Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как сте избрали религията си?

Featured Replies

не съм си избирал- играх сантансе с Бог, загубих и за това кацнах в БГ и станах християнин

Как успяваш да съвместиш християнството и нацизма? :)

• Отговори 183
  • Прегледи 27k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ама ти мислиш ли, че тези хора, които цитираш, ще ти отговорят 17г. по късно? Не ти ли прилича на такси озовало се на адреса 17 часа след повикването?

• Anzhel Dimitrov
    Anzhel Dimitrov

Понеже всички по - големи религии са много разтеглени , си избрах да си направя моя религия .

• Какво значи "разтеглени"? Нещо като не отговарят на твоите възгледи и разбирания ... за необяснимото? Или пък отговарят в известна степен, но с много условности, които на никой смъртен и грешен всъщно

В последните си дни Хитлер е вярвал,че е превъплъщение на пророк Илия...Така че ето ти връзката :wors:

В тая тема само откачалки влизаме! Не се сърдете, но и вие не падате по-долу от мене. Нямам и намерение да чета кой в какво вярва и как е избрал религията си, ако изобщо вярва в нещо, различно от своето ЕГО. Всички сме за едно място, без значение на религията. Никой не е изчезнал от гроба си. Иска ви се, ама... силите ви стигат само за подобни теми ... ох...

Много хора са убивали поради тази вяра. Вярвали са, че Бог иска това от тях. Има го в Библията. Бог е описан като гневен и ревнив, око за око...

Така ли е? Оправдано ли е всичко което вярващите вършат защото са мотивирани от вярата си в Бога?

Излиза, че вярата е по-важна от всичко друго. Така ли е?

Има два вида добрина. Едния е относителен. Добри сме защото очакваме нещо в замяна. Трупаме точки. Егоистично добри сме.

Другия вид е абсолютен. Израз е на истинската ни природа. Добри сме защото това е същността ни. Вероятно такъв вид доброта може да бъде постигната чрез вяра, но не е задължително.

Да, има го в Библията.Защото Бог е справедлив и се гневи.Гневи се на упоритоста на човека да върши грях например.Гневи се на поколонението на фалшиви богове.Още?Защото Бог наказва греха във всичките му форми.Понякога човек или група хора са били инструмент за осъждение в ръката на Бога, върху други хора.Това е било Божията воля.За Давид се казва, че е човек, според сърцето на Бога.А е избил доста народ.В нашите представи, той е един убиец.Но нашите представи са едно, а Божиите друго.Бог не толерира вършенето на грях, за сметка на мира, любовта и благоденствието.Първо се изкоренява греха, после идва благоденствието и мира.Да, Бог е любов и мир, но и справедлив.Само Бог може да държи сметка за грях.Ако Той нанася наказание поради грехът, то това е справедливо.Никога никой не е бил убит заради някакво извратено Божие желание.А ти можеш ли да кажеш на Бога: Защо правиш това и това?Можеш ли да Му държиш сметка?Ти или аз, сме мерилото за праведност и справедливост?Ако Бог сметне за нужно утре човек да не съществува, кой може да Му попречи? И ще е справедливо, защото хората сме грешници и заслужаваме това.

Вярата в Бога е истинска, когато е мотивирана от любов.Така е и писано: Вяра, която действа чрез любов.Това е угодната на Бога вяра.И да, тя е по-скъпоценна от всичко друго.Защото тя в крайна сметка спасява живота.Ако има нещо по-ценно от живота ни, тогава и вярата е на второ или трето място.Аз обаче не вярвам да сме добри в същността си, но това е мое мнение.Поглеждам света около себе си и виждам точно обратното.Много повече зло, отлколкото добро. И човек не може да промени това, то е вътре в него.За нас е естествено да вършим грехове, но

много трудно да вършим правда, такава, каквато е угодно на Бога.Трудно се обичат неприятелите например.Но Бог обича всички, ако и да са му неприятели.Колко хора плюят Бога, хулят Го, отричат Го, говорят за Него лъжи, а дори не Го познават, ей тъй, по инерция.Бог ги обича.Затова вярвам в Бога, не защото аз обичам Бога, а защото Той обича мен.Не защото аз съм добър, а защото Бог е добър.И ми е дал доказателство за това - възкресението на Исус.Ето вижте какво става с трите икони изнесени за всенародно поклонение, защото е показателно за България.Колко хора отиват да се молят, да се покланят, да ги целуват?Те не отиват при Бога, а при някакви изображения, като по този начин директно нарушават втората от десетте заповеди, нещо което Бог мрази - идолопоклонство.Кога Бог е заповядал да му се молим по този начин?Кога Бог е искал между Него и човек да стои нещо друго или някой друг?Съжелявам, че го казвам, но православаната ни църква води нацията в една голяма заблуда.Как Бог да ни благослови и да ни даде мир, просперитет и т.н.?Ние искаме хем с дявола да сме добре, хем на Бога тамян да кадим.Не става.Не и в този филм.Бог не е за подиграване, защото каквото посее човек, това и ще пожъне.Това е универсален принцип и никой не прави изключение от него.Ето, това е религията: иконите, свещите, молитвите на празници, молебени, литургии във всякакви форми, за здраве, за късмет, за берекет, за к'вото се сети човек, светиите и те там, Дева Мария особенно .... списъка е безкраен.Кому е нужно това, на Бога?Кой Бог, православния или Всемогъщия?Всичко, което не води човек до лична среща с Бога, а с нещо друго, е религия.И правейки всички тези неща, човек си мисли, че служи на Бога и си прекарва живота така.Това е страшно за мен.Аз нямам никакви причини да съм срещу православната църква, нито имам желание да ги хуля.Но като сложа Библията до православните вяра, намирам осезателна разлика.Затова ви говоря.Но стига толкова.

P.S.Нищо драматично не съм преживял при срещата си с Бога.Една приятелка ме предизвика да се срещна с Бога и аз приех, незнаех какво да очаквам.Просто се помолих на Бога, признах, че съм грешник, приех че ми прощава и Го поканих в живота си.От този момент знаех, че принадлежа.Че съм станал Божие дете.Тази вяра ме е държала досега, държи ме и днес.Заради тази вяра, ви говоря.Че Бог ви обича, каквито и да сте и Той се интересува от вас.И ви чака.Това е.Няма нужда да ходите където и да е, отидете при Бога, едва ли ще загубите нещо, освен досегашния си живот.Не ходете на църква, отидете при Бога.

Редактирано от alesys (преглед на промените)

• 8 месеца по-късно...

Не знам някой някога питали ли са го каква религия иска да изповядва или са го кръстили още като бебе (не говоря за малцинствата,при тях май е същото).

Редактирано от ivo23 (преглед на промените)

Ами....просто като малак са ме кръщавали в християнска православна църква и смятам че родителите ми са ме насочили до една степен да бъда християнин . Друг е въпроса че не съм силно вярващ , вярвам си по собствен начин .

Споделете, моля ви ,как сте избрали религията си?

Много лесно, поогледах се наоколо и скивах че единствената и най-вярната е тази която ни позволява да бъдем найстина свободни личности, тя е и най-разпространената в цял Свят.

Казва се

АТЕИЗЪМ

и за нея е характерно пълното отричане на каквото и да е съществуване на божества.

Горещо я препоръчвам на всеки свободомислещ човек със способност за критическо мислене имащ нормално възприятие на реалноста.

Е, ще трябва и да не ви е страх от смърта за да сте готини атеисти.

Абе в голяма степен според мен религията се предава по наследство.Кой каквото и да ми говори,процента на смяна на религията в последствие е нищожен.

"Опознай себе си и ще опознаеш боговете и Вселената"

Сентенция приписвана на Орфей

"Познай себе си"

Сократ

“Когато опознаете себе си, ще бъдете разпознати. И ще разберете, че вие самите сте деца на живия Отец. Но ако не се опознаете, вие сте в бедност и вие самите сте бедността”

Исус от Назарет според Евангелието на Тома

"Това, което търсиш е това, което търси"

Франсиск от Азиси

Редактирано от Стефан Чолаков (преглед на промените)

последните постове бяха преместени в тази тема, поради излизането от рамките на контекста на дискусията.

Споделете, моля ви ,как сте избрали религията си? Напоследак много мисля за това, че повечето хора, които познавам изповядват дадена религия без да са наясно с другите религии( да не говорим , че много често не са съвсем наясно и със собствената си ). И тогава как избираш да си точно от тази религия без познание за другите- все едно никога да не си опитвал друг плод освен ябълката и да твърдиш, че няма по вкусен от него. При вас как е- опитахте ли и другите плодове преди да кажете кои е най -вкусния за вас? Това ли е най-добрия начин да избера?

По сърце...

Постепенно,баба ми ме водеше на църква.По късно осъзнах нещата,а вярата е в сърцето ми.

Постепенно,баба ми ме водеше на църква.По късно осъзнах нещата,а вярата е в сърцето ми.

При мен беше нещо подобно.Но в един момент сама трябваше да избера или религията,или безверието.Пред този избор сякаш сама се поставих.Не беше трудно да избера,защото душата ме насочи към първото.Може би,защото се нуждаех точно от вяра в нещо.

• 2 седмици по-късно...
  • 2 седмици по-късно...
Много лесно, поогледах се наоколо и скивах че единствената и най-вярната е тази която ни позволява да бъдем найстина свободни личности, тя е и най-разпространената в цял Свят.

Казва се

АТЕИЗЪМ

и за нея е характерно пълното отричане на каквото и да е съществуване на божества.

Горещо я препоръчвам на всеки свободомислещ човек със способност за критическо мислене имащ нормално възприятие на реалноста.

Да, така е, но с едно уточнение - атеизмът е най-фанатичната вяра. Би могла да бъде разделена на две категории: светът като познаваем (гносис) и непознаваем (агносис). Обаче всичко е условно, ако се замисли човек.

Аз например, дълго умувах дали да се кръстя и се кръстих след дълги "борби" и указващи пътя ми сънища. Кръстих се в православието и не съжалявам. За мен това е най-толерантната религия.

Казва се

АТЕИЗЪМ

И аз като един критично мислещ човек имам една малка, но съществена забележка по горните думи. Атеизмът има една голяма слабост. Да, Ада е много права - атеизмът е другото лице на фанатизма или прекалената неосмислена религиозност.

Защо това е така - ОТРИЦАНИЕТО, неприемането не нещо, каквото и да било то, в плоскостта на дуалната човешка същност, пропъждането на някакъв аспект на реалността, отблъскването му от възможност за интеграция в нашето съзнание, се нарича НЕСЪЗНАВАНО на езика на психоанализата. Понятието е въведено от Фройд, но той сам споменава, че поетите са го изпреварили в откритията си там.

Всяка една реалност, която съществува въпреки нашата слепота за нея и още повече чието съществуване ние отхвърляме, е нашето несъзнавано...

Религиите сами по себе си не носят никаква беда - напротив - те разглеждат еволюцията на човечеството в исторически аспект посредством езика на една митологичност и дават много знания на един пропит от подтика на познанието ум, който се стреми да обясни своето отделно битие с общото всемирно битие. Бедата е в атеизма като изява на крайно отрицание на религиите и във фанатизма като налудничаво вкопчване в тях. Свободата е извън дуалността на двете.

Харесвам атеизма. Това е най-краткият път към Бог.

Атеизмът отрича Бог, а отрицанието е най-болезнения път към него, не съм сигурна колко е кратък...

Но съм съгласна с това, че най-силно вярва този, който казва "не вярвам", по причина, че вярата му е неосъзната, което я прави вяра в най-чист - още идеалистичен вид.

Или както обяснява Аристотел същността на диалектиката с едно единствено изречение: "Който твърди, че всичко е истинно, прави истинно и противоположното съждение и така превръща своето твърдение в неистина, а който твърди, че всичко е неистинно, прави неистинно и своето твърдение."

Атеизмът и религиозният фанатизъм са два много отдалечени полюса от вярата - те са вяра незачената и вече изродена - и в двата случая тя е извън човека. А съвсем друго е човек да е бременен с нея.

Редактирано от Maat (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
Споделете, моля ви ,как сте избрали религията си? Напоследак много мисля за това, че повечето хора, които познавам изповядват дадена религия без да са наясно с другите религии( да не говорим , че много често не са съвсем наясно и със собствената си ). И тогава как избираш да си точно от тази религия без познание за другите- все едно никога да не си опитвал друг плод освен ябълката и да твърдиш, че няма по вкусен от него. При вас как е- опитахте ли и другите плодове преди да кажете кои е най -вкусния за вас? Това ли е най-добрия начин да избера?

Привет ;) Не аз избрах религията си, а тя мен. По принцип съм отворена за всичко, виждам връзка между всички религии и не само. Както казах в една друга тема, вярвам в целокупността на живота. С годините се научих да търся истината навсякъде и да не отхвърлям нищо с лека ръка. Вярвам че всичко е на мястото си във Великолепната Божествена картина и блести със своя уникален и наповторим блясък. Виждам единството в многообразието...,но има неща които влизат много дълбоко навътре в мен, а други не чак толкова. Всичко което правя е да следвам сърцето си и да почитам начините по които другите се покланят на Бога. Днес всеки е привлечен от това което го е докоснало през вековете :wow:

• 2 седмици по-късно...

За моя религия съм избрал Православието, сам я избрах, защото до 17 годишна възраст не бях кръстен.

Избрах я по ред причини, но най-вече поради липсата на фанатизъм, както в тълкуването на библията така и от страна на проповядващите свещенници.

Но, като пътеводител и ключ за знание и ориентир на търсенията се доверявам на теософията и нейните принципи.Елена Блаватска, която хората които дори не са прочели трудовете й, заклеймяват като сатанист, е дала материал върху който да градят дори сектите на местно ниво, като Дънов и тн.

Да ти кажа, има хора, които са прочели трудовете и, не я зклеймяват като сатанист, но като проводник на ненебесни послания и импулси. От определена гледна точка означава същото, ама тогава ние всички ще сме такива.

Аз лично съм от тях, макар мнението ми нищо да не означава...

Редактирано от венци (преглед на промените)

За моя религия съм избрал Православието, сам я избрах, защото до 17 годишна възраст не бях кръстен.

Избрах я по ред причини, но най-вече поради липсата на фанатизъм, както в тълкуването на библията така и от страна на проповядващите свещенници.

Но, като пътеводител и ключ за знание и ориентир на търсенията се доверявам на теософията и нейните принципи.Елена Блаватска, която хората които дори не са прочели трудовете й, заклеймяват като сатанист, е дала материал върху който да градят дори сектите на местно ниво, като Дънов и тн.

Привет :clap: може би това е последното нещо което си позволявам да ти кажа, пък кой знае. Както казах вече, днес всеки е привлечен от това което го е докоснало в миналото, но човек има друга по-важна задача т.е. да направи връзка с чистата си съкровена природа. Човече, твоята душа е много по-дълбока от всички свещени книги и религии на света. Ти си свещеното писание, душата ти е свещената книга която няма да можеш да издириш нито във времето нито извън него нито във вечността...Обърни се към себе си о, човеко и освети своя мрак който е чиста Божествена Светлина недостъпна, за бедните ни сетива. Ти си тайна непознаваема! Обърни се към себе си и тогава твоят Дух и твоята Душа ще осветят всички учения, всички религии, всички свещени книги...Тогава ще видиш връзката/единството във всичко. Ще разбереш, че всичко е едно и всичко както каза valentinus е само етапи по пътя. Тогава ще черпиш от всички извори и изворчета, но няма да си зависим от тях т.е. ще бъдеш свободен, защото ще си в единство с Единия Истински Извор. До тук...Поздрави от мен!

Редактирано от Алморот (преглед на промените)

Не съм избирал...Единственото,което съм избрал,е да бъда добър и естествен - за мен това е подходящата религия... :clap:

Никоя религия не се избира. Това не е хайван-пазар.

Една религия, която и да е тя, се заслужава. И всеки се ражда със своята.

Репигияга е нещо ,до което стигаш постепенно.

Възможно е и с раждането да е определена,но тя

трябва да не се чувства като натрапена ,а да я усетиш,

да имаш вътрешна необходимост.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.