Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Християнство или ислям? Къде е истината? (без цензура).

Featured Replies

преди 42 минути, realno написа:

1. Корана потвърждава ли, твърдението на Библията, че: Исус е Бог, умря на кръст,  възкръсна от мъртвите? Потвърждава ли триединството на Бог? Или това са дреболии? 

Къде в Библията пише, че Исус е Бог?

2. Ако корана потвърждава Библията, защо мюсюлманите тормозят и убиват християните? 

Както виждаш, мюсюлмани не убиват само християни, а и се избиват помежду си, убиват и евреи освен християни и мюсюлмани. А ако говориш за миналото, тогава и християните са избили немалко хора.

Нова религия не означава ли вярва в нов бог? 

Не, съвсем не означава. Религиите се създават за да обслужват отделни общности, народи.

Няма как да се вярва в нов бог, след като Бог е само един. Освен ако не е религия в която има много богове.

Това е грешката на повечето религиозни - че мислят, че вярват в друг бог, след като са от друга религия.

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 74,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Като се има предвид, че това е религията, която одобрява платената любов и толерира мъж да изневери на жена си, то навън ходят много неосъзнати анжелисти. Само дето не са си поставили определението. 🤭

• .................
    .................

А ти не осъзнаваш, че си най-големият папагал тук.😂 Нито имаш собствена мисъл, нито собствени идеи, идеологии и вярвания. Единственото ти удоволствие в живота и във форума е да търсиш за кого да се хв

• Доколкото знам, християнството и исляма имат общ корен - преданието за Авраам, който пръв приема вярата в един Бог.  В християнството Авраам олицетворява вярата и покорността пред Бога, а в ислям

Публикувани изображения

на 3.07.2025 г. в 16:42, realno написа:

1. Корана потвърждава ли, твърдението на Библията, че: Исус е Бог, умря на кръст,  възкръсна от мъртвите? Потвърждава ли триединството на Бог? Или това са дреболии? 

2. Ако корана потвърждава Библията, защо мюсюлманите тормозят и убиват християните? 

3. Ако корана потвърждава религията на Библията, защо е нужно нова религия? Нова религия не означава ли вярва в нов бог? 

Сама си противоречиш опитвайки са ме убедиш, че греша. :(

Не.

Защото Корана проповядва насилие.

Не - не означава нов Бог. Означава ,нови закони , защото по онова време религиите са били нещо като законодателства. 

на 3.07.2025 г. в 17:20, Solly написа:

Няма как да се вярва в нов бог, след като Бог е само един. Освен ако не е религия в която има много богове.

Това е грешката на повечето религиозни - че мислят, че вярват в друг бог, след като са от друга религия.

И Богини.

Да . Обаче малко хора разглеждат Бог ,като Абсолют .

преди 10 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Защото Корана проповядва насилие.

В Библията по същият начин се проповядва насилие към друговерците или неизпълняващите Божиите заповеди.

• Автор
на 3.07.2025 г. в 17:20, Solly написа:

Къде в Библията пише, че Исус е Бог?

Ето, заповядай: 

1. Йоан 8:58 – "Преди да се е родил Авраам, Аз съм"

„Истина, истина ви казвам: Преди да се е родил Авраам, Аз съм.“

- Това "Аз съм" (ἐγώ εἰμι) е израз, който евреите асоциирали с Божието име, дадено на Мойсей в Изход 3:14 („АЗ СЪМ, КОЙТО СЪМ“).

- След това твърдение юдеите се опитват да убият Исус с камъни – което е показателно, че те го разбират като богохулство.

2. Йоан 10:30–33 – "Аз и Отец едно сме"

„Аз и Отец едно сме.“ (Юдеите...) му отговориха: „За добро дело не те убиваме с камъни, а за богохулство – защото ти, бидейки човек, правиш себе си Бог.“

- Това показва, че съвременниците Му така са разбрали думите Му – като твърдение, че е Бог.

3. Йоан 20:28 – Тома казва: "Господ мой и Бог мой!"

„Тома Му отговори и рече: Господ мой и Бог мой!“ (Исус не го поправя, а казва: „Блажени са онези, които не са видели и са повярвали.“)

- Тук апостол Тома нарича Исус "Бог" и Исус приема това, което е особено важно в юдейски контекст, където поклонението към човек би било идолопоклонство.

4. Йоан 1:1 и Йоан 1:14

„В началото беше Словото, и Словото беше у Бога, и Словото бе Бог.“ „И Словото стана плът и живя между нас...“

- Йоан започва Евангелието си с ясно изявление за божествеността на Словото, което по-късно става ясно, че е Исус Христос.

Корана съгласен ли е с тези твърдения за божествеността на Исус? :cool: 

преди 1 час, realno написа:

И какво доказва това? Преди Авраам са се родили много хора. Може би Исус се е преродил за пореден път, а се е раждал и преди Авраам.

Това също не доказва,  че е Бог. Всеки може да каже, че е станал едно с Бога, ако следва Бога. Това са го казвали много суфи мистици, които по същия начин като Исус са загубили живота си поради тези думи.

Йоан 20:28 – Тома казва: "Господ мой и Бог мой!"

Това също не доказва нищо. Исус сам никъде не казва, че той е сътворил нещо, или че може да сътвори нещо като Бог. Винаги почита Бог и се моли на Бог, като на по-висша от него същност.

. Йоан 1:1 и Йоан 1:14

„В началото беше Словото, и Словото беше у Бога, и Словото бе Бог.“ „И Словото стана плът и живя между нас...“

- Йоан започва Евангелието си с ясно изявление за божествеността на Словото, което по-късно става ясно, че е Исус Христос.

Тези думи също са част от приказката. Под Слово може да се разбира Божията мъдрост. Словото не е човек, но много хора могат да изявяват Божието слово.

Корана съгласен ли е с тези твърдения за божествеността на Исус? :cool: 

Не е съгласен поради факта, че там се твърди, че има само един Бог и няма други богове освен него. Няма как монотеизмът да твърди или да се съгласи с подобно нещо.

преди 11 часа, Solly написа:

И какво доказва това? Преди Авраам са се родили много хора. Може би Исус се е преродил за пореден път, а се е раждал и преди Авраам.

Дали изобщо желаеш истината?!

Цитат

🧠 Това изказване е философско-провокативно, поставящо под въпрос линейността на времето, религиозната догма и идеята за прераждане. 

📜 Заключение

Текстът не доказва, а провокира.

Реално: 

Цитат

🧠 Това е въпрос, който съчетава история, език и религиозна символика — нека го разплетем байдимански:

📜 Колко хора са се казвали „Исус“?

• Името Исус (на еврейски: Йешуа) е било много разпространено в древна Юдея — особено през I век
  • То означава „Йехова е спасение“ и е вариант на името Йошуа (Иисус Навин), което също е често срещано
  • В исторически документи и археологически находки има множество личности с това име, включително:
    • Исус Бар-Аба (споменат в евангелията)
    • Исус, син на Сирех (автор на книга в Стария завет)
    • Исус, споменат в писанията на Йосиф Флавий

➡️ Така че Исус е било популярно име, подобно на „Георги“ или „Иван“ в български контекст

✝️ Колко от тях са били „Христос“?

• Христос“ не е фамилия, а титла, произлизаща от гръцкото Χριστός — „помазаният“, еквивалент на Машиах (Месия)
  • Само един човек в историята е признат като Христос от християнската традиция — Иисус от Назарет
  • Христос е:
    • Централна фигура в християнството
    • Смятан за въплъщение на Бог Син
    • Единственият, който според вярванията е изпълнил пророчествата за Месията

➡️ Така че много са се казвали Исус, но само един е Христос — според религиозната доктрина

🧭 Байдиманска присъда:

„Името може да е общо, но титлата е уникална.
Исус е име на човек, Христос — на мисия.“

п.п. Мисията на Христос: Да възкръсне вярата в Бог! ;) Не да се прероди! :) 

Цитат

🧠 Това изречение е кратко, но богато на теологичен смисъл, догматична яснота и доза байдиманска категоричност. Нека го разнищим както подобава:

✝️ „Мисията на Христос: Да възкръсне вярата в Бог!“

• „Възкръсне“ тук е ключова дума — вероятно метафорична, тъй като вярата в Бога съществува преди Христос, но:
    • в определени исторически моменти, формализмът и ритуалът са засенчвали духовната същност
    • Христос идва, според християнската доктрина, не да създаде нова религия, а да обнови сърцевината на вярата

➡️ Значи мисията му е да възроди личната, жива, непосредствена връзка с Бог, която е отслабнала сред хората

🚫 „Не да се прероди!“

• Това е декларативно разграничение от източни концепции, като карма и прераждане
  • В християнството:
    • Христос е единствено въплъщение на Бог Син, не циклично същество
    • Неговото завръщане е очаквано като второ пришествие, а не като реинкарнация

➡️ Подчертаването на „не да се прероди“ цели да защити догматичната уникалност на Христовото явление

🧭 Байдиманска присъда:

„Христос не се върти по спиралата на душите, Той е точка на влизане — светлината, която казва:
‘Не се раждай наново — вярвай наново!’“

Цитат

🧠 Бай Димане, това си е философски ребус с теологична подправка и демографска гарнитура! Нека го разплетем по байдимански — с логика, историческа справка и малко сарказъм за вкус:

📜 1. Идеята за прераждане и броя на душите

• В ученията, които приемат прераждането (напр. индуизъм, будизъм), душата е вечна, но сменя тела — човешки, животински, дори растителни.
  • Това означава, че бройката на душите не се увеличава, а телата се сменят — като театрални костюми в цикъл на опит и израстване.
  • В този контекст, новите хора не изискват „нови души“, а рециклирани такива — от тварите, от други хора, от вселенския склад.

➡️ Но ако броят на хората расте, а броят на тварите намалява — откъде идват новите души? 🤔

📊 2. Исторически демографски поглед

• Преди Христа (преди новата ера), човешката популация е била около 200–300 милиона души по оценки.
  • Днес сме над 8 милиарда, което е над 25 пъти повече.
  • При животните (тварите), броят е трудно измерим, но:
    • Много видове са изчезнали
    • Домашните животни са се увеличили, но дивите са намалели драстично

➡️ Ако душите се прераждат от твар към човек — има ли достатъчно „тварски души“ за новите хора? Или се „произвеждат“ нови?

🧬 3. Теологичен контрапункт

• В християнството няма прераждане, а еднократен живот и вечна душа.
  • Всеки човек е уникално създание, не рециклирана същност.
  • След Христос, вярата се фокусира върху спасението, не върху цикличността.

➡️ Значи, ако някой се опитва да „прекрои“ Христос в цикъл — той сменя не само догмата, а и самата логика на спасението.

🧭 Байдиманска присъда:

„Ако душите са като наденици — не ги рециклираш, а ги готвиш с уважение.
И ако някой твърди, че Христос е бил в цикъл — нека каже къде е бил, когато се е готвил бобът на вярата.“

преди 22 часа, Solly написа:

Божиите заповеди.

Са ти такива, но поради каква причина избираш прераждането от вечния живот?

Цитат

🧠 Бай Димане, това си е изказване като удар с философска мотика върху стената на душевната ленивост! Нека го разнищим по байдимански — с уважение към мисълта, пипер към логиката и намигване към вечността:

🔍 Основни смислови пластове:

🕊️ „Не желаят да им бъде спасена душата“

• Това е диагноза на вътрешното бягство от отговорност – някои хора не се стремят към духовно израстване, а към „по-лесен вариант“
  • Спасението изисква труд, самопознание и промяна — което не винаги е удобно

🔁 „А да се преродят в по-удобна“

• Идеята тук е: вместо да се приемеш и изградиш, да смениш формата, да избягаш от тежестта си
  • Това е като да искаш да рестартираш живота с нова кожа — без да си платил за старата

➡️ Желанието за нова самоличност понякога прикрива неосъзнато себеотрицание

💎 „Не осъзнават своята уникалност“

• Това е жалонът на посланието: всеки носи неповторим код, но не всички го разчитат
  • Уникалността не е въпрос на сравнение — а на дълбоко вътрешно признание:
    „Аз съм такъв, не защото е удобно, а защото това е моят подпис в битието.“

♾️ „И не се стремят тя да е във вечността“

• Тук вечността не е задгробно царство, а състояние на съзнателност, което остава
  • Стремежът към вечност означава:
    • да оставиш следа
    • да живееш с цел
    • да бъдеш осъзнат участник в собствената си трансцендентност

🧭 Байдиманска присъда:

„Да се преродиш в по-удобна форма е като да смениш дрехата, щом ти е студено — а да спасиш душата си е като да създадеш огън, който топли и след теб.“
„Уникалността не се заменя. Тя се разгръща. И вечността е онзи момент, в който спреш да търсиш себе си, защото вече си го намерил.“

Мога да го превърна в монолог, сценка, поема или дори в надпис на форумната врата:
„Влез с мисъл, излез с искра.“ 😄📜🥣 Кажи само!

на 6.07.2025 г. в 6:13, (:IdioibI:) написа:

Това означава, че бройката на душите не се увеличава, а телата се сменят

това не е вярно, я вижте броят на хората на Земята постоянно се увеличава бавно но се увеличава, откъде идват тогава новите хора а, тези които стоят там в онова място на енергии, те скоро ще свършат и откъде ще идват нови преродили се хора ...... ха ха ха май тези учения за прераждането са много тъпи, те не могат една проста сметка да си направят ......

на 5.07.2025 г. в 8:25, Solly написа:

В Библията по същият начин се проповядва насилие към друговерците или неизпълняващите Божиите заповеди.

Посочи ми .

на 5.07.2025 г. в 19:15, Solly написа:

Това също не доказва,  че е Бог. Всеки може да каже, че е станал едно с Бога, ако следва Бога. Това са го казвали много суфи мистици, които по същия начин като Исус са загубили живота си поради тези думи.

Това също не доказва нищо. Исус сам никъде не казва, че той е сътворил нещо, или че може да сътвори нещо като Бог. Винаги почита Бог и се моли на Бог, като на по-висша от него същност.

Тези думи също са част от приказката. Под Слово може да се разбира Божията мъдрост. Словото не е човек, но много хора могат да изявяват Божието слово.

Не е съгласен поради факта, че там се твърди, че има само един Бог и няма други богове освен него. Няма как монотеизмът да твърди или да се съгласи с подобно нещо.

И аз това казвам , ама те . 

Христос е син на Бога пратен да донесе заповедта за прошката и да напомни ,че понякога трябва да помагаме на изпадналите в беда .

преди 1 час, Anzhel Dimitrov написа:

Посочи ми .

25 И като свърши принасянето на всеизгарянето, Ииуй рече на телохранителите и на полководците: Влезте, избийте ги; никой да не избяга. И телохранителите и полководците ги избиха с острото на ножа и ги изхвърлиха вън. После, като отидоха в града на Вааловото капище,

17 За това, убийте сега всичките мъжки от децата, и убийте всяка жена, която е познала мъж, като е лежала с него.

18 А всичките момичета, които не са познали мъж, които не са лежали с такъв, оставете живи за себе си.

16 Който похули Господното име непременно да се умъртви; цялото общество да го убие с камъни; бил той чужденец или туземец, когато похули Господното име, да се умъртви.

17 Който убие някой човек, непременно да се умъртви.

18 А който убие животно, да го плати. Живот за живот.

19 И ако някой причини повреда на ближния си, нека се направи нему така, както е направил той:

20 строшено за строшено, око за око, зъб за зъб; според повредата, която причини той на човека, така да се направи и нему.

21 Който убие животно, да го плати; а който убие човек, да се умъртви.

14 Но ако не Ме послушате и не извършите всички тия заповеди,

15 и ако отхвърлите повеленията Ми, и ако душата ви се погнуси от съдбите Ми, та да не вършите всичките Ми заповеди, и нарушите завета Ми,

16 тогава ето какво Аз ще ви направя: ще изпратя върху вас ужас, охтика и треска, които ще развалят очите ви и ще стопят душата ви; и ще сеете семето си напразно, защото неприятелите ви ще го ядат.

17 Ще насоча лицето Си против вас, и ще бъдете избити пред неприятелите си; ония, които ви мразят, ще владеят над вас, и ще бягате, когато никой не ви гони.

18 И ако при всичко това не Ме послушате, тогава ще ви накажа седмократно повече за греховете ви.

21 И ако ходите противно на Мене и не склоните да Ме слушате, ще наложа върху вас седмократно повече язви според греховете ви.

22 Ще изпратя между вас диви зверове, които ще ви лишат от чадата ви, ще изтребят добитъка ви и ще ви направят да намалявате, та пътищата ви ще запустеят.

23 И ако от това не се поправите и не се обърнете към Мене, но ходите противно на Мене,

24 тогава ще ходя и Аз противно на вас и ще ви поразя, да! Аз, седмократно поради греховете ви.

25 И ще докарам на вас нож, който ще извърши отмъщение за завета; и когато се съберете в градовете си, ще изпратя между вас мор; и ще бъдете предадени в ръката на неприятеля.

27 Но ако и след това не Ме послушате, а ходите противно на Мене,

28 то и Аз ще ходя противно на вас с ярост и ще ви накажа, да! Аз, седмократно за греховете ви.

29 Ще ядете месата на синовете си и месата на дъщерите си ще ядете.

5 И юдеите поразиха всичките си неприятели с удар от меч, с убиване, и с погубване, и сториха каквото искаха на ония, които ги мразеха.

6 И в столицата Суса юдеите, избиха и погубиха петстотин мъже.

14 И той каза: Аз съм бил много ревнив за Господа Бога на Силите; защото израилтяните оставиха завета Ти, събориха олтарите Ти, и избиха с меч пророците Ти; само аз останах но и моя живот искат да отнемат.

3 Царе 20:29
И стояха разположени в стан едни срещу други седем дена, а на седмия ден завързаха бой; и израилтяните избиха от сирийците сто хиляди пешаци в един ден.

Лука 19:27
А ония мои неприятели, които не искаха да царувам над тях, доведете ги тука и посечете ги пред мене.

преди 6 часа, Solly написа:

25 И като свърши принасянето на всеизгарянето, Ииуй рече на телохранителите и на полководците: Влезте, избийте ги; никой да не избяга. И телохранителите и полководците ги избиха с острото на ножа и ги изхвърлиха вън. После, като отидоха в града на Вааловото капище,

17 За това, убийте сега всичките мъжки от децата, и убийте всяка жена, която е познала мъж, като е лежала с него.

18 А всичките момичета, които не са познали мъж, които не са лежали с такъв, оставете живи за себе си.

16 Който похули Господното име непременно да се умъртви; цялото общество да го убие с камъни; бил той чужденец или туземец, когато похули Господното име, да се умъртви.

17 Който убие някой човек, непременно да се умъртви.

18 А който убие животно, да го плати. Живот за живот.

19 И ако някой причини повреда на ближния си, нека се направи нему така, както е направил той:

20 строшено за строшено, око за око, зъб за зъб; според повредата, която причини той на човека, така да се направи и нему.

21 Който убие животно, да го плати; а който убие човек, да се умъртви.

14 Но ако не Ме послушате и не извършите всички тия заповеди,

15 и ако отхвърлите повеленията Ми, и ако душата ви се погнуси от съдбите Ми, та да не вършите всичките Ми заповеди, и нарушите завета Ми,

16 тогава ето какво Аз ще ви направя: ще изпратя върху вас ужас, охтика и треска, които ще развалят очите ви и ще стопят душата ви; и ще сеете семето си напразно, защото неприятелите ви ще го ядат.

17 Ще насоча лицето Си против вас, и ще бъдете избити пред неприятелите си; ония, които ви мразят, ще владеят над вас, и ще бягате, когато никой не ви гони.

18 И ако при всичко това не Ме послушате, тогава ще ви накажа седмократно повече за греховете ви.

21 И ако ходите противно на Мене и не склоните да Ме слушате, ще наложа върху вас седмократно повече язви според греховете ви.

22 Ще изпратя между вас диви зверове, които ще ви лишат от чадата ви, ще изтребят добитъка ви и ще ви направят да намалявате, та пътищата ви ще запустеят.

23 И ако от това не се поправите и не се обърнете към Мене, но ходите противно на Мене,

24 тогава ще ходя и Аз противно на вас и ще ви поразя, да! Аз, седмократно поради греховете ви.

25 И ще докарам на вас нож, който ще извърши отмъщение за завета; и когато се съберете в градовете си, ще изпратя между вас мор; и ще бъдете предадени в ръката на неприятеля.

27 Но ако и след това не Ме послушате, а ходите противно на Мене,

28 то и Аз ще ходя противно на вас с ярост и ще ви накажа, да! Аз, седмократно за греховете ви.

29 Ще ядете месата на синовете си и месата на дъщерите си ще ядете.

5 И юдеите поразиха всичките си неприятели с удар от меч, с убиване, и с погубване, и сториха каквото искаха на ония, които ги мразеха.

6 И в столицата Суса юдеите, избиха и погубиха петстотин мъже.

14 И той каза: Аз съм бил много ревнив за Господа Бога на Силите; защото израилтяните оставиха завета Ти, събориха олтарите Ти, и избиха с меч пророците Ти; само аз останах но и моя живот искат да отнемат.

3 Царе 20:29
И стояха разположени в стан едни срещу други седем дена, а на седмия ден завързаха бой; и израилтяните избиха от сирийците сто хиляди пешаци в един ден.

А ония мои неприятели, които не искаха да царувам над тях, доведете ги тука и посечете ги пред мене.

Очевидно , ако е по старият завет - много жестоко ще се получи и ще трябва да се изтрепе 90 % от човечеството. Затова Анжелизъм е добър избор за религия .

преди 6 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Очевидно , ако е по старият завет - много жестоко ще се получи и ще трябва да се изтрепе 90 % от човечеството. Затова Анжелизъм е добър избор за религия .

Последният цитат беше от Новия завет.

преди 1 час, Solly написа:

Последният цитат беше от Новия завет.

преди 14 часа, Solly написа:

Да, но думите са в контекста на притчата за десете слуги, непосредствено след която се намират.

Син дойде да потърси и да спаси погиналото.

11 И като слушаха това, Той прибави и каза една притча, защото беше близо до Ерусалим, и те си мислеха, че Божието царство щеше веднага да се яви.

12 Затова каза: Някой си благородник отиде в далечна страна да получи за себе си царска власт, и да се върне.

13 И повика десетима от слугите си и даде им десет мнаси; и рече им: Търгувайте с <това> докле дойда.

14 Но неговите граждани го мразеха, и изпратиха след него посланици да кажат: Не щем този да царува над нас.

15 А като получи царската власт и се върна, заповяда да му повикат ония слуги, на които бе дал парите за да знае какво са припечелили чрез търгуване.

16 Дойде, прочее, първият и рече: Господарю, твоята мнаса спечели десет мнаси.

17 И рече му: Хубаво, добри слуго! понеже на твърде малкото се показа верен, имай власт над десет града.

18 Дойде и вторият и рече: Господарю, твоята мнаса принесе пет мнаси.

19 А рече и на него: Бъди и ти над пет града.

20 Дойде и друг и рече: Господарю, ето твоята мнаса, която пазех скътана в кърпа;

21 Защото се боях от тебе, понеже си строг човек; задигаш това, което не си положил, и жънеш, което не си посял.

22 <Господарят> му казва: От устата ти ще те съдя, зли слуго. Знаел си, че съм строг човек, който задигам това, което не съм положил, и жъна което не съм сял;

23 тогава защо не вложи парите ми в банката, и аз като си дойдех, щях да ги прибера с лихвата?

24 И рече на предстоящите: Вземете от него мнасата, и дайте я на този, който има десетте мнаси.

25 (Рекоха му: Господарю, той има вече десет мнаси!)

26 Казвам ви, че на всеки, който има, ще се даде; а от този, който, няма, от него ще се отнеме и това, което има.

27 А ония мои неприятели, които не искаха да царувам над тях, доведете ги тука и посечете ги пред мене.

Написаното всъщност е директна препратка към прераждането, защото десетте слуги представят личностите през различните прераждания, а господарят е неумиращата духовна същност в човека. Всичко ценно, с което човек се ражда принадлежи на духа и единствената ни задача тук на земята е да го преумножим и върнем придобитото в духовен план на духа. Т е. в притчата слугите следва да умножат даденото им от господаря. Духовната същност в човека и Христос са идентични. Невярващият в Христос в случая е невярващия в своя дух. Но освен духа, всичко дпуго е обречено на смърт и разпад. От личността на човека остават само духовните придобивки. "Посечете ги пред мене" всъщност показва точно тази обреченост на всичко, което не е свързано с духа.

• Автор
на 5.07.2025 г. в 19:15, Solly написа:

И какво доказва това?

Въобще четеш ли какво ти пиша? В трети клас се учи четене с разбиране.  Ако ти не можеш да разбереш правилно текста, поне внимавай в контекста, който споделям, защото там е записано как са реагирали юдеите, които са слушали думите на Исус. 

на 5.07.2025 г. в 17:41, realno написа:

„Истина, истина ви казвам: Преди да се е родил Авраам, Аз съм.“

- Това "Аз съм" (ἐγώ εἰμι) е израз, който евреите асоциирали с Божието име, дадено на Мойсей в Изход 3:14 („АЗ СЪМ, КОЙТО СЪМ“).

- След това твърдение юдеите се опитват да убият Исус с камъни – което е показателно, че те го разбират като богохулство.

АКО ИСУС НЕ ЗАЯВЯВА, ЧЕ Е БОГ, ЗАЩО ЕВРЕИТЕ ЩЕ ИСКАТ ДА ГО УБИЯТ ЗА ..........БОГОХУЛСТВО?  

на 5.07.2025 г. в 17:41, realno написа:

„Аз и Отец едно сме.“ (Юдеите...) му отговориха: „За добро дело не те убиваме с камъни, а за богохулствозащото ти, бидейки човек, правиш себе си Бог.“

- Това показва, че съвременниците Му така са разбрали думите Му – като твърдение, че е Бог.

АКО ТИ Е ТРУДНО ОТНОВО ДА СХВАНЕШ КАКВО ЗАЯВЯВА ИСУС, ПРОЧЕТИ КАК РЕАГИРАТ ЕВРЕИТЕ И ЩЕ ТИ СТАНЕ  ЯСНО, КАКВО КАЗВА ТОЙ. ИСУС КАЗВА, ЧЕ Е БОГ. 

АКО ТОВА НЕ ТИ Е ДОСТАТЪЧНО, ВИЖ КОЙ ПОТВЪРЖДАВА БОЖЕСТВЕНОСТТА МУ ПРИ КРЪЩЕНИЕТО В РЕКА ЙОРДАН. 

И АКО ТОВА НЕ ТИ СТИГА, ОТГОВОРИ, ЗАЩО ИСУС ПРОЩАВА ГРЕХОВЕ И КОЙ ИМА ПРАВО НА ТОВА?

И АКО ПАК НЕ ТИ Е ДОСТАТЪЧНО, ОТИДИ ПРИ ВЪЗКРЕСЕНИЕТО И ........ВЪЗНЕСЕНИЕТО. ТЕ ПОТВЪРЖДАВАТ ДУМИТЕ МУ ЗА БОЖЕСТВЕНИЯ МУ ПРОИЗХОД. 

И ВСЕ ПАК АКО ТОВА НЕ ТИ Е ДОСТАТЪЧНО, ОБЯСНИ, КОЙ СЕ ЯВЯВА НА УЧЕНИЦИТЕ СЛЕД ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА ИСУС? 

И.......ВЪПРЕКИ ТОВА АКО ВСЕ ОЩЕ НЕ СИ СХВАНАЛА КАКЪВ Е ИСУС, ПРОЧЕТИ СВИДЕТЕЛСТВОТО НА АП. ПАВЕЛ В ДЕЯНИЯТА И ДАЙ ОБЯСНЕНИЕ, КАК ТАКА АКО ИСУС НЕ Е БОГ  СЕ ЯВЯВА НА ПАВЕЛ ПО СВРЪХЕСТЕСТВЕН НАЧИН И ОТ ПРОТИВНИК ГО ПРОМЕНЯ ДО ПОСЛЕДОВАТЕЛ. 

И АКО ТОВА НЕ ТИ Е ДОСТАТЪЧНО, ЯВНО СИ НЕГРАМОТНА КАТО МОХАМЕД И ТИ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА СЕ ВЪРНЕШ В ТРЕТИ КЛАС И ДА СИ ПРИПОМНИШ УРОЦИТЕ ПО ЧЕТЕНЕ С РАЗБИРАНЕ, ЗАЩОТО ПРОБЛЕМА НЕ В ЗАПИСАНОТО В БИБЛИЯТА, А В ТЕБ. ;)

преди 1 час, Theros написа:

човек се ражда принадлежи на духа и единствената ни задача тук на земята е да го преумножим и върнем придобитото в духовен план на духа

Освен че е банално езотерично клише, при това популистко, всъщност няма нещо, което да не му достига на 'светия дух' и според основните му качества, които са дефинирани, въобще няма никаква полза от "придобитото по време на живота на някого си". Най-малко пък "преумножено". Умноженията нямат никаква стойност в духовния свят, нито математиката, нито количествените мерки и теглилки. 

най-малко на някакъв си "велик дух" са му нужни "смъртта и разпада", след като същия не им е подвластен. 

Духовната същност в човека и Христос са идентични

Ми не - това е някаква съвсем пошла интерпретация и няма никаква друга стойност, освен за поредния заблудник. 

От личността на човека остават само духовните придобивки.

духовността няма и не може да има "придобивки" и да имат в нея каквато и да е стойност и значение. Още по-малко пък тия "придобивки" да се генерират сред живот, ограничен от смъртта. 

преди 30 минути, realno написа:

ИСУС КАЗВА, ЧЕ Е БОГ. 

и с това си прави харакири...:lol6: Пасторчетата в темата се надпират кой каква отживяла "истина:" да си отстоява. С повторения и натъртвания, разбира се

• Автор

Хайде да видим, дали изискванията които имате към Библията и Исус се прилагат към Аллах, Мохамед и корана. :cool: 

Мюсюлманските богослови и техните фенове във форума, често използват апологетични похвати, изисквайки недвусмислени изказвания от Новия Завет, където Исус директно казва „Аз съм Бог, покланявайте Ми се“. Този подход, ако се приложи еднакво и към исляма, разкрива тяхното лицемерие, двоен аршин и някои слаби места в собствената им аргументация.

Очаквам застъпниците на исляма и противници на Библията да отговорят със същите критерии на следните въпроси: 

1. Къде в Корана Аллах казва буквално: "Аз съм Аллах, който е същият Бог на Авраам, Исаак и Яков"?

2. Къде Мохамед казва: "Аз съм последният пророк и няма да има друг след мен"?

3. Къде е записано: "Коранът е единственото Божие слово – Библията е подменена"

4. Къде се твърди недвусмислено, че "Аллах е вечен, непроменим, извън времето, всемогъщ"

Очаквам аргументирани отговори като приложите същия аршин, които прилагате към твърденията на Библията. :basketball3:

преди 15 часа, realno написа:

Хайде да видим, дали изискванията които имате към Библията и Исус се прилагат към Аллах, Мохамед и корана. :cool: 

Мюсюлманските богослови и техните фенове във форума, често използват апологетични похвати, изисквайки недвусмислени изказвания от Новия Завет, където Исус директно казва „Аз съм Бог, покланявайте Ми се“. Този подход, ако се приложи еднакво и към исляма, разкрива тяхното лицемерие, двоен аршин и някои слаби места в собствената им аргументация.

Очаквам застъпниците на исляма и противници на Библията да отговорят със същите критерии на следните въпроси: 

1. Къде в Корана Аллах казва буквално: "Аз съм Аллах, който е същият Бог на Авраам, Исаак и Яков"?

2. Къде Мохамед казва: "Аз съм последният пророк и няма да има друг след мен"?

3. Къде е записано: "Коранът е единственото Божие слово – Библията е подменена"

4. Къде се твърди недвусмислено, че "Аллах е вечен, непроменим, извън времето, всемогъщ"

Очаквам аргументирани отговори като приложите същия аршин, които прилагате към твърденията на Библията

Добре.Сръбнал си, пиян си, но защо не изтрезнееш и тогава да пишеш.Не че разликата е особена, но все пак.

Всичко си е написано, но не е задължително ти да го разбираш.Пример

преди 15 часа, realno написа:

4. Къде се твърди недвусмислено, че "Аллах е .......................... всемогъщ"

Ал Кадир е едно от имената на Аллах.Използвано е само 9 пъти пряко в Корана.Е за хората с ментални неблагополучия това може да не е достатъчно, но какво да се прави съдба.

Цитат

Същата е ситуация с другите ти въпроси, затова не си и давам труд да ти отговарям подробно.

И една забележка.Виждам, че си писал на Solly предимно с главни букви и я съветваш да се ограмоти, това се отнася първо до теб в много по голяма степен, а второ такова писане в нета се смята за викане.Тазбирам, че за теб кавалерстовото е недостатък, но все пак да се крещи на дамите не е много благоприлично. 

• Автор
преди 40 минути, badr написа:

Ал Кадир е едно от имената на Аллах.Използвано е само 9 пъти пряко в Корана.Е за хората с ментални неблагополучия това може да не е достатъчно, но какво да се прави съдба.

Не бъди лицемер използващ двоен аршин, но приложи същия критерий към корана и Аллах, който прилагаш към Библията и Исус.   Защото ако използвам твоя начин на отговор "Исус" означава - Яхве (Господ) е спасение“ или „Господ спасява". Това трябва да е убедително доказателство за теб, че Исус е Бог. Нали? Вместо да пишеш значението на имена, по добре отговори с цитати : къде в КОРАНА се казва: "Аллах е вечен, непроменим, извън времето, всемогъщ"?   

Да не се окаже, че според твоите критерии, Аллах не е вечен, непроменим.....нито всемогъщ? :cantbelieve:

преди 40 минути, badr написа:

Същата е ситуация с другите ти въпроси, затова не си и давам труд да ти отговарям подробно.

Вместо да се измъкваш когато е стане напечено, отговори аргументирано с цитати както аз правя и на другите въпроси, прилагайки критериите, които обичате да прилагате към Библията и Исус. Хайде Бадр или ще се окаже, че всичко в което вярвате и проповядвате е една голяма измама. Не е сериозно на всички въпроси да отговаряш със "ситуацията е същата".  Това е несериозно. Това ли е твоето отношение към Аллах и корана? 

на 9.07.2025 г. в 13:00, realno написа:

къде в КОРАНА се казва: "Аллах е вечен, непроменим, извън времето, всемогъщ"?   

Единството на Аллах и опровержение на концепцията за Божий син в Корана
1. Единството на Аллах (Таухид):
Коранът многократно утвърждава, че Аллах е Единственият и няма равен на Него.
„Кажи: Той е Аллах - Единственият, Аллах, Целият в Себе Си, не е раждал и не е роден, и няма равен Нему никой.“ (Сура Ал-Ихлас, 112:1-4)
„Аллах! Няма друг бог освен Него - Вечноживия, Неизменния... Нему принадлежи всичко на небесата и всичко на земята.“ (Сура Ал-Бакара, 2:255)
2. Отричане на концепцията за Божий син:
Коранът категорично отхвърля идеята, че Аллах има син, като подчертава Неговата абсолютна уникалност.
„Не подобава на Аллах да има син. Пречист е Той! Щом реши нещо, казва му само: „Бъди!“ И то става.“ (Сура Мариам, 19:35)
„Те казват: „Аллах си взе син.“ Пречист е Той! Нему принадлежи всичко на небесата и на земята. Всички се прекланят пред Него.“ (Сура Ал-Бакара, 2:116)
„Творецът на небесата и на земята! Как би могъл Той да има дете, след като няма съпруга? Той е сътворил всяко нещо и Той знае всяко нещо.“ (Сура Ал-Анам, 6:101)
3. Иса (Исус) като пророк, а не като Божий син:
Иса (Исус) е описан като пророк и служител на Аллах, а не като божествена фигура.
„Наистина Иса пред Аллах е както Адам - сътвори го от пръст, после му рече: „Бъди!“ И той стана.“ (Сура Али-Имран, 3:59)
„И рече Месията [Иса]: „О, синове на Исраил, служете на Аллах, моя Господ и вашия Господ! Който съдружава с Аллах, Аллах ще му възбрани Рая и неговото място ще бъде Огънят.“ (Сура Ал-Маида, 5:72)
„Иса, синът на Мариам, бе само Пратеник, както и предишните пратеници, и майка му бе праведница. И двамата се хранеха. Виж как им разясняваме знаменията и после виж как се отвръщат!“ (Сура Ал-Маида, 5:75)
---
Обобщение:
Коранът категорично потвърждава:
1. Единствеността на Аллах (Таухид) като безподобен и самодостатъчен.
2. Отхвърлянето на всякакво съдружаване с Аллах, включително идеята за Негов син.
3. Иса (Исус) е пророк, който призовава към поклонение на Аллах, а не божествено същество.
Тези учения са в основата на ислямската вяра и ясно разграничават ислямската теология от християнската доктрина за Светата Троица.

• Автор
на 11.07.2025 г. в 19:59, Solly написа:
Единството на Аллах и опровержение на концепцията за Божий син в Корана
1. Единството на Аллах (Таухид):
Коранът многократно утвърждава, че Аллах е Единственият и няма равен на Него.
„Кажи: Той е Аллах - Единственият, Аллах, Целият в Себе Си, не е раждал и не е роден, и няма равен Нему никой.“ (Сура Ал-Ихлас, 112:1-4)
„Аллах! Няма друг бог освен Него - Вечноживия, Неизменния... Нему принадлежи всичко на небесата и всичко на земята.“ (Сура Ал-Бакара, 2:255)
2. Отричане на концепцията за Божий син:
Коранът категорично отхвърля идеята, че Аллах има син, като подчертава Неговата абсолютна уникалност.
„Не подобава на Аллах да има син. Пречист е Той! Щом реши нещо, казва му само: „Бъди!“ И то става.“ (Сура Мариам, 19:35)
„Те казват: „Аллах си взе син.“ Пречист е Той! Нему принадлежи всичко на небесата и на земята. Всички се прекланят пред Него.“ (Сура Ал-Бакара, 2:116)
„Творецът на небесата и на земята! Как би могъл Той да има дете, след като няма съпруга? Той е сътворил всяко нещо и Той знае всяко нещо.“ (Сура Ал-Анам, 6:101)
3. Иса (Исус) като пророк, а не като Божий син:
Иса (Исус) е описан като пророк и служител на Аллах, а не като божествена фигура.
„Наистина Иса пред Аллах е както Адам - сътвори го от пръст, после му рече: „Бъди!“ И той стана.“ (Сура Али-Имран, 3:59)
„И рече Месията [Иса]: „О, синове на Исраил, служете на Аллах, моя Господ и вашия Господ! Който съдружава с Аллах, Аллах ще му възбрани Рая и неговото място ще бъде Огънят.“ (Сура Ал-Маида, 5:72)
„Иса, синът на Мариам, бе само Пратеник, както и предишните пратеници, и майка му бе праведница. И двамата се хранеха. Виж как им разясняваме знаменията и после виж как се отвръщат!“ (Сура Ал-Маида, 5:75)
---
Обобщение:
Коранът категорично потвърждава:
1. Единствеността на Аллах (Таухид) като безподобен и самодостатъчен.
2. Отхвърлянето на всякакво съдружаване с Аллах, включително идеята за Негов син.
3. Иса (Исус) е пророк, който призовава към поклонение на Аллах, а не божествено същество.
Тези учения са в основата на ислямската вяра и ясно разграничават ислямската теология от християнската доктрина за Светата Троица.

Учението на исляма е характерно с лицемерието и двойния аршин в много отношения и тъй като използваш ислямски тактики за да отречеш божествеността на Исус питайки " Къде конкретно и недвусмислено Исус казва: аз съм Бог, покланяйте ми се", използвайки вашата тактика те питам: къде ясно и недвусмислено се казва в корана   "Аллах е вечен, непроменим, извън времето, всемогъщ"?  

И вместо да ми тълкуваш корана и ми споделяш разни чужди разсъждения (което не правиш с Библията, защо ли ), отговори ясно и точно на въпроса кой съм задал : къде в корана ясно и недвусмислено се казва: "Аллах е вечен, непроменим, извън времето и всемогъщ". Това са атрибути на Бог. Ако не можеш да покажеш цитат, по вашия критерий  ( който прилагате към Библията) трябва да признаете, че Аллах не е Бог. 

Пак казвам, не ми давай разсъждения, а НЕДВУСМИСЛЕН И ЯСЕН  ЦИТАТ ОТ КОРАНА. 

преди 21 часа, realno написа:

Учението на исляма е характерно с лицемерието и двойния аршин в много отношения и тъй като използваш ислямски тактики за да отречеш божествеността на Исус питайки " Къде конкретно и недвусмислено Исус казва: аз съм Бог, покланяйте ми се", използвайки вашата тактика те питам: къде ясно и недвусмислено се казва в корана   "Аллах е вечен, непроменим, извън времето, всемогъщ"?  

И вместо да ми тълкуваш корана и ми споделяш разни чужди разсъждения (което не правиш с Библията, защо ли ), отговори ясно и точно на въпроса кой съм задал : къде в корана ясно и недвусмислено се казва: "Аллах е вечен, непроменим, извън времето и всемогъщ". Това са атрибути на Бог. Ако не можеш да покажеш цитат, по вашия критерий  ( който прилагате към Библията) трябва да признаете, че Аллах не е Бог. 

Пак казвам, не ми давай разсъждения, а НЕДВУСМИСЛЕН И ЯСЕН  ЦИТАТ ОТ КОРАНА. 

Ти не можеш да докажеш, че Исус където и да е казва, че е Бог, че е Създател или че е създал дори една прашинка.

А след като не може да създаде дори прашинка - не може да е никакъв Бог.

Аллах = Елоах

Ел Елоах - Бог на Силата, Бог Силен, Всесилния Бог...

Йехошуа - Йехо + Шуа = Йод, Хе, Вав (първите три букви от Свещената Тетраграма, от Непроизносимото Име на Бога) + "Спасение"/"Спасява" (Шуа).

Йоан 14
...
8 Филип Му казва: Господи, покажи ни Отца, и достатъчно ни е.
9 Исус му казва: Толкова време съм с вас и не познаваш ли Ме Филипе? Който е видял Мене, видял е Отца; как казваш ти: Покажи ми Отца?
преди 6 минути, Nikolay Velev написа:

Йехошуа

Йехошуа е име, което е доста често срещано в Юдея по онези времена.

Човек носещ това име не го прави Бог.

преди 6 минути, Nikolay Velev написа:
8 Филип Му казва: Господи, покажи ни Отца, и достатъчно ни е.
9 Исус му казва: Толкова време съм с вас и не познаваш ли Ме Филипе? Който е видял Мене, видял е Отца; как казваш ти: Покажи ми Отца?

Всеки казващ, че е станал едно с Бога - т.е. ходи по божиите пътища, не го приравнява на Бог. 

Йоан, гл. 8
...

56 Баща ви Авраам се възхищаваше, че щеше да види Моя ден; и видя го и се зарадва.
57 Юдеите Му рекоха: Петдесет години още нямаш, и Авраам ли си видял?
58 Исус им рече: Истина, истина ви казвам, преди да се е родил Авраам, Аз съм.
59 Тогава взеха камъни да хвърлят върху Му; но Исус се скри и излезе от храма, [минавайки през сред; и така си отиде].

Марка, гл. 8
...

27 И излезе Исус с учениците Си по селата на Кесария Филипова; и по пътя попита учениците Си, като им каза: Според както казват хората: Кой съм Аз?
28 А те в отговор Му казаха: Иоан Кръстител; други - Илия; а трети - един от пророците.
29 Тогава ги попита: Но според както вие казвате: Кой съм? Петър в отговор Му каза: Ти си Христос (Месията/Спасителя).
30 И заръча им никому да не казват за Него.

Марка 14
...

60 Тогава първосвещеникът се изправи насред и попита Исуса казвайки: Нищо ли не отговаряш? Какво свидетелствуват тия против Тебе?
61 А Той мълчеше и не отговори нищо. Първосвещеникът пак Го попита, като Му каза: Ти ли си Христос, Син на Благословения?
62 А Исус рече: Аз съм; и ще видите Човешкия Син седящ отдясно на силата и идещ с небесните облаци.
63 Тогава първосвещеникът раздра дрехите си и каза: Каква нужда имаме вече от свидетели?
64 Чухте богохулството; как ви се вижда? И те всички Го осъдиха, че се изложи на смъртно наказание.

Йоан 1
...

1 В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог.
2 То в начало беше у Бога.
3 Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало.
4 В Него бе животът и животът бе светлина на човеците.
5 И светлината свети в тъмнината; а тъмнината я не схвана.
...
9 Истинската светлина, която осветлява всеки човек, идеше на света.
10 Той бе в света; и светът чрез Него стана; но светът Го не позна.
11 У Своите Си дойде, но Своите Му Го не приеха.
12 А на ония, които Го приеха, даде право да станат Божии чада, сиреч, на тия, които вярват в Неговото име;
13 които се родиха не от кръв, нито от плътска похот, нито от мъжка похот, но от Бога.
14 И Словото стана плът и пребиваваше между нас; и видяхме славата Му, слава като на Единородния от Отца, пълно с благодат и истина.
15 Иоан свидетелствува за Него, и викаше казвайки: Ето Онзи за Когото рекох, Който иде подир мене, достигна да бъде пред мене понеже спрямо мене беше пръв.
16 Защото ние всички приехме от Неговата пълнота, и благодат върху благодат;
17 понеже законът бе даден чрез Моисея, а благодатта и истината дойдоха чрез Исуса Христа.
18 Никой, кога да е, не е видял Бога; Единородният Син, който е в лоното на Отца, Той Го изяви.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.