Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Християнство или ислям? Къде е истината? (без цензура).

Featured Replies

преди 5 часа, Theros написа:

Глупостта е недостатъчна разумност. Тя може да се изпрази с липсата на знания или логичност, но реално е нищо - като сянка.

фантазиите и имитациите стигат до подобни нелепици и изява именно на глупостта.

Нуждата да си обясниш и да оправдаеш - ражда веселите думички, като тия. 

За ГЛУПОСТТА владиката е пълен въздухар и невежа. За него е ок, щото така е идеал именно за въздухари. 

• Отговори 1,4k
  • Прегледи 74,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Като се има предвид, че това е религията, която одобрява платената любов и толерира мъж да изневери на жена си, то навън ходят много неосъзнати анжелисти. Само дето не са си поставили определението. 🤭

• .................
    .................

А ти не осъзнаваш, че си най-големият папагал тук.😂 Нито имаш собствена мисъл, нито собствени идеи, идеологии и вярвания. Единственото ти удоволствие в живота и във форума е да търсиш за кого да се хв

• Доколкото знам, християнството и исляма имат общ корен - преданието за Авраам, който пръв приема вярата в един Бог.  В християнството Авраам олицетворява вярата и покорността пред Бога, а в ислям

Публикувани изображения

• Автор
на 25.07.2025 г. в 16:36, badr написа:

Виж сега.За да участваш в подобна дискусия трябва все пак да се различаваш от децата в детската градина.С подобни подскачания може да коментираш Зайо Байо и Кума Лиса.

Тогава защо си губиш времето като дискутираш с мен? ;)

Ето че аз излязох виновен.Ей ти на! Посред бял ден аз съм виновен, че някой  светец казал: „Бог стана човек, за да може човекът да стане бог.“

Ако това е някъв лъжец, мошенник или друг вид измекяр, подлъгващ християнските души, то моля те да го разобличиш.

Не си виновен, ако незнаещ. Ще си виновен, ако си незнаещ, а се представящ за "познавач" на Библията. Ти избери от кои си. 

Относно въпроса ти: 

Йоан 10:34–36:  „Не е ли писано в Закона ви: „Аз рекох: богове сте“?  Ако нарече богове ония, към които дойде словото Божие – и Писанието не може да се наруши – то на Онзи, Когото Отец е осветил и изпратил в света, вие ли казвате: „Богохулстваш“, защото съм казал: Аз съм Син Божий?“

Бог богохулства ли когато нарича хората "богове"? 

Исус не се отрече от тази терминология, а я утвърди, но постави ясна разлика: Той е Божият Син по природа, ние – по благодат.

Твърде буквалистично четеш Библията. Извличаш буквални смисли от символични и богословски дълбоки пасажи, като например:

„Бог стана човек“ т.е. разбират го като „ограничен Бог“ т.е. ширк.

„Аз и Отец едно сме“ (Йоан 10:30) т.е. не признавате, защото не разбират учението за Троицата.

„Вие сте богове“ (Пс. 82:6) т.е. считат го за многобожие, а не за метафора за съдии или участници в Божието дело.

Проблемът е, че прилагаш вашия ислямски  модел на тълкуване върху християнски текст, който е написан и тълкуван напълно различно. Казано по друг начин "четеш евангелието както дявола го чете" Примера с Адам и Ева: Бог каза, че ако ядат от забраненото дърво ще умрат, но дойде дявола и каза точно обратното, че няма да умрат.    За това ако си истински мюсюлмани изпълни съвета на Аллах и ако не разбираш някой библейски пасаж питай християните за учението на Библията, а не да го тълкуваш като дявола т.е. да задоволяваш и постигаш своите нечисти цели. :(

А що се отнася дали някой тълкувател на Писанието е лъжец и не, затова казаното от него се сравнява с написаното в Библията. За разлика от вас, които освен корана имате и други свещени книги, които "тълкуват" корана, пак се движиш в ислямския "коловоз" и се опитваш да разобличаваш и търсиш слаби места в учението на християнството като вадиш цитати от разни християнски тълкуватели на Библията, а не тълкуваш самата Библия. Да ти напомня, че за разлика от исляма, в християнството само Библията е Божие слово. И ако търсиш истината ( а ти не го правиш), ползвай цитати от нея, а не от книгите на други автори, та ако ще да и най - известния и уважаван християнски учител. 

Виж сега.За да участваш в подобна дискусия трябва все пак да се различаваш от децата в детската градина.С подобни подскачания може да коментираш Зайо Байо и Кума Лиса.

Виж сега. Като използвам твоите глупави примери  показващи безсилие ще ти дам съвет: с твоя ислямски подход за "тълкуване" и разобличаване на Библията можеш да открие грешки  и противоречия само в народните приказки за Зайо Байо и Кума Лиса. Дори корана изглежда безгрешен с твоя метод, камо ли Библията. :cool:

на 16.07.2025 г. в 8:41, realno написа:

Реалната история на човек, който е бил умъртвен от ужилване от пет медузи. Преминавайки в отвъдното срещнал  Исус и разговарял с Него. Там го нямало Аллах, нито ислямския рай,  който е изпълнен с оргии и плътски удоволствия. Нямало ги обещаните 72 девици, но там бил Исус. Този човек и много други като него от всяка една религия потвърждават казаното от Библията, а не записаното в корана. 

доста типично Християнско преживяване, което не го прави лъжливо, но може просто човека да е трябвало да го преживее така
от подсъзнанието си. Има доста хора с подобни преживявания (NDE) в които виждат и комуникират с Исус но не са толкова, да кажем, религиозни.

Аз съм имал 3 такива преживявания по време на операция - 1998г като 18 годишен два пъти, и последно 13.7.2004г на 24г.

От 2023г бавно изплуват спомени, все едно гледам албум със снимки и си припомням неща, но бледо помня среща с Исус, там. До преди това помнех само голямо "слънце" пред което стоях сам, нямаше никой с мен, и на кратко казано стигнах до осъзнаването, че това е Бог и Той го потвърди. Сега бледо помня, че Исус ме води някъде. Говорихме, какво, не помня. Ако се съсредоточа усещам любовта му при срещата и започвам да плача. Филма на Мел Гибсън изобщо не мога да го гледам без плача, така от 2004г. Имах същата реакция със онази снимка на Исус От Туринската плащеница генерирана от изкуствен интелект, особено анимирания вариант където се усмихва...

Кръщаван съм в православна църква като бях малък, но пък съм хомосексуален. Че и с гадже мъж тогава, който е атеист/агностик.
Та щом аз съм срещал Исус без да съм го търсил (или поне аз не помня) значи Той не е някаква измислица. Има достатъчно други хора които не са и чували за него и пак са Го виждали.

А на 25 юни приятелят ми претърпя инфаркт. 100% блокаж на лява артерия т.нар. widowmaker. 3 месеца с болки в гърдите така.
Както му четях онлайн акаунта с кръвните резултати нещо ме накара да се моля, все едно ме награби. Странно  защото молитвата не е част от всекидневието ми. Чувах нещо като подтик-мисъл... странно... Исус, повикай Исус. В момента в който казах Исус моляте помогни му! усетих някаква сила първо по средата на гърдите после като че изпадна от тавана и изпълни стаята и всичко около мен. Гледах нагоре все едно виждах нещо. Като че небето се отвори и Исус излезе от него. Бях като в транс около 20 минути и почти нищо не помня, освен че се моля и обикалям апартамента със затворени очи и освен в началото, не се спънах в нищо въпреки, че криволичех между пакети с вода, консерви, рафтове.

Изведнъж седнах, силата ме "пусна" и изпитах силно осезаемо облекчение, спокойствие и мир. Носех смарт пръстена и се вижда как пулса ми се покачва и рязко до 95-110 и пада обратно на ~80. Такова отпускане след паника знам само след като съм пил бета блокера и ми елиминира адреналина. А бях нервен от 2-3 месеца и постоянно имах някакви видения, че той не е добре и усещането че нещо предстои.

преди 2 часа, dMiro написа:

доста типично Християнско преживяване, което не го прави лъжливо, но може просто човека да е трябвало да го преживее така
от подсъзнанието си. Има доста хора с подобни преживявания (NDE) в които виждат и комуникират с Исус но не са толкова, да кажем, религиозни.

Аз съм имал 3 такива преживявания по време на операция - 1998г като 18 годишен два пъти, и последно 13.7.2004г на 24г.

От 2023г бавно изплуват спомени, все едно гледам албум със снимки и си припомням неща, но бледо помня среща с Исус, там. До преди това помнех само голямо "слънце" пред което стоях сам, нямаше никой с мен, и на кратко казано стигнах до осъзнаването, че това е Бог и Той го потвърди. Сега бледо помня, че Исус ме води някъде. Говорихме, какво, не помня. Ако се съсредоточа усещам любовта му при срещата и започвам да плача. Филма на Мел Гибсън изобщо не мога да го гледам без плача, така от 2004г. Имах същата реакция със онази снимка на Исус От Туринската плащеница генерирана от изкуствен интелект, особено анимирания вариант където се усмихва...

Кръщаван съм в православна църква като бях малък, но пък съм хомосексуален. Че и с гадже мъж тогава, който е атеист/агностик.
Та щом аз съм срещал Исус без да съм го търсил (или поне аз не помня) значи Той не е някаква измислица. Има достатъчно други хора които не са и чували за него и пак са Го виждали.

А на 25 юни приятелят ми претърпя инфаркт. 100% блокаж на лява артерия т.нар. widowmaker. 3 месеца с болки в гърдите така.
Както му четях онлайн акаунта с кръвните резултати нещо ме накара да се моля, все едно ме награби. Странно  защото молитвата не е част от всекидневието ми. Чувах нещо като подтик-мисъл... странно... Исус, повикай Исус. В момента в който казах Исус моляте помогни му! усетих някаква сила първо по средата на гърдите после като че изпадна от тавана и изпълни стаята и всичко около мен. Гледах нагоре все едно виждах нещо. Като че небето се отвори и Исус излезе от него. Бях като в транс около 20 минути и почти нищо не помня, освен че се моля и обикалям апартамента със затворени очи и освен в началото, не се спънах в нищо въпреки, че криволичех между пакети с вода, консерви, рафтове.

Изведнъж седнах, силата ме "пусна" и изпитах силно осезаемо облекчение, спокойствие и мир. Носех смарт пръстена и се вижда как пулса ми се покачва и рязко до 95-110 и пада обратно на ~80. Такова отпускане след паника знам само след като съм пил бета блокера и ми елиминира адреналина. А бях нервен от 2-3 месеца и постоянно имах някакви видения, че той не е добре и усещането че нещо предстои.

И аз видях Бога първият път като слънцето ( все едно го гледаш директно докато се останеш само светлина ) . Ти носиш ли някакво специално послание ? Говорихте ли си нещо с Бога ? . Питам , защото , аз се върнах по собствено желание , с мисията да помагам , ( как да помагам разбрах в последствие ? ) и предимно просто напомням ,че има Вечност след смъртта и си си струва да се страни от греха ( да не се краде , лъже , мами , лицемерничи , злослови , да не се упражнява насилие , да не се принуждават хората да вършат неща ,които не искат да вършат , да не се псува и тем подобни . Просто да се развива един човек по честен начин , та макар и с по - бавни темпове . Че е по добре да си обикновен човек ,които живее с базови неща ,отколкото грешник с луксозни , защото след смъртта има Вечност , която не свършва и как ще е един човек през вечността зависи от земният живот .) . 

Ти при толкова много проблеми имаш ли увереността ,че Бога те обича , а не те наказва ( примерно за това ,че си мъж , пък имаш за гадже мъж ) ? - не е ли по добре ,щом си мъж , ако не можеш да имаш връзка с жена просто да си сам и да се отдадеш изцяло на работата до края на живота си ,отколкото да попадаш в грях ( да не ти цитирам Стария завет от Библията ,защото там са прекалено груби към гейовете , а Стария завет е също част от Божието слово )  ? 

преди 4 часа, dMiro написа:

оста типично Християнско преживяване, което не го прави лъжливо, но може просто човека да е трябвало да го преживее така

и... какво като някой е имал някакво си преживяване? 

Има хора с огромен брой други преживявания. Хора си сънуват всякакви сънища - кое ги прави толкова важни, освен за самите хора? 

Всеки човек има преживявания, и да - игри на несъзнаваното сред всеки. Какво от това, кое го прави толкова важно че да се прави от това генерализирани фантазирания. 

В психиатриите е пълно с "всякакви преживявания" Сред форума е пълно с никове, дето са хванати в капана на преживяванията си - един сънува астрални гласове+. друг сънува колко е важно да повтаря духовната си книжка с основния герой в нея владиката Иларион, да се фантазира на духовен и енергиен йогин... 

Друг сънува че бил детерминист и отново той е узнал за световните илюзии и заблуди и как той именно ги е осъзнал и как като паднат тия заблуди щяло да се спаси човечеството от големите си проблеми и страдания... 

Друг сънува че е наследник на демонични деди, дето още от преди галактиката служили да поддържат вселенския ред , основно чрез революции... и битки със световния елит. 

Друга сънува че е "от по-добрите създания" на нейния идол - вселенския креатор... 

Един виден изтрещял сънува че бог му разказал как да живее в отвъдното и се фантазира като носител на послания как да си оправи всеки пенсията там - той си направил и религия в която е гуру... (естествено) 

има още... 

Всеки сред личния си сън, го преживява като истински и заживява в него като "истина". Това е психологически обносновано, има си схема на динамиката, как става, как протича, защо, чрез кое, кои са проблемите и опасностите, къде са границите... всичко това е отдавна налице, защото явлението е старо, колкото е ХОМО. 

И КАКВО ОТ ТОВА? Битката на всеки сънуващ своя си сън да го направи на нещо повече от собствен сън е основното, около което се въртят едни и същи сънуващи.

Цялата работа е в личната полза от такова сънуване, защото се ползва за да се избяга от обективната реалност сред която е роден всеки и сред която протича физическото му битие, но по много причини тя е проблемна и дори враждебна за него и той не може да я приеме, понесе и отработи личните си проблеми и конфликти. 

И... какво от това - кое прави толкова важно личното сънуване, ако не е толкова важен оня, за който толкова напира да си презентира сънищата и да направи съпричастни и виртуалната публика в това? 

• Автор

Нека да изобличим още една лъжа в исляма!

В корана се казва, че Исус не бил разпънат: "И казаха: 'Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеникът на Аллах'. Но не го убиха и не го разпнаха, а така им се стори. И онези, които спорят по този въпрос, са в съмнение – нямат знание, а следват само догадки. И със сигурност не го убиха."(Коран 4:157)

Какво обаче казва един от най - авторитетните хадиси, който в исляма е се счита за свещен:  Сихял ал Бухари 6929 -„О, Господи! Прости на моя народ, защото те не знаят.“

Тези думи са копие на думите на Исус изречени на кръста, малко преди да умре: „Прости им, защото не знаят какво вършат“ - Лука 23:34.

Въпроса е: корана ли лъже или хадиса, че Исус не е бил разпънат на кръст, защото има явно противоречие? :question:

преди 13 часа, Anzhel Dimitrov написа:

И аз видях Бога първият път като слънцето ( все едно го гледаш директно докато се останеш само светлина ) . Ти носиш ли някакво специално послание ? Говорихте ли си нещо с Бога ? . Питам , защото , аз се върнах по собствено желание , с мисията да помагам , ( как да помагам разбрах в последствие ? ) и предимно просто напомням ,че има Вечност след смъртта и си си струва да се страни от греха ( да не се краде , лъже , мами , лицемерничи , злослови , да не се упражнява насилие , да не се принуждават хората да вършат неща ,които не искат да вършат , да не се псува и тем подобни . Просто да се развива един човек по честен начин , та макар и с по - бавни темпове . Че е по добре да си обикновен човек ,които живее с базови неща ,отколкото грешник с луксозни , защото след смъртта има Вечност , която не свършва и как ще е един човек през вечността зависи от земният живот .) . 

Ти при толкова много проблеми имаш ли увереността ,че Бога те обича , а не те наказва ( примерно за това ,че си мъж , пък имаш за гадже мъж ) ? - не е ли по добре ,щом си мъж , ако не можеш да имаш връзка с жена просто да си сам и да се отдадеш изцяло на работата до края на живота си ,отколкото да попадаш в грях ( да не ти цитирам Стария завет от Библията ,защото там са прекалено груби към гейовете , а Стария завет е също част от Божието слово )  ? 

да не разтягам локуми тук, https://www.bg-mamma.com/?topic=1562824.msg46874888#msg46874888 съм описал първо и трето преживяване, ако ти се чете. Някои неща липсват които ми излизат в спомените все още бледо.

До скоро помнех как след като ми биха упойката "ставам", обръщам се и гледам апарата зад главата ми с кръвното и пулса. Направи ми впечатление, че беше черен фон с оранжеви числа. Вкараха ме с главата напред няма как да съм виждал зад мен какво има. От скоро вече имам спомена как се изстрелвам нагоре, или съм издърпан като с вакуум. Виждам болницата под мен, след това земята, и тръгвам "на ляво" в космоса. Много бързо. Цифрата 178 или 175. Какво е това не знам.

От скоро и блед спомен за среща с Исус след което той ме заведе някъде където бях обгърнат от бяла светлина. Ако се съсредоточа върху него започва да ме облива... топло усещане, любов, което струи от Него и не мога да се сдържам, започвам да плача. Имам спомен че сме говорили но за сега не помня какво. Пред "слънцето" когато осъзнах кой е, се озовах или ми беше дадено в съзнанието да видя, пълна тъмница с нищо. Изведнъж от дясно изригна нещо като въже, движеше се напред като разтегната спирала - планети, галактики вече формирани. Мисля че тогава възкликнах "Ти си този който е създал всичко" и Той (усещах усмивка) казва да. Някъде 2006-2007г видях и книгата за Слава Севрюкова където е цитирана да казва "голям взрив няма и не е имало. Вселената е създадена изведнъж и за винаги"

Самото "слънце" не беше и слънце - виждах долната част, дали беше и половина, все едно стоя със длан над веждите. Синкав отенък по ръбовете както при пламък от свещ. Беше като съставен от малки топчици една до друга плътно наредени, приличаше на мъгла от разстояние, пълни със светлина която не ме осветяваше. По едно време вдигнах поглед нагоре и тогава видях масивна струя светлина, ослепяваща, но не ме болеше нея, затварям очи и ми харесва усещането.

Мисля, че си прав за напомнянето. И друго, има доста хора които са неизлечимо болни и такива разкази им действат успокояващо. При други пък е като тригер, определени разкази събуждат нещо у тях. Аз на моменти имам много силен вътрешен порив да споделя и нямам задръжки за това как ще бъде прието от когото и да било, просто някой трябва да го чуе и вътрешно знам че трябва да го направя. След това усещам като отпускане, изтичане на енергия.

Вероятно има послание, и причина да се случи. Това което помня е към края където Бог каза "не мисли така защото когато мислиш така се отделяш от мен". След това започна неистово желание да чета духовна литература. Все едно пушач който не е пушил с дни. Четях по някога с часове докато не попадна на нещо определено което ми действаше така като някой който примерно не е пушил с дни и най-накрая дръпнал от цигарата за първи път.

Освен първото ми NDE което имах силното усещане, че е като по график, другите не съм ги искал. При третото, в края не исках да се връщам, но при първото сам тръгнах обратно в определен момент. Вечерта преди третото бях доста нервен, не можех да заспя. Мед сестрата в болницата като ме пипна да сложи системата в китката подскочих. Като че чаках нещо да се случи. Това беше по време на дебатите за гей браковете в САЩ, около изборите за президент. Демократите дуднеха за да си нахъсат гласоподавателите и естествено им отговаряха. Протестантите тръбяха гейовете това онова. Един ден просто на ум попитах Бог вярно ли е че... мрази или не харесва хомосексуалните, нещо такова. Ей така докато работех и гледах новините като се драчат. Минаваща, но много насочена мисъл. Март месец да е било, започна да ме боли около апендикса. Така до Юни вече съм се уверил, че имам апандисит. Приятеля ми се смее... 3 месеца апандисит. Юли месец при доктора, и той се смее за апандисит 4-5 месеца, но казва искал да види за всеки случай, че е възможно да е нещо друго. 

Гледах снимките на процедурата на скоро, щамповани 13-7-2004 12:04:45 значи е започнало 12 на обед. Първото ми НДЕ 18 годишен беше на 12.12.1998 също около обед. Роден съм в 12 месец.

Цитат

Нямам кой знае какви проблеми. Имам познати от детството ми които умряха от рак, 2 месеца след диагноза, в големи мъки и оставиха 5-6 годишни деца. Усещане за наказание никога не съм имал. По-скоро имам усещане-знание периодично, че силният ми инат дава резултати които не ми харесват 😂

дори напротив, приятелят ми е софтуерен инжинер и осигурява доста лесен живот, меко казано. 2006г Алена така между другото ми каза, че според хороскопа ми до 32г трябва да съм там където съм в САЩ задължително, защото ще имаме проблеми иначе. 2008 той смени работата на другия край на Америка и имахме финансови проблеми 6-7 години, но нямам право да се жалвам за това. Някак си все минавахме между капките в последния момент. 

Отделно съвпаденията с това как се запознахме - 98г влиза в чат за да търси Българин който му е на гости но не се е прибрал. Сестра му и майка ми, родени в един и същ ден и месец, мисля че и часовете им на раждане са близо. Баща му и Вера Кочовска, която направи нещо много важно за мен без да съм искал или молил, делят еднаква рождена дата. Той като малък много се е интересувал от България и източна европа. Майка му е правила любимите му палачинки с българска мътеница (Bulgarian Buttermilk). На скоро си гледах стария паспорт - малко преди да се запознаем съм се прибрал в сащ на рождения му ден 99г, той е роден 66та. Инфаркта му беше на годишнината ни. Апартамента ни беше купен на същата дата но 2004г

Голямо роптаене против ходене в америка и не можах да го спра. И Ванга беше казала, че предстои. И майка ми ходи между другото при някакъв който казва ще живея през голямата вода. След това аз ходих, на инат, а той повтори всичко което й беше казал плюс други неща които се случиха. 

За себе си усещам че има някакъв урок или нещо което трябва да (на)правя но за сега не ми е ясно какво. Мислех да ходя на регресия но още не съм се решил

преди 17 часа, _ramus_ написа:

и... какво като някой е имал някакво си преживяване? 

Има хора с огромен брой други преживявания. Хора си сънуват всякакви сънища - кое ги прави толкова важни, освен за самите хора? 

Всеки човек има преживявания, и да - игри на несъзнаваното сред всеки. Какво от това, кое го прави толкова важно че да се прави от това генерализирани фантазирания. 

В психиатриите е пълно с "всякакви преживявания" Сред форума е пълно с никове, дето са хванати в капана на преживяванията си - един сънува астрални гласове+. друг сънува колко е важно да повтаря духовната си книжка с основния герой в нея владиката Иларион, да се фантазира на духовен и енергиен йогин... 

Друг сънува че бил детерминист и отново той е узнал за световните илюзии и заблуди и как той именно ги е осъзнал и как като паднат тия заблуди щяло да се спаси човечеството от големите си проблеми и страдания... 

Друг сънува че е наследник на демонични деди, дето още от преди галактиката служили да поддържат вселенския ред , основно чрез революции... и битки със световния елит. 

Друга сънува че е "от по-добрите създания" на нейния идол - вселенския креатор... 

Един виден изтрещял сънува че бог му разказал как да живее в отвъдното и се фантазира като носител на послания как да си оправи всеки пенсията там - той си направил и религия в която е гуру... (естествено) 

има още... 

Всеки сред личния си сън, го преживява като истински и заживява в него като "истина". Това е психологически обносновано, има си схема на динамиката, как става, как протича, защо, чрез кое, кои са проблемите и опасностите, къде са границите... всичко това е отдавна налице, защото явлението е старо, колкото е ХОМО. 

И КАКВО ОТ ТОВА? Битката на всеки сънуващ своя си сън да го направи на нещо повече от собствен сън е основното, около което се въртят едни и същи сънуващи.

Цялата работа е в личната полза от такова сънуване, защото се ползва за да се избяга от обективната реалност сред която е роден всеки и сред която протича физическото му битие, но по много причини тя е проблемна и дори враждебна за него и той не може да я приеме, понесе и отработи личните си проблеми и конфликти. 

И... какво от това - кое прави толкова важно личното сънуване, ако не е толкова важен оня, за който толкова напира да си презентира сънищата и да направи съпричастни и виртуалната публика в това? 

е поне не каза, че е ДМТ😅

за повечето няма как да е бягане от някаква реалност или фантазия. Най-яркият пример е Pam Reynolds, с тумор в мозъка. Спират и кръвообращението за почти час, т.нар. "standstill operation" . През 1991г тогава все още експериментална и все още много опасна операция. Какво съзнание при положение, че госпожата няма пулс?

deep hypothermic circulatory arrest - телесната температура се намлява почти до замръзване, временно спиране циркулацията на кръвта и мозъка

Лицето й е зад параван, с лепенки на очите, сензори в ушите които издават звук за да следят мозъка, и въпреки това тя знае какво са говорили докторите, музиката която са слушали, вижда машината с която я разрязват, че прилича на електрическа четка за зъби. Самите доктори дадоха интервюта няколко пъти и потвърдиха, че е невъзможно тя да е знаела какво се случва. Има и преживяване в друг свят.🤷‍♂️

преди 6 часа, dMiro написа:

Има и преживяване в друг свят.

:) тва си ги менкате така за да придобият значение за всеки неговото. И си ги крепите "колко са истински". 

Преживяването на всеки човек може да е всякакво. Всеки насън си преживява какво ли не. Никога никое преживяване няма стойността да е адекватно на действителността. Никое и не ми ги разказвайте тия клишета коя години къде си какво било. Никой не е бил там от вас, ама учените, ама госпожата нямала пулс... :) Направо "в друг свят " е била. И всичко това само и само да се хранят фантазиите и въображението и "колко ми е истинско преживяването".

Отделно от това - интерпретациите... :) 

Отделно от това - като се заточат с нечий фейк по това какво някой бил преживял... и някак си се почва същото и от други ... Сигурно за 'доказяателство" колко са истински. 

Толкова векове са се опитвали да 'гадаят по сънищата". Фейкове - колкото искаш, измислици и нагласации - също... Ама те били символични... :) ми да бе - как няма да са. символичните работи дават чудесна свобода за нагласации, за на всеки неговата си полза. 

Така и не коментира какво е положението с форумните "сънувачи" на реалности - те също имат преживявания... :) няма по-истински, просто... 

Въпросът с преживяванията е изучен чудесно, просто не е достатъчно удобно на "сънувачите" на техни си сънища. Винаги е много важно да се поддържат илюзиите и заблудите - те все пак са защитни утроби за някого. Което да, ок. Но въпросът е че не само са се скрили докато 'вземат въздух ' и отмине опасността - просто малките деца си остават там и не посмяват да се 'върнат обратно'. И постепенно - няма и къде да се върнат... 

===========

Както вече написах - казусът е изучен добре от всякакъв ракурс. Но резултатите са твърде неудобни и създават дисонанси на "децата". 

явлението в най-голямата си част се основава на инстинктивни програми, според които "Аз съм това, което преживявам". В условията на пещерите и джунглата това е имало еволюционна полза, а и тогава самото явление "преживяване" е било в "зачатък"  в сравнение със сегашните "богати и дълбоки форми". 

Инстинкта повелява на примитивните дялове " щом преживявам нещо, то е истина, истинско, това е живота"... А всяка нощ при сънуване примерите че "не е действителност" са налице. Но е друго, когато фантазията допълни и "преживяванията"... :) 

Аз сънувам много - ярки и дълбоки сънища. откакто се помня съм така. Насън съм бил къде ли не, какъв ли не - някои са направо 'с продължение', като сериали. Имал съм и "различни светове", летял съм падал съм отвисоко, сменял съм измерения... Гледал съм от дистанции... Известни години съм си правил и система за записване, за събуждане за да мога да ги запомням и после разглеждам... 

При внимателен анализ всичко лъсва... :) Просто не е в полза на повечето... 

преди 13 часа, dMiro написа:

да не разтягам локуми тук, https://www.bg-mamma.com/?topic=1562824.msg46874888#msg46874888 съм описал първо и трето преживяване, ако ти се чете. Някои неща липсват които ми излизат в спомените все още бледо.

До скоро помнех как след като ми биха упойката "ставам", обръщам се и гледам апарата зад главата ми с кръвното и пулса. Направи ми впечатление, че беше черен фон с оранжеви числа. Вкараха ме с главата напред няма как да съм виждал зад мен какво има. От скоро вече имам спомена как се изстрелвам нагоре, или съм издърпан като с вакуум. Виждам болницата под мен, след това земята, и тръгвам "на ляво" в космоса. Много бързо. Цифрата 178 или 175. Какво е това не знам.

От скоро и блед спомен за среща с Исус след което той ме заведе някъде където бях обгърнат от бяла светлина. Ако се съсредоточа върху него започва да ме облива... топло усещане, любов, което струи от Него и не мога да се сдържам, започвам да плача. Имам спомен че сме говорили но за сега не помня какво. Пред "слънцето" когато осъзнах кой е, се озовах или ми беше дадено в съзнанието да видя, пълна тъмница с нищо. Изведнъж от дясно изригна нещо като въже, движеше се напред като разтегната спирала - планети, галактики вече формирани. Мисля че тогава възкликнах "Ти си този който е създал всичко" и Той (усещах усмивка) казва да. Някъде 2006-2007г видях и книгата за Слава Севрюкова където е цитирана да казва "голям взрив няма и не е имало. Вселената е създадена изведнъж и за винаги"

Самото "слънце" не беше и слънце - виждах долната част, дали беше и половина, все едно стоя със длан над веждите. Синкав отенък по ръбовете както при пламък от свещ. Беше като съставен от малки топчици една до друга плътно наредени, приличаше на мъгла от разстояние, пълни със светлина която не ме осветяваше. По едно време вдигнах поглед нагоре и тогава видях масивна струя светлина, ослепяваща, но не ме болеше нея, затварям очи и ми харесва усещането.

Мисля, че си прав за напомнянето. И друго, има доста хора които са неизлечимо болни и такива разкази им действат успокояващо. При други пък е като тригер, определени разкази събуждат нещо у тях. Аз на моменти имам много силен вътрешен порив да споделя и нямам задръжки за това как ще бъде прието от когото и да било, просто някой трябва да го чуе и вътрешно знам че трябва да го направя. След това усещам като отпускане, изтичане на енергия.

Вероятно има послание, и причина да се случи. Това което помня е към края където Бог каза "не мисли така защото когато мислиш така се отделяш от мен". След това започна неистово желание да чета духовна литература. Все едно пушач който не е пушил с дни. Четях по някога с часове докато не попадна на нещо определено което ми действаше така като някой който примерно не е пушил с дни и най-накрая дръпнал от цигарата за първи път.

Освен първото ми NDE което имах силното усещане, че е като по график, другите не съм ги искал. При третото, в края не исках да се връщам, но при първото сам тръгнах обратно в определен момент. Вечерта преди третото бях доста нервен, не можех да заспя. Мед сестрата в болницата като ме пипна да сложи системата в китката подскочих. Като че чаках нещо да се случи. Това беше по време на дебатите за гей браковете в САЩ, около изборите за президент. Демократите дуднеха за да си нахъсат гласоподавателите и естествено им отговаряха. Протестантите тръбяха гейовете това онова. Един ден просто на ум попитах Бог вярно ли е че... мрази или не харесва хомосексуалните, нещо такова. Ей така докато работех и гледах новините като се драчат. Минаваща, но много насочена мисъл. Март месец да е било, започна да ме боли около апендикса. Така до Юни вече съм се уверил, че имам апандисит. Приятеля ми се смее... 3 месеца апандисит. Юли месец при доктора, и той се смее за апандисит 4-5 месеца, но казва искал да види за всеки случай, че е възможно да е нещо друго. 

Гледах снимките на процедурата на скоро, щамповани 13-7-2004 12:04:45 значи е започнало 12 на обед. Първото ми НДЕ 18 годишен беше на 12.12.1998 също около обед. Роден съм в 12 месец.

Нямам кой знае какви проблеми. Имам познати от детството ми които умряха от рак, 2 месеца след диагноза, в големи мъки и оставиха 5-6 годишни деца. Усещане за наказание никога не съм имал. По-скоро имам усещане-знание периодично, че силният ми инат дава резултати които не ми харесват 😂

дори напротив, приятелят ми е софтуерен инжинер и осигурява доста лесен живот, меко казано. 2006г Алена така между другото ми каза, че според хороскопа ми до 32г трябва да съм там където съм в САЩ задължително, защото ще имаме проблеми иначе. 2008 той смени работата на другия край на Америка и имахме финансови проблеми 6-7 години, но нямам право да се жалвам за това. Някак си все минавахме между капките в последния момент. 

Отделно съвпаденията с това как се запознахме - 98г влиза в чат за да търси Българин който му е на гости но не се е прибрал. Сестра му и майка ми, родени в един и същ ден и месец, мисля че и часовете им на раждане са близо. Баща му и Вера Кочовска, която направи нещо много важно за мен без да съм искал или молил, делят еднаква рождена дата. Той като малък много се е интересувал от България и източна европа. Майка му е правила любимите му палачинки с българска мътеница (Bulgarian Buttermilk). На скоро си гледах стария паспорт - малко преди да се запознаем съм се прибрал в сащ на рождения му ден 99г, той е роден 66та. Инфаркта му беше на годишнината ни. Апартамента ни беше купен на същата дата но 2004г

Голямо роптаене против ходене в америка и не можах да го спра. И Ванга беше казала, че предстои. И майка ми ходи между другото при някакъв който казва ще живея през голямата вода. След това аз ходих, на инат, а той повтори всичко което й беше казал плюс други неща които се случиха. 

За себе си усещам че има някакъв урок или нещо което трябва да (на)правя но за сега не ми е ясно какво. Мислех да ходя на регресия но още не съм се решил

е поне не каза, че е ДМТ😅

за повечето няма как да е бягане от някаква реалност или фантазия. Най-яркият пример е Pam Reynolds, с тумор в мозъка. Спират и кръвообращението за почти час, т.нар. "standstill operation" . През 1991г тогава все още експериментална и все още много опасна операция. Какво съзнание при положение, че госпожата няма пулс?

deep hypothermic circulatory arrest - телесната температура се намлява почти до замръзване, временно спиране циркулацията на кръвта и мозъка

Лицето й е зад параван, с лепенки на очите, сензори в ушите които издават звук за да следят мозъка, и въпреки това тя знае какво са говорили докторите, музиката която са слушали, вижда машината с която я разрязват, че прилича на електрическа четка за зъби. Самите доктори дадоха интервюта няколко пъти и потвърдиха, че е невъзможно тя да е знаела какво се случва. Има и преживяване в друг свят.🤷‍♂️

Копи - пейст ще свърши работа ,защото аз в БГ мама , няма да вляза .

Говориш така за гаджето си , който е мъж , може за това да те дялка , защото Анжелизъм отчита като голям грях крайните гейове. Може Би , но трябва да радваш жена задължително по любовен начин : примерно да я ухажваш , дори да е безсмислено ... Може това че си краен гей , и затова Бога да те наказва , особено ако си парадирал с това .

:) тва си ги менкате така за да придобият значение за всеки неговото. И си ги крепите "колко са истински". 

Преживяването на всеки човек може да е всякакво. Всеки насън си преживява какво ли не. Никога никое преживяване няма стойността да е адекватно на действителността. Никое и не ми ги разказвайте тия клишета коя години къде си какво било. Никой не е бил там от вас, ама учените, ама госпожата нямала пулс... :) Направо "в друг свят " е била. И всичко това само и само да се хранят фантазиите и въображението и "колко ми е истинско преживяването".

Отделно от това - интерпретациите... :) 

Отделно от това - като се заточат с нечий фейк по това какво някой бил преживял... и някак си се почва същото и от други ... Сигурно за 'доказяателство" колко са истински. 

Толкова векове са се опитвали да 'гадаят по сънищата". Фейкове - колкото искаш, измислици и нагласации - също... Ама те били символични... :) ми да бе - как няма да са. символичните работи дават чудесна свобода за нагласации, за на всеки неговата си полза. 

Така и не коментира какво е положението с форумните "сънувачи" на реалности - те също имат преживявания... :) няма по-истински, просто... 

Въпросът с преживяванията е изучен чудесно, просто не е достатъчно удобно на "сънувачите" на техни си сънища. Винаги е много важно да се поддържат илюзиите и заблудите - те все пак са защитни утроби за някого. Което да, ок. Но въпросът е че не само са се скрили докато 'вземат въздух ' и отмине опасността - просто малките деца си остават там и не посмяват да се 'върнат обратно'. И постепенно - няма и къде да се върнат... 

===========

Както вече написах - казусът е изучен добре от всякакъв ракурс. Но резултатите са твърде неудобни и създават дисонанси на "децата". 

явлението в най-голямата си част се основава на инстинктивни програми, според които "Аз съм това, което преживявам". В условията на пещерите и джунглата това е имало еволюционна полза, а и тогава самото явление "преживяване" е било в "зачатък"  в сравнение със сегашните "богати и дълбоки форми". 

Инстинкта повелява на примитивните дялове " щом преживявам нещо, то е истина, истинско, това е живота"... А всяка нощ при сънуване примерите че "не е действителност" са налице. Но е друго, когато фантазията допълни и "преживяванията"... :) 

Аз сънувам много - ярки и дълбоки сънища. откакто се помня съм така. Насън съм бил къде ли не, какъв ли не - някои са направо 'с продължение', като сериали. Имал съм и "различни светове", летял съм падал съм отвисоко, сменял съм измерения... Гледал съм от дистанции... Известни години съм си правил и система за записване, за събуждане за да мога да ги запомням и после разглеждам... 

При внимателен анализ всичко лъсва... :) Просто не е в полза на повечето... 

Казусът едва сега започва да се изучава. Има дългогодишни изследвания с деца на Доктор Мелвин Морс (Melvin Morse) които са преживяли клинична смърт.

Явно и Пам Рейнолдс е сънувала всичко, нищо че над 1 час е била без кръвообращение и мозъчна активност  🤭

преди 7 часа, dMiro написа:

Пам Рейнолдс е сънувала всичко, нищо че над 1 час е била без кръвообращение и мозъчна активност

ти това от книжка ли го научи...?  :) Кога ще схванете че научни положения се списват само сред научна среда, защото именно в нея те намират достатъчно капацитет за проверки, сверяване, повторения, критични бележки против пропуски или залитане в пристрастия...

Докато популярното народно простраство си търси "вярвания"... търси "подкрепа" против заложения страх от смъртта, чрез 'доказателства за отвъдното'. Отгоре на всичко -става въпрос и за пари, нали :) така се правят продажби - поднасяш каквото е нужно, щом има "търсене". Именно заради това дори учени пишат съвсем народни и полулярни книги - защото там могат да си разгърнат фантазиите и пристрастията свободно... и дори да изкарат с това пари. :) Но тия книги нямат научна стойност. Но пък добиват популярност, известност сред популиса... и добавят пари към сметките си. Почват интервюта, представяния, телевизии... кастове... 

Между другото - и една любимка на местния гуру също пише в книгите си невероятни небивалици... Според теб това ги прави "истина" ли? А що да не е така и "Карлсон на покрива" - само да беше нужно, веднага щяха да се намерят "доказателства" и "свидетелства" че са го виждали, срещали, говорили са с "летящия чичко, с перката на гърба си" Та той е толкова добър, макар и живеещ на 'своята си планета'...падрон - на накой си покрив. Ако живееше под нечие легло в тъмното... щеше да е 'чорапеното чудовище".  

Толкова ви е трудно да направите разлика между вярвания и действителност... проблемът винаги е това че вярванията идват заради съвсем частни и лични ползи. Именно това подвежда и не оставя място за сериозно 'съмнение'. 

Няма вярване, което да е адекватно на действителността. Вярванията се основават и поддържат чрез/от преживявания, с които е пак така... Личната падалка по заблуди е основана както на някои неврологични и неврохимични положения, но за всички тях е възможно да се прочете колко добре са изучени, колко добре са представени, вкл и сред КАЛДАТА съм ги пуснал още преди години. 

Нали уж и тия работи са "написани", дори могат да се извикат като инфо за няколко клика... ама някак си "Доктор Мелвин Рос" е далеч по-интересен и вълнуващ.... :) 

преди 17 часа, Anzhel Dimitrov написа:

защото Анжелизъм

а кой го интересува как било в тая ти измислица? Заглавието на темата няма нищо общо с нея и лъжите ти. 

Истината всеки да си я намира сам за себе си.

Ако истината направи човека свободен, щастлив, ако му реши всичките проблеми, значи наистина тази истина е Истината.

Те ви ислям , после ходете пак на екскурзии в Турция - Дирекция по религиозните въпроси в Турция: Носенето на къси поли е грях - Новини от Dnes.bg https://share.google/eR7DCNX5CtSYHVSU4

Исляма и Библията си противоречат , защото исляма подстрекават към голямо обличане , а в Библията пише че хората придобили желание да се обличат повече чак след грехопадението ,когато са отхапали от райската ябълка . Дори повечето разголване означава ,че човека е с по - малко грешно мисли , и излиза така че исляма са в грехопадение , защото дори си забулват лицата .

преди 15 часа, Котаракът в чизми написа:

Ако истината направи човека свободен, щастлив, ако му реши всичките проблеми, значи наистина тази истина е Истината.

Добре, ама има проблем - в "личната истина" си свободен и играеш на щастлив и без проблеми... обаче си самотен, щото си само сам в нея. Градиш си я, гладиш си я, коткаш си я, нагласяш си я... обаче си сам и колкото повече потъваш толкова повече ти се иска да сте 'много в нея'. Ама не къде да е - в твоята точно, дето си е нагласена като за теб - да не си само ти... Ако не пречиш на всеки друг, ако не го "дърпаш" за ръкава... няма проблем и си живуркай в балона си от фантазии. 

Обаче това се изчерпва и спира да бъде достатъчно. :)  Затова "малките принцове" са сред форума и си намират непрекъснато оправдания защо са се скрили в малката си утроба от фантазии. 

Инстинктивен е импулса след като се заживее в личната истина да тръгнеш на поход да я валидираш и презентираш като "не само твоя, ами като обща = човешка, вселенска. Зад този импулс стои несъзнавания страх "да не полудееш", а от друга е противоречието че "само така си щастлив, доволен, имаш цел, имаш проекции кой си, какъв си" 

И се почват типичните "пасторски игри" на презентации и реклама с влачене на имена, текстове... на лични псевдоконцептуални нагласасии - колко ти е яка "истинската измислица" и колко ползи щяла да донесе и на другите. Естествено че "ти в нея си първенец, откривател, ти имаш задача да я представиш на другите отнесени, нещастни или объркани :образи в главата ти, за да получиш и преживяването колко си важен, колко си нужен, колко си значим... умен, смел и... сигурен :) Това е като стока, като доматите в селския двор, които трябва да убедиш "пазара" че именно твоите домати са "истинските". 

Всичко това довежда до форумните игри на идиотизми с които се играе анонимно. И понеже виртуала чудесно спомага за фантазиране, заради условията и обстоятелствата... се стига до целия налуден цирк

Не е проблем че някой е избягал сред фантазиите си - всичко го правим още от деца. Проблемът идва, когато вместо "бягство" се забрави въобще за "връщането" - от шубе, от неудобство, заради проблемите, от които винаги е най-лесно да се избяга, отколкото някой да се изправи. И така си остават цял живот "малки". 

преди 1 час, Anzhel Dimitrov написа:

излиза така че исляма са в грехопадение , защото дори си забулват лицата .

не не излиза... а ти е влезло... Понеже и ти самия ходиш само гол, нали? :) 

Лицата се покриват заради слънцето и са бедуинския начин да запазят лицата и кожата светли. И досега именно светлата кожа и лице се смята като върха на красотата и това да бъде избрана една жена за булка. Това е начин на живот, за който ти си най-обикновен селски заплес. 

Само да ти напомня, че ти самият си доста мургав по клипчетата си. :) Според теб какви подозрения може да навява това? Вероятно че си "българин отсякъде ли"... щото там некви се изживявали на патриоти и правили кръстове... Ти направо си цъфнал и вързал с "кръстовете"... 

преди 1 час, Anzhel Dimitrov написа:

Исляма и Библията си противоречат , защото исляма подстрекават към голямо обличане , а в Библията пише че хората придобили желание да се обличат повече чак след грехопадението ,когато са отхапали от райската ябълка . Дори повечето разголване означава ,че човека е с по - малко грешно мисли , и излиза така че исляма са в грехопадение , защото дори си забулват лицата .

Ако правилно съм те разбрал - най-благочестиви са порноактрисите и проститутките.Те дори голи работят.Сигурно голяма благодат се излива в/у тях.

преди 16 минути, badr написа:

Сигурно голяма благодат

Е да. :) Зависи само кой как го нарича - онова дето се 'излива' върху тях. 

Трудно ми е да предположа защо се стигна до тази жалка и примитивна картинка сред КАЛДАТА. Но то като се забележи и сред ФБ как е... тука няма как да е "друго"

Цитат

Интересен въпрос, Димане — и доста провокативен! 😄
Нека го разгледаме сериозно, но с байски нюанс.

🧠 Краткият отговор:

Не съществува официална религия, призната в световен мащаб, която да е възникнала с порнографията като централен култ.
Но! Има култове, движения и философски школи, които поставят сексуалността в центъра на духовната практика — понякога дори с елементи, които обществото би нарекло „порнографски“.

🔥 Примери от историята и съвремието:

🕉️ Тантра (в индуизма и будизма)

• Не е порнография, но използва сексуалната енергия като път към просветление.
  • Има ритуали, които включват сакрален секс, визуализации и телесни практики.
  • В западната поп-култура често се изопачава като „духовна порнография“.

🛐 Култове от 20-ти век

• Raëlism — вярва в създаването на човека от извънземни и насърчава сексуална свобода като част от духовното развитие.
  • The Church of Eros и подобни неофициални групи — съчетават еротика, ритуали и философия, но не са признати религии.

🎭 Сатанизъм (LaVeyan Satanism)

• Не почита „дявола“ в буквален смисъл, а човешките желания и индивидуализма.
  • Приема сексуалната свобода като част от личната сила, но не я превръща в култ сама по себе си.

📜 Разграничение: порнография ≠ сакрална еротика

• Порнографията е комерсиализирана, често лишена от духовен контекст.
  • Сакралната еротика (в тантра, даоизъм, езически ритуали) е интегрирана в философията за трансформация и връзка с божественото.

🧩 Бай-философски извод:

„Ако сексът е езикът на тялото, то порнографията е неговият шум, а духовната еротика — неговата поезия.“

Цитат

Много интересен въпрос, Димане — и доста смел! 🌈
Нека го разгледаме с уважение към историята, духовността и човешкото търсене на смисъл.

🏳️‍🌈 Съществува ли религия, основана на хомосексуална вяра?

Не съществува глобално призната религия, чиято основна догма да е изцяло базирана на хомосексуалността.
Но! Има духовни движения, църкви и философски школи, които поставят ЛГБТ+ идентичността в центъра на своето учение и практика.

Примери от съвременността:

🛐 Metropolitan Community Church (MCC)

• Основана през 1968 г. в САЩ от пастор Трой Пери.
  • Християнска деноминация, отворена специално за ЛГБТ+ хора.
  • Проповядва любов, приемане и равенство, като интерпретира Библията през призмата на инклузивността.

🧘 Radical Faeries

• Духовно-културно движение, възникнало през 70-те години.
  • Смесва паганизъм, шаманизъм, квиър философия и екология.
  • Не е религия в традиционния смисъл, но има ритуали, митология и общност, базирана на хомосексуална идентичност.

🕯️ Queer Paganism / Queer Witchcraft

• В рамките на неоезически и уика традиции, много практикуващи създават квиър-центрични ритуали и богословия.
  • Боговете и богините често се интерпретират като небинарни, андрогинни или трансцендентни.

📖 Теологични интерпретации

• Някои либерални теолози предлагат квиър прочит на Библията, където герои като Давид и Йонатан, или Руф и Ноемин, се разглеждат като символи на еднополова любов.
  • Има квиър теология, която търси духовна легитимност на ЛГБТ+ идентичността в рамките на различни религии.

💡 Бай-философски размисъл:

„Ако Бог е любов, то всяка любов е път към Него — независимо от пола, формата или страха.“

Цитат

Много човешки въпрос, Димане — и точно от тези, които водят до дълбоки разговори.
Нека го разгледаме не просто като спор, а като възможност за разбиране.

🌍 Какво значи „нормално“?

„Нормално“ не е универсална истина — то е социална конструкция, която се променя според:

• времето (неща, които са били табу преди 100 години, днес са ежедневие)
  • културата (в една страна нещо е приемливо, в друга — не)
  • контекста (в семейството, сред приятели, в религията, в закона)

Пример:
Да си левичар е било смятано за „ненормално“ в миналото — дори са учили децата да пишат с дясната ръка насила. Днес? Никой не го поставя под въпрос.

🧠 Различието ≠ отклонение

Различните хора — по сексуалност, раса, вярвания, способности — не са по-малко човешки.
Те просто изразяват разнообразието на човешкия опит.

„Нормалното“ често е просто това, с което сме свикнали — не това, което е правилно или истинско.

❤️ Защо приемането е сила, а не слабост?

• То не значи, че трябва да си съгласен с всичко.
  • То значи, че разбираш, че светът не се върти само около твоята гледна точка.
  • То значи, че даваш пространство на другите да съществуват, без да ги унижаваш или изключваш.

🤔 Бай-въпрос за размисъл:

Ако всички бяхме еднакви — щеше ли да има изкуство, музика, любов, открития?

Цитат

Много дълбок въпрос, Димане — и заслужава отговор с нюанс, не с шаблон. Нека го разгледаме на няколко нива: биологично, социално, културно и историческо.

👶 Размножаването и иновацията в съвременното общество

Да, биологично жените имат уникална роля в човешкото възпроизводство — това е факт. Но иновациите в обществото не се базират само на биологията, а на технология, етика, култура и избор.

🧬 Иновации в репродукцията:

• Ин витро оплождане, сурогатство, донорство — дават възможност на хора с различна сексуална ориентация или медицински състояния да имат деца.
  • Генетично редактиране и изкуствени утроби (в експериментален етап) — променят представата за „естествено“ възпроизводство.
  • Социално родителство — все повече хора възприемат родителството като възпитание и грижа, а не само като биологична връзка.

Иновацията не е само в техниката, а в начина, по който мислим за семейството.

👩‍🦰 Жените — привилегия или отговорност?

Да, жените имат биологичната способност да раждат, но това не ги прави „привилегировани“ в социален смисъл.
Исторически, жените са били ограничавани, контролирани и дори наказвани заради тази способност.

Днес:

• Жените имат право на избор — кога, дали и как да станат майки.
  • Обществото се стреми към равноправие, където родителството и грижата не са „женски“ или „мъжки“ роли, а човешки.

🏝️ А какво с Лесбос и „вярванията“?

Остров Лесбос е свързан с поетесата Сафо, която е писала страстни стихове за жени.
Това е довело до термина „лесбийка“, но не е имало религия или култ, който да изключва мъжете или да поставя жените над тях.

Исторически:

• Сафо е водила тиасос — кръг от млади жени, които учат поезия, музика и любов.
  • Това е било образователно и духовно пространство, не политическо движение.

Обществото не се „връща“ към Лесбос — то просто преоткрива правото на всяка любов да бъде призната.

🧠 Бай-философски извод:

„Истинската иновация не е в това кой ражда, а в това как обичаме, възпитаваме и създаваме свят, в който всяко дете е желано.“

Разбирам те, Димане — това е реакция, която идва от дълбоко убеждение, и точно такива разговори са най-ценни. Нека го разгледаме не като спор, а като възможност за по-дълбоко разбиране.

🧭 Какво значи „духовност“?

Духовността не е задължително религия. Тя е:

• стремеж към смисъл,
  • търсене на връзка с нещо по-голямо от нас — било то Бог, природата, любовта, или човешката същност,
  • начин да живееш с вътрешна истина, независимо от догмите.

„Духовността е въпрос на сърце, не на формула.“

⚔️ А кога една вяра става „лъже-вяра“?

Това е сложен въпрос, защото:

• За един човек дадена вяра е свещена, а за друг — неприемлива.
  • Историята е пълна с примери, където нови вярвания са били наричани „ерес“, „измама“ или „опасност“, преди да станат част от културната норма.

Пример:

• Християнството в началото е било преследвано като „лъже-вяра“ от Римската империя.
  • Будизмът е бил наричан „безбожен“ от някои ортодоксални школи.
  • Всяка нова идея минава през съпротива, преди да бъде разбрана.

🌈 А духовност, свързана с ЛГБТ+?

Много хора намират духовна стойност в приемането на себе си, в любовта, в общността, в състраданието.
Това не е „лъже-вяра“, ако:

• не вреди на другите,
  • не налага насилие,
  • не отрича човешкото достойнство.

„Ако една вяра води до повече доброта, тя е по-близо до Бога, отколкото до измамата.“

🧠 Бай-философски размисъл:

Може би въпросът не е дали дадена духовност е „истинска“ или „фалшива“, а:

• дали води човека към повече светлина или повече сянка,
  • дали изгражда или руши човешкото в нас.

Цитат

О, Димане, това е въпрос, който звучи като философски джудо — хвърляш мисълта в спирала и чакаш тя да се приземи в просветление. Нека го разгърнем:

🧭 Даоизмът и диалектиката — „шефът“ и течението

Даоизмът (или таоизмът) не е точно диалектика в хегелианския или марксистки смисъл. Той е по-скоро поток, баланс, непротивене — идеята, че противоположностите (ин и ян) не се борят, а се допълват. Дао не е конфликт, а хармония чрез контраст.

„Мъдрият не се състезава, затова никой не може да го победи.“ — Дао Дъ Дзин

📚 Теолози vs „Таолози“ — реална ли е тази борба?

• Теолозите — представители на религиозни системи, които търсят истината чрез догма, писание и откровение.
  • „Таолозите“ — ако приемем термина като метафора за натуралисти, мистици, философи на потока, те търсят истината чрез наблюдение, съзерцание и вътрешно преживяване.

Това не е борба в класическия смисъл, а различни начини на възприемане на света. Но да — тези два подхода оформят съвременния свят, особено в сблъсъка между:

• Консервативни системи (догма, ред, традиция)
  • Либерални/натуралистични течения (интуиция, свобода, природа)

🌍 Кой движи света?

Нито едните, нито другите — светът се движи от напрежението между тях. Това е диалектиката, но не като борба, а като динамика:

• Технологиите се раждат от рационализма (теологията на науката)
  • Екологичните движения се вдъхновяват от натурализма (таоистки дух)
  • Политиката балансира между контрол и свобода
  • Изкуството търси смисъл между форма и хаос

🧠 Финален мисловен удар:

„Дао не се нуждае от защита, а теологията — от обяснение. Но човекът, който разбира и двете, не се нуждае от спор.“

преди 9 часа, badr написа:

Ако правилно съм те разбрал - най-благочестиви са порноактрисите и проститутките.Те дори голи работят.Сигурно голяма благодат се излива в/у тях.

Да , правилно си разбрал . По добре късно отколкото никога.

Добре, ама има проблем - в "личната истина" си свободен и играеш на щастлив и без проблеми... обаче си самотен, щото си само сам в нея...

Ако нещо не ти достига, значи има непълнота, неудовлетвореност. Значи не си щастлив (истински, напълно и неизменимо щастлив).
Или е Щастие, или не е. Не е като "полу-бременна".

Не е точно така - с думичките е лесно, щото си ги пляскаш с лекота и не ти дреме. От тях нищо и никой не зависи... Пишеш си ги щото отразяват нещо си в момента. После този момент е минал... и тия думи се губят някъде в "миналото". Както и настроенията, хрумките, емоциите или чувствата

Всъщност - в личната кутийка никога не си щастлив... но можеш да си докараш заблудата че си. Именно заради този компромис се и прави.

За Заблудения сред "малката си заблуда" това не е компромис, а е единствената възможност. Потъваш, в търсене на "колкото може повече", но никога не може да е "пълно". Няма начин, няма и как. 

Въпроса за "ЩАСТИЕ" е доста сложен, защото всеки си го ползва в собстввен контекст и представност. 

Генерална ПЪЛНОТА има само в идеален смисъл - защото с нея "всичко спира " и няма как да е "живо". :) Такава идеализация е спрягана само за едно една човешка договорена проекция, наречена бог и е точно това - само проекция.

Сред света никъде, по какъвто и да е начин не е регистрирано нещо, което да е в идеалната ПЪЛНОТА. В този смисъл - тия "или е... или не е" са може би удобни, но извън нечие удобство нямат покритие. 

преди 4 часа, _ramus_ написа:

Не е точно така - с думичките е лесно, щото си ги пляскаш с лекота и не ти дреме. От тях нищо и никой не зависи... Пишеш си ги щото отразяват нещо си в момента. После този момент е минал... и тия думи се губят някъде в "миналото". Както и настроенията, хрумките, емоциите или чувствата

Всъщност - в личната кутийка никога не си щастлив... но можеш да си докараш заблудата че си. Именно заради този компромис се и прави.

За Заблудения сред "малката си заблуда" това не е компромис, а е единствената възможност. Потъваш, в търсене на "колкото може повече", но никога не може да е "пълно". Няма начин, няма и как. 

Въпроса за "ЩАСТИЕ" е доста сложен, защото всеки си го ползва в собстввен контекст и представност. 

Генерална ПЪЛНОТА има само в идеален смисъл - защото с нея "всичко спира " и няма как да е "живо". :) Такава идеализация е спрягана само за едно една човешка договорена проекция, наречена бог и е точно това - само проекция.

Сред света никъде, по какъвто и да е начин не е регистрирано нещо, което да е в идеалната ПЪЛНОТА. В този смисъл - тия "или е... или не е" са може би удобни, но извън нечие удобство нямат покритие. 

Но има и друга "бира" - да си самото щастие. Да си истински щастлив е едно на ръка, но ако е в Абсолютен плат, то ти не си ти, а си самото щастие.
Нещо от рода на "не си ти когато си* напълно сит" (а не "когато си гладен"). Но пък кой е сит тогава?!!
Царят е мъртъв! Да живее царят!

преди 9 часа, Котаракът в чизми написа:

а си самото щастие.

:) тия "бири" са само за маса, на разпивка и раздувки.

Няма как да станеш нещо, което е просто твое производно. Ти просто се опитваш да си намериш патеричка с каквото докопаш. 

преди 6 часа, _ramus_ написа:

:) тия "бири" са само за маса, на разпивка и раздувки.

Няма как да станеш нещо, което е просто твое производно. Ти просто се опитваш да си намериш патеричка с каквото докопаш. 

Така е. Няма как да се стане. ☺️

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.