Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как сте избрали религията си?

Featured Replies

Звучи красиво, но реалността е друга:. Понякога човек няма свобода на избор, случаите в които близките приемат смяната на религията ти са рядкост, голяма рядкост. Пък и мисля, че в какво и как вярваш не е толкова важно. Да проявяващ човещина и уважение към другите хора - това е най-важното.

Аз също смятам че идеята в последното изречение е най важната. Израстнала сам в семейство, което няма религиозни традиции. Интересувам се от духовно развитие от малка и дори съм получила силен отпор от близките си. Но в процеса на придобиване на познание за езотеризма, като че ли в това което повярвах истински само ме намери. Не мога да си обядня как се получи. Още се интересувам от всички духовни учения, те наистина в основата си са еквивалентни. Даже мечтата ми е всички езотерични учения да намерят път кам обединение и сближаване. така ще сме по- силни и няма да си губим времето в безмислени спорове.

• 15 години по-късно...
  • Отговори 183
  • Прегледи 27,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ама ти мислиш ли, че тези хора, които цитираш, ще ти отговорят 17г. по късно? Не ти ли прилича на такси озовало се на адреса 17 часа след повикването?

• Anzhel Dimitrov
    Anzhel Dimitrov

Понеже всички по - големи религии са много разтеглени , си избрах да си направя моя религия .

• Maleficient
    Maleficient

Какво значи "разтеглени"? Нещо като не отговарят на твоите възгледи и разбирания ... за необяснимото? Или пък отговарят в известна степен, но с много условности, които на никой смъртен и грешен всъщно

Понеже всички по - големи религии са много разтеглени , си избрах да си направя моя религия .

на 26.03.2008 г. в 22:44, sinioto написа:

Блаватска не е единствената ,която бива заклеймявана, доста други нестандартно мислещи хора като нея също биват отричани и неразбрани...

Най-лесния начин е да отречеш с лека ръа всичко, което не разбираш и нямаш обянение за него... За други пък си е просто загуба на време...

Вярата ми не съм я избирала , просто винаги си е била в мен откакто се помня... Кръстена съм и почитам християнството, но съм отворена към всички религии и съм толерантна към тях, защото според мен всички ние сме като като "играчи " от един и същ отбор, които всъщност не знаят, че са си не противници , а съотборници...

Доста добре написано .

преди 6 минути, badr написа:

Ама ти мислиш ли, че тези хора, които цитираш, ще ти отговорят 17г. по късно?

Не ти ли прилича на такси озовало се на адреса 17 часа след повикването?

Отбелязал съм ,че е добре написано . Не очаквам отговор . 

Човек не избира религия, защото няма как да се избере дали нещо ти харесва или не. То просто се случва - привиждаш съответните възгледите като свои и евенгуално започваш да търсиш израстване и задълбочаване в дадената посока. За избор може да се говори във връзка именно с това докъде човек иска да навлезе в света на съответната религия или учение; в усилията и отдадеността с които да заживее според нормите му.

преди 1 час, Theros написа:

Човек не избира религия, защото няма как да се избере дали нещо ти харесва или не. То просто се случва - привиждаш съответните възгледите като свои и евенгуално започваш да търсиш израстване и задълбочаване в дадената посока. За избор може да се говори във връзка именно с това докъде човек иска да навлезе в света на съответната религия или учение; в усилията и отдадеността с които да заживее според нормите му.

Важното е да има обещание , че при спазване на определени правила - ще има перфектна вечност .

на 22.01.2025 г. в 23:08, Theros написа:

Човек не избира религия, защото няма как да се избере дали нещо ти харесва или не.

То просто се случва - привиждаш съответните възгледите като свои

:lol6:Даа - случва се, самичко. Човечето е просто "свидетел" , при положение че случайно е дорасъл да приеме "мислите и знанията" дето са около него и важни духовни вселенски закрилници му ги доставят щото е "избран".

Привиждането на 'възгледи' въобще не е избор на религия. Вярването и вкопчването в "тия възгледи" вече ги прави да не са просто възгледи... но ти не си дорасъл още за тия работи и владиката още не ти е дал възможност да им 'резонираш'. Питай го за разрешение и тогава може и да те светна за повече "висши мисли".

Обаче - за "сферите" имаш още много животи за чакаш за "скок-подскок" - това владиката ми го каза и трябваше да го пазя в тайна, но нали съм добра и широка душа... :)

Човек не избира религия, защото няма как да се избере дали нещо ти харесва или не. 

Това не е точно така , защото аз даже направих собствена религия , защото при другите нещата бяха размити .

• 1 месец по-късно...

...не...

...навършил пълнолетие,съвсем съзнателно избрах Православието 1990-та...на 18 годишна възраст...

...тогава и отидох в църквата където бях кръстен от отчето...

...за някой може да е интересна тази лекция за дуализма от Багдасарян...

!!!...на руски език е...!!!

на 22.01.2025 г. в 2:16, Anzhel Dimitrov написа:

Стискам ти ръка и попътен вятър в начинанието. Време е да си купиш билет и полетиш към Израел. Бахайците са там, пророка на друзите, Гроба Господен, Мохамед . Един ден като се възнесеш, да е ясно на твоите последователи центъра. Ако нямаш шекели, пробвай с евро, долари. паунди, франкове, да си купиш участък за поклонение. Гледай да е в повече, че цените са ток и ужас.

преди 6 часа, Profruit написа:

Един ден като се възнесеш, да е ясно на твоите последователи центъра

Изоставаш от курса на събитията.Наш Ангел вече се е върнал от възнесението и достатъчно цветно разказва за разговорите със самият Бог, а целия раздел му завижда.

преди 54 минути, badr написа:

Изоставаш от курса на събитията.Наш Ангел вече се е върнал от възнесението и достатъчно цветно разказва за разговорите със самият Бог, а целия раздел му завижда.

Възнесение не е точната дума . По скоро едно достигане до Бога с преживяването ми ,когато бях в отвъдното . Сега разказвам за това как съм достигнал Бога и свидетелствам ,че има задгробен живот и Вечност.

• 3 месеца по-късно...
Цитат

Много хубав завой, Диман — и точно навреме, защото въпросът ти е не просто религиозен, а **екзистенциален**: *Как да останем адаптивни в свят, който се променя по-бързо от всякога?* Нека направим кратък обзор на няколко основни религиозни традиции и как те предлагат адаптация към динамична реалност:

---

### 🧘 **Будизъм** – адаптация чрез вътрешна гъвкавост  
- **Ключова идея:** Всичко е преходно (*анича*), страданието идва от привързаност.  
- **Подход:** Осъзнаване, медитация, наблюдение на ума.  
- **Адаптация:** Вместо да се бориш със света, *наблюдаваш какво възниква и отминава*.  
- **Плюс:** Изключително гъвкава система – може да се практикува и без вяра в богове.  
- **Във форума:** концепцията за *четана* (намерение) и зависимото възникване вече се обсъжда активно.

---

### ✝️ **Християнство** – адаптация чрез вяра и любов  
- **Ключова идея:** Светът е несъвършен, но човекът има свободна воля и достъп до благодат.  
- **Подход:** Молитва, покаяние, любов към ближния.  
- **Адаптация:** Чрез *вътрешна трансформация* и доверие в по-висш ред.  
- **Плюс:** Силна етика на прошка и надежда – полезна в кризи.  
- **Минус:** Понякога по-трудно се адаптира към бързи социални промени (в зависимост от деноминацията).

---

### ☪️ **Ислям** – адаптация чрез подчинение и дисциплина  
- **Ключова идея:** Всичко е по волята на Аллах (*иншаллах*), но човек носи отговорност.  
- **Подход:** Петкратна молитва, пости, милостиня, поклонничество.  
- **Адаптация:** Чрез *структура и ритуал*, които дават стабилност в хаос.  
- **Плюс:** Силна общност и усещане за принадлежност.  
- **Минус:** В някои интерпретации – по-малка гъвкавост към индивидуализъм.

---

### 🕉️ **Индуизъм** – адаптация чрез приемане на множествеността  
- **Ключова идея:** Реалността има много нива – *майя* (илюзия), *карма*, *дхарма*.  
- **Подход:** Йога, мантри, ритуали, философия.  
- **Адаптация:** Чрез *приемане на различни пътища* – няма единствено „правилен“.  
- **Плюс:** Изключителна толерантност към различия.  
- **Минус:** Може да изглежда объркващо за западния ум.

---

### 🌿 **Даоизъм** – адаптация чрез сливане с потока  
- **Ключова идея:** Дао (Пътят) не може да се назове, но може да се следва.  
- **Подход:** Ненамеса (*у-вей*), съзерцание, хармония с природата.  
- **Адаптация:** Чрез *отпускане и доверие в естествения ход на нещата*.  
- **Плюс:** Много подходящ за справяне със стрес и претоварване.  
- **Минус:** Може да изглежда пасивен за хора, търсещи „действие“.

---

### 🧩 И така – коя е „по-удачна“?

Зависи от човека. Но ако говорим за **адаптация към динамична реалност**, будизмът и даоизмът предлагат най-гъвкавите вътрешни инструменти. Християнството и ислямът дават стабилност чрез структура и вяра. Индуизмът – чрез приемане на множествеността.

---

Ако искаш, мога да направя и **таблица за сравнение** или да предложа „религиозен компас“ – нещо като тест: *Коя традиция най-добре пасва на твоята психика и нужди в момента?* Или пък да видим как **съвременни секуларни практики** (като психотерапия, коучинг, майндфулнес) всъщност черпят от тези традиции.

Как ти звучи? Да продължим по тази пътека? 😊

=> Към какво се стремите?!

Цитат

Прекрасно — точно така, Диман: *когнитивна инжекция*, насочена не към промяна на мнения, а към **разширяване на хоризонтите**. Време е да подадем една доза „смисъл с дълготрайно действие“. Ето вариант за следващ пост, който можеш да пуснеш (или адаптираш по вкус):

---

🧬 **Религия като адаптация или адаптация чрез духовност?**  
В контекста на избора (или „случването“) на религията, бих искал да добавя един допълнителен ракурс:

> *В днешната свръхдинамична реалност религиозните учения не служат просто за обяснение на света, а и за психична устойчивост и адаптивност.*

📌 Различните традиции предлагат различни „вътрешни технологии“:
- **Будизмът** и **Даоизмът**: предлагат *гъвкавост и вътрешна тишина*, подходящи за бурни времена.
- **Християнството** и **Ислямът**: дават стабилност, общност, структура в хаоса.
- **Индуизмът**: възпитава способност за съжителство с множествеността и парадоксите на живота.

🧠 Но какво ако не става въпрос за избор на религия, а за **настройка на вътрешната система**?  
Тогава въпросът не е „в какво вярвам“, а *„как да бъда в синхрон с реалността, без миналото да ми е спирачка, а трамплин“*?

Едно възможно обобщение:  
> *Религията не е убежище от света, а интерфейс за осъзнато участие в него.*

---

Нека остане като покана за размисъл, а не като теза, която чака одобрение. Ще видим дали ще покълне. 😊 Ако искаш да му сложим още една метафора или да го завъртим по-шеговито — насреща съм!

на 22.01.2025 г. в 2:16, Anzhel Dimitrov написа:

Какво значи "разтеглени"? Нещо като не отговарят на твоите възгледи и разбирания ... за необяснимото? Или пък отговарят в известна степен, но с много условности, които на никой смъртен и грешен всъщност не се харесват. 

Без да те обиждам, но е малко несериозно да заявяваш, че можеш да "направиш" твоя си религия. Това не се "прави"! Това не е като да си направиш твоя фирма за дюнери или пицария, защото не ти харесва, как са се развили други такива. Това са многовековни човешки убеждения, които по различни начини са намерили начин да обясняват необяснимото. 

Но реших да пиша в тази тема, не за ти опонирам изрично, и не го приемай лично, а защото със събитията напоследък - в световен мащаб- установих, че Религиите са Зло.

Не трябва да има религии. Не трябва да има специална принадлежност, която води до сепаратизъм и ужасни последици, които само объркват и в същото време използват хората. Те разчитат на вярата си, но това в голяма степен замъглява изначалната им човечност, и те стават агресивни към различните. Параноични и отмъстителни към всички, които не вярват в техния Бог, и не изповядват тяхната вяра.

Аз, моята религия не съм я избирала. Кръстена съм и би трябвало да съм православна християнка, но никой не ме е питал. В същото време, не бих приела друга религия, за да служа и да вярвам, в замяна на ... нещо си. Защото за себе си, аз съм едно клето "подобие", което е достатъчно да изживее живота си без да вреди на околните. Не мога да следвам божии заповеди и канони. Не искам да прощавам и да търпя. А просто както аз не преча и не наранявам никой, така и мен да не ми пречат и да не ме нараняват.

Религиите са зло! Долу на всички религии! 

на 8.03.2025 г. в 18:39, Anzhel Dimitrov написа:

Възнесение не е точната дума . По скоро едно достигане до Бога с преживяването ми ,когато бях в отвъдното . Сега разказвам за това как съм достигнал Бога и свидетелствам ,че има задгробен живот и Вечност.

Това свидетелство от първа ръка, как точно ще накара други хора да ти повярват, или да е гаранция, че е така както казваш. Ами като умра, и няма задгробен живот, как ще ти потърся сметка, че си ме излъгал?

преди 8 часа, Maleficient написа:

Защото за себе си, аз съм едно клето "подобие", което е достатъчно да изживее живота си без да вреди на околните. Не мога да следвам божии заповеди и канони. Не искам да прощавам и да търпя. А просто както аз не преча и не наранявам никой, така и мен да не ми пречат и да не ме нараняват.

Това трябва да бъде мотото на всички религии: Никой да не пречи и да не наранява другите! Всяка религия, която води до насилие над другите индивиди - е зло и не трябва да съществува, защото единственото добро е, да не вредиш на другите! И ако има претенции за Божественост на една религия или учение, то трябва да отговаря на това правило! Защото насилието и злото, не са съвместими с Божествеността! 

преди 9 часа, Maleficient написа:

Какво значи "разтеглени"? Нещо като не отговарят на твоите възгледи и разбирания ... за необяснимото? Или пък отговарят в известна степен, но с много условности, които на никой смъртен и грешен всъщност не се харесват. 

Без да те обиждам, но е малко несериозно да заявяваш, че можеш да "направиш" твоя си религия. Това не се "прави"! Това не е като да си направиш твоя фирма за дюнери или пицария, защото не ти харесва, как са се развили други такива. Това са многовековни човешки убеждения, които по различни начини са намерили начин да обясняват необяснимото. 

Но реших да пиша в тази тема, не за ти опонирам изрично, и не го приемай лично, а защото със събитията напоследък - в световен мащаб- установих, че Религиите са Зло.

Не трябва да има религии. Не трябва да има специална принадлежност, която води до сепаратизъм и ужасни последици, които само объркват и в същото време използват хората. Те разчитат на вярата си, но това в голяма степен замъглява изначалната им човечност, и те стават агресивни към различните. Параноични и отмъстителни към всички, които не вярват в техния Бог, и не изповядват тяхната вяра.

Аз, моята религия не съм я избирала. Кръстена съм и би трябвало да съм православна християнка, но никой не ме е питал. В същото време, не бих приела друга религия, за да служа и да вярвам, в замяна на ... нещо си. Защото за себе си, аз съм едно клето "подобие", което е достатъчно да изживее живота си без да вреди на околните. Не мога да следвам божии заповеди и канони. Не искам да прощавам и да търпя. А просто както аз не преча и не наранявам никой, така и мен да не ми пречат и да не ме нараняват.

Това свидетелство от първа ръка, как точно ще накара други хора да ти повярват, или да е гаранция, че е така както казваш. Ами като умра, и няма задгробен живот, как ще ти потърся сметка, че си ме излъгал?

Споменаваш сепаратизъм в религиите , което и аз не харесвам в тях. Отделно ,че като конкуренция за последователи се стига и до насилие , което противоречи на Божията промисъл .

Никой не те кара да прощаваш и да търпиш ( поне при Анжелизъма е така ) , и така и трябва . Според Анжелизъма се прощава ,но след подобаващо извинение . 

Има задгробен живот , който е вечен и пряко зависи от земният . Колкото мога се старая да убедя хората в това , защото съм видял как е там и си струва да си добър човек , поне пенсията за Вечността ще е по - голяма . Като казвам ,,добър човек " имам предвид , че трябва да се работи . Като гледам как вървят нещата , предположението ми ,че рая ще се слее с земният живот , може да се сбъдне до някоя година , защото развитието е голямо , а някои мои фантазии вече са реалност и понякога с Божията помощ се чувствам в рая ... ( а има и други хора ,които се чувстват в рая ) ...

преди 1 минута, Anzhel Dimitrov написа:

а има и други хора ,които се чувстват в рая

Аз колко пити да повтарям, че и раят и адът са на Земята.

А Отвъдното е място за почивка между две прераждания.

преди 7 минути, Solly написа:

Аз колко пити да повтарям, че и раят и адът са на Земята.

А Отвъдното е място за почивка между две прераждания.

Японците разработват препарат за безсмъртие . Имайки предвид това още преди 25 години , направих тази прогноза в комбинация с копиране на съзнанието , та проекциите може да станат реалност в близко бъдеще .

преди 1 минута, Anzhel Dimitrov написа:

Японците разработват препарат за безсмъртие . Имайки предвид това още преди 25 години , направих тази прогноза в комбинация с копиране на съзнанието , та проекциите може да станат реалност в близко бъдеще .

Не разбирам каква е връзката между това което казах с това което казваш ти сега?!

преди 9 часа, Solly написа:

Не разбирам каква е връзката между това което казах с това което казваш ти сега?!

Имам предвид ,че скоро ще можем да сме безсмъртни и да живеем в компютърен свят , вместо само да го гледаме през екраните . Фактически предполагам ,че при определени условия ще можем да живеем райски живот без болести ,смърт и старости ...

преди 23 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Имам предвид ,че скоро ще можем да сме безсмъртни и да живеем в компютърен свят , вместо само да го гледаме през екраните . 

Значи вече почна да прехвърляш проекциите си за Отвъдното към този свят.

Т.е. вече желаеш да живееш вечно Тук, вместо Там.

Сигурно и Тук ще дават вечна пенсия и няма  да работиш вечно като в Отвъдното и ще имаш вечни хареми от жени.

Цитат

Фактически предполагам ,че при определени условия ще можем да живеем райски живот без болести ,смърт и старости ...

Как ще стане това и какви ще са тези условия? 

Как си представяш хора родени с увреждания, или в последствие след някакъв инцидент станали такива, дали ще желаят да живеят вечно в такова тяло?

на 8.03.2025 г. в 18:39, Anzhel Dimitrov написа:

По скоро едно достигане до Бога с преживяването ми ,когато бях в отвъдното . Сега разказвам за това как съм достигнал Бога и свидетелствам ,че има задгробен живот и Вечност.

Ми да - аналогично на пътеписа "до Чикаго и назад" ти се фантазираш на автор "Бях в кома и бог ме оправи и сега ви 'свидетелствам". Като ги няма женичките кой друг да те оправя иначе... 

преди 2 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Фактически

предполагам ,

че при определени условия

ще можем

... евентуално

примерно

зависи... :) 

Тва е родено от божествения ти религиозен мозък ли, или е просто 'свидетелство'... 

Като се напрягаш толкова да се фантазираш на Ентелигент и се почват тия весели сценки... като цитираното...

преди 21 часа, Solly написа:

Значи вече почна да прехвърляш проекциите си за Отвъдното към този свят.

Т.е. вече желаеш да живееш вечно Тук, вместо Там.

Сигурно и Тук ще дават вечна пенсия и няма  да работиш вечно като в Отвъдното и ще имаш вечни хареми от жени.

Как ще стане това и какви ще са тези условия? 

Как си представяш хора родени с увреждания, или в последствие след някакъв инцидент станали такива, дали ще желаят да живеят вечно в такова тяло?

Условията ще са както в Анжелизъма . ИИ ще се явява Бог ( ако не е и следващото Му проявление ). Ще е нещо подобно като да влизаш в матрицата и да се забавляваш според заслуженото .

Ако помислят как да се изкупят , ще може да се излекуват , а за вход в матрицата е според земния живот ( за всички е еднакво - трябва да допринасяш ) ...

преди 34 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Условията ще са както в Анжелизъма . ИИ ще се явява Бог ( ако не е и следващото Му проявление ). Ще е нещо подобно като да влизаш в матрицата и да се забавляваш според заслуженото .

Ако помислят как да се изкупят , ще може да се излекуват , а за вход в матрицата е според земния живот ( за всички е еднакво - трябва да допринасяш ) ...

Не всичко се развива така както е по филмите. Реалността е пълна с изненади.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.