беше, че и тогава имаше бедни хора. Просто ти не си ги забелязвал. Нещо по-лошо. Сега не се крие колко сме зле. Даже по максимата "добрата новина не е новина", всичко се преувеличава на н-та степен. Докато само това как не ми вярваш е показателно за това колко тогавашните медии са представяли всичко в ярки краски - перфектния живот на трудещите се.

П.П. А тъй и тъй си казал че там (Париж де) няма нищо дето не можеш да го получиш тук - а 89-та дали беше така, а?

П.П.2 Може да питаме Мерил дали и тя мисли че не си струва да видиш Париж. :D

Редактирано от flare (преглед на промените)

П.П. А тъй и тъй си казал че там (Париж де) няма нищо дето не можеш да го получиш тук - а 89-та дали беше така, а?

Знаеш ли, че хората, прекарали по-голямата част от живота си в социализма, наистина мислят по този начин. Навремето, когато някой се върнеше от чужбина и се хвалеше с това какво си е купил, реакцията на баща ми беше, че в чужбина не дава пари за нищо, освен за музеи, галерии и посещение на забележителности, заради които всъщност се отива на екскурзията и за храна разбира се. И все казваше, че и там стоките са като нашите и въобще не го интересува, че тамошните са по-фацени и че в този смисъл е глупаво там да се дават пари за неща, които ги има и тук, само защото са от чужбина и са малко по-качествени, примерно.

П.П.2 Може да питаме Мерил дали и тя мисли че не си струва да видиш Париж. :D

Струва си, разбира се. Кой спори за това да му обясним веднага?! :D

Сериозно, струва си, разбира се... струва си човек да има възможности и да обиколи света, за да види. После може отново да се върне там, където си тежи на мястото. Жалко е когато по-голямата част от населението е докарано до момента да трепери дали ще си изплати ипотеката и дали ще му дадат заплатата, за да нахрани децата си и е срам за политиката на страната, в която живеят.

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Тогава имаше безплатно здравеопазване и образование, а сега доста  хора нямат пари за да плащат за тези неща. Някои хора с години са безработни и не могат да си плащат здравните осигуровки.  Следват множество лични драми със заеми, ипотеки, самоубийства и т.н.   Сегашната демокрация е капиталистически хаос.    По-добре отпреди са само хората с прилични доходи. За мен това са домакинствата с чист месечен доход над 4000 лв {с покупателна равностойност като 1000 лв от 1989 г}.    Моето семейство влиза в тази група, децата ни са пълнолетни и работим сега и четиримата.   В нашия случай няма засега влошаване, обаче в много семейства нещата не стоят по този да кажем нормален начин.

Е стига с това образование и преди, и сега образованието се припокрива по - голяма част от държавата. Това, че някой е решил да завърши световнонеизвестните ни частни университета където семестъра е по около 1 000 лева си е лично негов/неин проблем. Моето образованието ми струваше за 8 семестъра х 180/90 лева = около 1 500 лева! Имаме едно от най - евтините образования на световно ниво (има и държави с напълно безплатно, но те не са много). Дори в Македония, които са още по - зле от към доходи и безработицата там е много по - голяма, образованието им е в пъти по - скъпо и идват тук да се учат...

Редактирано от icekiller (преглед на промените)

Образованието трябва задължително да е платено - само така то ще има стойност за обществото и човека, който го завършва.

За талантливи кандидати - малко на брой държавни и частни степендии.

Напротив - тъкмо парите обезцениха образованието. В момента почти всеки платежоспособен идиот, може да завърши университет. Сега сульо и пульо с висшо - това преди го нямаше.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.