Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Християнство или ислям? Къде е истината? (без цензура).

Featured Replies

А предходните думи в Матей 24 какво означават? Какво значи например:

"20 При това, молете се да се не случи бягането ви зиме или в съботен ден;

21 защото тогава ще има голяма скръб, небивала от началото на света до сега, и каквато не ще има."

С какво би била по-различтлна зимата или съботата? И да, очевидно не се знаят всички подробности, защото не всичко е предопределено. Но, въпросът е, че в случая в пълна сила важат думите: "тълкувате както дяволът евангелието". Още дълго ще си чакате отговорите.

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 74,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Като се има предвид, че това е религията, която одобрява платената любов и толерира мъж да изневери на жена си, то навън ходят много неосъзнати анжелисти. Само дето не са си поставили определението. 🤭

• .................
    .................

А ти не осъзнаваш, че си най-големият папагал тук.😂 Нито имаш собствена мисъл, нито собствени идеи, идеологии и вярвания. Единственото ти удоволствие в живота и във форума е да търсиш за кого да се хв

• Доколкото знам, християнството и исляма имат общ корен - преданието за Авраам, който пръв приема вярата в един Бог.  В християнството Авраам олицетворява вярата и покорността пред Бога, а в ислям

Публикувани изображения

преди 1 час, badr написа:

Слабостта на този аргумент е следната.Исус бидейки изцяло Бог е изрекъл невярно твърдение което е нонсен.Бог не лъже.

Другият интересен момент е че като слуга, не му е било дадено да знае.Този аргумент е също тъй лесно преодолим.Синът би трябвало да знае, че у него има две природи на една от които е прсъщо всезнание и следователно не може да твърди, че не знае.Такова твърдение би било лъжа.

Така евангелието безусловно ясно и категорично доказва.Няма как Исус да е Бог и да твърди, че не знае нещо. 

Само, че това е преди възкръсването му! Затова и не може да се нарича Исус Христос! Христос не е фамилия или е принадлежност на даден род! Той е помзания, който други пророци са предказали, че ще е месията във вярвята в Бог и именно затова и към сегащата дествителност се води летоброенето. Факт е! Месия е на съвремения "нов" свят! Факт е, че се е саможертвал, за да възвърне Правата вяра в Бог! Останолото са различни интепретеции и поверия и/или предртасъдици из други вероучения и прочие. 

И, в този смисъл е и Бог, а не Богът! НО, без третия ипостас в хритияството, то Божията същност представена в другите монотеистични религии е лъжовна!

И, ключов момен е именно това: Само при християните "трифизитството" е истина по отношение на Божията същност! => Това е Светия Дух, а не съвършенството и прочие, именно чрез което стават чудеса в този свят! Това е феноменът (избраният), който и до момента никоя човешка личност не е постигала, а само Христос приживе е възкресил мъртвец. 

Иначе, има двама които са се възнесли без да са умирали.  Няма трети и прочие, но и двамата са преди христа, т.е. той е последният, който е възкръснал и продължава да възкръсва в съзнанието на християните!

преди 8 минути, Theros написа:

Но, въпросът е, че в случая в пълна сила важат думите: "тълкувате както дяволът евангелието". Още дълго ще си чакате отговорите.

Ох бедният той.Повече от коректно цитирах и посочих слабостта на посочени аргументи.Сега разбирам, че това не ти харесва.От което следва, че тълкуваме като дявола евангелието, но по същество не можеш да възразиш.Не си ли ти тогава същия този дявол и сатана. 

преди 13 минути, (:IdioibI:) написа:

Само при християните "трифизитството" е истина по отношение на Божията същност!

Това ще да е някакъв нов термин в християнската теология, извинявам се, но такъв на мен не ми е познат. 

преди 41 минути, badr написа:

Ох бедният той.Повече от коректно цитирах и посочих слабостта на посочени аргументи.Сега разбирам, че това не ти харесва.От което следва, че тълкуваме като дявола евангелието, но по същество не можеш да възразиш.Не си ли ти тогава същия този дявол и сатана. 

Нищо не разбираш. Затова зададох и тези въпроси относно предхождащите думи в Матей 24, защото знам, че не разбираш каквото цитираш.

За вярващите в прераждането ще направя една проста аналогия: те също не помнят миналите си въплъщения, нито живота между тях, но знанието се пази в духа и един ден ще е на разположение. Трудно е да си представим, че има нещо в нас, все още недостъпно и ние раждайки се, условно сме се отделили от него. Но само условно, докато в действителност сме идентични. 

преди 1 час, badr написа:

Това ще да е някакъв нов термин в християнската теология, извинявам се, но такъв на мен не ми е познат. 

Това си е мое тълкование по отношение на теологията, т.е. да, такава терминология няма в християнската теология. 

преди 2 часа, badr написа:

Описан е като 100%Бог и 100%човек  у когото съответно  са налице две природи(дуафизитство) и две воли(дуафилитство).

И за мен това дуафизично и/или дуафилитство е станност, но разсъжденията са ми на база, че имаме три измерения в този свят, т.е. все при положение, че е по подобие на Бог, то следва, че Божията същност е като човешката, а не като извънземната, т.е. всеки от нас има зрънце от нея, но при някои тя е в пълнота, но трябва да се абстрахира от своята физика, а това не всеки го умее или не може да е дисципиниран въпреки своите познания. Именно затова при християните се счита, че сме грешници, а само Христос е бил съвършен и последния, който е правил чудеса и прочие сред хората. 

Да, човек е комлексна личност, т.е. има реална натура и имагинерна мисъл, но спрямо друга неизвестна природа постъпва по подобие на Бог или сам се среми към утопично съвършенство в този свят. Самата истина ще разбере когато се възнесе на "небето". 

Реално в исляма не е упоменато кой помазва Мохамед като единсвен, който трябва да проповядва Правата вяра в Бог сред хората. => Един вид се явява като самозванец, т.е. нито е указано дали е покръстен (приобщен) към вярата в Бог или всичките му виждания са плот на неговите близки и/или роднини, които изобщо не са били от клира на правилното вероучение. 

Ще прощаваш за лаишкото и не толкова възвишено мое тълкование, но подчертавам: Моята "троица" е по-различна от християнството или иляма, но е доволно точна спрямо начина по който разбирам какво е Бог и как може човек да прави чудеса в този свят, въпреки, че може и да не бъде разбран или признат от клира или прочие. 

Основното е: Човек да има Силен Дух! Останалото са подробности, а времето ще покаже дали е добро за човечеството или не! 

Мир вам,. Амин

преди 7 часа, Banesc написа:

кажи защо попчетата  мълчат и си затварят очите  пред  мафията в българия

политици  наркотици  

Защото попчетата лъжат за индулгенциите -( опрощаване на греховете чрез дарение за църквата ). Това им е бизнес , даже се радват богатите да правят грехове , после да търсят индулгенции . 

За попчетата да ти кажа ,че са даже атеисти. Там ти говорят за нещо ,което са учили в семинарията ,но всъщност не вярват че има Вечност и задгробен живот - вярват само във финансовите постъпления спрямо църквата.

В цял свят тези , които се наричат ,, Божи служители " спекулират с вярата на хората и само търсят дарения под различни предтекстове и лъжат ,че даренията за техните религии и учения ще помогнат .

преди 7 часа, (:IdioibI:) написа:

Въвлякъл си се в заблуждение! Никога не съм бил набожен! И, нормално е това, т.е. невеж си духовно. Самата ти вяра е обърка и е против православието. 

п.п. И, тук не съм в качеството на свидетел, а в качеството на човек, който споделя опит по отношение на дадена тема и прочие, нито пък съм проповедник или основоположник на някаква Църква. :) 

Беше ,беше - но само беше набожен. 

Моята вяра не е объркана - даже е най правилната , и моята вяра е против всички лъжци , които се наричат ,, Божи служители " а всъщност лъжат , защото когато служиш на Бога не вземаш и стотинка за проповедничество и разпространение на знания за - ,, Божията промисъл ". ...

Беше и свидетел , но си се отрекъл от свидетелството си. Е не си защото вярата ти е слаба .

• Автор
на 8.05.2025 г. в 22:21, badr написа:

Сайта уикиислям е ислямофобски сайт.Не е писание на Исляма.

Но ти  го  пробутваш за ислямски сайт.

Откри топлата вода. Естествено, че сайта не е ислямски. В самия сайт има информация за него. :giggle1:

преди 5 часа, badr написа:

Хайде сега да напиша ясното и категорично  опровержение на троичния догмат.Според последния Исус Христос се явява второто лице - Синът(ипостас) на св.Троица.Описан е като 100%Бог и 100%човек  у когото съответно  са налице две природи(дуафизитство) и две воли(дуафилитство).

И така съгласно Евангелието Исус е изрекъл следните думи.

християнската екзегетика

Слабостта на този аргумент е следната.Исус бидейки изцяло Бог е изрекъл невярно твърдение което е нонсен.Бог не лъже.

Другият интересен момент е че като слуга, не му е било дадено да знае.Този аргумент е също тъй лесно преодолим.Синът би трябвало да знае, че у него има две природи на една от които е прсъщо всезнание и следователно не може да твърди, че не знае.Такова твърдение би било лъжа.

Така евангелието безусловно ясно и категорично доказва.Няма как Исус да е Бог и да твърди, че не знае нещо. 

Нищо не отричаш. Това, че имаш грешни представи за Троичността не е опровержение, а заблуждение. :cool:

Ще ти помогна с още един цитат да "опровергаеш" Троичността. 

„Имайте в себе си същия дух, който беше и в Христос Исус, Който, като беше в Божия образ, не счете, че трябва да държи равенство с Бога, но се отказа от всичко, като прие образ на слуга и стана подобен на хората; и като се намери в човешки образ, смири Себе Си и стана послушен до смърт, даже смърт на кръст.“ (Филипяни 2:5-8, Синодален превод)

Този пасаж ясно говори за това как Христос доброволно се е отказал от небесната си слава и привилегии, за да стане човек и да изпълни мисията на спасението.

Причината Исус да не знае кога ще бъде „онзи ден и час“ (Матей 24:36, Марк 13:32) се свързва с Неговото самоограничение по време на земния Му живот. Това включва доброволното Му ограничение в знанието, силата и славата Му, които са присъщи на Неговата божествена природа.

В земния си живот Исус функционира като напълно човек, въпреки че е и напълно Бог (доктрина за Богочовека). Това означава, че Той разчита на Отец и на Святия Дух за свръхестествено знание и сила.

преди 1 час, Anzhel Dimitrov написа:

Беше и свидетел , но си се отрекъл от свидетелството си. Е не си защото вярата ти е слаба .

:offtopic_s:На кое съм бил свидетел бе чуек? :) 

преди 1 час, Anzhel Dimitrov написа:

Моята вяра не е объркана - даже е най правилната , и моята вяра е против всички лъжци , които се наричат ,, Божи служители " а всъщност лъжат , защото когато служиш на Бога не вземаш и стотинка за проповедничество и разпространение на знания за - ,, Божията промисъл ". ...

Реално Божите служители не са сред светските територии, а що се касае за БПЦ, то едва ли си запознат основните им приходи от къде идват в момента. И, свещениците реално са миряни с теологично образование и едва ли ще ги срешнеш във форуми и прочие.  

Или, какво, да помоля тукашния свещенник да сподели колко му е заплатата ли?! :) Не, че не я сподели, но не обърнах внимание и по смъсъл, то е доста "мижева" и прочие. НО, по спомен плаща и един друг данък, т.е. който из другите професии го няма. 

По моите схвщания, то ти си антиаскет, т.е. след като многократно наблягаш, че удоволствията ще са след смъртта. :) 

И, аз сега какво да направя, че съм "млад" пенсионер в този свят?! :)

Бог да ти прости волните и неволни грехове. Амин 

преди 55 минути, realno написа:

Причината Исус да не знае кога ще бъде „онзи ден и час“ (Матей 24:36, Марк 13:32) се свързва с Неговото самоограничение по време на земния Му живот. Това включва доброволното Му ограничение в знанието, силата и славата Му, които са присъщи на Неговата божествена природа.

В земния си живот Исус функционира като напълно човек, въпреки че е и напълно Бог (доктрина за Богочовека). Това означава, че Той разчита на Отец и на Святия Дух за свръхестествено знание и сила.

Ето това е истински богоборец.Слуга най верен на лукавия.Сквернословие по адрес на Бога е да му се приписва  ограничения в знанието, силата и славата му.

В земния си живот Бог разчитал на други лица за свръхестесвено знание и сила.Само безкрайно неук човек може да твърди тези дивотии.

Освен това и протестантската теология не е съгласна с тия  селски хрумвания.Съгласно последната никакво подобно ограничение на божествената природа не може да има.

Апостол Павел, не аз, те изобличава.

Цитат

18. Гневът Божий се открива от небето върху всяко нечестие и неправда на човеците, които държат истината в неправда;
19. тъй като онова, що може да се знае за Бога, тям е явно, понеже Бог им го откри.
20. Защото онова, що е невидимо у Него, сиреч, вечната Му сила и Божеството, се вижда още от създание мира чрез разглеждане творенията; тъй че те са неизвиняеми.

Редактирано от badr (преглед на промените)

• Автор
преди 6 минути, badr написа:

Ето това е истински богоборец.Слуга най верен на лукавия.Сквернословие по адрес на Бога е да му се приписва  ограничения в знанието, силата и славата му.

В земния си живот Бог разчитал на други лица за свръхестесвено знание и сила.Само безкрайно неук човек може да твърди тези дивотии.

Тези определения към авторите на евангелията ли е или може би към любимеца ти ап. Павел? Уточни, че не става ясно! ;)

Ако те са записали това и Исус го казал, какво да направя? Може би очакваш като мюсюлманин да изопача написаното за да отговаря на моите очаквания и разбирания и да си правя сводни съчинения? Всички автори на Новия завет твърдят, че Исус докато е бил на земята е бил БОГ И ГОСПОД !!!

преди 12 минути, badr написа:

Апостол Павел, не аз, те изобличава.

Нали ап. Павел е записал това? :(

преди 1 час, realno написа:

„Имайте в себе си същия дух, който беше и в Христос Исус, Който, като беше в Божия образ, не счете, че трябва да държи равенство с Бога, но се отказа от всичко, като прие образ на слуга и стана подобен на хората; и като се намери в човешки образ, смири Себе Си и стана послушен до смърт, даже смърт на кръст.“ (Филипяни 2:5-8, Синодален превод)

И той ли отговаря на твоите определения записани по - горе? :giggle1:

преди 17 минути, badr написа:

18. Гневът Божий се открива от небето върху всяко нечестие и неправда на човеците, които държат истината в неправда;
19. тъй като онова, що може да се знае за Бога, тям е явно, понеже Бог им го откри.
20. Защото онова, що е невидимо у Него, сиреч, вечната Му сила и Божеството, се вижда още от създание мира чрез разглеждане творенията; тъй че те са неизвиняеми.

Това се отнася конкретно за теб. Нали според корана Исус е Творец? Направил е птичка от кал. :cool:

преди 40 минути, (:IdioibI:) написа:

:offtopic_s:На кое съм бил свидетел бе чуек? :) 

Реално Божите служители не са сред светските територии, а що се касае за БПЦ, то едва ли си запознат основните им приходи от къде идват в момента. И, свещениците реално са миряни с теологично образование и едва ли ще ги срешнеш във форуми и прочие.  

Или, какво, да помоля тукашния свещенник да сподели колко му е заплатата ли?! :) Не, че не я сподели, но не обърнах внимание и по смъсъл, то е доста "мижева" и прочие. НО, по спомен плаща и един друг данък, т.е. който из другите професии го няма. 

По моите схвщания, то ти си антиаскет, т.е. след като многократно наблягаш, че удоволствията ще са след смъртта. :) 

И, аз сега какво да направя, че съм "млад" пенсионер в този свят?! :)

Бог да ти прости волните и неволни грехове. Амин 

Разправяше че си бил в отвъдното .

Реално са сред хората - примерно аз като Божи служител съм постоянно сред хора . 

Тия от БПЦ са всички измамници щом  вземат пари за проповеди ,и пак да повторя че всеки ,който се нарича Божи служител а взема пари 💸 💰 за проповеди и разпространение на Божията промисъл са измамници .

Истинските удоволствия са след смъртта . Има и земни ,но тези в Отвъдното са многократно по - хубави .

И а много начини да си живееш като млад пенсионер .

преди 8 минути, realno написа:

Тези определения към авторите на евангелията ли е или може би към любимеца ти ап. Павел? Уточни, че не става ясно! ;)

Ако те са записали това и Исус го казал, какво да направя? Може би очакваш като мюсюлманин да изопача написаното за да отговаря на моите очаквания и разбирания и да си правя сводни съчинения? Всички автори на Новия завет твърдят, че Исус докато е бил на земята е бил БОГ И ГОСПОД !!!

Никакви автори не твърдят твоите щуротии, на теб, може да ти изглежда всячески.Ти повтаряш неща, от  които не разбираш.

Не ме интересува как, ти, четеш текст и какво ти се привижда в него.Посочвам текст който те изобличава, а ти ми сервираш, че автора писал и друго.Това е склонност към  лъжене.

Може да посочиш друга интерпретация, но на същия текст.И защо въртиш такива непочтенни номера? Ето цитирания текст.

Цитат

И този текст казва, че не е допустимо да се твърди, че Бог може да бъде ограничен.Че в/у всеки, който го твърди е гнева Божий. 

В други текстове какво е казал не ме вълнува, това си е твой проблем.Ако противоречи на този, то писанията на противоречивия автор просто няма да се смятат за достоверни. 

преди 14 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Разправяше че си бил в отвъдното .

Реално са сред хората - примерно аз като Божи служител съм постоянно сред хора . 

Тия от БПЦ са всички измамници щом  вземат пари за проповеди ,и пак да повторя че всеки ,който се нарича Божи служител а взема пари 💸 💰 за проповеди и разпространение на Божията промисъл са измамници .

Истинските удоволствия са след смъртта . Има и земни ,но тези в Отвъдното са многократно по - хубави .

И а много начини да си живееш като млад пенсионер .

Ангеле, нищо не разправям, твърдя и т.н. Споделил съм, че съм преживял смъртта, включително съм надживял собствената си смърт. 

Изцяло изхождам, че съм пропаднал човек, и който не уважава себе си. Това проумчваш ли го? Останало ми е известно време в този свят и съм пенсионер по инвалидност. 

Първо: Не ми пука за пенсията която ще получа в отвъдното! 

Второ: Не се боря за по-голяма пенсия в този свят. Доволен съм и на тази която получавам сега. 

Трето: Може да е късно, но в момента правя моя детска мечта съчетана с детските мечти на жена ми. = Един вид си правим взаимна могила до която ще бъдат положени тленните ни останки. = Това е моята воля, но зависи от наследниците ми! 

Четърто: Имах възможност да се пресъедня към Божите служители на Атон, но не съм се отказал от светските сладострастия, въпреки, че живея скромно по Божията промисъл и в рамките на финансовите ми възможности, които към днешна дата може и да са над средно статистическите спрямо връстниците ми. 

Пето: Молитвите ми към Бог са изключително насочени към благополучието на моите нследници, защото разстичам на тях, а не на Държавата. Тя за мен вече е съсипана! 

Шесто: Помагам вече на по-ограничен бройх хора. Примерно: Днес заминавам за София, за да транспортирам братовчет на баща ми, който се нуждае от нова сърдечна клапа, но не му достигат само някакви 70 000 и въпреки, че го смятам за кауза пердута, то си е решил да се бори и мине по здравна пътека. Пълен абсурд, но уважавам желанието му! Защото е факт: Всеки желае по-дълго да живее в този свят! 

Седмо: Истинските удоволствия са преди смъртта ти! Те за всеки са различни.

Тук мога да споделя последното си удоволствие: Успях въпреки финансовите си затруднения с много и личен труд да съградя това:

Екранна снимка 2024-07-26 191158.png

= цената бе: Разклатеното ми физиологическо здраве. 

НО, това е защото съм вярващ и сбъден човек, т.е. наумя ли си нещо => го правя! Не мисля и не се моля! 

Това е нечовешко! По-важно е не да обещаваш, а да действаш, не да проповядваш, а да споделя успехите си. За едни ще са мижави, за други безмислени, но има и други, т.е.  ще бъдат вдъхновение, за да постигнат повече от мен и да се себе докажат в този свят. 

Това удоволствие на теб или на мнозина не е понятно! 

И, всичко това при положение, че си бил честен към всеки който се е трудил за теб, т.е. не си се пазарил и по подобяваш начин си се отблагодарил. 

Извън големите градове хората са прекрасни. Вярвам в тях, а не на големците и новобогаташите, които по един или друг начин не са благородници! 

Това липсва в момента из България! Умни богати хора! 

Бог да пази България. Амин 

преди 5 часа, (:IdioibI:) написа:

Първо: Не ми пука за пенсията която ще получа в отвъдното! 

Значи ти е слаба вярата и не проумяваш ,, какво е Вечността ? " .Но нормално щом си в среда на атеисти и вярвате че всичко свършва в гроба .

Седмо: Истинските удоволствия са преди смъртта ти! Те за всеки са различни.

Не е вярно . Бил съм в Отвъдното и знам ,че земният живот не предлага и малка частица от удоволствията , които човек може да изпита през Вечността ако е заслужил. 

Това липсва в момента из България! Умни богати хора!

Мда и на мен. Жалкото е , че вместо умни богати хора все повече се срещат психично разстроени като оня другия дето от време на време пише тук използвайки чуждици като 'фейк'(измама) и 'фикция' (измислица) с цел да се направи на нещо , което не е! От време на време , дори има и подражатели като самотната звездичка....

• Автор
преди 23 часа, badr написа:

... не е допустимо да се твърди, че Бог може да бъде ограничен.Че в/у всеки, който го твърди е гнева Божий. 

Свали ислямските очила и ще видиш по - ясно какво пише не само в Библията, но и в корана. Разбирам, че правите всичко възможно да нагодите записаното в Библията на вашите желания, но така не се прави. По същия начин злоупотребявате и с корана, макар, че не е слово на Бог. 

да дойдем на темата за "ограничението" на Бог. Никой не казва, че някой ограничава Бог. Цитирах стихове, в които се твърди, че Бог (Исус) се САМООГРАНИЧАВА, за да изпълни спасителната мисия на човечеството, за което се е въплътил в човешко тяло. 

Бог е всемогъщ, но това всемогъщество включва способността Му да се самоограничава по Своя воля. Например, Бог избра да се въплъти в човешка форма чрез Исус Христос (Йоан 1:14), което е акт на самоограничение. Бог, бидейки безкраен и вечен, избра да стане част от крайното творение, за да изпълни Своя спасителен план.

Ето още един пример на самоограничение, който умишлено пропускаш. 

Матей 26:53 "Или мислиш, че не мога да се примоля на Отца Си, и Той би Ми изпратил още сега повече от дванадесет легиона ангели?54 Но как биха се сбъднали писанията, че това трябва така да бъде?"

Важно е да се подчертае, че това самоограничение е доброволно и временно, а не наложено от външна сила. Бог не губи Своето всемогъщество, знание или слава, а просто избира временно да не се възползва от тях в пълнота, за да изпълни Своя спасителен план.

Бог се самоограничава доброволно поради Своята природа, любов и план за спасение на човечеството.

Съжалявам, че твърденията на Исус и апостолите не отговарят на твоята представа за Бог, но за разлика от Аллах, който не може нищо и сте поставили в "кафез", то Библейския Бог има силата, правото, и възможността да направи това, което, както, когато желае. Богохулство не е да твърдиш, че Бог се самоограничава (Исус го твърди), а е богохулство да ограничаваш и поставяш Бог в рамки. Не сме ние, които да казвам какво може и какво не може Бог да върши (за Аллах не важи). 

Не знам да ли го осъзнаваш, но отхвърляйки, възможността на Бог сам да може да се самоограничи, вие слагате ограничения на Бог. 

Ето няколко примера как вие ограничавате Бог и ставате богоборци (както твърдиш за нас):

- Отричане на Божието въплъщение - Ислямът категорично отрича, че Бог може да стане човек (въплъщение).

Ограничаване на Божията любов към определени групиВ ислямската теология Божията любов е насочена основно към праведните, вярващите и подчиняващите се на шериата. Тези, които не следват исляма, са обект на Божия гняв и осъждане.
 Християнството учи, че „Бог е любов“ (1 Йоан 4:8) и обича всички хора, включително грешниците (Римляни 5:8). Божията любов не е обусловена от човешко поведение.

Ограничаване на Божията природа до непознаваемост - В ислямската теология бог е трансцендентен и напълно непознаваем. Макар да има 99 имена, които описват Неговите качества, самата Му същност остава мистерия.В християнството Бог е както трансцендентен, така и иманентен. Той разкрива Себе Си в лицето на Исус Христос (Йоан 14:9) и чрез Светия Дух, който обитава в сърцата на вярващите.

Ограничаване на Божията способност за лично общение - В исляма няма концепция за лично, интимно общение с Бога. Вярващите се обръщат към Аллах чрез формализирани молитви, но нямат увереност в личен отговор. Християнството учи за лична връзка с Бога, чрез която вярващите могат да се обръщат към Него като към „Отче“ (Римляни 8:15), а Светият Дух ходатайства за тях (Римляни 8:26).

Ограничаване на Божията откровеност - Ислямът учи, че Бог не разкрива Себе Си директно на хората, а само чрез пророци и писания. Божията същност остава тайна. В християнството Бог се разкрива директно чрез въплъщението на Исус Христос (Йоан 14:9) и чрез Светия Дух, който обитава в сърцата на вярващите.

Така, че вместо четейки Библията да  се чудиш как да изопачиш записаното и сложиш ограничения на Бог, по - добре свали очилата на Мохамед и погледни какво реално казва тя. Това е в твой интерес. 

Пак те питам: спокоен ли си, имаш ли мир в себе си когато знаеш, че си принуден да измисляш лъжи за да "обориш" Библията? Истинския Бог би ли искал това от теб ? 

преди 18 минути, realno написа:

способността Му да се самоограничава

И защо ще му е на Бог да се самоограничава?! Посочи една логична причина да го направи!
Или така ви се иска, за да пасне на вашите измислени приказки.

...

И все още чакам отговор на въпросите ми, които се правиш, че не забелязваш!

Аватар, или аватара (от санскрит अवतार, слизане) е въплъщение на божество в индуизма. Най-често понятието се свързва с различните въплъщения на Вишну на земята, където той под различни образи извършва подвизи.

Според индуизма божеството се инкарнира в света през различните епохи от неговото съществуване, за да представи на човечеството определени нравствени и религиозни модели, примери за подражание и образци на религиозния култ.

• Автор
преди 9 минути, Solly написа:

И защо ще му е на Бог да се самоограничава?! Посочи една логична причина да го направи!
Или така ви се иска, за да пасне на вашите измислени приказки.

Кой клас си завършила? Питам, защото в отговора ми към Badr съм отговорил конкретно за този въпрос. Ако имаш проблем с четенето с разбиране, ще те разбера и ще ти отговоря като на човек завършил съответния клас. 

преди 12 минути, Solly написа:

И все още чакам отговор на въпросите ми, които се правиш, че не забелязваш!

Вместо да чакаш, положи усилия и потърси отговора сама. Разбрах, че това, което ти давам като информация не го оценяваш,а вместо това получавам присмех. Не търсиш истината, а забавление. 

преди 5 минути, Theros написа:

Аватар, или аватара (от санскрит अवतार, слизане) е въплъщение на божество в индуизма. Най-често понятието се свързва с различните въплъщения на Вишну на земята, където той под различни образи извършва подвизи.

Според индуизма божеството се инкарнира в света през различните епохи от неговото съществуване, за да представи на човечеството определени нравствени и религиозни модели, примери за подражание и образци на религиозния култ.

Ако приемем, че Бог се е въплътил в тялото на Исус, от кого Исус изкупува греховете на хората и от какво ги спасява?

току-що, Solly написа:

Ако приемем, че Бог се е въплътил в тялото на Исус, от кого Исус изкупува греховете на хората и от какво ги спасява?

Спасява приемането на Бог, защото основата на човека е в Бог. Спасява от греха, от заблудата и от страданията. В случая на хората е даден пример, но този пример всеки сам трябва да последва и приложи в себе си. Христос трябва да се роди вътре в човека. И не че тази идея е нова - обединяването на ин и ян в едно, думата аум, трите основни букви в еврейсщата азбука (алеф, мем, шин), - все изразяват тази троичност на Бащата (активният принцип), Майката (пасивният принцип) и Сина, обединяващото ги осъзнаване, което дава възможност човек да заживее съзнателно в своя дух. 

преди 34 минути, Theros написа:

Спасява от греха, от заблудата и от страданията.

Значи, умирайки ги спасява от греха и страданията? Но както виждаме, хиляди години след като се е случило това, нито грехът, нито страданията са свършили, нито хората са станали по-добри.

преди 1 час, Solly написа:

от кого Исус изкупува греховете на хората

преди 5 часа, realno написа:

Бог е всемогъщ, но това всемогъщество включва способността Му да се самоограничава по Своя воля. Например, Бог избра да се въплъти в човешка форма чрез Исус Христос (Йоан 1:14), което е акт на самоограничение. Бог, бидейки безкраен и вечен, избра да стане част от крайното творение, за да изпълни Своя спасителен план.

Ето още един пример на самоограничение, който умишлено пропускаш. 

Аз пък ти казвам, че пиенето не ти понася.Думите в българския език, да не говорим за философски термини са те дълбоко неясни, затова се получават тия твои тъпизми.

Записвай си и следващ път да не се повтарят тия дивотии.

Бог няма способност да бъде прост, няма способност да бъде глупав, няма способност да бъде смъртен...няма способност на никаква слабост, няма никакъв недостатък.Затова е Бог.Нему тези неща са неприсъщи по природа.

Всичко това произлиза от неговото всемогъщество.

преди 6 часа, realno написа:

Важно е да се подчертае, че това самоограничение е доброволно и временно, а не наложено от външна сила. Бог не губи Своето всемогъщество, знание или слава, а просто избира временно да не се възползва от тях в пълнота, за да изпълни Своя спасителен план.

Бог се самоограничава доброволно поради Своята природа, любов и план за спасение на човечеството.

Тази глуповата фразеология може да хрумне само на някой с отрицателно IQ.Написано е в същото евангелие.Синът не знае, което означва липса на знание, а не въздържане от употребата му.И ако ти твърдиш, че той знае, то означава, че той е излъгал като е казал "Не зная".

Не знам да ли го осъзнаваш, но отхвърляйки, възможността на Бог сам да може да се самоограничи, вие слагате ограничения на Бог. 

Ето няколко примера как вие ограничавате Бог и ставате богоборци (както твърдиш за нас):

Започни да се държиш като човек, а не като смахнат .Ако си толкова неук и не осъзнаваш какво пишеш - къде си тръгнал?

Не знам дали го осъзнаваш, но двата пъти съм ти цитирал Ап.Павел, не себе си, нито ислямска теология.

Ако смяташ текста от ап.Павел за неверен, за нелеп, глупав или какъвто и да решиш, това няма отношение към мен.Ето го текста.

на 10.05.2025 г. в 15:03, badr написа:

Ако имаш някакви възражения към този текст спокойно можеш да ги изложиш, но не може да ми възразяваш, че автора на друго място отрича тази своя теза.Това ще компрометира автора, но няма да промени значението на текста.

Вместо това ти въртиш цигански номера.

Пак те питам: спокоен ли си, имаш ли мир в себе си когато знаеш, че си принуден да измисляш лъжи за да "обориш" Библията? Истинския Бог би ли искал това от теб ? 

Аз съм повече от спокоен.В случая, ти, си се наел да оборваш Библията.Точно ти лъжеш и спориш с толкова изрични текстове.Ако в тази книга нещо не ти допада, намираш лъжи и т,н си е твой проблем. 

преди 13 часа, Solly написа:

преди 14 часа, Solly написа:

от кого Исус изкупува греховете на хората

А кармата към кого се погасява? И с каква валута?

На мен не ми е ясно, защо си се заяла с християнството, след като формата му на изразяване, не ти допада. Следвай си примерно индуизма, където не се говори за спасение, а за освобождение (вимукти) или пък будизма, където няма Бог, но има буда природа, която човек да осъзнае, също различна от човешката...

преди 6 минути, Theros написа:

А кармата към кого се погасява? И с каква валута?

На мен не ми е ясно, защо си се заяла с християнството, след като формата му на изразяване, не ти допада. Следвай си примерно индуизма, където не се говори за спасение, а за освобождение (вимукти) или пък будизма, където няма Бог, но има буда природа, която човек да осъзнае, също различна от човешката...

На мен пък не ми е ясно, защо когато някой разсъждава и търси отговори, които не можете да дадете, го приемате като заяждане?!

По същият начин задавам въпроси и за другите религии, когато няма ясни отговори.

А вие нямате ясен отговор и затова задавам въпросите си отново!

Когато човек вярва в нещо, следва да не вярва сляпо само защото така било писано, а следва да има обяснения за вярата му.

Аз нямам  нищо против вашите вярвания, само питам за неща които не са ясни. Но както се вижда и вие не сте наясно ...

Затова въпросът остава - От кого Исус изкупува греховете след като самият той е бог?!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.